教育王國

標題: 九龍民生 vs 創價 [打印本頁]

作者: leslie22    時間: 17-11-21 15:39     標題: 九龍民生 vs 創價

小女現在讀緊LH N班,可直升K但因為驚無小學back up,15分人士,所以希望考到龍校。。。。
In 完創價覺得各方面都好好,仲要有學卷,請問民生同創價大家會點選擇?

雖然未必有offer,因為對香港嘅學校認識唔多,想請教下大家意見!

作者: hamsubbb    時間: 17-11-21 15:40     標題: 回覆樓主:

有LH, 仲諗其他學校? 乜玩法 ?

作者: leslie22    時間: 17-11-21 15:51

回覆 hamsubbb 的帖子

LH 無小學back up,學費都幾貴,讀完4年其實都係要出去博,我怕到頭來都只係用15分去抽,碰運氣。。。。。唔知咁諗有無錯?
作者: hkgra    時間: 17-11-21 15:59

回覆 leslie22 的帖子

如果負擔得起,我會揀民生
我地負擔得黎而有壓力,所以放棄左無報民生
民生係一間好學校

作者: leslie22    時間: 17-11-21 16:10

回覆 hkgra 的帖子

請問創價學術語景方面是否完全不能同民生比較?
作者: yoyoyaobaby    時間: 17-11-21 16:16

leslie22 發表於 17-11-21 15:39
小女現在讀緊LH N班,可直升K但因為驚無小學back up,15分人士,所以希望考到龍校。。。。
In 完創價覺得 ...

請問點解去完創價後對呢間學校觀感特別好呢?

作者: leslie22    時間: 17-11-21 16:22

回覆 yoyoyaobaby 的帖子

其實我對啲學校無乜認識,只靠感覺同口碑。
創價係今多間我In過既學校,唯一一間係每一個學生單對單In,老師同校長睇落都幾有愛心,會主動同我女傾計,引度佢答問題。校舍亦都幾大,裡面企理,所以感覺幾好。。。(純感覺)

作者: hkgra    時間: 17-11-21 16:23

回覆 leslie22 的帖子

我只係稍稍睇過資料
應該民生學術好一點

作者: leslie22    時間: 17-11-21 16:32

回覆 hkgra 的帖子

其實學費都係其中一個考慮,都想留個錢做下其他活動,但又擔心創價要外補其實條數都係番度。。。
作者: Sumika_san    時間: 17-11-21 16:43     標題: 回覆樓主

創價係好好的學校,仲有學券,課程設計為小孩做中心,有混齡上堂,老師好有愛心。當然如果target 直私,就要一點外補或家中自補。朋友小朋友冇外補,入到禮賢,相信家長刻意揀返愛心學校,學校又感到家長是同理念。當然要考SFA或宣小,應該比較困難。

作者: leslie22    時間: 17-11-21 17:00

回覆 Sumika_san 的帖子

多謝回復,我都感覺創價係一間愛心學校
作者: lamlin    時間: 17-11-21 17:36     標題: 回覆樓主

我啱啱同你相反,我對創價都係冇咩認識,之前報名時見咁受歡迎又咁多人話好,就順便報埋,但面試完就好唔鍾意呢間學校,見我們的兩位老師都很cool,我兩夫婦都感覺唔到佢地係用心嘅,好公式化。佢用幅圖考我小朋友時,我小朋友問返佢地問題,老師完全唔理,成個面試過程都好冇人情味咁。不過可能咁啱我遇到嘅唔好掛,只是分享我感受。所以我prefer民生

