教育王國

標題: Deleted [打印本頁]

作者: Tans    時間: 17-11-14 22:59     標題: Deleted

Deleted

作者: ozduckie    時間: 17-11-14 23:09     標題: 回覆樓主

真道和英華是兩種完全不同的教學法喎。真道係活動教學,英華係好多活動的極傳統教學。應該唔難選適合吧?

作者: Tans    時間: 17-11-14 23:14

ozduckie 發表於 17-11-14 23:09
真道和英華是兩種完全不同的教學法喎。真道係活動教學,英華係好多活動的極傳統教學。應該唔難選適合吧?
...

係 你講得岩 但我真係選擇唔到
學校老師話小朋友兩種教學都可以...呢樣先難諗,真係好怕做錯決定。

作者: Gary_family    時間: 17-11-14 23:15

作者: Gary_family    時間: 17-11-14 23:17

作者: Tans    時間: 17-11-14 23:20

Gary_family 發表於 17-11-14 23:17
老師呢個答案,你預咗啦!

Haha, 我寧願老師話阿仔,好似其他同學,講實是但一樣,甘就唔使煩。
Thx

作者: ozduckie    時間: 17-11-14 23:21

Gary_family 發表於 17-11-14 23:15
你形容得好好呀!

呢個vs 在考試期間見到,特別感受到英華有幾傳統教學(emoji)(emoji)

作者: Tans    時間: 17-11-14 23:22

ozduckie 發表於 17-11-14 23:21
呢個vs 在考試期間見到,特別感受到英華有幾傳統教學(emoji)(emoji)

睇嚟我都放底自己既意願,望真o的阿仔性格同能力。

作者: ozduckie    時間: 17-11-14 23:26

Tans 發表於 17-11-14 23:22

睇嚟我都放底自己既意願,望真o的阿仔性格同能力。

我開玩笑的,間間學校考試都是阿媽最痛苦啦。
點選,就真係認清阿仔性格,多入網頁望下了解學校。沒有最好,只有最適合

作者: DreamingPaPa    時間: 17-11-14 23:27

真道是一個不錯嘅選擇,但係佢嘅課程安排是11年,入左就難以抽身而退。

英華無論學術與名氣都高一班,係大部分父母嘅優先選擇。
作者: Tans    時間: 17-11-14 23:34

ozduckie 發表於 17-11-14 23:26
點選,就真係認清阿仔性格,多入網頁望下了解學校。沒有最好 ...

唔係呀 你講得岩
我呢排成日都諗,係要幫阿仔搵間合適學校,唔係名校。
英華係我一直想要既學校,而家有幸去到第二面,若真係得左,更加想阿仔讀...所以兩難。
多謝你甘坦白就真。

作者: Tans    時間: 17-11-14 23:37

DreamingPaPa 發表於 17-11-14 23:27
真道是一個不錯嘅選擇,但係佢嘅課程安排是11年,入左就難以抽身而退。

英華無論學術與名氣都高一班,係大 ...

係,就係媽媽我想要,真係考到,但要放手,真係好唔捨得。
講到底,都係作為媽媽我自己既虛榮感,覺得傳統、有名氣就係好。

作者: HCB    時間: 17-11-14 23:44

ozduckie 發表於 17-11-14 23:26
點選,就真係認清阿仔性格,多入網頁望下了解學校。沒有最好 ...

選一些無課本給學生和無syllabus給家長嘅學校,呢啲就温都無得温(emoji)

作者: DreamingPaPa    時間: 17-11-14 23:59

Tans 發表於 17-11-14 23:37
講到底,都係作為媽媽我自己既虛榮感,覺得傳統 ...

其實,小朋友嘅延伸性同埋適應性比我地想像中強大。佢地可能可以適應不同嘅教學方式。父母為佢哋選擇名校,除左名氣,最主要係名校有較多嘅資源。所以,我唔覺得你嘅想法有問題。

而且,英華的確係一間很好嘅學校,學生學到野之餘,仲可以玩得好開心。

作者: Tans    時間: 17-11-15 00:19

DreamingPaPa 發表於 17-11-14 23:59
其實,小朋友嘅延伸性同埋適應性比我地想像中強大。佢地可能可以適應不同嘅教學方式。父母為佢哋選擇名校 ...

