教育王國

標題: 聖公會收表安排極差! [打印本頁]

作者: 大波大    時間: 17-11-25 13:54     標題: 聖公會收表安排極差!

得一日9-3pm收表,已經排左80分鐘,仲向度兜緊個蛇餅!!安排勁差!

作者: nelsonyp    時間: 17-11-25 13:57

大波大 發表於 17-11-25 13:54
得一日9-3pm收表,已經排左80分鐘,仲向度兜緊個蛇餅!!安排勁差!

sorry 我相信排唔夠2hrs 都唔洗旨意走。。。
唉,交張表啫。。。

作者: 大波大    時間: 17-11-25 13:59

nelsonyp 發表於 17-11-25 13:57
唉,交張表啫。。。
...

難為有大肚婆都要排成兩個鐘,有人帶小朋友一齊排都好難攪。

作者: nelsonyp    時間: 17-11-25 14:03

大波大 發表於 17-11-25 13:59
難為有大肚婆都要排成兩個鐘,有人帶小朋友一齊排都好難攪。

人地唔肯開多一日黎收表都無辦法。。 學校OT 一日, 你地班家長有心就堅持下,誠意黎。
真係企到腰骨痛。。。

飯又未食。。。 企2個鐘。。。

作者: 大波大    時間: 17-11-25 14:13     標題: 回覆樓主

我見有人排左好耐上到禮堂先見到堆蛇餅,決定走左。。。

作者: Bighamster    時間: 17-11-25 14:18     標題: 回覆樓主

好彩決定唔去(交表)~~N無又過海機會太渺茫,而且據說還沒校車

作者: liubabyliu    時間: 17-11-25 14:34

Bighamster 發表於 17-11-25 14:18
好彩決定唔去(交表)~~N無又過海機會太渺茫,而且據說還沒校車

haha, 同一個諗法,今早仲有諗住去,但結果放棄了

作者: blessedyubaby    時間: 17-11-25 14:52

nelsonyp 發表於 17-11-25 13:57
唉,交張表啫。。。
...

啱啱交完,排左足足兩個鐘,早知買定支水

作者: nelsonyp    時間: 17-11-25 14:55

blessedyubaby 發表於 17-11-25 14:52
啱啱交完,排左足足兩個鐘,早知買定支水

真係企到腰骨都痛

作者: DengCK    時間: 17-11-25 15:30

上年都試過!有需要咩?點解唔俾郵寄?要營造萬人空巷情況?

作者: sweetbride119    時間: 17-11-25 15:41

作者: sasklee    時間: 17-11-25 16:11

大波大 發表於 17-11-25 14:13
我見有人排左好耐上到禮堂先見到堆蛇餅,決定走左。。。

以為入到學校裡面就交得,點知仲有條蛇餅,係學校出面等左咁耐,又無理由走。早知係咁,就唔交表啦。

作者: 大波大    時間: 17-11-25 16:14

sweetbride119 發表於 17-11-25 15:41
讓唔一定要報讀的自放棄交表,本身想去都唔去啦

最難攪係排左成個鐘上到去先見到堆蛇餅,又吾甘心放棄。。。唯有排埋佢,最終排左兩個鐘

作者: joyce209ka    時間: 17-11-25 16:56     標題: 回覆樓主

我叫姐姐交表,佢話等2個鐘本身我唔信

作者: Kary1211    時間: 17-11-25 17:15

想問一下交什麼表?
作者: emioli    時間: 17-11-25 17:29     標題: 回覆樓主

我食風食左個半鐘

作者: Diama    時間: 17-11-25 17:32

回覆 Kary1211 的帖子

K1 申請表
作者: yubaba    時間: 17-11-25 18:05     標題: 回覆樓主:

但都係有咁多人排.

作者: rourou    時間: 17-11-25 18:22

yubaba 發表於 17-11-25 18:05
但都係有咁多人排.

作者: nelsonyp    時間: 17-11-25 19:55

大波大 發表於 17-11-25 16:14
最難攪係排左成個鐘上到去先見到堆蛇餅,又吾甘心放棄。。。唯有排埋佢,最終排左兩個鐘
...

