教育王國

標題: 代問聖家書院 [打印本頁]

作者: mw7183    時間: 17-12-2 18:10     標題: 代問聖家書院

請問有無人知聖家小學考第幾先上到書院?
如果小朋友平均分得c系唔係無機會?
自行要唔要揀返書院?

作者: mw7183    時間: 17-12-2 22:05

mw7183 發表於 17-12-2 18:10
自行要唔要揀返書院?

有無過來人家長幫下

作者: soscho    時間: 17-12-4 11:21

我都好想知聖小120人裡面, 佔幾多%係band 1生
作者: lamlamdad2009    時間: 17-12-4 11:58

mw7183 發表於 17-12-2 18:10
自行要唔要揀返書院?

C即是74分或以下,可能唔穩陣。

作者: lamlamdad2009    時間: 17-12-4 12:02     標題: 回覆樓主

最好問番老師自己個小朋友係邊個band。

作者: Freshment    時間: 17-12-4 13:33

如果係九龍塘聖家的話,我認為始終C 個Range 係好大 (60 - 75 分),如果其實小朋友係貼近75 分既,咁都有可能入得番書院。不過,雖然5 - 6 年級冇名次,但如果小朋友一直成績穩定,家長應該都估到小朋友大約喺咩位置。我個人覺得,因為成績最叻嗰批志不在書院,所以如果小朋友名次大約有70 名內的話 (純粹估計),應該都好大機會入得番書院,之後既就可能要睇運氣了。就當年囡囡情況,當年應該只有2X 人係派去比書院差既中學,有D 相信應該係當時自行俾B2a 學校收左,所以派唔番書院。當然,而家出生率高左,競爭又大左,可能情況冇囡囡當年咁樂觀了。
作者: mw7183    時間: 17-12-4 13:52

Freshment 發表於 17-12-4 13:33
如果係九龍塘聖家的話,我認為始終C 個Range 係好大 (60 - 75 分),如果其實小朋友係貼近75 分既,咁都有可 ...

老師唔肯講名次
只透露可能上唔到書院
如自行九真培道有無機會?

作者: Freshment    時間: 17-12-4 14:25

回覆 mw7183 的帖子

我個人認為,如果老師都咁講,小朋友入書院真係有難度。自行揀唔揀培道同九真,真係要睇你仲想唔想搏書院?因為自行入左培道九真就冇機會喺乙部抽書院了。當年囡都有同學係俾老師評為入唔番書院,但最後又搏入左的。所以真係要睇家長同小朋友個心態。

反而,我想講既係,如果小朋友程度真係未及Band 1 水平,就算入到書院,可能都只能維持中下游水平,咁樣的話,其實揀番培道九真可能對小朋友學業發展更好。

作者: PandaTam123    時間: 17-12-4 14:41

mw7183 發表於 17-12-4 13:52
老師唔肯講名次
只透露可能上唔到書院
老師透露可能上唔到書院? 你是指今年定上年五年級既時候? 嚟緊月中呈分試, 比心機考好個試! 加油!!

c grade 個range 係60-77分, 聽返之前六年級家長講, 學校平均係c grade 既都係出面都考到不錯既學校, 當然我想平均c 都是接近B grade 成績.

以上年升中所得資料, 最少有15個派到比書院更高level既中學, 書院有58個, 我估計有頭20人自行派左出面, 書院收58個, 加埋78人, 即是級78以內都會上到書院. 咁當然書院58人入面有band 2生是乙一抽入的. 因直屬位是包括收band 2生.

作者: mw7183    時間: 17-12-4 14:47

PandaTam123 發表於 17-12-4 14:41
老師透露可能上唔到書院? 你是指今年定上年五年級既時候? 嚟緊月中呈分試, 比心機考好個試! 加油!!

妹話呈一之後老師講上唔返
我都覺得佢上書院會追唔上
不如去啲b2學校,不過我唔敢比哩個意見佢

作者: mw7183    時間: 17-12-4 14:48

Freshment 發表於 17-12-4 14:25
回覆 mw7183 的帖子

我個人認為,如果老師都咁講,小朋友入書院真係有難度。自行揀唔揀培道同九真,真係要 ...

