教育王國

標題: TSL 2nd In result will be out Tmr [打印本頁]

作者: bigearwong    時間: 17-11-16 20:48     標題: TSL 2nd In result will be out Tmr

TSL 2nd In result will be out at 2pm Tmr.
Good luck !

作者: lui    時間: 17-11-16 20:55

bigearwong 發表於 17-11-16 20:48
TSL 2nd In result will be out at 2pm Tmr.
Good luck !

U may check tonight as last year the result was out in the previous night

作者: lv322    時間: 17-11-17 01:27

17/11 14:00
作者: lovegeneration    時間: 17-11-17 12:12

lv322 發表於 17-11-17 01:27
17/11 14:00

Result is out already, how many selected for parent sharing session? Is it group or individual interview?

作者: MillieLin    時間: 17-11-17 12:13     標題: 回覆樓主:

網上有查詢到第二次面見結果及家長分享會。没看到是否通過2nd in通知,但有家長分享會時間,請問這是代表通過了?

作者: babyaabb    時間: 17-11-17 12:17

有 3Rd in , 真開心,期待聽校長的分享

作者: vchu    時間: 17-11-17 12:18     標題: 回覆樓主:

can check result la

作者: GGGGG_B    時間: 17-11-17 12:21

lovegeneration 發表於 17-11-17 12:12
Result is out already, how many selected for parent sharing session? Is it group or individual inte ...

300人, yes 一對一見校長/副校長

作者: aptiva    時間: 17-11-17 12:27

GGGGG_B 發表於 17-11-17 12:21
300人, yes 一對一見校長/副校長

爸爸去唔到parent sharing唔知有無影響?(emoji)

作者: Nateric    時間: 17-11-17 12:40

aptiva 發表於 17-11-17 12:27
爸爸去唔到parent sharing唔知有無影響?(emoji)

三年前我個仔淨係爸爸去,都收咗,放心

作者: kcfai2000    時間: 17-11-17 12:41

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽
作者: mushroom18    時間: 17-11-17 12:45     標題: 回覆樓主

下年2月28日先出final result

作者: Minion98    時間: 17-11-17 12:50

Nateric 發表於 17-11-17 12:40
三年前我個仔淨係爸爸去,都收咗,放心

請問面試先後次序有冇影響?見校長係咪機會大啲?

作者: 9204mrs    時間: 17-11-17 12:50

我地1月廿幾號先3rd in, 係咪越早見先大機會?
作者: keep-calm    時間: 17-11-17 12:51

Is there any significance for the  sequence of interview dates ? thanks !
作者: MillieLin    時間: 17-11-17 12:52     標題: 回覆樓主:

我12月1日

作者: GGGGG_B    時間: 17-11-17 12:54

aptiva 發表於 17-11-17 12:27

無問題呀…我上年都係一個人去都有offer

作者: YKKYEE    時間: 17-11-17 12:58

我都係成1月尾先見, 是否機會好微? 上年是否愈早IN愈成績高?
作者: Nateric    時間: 17-11-17 12:59

Minion98 發表於 17-11-17 12:50
請問面試先後次序有冇影響?見校長係咪機會大啲?

我都唔記得早見定遲見,我哋嗰時係見校長,但係因為已經有其他Offer ,只係去聽聽校長見解。

作者: CCelia    時間: 17-11-17 13:05     標題: 回覆樓主:

為何講面試對小朋友成績無影響?但點由300人選出150人?

作者: button822    時間: 17-11-17 13:23

YKKYEE 發表於 17-11-17 12:58
我都係成1月尾先見, 是否機會好微? 上年是否愈早IN愈成績高?

唔關係的,我地上年一月見,正選入。平常心去見面,你會發現得著很大。如果講第三面見校長冇影響到結果,你都唔會相信啦。教開書既人,好容易分到家長是哪一類了。

作者: YKKYEE    時間: 17-11-17 13:34

button822 發表於 17-11-17 13:23
唔關係的,我地上年一月見,正選入。平常心去見面,你會發現得著很大。如果講第三面見校長冇影響到結果, ...
上年你都是最後一批見校長?? 其實是否在第三ROUND已經計好曬分?

作者: 9204mrs    時間: 17-11-17 14:01

CCelia 發表於 17-11-17 13:05
為何講面試對小朋友成績無影響?但點由300人選出150人?
我上校網個video見話係400人選160人

作者: CCelia    時間: 17-11-17 14:02

9204mrs 發表於 17-11-17 14:01
我上校網個video見話係400人選160人

係喎!

