教育王國

標題: 葵青區83中學 [打印本頁]

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 10:55     標題: 葵青區83中學

B1/B2邊緣人....自行同大抽奬都選佢..機會大嗎?
好煩惱..

作者: kctsang    時間: 17-12-11 11:28     標題: 回覆樓主

83對band 1 及 band 2生係兩個世界,因為band 1生乙一揀83可以買定校服,83係青衣區好多band 1生只會放乙二,但如果係band 2生因近年升中人數上升,去到比band 2生抽真係唔知仲有幾多個位。

如果係六年級仲有兩次呈分試可以再努力點唔好做邊緣人。

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 11:53

kctsang 發表於 17-12-11 11:28
83對band 1 及 band 2生係兩個世界,因為band 1生乙一揀83可以買定校服,83係青衣區好多band 1生只會放乙二 ...
但自行得38個位, 自行佢地話有成400個申請架.
作者: kctsang    時間: 17-12-11 12:11

jojoplanet 發表於 17-12-11 11:53
但自行得38個位, 自行佢地話有成400個申請架.

葵青區band 1生自行大多數會選林䕶、善德、安柱、李兆基、蕭明或者跨區,如果自行報83大多數係1C或以下學生,相反學校在自行階段又會否選擇這批學生呢?自行38個位學校有冇用盡好值得保留。去到大抽獎時band 1生乙二都好大機會入到(對上兩年情況一樣),會否用自行兩個位去博83呢?

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 12:26

kctsang 發表於 17-12-11 12:11
葵青區band 1生自行大多數會選林䕶、善德、安柱、李兆基、蕭明或者跨區,如果自行報83大多數係1C或以下學 ...
吓83乙二都有機? 呢幾間B1B我諗我仔唔掂...個日去李兆基講座話interview即時比D題目你作答..佢比咗D類似題目, 英文我仔應該OK, 但數學我諗佢係驚慌情況未必在限時內口頭答到...
作者: 熊大    時間: 17-12-11 12:50

jojoplanet 發表於 17-12-11 12:26
吓83乙二都有機? 呢幾間B1B我諗我仔唔掂...個日去李兆基講座話interview即時比D題目你作答..佢比咗D類似題 ...

如果band1/2 邊緣人,自行李兆基坦白說只是陪跑。

自行計全港弟次

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 13:08

熊大 發表於 17-12-11 12:50

自行計全港弟次
我唔會選李啦...因係邊緣..我諗都係83/全完/陳呢幾間.
作者: chocolatebean    時間: 17-12-11 13:40

熊大 發表於 17-12-11 12:50

自行計全港弟次
B1中都係陪跑咋, 自行盡收他區B1同學, 都好受TW, TUNG CHUNG, LAI CHI KOK 同學歡迎

作者: chocolatebean    時間: 17-12-11 13:45

jojoplanet 發表於 17-12-11 13:08
我唔會選李啦...因係邊緣..我諗都係83/全完/陳呢幾間.
B1尾牌面係呢3間之選.

但B1尾學生去到全完讀到嘔, 佢係B1尾, 但係HIST, GEOG 英文讀, D 學生跟得好辛苦

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 14:10

chocolatebean 發表於 17-12-11 13:45
B1尾牌面係呢3間之選.

但B1尾學生去到全完讀到嘔, 佢係B1尾, 但係HIST, GEOG 英文讀, D 學生跟得好辛苦
83都係全英架..
作者: 熊大    時間: 17-12-11 14:33

jojoplanet 發表於 17-12-11 14:10
83都係全英架..

就算中文中學都有英文班,大多數邊緣人都會編入英文班,也是讀英文版history.. geography.. IS..