其實我見佢咁多年都系中下游

作者: soscho    時間: 17-12-4 14:55

點解學校唔拉curve, 份卷深可能全級最叻個個都只有B, 攞住C出去見, 可能連in 嘅機會都冇, 有D中學話要幾多個A/B至有得見
作者: mcl203    時間: 17-12-4 15:10

soscho 發表於 17-12-4 14:55
點解學校唔拉curve, 份卷深可能全級最叻個個都只有B, 攞住C出去見, 可能連in 嘅機會都冇, 有D中學話要幾多 ...
有直屬中學未必要理會他校既睇法嘛 ~~~

作者: mw7183    時間: 17-12-4 15:12

mcl203 發表於 17-12-4 15:10

我岩岩想講 有聯繫中學可能多數系咁

作者: ICbaby    時間: 17-12-4 15:14     標題: 回覆樓主:

唔明佢乜鬼都咁神秘!咁樣会害到人!

作者: soscho    時間: 17-12-4 15:16

mcl203 發表於 17-12-4 15:10
但上唔到書院個班都要出去考其他, 咁攞住個C好難搞啫
作者: mw7183    時間: 17-12-4 15:19

ICbaby 發表於 17-12-4 15:14
唔明佢乜鬼都咁神秘!咁樣会害到人!

應該系唔想叻人走所以咁囉

作者: soscho    時間: 17-12-4 15:25

mw7183 發表於 17-12-4 15:19
應該系唔想叻人走所以咁囉
絕對係, 站在校方立場佢有佢地道理, 但在家長而言, 就小氣左D, 聽聞培正小學有名次, 唔介意B1生走, 透明度高好多, 家長有得揀

針無兩頭利, 聖小俾班叻嘅走晒, 書院仲邊有今年70%入U率, 希望佢做起個勢, 留番多D  B1生

作者: hkpapa852    時間: 17-12-4 15:27

mw7183 發表於 17-12-4 13:52
老師唔肯講名次
只透露可能上唔到書院

其實年年聖家都係咁 (以前瑪神都係, 唔知最近有冇變), 只同學生講"能否直升書院".....

如果被建議不能直升書院, 不如搏吓九真同丘中, 統一再搏聖羅撒/九真/培道

作者: mcl203    時間: 17-12-4 15:28

soscho 發表於 17-12-4 15:16
但上唔到書院個班都要出去考其他, 咁攞住個C好難搞啫
咁其實...聖家係知名度高既小學...佢地既成績表應該好多中學都識睇 ~~~

始終...聖家中學坊間評級未算最高...(坊間唔少直屬中學都有此現象)
若小學提供非常充足既升中資訊...可能會引致更多學生流失去更好既中學...從而影向中學水平
唔積極提供升中資訊...係可以理解...亦唔少直屬小學如是~~~

一向有直屬中學既小學...大部份支援升中都唔太積極...只係程度輕重
亦係直小生既弱點...前列生唔知搏唔搏外走...中尾列生能否如願直升 ~~~

作者: mw7183    時間: 17-12-4 15:33

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:27
其實年年聖家都係咁 (以前瑪神都係, 唔知最近有冇變), 只同學生講"能否直升書院".....

如果被建議不能直 ...

謝謝
我會叫佢考慮咁博

作者: mcl203    時間: 17-12-4 15:34

soscho 發表於 17-12-4 15:25
絕對係, 站在校方立場佢有佢地道理, 但在家長而言, 就小氣左D, 聽聞培正小學有名次, 唔介意B1生走, 透明度 ...
培正係1A嘛...流失機會細D ~~~

作者: mw7183    時間: 17-12-4 15:34

mcl203 發表於 17-12-4 15:28
咁其實...聖家係知名度高既小學...佢地既成績表應該好多中學都識睇 ~~~

始終...聖家中學坊間評級未算最高. ...

難為左家長
所以有中學就有好有唔好.