作者: kitty0204    時間: 17-11-21 18:03

我會有offer 先諗
揀創價我會留向LH
揀民生因為係龍嘛,

作者: joyce209ka    時間: 17-11-21 18:20     標題: 回覆樓主

有LH都要轉校?你未免太睇小LH 的成績表啦

作者: juneforgbb    時間: 17-11-21 18:56

kitty0204 發表於 17-11-21 18:03
我會有offer 先諗
揀創價我會留向LH
揀民生因為係龍嘛,

同意,LH 唔係唔好,但唔係最好,我會覺得民生好d, 論成績又唔差,又係龍

作者: ssmak    時間: 17-11-21 19:51

同樓主情況一樣。。。
同樣爭扎。。。

作者: hamsubbb    時間: 17-11-21 20:55

joyce209ka 發表於 17-11-21 18:20
有LH都要轉校?你未免太睇小LH 的成績表啦

幾多人想入都入唔到

作者: hamsubbb    時間: 17-11-21 20:56

juneforgbb 發表於 17-11-21 18:56
同意,LH 唔係唔好,但唔係最好,我會覺得民生好d, 論成績又唔差,又係龍
...

民生好似唔係龍呀

作者: 孟母3000    時間: 17-11-21 21:17

hamsubbb 發表於 17-11-21 20:56

民生好似唔係龍呀

民生半龍
70%升小

作者: keikolau    時間: 17-11-21 21:38     標題: 回覆樓主:

好多入左名幼都會考龍校,可能你地覺得讀名幼好好,但到考小一時,6,7000人考一間,你就會感覺到嗰種壓力

作者: hamsubbb    時間: 17-11-21 22:01

keikolau 發表於 17-11-21 21:38
好多入左名幼都會考龍校,可能你地覺得讀名幼好好,但到考小一時,6,7000人考一間,你就會感覺到嗰種壓力
...

可惜民生唔係龍,而創價乜都無添。

作者: yiman007    時間: 17-11-21 22:34

早排見到有本書系某名校前校長寫的,佢跟據教育局的評核報告將全港幼稚園分成四級,最好的是A++,而全港只只有37間属于A++
作者: yiman007    時間: 17-11-21 22:39

創價幼稚园是其中之一。
作者: yiman007    時間: 17-11-21 22:51

好多好出名的都只系A+或者A咋
作者: juneforgbb    時間: 17-11-21 23:50

hamsubbb 發表於 17-11-21 20:56

民生好似唔係龍呀

i know, 但LH 係半龍都冇,我覺得兩間都係好學校,不過考小唔易,有實力也講運氣,LH 考小唔錯,但每年總有人0 offer 係好常見的事,就算KV, st cat 也唔係包有offer, 如果入到MS, 當多個機會升民小, 不過除了睇成績和升小,都要consider 埋家長鍾意邊間多d, 近唔近屋企, 學校有冇愛心etc

作者: leeleemrs    時間: 17-11-22 00:01

juneforgbb 發表於 17-11-21 23:50
i know, 但LH 係半龍都冇,我覺得兩間都係好學校,不過考小唔易,有實力也講運氣,LH 考小唔錯,但每年總 ...

好友女兒由民幼上左小一
佢既comment係民生係好傳統既學校,咩都push你,做唔到就next, 機會是留比cream of the coffee

所以,如果你找尋有愛心學校,民生可能未必岩

作者: hamsubbb    時間: 17-11-22 00:13

leeleemrs 發表於 17-11-22 00:01
好友女兒由民幼上左小一
佢既comment係民生係好傳統既學校,咩都push你,做唔到就next, 機會是留比cream o ...

我只知民生好谷

作者: MegaKnight    時間: 17-11-22 07:56

hamsubbb 發表於 17-11-22 00:13
我只知民生好谷

咁LH又谷唔谷,唔谷佢地又有咩辨法谷小朋友考到直私小?

作者: hamsubbb    時間: 17-11-22 08:40

MegaKnight 發表於 17-11-22 07:56
咁LH又谷唔谷,唔谷佢地又有咩辨法谷小朋友考到直私小?

聽聞K2已經開始練習面試技巧

作者: juneforgbb    時間: 17-11-22 09:03

hamsubbb 發表於 17-11-22 08:40
聽聞K2已經開始練習面試技巧

不過民生應該真係比LH 谷d, 教法傳統d, 同埋唔夠愛心依樣野確實聽朋友講過

作者: MegaKnight    時間: 17-11-22 09:06

juneforgbb 發表於 17-11-22 09:03
不過民生應該真係比LH 谷d, 教法傳統d, 同埋唔夠愛心依樣野確實聽朋友講過
...

