教育王國

標題: 幾年級可放手 溫習 測驗考試? [打印本頁]

作者: charmykittyy    時間: 17-11-18 23:44     標題: 幾年級可放手 溫習 測驗考試?

現在剛 小一, 中文真的要落手落腳教⋯  幾時可以放手? 小孩受教, 但未懂自發溫習 ~

作者: skkeung    時間: 17-11-19 09:42

charmykittyy 發表於 17-11-18 23:44
現在剛 小一, 中文真的要落手落腳教⋯  幾時可以放手? 小孩受教, 但未懂自發溫習 ~
...

一步一步放!

作者: brother4    時間: 17-11-19 09:43     標題: 回覆樓主:

估要中學,—般小學生家長很緊張,朋友的孩子名小年年考全级第一都要進補

作者: assado    時間: 17-11-19 10:01

brother4 發表於 17-11-19 09:43
估要中學,—般小學生家長很緊張,朋友的孩子名小年年考全级第一都要進補
...

小五, 六, 要呈分, 更放不下手。

作者: Jane1983    時間: 17-11-19 10:20

可以逐樣逐小放。如果你覺得佢ready,比佢自己做功課,或者比佢自己温默書。慢慢小測都可以放比佢自己温,但你要暗中睇住佢有乜進展。

前題係要佢能力范圍做得到,佢係ready的。而家長又唔係太重視分數。
作者: Yanamami    時間: 17-11-19 12:52

其实好似戒奶同戒片一样,睇住佢ready既程度,得寸進尺禁放手~~先自己搞掂功課,check好做齊未,自己執好書包、自己起床換校服、自己知幾時要默書/默書範圍係乜/自己温好……禁放手又唔代表不闻不问全自动导航(中学就要)……小学嘛,到高小就声控,問:温好乜乜未呀?温好我问你書考你啦~都要住佢强弱项,要傍边輔助下既,但到高小应識得自动自觉,自己紧張自己学業同知書係為自己讀而唔係為向父母交代~態度比一切重要呢。
作者: charmykittyy    時間: 17-11-19 13:02     標題: 回覆樓主

謝謝各位的意見⋯⋯ 同意態度的重要性~

作者: S-Kwok    時間: 17-11-19 16:40

Yanamami 發表於 17-11-19 12:52
其实好似戒奶同戒片一样,睇住佢ready既程度,得寸進尺禁放手~~先自己搞掂功課,check好做齊未,自己執好書 ...

照睇高小聲控係屬正常事。
仔依家小四,我對要經常問仔是否已做好xxx, 感到好煩,我以為小四應該要全自動唔洗我問

作者: Yanamami    時間: 17-11-19 17:23

S-Kwok 發表於 17-11-19 16:40
仔依家小四,我對要經常問仔是否已做好xxx, 感到好煩,我以為小四應該要全自動 ...
我只係考試问温好未,有乜唔識……平日功課早已自动波,可能女仔好d.
作者: retriever    時間: 17-11-19 18:28

brother4 發表於 17-11-19 09:43
...

等中學太遲了。

作者: brother4    時間: 17-11-19 18:31

retriever 發表於 17-11-19 18:28
等中學太遲了。

自己就是好例子;25年青春讀16年的書,因父母文盲及早出晚歸

作者: retriever    時間: 17-11-19 19:40

Yanamami 發表於 17-11-19 17:23
我只係考試问温好未,有乜唔識……平日功課早已自动波,可能女仔好d.

舊年上小一已經唔CHECK 功課,剩係睇手冊簽名,當然會有甩漏,但進步好快。

今年多左幾天課外,本來擔心佢做功課太慢因下課時間晚左好多,但佢到而家反而好多功課我回家已做哂。

剛評估中,開始佢自己溫書。

作者: asweetmom    時間: 17-11-20 07:29     標題: 回覆樓主:

不用一次過全部放手,能先做好的先放手。

作者: charmykittyy    時間: 17-11-20 07:45

S-Kwok 發表於 17-11-19 16:40
仔依家小四,我對要經常問仔是否已做好xxx, 感到好煩,我以為小四應該要全自動 ...

