教育王國

標題: 為KV 放棄SC? 為小一叩門 [打印本頁]

作者: h0004534    時間: 17-12-10 15:43     標題: 為KV 放棄SC? 為小一叩門

目的為小一叩門和考直資,係咪KV好啲?
本身小朋友較內向,沈默
語言環境以中文為主

作者: kevinlam0708    時間: 17-12-10 18:30

KV 出佐offer la?
作者: lanmuimama    時間: 17-12-10 20:34     標題: 回覆樓主

我睇番舊post, 其實kv 對小朋友考直資唔大支援, 唔似LH sc 有面試班

只係kv實在既課程k1開始已經為小朋友札好根基

作者: novelle    時間: 17-12-10 20:34

回覆 h0004534 的帖子

SC. 小朋友活潑自信,對考大部分直資有幫助。
作者: h0004534    時間: 17-12-13 19:31     標題: 回覆樓主

有冇人會放sc? 今日出咗KV

作者: jimjimjim    時間: 17-12-13 19:36

一定有!
作者: Spooneg8    時間: 17-12-14 00:15

h0004534 發表於 17-12-10 15:43
本身小朋友較內向,沈默
語言環境以中文為主

小朋友內向更加要揀SC, train up佢自信

作者: 99dogdog    時間: 17-12-14 01:54

Spooneg8 發表於 17-12-14 00:15
小朋友內向更加要揀SC, train up佢自信

Agree, 考直私除考學術外都好睇性格,主動、開朗、有信心既小朋友競爭力較高,如果本身有以上特質,選KV亦無妨;但如果本身內向就應該搵SC, LH鍛練吓!

作者: aaa28    時間: 17-12-14 02:24     標題: 回覆樓主

sc 小朋友感覺活潑啲,但預左要外補;
kv小朋友有紀律乖巧啲,學術強。
真係各有各好!

作者: 02413124    時間: 17-12-14 08:10

回覆 lanmuimama 的帖子

今年K2多左講故事班
作者: 02413124    時間: 17-12-14 08:19

回覆 aaa28 的帖子

老實說KV反而英文真係要外補SC 中英文都已經ABOVE AVERAGE

作者: hamsubbb    時間: 17-12-14 08:41     標題: 回覆樓主:

支持KV

作者: silub    時間: 17-12-14 08:45

99dogdog 發表於 17-12-14 01:54
Agree, 考直私除考學術外都好睇性格,主動、開朗、有信心既小朋友競爭力較高,如果本身有以上特質,選KV亦 ...

如果本身好動活潑主動,kv會唔會太多規矩,限制,令小朋友本身性格改變呢?

作者: creambun    時間: 17-12-14 08:45

aaa28 發表於 17-12-14 02:24
sc 小朋友感覺活潑啲,但預左要外補;
kv小朋友有紀律乖巧啲,學術強。
真係各有各好!

其實讀SC 要外補邊一方面?

作者: creambun    時間: 17-12-14 08:48

本身小朋友較內向,沈默
語言環境以中文為主

其實私校/直資都有好多SC, KV學生,數量差不多,所以讀任何一間分別不大。

作者: Forgetmenot999    時間: 17-12-14 09:28

novelle 發表於 17-12-10 20:34

SC. 小朋友活潑自信,對考大部分直資有幫助。

活潑自信不唯獨SC獨有,個個家長買本育兒指南都可教出自信小朋友,自信小朋友通街都係,至於活潑看來是先天無得教。

作者: tychow    時間: 17-12-14 09:31

本身小朋友較內向,沈默
語言環境以中文為主

sc

作者: novelle    時間: 17-12-14 11:39

回覆 Forgetmenot999 的帖子

當然不只SC,很多幼稚園也很鼓勵學生發言,給予他們機會。也不要低估學校的教育模式,如學校太限制孩子的自由及創造力,對原本自信的孩子也有一定影響。我說的只是一般教育模式,並不針對一兩間學校。

不是sc用家,但很多朋友就讀,全部評語都很正面,考小成績亦不錯。

作者: ylylylyl    時間: 17-12-14 11:52

Forgetmenot999 發表於 17-12-14 09:28
活潑自信不唯獨SC獨有,個個家長買本育兒指南都可教出自信小朋友,自信小朋友通街都係,至於活潑看來是先 ...

認同。自信和活潑是兩回事,自信是特質,有些小朋友是淡定有自信,但不是活潑(但絕對不是差)。

活潑是性格也很難由文靜轉為活潑。

作者: h0004534    時間: 18-1-14 22:51

02413124 發表於 17-12-14 08:10
回覆 lanmuimama 的帖子

今年K2多左講故事班

即係點?多咗比小朋友出來講?
KV 係咪有 show n tell

作者: 02413124    時間: 18-1-15 10:01

h0004534 發表於 18-1-14 22:51
即係點?多咗比小朋友出來講?
KV 係咪有 show n tell

係非上課日,有training 俾小朋友presentation
有show and tell, k1 1年1次

作者: tychow    時間: 18-1-15 12:24     標題: 回覆樓主:

若為考小—直私,內向的揀sc可能好D

作者: glossarylip    時間: 18-1-18 17:25

KV中文比較好,英文麻麻, 需要外補;SC中英平均D
作者: dd_bb_kf    時間: 18-1-18 20:21

作者: h0004534    時間: 18-1-18 22:55     標題: 回覆樓主

SC 有 show and tell, 仲有咩可以train小朋友自信?

