教育王國

標題: 一線LS定係”二線”IS? [打印本頁]

作者: twoh    時間: 17-11-17 23:18     標題: 一線LS定係”二線”IS?

真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS (直私) vs IS(小朋友宜家K2),竟然發現佢突然認爲”二線”IS可能不如一線LS。。。我亦冇法勸服佢。。。知道入場都唔易,不過仍然希望先聽聽大家意見,十分感謝!
p.s. 佢(包括佢朋友)認爲”二線”IS包括CAIS, ICS, etc.

補充些背景:
1. 我本人冇故意分一二線IS。。。不過”一線”IS尼度暗指漢基,HKIS,德瑞,SIS,FIS等。除左SIS,感覺其他“一線”的IS學費都貴唔少,所以依我地宜家的經濟狀況,我報左幾間“性價比”較高的IS(例如ESF,CAIS,ICS,SIS,etc)。。。
2. ESF已經抽籤失敗冇面試機會
3. SIS要插班PY2學位咁少,不敢抱咩希望。。。
4. 我自己就係尼度爬文,發現ICS,CAIS口碑唔錯。。。

5. ICS:我老婆朋友個仔讀緊,話唔錯,只不過我老婆覺得唔系“一線”。。。
6. CAIS:我地剛參加過info session,發現admission officer都好有心。不過我老婆參加info session時已頂唔住新校舍的味道,同埋二期發展又未定,望落去完全睇唔出有兩公頃的氣勢。。。同埋佢朋友話有小朋友係CAIS讀小學,遇到唔好老師,正在要求轉校。。。於是,佢認爲萬一只有CAIS等”二線”IS offer,或者不如去”一線”LS。。。
7. 我老婆甚至話,假如只有CAIS一個offer,咁可能都會接受,不過係明年會繼續報考一線本地直私小學,如果收到名校offer,就放棄CAIS學位(連同預交的學費和45w債券),我震驚。。。。
8. 我老婆認爲二線IS的成績有可能冇一線直私名校咁好,所以未來如果經濟情況有明顯改善,想申請插班一線IS的時候可能反而冇一線直私有優勢。。。

作者: shadeslayer    時間: 17-11-17 23:25

twoh 發表於 17-11-17 23:18
真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS vs IS,竟然發現佢突然認爲二線IS可能不如一線LS。。。我亦冇 ...

沒訂定你們重視乜,無法討論。

作者: twoh    時間: 17-11-17 23:38

回覆 shadeslayer 的帖子

我個人更相信IS的理念,即使入唔到top tier的IS,感覺都會比band 1的LS好。但系老婆覺得讀不到top tier的IS不如讀band 1的LS,原因包括1) band 1 LS名氣更大;2) band 1 LS培養的學術水平可能比二線IS的高,更有利於以後插班top tier IS(如需),etc...
作者: Jane1983    時間: 17-11-17 23:42

睇大方向,鍾意邊種教學方式,就揀邊種。

而家二線IS,讀得好就可以轉其他你覺得一線的學校。眼見好多個鄰居和朋友的孩子,插班或升中都去到唔錯的IS。
作者: torunpoland    時間: 17-11-17 23:44

二線IS.
作者: ol_bb    時間: 17-11-17 23:46

是教學模式分別!不能直接比較!
作者: twinsAnN    時間: 17-11-17 23:56     標題: 回覆樓主

請問一線的IS 例如是那幾間?

作者: shadeslayer    時間: 17-11-18 01:38

twoh 發表於 17-11-17 23:38

我個人更相信IS的理念,即使入唔到top tier的IS,感覺都會比band 1的LS好。但系 ...

你還沒清楚講明你們重視乜。

名氣?
認同那些文化?
想入那些大學?
着重分數定全人發展?
介意追趕學校定的行為及學術標準嗎?
。。。
。。。

我們講lS好少講幾多線。

作者: nintendo    時間: 17-11-18 01:57

真係唔好意思請教大家尼個問題,同老婆討論LS vs IS,竟然發現佢突然認爲二線IS可能不如一線LS。。。我亦冇 ...

"p.s. 佢(包括佢朋友)認爲二線IS包括CAIS, ICS, etc."

真心問,呢兩間點差呢?