覺得某程度上都要看 個別 小孩性格和能力, 有朋友的小孩 一個 手腳快、 另一個就 lup 點 ⋯

作者: charmykittyy    時間: 17-11-20 07:55

Jane1983 發表於 17-11-19 10:20
可以逐樣逐小放。如果你覺得佢ready,比佢自己做功課,或者比佢自己温默書。慢慢小測都可以放比佢自己温, ...

其實 都係 矛盾位~ 在初小 「分數」 上上落落 都 可以 接受⋯  但同時 又想 他在初小 打好基礎⋯ ⋯    可能引導下他自己 溫下, 不懂 再問 ⋯⋯   

作者: MrBeast    時間: 17-11-20 08:40

因人而異,若學術related未得,可以放一些自理的東西,eg 汁書包etc
作者: Jane1983    時間: 17-11-20 09:04

回覆 charmykittyy 的帖子

引導佢、教吓佢、鼓勵吓佢,一步一步放,唔係co l d cut突然間比番晒佢自己搞。始終小一新環境,佢亦只係6、7歲,要monitor住佢進展,唔好操之過急。
作者: IloveJJ    時間: 17-11-20 10:28

作者: little_yolky    時間: 17-11-20 11:13

charmykittyy 發表於 17-11-20 07:55
其實 都係 矛盾位~ 在初小 「分數」 上上落落 都 可以 接受⋯  但同時 又想 他在初小 打好基礎⋯ ⋯    ...
一D矛盾都無, 基礎好同分數並不劃上等號。矛盾的只有家長, 其實自律自理應該係幼稚園課程, 但幼稚園唔學學術嘢, 又怕考唔到好小學, 所以自律自理要押後。上到小學, 幼稚園要學既未學, 但又覺得小朋友分數低=基礎唔好, 所以自律自理繼續押後, 搞掂成績先。但分數高咗係咪等同基礎好咗? 呢個又無人敢講。到高小, 弊!要呈分了, 更不敢放手了。升到中學, 小朋友適唔適應架? 不如跟多一兩年睇下點先啦。到中三, 要遻科喎, 唔得, 要谷下成績先。升到高中, 哎吔, 要考DSE了, 唔可以放手。入到大學, 家長仲要問:阿女/仔, 你帶咗水壺未呀? 食咗飯未呀? 駛唔駛阿媽同你打掃宿舎呀?
作者: eviepa    時間: 17-11-20 13:29

我個女唔似老豆,佢唔係D自律性強既人。但係佢讀小一時我就唔查佢D功課,考試唔同佢溫書。最後,效果好好呀。
作者: CSW111    時間: 17-11-20 17:22

我呢邊一直都無check功課之類,覺得俾老師打佢交叉會對錯處印象深刻D。如果功課成日滿分,到考試先有錯仲大問題。

你可以考慮從佢覺得有趣/比較有信心既科目開始放手,鼓勵下,同佢講媽媽對佢有信心,跟住觀察下佢有無真係專心溫習啦。開頭可能會擔心D,不過佢試完一次有自信的話,之後可以逐課慢慢放喇。如果試完有科目唔得就同佢傾下覺得自己溫習遇到咩問題,再幫下佢
作者: retriever    時間: 17-11-20 18:40

IloveJJ 發表於 17-11-20 10:28
進度良好!上次還見你煩佢做事慢,現在已快手了,你仔比我仔快呢!我仔要小四才做到。
...

我覺得細路自己参與如何改進很重要。

在這方面,佢先要明白問題所在,並要諗下如何改善,而唔係父母叫佢做咩就做咩。

細路上小學前自理培養係關鍵。佢習慣自己管理部份生活起居,才懂得點樣管理自己既課業。

作者: greentea000    時間: 17-11-20 21:22

little_yolky 發表於 17-11-20 11:13
一D矛盾都無, 基礎好同分數並不劃上等號。矛盾的只有家長, 其實自律自理應該係幼稚園課程, 但幼稚園唔學學 ...

自己溫習唔係學術範圍?反而係生活自理?

作者: charmykittyy    時間: 17-11-20 21:54

assado 發表於 17-11-19 10:01
小五, 六, 要呈分, 更放不下手。

因近年 身邊 不小 同事 都請 「考試假」, 和多年前 的境像 大不相同, 可能 他們的小孩 有些讀 緊私小(課程教快、 真係要跟貼才可趕得上成績)⋯⋯   

作者: greentea000    時間: 17-11-20 22:01

charmykittyy 發表於 17-11-20 21:54
因近年 身邊 不小 同事 都請 「考試假」, 和多年前 的境像 大不相同, 可能 他們的小孩 有些讀 緊私小( ...

