教育王國

標題: 讀IB 學校是否日後去外國升學係必然選擇? [打印本頁]

作者: honick    時間: 17-11-4 23:52     標題: 讀IB 學校是否日後去外國升學係必然選擇?

小兒(K1)非常活潑、坐唔定,但醒目!傳統教育我怕唔太啱佢,想考慮IB 學校,但我地只是普通小小中產,有沒有平民些又不俗既IB 學校推介?(小學/幼稚園),IB 既唯一出路是否出國?在港升學是否很困難?million thx!

作者: ellishoyc    時間: 17-11-5 00:18

IB係外國學制, 如果讀IB多數都係去外國讀啦, 考返本地大學唔係唔得, 不過係難過讀本地學制好多, 一來函接難, 二來IB考本地大學只可以經non-jupas, 學額少好多,
作者: cwmmike    時間: 17-11-5 00:36

升本地大學唔係大問題,NON-JAPUS位少D,但亦少人爭,係米難入左都好難講。
問題係讀IB既學校都唔平,少量平既直資又幾千人爭。
而且讀IB既同學仔個個都係諗住外國升學,討論緊去英美定澳加,你一心本地升學既係異數,怕唔怕小朋友自卑先?
作者: lingan    時間: 17-11-5 06:40

honick 發表於 17-11-4 23:52
小兒(K1)非常活潑、坐唔定,但醒目!傳統教育我怕唔太啱佢,想考慮IB 學校,但我地只是普通小小中產,有沒 ...

讀IB 一樣有人香港升學,不用諗太多。你個仔只K1,不如你到考小一嘅時候,考到IB學校再想。其實全IB嘅唔多,即係有唔少只係尾2年IBDP。你想平d嘅可研究真道蔡繼有啟思。或者直接ESF上 (中文差)。不過K1小朋友太細,未必一定要而家決定讀IB學校,你可以研究下直資學校中無咁傳統嘅學校先。在這裡爬下文先吧。

作者: 小曳人    時間: 17-11-5 08:48

首先搞清你要IB定上到高中有IB揀嘅學校

因為小學都行IB得啓思同國際學校
而高中有IB嘅選擇相對平好多!
e.g. DB, logos, CKY,
或者會唔會考慮DSE成績唔錯又活動d嘅港大同?

其實醒嘅又活潑嘅男孩好多,佢地無去哂讀IB,都生存到
作者: RunningPig    時間: 17-11-5 09:42

ellishoyc 發表於 17-11-5 00:18
IB係外國學制, 如果讀IB多數都係去外國讀啦, 考返本地大學唔係唔得, 不過係難過讀本地學制好多, 一來函接難 ...

考 IB 的不是大部份去外國升學,而且經 Non JUPUS 入本地三大亦不難。以我所知,SPCC 及DBS 有 DSE 及 IB,對打算本地升大學的學生,IB 都是更受歡迎。

作者: Wonderful-Baby    時間: 17-11-5 10:40

RunningPig 發表於 17-11-5 09:42
考 IB 的不是大部份去外國升學,而且經 Non JUPUS 入本地三大亦不難。以我所知,SPCC 及DBS 有 DSE 及 IB ...
認同。近年我聽講,本地大學都要睇IB,我唔知道係咪妳講既呢個意思。因為我小朋友經歷梗考小一,真係霖唔到太多。要等距定佐邊間小學再睇距是否適合先知道要點做。
作者: lulumelody    時間: 17-11-5 13:55     標題: 回覆樓主:

不過近年越來越多non jupas入本地大學,競爭也越來越大

作者: poonseelai    時間: 17-11-5 14:21

cwmmike 發表於 17-11-5 00:36
升本地大學唔係大問題,NON-JAPUS位少D,但亦少人爭,係米難入左都好難講。
問題係讀IB既學校都唔平,少量 ...

點会自卑,IB成績好才有機會入本地大學,特別入三大

作者: retriever    時間: 17-11-5 15:13

RunningPig 發表於 17-11-5 09:42
考 IB 的不是大部份去外國升學,而且經 Non JUPUS 入本地三大亦不難。以我所知,SPCC 及DBS 有 DSE 及 IB ...

其實係咪可以咁早定讀IB?

