教育王國

標題: 報左17間 全reject 直私遊戲玩完 [打印本頁]

作者: fanay    時間: 17-11-20 17:49     標題: 報左17間 全reject 直私遊戲玩完

今日已經知道全部結果 可以吾使心掛掛 見人地有post全reject 到有offer 真係好羨慕  我就真係一路都reject

作者: lcyesther    時間: 17-11-20 17:55     標題: 回覆樓主

加油,仲有call waiting and 扣門

作者: fanay    時間: 17-11-20 17:56

lcyesther 發表於 17-11-20 17:55
加油,仲有call waiting and 扣門

我無waiting 係真的reject

作者: mimi222shi    時間: 17-11-20 17:59

作賽後檢討,預備扣門。

作者: fanay    時間: 17-11-20 18:01

mimi222shi 發表於 17-11-20 17:59
作賽後檢討,預備扣門。

可以扣返reject 的直私嗎?不過機會好渺茫 waiting都未call哂  點會到我地

作者: mormorl    時間: 17-11-20 18:03

fanay 發表於 17-11-20 17:49
今日已經知道全部結果 可以吾使心掛掛 見人地有post全reject 到有offer 真係好羨慕  我就真係一路都reject  ...
報左17間? 你怎麼能面試到所有學校? 首先等待11月27日,看看結果是什麼, 然後你可以決定下一步該怎麼做。應該有一些學校還未面試....仍然可以申請像九龍塘小學

作者: lcya    時間: 17-11-20 18:06     標題: 回覆樓主

我報咗20間,4間撞時間冇去,現在有4間waiting, 仲有4間未知,其它全部rejected
真的好唔開心(emoji)

作者: fanay    時間: 17-11-20 18:07

mormorl 發表於 17-11-20 18:03
報左17間? 你怎麼能面試到所有學校? 首先等待11月27日,看看結果是什麼, 然後你可以決定下一步該怎麼做。應 ...

我得15分 都吾使唸

作者: fanay    時間: 17-11-20 18:08

lcya 發表於 17-11-20 18:06
我報咗20間,4間撞時間冇去,現在有4間waiting, 仲有4間未知,其它全部rejected
真的好唔開心(emoji)
...

有wait 已經好好 仲有4間 祝你好運(emoji)(emoji)

作者: mimi222shi    時間: 17-11-20 18:08

有聽過非熱門直私最後有收返reject的

作者: Cath8888    時間: 17-11-20 18:12     標題: 回覆樓主

報咗10間去了9間,得一個waiting, 心灰中

作者: elvina_lmk    時間: 17-11-20 18:14

fanay 發表於 17-11-20 18:01
可以扣返reject 的直私嗎?不過機會好渺茫 waiting都未call哂  點會到我地

可以的,向心儀幾間show 誠意,每月一封,同時裝備小朋友6月叩門,或者隨時有後補位要見多一次。所以不要鬆懈,樂觀積極等待。總有合適的學校。加油。

作者: sun329shine    時間: 17-11-20 18:27     標題: 回覆樓主:

想問下樓主除了上幼稚園外,小朋友有冇外補?

作者: fanay    時間: 17-11-20 18:28

sun329shine 發表於 17-11-20 18:27
想問下樓主除了上幼稚園外,小朋友有冇外補?

有外補英文 係學券幼稚園

作者: 猴子爸    時間: 17-11-20 18:39

今日已經知道全部結果 可以吾使心掛掛 見人地有post全reject 到有offer 真係好羨慕  我就真係一路都reject  ...

只要大抽獎不要太進取,一定可以入到一間不錯的津校,加油!

作者: letterland    時間: 17-11-20 18:43

完全理解
全reject 只可以用半年時間到操番d學術
希望到叩門時有d希望

作者: am^3    時間: 17-11-20 19:04

猴子爸 發表於 17-11-20 18:39
只要大抽獎不要太進取,一定可以入到一間不錯的津校,加油!

