教育王國

標題: 應該搏皇仁嗎? [打印本頁]

作者: eeob01    時間: 17-11-18 16:17     標題: 應該搏皇仁嗎?

小兒在SPCPS讀,成績全級10名內,直升中學部應該沒問題。但當然想更上一層樓,但考入St Paul co edu 又未必可以(應首5才有機會)。想問問該不該放棄直升而大抽獎博入皇仁呢?(家住灣仔區,屬該校網)希望大家指教一下。

作者: Yanamami    時間: 17-11-18 16:33

我地小学(阿女果屆)四位入SPCC都唔係全部五名內呢……我觉得值得-試
作者: eeob01    時間: 17-11-18 16:40

Yanamami 發表於 17-11-18 16:33
我地小学(阿女果屆)四位入SPCC都唔係全部五名內呢……我觉得值得-試

試我都會試,但唔抱太大期望。但如果抽皇仁,就要放棄中學部的位,校長講明放棄咗就冇得之後扣門。而學校又唔會講你知你屬b1a.所以好似好危險。(emoji)

作者: littlecath    時間: 17-11-18 16:53     標題: 回覆樓主

如果係我,我會試SPCC, 得就轉會,唔得就直升SPC. 放榜後叩門QC.

作者: cmchang0927    時間: 17-11-18 16:55

littlecath 發表於 17-11-18 16:53
如果係我,我會試SPCC, 得就轉會,唔得就直升SPC. 放榜後叩門QC.

agree

作者: artroboy    時間: 17-11-18 16:59

eeob01 發表於 17-11-18 16:17
小兒在SPCPS讀,成績全級10名內,直升中學部應該沒問題。但當然想更上一層樓,但考入St Paul co edu 又未必 ...
我會試spcc
作者: eeob01    時間: 17-11-18 17:04

謝謝各位建議。因家住灣仔區,加上成績不錯(雖不知是否b1a), 機會不是大過放榜後先扣門?放榜後扣門,恐怕機會比考入Coedu 更低吧。

作者: cmchang0927    時間: 17-11-18 17:08

eeob01 發表於 17-11-18 17:04
謝謝各位建議。因家住灣仔區,加上成績不錯(雖不知是否b1a), 機會不是大過放榜後先扣門?放榜後扣門,恐 ...

咁派位大抽獎始終有運氣成分wor。。touch wood抽不中那乙二會係邊間止蝕而又同時好過spc?

作者: eeob01    時間: 17-11-18 17:13

cmchang0927 發表於 17-11-18 17:08
咁派位大抽獎始終有運氣成分wor。。touch wood抽不中那乙二會係邊間止蝕而又同時好過spc?
...

唉。你又説得對。香港讀書真係又麻煩又辛苦。謝謝意見。(emoji)

作者: lett    時間: 17-11-18 17:21     標題: 回覆樓主:

QC 扣門階段主要收曾經自行有面試嘅學生。Spcps可以同時keep住spc位又申請自行嗎?

作者: cmchang0927    時間: 17-11-18 17:37

eeob01 發表於 17-11-18 17:13
唉。你又説得對。香港讀書真係又麻煩又辛苦。謝謝意見。(emoji)

其實我都問過别人類似問題,因為她打算乙ㄧ放棄直屬位搏皇仁(wan chai district),佢話抽唔中大不了去鄧鏡波。如果接受到底線又ok wor,到時再去叩其他。

作者: littlecath    時間: 17-11-18 17:43

lett 發表於 17-11-18 17:21
QC 扣門階段主要收曾經自行有面試嘅學生。Spcps可以同時keep住spc位又申請自行嗎?

...

申請可以的,如果真的有機會,就會有面試。但穩陣起見,見就照見,只要選擇直升SPC, 小學會keep住學生資料表。雖然QC收唔到,但都會有面試記錄,放榜後再叩門試試。

作者: IYY    時間: 17-11-18 17:51

littlecath 發表於 17-11-18 17:43
申請可以的,如果真的有機會,就會有面試。但穩陣起見,見就照見,只要選擇直升SPC, 小學會keep住學生資料 ...
呢個方法穩陣, 身邊有成功例子。

作者: littlecath    時間: 17-11-18 17:59

eeob01 發表於 17-11-18 17:04
謝謝各位建議。因家住灣仔區,加上成績不錯(雖不知是否b1a), 機會不是大過放榜後先扣門?放榜後扣門,恐 ...

每個人的風險承受能力唔同。報名或接受offer時我係激進派,但放棄offer時我係保守派。我心血少,唔敢攞阿仔前途博,都唔想3月到7月冇覺好訓。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-18 18:00

小兒在SPCPS讀,成績全級10名內,直升中學部應該沒問題。但當然想更上一層樓,但考入St Paul co edu 又未必 ...