呢個情況好普遍,仔女係官津既同事都一樣請假陪温書,一年四考果D旅行都無假去。

作者: charmykittyy    時間: 17-11-20 22:16

CSW111 發表於 17-11-20 17:22
我呢邊一直都無check功課之類,覺得俾老師打佢交叉會對錯處印象深刻D。如果功課成日滿分,到考試先有錯仲大 ...

今晚都係夠時間 溫 老師 打交叉的題目, 最近 放工 回家都係 簽手冊, 看一看做齊功課未 ~ 改正 用來 溫 test....  小孩都未定性、 同意 要 教導他自律性 為先⋯

作者: AndrewHo_FB    時間: 17-11-20 22:44

小五及小六要呈分, 影響未來6年的學習. 可能要在中一時才能放手 ???
作者: asweetmom    時間: 17-11-20 23:55

charmykittyy 發表於 17-11-18 23:44
...

只是中文一科未搞定嗎?

作者: retriever    時間: 17-11-21 07:18

IloveJJ 發表於 17-11-20 10:28
進度良好!上次還見你煩佢做事慢,現在已快手了,你仔比我仔快呢!我仔要小四才做到。
...

細路係變得好快既。

剛昨天派中文評估卷,竟然係破紀錄高分。

最重要係無左D 唔小心,同錯字。

今次評估算係佢自己安排溫習。。。

唔少野,解釋左個要求,讓佢嘗試,唔係野野睇唔過眼就出聲。

上左小學,常用金句係 “爸爸(媽媽) 係咪可以信任你?”

作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 07:44

作者: retriever    時間: 17-11-21 07:50

IloveJJ 發表於 17-11-21 07:44
我仔仍然有唔小心,只係一次比一次少,進度緩慢呢!

仔係咁,留返佢老婆執 DEFECT。

作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 07:51

作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 07:51

作者: retriever    時間: 17-11-21 07:55

IloveJJ 發表於 17-11-21 07:51
到時我就俾人鬧!BK成日有

以下為有智慧人士所言,不過亦似乎係唔少呀媽感嘆:

第一,教仔從嚴影響親子關係(大意)

第二,教到個仔咁好,咪又係俾左第二個女人?

是否唔少呀媽都感到以上既矛盾?

作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 07:57

作者: poodlema    時間: 17-11-21 08:17

retriever 發表於 17-11-21 07:55

無計,因為我都搶咗人地個仔

作者: sumchanma    時間: 17-11-21 08:27     標題: 回覆樓主

我仔小四都仲要同佢溫,佢試過自己溫默書都唔多掂,不過我通常係出卷俾佢做,唔識再教。

作者: little_yolky    時間: 17-11-21 09:18

greentea000 發表於 17-11-20 21:22
自己溫習唔係學術範圍?反而係生活自理?
因為係自動自覺做自己應該要做既嘢, 係細細個學習自理既一環, 係自我安排同時間管理既學習。呢D最好幼稚園學, 因為量少, 小朋友容易應付同安排, 到小學, 功課同溫習量多, 小朋友沒有在幼稚園學好, 就好難掌握了, 家長亦無咁多膽量俾佢哋慢慢嘗試。
作者: October.    時間: 17-11-21 10:38

charmykittyy 發表於 17-11-20 21:54
因近年 身邊 不小 同事 都請 「考試假」, 和多年前 的境像 大不相同, 可能 他們的小孩 有些讀 緊私小( ...
我地十幾年前已經係咁, 全公司媽媽冇一個仔女測考唔請假的, 大多數人仔女讀官津校.

咁多年過去了,好多仔女大晒, 睇返成果, 讀書最終都係靠仔女自己.

作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 11:04

作者: October.    時間: 17-11-21 11:43

IloveJJ 發表於 17-11-21 11:04
可以講下點樣個成果係點俾你覺得「讀書始終都係靠自己嗎?」

只針對孩子學業成績, 讀完12年中小學(有同事仔女會考舊制), 最終入到本地五大否.