作者: dd_bb_kf    時間: 18-1-18 23:42

作者: Elaine.F    時間: 18-1-19 02:00

作者: dd_bb_kf    時間: 18-1-19 09:42

作者: 千語mami    時間: 18-1-19 13:02     標題: 回覆樓主

如果target 考直私,小朋友又內向,我會簡SC, SC training 係好focus show and tell, 對內向小朋友有幫助,考直私最忌唔夠expressive ,所以SC 比較優勝。當然如果小朋友本身已經好outspoken, 咁就應該KV好d.

作者: h0004534    時間: 18-1-19 22:26

dd_bb_kf 發表於 18-1-19 09:42
冇定的,有時也會講故事,有時也會被老師叫讀英文readers、答問題等,或同group內的同學傾某一個話題然後出 ...

多謝分享呀。
咁平時有冇功課?中英數如果出去考直私小一到時係咪之前要操下書寫?

作者: dd_bb_kf    時間: 18-1-19 22:40

作者: h0004534    時間: 18-1-19 23:06

dd_bb_kf 發表於 18-1-19 22:40
有功課㗎,K2一開學已經要寫中英文,其實SC功課都唔少,一啲都唔"hea",每日有三至四樣,weekend over 五樣 ...

學校幾時開始教phonics?用邊套?
洗唔洗再出去補?
學校多雜費或收費活動嗎?
老師多唔多同家長溝通機會?

作者: happygirl1284    時間: 18-1-19 23:34

dd_bb_kf 發表於 18-1-19 22:40
有功課㗎,K2一開學已經要寫中英文,其實SC功課都唔少,一啲都唔"hea",每日有三至四樣,weekend over 五樣 ...

每日既功課大約需要幾多時間做完?多唔多親子功課呢?

作者: dd_bb_kf    時間: 18-1-20 00:03

作者: dd_bb_kf    時間: 18-1-20 00:12

作者: Mie1107    時間: 18-1-20 00:13

dd_bb_kf 發表於 18-1-20 00:12
有好多機會同老師溝通,如果家長親自接返放學,可以入埋課室同老師傾計,要返工的,老師會主動打電話同家長 ...

U mean sc or kv?

作者: dd_bb_kf    時間: 18-1-20 00:16

作者: dd_bb_kf    時間: 18-1-20 00:18

作者: QQfishs    時間: 18-1-20 10:19

Kv 學術比sc強,吾好係小朋友太坐定定吾兄算主動。但考小一主要考學術野,我覺得kv會比sc好。
作者: dd_bb_kf    時間: 18-1-20 13:30

作者: dd_bb_kf    時間: 18-1-20 21:33

作者: blackfridayfly    時間: 18-2-9 11:57

KV對紀律要求的很嚴格,功課也很多,但考直私,個人認為SC優勢更大
作者: glossarylip    時間: 18-2-9 19:03

KV對考直私的幫助不大,不過中文好,英文一般般
作者: conniew117    時間: 18-2-10 08:43     標題: 回覆樓主

KV用家,我女今年K3, 無後悔3年前揀左KV, 學校幫小朋友基礎真係打得好好,我完全唔擔心我女出年升小一銜接問題,因為基本上佢地已經訓練好一套小學既模式。
今年K2開始多左workshop, 明顯係幫小朋友出去考小一面試,而每年學校會有show and tell & my show time俾小朋友做presentation,唔好諗住幫好多,其實考小一唔單靠學校,家長都要出力,我身邊都有唔同類型幼稚園既小朋友,龍幼、Sc, LH都一樣個個出去進補,又學術又面試班,睇家長本身目標想考到咩類型小學,KV有人真係零offer, 因為本身果位家長只投考數間神校,相信龍年競爭咁激烈,就算小朋友內功幾深厚都好難有人保証百分百考到吧!
考小一除左基本會考學術,又有學校會考下體能,合作性等等,其實好全面,所以小朋友考到咩小一,除學校及家長努力,都好睇小朋友平日既禮貌,性格等等,再加運氣。
小女慶幸都考到幾個offers, 我小朋友學術除學校教以外,就係我日常投佢所好再教,只要佢有興趣問到,就會再教;佢無外補任何學術及面試班,只有2個興趣班。

作者: Mie1107    時間: 18-2-10 09:07

QQfishs 發表於 18-1-20 10:19
Kv 學術比sc強,吾好係小朋友太坐定定吾兄算主動。但考小一主要考學術野,我覺得kv會比sc好。 ...

叩門津校多學術 或考直私多學術?

作者: QQfishs    時間: 18-2-10 09:44

Mie1107 發表於 18-2-10 09:07
依個我無研究,要講其他答你。
作者: conniew117    時間: 18-2-10 11:18

Mie1107 發表於 18-2-10 09:07

考小一無論叩門定考直私,考學術係最基本,無話邊樣更多

作者: 02413124    時間: 18-2-11 16:08

lanmuimama 發表於 17-12-10 20:34
我睇番舊post, 其實kv 對小朋友考直資唔大支援, 唔似LH sc 有面試班

只係kv實在既課程k1開始已經為小朋友 ...

Deleted

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5