教育王國

標題: 註冊直資,再去自行!王家爸爸想請教 [打印本頁]

作者: asd456    時間: 17-12-13 10:00     標題: 註冊直資,再去自行!王家爸爸想請教

請問如果早有直資offer 註冊咗,
再去自行分配面試,
最後取消直資offer ,
但大抽獎結果可以嗎?

作者: elbar    時間: 17-12-13 10:10

asd456 發表於 17-12-13 10:00
再去自行分配面試,
問此處才正確

教育局學位分配組
地址:九龍觀塘偉業街223號宏利金融中心2樓2室
電話:2832 7740, 2832 7700
辦公時間:星期一至五上午8時30分至下午1時及下午2時至6時

作者: Charlotte_mom    時間: 17-12-13 11:43     標題: 回覆樓主:

睇錯題目,sor~~

作者: angiehouse    時間: 17-12-13 12:31

再去自行分配面試,

自行面試得吾得都要7月先知喎,同埋你一註冊直資即系放棄左官津派位

作者: little_yolky    時間: 17-12-13 12:35

angiehouse 發表於 17-12-13 12:31
自行面試得吾得都要7月先知喎,同埋你一註冊直資即系放棄左官津派位
佢可以取消的, 不過要早, 但就好危LOL, 慎防in完自我感覺良好就大鑊鳥。
作者: elbar    時間: 17-12-13 12:37

再去自行分配面試,
Timimg 問題,只有教育局先最清楚

作者: b3410    時間: 17-12-13 13:52

如果時間上趕到,在直資學校交EDB錄取名單前,通知學校取消註冊,並取回undertaking, 是可以繼續等派位/自行結果。不過萬一派的唔好,之前直資有冇返兜就難講。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-13 14:45

再去自行分配面試,
如果直資有offer ,並且註冊咗,其實只要向直資取回小六學生資料表(藍色印刷字,黑色打印字嗰張細白紙),就可以參加大抽獎,而且如果自行面試成功,亦會被派去自行收咗既學校(如果兩間自行面試都成功,會被派去自行一嗰間)。

作者: asd456    時間: 17-12-13 15:57

王家爸爸 發表於 17-12-13 14:45
如果直資有offer ,並且註冊咗,其實只要向直資取回小六學生資料表(藍色印刷字,黑色打印字嗰張細白紙), ...
謝謝
作者: asd456    時間: 17-12-13 16:05

王家爸爸 發表於 17-12-13 14:45
如果直資有offer ,並且註冊咗,其實只要向直資取回小六學生資料表(藍色印刷字,黑色打印字嗰張細白紙), ...
請問自行收生是否只睇呈一及呈二考試成績,同埋考完呈一及呈二教育局是否已經有排名?
作者: mcl203    時間: 17-12-13 16:09

asd456 發表於 17-12-13 16:05
請問自行收生是否只睇呈一及呈二考試成績,同埋考完呈一及呈二教育局是否已經有排名? ...

教育局只會係約3月初提供該校申請者既成績排位,咁各中學只可以依此名單去甄選學生,約4月中後交收生名單~~~

作者: cs1673    時間: 17-12-13 16:10

回覆 王家爸爸 的帖子

請問, 直資註左冊再自行, 直資已將註冊証交俾教育局, 如果自行收你, 教育局見直資你已接受學位, 到派位時仍會俾個學位俾你咩?
同埋, 如果到時想註冊自行, 直資會唔會冇左張註冊証?

多謝指教

作者: mcl203    時間: 17-12-13 16:16

cs1673 發表於 17-12-13 16:10
回覆 王家爸爸 的帖子

請問, 直資註左冊再自行, 直資已將註冊証交俾教育局, 如果自行收你, 教育局見直資你 ...

直資係收左你張學生資料表啫,未交去EDB住,等截止前先交~~~

到7月出派位證,係用派位證去註冊,張資料表唔再使用上~~~

就算註冊左直資,派位證上派既學校就係直資名~~~

作者: mcl203    時間: 17-12-13 16:19

cs1673 發表於 17-12-13 16:10
回覆 王家爸爸 的帖子

請問, 直資註左冊再自行, 直資已將註冊証交俾教育局, 如果自行收你, 教育局見直資你 ...

你註冊左直資,表示你已放棄自行和統一派位,EDB當然唔會派自行和統一學校俾你,派位證上就係直資名~~~

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-13 16:36

asd456 發表於 17-12-13 16:05
請問自行收生是否只睇呈一及呈二考試成績,同埋考完呈一及呈二教育局是否已經有排名? ...
自行收生時學校只睇到根據呈一及呈二成績做出來既成績次第。換句話講只係有申請某間學校既申請人既排名。
作者: cs1673    時間: 17-12-13 16:39

回覆 mcl203 的帖子

即係,  
註冊直資,再去自行.   係不可行?
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-13 16:45

mcl203 發表於 17-12-13 16:16
直資係收左你張學生資料表啫,未交去EDB住,等截止前先交~~~

到7月出派位證,係用派位證去註冊,張資 ...
EDB既官方答案會係「由於學生申請非參加派位直資中學的數目並無限制,故此,學生可能會獲多所非參加派位直資中學取錄,但只要家長將簽妥的承諾書及《小六學生資料表》正本呈繳予其中一所取錄其子女的學校,即表示確認接受有關非參加派位直資中學的中一學位,並願意放棄其他政府資助中一學位。」