同意

作者: Charlotte_mom    時間: 17-11-20 19:27     標題: 回覆樓主

唔緊要啦,有d小朋友唔係面試型.....抽獎保守d,一擊即中,快靚正咪得囉

作者: gwenstephen    時間: 17-11-20 19:44

fanay 發表於 17-11-20 18:28

唔好太上心,這个遊戲只適合小撮人玩的

作者: qtpie    時間: 17-11-20 19:52

加油!會吾會知點解甘

作者: helenmelody    時間: 17-11-20 20:06

elvina_lmk 發表於 17-11-20 18:14
可以的,向心儀幾間show 誠意,每月一封,同時裝備小朋友6月叩門,或者隨時有後補位要見多一次。所以不要 ...

Agree!
機會係留比有準備的人。
繼續加油!

作者: mr_juicy    時間: 17-11-20 22:01     標題: 回覆樓主:

試下扣門聖三一堂and聖約望,應該有机會,加油!

作者: 小松鼠911    時間: 17-11-21 08:41     標題: 回覆樓主:

0 offer真係好灰,我照寄信,show誠意

作者: fanay    時間: 17-11-21 08:42

小松鼠911 發表於 17-11-21 08:41
0 offer真係好灰,我照寄信,show誠意

我會寄聖若瑟 我老公母校  

作者: assado    時間: 17-11-21 10:55

小朋友是讀私幼 ? waiting 都冇?

作者: fanay    時間: 17-11-21 10:57

assado 發表於 17-11-21 10:55

吾係私幼 係學卷 waiting都無 係reject 哂

作者: assado    時間: 17-11-21 11:01

assado 發表於 17-11-21 10:55

見到樓主之前回覆, 因為, 私幼語文一般都比津幼好, 直/私小考語文比重都大, 所以有小小蝕底。另面試時坐吾坐得定都好重要。

作者: szeti    時間: 17-11-21 11:09

呻完要重新出發, 認同離叩門仲有半年, 和小朋友一起努力.
俾心機揀間合適學校大抽獎, 中咗再部署下一步. CHEERS.
作者: mcrabbit    時間: 17-11-21 11:14

fanay 發表於 17-11-21 10:57

17 間!其實真的要讚吓小朋友,已經好叻,去了咁多間。面試直私只是一個小關口,學習是漫漫長路,加油。

作者: L+H    時間: 17-11-21 11:16

fanay 發表於 17-11-21 08:42
有機喎,加油呀!
作者: kocolin    時間: 17-11-21 11:37

it is normal as only have few thousand seats......may be only have one thousand people got all  offers.
作者: gwenstephen    時間: 17-11-21 11:51

咁已好过好多人,好多N無的人

作者: taxibird    時間: 17-11-21 12:17     標題: 回覆樓主

寫求位信去有報名的二線直私,有機會的

作者: tantanmama    時間: 17-11-21 12:49

fanay 發表於 17-11-20 18:28
如果立心讀直私的多數會讀私幼. 你既是讀學卷幼, 即當初也不是立心直私小, 唔好受其他人影響, 繼續你原先讀官津的諗法就好.
作者: Sexy_baby    時間: 17-11-21 13:02     標題: 回覆樓主

認同Charlotte mum, 我仔怕羞慢熱型,今年小二。

當年in了4間,冇一間有second in, 連比較易入的st Louis 也沒有!好彩自行叫入了第一自願(但我個區冇勁的名津校),當時都很唔開心,但阿仔原來資質不差,(原先見佢interview衰哂,會質疑他的學術比別人差)仲讀得開心,同學仔大部分也乖,老師校長也好nice。

今年小二偶然機會給他成功插班了我們一直很喜歡的津校(當年放1-1-0),所以,世事冇絕對!給孩子多點信心,給予正確的價值觀,他要是一顆鑽石,去哪也能發光發亮的。

作者: fanay    時間: 17-11-21 13:17

Sexy_baby 發表於 17-11-21 13:02
認同Charlotte mum, 我仔怕羞慢熱型,今年小二。

當年in了4間,冇一間有second in, 連比較易入的st Louis  ...