作者: soscho    時間: 17-12-4 15:37

mw7183 發表於 17-12-4 15:34
難為左家長
他朝有日書院做到1A, 咪個個爭住入law
作者: hkpapa852    時間: 17-12-4 15:39

mcl203 發表於 17-12-4 15:34
培正係1A嘛...流失機會細D ~~~
培正流失率都唔低, 因為中學部唔係英中

作者: mcl203    時間: 17-12-4 15:40

難為左家長

高主教小學都有警示家長,乙1唔選高中,衰左唔好返學校求位~~~

作者: hkpapa852    時間: 17-12-4 15:40

難為左家長
其實大部份有直屬中學既小學, 升中透明度都唔高, 亦唔多會協助學生升讀其它學校

當大家以為有直屬中學進可攻退可守時, 最後可能會發現其實會進退失據.

作者: soscho    時間: 17-12-4 15:45

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:40
其實大部份有直屬中學既小學, 升中透明度都唔高, 亦唔多會協助學生升讀其它學校

當大家以為有直屬中學進可 ...
超班個10個8個咪唔會進退失據law, 佢地如果肯搏嘅, 一定勇往直前
作者: mcl203    時間: 17-12-4 15:45

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:39
培正流失率都唔低, 因為中學部唔係英中

相對百份比可能算低呢,始終中小,就算1A,要阻都阻唔到~~~

就算1A既MSS,MPS都有出現咁上下既現象,只係想走都唔多選擇,想去既人地又未必收咁啫~~~

作者: soscho    時間: 17-12-4 15:54

請問你知唔知58人入面有幾多係B1生?
作者: PandaTam123    時間: 17-12-4 16:01

mw7183 發表於 17-12-4 14:47
妹話呈一之後老師講上唔返
點解呈一就知上唔返? 家長自己問老師? 因家長日是上學期, 下學期先呈一無見過老師喎?

作者: mw7183    時間: 17-12-4 16:07

PandaTam123 發表於 17-12-4 16:01
點解呈一就知上唔返? 家長自己問老師? 因家長日是上學期, 下學期先呈一無見過老師喎?

我就唔知details,
我無問咁足

作者: PandaTam123    時間: 17-12-4 16:07

soscho 發表於 17-12-4 15:54
請問你知唔知58人入面有幾多係B1生?
上書院人數係小六學生上書院註冊後睇到分班同學仔既名而得知, 所以58人不是實數, 但其中幾多是band 1生就不得而知, 兩三年前聽話級60都是band 1生, 但唔肯定係咪.

聽舊年小六同學仔講, 一班有一半左右上返書院, 一班30人, 一半15人*4班 = 60人上書院.

作者: mw7183    時間: 17-12-4 16:13

PandaTam123 發表於 17-12-4 16:07
上書院人數係小六學生上書院註冊後睇到分班同學仔既名而得知, 所以58人不是實數, 但其中幾多是band 1生就不 ...

你囡讀緊嗎?
因為唔係我小朋友我個系仔
我問妹佢咁答我、有可能我妹擔心所以呈一分打電話問老師,其實咁多年佢囡成績都系麻麻,你知而家平均分就算有7拾幾都已經系差,
我又唔方便問到足佢分數.

作者: Freshment    時間: 17-12-4 16:43

以我多年觀察同統計,年年大約都有2X - 30 位學生會去比聖家更勁或同級 (男女校) 既中學、大約60 人升返書院。所以,你可以話其實學校每年都有8X - 90 人可以升到B1 中學,但升返書院既有幾多係B2 生真係唔知。

我印象中,學校五年級下學期派成績表時老師係會同囡講下成績,另外,六年級第二次呈分試前會有一次家長會,老師會個別同成績比較差既學生家長傾偈。唔知樓主個妹係咪因為咁而知道小朋友有可能升唔番書院?如果係咁,小朋友仲可以加油發力考好呈二追番上來。唔駛氣餒住。但係,如果小朋友呈二成績都唔太理想,我覺得選校就應該要保守D。
作者: soscho    時間: 17-12-4 16:50