你講果幾間學校,第一佢哋D 學生多數有條件去國外,第二平均分40以上。 當然NJ 入本地大學唔係問題。

但而家考小就決定一條一去難返既路,實在有D 冒險。

作者: retriever    時間: 17-11-5 15:15

小兒(K1)非常活潑、坐唔定,但醒目!傳統教育我怕唔太啱佢,想考慮IB 學校,但我地只是普通小小中產,有沒 ...

幾錢算平民。

最平IB SCHOOL 應係 LOGOS

作者: tkinwong    時間: 17-11-5 15:59

retriever 發表於 17-11-5 15:13

你講果幾間學校,第一佢哋D 學生多數有條件去國外,第二平均分40以上。 當然NJ ...

我對IB唔了解。但IB來到香港,給我的感覺是,儘管學校唔填鴨,用IB課程,但去到最終,學生仍然都係要鬥高分。其實這是否IB的原意?

作者: RunningPig    時間: 17-11-5 16:43

retriever 發表於 17-11-5 15:13

你講果幾間學校,第一佢哋D 學生多數有條件去國外,第二平均分40以上。 當然NJ ...

我贊成升小就唸 IB 有D早,我只是澄清一些不了解 IB 的人對 IB 的誤解。

作者: RunningPig    時間: 17-11-5 16:45

tkinwong 發表於 17-11-5 15:59
我對IB唔了解。但IB來到香港,給我的感覺是,儘管學校唔填鴨,用IB課程,但去到最終,學生仍然都係要鬥高 ...

全球的所有的公開試,我唸唔到邊個唔係鬥高分。

作者: tkinwong    時間: 17-11-5 17:44

RunningPig 發表於 17-11-5 16:45

我諗有若干家長㨂IB, 可能覺得IB無DSE咁大讀書壓力。

作者: poonseelai    時間: 17-11-5 17:54

tkinwong 發表於 17-11-5 17:44
我諗有若干家長㨂IB, 可能覺得IB無DSE咁大讀書壓力。

所有公開試都会有压力,我自己選IB因認同它理念,個人認為IB 以探索為本,原則上適合所有孩子,那個孩子無好奇心? 但不一定每個讀得好,公開考試取高分,任何平台也有這情況,但相信孩子若認真學習,所得skills日後定可用得着

作者: hkpapa852    時間: 17-11-5 18:54

poonseelai 發表於 17-11-5 17:54
所有公開試都会有压力,我自己選IB因認同它理念,個人認為IB 以探索為本,原則上適合所有孩子,那個孩子無 ...
如果唔瞭解 IB 課程而盲目去讀, 後結果可能係適得其反.

現實中, 讀 IB 考IBDP 既家長, 大部份目標都係非本地大學.

願意花至少 1X萬 讀兩年 IBDP既家長, 大部份目光亦不只會係入讀本地大學咁簡單 (如果係本地大學, 基本上目標係3大既頂級科目)

如一心只想入讀本地大學, 其實最簡單直接, 始炵係考DSE

IBDP雖然國際試, 但如要入英美既大學, 仍有其他學制係當地認可性更高

作者: mcl203    時間: 17-11-5 21:03

RunningPig 發表於 17-11-5 16:45

全球既考試都係鬥高分,係香港讀IB,最終唔高分既仍然係要放洋~~~

作者: honick    時間: 17-11-6 00:18     標題: 回覆樓主

若果我仔keep 住咁活潑好動(已經有老師投訴)、咁活動教學或行IB 既學校是否會比傳統學校更啱佢?有冇過來人家長比些意見?thx

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-11-6 00:48

回覆 honick 的帖子

自己係老師投訴常客,讀咁多年學校就畀人投訴咁多年。
行 IB 學校未必代表接受「曳」學生程度高,讀傳統學校的話,的確需要訓練仔仔自控能力/家長容忍投訴程度高(仔仔成績好,你又唔太介意老師偶爾投訴的話,傳統學校其實都 OK)。學校冇 IB 都未必代表間學校唔適合你,好似港同咁,我知道呢間學校對活躍好動學生都幾包容扶持,行 DSE 制度得黎成績都唔錯。依家先 K1,都未算定性,仲有好多變數,又或者讀讀下發現 IB 其實未必適合仔仔。IB 未必比 DSE 容易/壓力少/易高分/易入本地大學(兩者各有利弊),而且要有心理準備條數目唔少野,需要家庭有信心負擔得起,能力足夠供仔仔去外國讀大學。

作者: retriever    時間: 17-11-6 07:39

tkinwong 發表於 17-11-5 15:59
我對IB唔了解。但IB來到香港,給我的感覺是,儘管學校唔填鴨,用IB課程,但去到最終,學生仍然都係要鬥高 ...