其實可以考慮:

先簽直升, 再報考SPCC, 同時自行報QC

如果QC自行無得見, 其實可以疊埋心水, 門都無謂叩. 如果咁既情況下你仲想大抽獎搏QC, 可以向SPC抽飛再參加大抽獎, 但....... 要有心理準備入唔到QC就入TSK

作者: cornelius    時間: 17-11-18 18:22

hkpapa852 發表於 17-11-18 18:00
其實可以考慮:

SPCPS不是不簽上書院的承諾書才可參加自行嗎?相反,簽了undertaking就冇法子自行,到叩門階段亦無法叩QC了。 其實發問的家長是明白這點的,她/他是詢問大家意見值得為搏QC而放棄直升上SPC。

其他的家長請勿作誤導啊…

以下是於2017-11-19後加的:

原來SPCPS與阿仔讀的直資小學不同,阿仔學校是12月尾派中學部的承諾書,1月頭就交回,而簽了承諾書就不能參加自行。去年阿仔是非常少數的不簽承諾書的學生。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-18 18:25

cornelius 發表於 17-11-18 18:22
SPCPS不是不簽上書院的承諾書才可參加自行嗎?相反,簽了undertaking就冇法子自行,到叩門階段亦無法叩QC ...

簽了直資既undertaking, 只係就算自行成功都唔會派位俾你. 你一樣可以去報考官津中學

不過如果學校簽咗undertaking唔俾學生資料表你, 又唔俾自行表格你, 咁就麻煩D要去EDB俾錢申請過 (聽聞某直資龍校打算今年開始咁做...... 係咪你小朋友個間?)

至於你話簽了undertaking無得去QC叩門? 邊個磚家老點你?

不過, 如果自行報咗QC, 但無得面試, 叩門係唔會有機會

作者: Hellomimi112    時間: 17-11-18 18:54     標題: 回覆樓主:

樓主唔好咁博,好危險!

我去年直資收了,正好自行入緊表,我照入QC。收到QC面試信,照去面試,面試後需然有信心都堅持不放直資只打算叩門QC。

另外,QC收叩門生沒有再面試及考試,所以如果沒有在3月接受面試的學生似乎成功機會不大。

作者: eeob01    時間: 17-11-18 19:02

Hellomimi112 發表於 17-11-18 18:54
樓主唔好咁博,好危險!

我去年直資收了,正好自行入緊表,我照入QC。收到QC面試信,照去面試,面試後需然 ...

感激各位的金石良言,我獲益良多。謝謝。(emoji)(emoji)

作者: HappyYW    時間: 17-11-18 19:03

cmchang0927 發表於 17-11-18 17:08
...

講出重點,最緊要係如最後抽唔到QC,有無咩後著。QC & SPCC收當然lur飯應,但仲有無另一d學校係最後唔讀SPC而讀佢都唔會覺得後悔的。

作者: mcl203    時間: 17-11-18 19:17

其實可以考慮:

乙2喎,邊間TSK先~~~

作者: cornelius    時間: 17-11-18 19:23

eeob01 發表於 17-11-18 19:02
感激各位的金石良言,我獲益良多。謝謝。(emoji)(emoji)

請問樓主以下問題:

1. SPCPS是否直資?
2. 簽了承諾書是否可以參加自行?

作者: eeob01    時間: 17-11-18 20:20

cornelius 發表於 17-11-18 19:23
請問樓主以下問題:

Yes. 是直資
2. 簽了承諾書是否可以參加自行?
好似是1月/2月中學部confirm 收才簽承諾書。(因為不是百份百必收,成績要合達標,操行要B以上才可直升)而自行申請是之前已交。

作者: eeob01    時間: 17-11-18 20:23

eeob01 發表於 17-11-18 20:20

圖片附件: myimage.jpg (17-11-18 20:23, 370.01 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTg4NjYzfGUzMmE3MWIxfDE3MTY2NDQ1ODV8MA%3D%3D

作者: TLHE    時間: 17-11-18 21:17

回覆 Hellomimi112 的帖子

我们刚巧相反哦!直资有offer, 但老師強烈建議我們不要接受,因為根據往绩我们就算自一QC唔收,自二(另一间B1A)都收,不值得放棄机会。而且,往年師兄成绩比兒子後的,也可叩入B1A校。
所以,就唯有安心等7月派位,反正最差都係大抽獎入B1C, 自己有最壞打算,但也相信兒子有叩入Band 1A的能力。始終QC叩門競爭不易,校長也先旨聲明,所以要取捨!
所以,考量的是原校 vs QC vs 自己能力所及可叩入的机会率。
可能,可以打探一下師兄们的戰鬥力会比較易於決定呢!