多謝你地鼓勵 我會努力

作者: bigboyenzo    時間: 17-11-21 13:47

作者: littlerabbitmom    時間: 17-11-21 14:17

你考直私係為咗保險定一心想讀?
咁考法大人都頂唔順.
如果你本來就打算讀官津, 大抽獎放好排位好過啦.
作者: fanay    時間: 17-11-21 14:19

littlerabbitmom 發表於 17-11-21 14:17
你考直私係為咗保險定一心想讀?
咁考法大人都頂唔順.
如果你本來就打算讀官津, 大抽獎放好排位好過啦.  ...

我有唸過讀直資 但我知仔仔係白無人士 我先報甘多間 我無唸過甘難

作者: ivydoo    時間: 17-11-21 14:21

taxibird 發表於 17-11-21 12:17
寫求位信去有報名的二線直私,有機會的

想請教下邊d為2線直私?謝謝

作者: taxibird    時間: 17-11-21 14:24

ivydoo 發表於 17-11-21 14:21

每個人把尺唔同,我會將神校同一線剔除,其他就是了

作者: mimi222shi    時間: 17-11-21 14:27

坦白講, 考直私係要靠實力加少許運氣.

去考的都超過二千人以上, 無話難定易.

考小一,我既心態係盡左力便算, 好彩小朋友好喜歡面試, 呢個遊戲亦令佢長大了不少.
作者: gloomy1115    時間: 17-11-21 18:00     標題: 回覆樓主

福小,LMC, LHT好似都有第二輪招生,加油

作者: gwenstephen    時間: 17-11-22 08:53

ivydoo 發表於 17-11-21 14:21

好難答你架,答左其用家或其 FANS 会好唔開心或被攻擊
所以,我寧願說受歡迎程度

作者: Chichiban    時間: 17-11-22 09:29

點解得15分?老公係舊生加適齡不是20分

作者: fanay    時間: 17-11-22 09:30

Chichiban 發表於 17-11-22 09:29
點解得15分?老公係舊生加適齡不是20分

聖若瑟係私校 無計分制

作者: gwenstephen    時間: 17-11-22 09:58

fanay 發表於 17-11-22 09:30
聖若瑟係私校 無計分制

oh..... 原來係觀塘道聖若瑟……
唔緊要,点都有分加,人情分

作者: gglover    時間: 17-11-22 10:27

fanay 發表於 17-11-21 10:57

加油!但千萬不要讓孩子見到妳失落,否則孩子會失去自信

作者: Chichiban    時間: 17-11-22 11:58

fanay 發表於 17-11-22 09:30
聖若瑟係私校 無計分制

噢,我以為係港島間聖若瑟

作者: Charlotte_mom    時間: 17-11-22 13:15

Sexy_baby 發表於 17-11-21 13:02

當年in了4間,冇一間有second in, 連比較易入的st Louis  ...

姨甥所謂名幼,有學野有考級比賽有獎,但唔鍾意面試,越見越無心機
直私全部reject
六月派位至有第一個「offer」......就係中乙二
又俾佢叩返乙一!
而家雖然唔係話勁到top中之top,但成績都唔錯。唔係籮底橙呀

作者: byhui    時間: 17-11-22 19:18     標題: 回覆樓主

唔駛灰心,津校都有好多好學校,依家d人太美化直资私校了,但其实好多daddy mummy 當初自己都係讀津校,咪一樣讀到大学?

作者: gwenstephen    時間: 17-11-22 19:25

byhui 發表於 17-11-22 19:18
唔駛灰心,津校都有好多好學校,依家d人太美化直资私校了,但其实好多daddy mummy 當初自己都係讀津校,咪 ...

唔係想美化嘅,只是買保險……萬一中宝校就腾哂

作者: byhui    時間: 17-11-22 19:28     標題: 回覆樓主

我識好多人係最后扣門階段扣到津校,不要放棄!继续努力!