IB 係有一個學習框架。但評估仍然要考試,有考試就有得DRILL。

應該話任何考試到華人子弟手裡就係 DRILL。國外華人家庭普通成績好係咁,華人考國際公開試係咁。

有國外大學收左大陸留學生,發覺英文表現唔對版。公開試極高分入學,但實際英文表現差勁,認為有作敝之嫌。

其實國內生刻苦,隨時為準備公開試做一萬題以前模擬題目。普通非華人好難夠佢哋鬥。

作者: retriever    時間: 17-11-6 07:46

1998Ruby1998 發表於 17-11-6 00:48
回覆 honick 的帖子

自己係老師投訴常客,讀咁多年學校就畀人投訴咁多年。

我聽過某名男津,你叻到識飛,老師包容你忍你無問題。但普普通通又被認定攪攪震,一上課就被請出課室都有。

回說樓主問題,你仔唔定,要教識佢什麼時候要定下來,不影響他人,亦係尊重他人尊重自己表現。

準備搵個環境包容佢“唔定”, 並非長遠良方。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-11-6 07:54

回覆 retriever 的帖子

你講緊我? 細個我成績都唔錯,大部份老師會容忍我唔聽書/坐唔定,但係有 d 老師(尤其老一輩)就捏死我都黎唔切。有 d 成績差嘅同學,冇帶書即刻畀人鏟上天花板。

不過真係要訓練定「坐定定」/「做自己野 X 分鐘不騷擾人」,不論去 IB/國際/傳統 學校。但係要分清楚係邊種問題,有 d 係悶而搵野搞,有 d 係過份熱情/投入而失控,從而對症下藥。

作者: siden    時間: 17-11-6 08:07

retriever 發表於 17-11-6 07:46

我聽過某名男津,你叻到識飛,老師包容你忍你無問題。但 ...

同意

作者: Soundervolt    時間: 17-11-6 09:04

retriever 發表於 17-11-6 07:46

我聽過某名男津,你叻到識飛,老師包容你忍你無問題。但 ...

包容行為有問題嘅學生未必同成績或叻唔叻有關,因為有部份行為有問題嘅學生本身係資優兒童,一般會比較容易出現問題,有尐學校(尤其某尐名校)較有經驗去處理呢類學生。

我認同您所講,應該先教識子女行為操守,總好過只係想搵一間”包容”嘅學校,而且包容得你亦可包容得其他人,如果上課時有大量需要被包容嘅人,呢尐亦未必係一間理想嘅學校。

作者: liliankaykay    時間: 17-11-6 09:11

1998Ruby1998 發表於 17-11-6 07:54
回覆 retriever 的帖子

你講緊我? 細個我成績都唔錯,大部份老師會容忍我唔聽書/坐唔定,但係有  ...

我女係會「過份熱情/投入而失控」,想請教可以點對症下藥呢?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-11-6 09:39

回覆 liliankaykay 的帖子

我都係呢種,係比較難去矯正,因為唔係真「曳」,都唔係搞搞陣或者唔專心。我都唔清楚有咩特別訓練最有效。我有同小朋友補習,有唔少都係精力充沛(到夜晚 8、9 點都仲可以係公園跑幾個圈 ),導致上堂失控/難以專心,我都係畀佢地「放電」,限時星星跳/青蛙跳 XX 次,之後繼續上。不過呢樣係學校難達成,唯有不斷提醒,呢 d 要等佢長大,養成自制能力。
聽過有 d 家長會早 30 分鐘起身,帶仔女出去跑步,放咁 d 電,上堂會定 d。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-6 10:03

honick 發表於 17-11-6 00:18
若果我仔keep 住咁活潑好動(已經有老師投訴)、咁活動教學或行IB 既學校是否會比傳統學校更啱佢?有冇過來 ...