作者: 章太郎    時間: 17-11-18 22:43

(emoji)

作者: b3410    時間: 17-11-18 23:41

章太郎 發表於 17-11-18 22:43

的確如此。前面太多人揀同樣的學校,排後面的確比較難突圍而出。反而放遠啲,過對面海自行機會大。
作者: elbar    時間: 17-11-19 09:54

Hellomimi112 發表於 17-11-18 18:54
樓主唔好咁博,好危險!

我去年直資收了,正好自行入緊表,我照入QC。收到QC面試信,照去面試,面試後需然 ...

咁又未必;如果樓主手執 SPCC, 仍然堅持要叩QC, 相信QC都不會視若無睹  

作者: chrischeung    時間: 17-11-19 10:01

elbar 發表於 17-11-19 09:54
咁又未必;如果樓主手執 SPCC, 仍然堅持要叩QC, 相信QC都不會視若無睹  
...
qc大把選擇呢,但比我會博,放榜後好多家長都講成績後過自己派得好過自己,就系人地博。
作者: Hellomimi112    時間: 17-11-19 10:08

elbar 發表於 17-11-19 09:54
...

呢個途徑,我上年都曾經咁樣諗,始於QC係我终極目標。考SPCC也相當不容易,但樓主身於直資要押上SPC才可試自一QC,相對之下,考SPCC比較輕鬆。如果有能力考到SPCC,我相信也提高了叩門的機會。所以我的意見是,沒有在QC面試的叩門生成功機會是"不大",不敢说沒可能。

作者: EarlySun    時間: 17-11-19 10:34     標題: 回覆樓主:

舊年QC副校話叩門位應有5至6個,主要考慮自行有面試過的。5至6個叩門位之中才藝體育佔一部份,單憑成績的屈指可數。機會算很小。

作者: littlecath    時間: 17-11-19 11:07

EarlySun 發表於 17-11-19 10:34
舊年QC副校話叩門位應有5至6個,主要考慮自行有面試過的。5至6個叩門位之中才藝體育佔一部份,單憑成績的屈 ...

純粹八卦, QC 注重學術,去到叩門仲收體藝生?

作者: eeob01    時間: 17-11-19 11:09

舊年QC副校話叩門位應有5至6個,主要考慮自行有面試過的。5至6個叩門位之中才藝體育佔一部份,單憑成績的屈 ...

謝謝您的資料,請問體藝專長有冇指哪一類呢?如果乒乓球是精英隊、奧數比賽只獲一等獎(未能得過特等)以及校際朗誦、音樂有首3名。這樣機會會大嗎?謝謝賜教。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-19 11:24

QC副校?早兩年想逼宮個位嗎? 佢講D嘢信唔過

作者: elbar    時間: 17-11-19 11:30

hkpapa852 發表於 17-11-19 11:24
QC副校?早兩年想逼宮個位嗎? 佢講D嘢信唔過

冇錯

作者: dreamdream081    時間: 17-11-19 13:07

eeob01 發表於 17-11-19 11:09

謝謝您的資料,請問體藝專長有冇指哪一類呢?如果乒乓球是 ...

羽毛球重要D,QC連續15年港島區總冠軍!

作者: dreamdream081    時間: 17-11-19 13:11

eeob01 發表於 17-11-19 11:09

謝謝您的資料,請問體藝專長有冇指哪一類呢?如果乒乓球是 ...

不過喜歡的就要一試!

作者: cornelius    時間: 17-11-19 13:21

eeob01 發表於 17-11-18 20:20

謝謝回覆,咁其實報咗自行移先簽承諾書,代表SPC可以收起囝囝嘅“小六學生資料表”,以及3、4月左右上報教局話收咗囝囝,但之前囝囝其實仍可去兩自行的中學面試(包括QC同假設有得in),似乎SPC阻止唔到,只不過若QC真係收咗阿仔都冇用,因去到教育局個記錄已經係俾SPC收咗,所以妳7月仍可去QC叩,當QC查番記錄囝囝之前其實收咗但冇派位俾佢,咁叩法機會就好大啦(假設阿仔小六最尾次試成績冇大跌)。

此外,考SPCC更加唔會俾SPCPS或SPC知道,而考到的話,咪番去攞番張“小六學生資料表”到SPCC註冊即可,Paul Boys唔會唔俾啫?!