Freshment 發表於 17-12-4 16:43
以我多年觀察同統計,年年大約都有2X - 30 位學生會去比聖家更勁或同級 (男女校) 既中學、大約60 人升返書 ...
過多兩年, 學生多左, 唔知到時那20-30位學生會否保守D, 又或者根本多人爭勁校, 變相級70-90嘅同學會入唔番, 唔知我咁諗岩唔岩
作者: beagoodman    時間: 17-12-4 16:58     標題: 回覆樓主

有直屬又好,無又好,其實好多津校升中時名次都唔清楚,何止聖家,聖羅撒丶新油天丶馬頭涌、甚至Maryknoll......等等都係咁。

家長要問學校得知名次的range或所屬band。

作者: Freshment    時間: 17-12-4 16:58

回覆 soscho 的帖子

校長多次強調,學校俾既分數係要反映學生真正實力,唔係要做靚條數。學生能力係A 就A、B 就B。所以,拉Curve 呢樣野係冇可能會發生。我自己覺得,如果小朋友報本區學校,或者係有師姐讀緊既學校,就算張成績表得BBCC,其實中學校長係心中有數,應該唔會因為張成績表而影響面試機會。不過,如果報他區學校,而間中學校長根本唔了解聖家程度,咁就有可能會麻煩D。

作者: PandaTam123    時間: 17-12-4 16:59

mw7183 發表於 17-12-4 16:13
你囡讀緊嗎?
因為唔係我小朋友我個系仔
我問妹佢咁答我、有可能我妹擔心所以呈一分打電話問老師,其實咁 ...
我女係九龍塘聖小讀緊小六.

以我所知聖家普遍平均分都是7X, 所以你姨甥7X都唔算差.
但如主科有唔合格, 全級排名就會先排合格再排唔合格, 所以就算平均分拉拉均高, 但級名次都會去到後面.
唔知咁樣級排名上教統局會唔會影響學生banding.

.

作者: soscho    時間: 17-12-4 17:07

PandaTam123 發表於 17-12-4 16:59
我女係九龍塘聖小讀緊小六.
考左呈一, 份卷係咪深過以前考試卷?  下星期呈二了, 努力呀
作者: PandaTam123    時間: 17-12-4 17:11

Freshment 發表於 17-12-4 16:43
以我多年觀察同統計,年年大約都有2X - 30 位學生會去比聖家更勁或同級 (男女校) 既中學、大約60 人升返書 ...
上年學期尾派成績表, 班主任又無同我個班講點樣. 可能一個個老師啩!

上年去聽d簡介會, 有間中學校長講收生時話未必一定要全A, 有個B 都會考慮, 我同我老公即O哂咀, 張成績表一個A都無, 得BBBC點算? 所以攞住成績表考BAND 1中學真係好鬼肉酸!

作者: PandaTam123    時間: 17-12-4 17:15

soscho 發表於 17-12-4 17:07
考左呈一, 份卷係咪深過以前考試卷?  下星期呈二了, 努力呀
學校唔派卷, 只比學生對答案, 但無分數的, 所以唔知深唔深啊呀!

希望亞女生生性性, 小心作答, 考好呈二自行都多D選擇.

你女女都是聖小? 大家努力, 加油!

作者: soscho    時間: 17-12-4 17:17

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:11
上年學期尾派成績表, 班主任又無同我個班講點樣. 可能一個個老師啩!

上年去聽d簡介會, 有間中學校長講收生 ...
that's my point.
如想跨區考, 攞住張BBCC連in 嘅機會都冇, 但實際可能好過好多揸AABB嘅人, 可惜人地學校唔知呢.....

作者: soscho    時間: 17-12-4 17:20

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:15
學校唔派卷, 只比學生對答案, 但無分數的, 所以唔知深唔深啊呀!

希望亞女生生性性, 小心作答, 考好呈二自 ...
亞女小四咋....