多謝你

作者: littlefaith    時間: 17-11-15 08:47

Tans 發表於 17-11-14 23:37
講到底,都係作為媽媽我自己既虛榮感,覺得傳統 ...
呢個係真正原因:唔捨得。

我仔當年港同同真道都收,最後放棄港同,當然有唔捨得,但一個小朋友只能讀一間學校,唔捨得都冇辦法,一定要盡早做決定,令正在苦等的家長盡快得到學位。

至於真道及英華,要揀邊間,其實你心目中已有答案。如果俾你第三面試都過埋,我相信你必定揀英華。

作者: adriantai    時間: 17-11-15 09:00     標題: 回覆樓主:

咁快諗好易失望喎(emoji)

作者: MrBeast    時間: 17-11-15 09:17

活動教育唔代表輕鬆,真道11年唔係易讀,父母又是否真的能夠佩合 ,play safe 我就揀yw,不過入得個個叻仔,介意名次就要考慮清楚
作者: lingwocho    時間: 17-11-15 10:15

有英華都唔入?
作者: aaa28    時間: 17-11-15 11:05

英華好過真道好喎.

作者: Tans    時間: 17-11-15 11:30

adriantai 發表於 17-11-15 09:00
咁快諗好易失望喎(emoji)

諗下啫 hahaha

作者: blueaqua    時間: 17-11-15 11:32

ozduckie 發表於 17-11-14 23:09
...
請問點樣為之" 極傳統教學"??
作者: Tans    時間: 17-11-15 11:33

littlefaith 發表於 17-11-15 08:47
呢個係真正原因:唔捨得。

係,就係想早d決定,唔想hold住兩個offer, 因為今年考小真係辛苦。

作者: drexler22    時間: 17-11-15 11:36

Tans 發表於 17-11-15 11:33
係,就係想早d決定,唔想hold住兩個offer, 因為今年考小真係辛苦。

英華有offer 仲有一段時間,可以再慢慢諗

作者: ericby    時間: 17-11-15 11:36

真道
作者: Tans    時間: 17-11-15 11:36

aaa28 發表於 17-11-15 11:05
英華好過真道好喎.

兩間學校係好唔同既教學方式,唔可以話邊間好過邊間,只係比名氣既話,英華係多人識, 始終200年歷史。

作者: 小曳人    時間: 17-11-15 11:38

其實之前真係識人,了解清楚YW後,take logos放YW

作者: Tans    時間: 17-11-15 11:42

MrBeast 發表於 17-11-15 09:17
活動教育唔代表輕鬆,真道11年唔係易讀,父母又是否真的能夠佩合 ,play safe 我就揀yw,不過入得個個叻仔 ...

係 活動教學又係另一樣我喜歡又怕既事,我自己係傳統津校出身,唔係好識點樣引導小朋友自己動手同識做,所以我要努力重新學習新模式。

作者: Tans    時間: 17-11-15 11:44

小曳人 發表於 17-11-15 11:38
其實之前真係識人,了解清楚YW後,take logos放YW

係,我都有呢種傾向
好似越了解英華,就越覺得唔似學校介紹甘開心活潑,所以就出帖問下大家意見,謝謝大家。

作者: YanKanMom    時間: 17-11-15 12:08

我兩個孩子讀真道。經過這七、八年的個人經驗,覺得真道是一間幾適合慢熱孩子的學校。因她是一條龍及小學生全部可直上中學,孩子不需要在小學階段過分受壓,加上學校的文化算包容,有潛質能力但內向慢熱的孩子也讓他們有時間成長發揮所長。不過要留意,雖然學校不多功課,但若求學態度太鬆散可能未必應付得來,眼見有些跟不上的讀得不理想或要留班。學校不會叫學生走,認識有孩子讀不上轉去VTC就讀,學校仍願意給這學生留一段時間學位,讓他發覺新校若不適合還有機會回轉。
作者: hkpapa852    時間: 17-11-15 12:13

YanKanMom 發表於 17-11-15 12:08
我兩個孩子讀真道。經過這七、八年的個人經驗,覺得真道是一間幾適合慢熱孩子的學校。因她是一條龍及小學生 ...
認識有孩子讀不上轉去VTC就讀,學校仍願意給這學生留一段時間學位,讓他發覺新校若不適合還有機會回轉

有呢個安排的確唔錯

不過更希望學校自己直接為學生尋找更多不同既出路, 唔係只考公開試入大學呢個安排

作者: Tans    時間: 17-11-15 12:17

我兩個孩子讀真道。經過這七、八年的個人經驗,覺得真道是一間幾適合慢熱孩子的學校。因她是一條龍及小學生 ...