只能說升了中學唔可以用小學成績去睇。我女今年中一,佢都應乎到,係衰中史,同中文

作者: kctsang    時間: 17-12-11 14:34

你目標其實好清楚,考好呈分試keep到係band 1呢三間可以任揀

作者: 熊大    時間: 17-12-11 14:38

全完我個人觀校覺得好厭悶,感覺比較悶。

陳兆民自行唔係全in... 又係果句,如果自行報佢而獲interview.. 可大約估計到自己是什麼組別。

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 14:44

熊大 發表於 17-12-11 14:38
全完我個人觀校覺得好厭悶,感覺比較悶。

陳兆民自行唔係全in... 又係果句,如果自行報佢而獲interview.. ...
吓...交咗表仲要等通知? 陳我無去觀校, 全完我只係最尾個一少部份, 83我全程聽晒....
全完interview成績佔60%又話要全級1-30先考慮...

你覺得B2A有咩好選擇?

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 14:46

kctsang 發表於 17-12-11 14:34
你目標其實好清楚,考好呈分試keep到係band 1呢三間可以任揀
係..B1B我唔考慮啦, 我怕我仔入到都讀得好辛苦, 包尾大王...我只係怕佢呈2跌咗落B2就慘..必入中中.
作者: 熊大    時間: 17-12-11 14:50

jojoplanet 發表於 17-12-11 14:44
吓...交咗表仲要等通知? 陳我無去觀校, 全完我只係最尾個一少部份, 83我全程聽晒....
全完interview成績佔6 ...

B2A就首選伍若瑜,三班英文班,一班中文班(其實只是差科數學用中文版)

另外吳祥川也多人考慮,但朋友說第一班英文班。

作者: 熊大    時間: 17-12-11 14:53

係呀,交咗表仲要等收信interview 的。

陳兆民自行係揀人in... 我女有d同學無得in.

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 14:59

熊大 發表於 17-12-11 14:50
B2A就首選伍若瑜,三班英文班,一班中文班(其實只是差科數學用中文版)

另外吳祥川也多人考慮,但朋友說第 ...
伍其實我都鐘意, 但係返學唔方便, 吳祥川就方便D....但得一班英文班好有點擔心...
假如我仔係B1尾...大抽奬第一志願放83, 第二志願吳/伍...你覺得是否穩陣?

作者: 熊大    時間: 17-12-11 15:02

jojoplanet 發表於 17-12-11 14:59
伍其實我都鐘意, 但係返學唔方便, 吳祥川就方便D....但得一班英文班好有點擔心...
假如我仔係B1尾...大抽奬 ...

band 1尾,入唔到83,乙二必入伍/吳

穩陣

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 15:04

熊大 發表於 17-12-11 15:02
band 1尾,入唔到83,乙二必入伍/吳

穩陣
但咁放第二入咗伍/吳..會唔會又有點浪費如果第一83, 第二全完..又如何?.
作者: 熊大    時間: 17-12-11 15:08

jojoplanet 發表於 17-12-11 15:04
但咁放第二入咗伍/吳..會唔會又有點浪費如果第一83, 第二全完..又如何?. ...

83→全完/陳兆民→伍/吳

看你心水啦,本人如果全完同陳兆民比,會喜歡陳兆民dd。

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 15:13

熊大 發表於 17-12-11 15:08
83→全完/陳兆民→伍/吳

看你心水啦,本人如果全完同陳兆民比,會喜歡陳兆民dd。
其實我本身唔太了解陳同全, 只係補習老師話英文方便全好D....
我睇另一POST, 你小朋友叩門入咗伍? 叩門難唔難呀?

作者: 熊大    時間: 17-12-11 15:17

jojoplanet 發表於 17-12-11 15:13
其實我本身唔太了解陳同全, 只係補習老師話英文方便全好D....
我睇另一POST, 你小朋友叩門入咗伍? 叩門難唔 ...

叩門難㗎,叩門又少位,又得幾日撲好多度搵學校。

我pm了你,pm傾。

作者: kctsang    時間: 17-12-11 15:19

jojoplanet 發表於 17-12-11 15:04
但咁放第二入咗伍/吳..會唔會又有點浪費如果第一83, 第二全完..又如何?. ...