唔派卷俾同學我係覺得好有問題, 一至四唔俾家長睇都算, 點解連做卷個個同學都無得睇? 我點記得錯乜, 老師有冇改錯, 點解唔可以俾佢地睇完即場收番, 唔想佢地知幾多分?

作者: mw7183    時間: 17-12-4 17:21

回覆 Freshment 的帖子

有可能系咁..我都叫左我妹去其他中學簡介會睇下

作者: beagoodman    時間: 17-12-4 17:25

soscho 發表於 17-12-4 17:20
亞女小四咋....

唔派卷俾同學我係覺得好有問題, 一至四唔俾家長睇都算, 點解連做卷個個同學都無得睇? 我點 ...

佢係話唔派卷攞番屋企

作者: mw7183    時間: 17-12-4 17:25

回覆 beagoodman 的帖子

我真讀新油天, 考頭60有名次...小六呈二後派成績表應該會講清楚咩組別.
其他學校我就唔知了

作者: ATMW227    時間: 17-12-4 17:28

想問問如果成績大概8X分(AROUND 80-83分),自行可以選那一些更好的中學,是否乙一填返書院都好穩陣,和直屬個78個位是留自行或乙一
THX
作者: PandaTam123    時間: 17-12-4 17:30

soscho 發表於 17-12-4 17:20
亞女小四咋....

唔派卷俾同學我係覺得好有問題, 一至四唔俾家長睇都算, 點解連做卷個個同學都無得睇? 我點 ...
一至四年班考試卷會改完派, 會知分數但會即堂收回, 五六年級因是要呈分, 所以話唔可以知道分數, 所以舊年上學期只聽老師講答案, 記到幾多就啱同錯就靠個小朋友記憶啦(仲要過埋聖誕節假先回校講答案, 你話佢地仲會唔會記得自己答左乜呢!), 下學期學校有改變, 先將答案紙COPY, 對答案時就派張COPY 答案紙比同學對, 唔可用筆寫, 我女用心算計大約有幾多分, 但有D科目就計唔到.

作者: mw7183    時間: 17-12-4 17:35

ATMW227 發表於 17-12-4 17:28
想問問如果成績大概8X分(AROUND 80-83分),自行可以選那一些更好的中學,是否乙一填返書院都好穩陣,和直屬個7 ...

我諗唔明點解唔比知分數?

作者: PandaTam123    時間: 17-12-4 17:38

ATMW227 發表於 17-12-4 17:28
想問問如果成績大概8X分(AROUND 80-83分),自行可以選那一些更好的中學,是否乙一填返書院都好穩陣,和直屬個7 ...
成績大概8X分? 是指全部主科? 如是全B , 已係band 1生, 乙一聖家一定穩陣.
band 1生自行可以揀下其他band 1學校, 到大抽獎再填書院.

作者: soscho    時間: 17-12-4 17:38

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:30
一至四年班考試卷會改完派, 會知分數但會即堂收回, 五六年級因是要呈分, 所以話唔可以知道分數, 所以舊年上 ...
咁都好, 約略知自己錯乜, 係上年五年級至開始係咁?
作者: soscho    時間: 17-12-4 17:39

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:38
成績大概8X分? 是指全部主科? 如是全B , 已係band 1生, 乙一聖家一定穩陣.
band 1生自行可以揀下其他band 1 ...
但我聽家長講, 要自行一定要揀書院, 否則有乜差池, 書院唔會收
作者: PandaTam123    時間: 17-12-4 17:40

mw7183 發表於 17-12-4 17:35
我諗唔明點解唔比知分數?
校長話教育局合規定唔可以比學生知呈分既分數. 但我識其他學校既人都知分數, 真唔知點解?

作者: PandaTam123    時間: 17-12-4 17:41

soscho 發表於 17-12-4 17:38
咁都好, 約略知自己錯乜, 係上年五年級至開始係咁?
應該係, 上學期都唔係咁, 下學期先轉.

作者: PandaTam123    時間: 17-12-4 17:44

soscho 發表於 17-12-4 17:39
但我聽家長講, 要自行一定要揀書院, 否則有乜差池, 書院唔會收
係, 但如sure自己個女係band 1生, 就唔駛擔心乙一書院抽唔到, 係band 2生要保守些, 以備叩門.