真道好有人情味

我自己係因為阿仔今年考小先留意小學
聽簡介會、睇學校訪問,感覺曹校長好務實、會關愛小孩,學校亦好明確會收有能力既小朋友(因為學校不斷強調佢地唔係happy school, 係需要一定能力,如自學、理解等),學校老師對小朋友亦好包容、有耐性,所以一開始就有真道offer, 我係好開心。

作者: Tans    時間: 17-11-15 12:19

Tans 發表於 17-11-14 22:59

各位家長,如題,你地會點選擇?

多謝各位家長意見
我會再好好考慮,非常感謝,因為EK, 我學左好多教小朋友既野,謝謝各位。

作者: YanKanMom    時間: 17-11-15 12:25

Tans 發表於 17-11-15 12:17
真道好有人情味

真心的,到目前為止,我會說真道是一間好學校,但當然不是十全十美,毫無瑕疵啦。
作者: kennyann    時間: 17-11-15 12:30

Tans 發表於 17-11-15 12:17
真道好有人情味

在真道面試時,老師好同我講左一句,我地吾會放棄每一個同學仔,而家諗返起也非常感動,我家的孩子愛學校愛老師(用家)

作者: AndrewHo_FB    時間: 17-11-15 12:41

Where do you live? Which school is closer to your home?
作者: MrBeast    時間: 17-11-15 12:45

身邊就是有位慢熱+父母不適合活動教學,跟得頗辛苦,不過最終都升到中學。考小學的父母,真是唔好一見到愉快學習就中個頭埋去
作者: hkpapa852    時間: 17-11-15 12:46

kennyann 發表於 17-11-15 12:30
在真道面試時,老師好同我講左一句,我地吾會放棄每一個同學仔,而家諗返起也非常感動,我家的孩子愛學校 ...
有邊間學校教職員會夠膽係公開場合話"放棄學生"?

所以呢D說話其實唔駛理.....

作者: lucyplus    時間: 17-11-15 12:51

kennyann 發表於 17-11-15 12:30
在真道面試時,老師好同我講左一句,我地吾會放棄每一個同學仔,而家諗返起也非常感動,我家的孩子愛學校 ...

聽落又真係有d感動。我覺好多超谷學校好早就放棄晒d未追得上的同學。 有d課程又快又深,同學唔明老師仲繼續教,好心up, 不知讀書有什麼意思。

作者: littlefaith    時間: 17-11-15 12:57

hkpapa852 發表於 17-11-15 12:46

佢哋當然唔會講出口,而係實踐出嚟。

所以啲名校先可以一直keep到好成績。

作者: Felix223    時間: 17-11-15 13:07

我覺得真正活動教學教學係Logo. 如果預咗一讀11年, 選Logo ! Logo 真係好正, 我同學係用家讚不絕口 !
唔係的話, 選YW !  YW 中學部始終都是傳統的學校, 不過讀得好可能更加有好的選擇跳去第二度.

作者: am^3    時間: 17-11-15 13:09     標題: 回覆樓主:

有冇問過小朋友鍾意邊間學校多啲?

如果小朋友對兩間學校都冇乜特別感覺,你可以考慮一下想小朋友讀男校?定男女校。

作者: lui    時間: 17-11-15 13:17

lucyplus 發表於 17-11-15 12:51
聽落又真係有d感動。我覺好多超谷學校好早就放棄晒d未追得上的同學。 有d課程又快又深,同學唔明老師仲繼 ...

真道不是只不放棄入讀了的小朋友,連去面試慢熱,哭的也願意等佢地,陪伴著一小時,calm down后才繼續。

作者: Rubycocoruby    時間: 17-11-15 13:22

又不是, 我阿仔問左老師問題, 老師好惡下.....