P.S. 之前有另一家長話“但樓主身於直資要押上SPC才可試自一QC”,這是我所不明的。要“押上”嗎?

作者: cornelius    時間: 17-11-19 13:55

hkpapa852 發表於 17-11-18 18:25
簽了直資既undertaking, 只係就算自行成功都唔會派位俾你. 你一樣可以去報考官津中學

不過如果學校簽咗un ...

papa, 這是去年自身的經歷,但沒想過直資學校的做法是會“千變萬化”,各有不同的。我在上面(第16樓)自己的帖子已補充以下資料:

“以下是於2017-11-19後加的:

原來SPCPS與阿仔讀的直資小學不同,阿仔學校是12月尾派中學部的承諾書,1月頭就交回,而簽了承諾書就不能參加自行。去年阿仔是非常少數的不簽承諾書的學生。”

也可能因少人唔簽承諾書,我們才有機會自行in 到QC。

不過都唔駛話我俾人“老點”啩 (emoji)

作者: eeob01    時間: 17-11-19 14:12

cornelius 發表於 17-11-19 13:21
謝謝回覆,咁其實報咗自行移先簽承諾書,代表SPC可以收起囝囝嘅“小六學生資料表”,以及3、4月左右上報教 ...

感謝您詳細的解釋,比學校的簡介會更細(emoji),我去完學校的簡介會都成嚿雲,學校更加唔會講俾我哋知點報其他學校的自行和扣門啦。謝謝各位不吝賜教並分享自身經驗。(emoji)(emoji)

作者: littlecath    時間: 17-11-19 14:19

cornelius 發表於 17-11-19 13:55

papa, 這是去年自身的經歷,但沒想過直資學校的做法是會 ...

據我所知,即使簽了承諾書也可以去教育局俾錢申請一份自行報名表格的。只是,去QC只能去到面試階段,不能被錄取。但可以為日後叩門作鋪墊。

樓主要考慮的是,是否為了「抽獎」而放棄SPC。去到抽獎階段,band 1 全部抽,看不到band 1A的優勢,主要靠「運」。

作者: cornelius    時間: 17-11-19 15:08

littlecath 發表於 17-11-19 14:19
據我所知,即使簽了承諾書也可以去教育局俾錢申請一份自行報名表格的。只是,去QC只能去到面試階段,不能 ...

去年我學校有家長打電話去教局查詢,佢哋通報番俾小學知,校方再同學生講只可二選一(即either簽承諾書(條文包括放棄自行),or不簽而換取報自行的機會)。相信係每間直資安排不一的結果。

作者: cornelius    時間: 17-11-19 15:49

dreamdream081 發表於 17-11-19 13:07
羽毛球重要D,QC連續15年港島區總冠軍!

前兩年阿仔有個師兄羽毛球全港頭幾名,也被QC羅致了。

作者: Hellomimi112    時間: 17-11-19 17:05

cornelius 發表於 17-11-19 13:21
謝謝回覆,咁其實報咗自行移先簽承諾書,代表SPC可以收起囝囝嘅“小六學生資料表”,以及3、4月左右上報教 ...

其實我不太清楚直小升中是否要放棄直中不簽承諾書才可換取自行機會,所以我用"押上"呢個詞語。

如要放棄SPC才可換取參加"自行機會", QC自行只見200人,入到圍面試也尚且不易,正如有其他家長話:男校級十前面仲有九個同校對手,每間學校無論如何强相信只得幾個有機會QC面試。所以如真的要放棄SPC才有機参加自行,我的確覺得押重註。

作者: cornelius    時間: 17-11-19 17:21

Hellomimi112 發表於 17-11-19 17:05
其實我不太清楚直小升中是否要放棄直中不簽承諾書才可換取自行機會,所以我用"押上"呢個詞語。

如要放棄S ...

但其他家長(例如papa)話可以先報自一QC,後照簽升SPC的承諾書,加埋報SPCC(因冇抵觸自行),不像其他的直小(如我囝的)安排。 幸好小兒有幸in皇仁,最後亦考上更心儀的學校,所以7月派位後無須左叩右叩。 現在諗番轉頭都好冒險,有B1中學唔直升,竟然走去玩自行呢個遊戲(真係後知後覺)。

作者: Hellomimi112    時間: 17-11-19 17:35

cornelius 發表於 17-11-19 17:21
但其他家長(例如papa)話可以先報自一QC,後照簽升SPC的承諾書,加埋報SPCC(因冇抵觸自行),不像其他的直小 ...