見到蛇餅都仲要排多一個鐘呀!

其實學校下年可以喺龍尾提示要排2hrs, 等d 家長有心理準備,
未食野去排,諗住30mins 搞掂,點知,12點幾排到2點幾,真係餓到就黎暈呀。。。

作者: giojoe9999    時間: 17-11-25 20:13

nelsonyp 發表於 17-11-25 19:55
見到蛇餅都仲要排多一個鐘呀!

其實學校下年可以喺龍尾提示要排2hrs, 等d 家長有心理準備,

都唔係今年先排長龍,呢個係管理層傲慢,頑固嘅表現
作者: DengCK    時間: 17-11-25 20:23

giojoe9999 發表於 17-11-25 20:13

spk都係親手交,點解人地可以快咁多?

作者: yiqiyihui    時間: 17-11-25 21:06

giojoe9999 發表於 17-11-25 20:13
傲慢又應該唔係。校長全程喺度幫手
作者: 大波大    時間: 17-11-25 21:54

DengCK 發表於 17-11-25 20:23

培正都多人報啦,又係親身交表,人地都不知幾快攪掂!

作者: josephbaba    時間: 17-11-25 21:58

Spk 人數應該比呢間更多、年年有人讚佢交表流程快

作者: Lalaji    時間: 17-11-25 22:24     標題: 回覆樓主:

真心唔明點解有啲學校可以上網搞掂,有啲就一定要排隊。

但如果平心而論, 如果有啲原因一定要面見收表的話 ,佢哋今日嘅安排唔算太差。只不過想報名嘅人實在太多。 例如聖瑪加利大都係有類似咁嘅形式收表, 一樣係面試時間先到先得。 開咗個禮堂只係得四個老師收表, 但都好似輕鬆搞得掂。 聖公會一個課室都已經有成六至八個老師,更何況好似有幾間課室收表。 可想而知幾多人報名。

我十二點鐘左右到 都已經排到二千二百幾人。 全日計可能係其他幼稚園嘅幾倍。

作者: arjarnbuddha    時間: 17-11-25 22:54

回覆 大波大 的帖子

本來都打算申請。但到k3要搬去新校舍。怕裝修味影響小朋友。所以最終無去。好彩。
作者: arjarnbuddha    時間: 17-11-25 23:00

回覆 Lalaji 的帖子

聖大我最後个日去帶著小朋友去排了半个鐘已經不耐煩了!
作者: barbee    時間: 17-11-25 23:53

女校,少左一堆仔

作者: islychiang    時間: 17-11-26 00:21

本來都諗住去,因為已經有3個offer重有5間未出結果,所以唔去,好彩!
作者: KumamonJ    時間: 17-11-26 02:35     標題: 回覆樓主:

排了接近1.5hrs ....好顛…排到9/12,last time slot .

作者: socute    時間: 17-11-26 08:55

Lalaji 發表於 17-11-25 22:24
真心唔明點解有啲學校可以上網搞掂,有啲就一定要排隊。

但如果平心而論, 如果有啲原因一定要面見收表的 ...

每個班房的老師都預先有一疊卡,你張枱老师派到二千幾號,中間號碼未必用晒,我8点幾去到算頭嗰幾批都超過400。目測我前面無咁多人。同埋我見老師Mark 前一個係3xx

確係多人報,但是流程又確係慢。其他學校可能兩至三個老師一張枱,做得快啲,若是要咁耐冀望佢將來可以坐係度排

作者: Ginhc    時間: 17-11-26 21:13

所以無諗過報

作者: tomatokelly    時間: 17-11-27 01:27     標題: 回覆樓主:

我都排左兩個鐘,忍尿忍左兩個鐘

作者: babypig2017    時間: 17-11-27 08:32

socute 發表於 17-11-26 08:55

每個班房的老師都預先有一疊卡,你張枱老师派到二千幾號, ...