作者: cmchang0927    時間: 17-12-4 18:40

mcl203 發表於 17-12-4 15:40
高主教小學都有警示家長,乙1唔選高中,衰左唔好返學校求位~~~

仲有one of the自行呢!

作者: ATMW227    時間: 17-12-4 18:54

甘直屬聯繫個78位是給乙部用,是嗎
作者: Freshment    時間: 17-12-4 18:56

你之話有師姐平均C grade 都考到唔錯學校,想問下間學校係本區B1?

作者: Freshment    時間: 17-12-4 18:56

ATMW227 發表於 17-12-4 18:54
甘直屬聯繫個78位是給乙部用,是嗎

作者: ATMW227    時間: 17-12-4 19:38

Thx,甘78個位是平均分給2間聖家或是按两間聖家的成績合拼計算頭78個,知不知兩間聖家大概各有多少同學上返書院
作者: mcl203    時間: 17-12-4 19:44

ATMW227 發表於 17-12-4 19:38

Thx,甘78個位是平均分給2間聖家或是按两間聖家的成績合拼計算頭78個,知不知兩間聖 ...

兩間直屬小學咪俾兩間小學生依Banding和隨機號碼先後去抽囉~~~

作者: ATMW227    時間: 17-12-4 21:11

回覆 mcl203 的帖子

甘假設兩間聖家有100個band 1 生,她們全㨂書院的話,就按随機号碼選頭78個,甘即是如果兩間聖家全級第ㄧ果個抽到no 79和 no 80 她們是否都入不到聖家,是這樣計嗎,thx
作者: mcl203    時間: 17-12-4 21:22

ATMW227 發表於 17-12-4 21:11
回覆 mcl203 的帖子

甘假設兩間聖家有100個band 1 生,她們全㨂書院的話,就按随機号碼選頭78個,甘即是

理論上係對的~~~

但,係唔少既直屬中學,佢哋係好有策略收自己學生既。舉例,若佢地有80個位,但只有估算78個B1生,佢哋未必會用自行位收生,但若估算有82個B1生,為求肯定目標B1生唔會抽輸唔可以直升,咪用4個自行位先收級1-4,令統一位足夠收B1生。

所以,可能係解釋到為何往往直升學生多於直屬位。

亦據以往有用家分享過,聖家有力勸邊緣生放棄選中學部,亦似係控制人流既方法之一。

以上係斷估,無實證支持~~~

作者: mw7183    時間: 17-12-4 21:33

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:40
校長話教育局合規定唔可以比學生知呈分既分數. 但我識其他學校既人都知分數, 真唔知點解?

...

吓我所知只系唔會派回家
小朋友學校睇完對喎

作者: mcl203    時間: 17-12-4 21:39

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:40

...

....校長只可以信,唔信亦都無計~~~

作者: soscho    時間: 17-12-5 08:49

PandaTam123 發表於 17-12-4 17:44
係, 但如sure自己個女係band 1生, 就唔駛擔心乙一書院抽唔到, 係band 2生要保守些, 以備叩門.
...
但學校會你是B1/B2嗎?
作者: PandaTam123    時間: 17-12-5 12:48

mw7183 發表於 17-12-4 21:33
吓我所知只系唔會派回家
小朋友學校睇完對喎
一至四考試是已改完份試卷有埋分數, 但唔可以帶回家, 五六年班呈分, 只是對答案未改既試卷, 所以唔會有分數.

作者: PandaTam123    時間: 17-12-5 12:53

soscho 發表於 17-12-5 08:49
但學校會你是B1/B2嗎?
視符一個個老師講唔講, 用乜形式講, 有D會分上, 中上, 中, 下...., 有D會話是band幾, 有d會講上唔上到書院, 之前聽d師姐講, 如老師講成績上到書院, 即是在大抽獎乙一穩陣入到, 咁就算是band 1生.

但好多野都無話100% 準確, 都要靠個年收生情況而定.