就算學校可以遷就小朋友, 畢業後唔通又要求社會去包容?

人係需要學習遵守規則, 而唔係要規則去遷就佢

作者: GGD    時間: 17-11-6 10:17

you can check the website of IS, for ESF, around 24% of graduates will study in local universities to further studies.

in terms of concentration, IS is more free for sure. for example, in kindergarten, they don't have snack time, they can take their snack to eat anytime they like. but during story time, kids have to sit still, no walking, can't close eyes or so, otherwise, teacher will stop you.

but the kids are expected to do a lot of presentation, about everything. what animal do u think we will see today, what are the characteristics of the animal you like most. some of the presentations are in front of the class.

u need to think if it suits ur kid.
作者: kyliema2006    時間: 17-11-6 10:26

樓主:

你個仔活躍,唔代表IB學校就歡迎你。可能係國際學校包容性高D。

至於IB,有朋友仔係DBS讀,成續屬OK中等。選讀 IB 的第一年,叫苦連天,可能相對冇咁寫得,亦唔明白點解其它同學答問題可以咁有見地。當時佢話讀DSE的同學係無咁辛苦的。

最後成續,just beyond HK average。係港大都有conditional offer。

作者: poonseelai    時間: 17-11-6 10:54

kyliema2006 發表於 17-11-6 10:26
樓主:

你個仔活躍,唔代表IB學校就歡迎你。可能係國際學校包容性高D。

孩子同學今年IB 33分入港大,不是神科,我見其他大學有D科收28, 所以留港入大學機会是有D。反而在香港想入IB課程的學校,一係入國際/private independent schools,如入同時提供DSE/IB的直資就是看能否入到IB班

作者: AndrewHo_FB    時間: 17-11-6 10:55

Well, if you go to US to study, the universities will look at SAT, ACT etc. The tests are much more easier.

If you go to England, it has its own GCE, and it is an easy exam.

If you go to Australia, it has its own easy HSC exam in NSW.

IB is not easy at all, and I think it is only "a little bit" easier than DSE. However, the 2 exams require different things.

You can apply those overseas universities by IB, but IB is much much more difficult and requires lots of writing ability and will have disadvantage in scoring good results.

In return, the kids can apply the universities in HK by SAT, ACT, GCE, HSC by non-jupas if they want to come back.

So, why IB??
作者: poonseelai    時間: 17-11-6 10:59

AndrewHo_FB 發表於 17-11-6 10:55
Well, if you go to US to study, the universities will look at SAT, ACT etc. The tests are much more  ...

You cannot apply to the US with SAT/ACT only, right? In fact, some universities no longer require these tests.

作者: retriever    時間: 17-11-6 11:15

poonseelai 發表於 17-11-6 10:54
孩子同學今年IB 33分入港大,不是神科,我見有D科收28, 所以留港入大學機会是有D。反而在香港想入IB課程的 ...

IB 33分入港大咁正? 係咪社科院?

作者: poonseelai    時間: 17-11-6 11:26

retriever 發表於 17-11-6 11:15
IB 33分入港大咁正? 係咪社科院?

Faculty of education

作者: hkpapa852    時間: 17-11-6 11:45

poonseelai 發表於 17-11-6 11:26

HKU Faculty of Education.....

2016年時 JUPAS 收生平均分, Best 5攞23分就入到, BED & BSC 雙學士最低22分都有.... 所以IB 33分入到, 一D都唔出奇.... 但如果 IBDP 33分仲係要CO, 似乎 HKU 對 IBDP 考生既收生要求, 係高過 DSE 既考生

作者: kyliema2006    時間: 17-11-6 12:29

hkpapa852 發表於 17-11-6 11:45
HKU Faculty of Education.....

2016年時 JUPAS 收生平均分, Best 5攞23分就入到, BED & BSC 雙學士最低 ...
其實DSE的平均分是多少呢?