如果保得住SPC又可参加自行QC又報埋SPCC就梗係perfect 。

作者: 王家爸爸    時間: 17-11-19 18:14

講真南區大抽獎唔可以太進取,亦唔可以有太大期望,反而需要諗下萬一衰咗,中學部收番既機會有幾大。
作者: 王家爸爸    時間: 17-11-19 18:16

呢個方法風險低,值得試。
作者: Band5    時間: 17-11-19 18:16     標題: 回覆樓主:

真係有啲唔明,好多人想試自行皇仁又驚冇得面試,但大家都知皇仁會參考教育局排揀200人面試,而自行只收43人,減埋特異功能,有得面試嘅大約5個收1個,冇理由200人機會均等,我估最後收嘅,九成幾以上都係排名前一百之內,所以我覺得報得就唔好擔心冇得面試!

雖然冇人知道自己排名,但不離下面嘅兩個可能:

排名100之內,無論考級幾,幾多個同學一齊報名都冇可能冇得面試,要擔心嘅只係面試表現!

排名100以外,如果你唔係自信面試超超超強,有得面試都係陪太子讀書機會高啲啦!(級一二嘅除外!)

作者: eeob01    時間: 17-11-19 18:19

王家爸爸 發表於 17-11-19 18:14
講真南區大抽獎唔可以太進取,亦唔可以有太大期望,反而需要諗下萬一衰咗,中學部收番既機會有幾大。 ...

冇o家啦,中學部講明,三月份比咗offer你唔take, 7月放榜後冇得再食回頭草的。

作者: 王家爸爸    時間: 17-11-19 18:19

其實可以考慮:

如果QC自行無得見,反而簡單。如果有得見,可能到時仲煩。
作者: 王家爸爸    時間: 17-11-19 18:23

eeob01 發表於 17-11-19 18:19

如果係灣仔地址,最差都係去聖公會鄧肇堅。問題係你接唔接受到去聖公會鄧肇堅。如果接受到,其實又可以一試。
作者: eeob01    時間: 17-11-19 18:26

王家爸爸 發表於 17-11-19 18:23
如果係灣仔地址,最差都係去聖公會鄧肇堅。問題係你接唔接受到去聖公會鄧肇堅。如果接受到,其實又可以一試 ...

但阿仔話想讀男校喎。佢話女仔好麻煩。

作者: 王家爸爸    時間: 17-11-19 18:30

eeob01 發表於 17-11-19 18:26
但阿仔話想讀男校喎。佢話女仔好麻煩。
如果係咁,littlecath 既方法最好。
作者: eeob01    時間: 17-11-19 18:32

王家爸爸 發表於 17-11-19 18:30
如果係咁,littlecath 既方法最好。

是的。我一直都不知皇仁是要在自行時有面試,扣門才有機。真太感謝大家的資訊。

作者: mcl203    時間: 17-11-19 18:36

王家爸爸 發表於 17-11-19 18:14
講真南區大抽獎唔可以太進取,亦唔可以有太大期望,反而需要諗下萬一衰咗,中學部收番既機會有幾大。 ...

唔少有直小既中學都講明唔㨂中學部,水左唔好番黎叩門~

我小朋友以前果間係無明言,但眼見有一第二組學生未能派上直中,雖則家長堅稱乙1已填直中,隨機號碼太差抽唔到云云,返直中叩門,直中明言要視乎仲有無位,但寧收第三組學生都未到佢,好彩最終都肯俾位收佢。似乎,該學生是否乙1填直中係有疑點~~~

作者: cornelius    時間: 17-11-19 19:23

eeob01 發表於 17-11-19 18:32
是的。我一直都不知皇仁是要在自行時有面試,扣門才有機。真太感謝大家的資訊。
...

上年等阿仔面試期間,李校長到每個課室對家長説話,臨尾説到叩門的位只是single digit,競爭十分激烈,她深明同學放榜前可能已接受了直接學位,所以叮囑我們只有放榜第一日可以取表叩門。 我不記得清楚她有否説只供曾自行的同學機會叩門,但以學校方面想,曾自行面試過即代表EDB有ranking保証,若冇in過,校方很難比較成績,除非是有track record的小學top的學生,QC才有把握冇估錯成績,否則對曾自行in過的其他同學不公平。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-19 19:30

cornelius 發表於 17-11-19 17:21
但其他家長(例如papa)話可以先報自一QC,後照簽升SPC的承諾書,加埋報SPCC(因冇抵觸自行),不像其他的直小 ...