咁民生谷D定LH谷D呢?

作者: novelle    時間: 17-11-22 09:15

回覆 juneforgbb 的帖子

民幼唔谷,多活動,學術相對較淺。你說的谷應該是民小。

作者: novelle    時間: 17-11-22 09:18

keikolau 發表於 17-11-21 21:38
...
係!考過小一就會知。就算半龍,一樣進可攻退可守。
作者: babytwinstar    時間: 17-11-22 10:08

我本身係畢業生,所以都知民生文化,全谷,跟唔到就NEXT,呢個傳統一直無變,學校偏愛乖同定既學生。不過佢英文根基係打得好,所以我好感謝學校,不過真係好辛苦囉
作者: hamsubbb    時間: 17-11-22 10:41

babytwinstar 發表於 17-11-22 10:08
我本身係畢業生,所以都知民生文化,全谷,跟唔到就NEXT,呢個傳統一直無變,學校偏愛乖同定既學生。不過佢 ...

幼稚園定小學呢?

作者: juneforgbb    時間: 17-11-22 10:56

novelle 發表於 17-11-22 09:15

民幼唔谷,多活動,學術相對較淺。你說的谷應該是民小。

我講緊的係民幼,我小朋友冇讀過,只係朋友成日講覺得谷,最後考其他小學唔升民小,我小朋友讀國際幼稚園,聽佢講民幼課程,我都覺得谷,不過可能仲有d 更谷的幼稚園,而且好睇家長本身鍾意邊套教法

作者: babytwinstar    時間: 17-11-22 12:31

hamsubbb 發表於 17-11-22 10:41
幼稚園定小學呢?

兩樣都係

作者: socosally    時間: 17-11-22 15:28

yiman007 發表於 17-11-21 22:51
好多好出名的都只系A+或者A咋
我聽過佢嘅講座,佢話A++同A+嘅分別只在於:
A++ ~ 冇乜功課
A+ ~ 都仲有少少功課

作者: leslie22    時間: 17-11-22 16:00

回覆 leeleemrs 的帖子

請問你朋友係讀緊民小? 學術方面佢有咩comment?
作者: leslie22    時間: 17-11-22 16:00

回覆 socosally 的帖子

其實點解無功課就係好事?
作者: leslie22    時間: 17-11-22 16:02

回覆 keikolau 的帖子

你完全講出我嘅憂慮 ,好喜歡LH但好擔心考小一,始終有運氣因數。。。。
作者: leslie22    時間: 17-11-22 16:10

回覆 novelle 的帖子

不過無得大抽獎有點不甘心
作者: yiman007    時間: 17-11-22 16:11

但系我見佢本書話A++是0個負面評語;而A+是有1-3個喎。
作者: socosally    時間: 17-11-22 16:27

yiman007 發表於 17-11-22 16:11

但系我見佢本書話A++是0個負面評語;而A+是有1-3個喎。
上個月個講座係佢自己咁講,咁邊様至真就要問返佢本人喇

作者: DengCK    時間: 17-11-22 16:56     標題: 回覆樓主:

Lh用家,只有最top龍幼(spk)/神幼先會考慮。

民生我都有考,但其實唔太prefer,太傳統、多功課(不過都係一間好學校)但唔係我地杯茶。有offer的話又要掙扎一番

作者: leslie22    時間: 17-11-22 17:39

DengCK 發表於 17-11-22 16:56

民生我都有考,但其實唔太prefer,太傳統、多功課(不話係一間 ...
請問你有無考SPK?
作者: DengCK    時間: 17-11-22 17:44

leslie22 發表於 17-11-22 17:39
請問你有無考SPK?