作者: PandaTam123    時間: 17-12-5 12:58

Freshment 發表於 17-12-4 18:56
你之話有師姐平均C grade 都考到唔錯學校,想問下間學校係本區B1?
係咪本區就真係唔知, 也唔知是自行定大抽獎入, 我諗C grage 都是接近B 既邊緣.

不過九龍城band 1位平均多些, 入band 1中學都唔奇.

作者: soscho    時間: 17-12-5 14:05

PandaTam123 發表於 17-12-5 12:53
視符一個個老師講唔講, 用乜形式講, 有D會分上, 中上, 中, 下...., 有D會話是band幾, 有d會講上唔上到書院, ...
過兩日就P6 第一次家長會, 下星期先係呈二, 一月就要報, 老師咪只有呈一分, 點分到band 幾?
作者: PandaTam123    時間: 17-12-5 14:31

soscho 發表於 17-12-5 14:05
過兩日就P6 第一次家長會, 下星期先係呈二, 一月就要報, 老師咪只有呈一分, 點分到band 幾? ...
過兩日P6 第一次家長會是講自行既程序, 唔係主要見家長, 但聽往年家長講, 個日老師在家長會後會叫一些成績較遜的家長留下, 可能建議她們自行安排.

正式見老師既家長日是在自行之後, 所以家長都好迷茫點知呈二成績.   

作者: soscho    時間: 17-12-5 14:40

PandaTam123 發表於 17-12-5 14:31
過兩日P6 第一次家長會是講自行既程序, 唔係主要見家長, 但聽往年家長講, 個日老師在家長會後會叫一些成績 ...
咪係, 見家長時已經揀左啦, 過兩日老師叫成績較差嘅自己諗, 係咪暗示埋其他嘅可以上書院? 但只得一次試嘅參考, 好易估錯, 唔俾我呈二突然發力?
作者: OB-father    時間: 17-12-5 18:26

soscho 發表於 17-12-5 14:40
咪係, 見家長時已經揀左啦, 過兩日老師叫成績較差嘅自己諗, 係咪暗示埋其他嘅可以上書院? 但只得一次試嘅參 ...
無辦法,我慶幸阿囡五年來成績都好穩定,會以呈一嘅成績報自行,
我們不會選書院了。
如呈二成績差左,才在乙一選回書院。

作者: soscho    時間: 17-12-6 09:00

OB-father 發表於 17-12-5 18:26
無辦法,我慶幸阿囡五年來成績都好穩定,會以呈一嘅成績報自行,
我們不會選書院了。
如呈二成績差左,才在乙一 ...
你亞女成績實好好, 不過唔係話自行一定要揀書院?  當然你好有信心就另計
作者: OB-father    時間: 17-12-6 10:23

soscho 發表於 17-12-6 09:00
你亞女成績實好好, 不過唔係話自行一定要揀書院?  當然你好有信心就另計

阿囡成績吾算好好,不過好穩定,沒有大上大落。吾選書院,只不過想找一間更適合中學。如果想試其他中學,建議在自行嘗試。如果一向級名次徘徊50~70之間,書院放乙一就最穩妥。

作者: soscho    時間: 17-12-6 10:38

OB-father 發表於 17-12-6 10:23
阿囡成績吾算好好,不過好穩定,沒有大上大落。吾選書院,只不過想找一間更適合中學。如果想試其他中學, ...
亞女1-4年級都徘徊級2x, 你覺得有冇能力外闖?

可否講下你大概會揀邊幾間?

作者: OB-father    時間: 17-12-6 10:48

soscho 發表於 17-12-6 10:38

絕對有能力外闖,前幾年有位c姐全級大約十幾二十名上下,德望收左,不過佢想同返同學一齊,最後選擇書院。這個名次可選比書院更好中學,當然要看囡囡意願

作者: OB-father    時間: 17-12-6 11:00

soscho 發表於 17-12-6 10:38

暫時心儀旅港,不過會好多人爭

作者: soscho    時間: 17-12-6 11:06

OB-father 發表於 17-12-6 11:00
暫時心儀旅港,不過會好多人爭
黃笏南你唔考慮, 查實呢兩間邊個高班D?
旅港有乜吸引你而令你放棄HF做自行?