作者: Lsfjoey    時間: 17-11-17 14:02

分數一早已計好,小朋友已有排位,  面見真係會面分享小朋友的能力,不是考家長的, 當年我們都是見副校後Waiting入, 但是否越早見就代表越早機會都不一定, 因學校收得的同學大都已有不只一個Offer起手, 只要前面有人放棄Offer就多一個機會
(利申:暫時只得一個Offer)
作者: 靚媽iris    時間: 17-11-17 14:18     標題: 回覆樓主

作者: pycc    時間: 17-11-17 14:20

Lsfjoey 發表於 17-11-17 14:02
分數一早已計好,小朋友已有排位,  面見真係會面分享小朋友的能力,不是考家長的, 當年我們都是見副校後Waiti ...

想請問,係咪如果係1st in 已out 左,係咪就完全冇機會?要小二插班?

作者: YKKYEE    時間: 17-11-17 14:27

靚媽iris 發表於 17-11-17 14:18
I 3rd interview on 28 Nov...
我諗我係最後一日......1月26日.見

作者: Carry_On    時間: 17-11-17 14:29     標題: 回覆樓主

我地係12月頭

作者: MillieLin    時間: 17-11-17 14:29

YKKYEE 發表於 17-11-17 14:27
我諗我係最後一日......1月26日.見

是照申請號碼排?

作者: five555    時間: 17-11-17 14:36

當年好遲見,1位家長去見,也收了。
校長主要看家長是怎麼育兒,是否正常父母。
就算小朋友好叻但校長跟家長傾幾句就知是否神經質型,投訴型,不合作型,愛爭寵型。。。。。
作者: kcfai2000    時間: 17-11-17 14:36

MillieLin 發表於 17-11-17 14:29
是照申請號碼排?

唔似係

作者: CapricornO    時間: 17-11-17 15:47

作者: HRwong812    時間: 17-11-17 16:03

回覆 mushroom18 的帖子

咁遲先有result ?唔係1⃣️月中咩
作者: Lsfjoey    時間: 17-11-17 16:05

回覆 pycc 的帖子

你意思係見完家長後未有即時offer, 就係Waiting, 如果前面有人放位就會Call waiting

作者: mushroom18    時間: 17-11-17 16:07

Lsfjoey 發表於 17-11-17 16:05
回覆 pycc 的帖子

你意思係見完家長後未有即時offer, 就係Waiting, 如果前面有人放位就會Call waiting

3rd in 封信係咁講。佢網上係話1月底的

作者: pycc    時間: 17-11-17 17:30

Lsfjoey 發表於 17-11-17 16:05
回覆 pycc 的帖子

我係1st in已經失敗左,係咪完全冇機會,要等小二插班?

作者: Lsfjoey    時間: 17-11-17 18:04

pycc 發表於 17-11-17 17:30
我係1st in已經失敗左,係咪完全冇機會,要等小二插班?
1st in 已經失敗, 即係無2nd In, 咁小朋友唯有二年班插班

作者: pycc    時間: 17-11-17 18:14

Lsfjoey 發表於 17-11-17 18:04
1st in 已經失敗, 即係無2nd In, 咁小朋友唯有二年班插班

謝謝回覆

作者: mcqueen_shop    時間: 17-11-17 18:38

因為個日爸爸去唔到,我怕只有我一個去會影響
作者: penguinding    時間: 17-11-18 00:53

button822 發表於 17-11-17 13:23
唔關係的,我地上年一月見,正選入。平常心去見面,你會發現得著很大。如果講第三面見校長冇影響到結果, ...
請問正選係咪2月尾先收倒?

作者: button822    時間: 17-11-18 07:21

penguinding 發表於 17-11-18 00:53

上年係一月廿幾號,第三面會有信註明邊日的,放心。

作者: keep-calm    時間: 17-11-18 07:37

penguinding 發表於 17-11-18 00:53

28/2

作者: penguinding    時間: 17-11-18 08:15

button822 發表於 17-11-18 07:21
上年係一月廿幾號,第三面會有信註明邊日的,放心。

thx 即係跟信上日期唔會早?

作者: YKKYEE    時間: 17-11-18 08:26

第一輪的是否11月尾就開始?
作者: button822    時間: 17-11-18 10:06

keep-calm 發表於 17-11-18 07:37
封通知寫28/2

今年再遲一些可能想等埋其他學校出哂offer, 等家長有足夠時間做決定,慳番call waiting的數量

作者: ritachan2012    時間: 17-11-18 13:02

We were the early batch (nov) to see mr Yeung last year n after Checking with other parents, when to meet n who to meet doesn’t make a big diff for final offer. AND most 3rd kids have multiple offers incl dragon school n give up the TSL offer finally. The chance of being called is quite high. N it is true that the acceptance list is more or less set after 2nd round.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5