未考但會報,亦不會話很想得到。利申:讀spcs姊妹學校,並非如大家所說的神,加上我鄰居小孩都是讀其姊妹學校,日日鬧溫書功課到十二點,有d恐懼。

始終很滿意Lh,小朋友讀得亦開心,我亦覺得小孩適合新派學校多點,LH在我眼中最大缺點是非龍校。

作者: leslie22    時間: 17-11-22 18:22

DengCK 發表於 17-11-22 17:44

未考但會報,亦不會話很想得到。利申:讀spcs姊妹學校,並 ...

LH在我眼中最大缺點是非龍校<------不能同意更多

所以如果有龍校offer真係會好爭扎

作者: DengCK    時間: 17-11-22 18:50

leslie22 發表於 17-11-22 18:22
LH在我眼中最大缺點是非龍校

所以就報了三間,叫做有試下,無offer絕對唔會唔開心。有offer再慢慢諗

作者: 73662710    時間: 17-11-22 19:10

DengCK 發表於 17-11-22 16:56

民生我都有考,但其實唔太prefer,太傳統、多功課(不過都係一 ...

MSK very little home work!

作者: leeleemrs    時間: 17-11-22 19:41

leslie22 發表於 17-11-22 16:00
回覆 leeleemrs 的帖子

請問你朋友係讀緊民小? 學術方面佢有咩comment?

朋友女女今年9月升民小
佢話平均每星期兩課中文+10句英文,音樂/普通話又要溫

中文,教唔切,詞語老師未教,叫佢地自己返去練

我自己覺得又唔係公開試,教唔切咪唔好考,為考而考,為乜?

呢d 我覺得就係谷

朋友個女暫時仲頂得住;但話有同學讀到對住媽咪喊講對唔住,我真係唔識

聽到覺得好傷心,6歲人仔咋陰公

自己不是用家,不敢評論好唔好。其實好睇小朋友本身受唔受谷同家長取向

作者: DengCK    時間: 17-11-22 20:34

73662710 發表於 17-11-22 19:10
MSK very little home work!

但小學多呢.....

作者: DengCK    時間: 17-11-22 20:36

leeleemrs 發表於 17-11-22 19:41
朋友女女今年9月升民小
佢話平均每星期兩課中文+10句英文,音樂/普通話又要溫

陰功.....我就係唔想咁。放工返屋企都想hea下

作者: 73662710    時間: 17-11-22 23:01

DengCK 發表於 17-11-22 20:34
但小學多呢.....
小學也不多!
作者: 73662710    時間: 17-11-22 23:04

DengCK 發表於 17-11-22 20:36
陰功.....我就係唔想咁。放工返屋企都想hea下

你這種心態好可能只能選擇國際學校。
而且就算讀國際學校父母也不能hea

作者: DengCK    時間: 17-11-22 23:17

73662710 發表於 17-11-22 23:04
你這種心態好可能只能選擇國際學校。
而且就算讀國際學校父母也不能hea

而家都諗緊國際路線

作者: 73662710    時間: 17-11-22 23:28

DengCK 發表於 17-11-22 23:17
而家都諗緊國際路線
I think it is a good choice!But for Chinese, I would have chosen IS too!

作者: jthlau    時間: 17-11-26 07:42     標題: 回覆樓主

創價同民生係2類好唔同既學校
創價係happy school, 無咩壓力,同時接近零學費
而民生著重語境,每個月有assessment, 但功課唔算多,只係星期五多左親子功課

反而民生收你,你應該係民生vsLH
樓主簡得LH, 入到創價,可能你會覺得太淺,要勁外補

作者: leslie22    時間: 17-11-29 17:28

jthlau 發表於 17-11-26 07:42
創價同民生係2類好唔同既學校
創價係happy school, 無咩壓力,同時接近零學費
而民生著重語境,每個月有ass ...

多謝回復,下星期就有民生結果,到時候再上來報喜/憂

作者: 宇晴    時間: 17-11-29 17:54

yiman007 發表於 17-11-21 22:34
早排見到有本書系某名校前校長寫的,佢跟據教育局的評核報告將全港幼稚園分成四級,最好的是A++,而全港只只 ...