當年,冇咁興直資/私校, 大多數同事仔女讀官津,有啲就名官津啦, 但萬變不離其宗, 我信教材師資唔差得遠,

我地互相交流學校情況, 個個都幫仔女溫測考,考試放大假陪讀, 當然可能投入程度有些小差別啦,

第一關升中到了, 大多數仔女都屬B1, 只有個別B2, 但同事都幫仔女搵到直資英中升學,呢個階段總結, 阿媽付出幾多收穫幾多, 對小學生來講基本成立, 當中分別微小, 只是BANDING既頭中或尾.

升中后, 大家就開始互呻了, 都係話仔女讀書"懶", 呢科唔得,果科又唔合格, 阿媽話當耳邊風, 仔女好似甩繩馬騮咁, 冇心向學, 有d勤力既, 又能力不足, 成績強差人意等等.

第二關口DSE結果出來了, 入到五大了了無幾, 有個小學時被評資優生都......滑鐵盧

所以, 小學時父母幫下仔女打好學習基礎,培養好學習態度係需要既,但成唔成就到學業, 我睇法就 天份+勤力,缺一不可.  

點解話靠讀書靠自己? 就以我女為例, 對Science科一開始就話冇興趣, 初中一直hea讀,上堂睇小説唔聽書,咁成績又點會好呢? 到左F5突然自己轉性, 好勤力補習操數,結果DSE取5, 當初,我地苦口婆心點講都冇用,係要佢自己開竅肯努力,不過, 我地由小學開始就俾信息佢一定要讀到大學, 潛移墨化俾壓力佢都有小小影嚮.

作者: mimi1102    時間: 17-11-21 11:47

我細女學習與適應能力較慢, 初初開學時, 真係唔識攞手冊出黎對住做功課, 依家已經有進步, 知道欠交會有咩野後果.

大女讀六年小學, 我冇請過半日假陪溫考試, 但到細女, 真係唔請唔得, 因為佢仲未識溫習, 成日以為自己識晒, 但其實係唔識.....

我短期目標希望可以二年級放手, 如果失敗, 就跟多一年, 三年級先放手. 放手後, 預左成績會大跌, 但如果唔放手, 就要跟一世, 我真係唔想呀
作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 11:53

作者: Jane1983    時間: 17-11-21 11:59

回覆 October. 的帖子

你的講法我有同感。我女今年小四,望吓讀K時的一班同學仔和朋友差不多年紀的仔女,就算考小一時考得唔好,或者已經唔錯但想更好,d細路在父母安排下叩門、插班轉校,一個個理想達到。當中父母的努力係關鍵。
但再過幾年,呢班小朋友發展如何,已經唔係父母可以決定。識一個大幾年的師姐,佢一直教個女教得好好,感情亦好,佢女讀名校,自少行出來就好有禮貌,好有大家閨秀feel。點知最近係街撞番,佢話個女中三四開始放學就躲係房,完全唔同佢地講嘢,成績ok但關係好差吓,聽到都心酸。

作者: CALVEN    時間: 17-11-21 12:03

IloveJJ 發表於 17-11-21 11:53
十分好的分享!我喜歡睇呢啲case,多過啲育兒書育兒講座。

天分+勤力,我一直都這麼認為,所以我從來唔會 ...
資優不等於績優!(我見部分資優家長成日會咁講)
作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 12:20

作者: MrBeast    時間: 17-11-21 12:54

October. 發表於 17-11-21 11:43
只針對孩子學業成績, 讀完12年中小學(有同事仔女會考舊制), 最終入到本地五大否.

當年,冇咁興直資/私校,  ...
我覺得係勤力+天分+少少運氣,note i put 勤 力第一
作者: retriever    時間: 17-11-21 12:54

Jane1983 發表於 17-11-21 11:59

你的講法我有同感。我女今年小四,望吓讀K時的一班同學仔和朋友差不多年紀的仔女, ...

點解有咁既轉變?

作者: MrBeast    時間: 17-11-21 12:57

你的講法我有同感。我女今年小四,望吓讀K時的一班同學仔和朋友差不多年紀的仔女, ...
不是做事後孔明,青春期係一個關,真正有愛心的學校會一早prepare 家長for it.
作者: retriever    時間: 17-11-21 13:00

IloveJJ 發表於 17-11-21 11:53
十分好的分享!我喜歡睇呢啲case,多過啲育兒書育兒講座。

天分+勤力,我一直都這麼認為,所以我從來唔會 ...