如果係band 1乙一放83已經入硬唔需要理會乙二

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 15:43

kctsang 發表於 17-12-11 15:19
如果係band 1乙一放83已經入硬唔需要理會乙二
sorry但我唔明點解入硬呢。。。因為自行得38個位。。學校話以上年計收咗400個申請。。就算3成係B1生都己有120人爭38個位。
作者: gracelam    時間: 17-12-11 15:49

jojoplanet 發表於 17-12-11 15:43
sorry但我唔明點解入硬呢。。。因為自行得38個位。。學校話以上年計收咗400個申請。。就算3成係B1 ...

係大抽獎放乙一入硬。

當然肯定係band 1生先入硬83。

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 15:54

gracelam 發表於 17-12-11 15:49
係大抽獎放乙一入硬。

當然肯定係band 1生先入硬83。
哦。。我以為講緊自行。
作者: oiyau2005    時間: 17-12-11 15:57

kctsang 發表於 17-12-11 12:11
葵青區band 1生自行大多數會選林䕶、善德、安柱、李兆基、蕭明或者跨區,如果自行報83大多數係1C或以下學 ...

補充少少自行38個位一定要收晒,學校仲要提供一條waiting list,因為選果38個中有自一收咗就多咗個位,由waiting list頭一個補上,如此類推。

作者: oiyau2005    時間: 17-12-11 15:58

熊大 發表於 17-12-11 15:17
叩門難㗎,叩門又少位,又得幾日撲好多度搵學校。

我pm了你,pm傾。

絕對相信叩門㨂得仲難過自行,揀得嚴過自行。

作者: kctsang    時間: 17-12-11 16:03

jojoplanet 發表於 17-12-11 15:43
sorry但我唔明點解入硬呢。。。因為自行得38個位。。學校話以上年計收咗400個申請。。就算3成係B1 ...

係有38個位,但係唔係自行只要band 1生就會收?

去到大抽獎佢都可以收到大部分band 1生,好多1b學生會用佢做保險線但係自行時唔會報,所以唔需要在自行時用盡呢38個位,當然資料都只有學校先知。

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 16:05

oiyau2005 發表於 17-12-11 15:57
補充少少自行38個位一定要收晒,學校仲要提供一條waiting list,因為選果38個中有自一收咗就多咗個位,由w ...
OH。。個日83係咁講呀,話佢有個38個係waiting list...原來咁用。
作者: kctsang    時間: 17-12-11 16:13

oiyau2005 發表於 17-12-11 15:57
補充少少自行38個位一定要收晒,學校仲要提供一條waiting list,因為選果38個中有自一收咗就多咗個位,由w ...

如果係一定用曬38個位咁邊緣人真係博得過

作者: oiyau2005    時間: 17-12-11 16:15

kctsang 發表於 17-12-11 16:13

自行邊緣人真係可以博,大抽獎就博乙一丶乙二打後就當自己係b2咁揀

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 16:59

kctsang 發表於 17-12-11 16:13
謝謝正能量。。因我仔其實一向都係B1生,P5第二個試去到B1中架啦,但就係呈一情緒問題衰咗,個日升中講座我問個老師你地睇成績表時會唔會考慮埋呈一之前既考試成績,佢地話會,會了解下學生做乜會係呈分個度跌咗,了解過後覺得小朋友有特別情況失手都會考慮。。希望阿仔interview做得好啦。
作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 17:00

oiyau2005 發表於 17-12-11 16:15
自行邊緣人真係可以博,大抽獎就博乙一丶乙二打後就當自己係b2咁揀
本身己係邊緣,乙二打後先選B2。。會唔會有點危。
作者: oiyau2005    時間: 17-12-11 17:07

jojoplanet 發表於 17-12-11 17:00

1)最博-當自己b1。

2)保守中少少博-乙一83,乙二之後當自己b2,如果係b1,即入83,如果係b2,只係冇咗乙一機會,如果你no靚根本冇影響。

3)最保守,當自己b2

遊戲就係咁玩,去到大抽獎,冇人知道結果,全靠運,建議博。

呀女上年派位,係邊緣人,但我想佢入b2,我冇博,當佢b2填。

作者: kctsang    時間: 17-12-11 17:08

jojoplanet 發表於 17-12-11 16:59
謝謝正能量。。因我仔其實一向都係B1生,P5第二個試去到B1中架啦,但就係呈一情緒問題衰咗,個日升中 ...