作者: 964000    時間: 17-11-18 05:43

我會看教育理念多於一缐二缐。
因為我完全唔buy local school 和DSE, 亦唔想太早逼著趕孩子出國(自己想出另計),所以有所謂「神津」的local school 都冇讀,當年nursery入了一間所謂二缐IS, 之後轉了去所謂一缐IS。
恕我直言,IS唔興一缐二缐,你老婆同佢D friend的mindset, 真係比較適合local,而且你老婆似乎緊張佢班朋友點睇間學校多於其他因素。

作者: skmibb    時間: 17-11-18 08:34

nintendo 發表於 17-11-18 01:57
"p.s. 佢(包括佢朋友)認爲二線IS包括CAIS, ICS, etc."

何謂2線IS?覺得點差法?

作者: 貝珠    時間: 17-11-18 08:40

964000 發表於 17-11-18 05:43
我會看教育理念多於一缐二缐。
因為我完全唔buy local school 和DSE, 亦唔想太早逼著趕孩子出國(自己想出 ...

好中point, 咁介意學校名氣,人地點睇,就唔好入IS. 上到小學,又會比較local 學識乜,IS 又識咩字,入IS 會另你好痛苦

作者: 木子兔媽媽    時間: 17-11-18 08:51

twoh 發表於 17-11-17 23:38

我個人更相信IS的理念,即使入唔到top tier的IS,感覺都會比band 1的LS好。但系 ...

可以考慮先做更多Research
我想假如你知更多, 你不用再問
因為其實香港IS各有特色,無分Tier
(咁分其實大家不是太喜歡)

作者: torunpoland    時間: 17-11-18 08:56

torunpoland 發表於 17-11-17 23:44
二線IS.

我嘅小朋友就讀三線(如果有條線)、名不經傳的鄉村國際學校,好rural, 但我小朋友讀得開心又學到嘢。我理得佢第幾線?!

作者: twoh    時間: 17-11-18 09:02

回覆 Jane1983 的帖子

其實我明,但系我好難去convince我老婆,因爲佢一般都唔聽我講,而且佢概念混淆。。。
作者: twoh    時間: 17-11-18 09:03

回覆 ol_bb 的帖子

係啊,我完全明白不能直接比較。。。
作者: twoh    時間: 17-11-18 09:11

回覆 twinsAnN 的帖子

我本人冇故意分一二線IS。。。不過尼度暗指漢基,HKIS,德瑞,SIS,FIS等。除左SIS,感覺其他“一線”的IS學費都貴唔少,所以依我地宜家的經濟狀況,我報左幾間“性價比”較高的IS(例如ESF,CAIS,ICS,SIS,etc)。。。ESF已經抽籤失敗冇面試機會,SIS要插班PY2學位咁少,不敢抱咩希望。。。我自己就係尼度爬文,發現ICS,CAIS口碑唔錯。。。
作者: twoh    時間: 17-11-18 09:17

唔好意思,冇講清楚。簡單黎講,因爲我地都系tier 1大學畢業,所以都會希望小朋友以後可以係外國讀tier 1大學。我地認爲好的IS,係重視全人發展,兼顧開心同學術,當然口碑好重要同埋符合我地宜家嘅budget。我老婆就耿耿於懷,因爲目前經濟狀況,不敢幫小朋友報最出名個幾間IS。。。
作者: Radiomama    時間: 17-11-18 09:27

twoh 發表於 17-11-18 09:11
回覆 twinsAnN 的帖子

我本人冇故意分一二線IS。。。不過尼度暗指漢基,HKIS,德瑞,SIS,FIS等。除左SIS ...

其實依你現在的情況,老實說,唔到你揀。

要能負擔得起、又要孩子考得到,是今天考國際學校的實況。

CAIS 隨著新校舍落成,是不少香港人的選擇;ICS 辦學以來口碑好,兩者在curriculum 有分別,前者是加拿大Alberta學制、後者是美國AP學制,所以可再仔細想想那個適合自己。

國際學校一般在小學時是快樂地學習、上到中學就越來越忙、work hard play hard.

未來能否入心儀大學還看孩子資質,學會尊重孩子本質和意願,才是家長應有的態度。

作者: twoh    時間: 17-11-18 09:27

回覆 nintendo 的帖子

ICS:我老婆朋友個仔讀緊,話唔錯,只不過我老婆覺得唔系“一線”。。。CAIS:我尼度爬文發現口碑唔錯,剛參加過info session,發現admission officer都好有心。不過我老婆參加info session時已頂唔住新校舍的味道,同埋二期發展又未定,望落去完全睇唔出有兩公頃的氣勢。。。同埋佢朋友話有小朋友係CAIS讀小學,遇到唔好老師,正在要求轉校。。。於是,佢認爲萬一只有CAIS等二線IS offer,或者不如去一線LS。。。