以IB為例,香港學生考IB 的平均分約為35左右;咁我估都有6成IB學生有32分掛。

但根據教育局資料(見下),只有約42% DSE 學生考獲大學入學資格。咁可以入讀港大教育系的比率應該會更少。

咁講法,可唔可以理解為:係香港讀得到IB既,入香港既大學比率可能比DSE更高呢?

http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Media/PR/20160712_HKDSE_FULL_Results_CHI.pdf

作者: Soundervolt    時間: 17-11-6 12:41

kyliema2006 發表於 17-11-6 12:29

以IB為例,香港學生考IB 的平均分約為35左右;咁我估都有6成IB學生有32分掛。 ...

絕大部份讀本地學校讀IB嘅學生都被揀過先至有得讀IB課程,DSE係無論乜學術水平嘅學生都要考,唔可以用合格率直接比較。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-6 12:43

kyliema2006 發表於 17-11-6 12:29

以IB為例,香港學生考IB 的平均分約為35左右;咁我估都有6成IB學生有32分掛。 ...
香港大學收生其實好現實, 無論邊種學制, 只要夠高分就得, 話之你係DSE, IBDP, GCE-AL.....

但要入讀UGC degree, 最簡單直接而又機會最高既方法, 係考DSE透過JUPAS

其它以非DSE成績去報考香港既大學, 要自己一間一間報, 一間一間考, IBDP要同GCE-AL, 修讀其它國際課程既香港考生(如中學係海外讀書回流香港既學生)一齊爭

作者: kyliema2006    時間: 17-11-6 13:02

Soundervolt 發表於 17-11-6 12:41
絕大部份讀IB嘅學生都被揀過先至有得讀IB課程,DSE係無論乜學術水平嘅學生都要考,唔可以用合格率直接比較 ...

全港約有2000人考IB, 大部分的IB學校只有單一學制。要經過“揀”才可讀的IB學生有幾人?300?咁都係佔15%左右。

作者: AndrewHo_FB    時間: 17-11-6 13:04

poonseelai 發表於 17-11-6 10:59

You cannot apply to the US with SAT/ACT only, right? ...
The top US universities are still looking at their own SAT/ACT. The SAT/ACT are their own exams and they will never ignore their own exams.

The IB is much more difficult to get a high score than SAT/ACT.

So, if your target is to US, then do prepare the easier SAT/ACT than IB.

作者: poonseelai    時間: 17-11-6 13:08

AndrewHo_FB 發表於 17-11-6 13:04
The top US universities are still looking at their own SAT/ACT. The SAT/ACT are their own exams and  ...
The question is can one apply to those US universities with SAT/ACT results only? Not AP, IB, A level, DSE or other qualifications?
作者: woyj    時間: 17-11-6 13:11

poonseelai 發表於 17-11-6 10:54

孩子同學今年IB 33分入港大,不是神科,我見其他大學有D ...

請問是那間大學那科收28 分?因為28分在ib curriculum 是好容易拿到的分數,反而高分難攞

作者: poonseelai    時間: 17-11-6 13:19

woyj 發表於 17-11-6 13:11
請問是那間大學那科收28 分?因為28分在ib curriculum 是好容易拿到的分數,反而高分難攞
...
http://www.admo.cityu.edu.hk/direct/entreq/bd/
I was looking at media courses of City U before.  Cannot find the IB 28 requirements now, bui it said here min 30 out of 45 points may get advanced standing.

作者: AndrewHo_FB    時間: 17-11-6 13:33

poonseelai 發表於 17-11-6 13:08
The question is can one apply to those US universities with SAT/ACT results only? Not AP, IB, A leve ...
The very top US universities requires SAT/ACT.

You can still apply by using IB, DSE, GCE A-Level etc, but the exams are much more difficult and you will need to achieve a very top scores.

So, same US university: one easy path, and one difficult path, which path to choose?

作者: poonseelai    時間: 17-11-6 13:42

AndrewHo_FB 發表於 17-11-6 13:33
The very top US universities requires SAT/ACT.

You can still apply by using IB, DSE, GCE A-Level et ...

I think I need help here.  
https://admission.stanford.edu/apply/international/index.html

The above is applying to Stanford.  If I am correct, I need, among others:

Non-U.S. Educational Systems

Official documents that note your grades, marks, or any predictions are required and must be sent directly from your school as part of your application. There is no need to have your marks converted into an American GPA.