作者: OB-father    時間: 17-12-6 11:17

soscho 發表於 17-12-6 11:06
...

黃笏南都好好,但因新校舍關係,相信競爭好大。朋友囡囡是聖小c姐入左旅港,校風純樸,成績優秀,讀得好開心。其實去完書院簡介會,都覺得好好,成績已屬b1b。但因為阿囡比較活潑,不適合太嚴嘅學校,所以才不選書院。

作者: OB-father    時間: 17-12-6 11:20

soscho 發表於 17-12-6 11:06
...

如果純以成績計,我估旅港>書院>黃笏南

作者: soscho    時間: 17-12-6 11:40

OB-father 發表於 17-12-6 11:20
如果純以成績計,我估旅港>書院>黃笏南
但旅港係咪要運動好叻嘅學生?
作者: OB-father    時間: 17-12-6 11:49

soscho 發表於 17-12-6 11:40
但旅港係咪要運動好叻嘅學生?

主要睇校內成績同面試表現,反而黃收好多運動叻學生

作者: mcl203    時間: 17-12-6 11:57

OB-father 發表於 17-12-6 11:49
主要睇校內成績同面試表現,反而黃收好多運動叻學生

因為旅港係田徑女仔唔係D1組別,黃笏南男女子都係D1組別,或許令收生取向已存在少許分別~~~

作者: Milly0203    時間: 17-12-14 08:52

hkpapa852 發表於 17-12-4 15:27

如果被建議不能直 ...

已經被建議上不了書院,揀聖羅撒反而有機??
聖羅撒B1B, 聖家B1C

作者: OB-father    時間: 17-12-14 09:57

Milly0203 發表於 17-12-14 08:52
已經被建議上不了書院,揀聖羅撒反而有機??
聖羅撒B1B, 聖家B1C
吓?!幾時發生架?
係咪星期四升中講座之後?

作者: 熱媽    時間: 17-12-14 10:17

回覆 Milly0203 的帖子

我唔知聖家同聖羅撒書院是否差不多程度或那間好些。但知聖羅撒書院都好谷下,我都諗緊同個囡跳出去,但一樣無數據在手。
作者: OB-father    時間: 17-12-14 12:22

熱媽 發表於 17-12-14 10:17

我唔知聖家同聖羅撒書院是否差不多程度或那間好些。但知聖羅撒書院都好谷下,我都 ...
要跳出去,自行要留意。
大部份中學在17/1前要交六年級成績表,
但學校就20/1至派,
真係吾知講乜好

作者: MickeyH    時間: 17-12-15 00:40

OB-father 發表於 17-12-14 12:22
要跳出去,自行要留意。
大部份中學在17/1前要交六年級成績表,
但學校就20/1至派,

但有好多學校都可以後補交成績表

作者: MickeyH    時間: 17-12-15 00:47

熱媽 發表於 17-12-14 10:17

我唔知聖家同聖羅撒書院是否差不多程度或那間好些。但知聖羅撒書院都好谷下,我都 ...

聖羅撒同聖家一樣都係有直屬中學, 但聖羅撒中學在沙田。九龍城B1既學生可以揀九龍城Band1中學, 根本就唔諗沙田既中學, 聖家既兩間小學同中學都係九龍城區, 自然都會揀聖家中, 除非唔係想入聖家中就例外

作者: christy2011    時間: 17-12-19 07:36

1c成績自行聖家收機會大嗎?
作者: YmOra    時間: 17-12-19 09:44

christy2011 發表於 17-12-19 07:36
1c成績自行聖家收機會大嗎?

我會細分少少看看"聖家"自行收生時,哪個""群組""之客源有較大機會。

我估客源分佈為:B1c學生>(B1b至B1c)學生>B1b學生
自行階段取錄為:(B1b至B1c)學生>B1b學生>B1c學生

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5