加油,希望你小朋友能夠順利入到83, 到時記得pm話我知

作者: oiyau2005    時間: 17-12-11 17:13

jojoplanet 發表於 17-12-11 17:00

補充少少,你自行丶大抽獎都填佢,萬一唔好彩去到叩門都有D分加。填表有D學校會問自行有冇擇佢。如自一揀佢,比埋睇到自一張存根佢睇,如自二就比冇自二佢睇,照話自一。

當然唔想有呢一日,希望你直接入83

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 17:14

oiyau2005 發表於 17-12-11 17:07
1)最博-當自己b1。

2)保守中少少博-乙一83,乙二之後當自己b2,如果係b1,即入83,如果係b2,只係冇咗 ...
開學時聽學校講葵青區有足夠的B2位,係咪真呢?又係EK好似有JM講過B1位都好足。。
作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 17:15

oiyau2005 發表於 17-12-11 17:13
補充少少,你自行丶大抽獎都填佢,萬一唔好彩去到叩門都有D分加。填表有D學校會問自行有冇擇佢。如自一揀 ...
係呀。。學校講明。。要自行同乙一都填佢叩門先有機會interview架。。仲要見埋家長。
作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 17:15

kctsang 發表於 17-12-11 17:08
加油,希望你小朋友能夠順利入到83, 到時記得pm話我知
多謝。。。真的希望可以向你報喜
作者: oiyau2005    時間: 17-12-11 17:32

jojoplanet 發表於 17-12-11 17:14
開學時聽學校講葵青區有足夠的B2位,係咪真呢?又係EK好似有JM講過B1位都好足。。 ...

我覺得夠,起碼b1位夠唔會b1派b2,影響咗b2位少咗。

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 17:39

oiyau2005 發表於 17-12-11 17:32
我覺得夠,起碼b1位夠唔會b1派b2,影響咗b2位少咗。
咁都安心D。。
作者: oiyau2005    時間: 17-12-11 18:00

jojoplanet 發表於 17-12-11 17:39
咁都安心D。。

最後少少個人建議。

博就乙一丶二:陳丶83
少博就乙一陳/83,乙二伍

吳祥川我觀校後,對學生丶校長印象麻麻,唔會諗。

陳丶伍感覺都好,83冇研究過,全完話b1但入U率未達標。

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 18:09

oiyau2005 發表於 17-12-11 18:00
最後少少個人建議。

博就乙一丶二:陳丶83
我傾向係你第一方案。。
作者: oiyau2005    時間: 17-12-11 18:37

jojoplanet 發表於 17-12-11 18:09
我傾向係你第一方案。。

好,祝成功,等你報喜。

仲有呈三,上返穩陣band 1,大抽獎安全D。

作者: oiyau2005    時間: 17-12-11 18:47

見到你呢個回post,我又想補充少少。

1)學校所提供收生標準比例,即係學業丶操行丶奬項果D,係人有我有一定要公佈嘅資料,不可作準

2)頭30名更加冇意思,全級70人同120人已經唔係果條數,同埋好多小學成績表根本唔會印名次。

3)主要睇全港次第

作者: jojoplanet    時間: 17-12-11 22:31

oiyau2005 發表於 17-12-11 18:47
見到你呢個回post,我又想補充少少。

1)學校所提供收生標準比例,即係學業丶操行丶奬項果D,係人有我有 ...

咁又係!讀書都係求分數

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5