入左呢部門近六年,大約係細路既中學階段。

耳早陣跟幾位同事講,幾年間都有交流,簡單統計,幾位心疼女兒的,口邊老話無所謂的,隨佢哋興趣的,不約而同都係入唔都U。

我認老餅。

以而家既學位比率。 其實讀唔到資助學位算係相當差。

作者: Jane1983    時間: 17-11-21 13:02

回覆 retriever 的帖子

係街撞度,見佢咁愁,無問詳情。
希望係青春期一時關係緊張,過咗會好d。

作者: MrBeast    時間: 17-11-21 13:05

retriever 發表於 17-11-21 13:00
入左呢部門近六年,大約係細路既中學階段。

耳早陣跟幾位同事講,幾年間都有交流,簡單統計,幾位心疼女 ...

e, 那些ek 網友老話興趣最重要的留意一下
ps 當然我唔係話唔重要

作者: MrBeast    時間: 17-11-21 13:10

mimi1102 發表於 17-11-21 11:47
我細女學習與適應能力較慢, 初初開學時, 真係唔識攞手冊出黎對住做功課, 依家已經有進步, 知道欠交會有咩野 ...
萬丈高樓從地起,你陪佢一起做,好快就掌握到,b4 u know it, 佢已經唔比你幫
作者: Jane1983    時間: 17-11-21 13:31

回覆 MrBeast 的帖子

佢女果間係乖的傳統女校,校風係好的。佢雖然返工但工餘時間係比晒屋企,一直都係糖黏豆。
一家唔知一家事,唔知會唔會係佢在教誨時候講咗d重的說話,傷害咗親子感情。又或者根本佢無做錯,細路哥行到果個位就和父母唔啱key。

作者: mimi1102    時間: 17-11-21 13:37

MrBeast 發表於 17-11-21 13:10
萬丈高樓從地起,你陪佢一起做,好快就掌握到,b4 u know it, 佢已經唔比你幫 ...
希望我可以等到依一日
作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 13:51

作者: October.    時間: 17-11-21 13:53

IloveJJ 發表於 17-11-21 12:20
呢樣我知,但見October既意思,佢個case應該也是績優才這麼說呀!
佢中學都係讀B1, 佢媽話冇心向學.

作者: October.    時間: 17-11-21 14:02

我女初中都試過反叛期, 同佢講野唔中意聽就"澎"埋道門, 又成日起晒鋼, 同同學傾電話到半夜三更都唔訓覺.

所以,中學係一大變數, 孩子到左青春期對親子及學業都有影嚮.

作者: MrBeast    時間: 17-11-21 14:06

Jane1983 發表於 17-11-21 13:31

佢女果間係乖的傳統女校,校風係好的。佢雖然返工但工餘時間係比晒屋企,一直都係糖 ...
人地屋企嘅事唔會知得透,真的不可太武斷,但in general,在小學階段父母可盡量關心子女、維持親子關係、學懂溝通技巧,唔係到到爆發時就好難摟轉。有時見到網友話完全放手等小朋友自己解決,做到跟著父母讚下當然好,但亦有可能子女覺得neglected。
暫時來說我身邊大學年齡的只有3個,一個小時了了但讀唔成大學,另一個唔聲唔聲港大畢業,最後的在神校不得志出左國,lets assume 3個資質差不多,我覺得家山有冇福都是其中因素

作者: Jane1983    時間: 17-11-21 14:11

我女9歳,嚴陣以待
作者: Jane1983    時間: 17-11-21 14:16

盡人事以應天命,希望家山亦有福。
我女有個同學,佢亞媽係ftm,好錫佢,但會暴力體罰。個女仔好乖好叻吓,咁打法,遲d唔知會點。

作者: little_yolky    時間: 17-11-21 14:25

上次兩個統測我剛好要cut假, 所以就請咗兩日。

我乜都唔駛做, 只係坐响屋企, 佢兩個就好乖咁溫書了, 連阿妹都係。我只係負責煮餐好既。不過, 因為阿妹自己溫, 所以當然同理想仲有好遙遠既距離, 不過, 溫都總好過唔溫。

平時統測/考試我唔响屋企, 佢哋兩個對足大半日, 一定打交既。

作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 14:43

作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 14:49

作者: October.    時間: 17-11-21 15:00

IloveJJ 發表於 17-11-21 14:43
知道為何「無心向學」嗎?因為小學是被人迫?因為B1中學太難?因為英文底子唔好?
...
佢媽就怪阿仔讀咗個資優課程, 累咗阿仔目中冇人, 成日覺得自己好叻, 書唔駛讀.