作者: Ashleydear    時間: 17-11-22 20:03

加油!! 仲有好長日子, 要正面D, 一定會有offer!
作者: crystalupala    時間: 17-11-23 02:09     標題: 回覆樓主

其實如果計學術例如睇升中成績,好多官津同二線直私差唔多,所以樓主唔好灰心,一方面部署大抽獎點填,一方面繼續準備叩門同直私既復活賽。就算唔好彩中寶校,叩二線津校都唔係咁難既,叩門考學術多

作者: comy    時間: 17-11-23 09:53

我都要加入呢個group了,  最後機會都落空埋, 其實我並非非直私不可, 只係擔心津小重抄寫多功課多測考, 扼殺小朋友學習興趣。

作者: kocolin    時間: 17-11-23 10:10

Many people entered good private school but still got very bad result. Many good schools are not private and don't give up. You should get one school and can be promoted to better school in future.  Or you can get a good school from lucky draw.
作者: Duffy727    時間: 17-11-23 10:13     標題: 回覆樓主

繼續努力,準備好去扣門為有
我都是15分在重災區
呢個遊戲令人好疲累
但仲要努力向前行

作者: dreamdream081    時間: 17-11-23 11:30

Really waste time to play 直私遊戲

好多免費的官津小學比some直私質素還要好、子孫將來又受惠入讀
作者: comy    時間: 17-11-23 14:33

全軍覆沒, 個心真係好難受! 但又唔可以係阿仔面前表現出黎.

作者: fanay    時間: 17-11-23 14:35

comy 發表於 17-11-23 14:33
全軍覆沒, 個心真係好難受! 但又唔可以係阿仔面前表現出黎.

係 我自問仔仔能力不差 又吾怕羞 連一個waiting都無

作者: lusanna    時間: 17-11-23 22:44

fanay 發表於 17-11-23 14:35

x2....不明C因!

作者: jesswu    時間: 17-11-24 13:40     標題: 回覆樓主:

兩年前(小朋友而家小二)報5間,只中了一間較冷門的: 激活小學,天水圍偏遠地區,半國際課程係不錯,但屬耀中副線故昂貴學費每月七千幾,仲有雜費,飯$都貴一般小學double……

疊埋心水去讀,註埋冊,點知後來竟然以正取資格中左最心儀的一間...

所以真的很難講……努力加油!

作者: 阿里媽媽    時間: 17-11-24 14:42     標題: 回覆樓主

樓主唔好灰心,可能你小朋友只係唔啱玩直私面試,話唔定到津小叩門時得心應手,支持你

作者: comy    時間: 17-11-24 14:47

希望大家最後都柳暗花明

作者: behd    時間: 17-11-24 16:08     標題: 回覆樓主

你係咪正報一線學校?如果係,就正常。其實二缐都要報,二手凖備

作者: fanay    時間: 17-11-24 16:43

behd 發表於 17-11-24 16:08
你係咪正報一線學校?如果係,就正常。其實二缐都要報,二手凖備

一二總都有報

作者: BB_dragon_2012    時間: 17-11-24 21:43

加油,明白你的心情。要對孩子有信心。

作者: natalieay    時間: 17-11-24 23:47

有我陪你! 我都係報17間, 仲要得1間入到2nd-in但最終衰埋, all reject! 今日收到最後兩封信即刻down晒! 一齊加油, 為扣門做好準備!

作者: hedhed    時間: 17-11-25 12:53

fanay 發表於 17-11-23 14:35

樓主,好傷害咁同你講,一兩三間學校老師睇錯睇漏眼,會有可能,但17間都睇錯睇漏眼,真係無乜可能。你襯宜家仲早,不如從新反省下自己教小朋友嘅方針,有無太寵容?小朋友行為如何?so far 我考嘅學校唔多,我有顧小朋友學術但不是我家教重點,我教我小朋友係行為方面好嚴,而我小朋友係除間1間神校無之外,間間都有。

希望你唔好介意,但你真係可以襯呢次機會反省下。

作者: babayu    時間: 17-11-25 13:04

hedhed 發表於 17-11-25 12:53
樓主,好傷害咁同你講,一兩三間學校老師睇錯睇漏眼,會有可能,但17間都睇錯睇漏眼,真係無乜可能。你襯 ...
同意小朋友的行為都好重要真心想請教你教小朋友的心得,希望向你學習。

作者: gwenstephen    時間: 17-11-25 15:11

樓主,好傷害咁同你講,一兩三間學校老師睇錯睇漏眼,會有可能,但17間都睇錯睇漏眼,真係無乜可能。你襯 ...