作者: twoh    時間: 17-11-18 09:29

回覆 964000 的帖子

是否可以問下當年放棄係邊間神校?
其實我係尼度討論,就係希望激發我老婆的思維。。。

作者: twoh    時間: 17-11-18 09:34

回覆 木子兔媽媽 的帖子

我都係叫佢做research,但系佢唔聽。。。淨係問d朋友。。。所以我係度問大家意見,之後再叫我老婆來睇。。。
作者: little-pig-pig    時間: 17-11-18 09:37

想問下邊d IS樓主太太認為係一線?如果你講得出校名,或者呢到有人可以比提議你如何去考呢d學校仲好呢

作者: twoh    時間: 17-11-18 09:40

回覆 Radiomama 的帖子

完全同意同明白, 根本唔到我地撿。。。

CAIS會考慮增加IB stream,其實我覺得更加提高了吸引性。。。不過加拿大定美國課程,我就冇咁在乎。。。

作者: funfun0209    時間: 17-11-18 09:41

twoh 發表於 17-11-18 09:17

唔好意思,冇講清楚。簡單黎講,因爲我地都系tier 1大學畢業,所以都會希望小朋 ...
Tier 1大學係指Oxbridge, MIT, Standford呢D? 如果你們能成功入讀這些大學, 而你又希望小朋友將來都一樣, 咁跟番你地既成功經驗行可能已得.
不過呢, 讀IS最好(個人覺得)係由小學至高中大多數係一條龍, 唔使為左考local神校而每天忙過不停, 追逐成績及其他戰績(比賽, 學藝等)以增加入讀心儀學校既勝算. 在小朋友最黃金的13年人生, 給予他們空間去尋找興趣, 玩樂, 學習, 發展個性. 這是我希望能給小朋友的禮物.

當然, 我都見到有很多由傳統名校轉至國際的朋友, 其實轉接都好成功, 因為國際學校包容性好高, 只係你要考慮呢個選擇的代價, 在傳統名校中付出的努力與回報是否你真正想要或小朋友想要的東西.

作者: twoh    時間: 17-11-18 09:47

回覆 little-pig-pig 的帖子

重複下之前的回答:
我本人冇故意分一二線IS。。。不過尼度暗指漢基,HKIS,德瑞,SIS,FIS等。除左SIS,感覺其他“一線”的IS學費都貴唔少,所以依我地宜家的經濟狀況,我報左幾間“性價比”較高的IS(例如ESF,CAIS,ICS,SIS,etc)。。。ESF已經抽籤失敗冇面試機會,SIS要插班PY2學位咁少,不敢抱咩希望。。。我自己就係尼度爬文,發現ICS,CAIS口碑唔錯。。。

作者: Radiomama    時間: 17-11-18 09:47

twoh 發表於 17-11-18 09:27

ICS:我老婆朋友個仔讀緊,話唔錯,只不過我老婆覺得唔系“一線”。。。CAIS:我尼 ...

如前所述,ESF已無望;ICS 和CAIS入表未?先考試試再算;同時,一線LS所指是哪間?自行已夠分、定要考咗先知?

教育問題無話行邊條路先得,local school 同國際學校兩條路都ok, 最緊要家長的態度。係咪top tier university 都不重要,沒有Oxbridge 學位咪照樣做人。咪儍啦!

作者: funfun0209    時間: 17-11-18 09:47

回覆 twoh 的帖子

其實而家CAIS 都唔易入, 好多人爭. 好多名人既子女都讀 :)

作者: dada1010    時間: 17-11-18 09:48     標題: 回覆樓主:

其實國際學校不是分級數,著重全人發展,不止在學業上,還可吸收世界各地不同文化。就算在樓主眼中所謂既一線IS,其實都唔到你揀,間間well-established 既IS 每年都好大競爭。我揀學校只會注重校內課程,本身我自己都是傳統名校畢業,我已討厭以往填鴨式教學,專摧谷成績不見得好,同埋老師話一就一,完全無思索空間。傳統學校見你成績不好已經責備你,相反,IS會鼓勵同相對有支援。
當年我中學會考30分都有人大喊,我仲以為佢失手,點知佢話自己拎唔到10科A

CAIS係有愛心既學校,亦難考入,我朋友對仔女也在這校讀。

如果下下追求成績,成日同人比較,真係唔好入IS

我囝囝愛每事問,喜歡探索、做實驗,英文也非常流利。如果去LS,相信發揮唔到佢長處。

作者: shadeslayer    時間: 17-11-18 09:52

twoh 發表於 17-11-18 09:17

唔好意思,冇講清楚。簡單黎講,因爲我地都系tier 1大學畢業,所以都會希望小朋 ...