佢媽小學有陪測考的,但冇我跟得咁貼佢仔應該冇我兩個咁大壓力

作者: little_yolky    時間: 17-11-21 15:32

Jane1983 發表於 17-11-21 14:16

阿大話好多同學都有體罰(當然係同學仔自己講, 無證無據)。有D媽咪仲幾靚, 平時斯斯文文既。
作者: Jane1983    時間: 17-11-21 16:18

回覆 little_yolky 的帖子

亞大都小五,仲有唔少咁大個仲打!?我仲以為我女同學係異數
作者: MrBeast    時間: 17-11-21 16:30

little_yolky 發表於 17-11-21 15:32
阿大話好多同學都有體罰(當然係同學仔自己講, 無證無據)。有D媽咪仲幾靚, 平時斯斯文文既。 ...
我聽過個case ,小朋友打電話報警,阿媽之後就冇打了
作者: MrBeast    時間: 17-11-21 16:33

October. 發表於 17-11-21 15:00
佢媽就怪阿仔讀咗個資優課程, 累咗阿仔目中冇人, 成日覺得自己好叻, 書唔駛讀.

佢媽小學有陪測考的,但冇我 ...
之前看一些文章和po,有些父母就算見到有indication g 優,都選擇唔做評估
作者: retriever    時間: 17-11-21 16:39

little_yolky 發表於 17-11-21 15:32
阿大話好多同學都有體罰(當然係同學仔自己講, 無證無據)。有D媽咪仲幾靚, 平時斯斯文文既。 ...

跟靚唔靚無關,跟賀爾蒙改變有關。

作者: little_yolky    時間: 17-11-21 16:40

MrBeast 發表於 17-11-21 16:30
我聽過個case ,小朋友打電話報警,阿媽之後就冇打了
報警? 小朋友報咗警, 之後佢仲有排受。
作者: little_yolky    時間: 17-11-21 16:44

Jane1983 發表於 17-11-21 16:18
回覆 little_yolky 的帖子

亞大都小五,仲有唔少咁大個仲打!?我仲以為我女同學係異數  ...
都係聽返嚟, 唔知真唔真。不過, 鬧就勁多, 個個測考完第二日, 都响度形容阿媽好似怪獸咁。上至考第一, 下至考第尾, 都會俾阿媽勁鬧。不過, 有時我好質疑, 可能係小朋友為咗埋堆, 表示同路人, 明明阿媽好溫柔既(即好似我), 都話測考唔好會鬧人, 因為考第一果個話阿媽鬧得好勁, 佢都無敵是最寂寞, 仲有咩好鬧。阿女就係呢D衰人, 明明我從來無為過測考低分鬧佢, 佢响同學面前形容到我好似哥斯拉咁。
作者: mcl203    時間: 17-11-21 16:51

Jane1983 發表於 17-11-21 14:16

你指阿媽定個囡,阿媽咪有機會被差人上門囉~

作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 16:54

作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 16:58

作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 17:00

作者: Jane1983    時間: 17-11-21 17:03

回覆 mcl203 的帖子

咁打法,差人上門可能唔係壞事。
作者: YanKanMom    時間: 17-11-21 17:08

retriever 發表於 17-11-21 07:55

囝的幼稚園有一次請了一位女演講者, 她說奶奶和媳婦間永恆的問題就是源於兩個女人愛上了同一個男人.
作者: mcl203    時間: 17-11-21 17:12

Jane1983 發表於 17-11-21 17:03

咁打法,差人上門可能唔係壞事。

我小朋友都有位KG和PS同學,我地都算好朋友,父母太中意比較,位爸爸比較完,或心情唔好,都狂鬧或打女,同佢去旅行,幾乎日日鬧仔女,結果位女仔頗反叛,叛到同我小朋友無friend做,遷怒於他人~~~

作者: October.    時間: 17-11-21 17:26

IloveJJ 發表於 17-11-21 16:58
咁你既然覺得讀唔讀到都係睇佢哋自己,又點解仍然選擇跟得咁貼?