所以沒有2ND Round
作者: Tans    時間: 17-11-15 13:23

AndrewHo_FB 發表於 17-11-15 12:41
Where do you live? Which school is closer to your home?

地點唔係問題,我地可以為學校搬屋。

作者: 積奇百事    時間: 17-11-15 21:39

Tans 發表於 17-11-15 11:42
係 活動教學又係另一樣我喜歡又怕既事,我自己係傳統津校出身,唔係好識點樣引導小朋友自己動手同識做,所 ...

如果YW收左你,你要有心理準備會好忙,但唔係忙學術概野。因為實在太多活動,班仔忙過不停。

作者: pekkle321    時間: 17-11-16 10:31     標題: 回覆樓主

其實你自己應為小朋友合適邊間就選邊間!唔需要理人點睇!我自己當年選了logos唔要yw. 原因小朋友唔適合傳統教學,連我自己都唔適合要陪佢讀書!我亦接受唔到科科排位,我小朋友比較敏感,我唔想佢細細個要接受呢d壓力,因為我知佢係會自己比壓力自己既人,所以選Logos.
Logos真係一間好好既學校,小兒好適合活動教學,上堂已經吸收曬老師所教的,我根本唔需要粗心佢!你會發現佢係學校已經學左好多意想不到既野!學校一樣有默書測驗考試,但相比其他學校已經叫輕鬆。除非家長比較,學校唔會比較成績。成績唔好會有補底,剛剛測驗完,老師會叫唔合格既同學在功課堂找她,會再幫佢地溫習。只要你有問題就可以找老師請教,老師都願意教的。另外,我最喜歡曹校長叫家長唔好緊張同心急,小孩發力時間不同,小朋友現在唔得唔代表佢以後唔得,成日提住家長relax。學校又好肯聽家長意見,又肯去改,真係好好!我一直覺得自己冇揀錯學校。
當然yw都係一間好好既學校啦,只係我地唔合適佢!

作者: am^3    時間: 17-11-16 10:52     標題: 回覆樓主:

朋友話今年小一真道多了很多功課,同佢聽講座時所接收的有點不一樣。

至於考試測驗,我就沒再詳細追問。

作者: ozoz    時間: 17-11-16 12:08

am^3 發表於 17-11-16 10:52
朋友話今年小一真道多了很多功課,同佢聽講座時所接收的有點不一樣。

我認識好幾位真道小一朋友仔,全部都很滿意,當中只有一位認為功課多,她的孩子未能處理,再多問一點便得知,小朋友可能對書寫有點心理障礙,家長跟老師提及此問題後,老師做了一些特別安排,讓她去一節類似輔導課東西,先玩些遊戲,後寫字。我估計這些安排都是希望協助小朋友去衝破心理障礙。幾個月後或許會有改善。現在只是11月,開學2個半月,有些小一朋友還在適應中吧。

作者: lui    時間: 17-11-16 12:32

am^3 發表於 17-11-16 10:52

對比以前,有媽媽覺得多。一日二至三樣。共六版紙,多唔多呢?仲有一堂功課堂。中文一星期默一次。英文好似一個月一次。

作者: am^3    時間: 17-11-16 12:36

lui 發表於 17-11-16 12:32
對比以前,有媽媽覺得多。一日二至三樣。共六版紙,多唔多呢?仲有一堂功課堂。中文一星期默一次。英文好 ...

我就覺得係正常功課量

作者: am^3    時間: 17-11-16 12:38

ozoz 發表於 17-11-16 12:08
我認識好幾位真道小一朋友仔,全部都很滿意,當中只有一位認為功課多,她的孩子未能處理,再多問一點便得 ...

我都認識朋友嘅小朋友讀真道,都係讀得好開心。

作者: lui    時間: 17-11-16 12:41

am^3 發表於 17-11-16 12:36
我就覺得係正常功課量

真系好正常。咪以為星期五會多好多,好多時都系兩三樣,晨早就做完。不過課程系偏深D。如果BEnchmark 同St Paul boys差不多。比較預小朋友有一定基礎。但又不是好深,我見九龍山上女私小現正的課程,簡直用0咀來形容。朋友以為是p2-3都嫌深,原來系P1。同個d比,真道系BB班

作者: am^3    時間: 17-11-16 12:44

lui 發表於 17-11-16 12:41
真系好正常。咪以為星期五會多好多,好多時都系兩三樣,晨早就做完。不過課程系偏深D。如果BEnchmark 同St ...