Testing for International Students

The SAT with Essay or the ACT with Writing is required for all undergraduate applicants. Students graduating from a high school outside the U.S. are required to send an official score report at the time of application. In order to be considered official, scores must be sent to Stanford directly from the testing agency or reported on a transcript. If no sittings of these tests are offered in your country, you may request a testing waiver. The request must be submitted by a school official in writing by email ([email protected]), mail or fax: (+1) (650) 723-6050. Include your full legal name, school name and date of birth at the top of the letter. No form is required. Requests will be reviewed on a case-by-case basis.

The Test of English as a Foreign Language (TOEFL), although not required, is strongly recommended for non-native speakers of English.

You may submit your IELTS scores, but note that Stanford does not recognize the IELTS as a measure of English proficiency.

I need my school results (i.e IB predicted grade if I take IB) and SAT/ACT.  Is my understanding not correct?

作者: hkpapa852    時間: 17-11-6 13:42

poonseelai 發表於 17-11-6 13:19
http://www.admo.cityu.edu.hk/direct/entreq/bd/
I was looking at media courses of City U before.  Can ...
基本上香港多間大學, 暫時都無好似DSE咁, 列明國際試成績既收生要求, 所以可以話係"海鮮價"

作者: kyliema2006    時間: 17-11-6 14:10

hkpapa852 發表於 17-11-6 12:43
香港大學收生其實好現實, 無論邊種學制, 只要夠高分就得, 話之你係DSE, IBDP, GCE-AL.....

但要入讀UGC de ...

對,有利有弊。

拎住IB成績 (predicted grade) 去報大學,仲要逐間逐間報,學生又要寫埋信添,都幾麻煩(其實搵學校都好似搵工咁),但結果就可以係考試前就收到 (conditional offer),咁學生又好似唔洗咁擔心囉。而DSE就要出左成績後才報大學,不過結果要等幾個星期才揭盅。

按程序,大學會預先暫收non-Jupas學生,待IB成績出左,才由學生決定選擇哪間大學。而DSE就按學生的選擇,由大學決定收那個學生。有錯請指正。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-6 14:26

poonseelai 發表於 17-11-6 11:26
係喎, 33分收CO, 係以Predicated Grade計33分收CO, 定IBDP最後33分都只係收到CO?

兩者都頗大分別

作者: kyliema2006    時間: 17-11-6 14:30

hkpapa852 發表於 17-11-6 14:26
係喎, 33分收CO, 係以Predicated Grade計33分收CO, 定IBDP最後33分都只係收到CO?

兩者都頗大分別

學生根據predicted grade 報大學,收到conditional offer 的意思是有條件取錄,條件是 — IB考到要求的分數就取錄喇。

另外有一少撮尖子學生會收到unconditional offer添。

作者: poonseelai    時間: 17-11-6 14:31

hkpapa852 發表於 17-11-6 14:26

兩者都頗大分別

無記錯 both CO and final =33

作者: hkpapa852    時間: 17-11-6 14:33

kyliema2006 發表於 17-11-6 14:30
學生根據predicted grade 報大學,收到conditional offer 的意思是有條件取錄,條件是 — IB都考到要求 ...
有個別學校, 因學生DSE成績中個別科目成績要求不達要求, 會俾CO (如下年要重考該科並要達X級, 如果重考唔達標就要退學). 唔知IBDP考生有冇試過呢? (出完IBDP後依然係收CO)

作者: kyliema2006    時間: 17-11-6 14:35

hkpapa852 發表於 17-11-6 14:33
有個別學校, 因學生DSE成績中個別科目成績要求不達要求, 會俾CO (如下年要重考該科並要達X級, 如果重考唔達 ...
好似未聽過喎.

作者: kyliema2006    時間: 17-11-6 14:35

hkpapa852 發表於 17-11-6 14:33
有個別學校, 因學生DSE成績中個別科目成績要求不達要求, 會俾CO (如下年要重考該科並要達X級, 如果重考唔達 ...
好似未聽過喎.

作者: RunningPig    時間: 17-11-6 20:16

poonseelai 發表於 17-11-6 10:59

You cannot apply to the US with SAT/ACT only, right? ...

All US universities still require SAT or ACT for all applicants.