你覺得佢哋既case係跟得唔夠貼嗎? ...

我係小學跟得貼, 到左中學, 我想跟都有心冇力, 而且,細佬都越大越唔肯俾我地跟啦, 我中一跟過阿仔第一次大測后, 就放手佢自己溫, 當然放手唔等于完全唔理, 唔睇功課不陪溫書姐,但我時不時會"關注" 下佢學業進度既.

佢哋既case,唔多唔少父母上左中學就唔理, 而仔就好似甩繩馬騮咁, 等一回頭散左既心已難收返, 個男仔係有能力讀好d既.

作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 17:31

作者: Jane1983    時間: 17-11-21 17:34

有比較之心,都係正常。比來比去比唔上,唔開心亦係人之常情。個爸爸最錯係個反應,狂怒仲要打女,一d建設性都無。
自己細心想吓,點樣幫小朋友改進,搵出佢亮點,咁先係上策。有d家長當小朋友唔perform,就好似仔女影衰佢咁,呢d真係好過份

作者: MrBeast    時間: 17-11-21 19:20

little_yolky 發表於 17-11-21 16:40
報警? 小朋友報咗警, 之後佢仲有排受。

都是3rd hand info,不過我估個阿媽再打隨時要坐監。
當然語言bully 可以更hurt

作者: retriever    時間: 17-11-21 19:34

YanKanMom 發表於 17-11-21 17:08
囝的幼稚園有一次請了一位女演講者, 她說奶奶和媳婦間永恆的問題就是源於兩個女人愛上了同一個男人. ...

最大問題是,這兩位女人有一位是單戀。

作者: retriever    時間: 17-11-21 19:38

IloveJJ 發表於 17-11-21 16:54
咁佢哋入唔到既原因係咩?

好爸爸點會講。

不過俾我感覺係心庝女兒的人,很照顧那種。

作者: October.    時間: 17-11-21 19:41

IloveJJ 發表於 17-11-21 17:31
咁即係,唔係唔好跟貼,係上咗中學要再跟下?慘!仲以為上了中學唔駛理

EK有網友完全唔跟,孩子都讀得好好架,我都係關注下,冇可能再跟功課陪讀了,只係俾d壓力佢地,等佢地知父母重視佢地學業,老實講我都係自己盡下人事,如果仔女唔聽話,照樣HEA唔讀唔溫,咁我地都係冇符,大把呢啲例子的,所以,我咪話讀書主要都係靠自己。

我仔自動自覺算勤力,不過,我叫佢去補下數學,佢唔睬我,係都唔肯去,咁我都冇辦法,就係咁解囉。

作者: YanKanMom    時間: 17-11-21 21:30

「 讀書主要係靠自己」係真嘅 。結婚初期,我們夫婦還未有小朋友,住在樓下的鄰居有三個孩子。父母都不識英文,均是成年後才由內地來香港定居的。 媽媽是全職主婦,爸爸後期經朋友介紹在中資報紙做編輯。他們會帶孩子去圖書館借書的。當孩子不懂做功課時,有時會問下我哋兩夫婦,或者買一部英語翻譯機讓孩子查。媽媽是全心全意照顧孩子,但在學業上就完全幫唔到手, 經濟上也不容許他們請補習老師。不過他們的孩子知道讀書重要,肯自己用功讀書。結果兩個入了港大,其中一個讀法律 。一個入了科大環球金融。從他們身上便知道讀書真的靠自己。
其實我覺得現時讀書,只要資質是中等或以上,以現在提供的大學學位,勤力認真應該好大機會入到大學的。怕就是怕孩子不用功。
作者: IloveJJ    時間: 17-11-21 22:11

作者: retriever    時間: 17-11-22 07:12

Jane1983 發表於 17-11-21 13:31

佢女果間係乖的傳統女校,校風係好的。佢雖然返工但工餘時間係比晒屋企,一直都係糖 ...