因爲目前經濟狀況,不敢幫小朋友報最出名個幾間IS。。。

Xxxxx

係交學費方面,定怕家景不及別人?

如果看重外國大學,咁應該留意學校過往升咩大學。

重有,就算本地LS入目標大學機會高,都要捱得過先得架。

作者: twoh    時間: 17-11-18 09:52

回覆 dada1010 的帖子

我同你情況相似,回望真係討厭以往的填鴨式教學。。。我都知CAIS難考,尼個主題純討論。。。
作者: behd    時間: 17-11-18 09:54

twoh 發表於 17-11-18 09:47
回覆 little-pig-pig 的帖子

重複下之前的回答:

其實esf 你可以比450k買NR包你有得interview.既然你地咁睇唔起所餵二缐IS,不如去報一缐Harrows 勁過SIS la

作者: twoh    時間: 17-11-18 09:54

both 交學費 and 家景。。。

作者: shadeslayer    時間: 17-11-18 09:58

ICS:我老婆朋友個仔讀緊,話唔錯,只不過我老婆覺得唔系“一線”。。。CAIS:我尼 ...

I can guarantee, you will meet poor teachers in pretty much every school at some point.  Of course if there are “too” many, then the school has a problem.

作者: twoh    時間: 17-11-18 10:00

shadeslayer 發表於 17-11-18 09:58
I can guarantee, you will meet poor teachers in pretty much every school at some point.  Of course  ...
I agree... the difficult thing is to convince my wife...
作者: Dear-Valerie    時間: 17-11-18 10:00

del.
作者: lovecasey    時間: 17-11-18 10:01

回覆 behd 的帖子

Yes... in term of tuition fee.....

作者: funfun0209    時間: 17-11-18 10:02

回覆 twoh 的帖子

其實全部都難入架...... 因為好多連interview既機會都冇.

作者: twoh    時間: 17-11-18 10:03

Dear-Valerie 發表於 17-11-18 10:00
朋友問我會不會為仔仔報考DBS和派位填LS... 如獲取錄又會不會轉校... 我未詳細考慮... 但意向是選擇中文程 ...

好多謝你的分享,會轉告我老婆 

作者: lovecasey    時間: 17-11-18 10:03

回覆 twoh 的帖子

I am sure the academic level in the early years (mainly in early primary or lower school) would not meet your wife expectation if she is so focused on so called 一線LS定系二線IS...

作者: Dear-Valerie    時間: 17-11-18 10:11

del.
作者: twoh    時間: 17-11-18 10:14

Dear-Valerie 發表於 17-11-18 10:11
回覆 twoh 的帖子

repost:
好多謝你的分享,我同意。不過其實我都參加過港同/真道的info session,我以爲佢地唔會咁谷。。。
作者: shadeslayer    時間: 17-11-18 10:15

twoh 發表於 17-11-18 10:00
I agree... the difficult thing is to convince my wife...

Education is a journey, the means to an end.  In IS the journey is about a thousand times more pleasant.

And what kind of child you want your child to be?  

hard working?
creative?
enduring?
expressive ?
More atune to or embrace Western values ?

作者: virginiatse    時間: 17-11-18 10:15     標題: 回覆樓主:

如果太太身邊朋友也有如此觀感,你有無信心改變到她?
如果無,行返local school, 家庭應該和諧D,
仍有好多無知的人,堅持is 有錢你怕無得讀

作者: Dear-Valerie    時間: 17-11-18 10:17

del.
作者: GC0060    時間: 17-11-18 10:25

If you or your wife use the "local school" mindset to pick an international school or to evaluate them, it would just create endless argument / frustration / disappointment within your household.

With a mindset like your wife,  better to go for a local private school.

大前提 - 入到先算, both in terms of International school / Local school (1 or 2 tier by your standard)
作者: dada1010    時間: 17-11-18 10:26

virginiatse 發表於 17-11-18 10:15
如果太太身邊朋友也有如此觀感,你有無信心改變到她?
如果無,行返local school, 家庭應該和諧D,
仍有好 ...