請問本書叫乜名?想買

作者: Andrewchan918    時間: 17-11-29 17:56

咁sc同民生點揀?
作者: Hopeforb    時間: 17-12-1 01:10

我是民幼用家,學朮上一D都唔谷,反而非常多活動,譬如主題介紹食物,學校老師就用紙皮砌左個街市出來,仲有好多食物玩具;學緊職業,又有五六個不同職業情景出來,;而且非常之多outing,今年K3開學至今11月,已經外訪過三次:警署(仲坐埋警車),環境資源中心,海洋公園。而且每兩個月一次扮鬼扮馬生日會。聖誕又全班上台表演Christmas show,個個都有份扮靚表演。而好幸運,丫仔今年遇到很有愛心的班主任,very positive and encouraging, 仲提醒父母冇必要成日刷小朋友D字,鼓勵嘗試,多讚美更好。我仔今年仲同我講返學真係好開心啊!
而你所謂比較厳格和不太有耐心的老師,已經離開了MS,而我幸運地,丫仔過去三年遇到的,都是有愛心,耐性的老師。
而且,我很喜歡民生的家長,大家背景差不多,教育程度和價值觀相若,而又不會太離地,而且大家都非常願意分享各種心德及資訊。

作者: shootingstars    時間: 17-12-1 01:24

Hopeforb 發表於 17-12-1 01:10

我是民幼用家,學朮上一D都唔谷,反而非常多活動,譬如主題介紹食物,學校老師就 ...

想問問功課多嗎
聽說每個月都有assessment, 是否
學校語境又如何
不知道你有沒有搭校車,安排如何呢,謝謝

作者: MissMissMiss    時間: 17-12-1 08:04

我是民幼用家,學朮上一D都唔谷,反而非常多活動,譬如主題介紹食物,學校老師就 ...

想問問家長大多咩背景?想知學校會唔會睇家長背景收生n無人士唔知難唔難入呢...

作者: maglam0610    時間: 17-12-1 10:56

我仔今年民幼repeat k1,之前讀過新開幼稚園的pn(每日起碼兩樣功課,weekend 四至五份功課),亦讀過靈糧堂的k1; 靈糧堂這類超級happy school, 活動教學, 番學超開心; 因為嘗過多功課和無功課的學校, 民生每天一份,weekend兩至三份, 比我感覺是輕鬆但又不會叫學生惰懶,k1暫時仲未寫字, 相對鄰居女兒讀的屋邨幼稚園k1衣家已經要寫字, 我反而覺得民生比較重視幼童的能力....

班主任亦很好,暫時一個月一電話, 都係report返囝囝在學校的情況, 有冇問題都會call你吹下水, 亦會提我阿仔的咬字發聲問題, 比見議我, 試過晚上6,7點都接到電話, 都想同老師講快啲放工啦, 每個老師都很有愛心

惡既老師我未遇到, 眼見比較惡既係啲嬸嬸, 佢見到學生un un 腳會出聲, 會叫佢地唔好嘈, d 衫要整理好, 都係比較關注外表儀容同禮貌, 我覺得衣方面惡都係好既

小學功課量我相信現今社會,間間學校都係咁多,聽同事和朋友的分享, 如果小朋友唔鍾意讀書,一兩份功課都做兩個鐘, 反而鍾意讀書的, 6,7份功課都可以一個鐘內做晒,咁也反映了, 家長自少都要好好培養孩子讀書的興趣啦

作者: MegaKnight    時間: 17-12-1 11:55

maglam0610 發表於 17-12-1 10:56
我仔今年民幼repeat k1,之前讀過新開幼稚園的pn(每日起碼兩樣功課,weekend 四至五份功課),亦讀過靈糧堂的k1 ...

我是開補習社教小朋友做功課的,眼中所見,培正、民生等私校,功課量小,但深。津官校則量很多,但淺,一個字,「煩」!