雖然EDB暗示(其實係明示)話無得取回,但係現實係只要直資未將《小六學生資料表》交咗俾EDB,學校都會願意俾番你。

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-13 16:46

cs1673 發表於 17-12-13 16:39

即係,  
講得啱,係唔得既。
作者: asd456    時間: 17-12-13 16:46

王家爸爸 發表於 17-12-13 16:36
自行收生時學校只睇到根據呈一及呈二成績做出來既成績次第。換句話講只係有申請某間學校既申請人既排名。 ...
謝謝回覆
作者: rulerL    時間: 17-12-13 16:47     標題: 回覆樓主

魚與熊掌不能兼得,你想註冊直資後又同時可參加教育局的自行及統一派位,是不可能的。

作者: cs1673    時間: 17-12-13 16:57

謝謝回覆
作者: wggminmin    時間: 17-12-13 23:17

王家爸爸 發表於 17-12-13 16:36
自行收生時學校只睇到根據呈一及呈二成績做出來既成績次第。換句話講只係有申請某間學校既申請人既排名。 ...
請問  

(申請

某間學校既申請人既排名  )  

尼度既排名是由教育局俾既仲系由申請人的學校俾的級排名?

謝謝!

作者: kkhon    時間: 17-12-13 23:49

cs1673 發表於 17-12-13 16:39

即係,  
註冊左直資就算自行收左都吾会派比你,但你可照去in自行留下ranking方便日后叩门。
作者: rulerL    時間: 17-12-14 02:48

wggminmin 發表於 17-12-13 23:17
請問  

(申請某間學校既申請人既排名  )  

你所講既係自行時的教育局次第,係教育局俾的。

即意思係自行時某間中學收到400份申請表,咁間中學就會將呢400個人的資料交上去教育局,再由教育局將呢400人按第一、第二次呈分的次第排序,交返俾間中學,中學就會知該400人誰人成績較佳。

作者: mother904    時間: 17-12-14 06:25

直資註冊後見自行,面試時可以同學校講你也有申請直資,有些學校會在中學放榜那天打電話給本來已收的直資學生,叫他們去註冊。

我女小學是直資,升中時很多人都簽了直升信,但仍然去自行,最後都有不止一個成功的例子。
作者: BB成長期    時間: 17-12-14 08:41

作者: csauye    時間: 17-12-14 09:32

我識一個有特異功能的女同學被神校收左,但學校講明可以出去自行。
作者: single_debbie    時間: 17-12-14 09:35

回覆 王家爸爸 的帖子

想知教育局給排名比報自行既學校, 係指:

1) 報哩間學校既哩班學生既排名(如有100學生報, 就將100學生排名),
2) 還是學生在自己學校既排名.

因為覺得奇, 1, 2 其實都有差異, 各校程度不一, 名校排30, 可能已經係其他的頭10名.

作者: csauye    時間: 17-12-14 09:41

被直資神校收左的同學,願意聽父母話放棄註冊,走去自行?
作者: single_debbie    時間: 17-12-14 09:42

回覆 rulerL 的帖子

所以好多人唔會in, 除非是自己心儀既直資, 否則就有哩個煩惱.

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-14 10:14

wggminmin 發表於 17-12-13 23:17
請問  

(申請某間學校既申請人既排名  )  
中學俾申請人名單俾EDB,EDB將個名單排名俾番學校。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-14 10:16

BB成長期 發表於 17-12-14 08:41
回覆 王家爸爸 的帖子

曾有學校說, 政府及直資學校是可以取到學生排名, 但不是在取錄前得知, 係是在取錄後 ...
中學只知道有申請既學生係申請人裡面既排名,學校唔會知道其他額外既野。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-14 10:18

single_debbie 發表於 17-12-14 09:35
回覆 王家爸爸 的帖子

想知教育局給排名比報自行既學校, 係指:
係你所講既情況1,如果間學校有100個學生報,就將嗰100個學生排名。
作者: BB成長期    時間: 17-12-14 10:38

作者: single_debbie    時間: 17-12-14 10:39

回覆 王家爸爸 的帖子

但係每校份試卷不一, 點樣將個100學生排名?  我學呈分試就特別深, 所有同學既分數都跌噃

作者: 王家爸爸    時間: 17-12-14 10:51

BB成長期 發表於 17-12-14 10:38
回覆 王家爸爸 的帖子

喔! 即是分分鍾A校10 B校10, 唔知教育局怎排......有可能是跟TSA之前計學校的%再計 ...
每間學校既成績分佈係根據HKAT(中學分班考試)計算出來。
作者: 王家爸爸    時間: 17-12-14 10:55

single_debbie 發表於 17-12-14 10:39
回覆 王家爸爸 的帖子

但係每校份試卷不一, 點樣將個100學生排名?  我學呈分試就特別深, 所有同學既分數都 ...
同校內試卷無關係,只係同學校既HKAT成績,校內排名兩樣野有關。個遊戲係根據HKAT計算各小學既成績,然後根據校內排名推算出來全港(同全區)排名。
作者: single_debbie    時間: 17-12-14 11:11

回覆 王家爸爸 的帖子

明白, 原來咁複雜.  謝謝!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5