所以都有啲奇怪,點解朋友話多功課。

有時我覺得,多少功課量,都要睇小朋友做得快定慢。有時一樣功課,小朋友做得慢,一樣可以拖到晚上九點十點至完成。

作者: lui    時間: 17-11-16 12:49

am^3 發表於 17-11-16 12:44
所以都有啲奇怪,點解朋友話多功課。

有時我覺得,多少功課量,都要睇小朋友做得快定慢。有時一樣功課, ...

做得慢可能系晤明唔識做。量真系晤多架。可能一個月一兩晚要多d時間做,但都好間唔中。現在小一,如果自己不能讀中文及英文,確实攪唔掂,要等父母回来教。

作者: FT_mom_2011    時間: 17-11-16 18:48

hkpapa852 發表於 17-11-15 12:13
認識有孩子讀不上轉去VTC就讀,學校仍願意給這學生留一段時間學位,讓他發覺新校若不適合還有機會回轉

有 ...

真心請教,跟樓主差不多處境,救恩vs 英華(2nd in), 點揀?
英華有中學,平。救恩冇中學,貴,但難得的活動教學,不過英華仲未有offer, haha

作者: mcl203    時間: 17-11-16 19:08

FT_mom_2011 發表於 17-11-16 18:48
真心請教,跟樓主差不多處境,救恩vs 英華(2nd in), 點揀?
英華有中學,平。救恩冇中學,貴,但難得的活 ...

英華啦,始終有自己B1中學,直升要求又唔高~~~

作者: Felix223    時間: 17-11-16 19:22

FT_mom_2011 發表於 17-11-16 18:48

係仔,揀英華啦!

作者: happyapple    時間: 17-11-16 20:20     標題: 回覆樓主

https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3460384

之前有人既討論,俾樓主參考
同意其中有留言說真道行11年制,難跳船

作者: pekkle321    時間: 17-11-16 22:54     標題: 回覆樓主

我認識今年真道小一的媽媽,她們說功課堂小一生不一定做功課,可以休息、睇書的。因為知道有小朋友還未適應全日制,所以不是一定要他們做功課。
所謂每星期既中黙都只係默幾個詞語,英默仲要兩星期至一個月一次!
比較其他好多學校,已經算很輕鬆! 課程絕對不淺,但老師有方法教學,小朋友大部分都可以應付到。當然家長亦唔可以完全放手啦,始終要跟進一下進度!
當然我聽過上到中學會更深更難,但到時相信我地都管唔到了!

作者: hkpapa852    時間: 17-11-17 09:51

活動教學, 唔代表一定係輕鬆愉快

一間沒有關聯中學既小學 (救恩雖然有推薦位去匯基東九, 不過位唔多, 亦唔係個個家長like), 除非佢唔介意學生升中派位唔好, 否則一定會對學生既學術能力有要求, 只係方法不同.

作者: retriever    時間: 17-11-17 13:59

hkpapa852 發表於 17-11-15 12:46

有!

名津(副)校長話校門隨時為你打開。

作者: Tans    時間: 17-11-17 14:31

pekkle321 發表於 17-11-16 10:31
其實你自己應為小朋友合適邊間就選邊間!唔需要理人點睇!我自己當年選了logos唔要yw. 原因小朋友唔適合傳 ...

多謝您意見同鼓勵

作者: somoon    時間: 17-11-17 14:32

....
作者: 國家    時間: 17-11-17 14:35

回覆 retriever 的帖子

邊間??

作者: novelle    時間: 17-11-17 14:38

回覆 somoon 的帖子

讀得輕鬆與否,我覺得係睇小朋友多過間學校。傳統學校不一定是辛苦,反之亦然。在香港,想讀得好輕鬆又想有成績,會否比較難呢?