我唔明點解要check 出世紙右下角號碼,究竟有乜作用,完全唔明。

作者: roadman    時間: 17-11-27 09:02

大波大 發表於 17-11-25 21:54
培正都多人報啦,又係親身交表,人地都不知幾快攪掂!

前年培正交表,我排左個幾小時。今年可能改善左

作者: pigpig2429    時間: 17-11-27 09:46

我排排下走左, 阿仔係咁話肚餓要去食飯.
作者: SKB    時間: 17-11-27 10:24     標題: 回覆樓主

咁多年來都係咁,too bad!

作者: Diama    時間: 17-11-27 10:34

回覆 babypig2017 的帖子

因為有D媽媽會幫小朋友申請幾張出世纸, 每張右下角的號碼都不同。

真心唔明點解一間咁出名的學校, 每年咁多人報名, 但收表安排都仲可以咁差。就連兩星期前的 game day 都係, 仲衰過過年行花市, 學校好似好喜歡家長為佢製造萬人空巷的情境, 但咁樣唔會令人覺得佢矜貴, 只會覺得佢唔係好理人感受, 唔夠細心, 同埋故步自封, 不願改善, 有D離地(至少我係咁諗)

希望學校真係改善一下, 來年唔好再要家長們咁辛苦了, 有D仲拖住小朋友加一個BB, 見到都覺得陰公...

作者: CaviarYu    時間: 17-11-30 16:38

Diama 發表於 17-11-27 10:34
回覆 babypig2017 的帖子

因為有D媽媽會幫小朋友申請幾張出世纸, 每張右下角的號碼都不同。
What was bad on Game Day? Seems to be just as crowded as other kindergarten's open days.
作者: Lalaji    時間: 17-11-30 16:55

CaviarYu 發表於 17-11-30 16:38
What was bad on Game Day? Seems to be just as crowded as other kindergarten's open days.

都係因為太受歡迎所至。而且禮品極之豐富,唔多人先奇。

唯一學校可做的係限制参加人數。當然怕人多,亦可自行選擇唔去。

反正開放日只係俾你入去睇吓玩吓,冇表拎,冇簽到,冇分加。冇公平問題

作者: sirotan515    時間: 17-11-30 16:57     標題: 回覆樓主

極有同感,下午等左一個鐘45分鐘,其實好多幼稚園都係一日收表,唔明點解剩係呢間要人等到儍,虐待家長。
後來聽朋友講,原來之前兩年都係咁,即係學校無檢討過亦無改善到

作者: 50686345    時間: 17-11-30 17:51

回覆 Diama 的帖子

Game Day我地又OK喎, 玩晒攤位換大獎, 又差不多食晒D野, 唔覺有問題, 但交表的確排左兩個中, 我7點几到, 9點几走
作者: 033118    時間: 17-12-15 10:58

可以郵寄架, 你們點解一定要25/11親自交?
作者: 大波大    時間: 17-12-15 11:52

033118 發表於 17-12-15 10:58
可以郵寄架, 你們點解一定要25/11親自交?

無可能!

要即場交表拎張面試證架,可以郵寄點會咁多人打哂蛇餅都要排呀,傻的嗎?

作者: 033118    時間: 17-12-15 14:17

大波大 發表於 17-12-15 11:52
無可能!

要即場交表拎張面試證架,可以郵寄點會咁多人打哂蛇餅都要排呀,傻的嗎?

佢網上寫左可以架!但如果你來親身交就25/11

不過有親親身的,都唔會有人寄,誠意掛(emoji)

作者: Diama    時間: 17-12-15 14:25

回覆 033118 的帖子

我地係咪講緊同一間SKH?? 網上下載/親臨索取申請表, 遞交只能25/11親身去...
Anyway 已面見完畢~

作者: 033118    時間: 17-12-15 15:34

Diama 發表於 17-12-15 14:25
回覆 033118 的帖子

我地係咪講緊同一間SKH?? 網上下載/親臨索取申請表, 遞交只能25/11親身去...

可能我誤會左,因為我交左俾老公整。佢一早去30分鐘走人。

作者: dreamdream081    時間: 17-12-15 15:38

不是今年報,但有同感!!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5