仍有好多無知的人,堅持is 有錢你怕無得讀》非常同意,仲有好多人認為讀書唔叻先去IS,有啲朋友仲問有本地學校唔讀,每年做乜要比十幾廿萬讀IS

作者: Terencema7    時間: 17-11-18 10:38     標題: 回覆樓主:

樓主

睇左咁耐,我覺得成個畫面唔太複雜,反而樓主心底已有答案,但似乎現實經濟上又未必做到。

我覺得4個字,【睇餸食飯】

我同太太都係土炮,官津會考高考入本地教資會大學,進身專業人士行列,我地睇法好簡單,有資源入國際學校,再去海外大學依小朋友興趣讀專業或繼續研究課程,大學排名非首選,最緊要可以攞到專業資格或是認可學位可銜接其他研究院課程。不用同你爭神校名校考DSE 爭個UGC 學位。我玩第二個遊戲。

First tier, second tier 是否重要呢?可能某d 專業係需要,例如律師或MNC.....等等

你們若是要谷向1st tier 大學,任何平台,就算邨校都可以,不過用o既方法會好唔同,當然普通LS, 你要去到國際first tier 好睇小朋友本身能力。

你地兩個都係first tier Uni 出黎,應該知道點做先去到呢 d 大學。

不過老實說,IS 呢條路,白d 講,冇家底冇錢係好難玩,一個普通打工仔真係未必應付到。

作者: twoh    時間: 17-11-18 10:50

shadeslayer 發表於 17-11-18 10:15

Education is a journey, the means to an end.  In I ...
thanks again. I hope this would inspire my wife
作者: twoh    時間: 17-11-18 10:54

Terencema7 發表於 17-11-18 10:38
樓主

睇左咁耐,我覺得成個畫面唔太複雜,反而樓主心底已有答案,但似乎現實經濟上又未必做到。

冇錯,係睇餸食飯,所以我報左“性價比”較高的幾間。。。

作者: xiubak    時間: 17-11-18 10:57

作者: shadeslayer    時間: 17-11-18 11:03

twoh 發表於 17-11-18 10:54
冇錯,係睇餸食飯,所以我報左“性價比”較高的幾間。。。

其實你的所謂一線lS,學費和 CAIS/ICS 差不多少?2/3千一個月?

不過如其他人說,入到先講,唔易。

作者: fishmeow    時間: 17-11-18 11:09

沒有最好的學校,只有最適合的學校。看看小朋友能力再分析好處壞處。

作者: funfun0209    時間: 17-11-18 11:15

xiubak 發表於 17-11-18 10:57
其實我明白你老婆嘅諗法。好似我咁,貴嗰幾間我讀唔起。2缐嗰啲 (eg CAIS), 我交左報名表都叫佢cancel。雖 ...
其實Stamford 學費都16萬+ 38000 levy, 都拍得住Harrow
作者: twoh    時間: 17-11-18 11:25

shadeslayer 發表於 17-11-18 11:03

其實你的所謂一線lS,學費和 CAIS/ICS 差不多少?2/3 ...

漢基等同CAIS/ICS學費(和其他費用)肯定不止幾千蚊一個月啊~~~

作者: twoh    時間: 17-11-18 11:26

funfun0209 發表於 17-11-18 11:15
其實Stamford 學費都16萬+ 38000 levy, 都拍得住Harrow

其實我見到d新校真係都唔便。。。

作者: twoh    時間: 17-11-18 11:27

xiubak 發表於 17-11-18 10:57
其實我明白你老婆嘅諗法。好似我咁,貴嗰幾間我讀唔起。2缐嗰啲 (eg CAIS), 我交左報名表都叫佢cancel。雖 ...

新校好似係貴族學校多d?起碼係國際上名氣比CAIS勁好多,無知系唔系可以咁樣比較

作者: xiubak    時間: 17-11-18 11:29

作者: mamaishere    時間: 17-11-18 11:31

第一次聽到有人話一線LS係backup, 國際學校版終於吐氣揚眉(emoji) 唔好去小學版咁講㖭呀,講完無命出返嚟!再講,你「寧願」搵一線LS,請問點解可以咁肯定可以做到?25分都未必入到,你係校董會成員抑或你想捐返一二千萬俾學校?

利申,本人係IS家長,但絕不認同LS或IS可以互相backup!

作者: twoh    時間: 17-11-18 11:32

xiubak 發表於 17-11-18 11:29
Stamford 一次過比 15 萬 Levy 化算好多。CAIS 都要先收 45 萬 debenture

但係CAIS的債券最後可以收翻99%啊

作者: poonseelai    時間: 17-11-18 11:32     標題: 回覆樓主:

樓主不如在小一選校那裡出post問,可能了解多D太太或佢D朋友睇法

作者: twoh    時間: 17-11-18 11:35

poonseelai 發表於 17-11-18 11:32
樓主不如在小一選校那裡出post問,可能了解多D太太或佢D朋友睇法

好多謝你的提議,咁我都係果邊post下

作者: xiubak    時間: 17-11-18 11:38

作者: funfun0209    時間: 17-11-18 11:42

樓主在國際版及本地版都好大機會被插. 但不得不說樓主EQ 很好, 一直下來也能保持心平氣和, 繼續請教. 相信樓主必能帶領你小朋友走出最適合的路.
其實本地又好, 國際又好, 真係讀過先知箇中優劣. 所以在國際學校路上走過很多年的家長的意見好值得參考.
作者: twoh    時間: 17-11-18 11:44

funfun0209 發表於 17-11-18 11:42
樓主在國際版及本地版都好大機會被插. 但不得不說樓主EQ 很好, 一直下來也能保持心平氣和, 繼續請教. 相信 ...

多謝你,我的確係一個比較心平氣和嘅人 : )

作者: twoh    時間: 17-11-18 11:45

xiubak 發表於 17-11-18 11:38
其實你應該去下唔同學校既 info session 同 school tour. 睇吓啲老師,學生, 上學情況。你聽完可能又會有唔 ...

其實我地都覺得Stamford貴 >-<

作者: xiubak    時間: 17-11-18 11:50

作者: Artie    時間: 17-11-18 11:54

你太太的想法,是香港九成家長的說法。
多數比較流於表面,人云亦云,部分根本不是真相。

其實西方的教育,尤其小學,是更能 inspire 小朋友。香港的教育乜都量化,但幼童的 development 是每個不同,因此大部分西方教育都不會在小學階段有太多測驗考試,功課量也較適中。
孩子不用浪費時間在無謂的事情上,可以空出更多時間 explore the world。
到中學,分科教學給孩子多些了解各科內容,慢慢找到自己的興趣。
可能太多人誤會西方教育慢,但其實人地只是花較多時間教基礎知識,而因為基礎打得好,即使他們 Y4 Y5 還在學乘數,到 Y12 Y13 一樣應付到 Calculus 。我自己是本地教育長大,是 math major,因此我特別留意仔女數理科的教學方式,西方教數學完全不是香港人以為的差,相反,更能令孩子了解數學基礎概念。即使是語文科,humanities ,都是以 inspire 孩子思考為主,而並非港式 spoon feed 知識。
至於德育,小兒小女學校亦做得唔錯。
我一仔一女,一文一理,已經是大學生,觀察他倆和他們同學的情況,我慶幸自己當年沒有選擇本地學校。
孩子將來會如何,我也不能說,孩子的將來,要靠他們自己打拼。
當然,話說回頭,入本地學校也有人成為成功人事。因此,我也不會說入本地學校就一定唔好。
只是西方教育的 "過程" 較美好,孩子將來能否成為成功人士,我們不能控制,既然係咁,不如給他們一個開心的童年,比每天趕功課趕補習好得多。

作者: shadeslayer    時間: 17-11-18 12:02

twoh 發表於 17-11-18 11:25
漢基等同CAIS/ICS學費(和其他費用)肯定不止幾千蚊一個月啊~~~

I remember CIS may be little expensive, but FIS, GSIS aren't that expensive from memory.

Again, getting in is certainly not easy.

作者: shadeslayer    時間: 17-11-18 12:04

funfun0209 發表於 17-11-18 11:42
樓主在國際版及本地版都好大機會被插. 但不得不說樓主EQ 很好, 一直下來也能保持心平氣和, 繼續請教. 相信 ...

that is why so many parents sharing for him here.

作者: Terencema7    時間: 17-11-18 12:05

twoh 發表於 17-11-18 11:25

基本上唔計ESF, 好多國際學校起錶都要1萬一個月,大部分要Capitel Levy, 有d 要debenture。

作者: skmibb    時間: 17-11-18 12:09

Artie 發表於 17-11-18 11:54

說出我的心聲!

作者: giantkid    時間: 17-11-18 12:18     標題: 回覆樓主:

其實樓主如果一定入到一線LS, 不如試左小一讀一年,睇睇小朋友適應情況,如果小朋友very good, 咁咪二年級先再諗繼續讀一線LS,定轉IS。這樣滿足到你太太。

樓主所分既一級二線IS, 純粹用名氣,用感覺去分別,唔同國家既IS 用緊唔同學制,根本不能作比較。你這樣去分一,二線已經很不專業。不同國際學校適合不同學生,你要親自了解,人云亦云不是了解一間學校既理想方法。你所謂既「二線」ICS 同 CAIS, 佢地同其他你所謂既「一線」IS 有一個很不同既地方,就是這兩間是有宗教背景- 基督教去溶入學校教育,希望教育小朋友有良善寬恕別人的心,小朋友每星期都有chapel period, bible lesson, 你一家可適應到?