作者: dreamdream081    時間: 17-11-17 15:27

https://www.edu-kingdom.com/foru ... page%3D1&page=7

Please also see above discusssion.
作者: Tans    時間: 17-11-17 18:25

hkpapa852 發表於 17-11-17 09:51

一間沒有關聯中學既小學 (救恩雖然有推薦位去匯基東九, 不過位唔多, 亦唔 ...

我就係擔心活動教學,佢識我,我唔識佢。
到時阿仔真係要我幫手要我教,我會無能為力...

所以,我就話,英華同真道係好唔同類既學校,兩間都唔係易讀,到時發現阿仔唔岩,又唔可以返轉頭,頭都大。

作者: retriever    時間: 17-11-17 18:27

Tans 發表於 17-11-17 18:25

唔駛父母教,細路自己上堂專心聽課,咪仲好。

作者: ozoz    時間: 17-11-17 19:28

Tans 發表於 17-11-17 18:25

我女兒在真道,靠老師教,回家後她會要求我提供什麼協助。在真道,學放手才是家長最需要學習的事。

作者: FT_mom_2011    時間: 17-11-17 22:56

hkpapa852 發表於 17-11-17 09:51

一間沒有關聯中學既小學 (救恩雖然有推薦位去匯基東九, 不過位唔多, 亦唔 ...

hkpapa, 我知道活動教學不一定輕鬆,只是學習模式不一樣。在EK裡也感受到英華未必好似校長說得這樣愉快。之前救恩vs播道,我揀左救恩,個人覺得比較易揀,如果救恩vs SPB/YW, 您點睇?男仔留係中西區都是我的concern

作者: pbhe    時間: 17-11-18 11:35

FT_mom_2011 發表於 17-11-17 22:56
hkpapa, 我知道活動教學不一定輕鬆,只是學習模式不一樣。在EK裡也感受到英華未必好似校長說得這樣愉快。 ...

有D人鐘意憑成績升中表現揀學校,不看其他學校賣點特色。與其問人,不如問自己除成績升中表現外,還鐘意學校乜野,自己細路適合乜野。只問讀書結果不問讀書過程並非理智。受影響始終係小朋友。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-18 17:40

FT_mom_2011 發表於 17-11-17 22:56
hkpapa, 我知道活動教學不一定輕鬆,只是學習模式不一樣。在EK裡也感受到英華未必好似校長說得這樣愉快。 ...
如果本身唔係住中西區, 個中學網唔差, 咁讀救恩都未必對升中好有問題

作者: danielmama0615    時間: 17-11-18 19:20

hkpapa852 發表於 17-11-18 17:40
如果本身唔係住中西區, 個中學網唔差, 咁讀救恩都未必對升中好有問題

但救恩pre s1考得好差嗎?升中派位好唔得? 我見升直資中學都幾好。

作者: Felix223    時間: 17-11-18 20:04

danielmama0615 發表於 17-11-18 19:20
但救恩pre s1考得好差嗎?升中派位好唔得? 我見升直資中學都幾好。

救恩係好好,只因中西區升中網係利女不利仔。

作者: mcl203    時間: 17-11-18 20:08

danielmama0615 發表於 17-11-18 19:20

仲有,考直資成功與否,並非完全取決於banding, 例如, 中華基金, 匯基, 係有機會接收部分救恩B2生~~~

作者: siubbsw    時間: 17-11-18 20:28

somoon 發表於 17-11-17 14:32
英華!
真道並不輕鬆,絕不是傳說中的happy school
不喜勿插,好驚比人圍 ...

係會被人圍的,不過我慣了,等我來講吧!
家長選擇時,最重要是考慮5年小學學制的利弊。如果是資優生,選擇有跳級機制的學校,家長可決定跳級與否,更具彈性。不是資優生,要考慮6年課程要5年學完,同學能否應付。
小一和二可說是輕鬆的,不過近2年已經比以前深了。小三開始加深,小四很多在能力班的同學都去補習。
要保持好成績,家長不能放手不理,個別天資聰穎學生除外。

作者: Rachelmummy2008    時間: 17-11-18 22:35

siubbsw 發表於 17-11-18 20:28
係會被人圍的,不過我慣了,等我來講吧!
家長選擇時,最重要是考慮5年小學學制的利弊。如果是資優生,選擇 ...