因各人要求、所行过的路、背景完全不同,毋須直接比較(尤其在这時段)
如果樓主冇反醒,也不会在此分享呢,請放心

作者: dkwlai88    時間: 17-11-26 10:03

Such adverse comment is totally unnecessary. 我兩個小朋友 哥哥慢熱 面試結果不太理想 妹妹熱情主動 面試結果理想(在我的標準) 但整體來說 哥哥資質能力完全完全不比妹妹弱 面試結果主要反映性格的明顯不同 。樓主 千萬請別懷疑自己小朋友 if you do so, this is probably the worst thing you've done to your beloved child.

作者: sunnymama2    時間: 17-11-26 11:18

dkwlai88 發表於 17-11-26 10:03
Such adverse comment is totally unnecessary. 我兩個小朋友 哥哥慢熱 面試結果不太理想 妹妹熱情主動 面 ...

其實我想講,有offer的,唔一定家教好,冇offer的,都唔一定冇家教,希望嗰位hxxhxx jm 以後的留言,可以小心d

作者: AndrewHo_FB    時間: 17-11-26 11:23

可能小朋友未準備好,在面試中不能表達好自己。

但這並不表示小朋友不好。

在小一多努力就得了。
作者: mcrabbit    時間: 17-11-26 15:22

sunnymama2 發表於 17-11-26 11:18
其實我想講,有offer的,唔一定家教好,冇offer的,都唔一定冇家教,希望嗰位hxxhxx jm 以後的留言,可以 ...

同意。那位家長真係太武斷。面試係一個配對過程,幾千人爭幾十個位,真係唔一定會有offer 的。家長要相信自己和孩子,有或無offer 都不代表甚麼行為或家教好壞的。

作者: fanay    時間: 17-11-26 17:46

mcrabbit 發表於 17-11-26 15:22
同意。那位家長真係太武斷。面試係一個配對過程,幾千人爭幾十個位,真係唔一定會有offer 的。家長要相信 ...

多謝大家安慰 我都會再唸下問題係邊 我相信就算好叻好乖既小朋友都未必間間有offer  只怪今年人太多

作者: creambun    時間: 17-11-27 08:51

fanay 發表於 17-11-26 17:46
多謝大家安慰 我都會再唸下問題係邊 我相信就算好叻好乖既小朋友都未必間間有offer  只怪今年人太多
...

可以趁呢段期間細心想想問題所在。是學術不足?坐唔定?太慢熱?還是性格問題?明明識都唔答。及早對症下藥,為叩門凖備,加油!

作者: fanay    時間: 17-11-27 09:06

creambun 發表於 17-11-27 08:51
可以趁呢段期間細心想想問題所在。是學術不足?坐唔定?太慢熱?還是性格問題?明明識都唔答。及早對症下 ...

我吾係入面 我真係吾知佢in成點 我仔自己就話識 有點又吾識 點都好 過左去 唯有之後再做好點

作者: jessiekwanhui    時間: 17-11-27 22:03

回覆 fanay 的帖子

真的, 令年太多人, 雙非加龍年
作者: 千語mami    時間: 17-11-27 22:20     標題: 回覆樓主

不要因為面試結果而對自己的孩子失去信心,不懂得面試並不等如他/她比別人差,就算現在真的表現不夠其他人好,也不代表孩子將來就是失敗者,只是時機未到,或者面試的方式不利某類型的小朋友,又或者孩子只是欠缺了些運。如果連父母也覺得自己的孩子很失敗,那麼,孩子又可以如何自處? 加油,總會有書讀,老土d 講句,小學啫,大把人讀屋村小學到小三之後先開竅,中學都係升到
名中,亦有人小學入咗名小,最後頂唔順小三走咗,塞翁失馬加油!!!

作者: kocolin    時間: 17-11-27 22:23

Take it easy .......no offer means your kid is very good and will enter very good school via lucky draw. You can save a lot of  budget to enjoy quality of life.
作者: megawong    時間: 17-11-28 00:31     標題: 回覆樓主

樓主,今日有無好消息?