讀得IS, 如果你仍focus 學術高低,仍將它們分一線二線,你根本不適合IS 呢個圈子。

作者: Jane1983    時間: 17-11-18 12:34

回覆 dada1010 的帖子

每個人的想法都受佢自身的學識和經歷影響,人地鍾意講咩就講咩,佢有權發表自己意見,其他人都無責任教精佢。
我女幼稚園同學家長,有個係典型“ 香港精仔”。佢話有免費名津或者平直私,讀得到,使乜簁錢呀,我絕對唔會比個仔讀國際云云。幾年下來,佢驚死蝕底,體藝補習功課班人去佢去,根本使費唔平得讀國際幾多。個仔讀到苦口苦面,學術英普亦唔見特别出色,唔值得。

作者: Dear-Valerie    時間: 17-11-18 12:51

del.
作者: Saboc    時間: 17-11-18 13:02

真係越來越多家長带着本地學校嗰一套思維入國際學校。
作者: 木子兔媽媽    時間: 17-11-18 13:03     標題: 回覆樓主

很欣賞樓主敢問
當年我哋近乎所有心儀IS+local自行派位都試
(報名費當捐錢...)
去完你們會明白宜家讀書天大地大
Ranking並不重要
啱自己就去

作者: funfun0209    時間: 17-11-18 13:08

回覆 Jane1983 的帖子

不過老實, 讀國際既小朋友課外學既野都絕對唔少.....普通話, 幾樣運動, 音樂藝術舞蹈, lego, coding, robotics,......... 其實都真係好講父母能提供既資源....

作者: Jane1983    時間: 17-11-18 13:20

回覆 Dear-Valerie 的帖子

明顯唔啱傾,講第二樣免傷和氣算了。
作者: Jane1983    時間: 17-11-18 13:25

回覆 funfun0209 的帖子

講到錢,係一個好實際的問題。所以同其他人傾學校,亦需要比較sensitive。
作者: dada1010    時間: 17-11-18 13:25

其實最緊要知道自己同小朋友需要什麼教育。我問囝囝想讀English medium school 定local chinese school。雖然佢只係K2,但已經好肯定話我知佢想讀English medium school 。

作者: yinichanwang    時間: 17-11-18 13:28

twoh 發表於 17-11-18 11:27
新校好似係貴族學校多d?起碼係國際上名氣比CAIS勁好多,無知系唔系可以咁樣比較
...

我大仔讀「二線」IS 細女讀「三線」IS ,如果真的有「線」之分,「二線」「三線」我覺得是指「名氣或熱門程度」而不是指「學術程度」。

因為兩個仔女都學得開心,學校著重個人發展/評估,大仔現在小三,他學習的事物及知識比我想像中「深」及有深度。

你和太太必須要好清楚知道自己想仔女在怎樣的環境下學習,如果選了IS, 要相信她的理念和教學方法,否則,在本地作了相對屬於「小眾」的選擇,經常聽到反對意見,會令自己很困惑,也會影響家庭和諧。

作者: creamyXDD    時間: 17-11-18 13:44     標題: 回覆樓主

怨我直言,你太太呢種思想,小朋友已注定唔可以入IS, 因為家庭根本不能配合。

作者: 964000    時間: 17-11-18 13:48     標題: 回覆樓主

樓主的問題似乎是和太太未有共識多於IS vs LS, 其實兩邊各有fans, 但如果經濟問題是考慮,不如真係先試下LS先,仲要考慮將來可能會生多個

作者: dem0cracy    時間: 17-11-18 13:52

小小分享…我喺人稱『神校』嘅中學畢業,undergrad係外國一線大學,master入埋『一線中嘅一線』大學。大學初時都自以為好掂,始終由細到大操到好識考試,但漸漸發現自己唔識問問題,唔敢放膽討論(有講嘢唔代表真係有討論),講白啲都算係高分低能。我用咗好長時間undo多年填鴨教育俾我嘅框框,到讀碩士時先算係開放咗啲,做到idea exchange。

其實入讀一流大學而唔識參與真係好嘥錢,喺學習效果上同讀community college冇乜分別。我相信如果早啲開竅,得著會多好多。我唔係話人人讀神校都會搞到我咁,但我就唔想俾下一代冒呢個險,加上我亦唔覺神校老師教得特別好,冒呢個險就更加唔值。如果能力負擔到,我唔想阿仔行咁多冤枉路。佢而家k1,我幫佢揀嘅target之中包括有你老婆認為係tier 2甚至呢度都冇乜人提嘅不入流國際學校,但都好擔心入唔到。

作者: fabei    時間: 17-11-18 13:57

點解要要求兩公頃的氣勢?校舍要夠氣勢先讀?