直資中學如何收生,EDB唔會理。

EDB每年只會要求直資中學係4月中前將已註冊學生名單交回,等佢地將相關已註冊又有呈分既學生,係自行同統一派位名單中剔除。

直資中學/小學要求學生不能參加自行派位,只係個別學校自訂既要求,認識中既絕大部份直資龍中,從來沒有此要求。

我亦係今年收到家長報料,先知已有一間有呈分既龍校既小學部有類似要求。(唔派學生資料表同自行表格俾小六學生)

作者: cornelius    時間: 17-11-19 19:36

hkpapa852 發表於 17-11-19 19:30
直資中學如何收生,EDB唔會理。

EDB每年只會要求直資中學係4月中前將已註冊學生名單交回,等佢地將相關 ...

我哋小學多年來一向都唔派表(emoji)(emoji)

作者: Hellomimi112    時間: 17-11-19 19:36

cornelius 發表於 17-11-19 19:23
上年等阿仔面試期間,李校長到每個課室對家長説話,臨尾説到叩門的位只是single digit,競爭十分激烈,她 ...

面試日QC校長有同所有來面試的家長講有關叩門方式,並冇講只考慮面試過的學生叩門。到放榜前副校同傳媒講優先考慮接受過面試的學生。

作者: cornelius    時間: 17-11-19 19:50

Hellomimi112 發表於 17-11-19 19:36
面試日QC校長有同所有來面試的家長講有關叩門方式,並冇講只考慮面試過的學生叩門。到放榜前副校同傳媒講 ...

優先考慮 ---> 正路,亦安撫了曾自行的心(emoji)

作者: littlecath    時間: 17-11-19 20:30

cornelius 發表於 17-11-19 19:36
我哋小學多年來一向都唔派表(emoji)(emoji)

學校唔派,可以家長去教育局補領一份㗎!

作者: mcl203    時間: 17-11-19 20:35     標題: 回覆樓主

個人認為,SPCPS頭10,係自行有無考過QC並非太重要,一線小學前列生成績如何,QC本身係不可能無相關認識SPCPS生~~~

作者: vckchoy    時間: 17-11-20 04:10

回覆 eeob01 的帖子

抽獎無分B1 a/b/c 只賭命

作者: vckchoy    時間: 17-11-20 04:12

自行無in過唔使諗

作者: vckchoy    時間: 17-11-20 04:18

回覆 littlecath 的帖子

作者: 章太郎    時間: 17-11-20 08:11

mcl203 發表於 17-11-19 20:35
個人認為,SPCPS頭10,係自行有無考過QC並非太重要,一線小學前列生成績如何,QC本身係不可能無相關認識SPC ...

(emoji)

作者: Hellomimi112    時間: 17-11-20 08:14

vckchoy 發表於 17-11-20 04:12

自行無in過唔使諗

講咗個事實出來,可能令人難接受……

作者: artroboy    時間: 17-11-20 08:18

章太郎 發表於 17-11-20 08:11
勁人多的是呀。同埋皇仁一向自行每間學校揀些頭同學的面試,讓人人有機會。無論間小學有幾勁,我諗自行同 ...
叩門只見之前有得interview 既已經夠有餘,街外生無機會。
作者: Hellomimi112    時間: 17-11-20 08:45

artroboy 發表於 17-11-20 08:18
叩門只見之前有得interview 既已經夠有餘,街外生無機會。

其實QC叩門已不設面試及考試,一完成中一註冊確定中一人數當晚已即call叩門生註冊。

作者: artroboy    時間: 17-11-20 08:47

Hellomimi112 發表於 17-11-20 08:45
其實QC叩門已不設面試及考試,一完成中一註冊確定中一人數當晚已即call叩門生註冊。
...
D最top 果批都interview 哂,叩門得好少位,如中六合彩⋯你叩門入?
作者: Hellomimi112    時間: 17-11-20 09:29

artroboy 發表於 17-11-20 08:47
D最top 果批都interview 哂,叩門得好少位,如中六合彩⋯你叩門入?

係叩入的。我仔同校只見了3個學生,所以男校級十除非有特異否則入到面試200也不易。同學之中有很多勁校來的,大量軒官不用多說,拔小、SJP、APS也有……會唔會間間見到十個八個學生自己可衡量到。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-20 09:44

Hellomimi112 發表於 17-11-20 09:29
係叩入的。我仔同校只見了3個學生,所以男校級十除非有特異否則入到面試200也不易。同學之中有很多勁校來 ...
QC好似面試有兩輪, 請問係咪入到第二輪個D先有機叩得入呢?

作者: artroboy    時間: 17-11-20 09:47

Hellomimi112 發表於 17-11-20 09:29
係叩入的。我仔同校只見了3個學生,所以男校級十除非有特異否則入到面試200也不易。同學之中有很多勁校來 ...
, 你個仔係頭一、二?