作者: fanay    時間: 17-11-28 04:15

megawong 發表於 17-11-28 00:31
樓主,今日有無好消息?

當然無 我得15分咋

作者: nelsonyp    時間: 17-11-29 19:47

fanay 發表於 17-11-20 17:56
我無waiting 係真的reject

唉。。。

作者: sangria    時間: 17-11-29 20:24

fanay 發表於 17-11-28 04:15
當然無 我得15分咋

作者: mcrabbit    時間: 17-11-29 21:08

當然無 我得15分咋

我都係15 分一族,一齊玩到6﹑7﹑8 月 我最怕要叩門,好忙碌,唔知小朋友肯唔肯去。你個小朋友係咪好聽話個類,去17 間有無扭計?

作者: fanay    時間: 17-11-29 21:25

mcrabbit 發表於 17-11-29 21:08
我都係15 分一族,一齊玩到6﹑7﹑8 月  我最怕要叩門,好忙碌,唔知小朋友肯唔肯去。你個小朋友 ...

冇扭計啊 不過間間都唔得呢 不過佢會話又面試

作者: 116117    時間: 17-11-29 22:00

看得我好緊張!雖然我還只是今年考K1的2歲B媽咪。樓主加油!
作者: sunshine_820630    時間: 17-11-29 22:24     標題: 回覆樓主

一齊加油,我小朋友都係未有著落,自行抽唔中,直私大部份rejected,我只好面對現實玩到下年六七八或者九月,係疲累,但無論點都要收拾心情再努力

作者: Lilianyu500    時間: 17-11-30 04:35

116117 發表於 17-11-29 22:00
看得我好緊張!雖然我還只是今年考K1的2歲B媽咪。樓主加油!

Me too, 大的考小學,細的考K1,很辛苦。

作者: boyboy_mama    時間: 17-11-30 06:31

樓主,我囡好乖又懂禮貌但都差不多全炒直私,我唔覺我冇家教喎,我冇外補,承認係學術唔夠人地咁好,而且佢又比較shy, 要知道大多數直私係想揾同一類嘅小朋友。
作者: szelau123    時間: 17-11-30 07:57

當然無 我得15分咋

加油呀,我都係十五分,等大抽獎和叩門。

作者: takakura    時間: 17-11-30 10:43     標題: 回覆樓主:

作者: fanay    時間: 17-11-30 10:53

takakura 發表於 17-11-30 10:43
好多人放位
唔好灰心

不過我無waiting呢 有點學校可以再報多次 唯有再試下

作者: sharebuy    時間: 17-11-30 10:57

fanay 發表於 17-11-30 10:53
不過我無waiting呢 有點學校可以再報多次 唯有再試下

幾月出世?

作者: fanay    時間: 17-11-30 10:58

sharebuy 發表於 17-11-30 10:57
幾月出世?

四月丫

作者: mcrabbit    時間: 17-11-30 11:48

fanay 發表於 17-11-29 21:25
冇扭計啊 不過間間都唔得呢 不過佢會話又面試

其實你小朋友好乖。有時面試真係睇眼緣,不一定學術好就得。點都好,希望你小朋友最後有適合佢嘅學校,面試真係一場難玩的遊戲,佢咁乖上到咩小學應該都無咩問題。

作者: Ivyhoyeeling    時間: 17-11-30 11:51

加油....呢張椅有排玩...家長要放開先得..
作者: novelle    時間: 17-11-30 12:10

creambun 發表於 17-11-27 08:51
可以趁呢段期間細心想想問題所在。是學術不足?坐唔定?太慢熱?還是性格問題?明明識都唔答。及早對症下 ...
呢樣真係最重要。聽到的例子:有兩個小朋友面試,一起坐在一張枱跟指示畫畫。旁邊的小朋友偷看,一個拿着畫紙遮住自己的畫,另一個就教他怎樣畫。教人的那位入了第二輪面試。

當然老師還有其他揀人準則,但這個小例子也可給我們一點啟示。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5