請問有那所學校有跳級制度,任由家長決定?

作者: siubbsw    時間: 17-11-18 22:49

Rachelmummy2008 發表於 17-11-18 22:35
請問有那所學校有跳級制度,任由家長決定?

優才,學校會推薦,家長可決定跳不跳級。或者家長可要求,學校再評核同學是否合適跳級。

作者: Rachelmummy2008    時間: 17-11-18 23:08

siubbsw 發表於 17-11-18 22:49
優才,學校會推薦,家長可決定跳不跳級。或者家長可要求,學校再評核同學是否合適跳級。
...

即不是完全由家長決定,是學校和家長兩方同意才實行。

作者: siubbsw    時間: 17-11-18 23:23

Rachelmummy2008 發表於 17-11-18 23:08
即不是完全由家長決定,是學校和家長兩方同意才實行。

當然。
這樣家長是因應小孩最新的實際情況去決定跳唔跳級,而不是在k3已要決定選讀5年還是6年制小學。

作者: Rachelmummy2008    時間: 17-11-18 23:24

siubbsw 發表於 17-11-18 22:49
...

資優生並不單單以跳級制度來滿足學習需要。

或許你可以到資優版面去了解他們,及閱讀有關培育他們的書籍文献。外地也有很多資訊及研究可以閱覽。

作者: siubbsw    時間: 17-11-18 23:37

Rachelmummy2008 發表於 17-11-18 23:24
資優生並不單單以跳級制度來滿足學習需要。

或許你可以到資優版面去了解他們,及閱讀有關培育他們的書籍 ...

不要緊,我的重點不是討論如何培育資優生,而是有沒有彈性。在有跳級機制的學校 ,他們可以選擇跳不跳,最重要是不用在5-6歲這麼早的階段就要去決定。

作者: Rachelmummy2008    時間: 17-11-18 23:55

siubbsw 發表於 17-11-18 23:37

不要緊,我的重點不是討論如何培育資優生,而是有沒有彈性 ...

或許你遇到的是讀得頗吃力的同學,
而我遇到的,有兩面,一面見到輕鬆應付到甚至超越程度的同學,亦有跟得不太順利的同學。

儘管如此,其他六年制學校我想也有兩方面的學生。無論學制如何,學校及家長要因應孩子的情况去跟進他們。

今年小學部加了拔尖補底的課程,我在學校見到一位老師帶着幾位同學上課。

作者: siubbsw    時間: 17-11-19 00:10

Rachelmummy2008 發表於 17-11-18 23:55
或許你遇到的是讀得頗吃力的同學,
而我遇到的,有兩面,一面見到輕鬆應付到甚至超越程度的同學,亦有跟得 ...

我見到的全是在能力班內的同學,班主任在班內問誰沒有補習,結果只有少數。
完全感受到學校一向放了很多資源
在補底方面,試過兩年,能力班有36及38人,補底班只有二十幾人,人數差距非常大。

作者: FT_mom_2011    時間: 17-11-19 11:45

hkpapa852 發表於 17-11-18 17:40

我本身16網

作者: hkpapa852    時間: 17-11-19 12:07

FT_mom_2011 發表於 17-11-19 11:45
我本身16網

咁都可以,日後轉番東區升中,點都好過留係中西區

作者: Rachelmummy2008    時間: 17-11-19 13:23

siubbsw 發表於 17-11-19 00:10
我見到的全是在能力班內的同學,班主任在班內問誰沒有補習,結果只有少數。
完全感受到學校一向放了很多資 ...

認同:資源太集中於補底。

其他同學也需要學校的資源。

不認同:以大量補習及補充練習去操揀而去得到暫時的成績。

作者: bigboyenzo    時間: 17-11-19 13:35

作者: DianaRose    時間: 17-11-19 13:48

hkpapa852 發表於 17-11-19 12:07
咁都可以,日後轉番東區升中,點都好過留係中西區

想請教東區有什麼一線中學(男仔)
謝謝你!

作者: 大頭旻    時間: 17-11-19 14:11

Gary_family 發表於 17-11-14 23:15
你形容得好好呀!