作者: skmibb    時間: 17-11-18 14:02

fabei 發表於 17-11-18 13:57
點解要要求兩公頃的氣勢?校舍要夠氣勢先讀?

同問

作者: torunpoland    時間: 17-11-18 14:03

torunpoland 發表於 17-11-17 23:44
二線IS.

求下唔好再話邊一間係一線、二線IS. 真正的IS, 係啟發孩子,可能某些學校硬件較好、track record 比較出色,但真係冇一線二線之分,真係buy 國際學校的家長唔會咁講。另外,唔好怪我直言,人云亦云、道聽塗說嘅,唔似係頂級大學畢業生應有特質。

作者: dada1010    時間: 17-11-18 14:13

skmibb 發表於 17-11-18 14:02
同問

可能認為間間都應該好像Harrow咁大咁有氣勢
但教學質素不能與此掛勾

作者: Terencema7    時間: 17-11-18 14:20     標題: 回覆樓主:

EK討論區,我primary 同International都有參與,我會建議唔使係係primary 問,因為我都覺唔會有咩結果,因為segment 唔同。

簡單d 講,直私都可以係一般家庭負擔到,去到國際學校已經唔係一個普通家庭可以到達到,如果家庭還有子女成員或要供樓等等,真係計唔掂數。

要子女讀國際學校,現實點,第一點係錢。

作者: skmibb    時間: 17-11-18 14:27

dada1010 發表於 17-11-18 14:13
可能認為間間都應該好像Harrow咁大咁有氣勢
但教學質素不能與此掛勾
...

有關係嗎?

作者: siden    時間: 17-11-18 14:27     標題: 回覆樓主

你老婆好明顯只重名氣,根本唔care邊種學習模式。理得佢乜學校,總之要有名同一線。

你最好直斥其非,睇下鬧唔鬧得醒佢。

作者: 木子兔媽媽    時間: 17-11-18 14:33     標題: 回覆樓主

假如樓主小朋友讀緊學之園(LH)
咁家長心態通常係Local傳統小學/名直資
如果突然轉向IS
要好好適應心態
(PS 樓主真的真的要好好努力Reseach 香港學校 (local / 直資 / PIS / IS), 好多嘢要update, 唔係就好容易得罪人多)

作者: funfun0209    時間: 17-11-18 14:39

回覆 siden 的帖子

不過想入有名氣的國際學校係人之常情.... 好正常....
只是國際學校不乏沒名氣但又細心又能啟發小朋友學習興趣的學校吧...... 事實上很多"小"校的學生在考到"有名氣"既IS後都會轉校..... 實際確是如此.

作者: dada1010    時間: 17-11-18 14:39

skmibb 發表於 17-11-18 14:27
有關係嗎?

就係冇關係。。
所以不知道要氣勢做什麼

作者: 964000    時間: 17-11-18 14:41

siden 發表於 17-11-18 14:27
你老婆好明顯只重名氣,根本唔care邊種學習模式。理得佢乜學校,總之要有名同一線。

你最好直斥其非,睇下 ...

典型local school虎媽,請選local school 吧!

作者: Saboc    時間: 17-11-18 15:04

964000 發表於 17-11-18 14:41
典型local school虎媽,請選local school 吧!

像一般虎媽只從大人膚淺角度出發
無感到有從小孩本身角度及能力去討論

作為國際學校學生家長就怕越来越多這類家長進駐

作者: Saboc    時間: 17-11-18 15:22

Saboc 發表於 17-11-18 15:04

像一般虎媽只從大人膚淺角度出發

什麼一線二線,聽到都感厭恶。
尤其樓主有經濟考虑,你根本無乜煩惱,因你能力上只能應付所谓的二線。
都係嗰句,按小孩能力,需要同你们本身各方面能力。
以你们這种心態入讀国際可能得不偿失。
小孩如果有实力,不如考本地名津吧

作者: twoh    時間: 17-11-18 15:23

Artie 發表於 17-11-18 11:54

多謝分享,好同意。法國人d數學就好勁

作者: twoh    時間: 17-11-18 15:25

Terencema7 發表於 17-11-18 12:05
基本上唔計ESF, 好多國際學校起錶都要1萬一個月,大部分要Capitel Levy, 有d 要debenture。
...

係啊,所以我只報左目前情況下估計可以承擔的IS

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5