作者: artroboy    時間: 17-11-20 09:48

我覺得樓主考spcc ,再自行試qc保險d, 如果spcc 收咗,而QC有機interview, 都應照去spcc 隱陣。至少對入返直屬中學有保障。寧願七月去叩qc.
作者: elbar    時間: 17-11-20 09:54

eeob01 發表於 17-11-19 18:32
...
學生獲派英皇仍向皇仁叩門

作者: Hellomimi112    時間: 17-11-20 10:02

hkpapa852 發表於 17-11-20 09:44
QC好似面試有兩輪, 請問係咪入到第二輪個D先有機叩得入呢?

去年只有一輪,如見埋talent要攪個幾兩個鐘的。

作者: Hellomimi112    時間: 17-11-20 10:08

artroboy 發表於 17-11-20 09:47
, 你個仔係頭一、二?

呈分考得差D,反而畢業試上返top 3。當時打聽到QC想收那類特異咁啱仔有,我重点出擊狂參加比賽取了幾個冠軍,幫助很大。

作者: cornelius    時間: 17-11-20 10:17

Hellomimi112 發表於 17-11-20 10:02

睇邊種talent, 音樂如只有皇家試證書就要audition,因其中也可有甚高水份,但若果是運動夠top,有全港名次,就無駛搞噤多嘢。

作者: artroboy    時間: 17-11-20 10:17

Hellomimi112 發表於 17-11-20 10:08
呈分考得差D,反而畢業試上返top 3。當時打聽到QC想收那類特異咁啱仔有,我重点出擊狂參加比賽取了幾個冠 ...
可以谷到幾個冠軍都非等閒之輩,特別d仔仔個腦咁遲開,我地還在茫茫大海中浮沉
作者: hkpapa852    時間: 17-11-20 10:19

Hellomimi112 發表於 17-11-20 10:02
自行階段, QC收生安排: 純學術180人選36, 特異功能20選7

叩門....... 不知如何了!

作者: rubycourt    時間: 17-11-20 12:01

hkpapa852 發表於 17-11-20 10:19
自行階段, QC收生安排: 純學術180人選36, 特異功能20選7

叩門....... 不知如何了!

我朋友個仔也是特異功能入

作者: twotwoshing    時間: 17-11-20 13:09

八掛一問,若果target QC,點解唔早啲插軒小?如果keep住係級頭十,機會應該唔錯,插得入就已經等如直升QC
作者: cornelius    時間: 17-11-20 13:16

twotwoshing 發表於 17-11-20 13:09
八掛一問,若果target QC,點解唔早啲插軒小?如果keep住係級頭十,機會應該唔錯,插得入就已經等如直升QC ...

樓主個仔如插軒小咪一定要放棄SPCPS個位?!

作者: Isaacmommy    時間: 17-11-20 13:26

littlecath 發表於 17-11-18 17:43
申請可以的,如果真的有機會,就會有面試。但穩陣起見,見就照見,只要選擇直升SPC, 小學會keep住學生資料 ...

讚同這做法。放棄直屬去大抽獎風險太大了, QC 大把 Band one 仔去抽的,而抽獎無分 B1a, 1b, 1c 的,一视同仁。如果小朋友是級十,而排前面6至7名小朋友都報QC的話就可能連面試都無。聽人講  QC要比机會不同學校的學生, B1A的小學 (除直屬外)最多會見大約 8 名學生。有啲學校只見级一、二。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-20 13:36

cornelius 發表於 17-11-20 13:16
樓主個仔如插軒小咪一定要放棄SPCPS個位?!
如果插到軒小就梗係要放SPCPS個位.......

唔通想一個人讀兩間小學?

如果SPCPS係私小仲有可能........

作者: Hellomimi112    時間: 17-11-20 15:14

cornelius 發表於 17-11-20 10:17
睇邊種talent, 音樂如只有皇家試證書就要audition,因其中也可有甚高水份,但若果是運動夠top,有全港名次 ...

根據面試信,全部talent都需要帶用具,無論只係皇家8级定演奏级,音樂帶樂器,運動帶PE衫,面試信似乎係standard, 冇一幸免卦……好奇一問,有升中時音樂talent勁不用aution直入嗎?因我仔只in了幾間,但間間都要做……

作者: hkmom    時間: 17-11-20 15:20

hkpapa852 發表於 17-11-20 13:36
如果插到軒小就梗係要放SPCPS個位.......

唔通想一個人讀兩間小學?

(deleted)
作者: hkpapa852    時間: 17-11-20 15:23

hkmom 發表於 17-11-20 15:20
(deleted)
原來...... 一人分飾兩角...