有時糖痴豆都唔一定係好事。 可能呀媽慣咗個女聽佢講。到左唔聽佢支笛,呀媽可能做左D 傷人既野。

作者: retriever    時間: 17-11-22 07:14

IloveJJ 發表於 17-11-21 22:11
我仔都算自動自覺,但人太大意,常掛一漏萬。我都係打算上到中學好似你講咁樣,詢問下佢學習情況,校園生 ...

上到中學可能老豆多D 出動。DAD & BOY S TALK。

而家叫你老公多D 入豬仔。

作者: retriever    時間: 17-11-22 07:31

YanKanMom 發表於 17-11-21 21:30
「 讀書主要係靠自己」係真嘅 。結婚初期,我們夫婦還未有小朋友,住在樓下的鄰居有三個孩子。父母都不識英 ...

你講既意見跟我相同。

以今時今入學位率,入大學唔駛天才。而你講既鄰居境況,亦係我哋果代好多人既寫照。只係現在社會富裕咗,家長們捨本逐末,甚至反其道而行。重點如下:

家庭收入,物質生活無關( 相對富養)

男主外,女主內,媽媽專心照顧家庭(相對雙職父母,菲傭帶養)

孩子知道家庭負擔,父母辛苦 (相對父母怕子女有壓力,甚至幫佢哋買埋房,儲首期)

以現在教學資源,根本中庸之資已可以入三大。 最重要係生活習慣和學習態度攪好。如我在大學教書既至親又有仔在讀老牌男校所言,以仔為例,只要唔沉迷打機手機,成績已經比人好得多。

作者: charmykittyy    時間: 17-11-22 07:57

asweetmom 發表於 17-11-20 23:55
只是中文一科未搞定嗎?

這一科要花最多時間 跟進⋯⋯

作者: charmykittyy    時間: 17-11-22 08:02     標題: 回覆樓主

謝謝各位用心的分享⋯ 看來 都要 把目光放長遠點 ⋯⋯

作者: MrBeast    時間: 17-11-22 08:08

retriever 發表於 17-11-22 07:31
你講既意見跟我相同。

以今時今入學位率,入大學唔駛天才。而你講既鄰居境況,亦係我哋果代好多人既寫照 ...
marshmellow experience conclusion 是 self control 是將來成功的關鍵
作者: IloveJJ    時間: 17-11-22 08:39

作者: IloveJJ    時間: 17-11-22 08:43

作者: IloveJJ    時間: 17-11-22 08:44

作者: little_yolky    時間: 17-11-22 08:59

YanKanMom 發表於 17-11-21 17:08
囝的幼稚園有一次請了一位女演講者, 她說奶奶和媳婦間永恆的問題就是源於兩個女人愛上了同一個男人. ...
兩個女人愛上同一個男人並無問題, 問題在於兩個女人想同時獲得同一個男人既佔有權。如果只涉及愛, 並無不可, 一夫多妻就是如此。小孩子亦同時獲得婆婆、女麻女麻、媽媽的愛, 只有99同身抱出永恒既問題。
作者: YanKanMom    時間: 17-11-22 09:46

retriever 發表於 17-11-22 07:31
你講既意見跟我相同。

以今時今入學位率,入大學唔駛天才。而你講既鄰居境況,亦係我哋果代好多人既寫照 ...
"唔沉迷打機手機,成績已經比人好得多。"

父母真要好好留意此事, 識得有孩子小學讀得好地地的, 上到初中開始沉迷打機, 搞到整個人冇晒動力, 唔想返學, 連從前最喜歡的足球運動也唔做, 終日所思所想便是上網組隊打機或睇有關資訊. 最後要留班, 但佢又唔想, 結果只好轉校, 但轉校後情況仍未見好轉. So sad.

作者: YanKanMom    時間: 17-11-22 09:56

IloveJJ 發表於 17-11-22 08:44
呢種故事上一代聽好多,現在聽不到了!有時我懷疑,阿仔身邊嗰啲好勤力既新移民同學,將來就有咁既故事。
...
新移民包括基層及中產的潛力不容少看,或且他們內裡都藏有一份不安吧,這正好成為他們的動力。孩子班中插班的同學小四左右才插入來的, 當時中文超班, 數學不錯, 英文稍遜。但短短一兩年間, 已爬升到級頭位置。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5