是否用家?點喺傳統前面加個「極」字?請分享吓見解

作者: 73662710    時間: 17-11-19 14:42

siubbsw 發表於 17-11-18 23:23
當然。
這樣家長是因應小孩最新的實際情況去決定跳唔跳級,而不是在k3已要決定選讀5年還是6年制小學。
...
其實學校一向十一年制,website 寫得好清楚,家長應該了解清楚,以免誤報。
作者: ^GGmami^    時間: 17-11-19 15:00

Tans 發表於 17-11-14 22:59

各位家長,如題,你地會點選擇?

我就會試咗間難入嘅先,唔得先轉,好過入咗間你以為好適合個仔嘅,點知原來唔係,到時想轉軚就難囉~
(實會有人話轉黎轉去揾黎搞,但我唔會咁諗,讀成11/12年,用1年時間去試又有乜問題? 有啲人幼稚園都轉幾間啦~)

個個都覺得自己小朋友坐唔定,適合活動教學,其實又真係有幾多小朋友(特別男孩子)又真係坐得定呢?

小朋友可塑性好高,未正式入去讀都係聽人講,自己親身入去感受先最真,未試過,又點知個仔唔得呢?祝你順利取得英華offer.

作者: Tans    時間: 17-11-19 15:32

^GGmami^ 發表於 17-11-19 15:00
我就會試咗間難入嘅先,唔得先轉,好過入咗間你以為好適合個仔嘅,點知原來唔係,到時想轉軚就難囉~
(實 ...

多謝您 ^___^

作者: ferrymama    時間: 17-11-19 15:54     標題: 回覆樓主

我識得朋友讀兩所小學,我綜合意見係:
(1)兩間學校都好好玩,學生都喜歡上學
(2)真道家長可以唔插手,學生表現中矩中距;yw 家長唔可以唔插手,otherwise會壓力爆炸
(3)yw比真道學生操得更fit, 但背後家長既付出係極大
(4)升中其實兩所中學都唔算好top

純粹個人意見,不喜勿插

作者: siubbsw    時間: 17-11-19 15:58     標題: 回覆樓主:

有時未讀過又真係唔知是否合適,有得重新選擇,我會跟大圍讀12年制  ,唔想咁急。

作者: Rachelmummy2008    時間: 17-11-19 20:30

siubbsw 發表於 17-11-19 15:58
有時未讀過又真係唔知是否合適,有得重新選擇,我會跟大圍讀12年制  ,唔想咁急。
...

入讀時没有了解清楚嗎?

就算是,小一小二為何不轉其他學校。

轉其他官津六年制小學,你又有没有了解現時小學的情况。見過排山倒海的功課册嗎?
見過一年四考小學生的生活嗎?見過為呈分上操卷班嗎?見過有孩子為了保持第一二名次的壓力嗎?

回頭是否如你想像一般?

為何自怨自艾呢?不如趁着孩子在身邊,鼓勵他面對前面的挑戰。

作者: siubbsw    時間: 17-11-19 21:12

Rachelmummy2008 發表於 17-11-19 20:30
入讀時没有了解清楚嗎?

就算是,小一小二為何不轉其他學校。

又來!
為什麼會有咁多家長都問xx校 vs yy校,他們不是應該聽哂簡介會,好清楚該學校了嗎?
這証明未入讀前可以了解到學校的都不夠。
都係果句,讀過先知學校係點,我有得重新再選,我會選12年制,這是作為過來人的結論,其他家長自行決定參考與否 。

作者: bluestar3000    時間: 17-11-19 23:17

回覆 siubbsw 的帖子

同意你講法。
作者: pekkle321    時間: 17-11-20 01:02

^GGmami^ 發表於 17-11-19 15:00
(實 ...

呢個我唔認同!身邊正正有朋友,小朋友明明合適活動教學既學校,但因為大家說名校考到點解唔讀,而放棄了一間活動教學既學校揀入了一間難入的名校!就是身邊的人說當然試左間難既先,之後唔得去番活動教學實收。結果整個小一小朋友都不投入番學,做不到老師要求。之後去了多間比較活動教學既學校考插班,結果一間也考不到!最後找到間比較冇人想入既學校去讀。
所以千祈唔好以為試左先去決定,還是以小朋友合適作決定才是真正為小朋友好!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5