作者: cornelius    時間: 17-11-20 15:25

Hellomimi112 發表於 17-11-20 15:14
根據面試信,全部talent都需要帶用具,無論只係皇家8级定演奏级,音樂帶樂器,運動帶PE衫,面試信似乎係st ...
我係話運動talent嗰啲,唔關音樂事
作者: cornelius    時間: 17-11-20 15:28

hkpapa852 發表於 17-11-20 15:23

No ah, 係太太撈亂戶口咋

作者: cornelius    時間: 17-11-20 15:29

hkpapa852 發表於 17-11-20 15:23

作者: hkpapa852    時間: 17-11-20 15:47

cornelius 發表於 17-11-20 15:29
其實, 一般直資小學, 唔會理學生如何考插班同, 或者升中是否會報自行.

所以令朗間直資小學既安排 (不派學生資料表同自行表格), 其實係好"獨特". 只可惜你們之前對升中不夠瞭解, 把此"獨特"既安排當作"常態". 不過慶幸令朗入到理想既中學

學生如果簽咗Undertaking話入直資龍中, 就算自行成功都唔會得到學位, 所以間小學連學生簽完直升Undertaking連人地報自行都話唔得, 個人認為係一種"過份"既安排.....

莫非係驚咗兩大競爭對手係自行階段會俾面試學生既"暗示", 攪到會大幅跳船?

作者: Hellomimi112    時間: 17-11-20 16:02

artroboy 發表於 17-11-20 10:17
可以谷到幾個冠軍都非等閒之輩,特別d仔仔個腦咁遲開,我地還在茫茫大海中浮沉 ...

你講得啱,要谷D仔真係好嘔血。阿媽爆咗幾次血管,好彩命夠梗先涯到依家……

作者: cornelius    時間: 17-11-20 16:08

hkpapa852 發表於 17-11-20 15:47
其實, 一般直資小學, 唔會理學生如何考插班同, 或者升中是否會報自行.

所以令朗間直資小學既安排 (不派學 ...
其實之前一直唔知一般小學升中安排,幸得各位大哥大姐(當然包括papa你)清晰闡述各注意事項,甚至選校建議,實為各人之福(我亦於昨天在之前發的16樓帖文補充了資料,以免誤導他人)。

"間小學連學生簽完直升Undertaking連人地報自行都話唔得, 個人認為係一種"過份"既安排....." 呢個十分十分同意,簡直好過份!

"莫非係驚咗兩大競爭對手係自行階段會俾面試學生既"暗示", 攪到會大幅跳船?" --> 其實我唔太知你講邊"兩大競爭對手"? (需要的話可私訊我,等我覆得詳細啲。)

作者: vckchoy    時間: 17-11-21 05:09

回覆 artroboy 的帖子

8 only if on one repeat.

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-11-22 21:01

除咗喇叭之外,仲有邊間咁明目張膽比喑示?
作者: hkpapa852    時間: 17-11-23 09:43

twotwoshing 發表於 17-11-20 13:09
八掛一問,若果target QC,點解唔早啲插軒小?如果keep住係級頭十,機會應該唔錯,插得入就已經等如直升QC ...
插愛官可能仲易入QC

作者: hkpapa852    時間: 17-11-23 09:44

Eat_Sleep_Play 發表於 17-11-22 21:01
除咗喇叭之外,仲有邊間咁明目張膽比喑示?
油尖旺有間會派校章

作者: wingwing2009    時間: 17-11-23 16:23

真實case: 我朋友囡囡前年由直資小學報中一,佢係有一條龍全數直上中學部。但佢囡囡因一直全級頭三,所以朋友想佢讀更好既中學。但佢地學校冇呈分,所以無論自行 or 大抽獎學校都冇任何資料給學生。

朋友心有不甘打了幾次電話去教育局問,職員說雖然學校沒有呈分,但仍可參加自行選校(2間),但要親身去教育局攞form (彩虹表)自己校去心儀既兩間學校(津校)。

她同樣在自己果間直上中學簽左同意直升(我不知算唔算是undertake,亦交了留位費。)

到放中一放榜日,佢囡囡就入左九龍一線女校。(放榜日佢要自己打去”自行學校”問結果)

我為了確定,前兩天再問了她(她囡已升上中二)她肯定地告訴我係可以報自行兩間。她還說學校不能阻止學生去考自行學校。

所以若樓主真係好想幫囝囝考皇仁,不如打去教育局問清楚,自行收生人數比叩門機會大好多,唔好浪費大好機會。

希望資料幫到樓主

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5