作者: leslie22    時間: 17-12-1 12:14

好多謝你的分享,成日聽人講跟不上的同學會被勸退,請問是係真有其事?你是否以上民小為目標?會否考其他學校?如果考其他學校的民幼生入什麼學校為主?

學校語景可以分享下嗎?是否有雙班主任?英文普通話平均每星期有幾多?

作者: leslie22    時間: 17-12-1 12:16

MegaKnight 發表於 17-12-1 11:55
我是開補習社教小朋友做功課的,眼中所見,培正、民生等私校,功課量小,但深。津官校則量很多,但淺,一 ...

請問係幼稚園定小學?

作者: Hopeforb    時間: 17-12-1 12:21

回覆 shootingstars 的帖子

功課每天一樣,周末多一兩份,每月有讀書報告及picture dictionary .有一位全天侯net 班主任。
有搭校車,知道有同學住粉嶺丶青衣丶深井出來返學

作者: MegaKnight    時間: 17-12-1 12:22

leslie22 發表於 17-12-1 12:16
請問係幼稚園定小學?

小學

作者: shootingstars    時間: 17-12-1 23:44     標題: 回覆樓主:

好多謝幾位用家細心詳細的回答
希望有機會做同學仔
到時再多多請教啦,謝謝

作者: leslie22    時間: 17-12-4 12:03

shootingstars 發表於 17-12-1 23:44
好多謝幾位用家細心詳細的回答
希望有機會做同學仔
到時再多多請教啦,謝謝

今個星期派彩了,祝大家好運

作者: 喜羊羊媽    時間: 17-12-4 13:56

其實上次面試見老師係用自製教具去in小朋友,啲教具好精美,好有心思,相信老師們很用心去製作教材教小朋友學習,很欣賞。
希望我小朋友有機會入讀........
不過佢比較怕醜,問嘅野識答晒,但小組顯得比較安靜,我也相信只有隨緣了。
作者: Andrewchan918    時間: 17-12-4 16:59

民生呢星期六出?
作者: shootingstars    時間: 17-12-4 17:56

Andrewchan918 發表於 17-12-4 16:59
民生呢星期六出?

yes

作者: shootingstars    時間: 17-12-4 17:56

喜羊羊媽 發表於 17-12-4 13:56
其實上次面試見老師係用自製教具去in小朋友,啲教具好精美,好有心思,相信老師們很用心去製作教材教小朋友 ...

係,好鍾意個d玩具,老師好用心

作者: beebee2008    時間: 17-12-9 23:56

我同你背景一樣

作者: leslie22    時間: 17-12-11 13:12

beebee2008 發表於 17-12-9 23:56
我同你背景一樣

請問你有無收到其他學校嘅offer? 收到你打算點做呀?

作者: sosomanice    時間: 18-1-9 00:01

請問樓主最後有無民生offer?
樓主最後點揀呀?

我本身唔係lh學生
我都諗緊創價定民生
愛心vs學術
唔駛錢vs 要錢 ......
作者: leslie22    時間: 18-1-9 10:01

sosomanice 發表於 18-1-9 00:01
樓主最後點揀呀?

得waiting 咋, 不過如果有幸call waiting, 我都會揀MS

如果創價同民生, 一定揀民生

作者: 73662710    時間: 18-1-9 10:12

sosomanice 發表於 18-1-9 00:01
樓主最後點揀呀?
講到民生好像沒有愛心一樣!
愛心和學術,

當然選愛心!

作者: angelfish228    時間: 18-1-9 10:55

一間係學卷一間係私幼半龍。根本冇得比吧
作者: yiyi222    時間: 18-1-9 23:18

73662710 發表於 18-1-9 10:12
講到民生好像沒有愛心一樣!
愛心和學術,

作者: yancb    時間: 18-1-11 17:55     標題: 回覆樓主:

有龍校梗係梗龍校啦
好多人話創價paper work唔掂嫁

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5