作者: RunningPig    時間: 17-11-6 20:24

poonseelai 發表於 17-11-6 13:42
I think I need help here.  
https://admission.stanford.edu/apply/international/index.html

You need (1) SAT with essay or ACT (2) TOEFL (3) your school results (4) AP - optional. Since DSE or IB releases results after US colleges send out offers, the actual public exam result doesn't really matter... you just use your school report for (3) when you apply.

作者: poonseelai    時間: 17-11-6 21:10

RunningPig 發表於 17-11-6 20:16
All US universities still require SAT or ACT for all applicants.
https://www.fairtest.org/university/optional

How about this list?  The 3rd paragraph refers to international applicants.

作者: RunningPig    時間: 17-11-6 21:18

poonseelai 發表於 17-11-6 21:10
https://www.fairtest.org/university/optional

How about this list?  The 3rd paragraph refers to inte ...

I am talking about, let say Top 50, US universities. I am not sure about the requirements outside that range.

作者: brrbaby2007    時間: 17-11-6 21:30

K1邊有咁快定到個type
作者: Ching2mama    時間: 17-11-7 08:34

http://cky.edu.hk/wp-content/upl ... ation-Summary-1.pdf

今年CKY 有65%畢業生入讀香港嘅大學(係暫時最好嘅一年),我親戚個女係其中一個入左HKU 讀 pharmacy。當然日後會有變數⋯⋯出生率多左,多左人考IB⋯⋯
作者: 綠荳媽媽    時間: 17-11-7 08:57     標題: 回覆樓主:

讀完1B小學轉返入非1B嘅國際 學校 有冇問題呢?

作者: poonseelai    時間: 17-11-7 09:24

綠荳媽媽 發表於 17-11-7 08:57
讀完1B小學轉返入非1B嘅國際 學校 有冇問題呢?

IB認証小學除了國際學校,有啟思(直資),VSA & RC (private independent school), 相對重視中文,我孩子6年前小學畢業,有同學去了津校(唔谷嘅)同直資,中文差少少,亦有師姐去傳統band 1英中,兩年後不適應教法,轉回IB school, 真好睇轉去什麼類型和同學本身. 亦有轉去其他國際學校,無聽過有特別問題

作者: hkpapa852    時間: 17-11-7 09:40

poonseelai 發表於 17-11-7 09:24

IB認証小學除了國際學校,有啟思(直資),VSA & RC (priv ...

仲有一間係中小學都有開辦IB既非國際學校 --- 直資中小學元朗信義會宏信書院 (不過小學部無呈分)

作者: hkpapa852    時間: 17-11-7 09:47

Ching2mama 發表於 17-11-7 08:34
http://cky.edu.hk/wp-content/uploads/2013/08/University-Destination-Summary-1.pdf

今年CKY 有65%畢業 ...
CKY有65%入讀Local degree, 其實都只係得~41個人

CKY既學生, 大部份人分數係35-39分之間, 佔~45%, 40+分以上只有~29% (35+分合共75%, 亦只有48人)

作者: retriever    時間: 17-11-7 10:13

hkpapa852 發表於 17-11-7 09:47
CKY有65%入讀Local degree, 其實都只係得~41個人

CKY既學生, 大部份人分數係35-39分之間, 佔~45%, 40+分以 ...

數據既價值。

作者: kyliema2006    時間: 17-11-7 10:16

hkpapa852 發表於 17-11-7 09:47

CKY既學生, 大部份人分數係35-39分之間, 佔~45%, 40+分以 ...
??

作者: wrsk12    時間: 17-11-7 10:26

poonseelai 發表於 17-11-7 09:24

IB認証小學除了國際學校,有啟思(直資),VSA & RC (priv ...

請問VSA and RC 全名是什麼?

作者: hkpapa852    時間: 17-11-7 10:28

kyliema2006 發表於 17-11-7 10:16
??
其實我反而想知, 有幾多學生係Year 10被通知不能修讀IBDP

作者: kyliema2006    時間: 17-11-7 10:33

hkpapa852 發表於 17-11-7 10:28
其實我反而想知, 有幾多學生係Year 10被通知不能修讀IBDP

我所知的只有極少數,可能一隻手數晒?因為我只聽過1個case。

作者: woyj    時間: 17-11-7 11:00

hkpapa852 發表於 17-11-7 10:28

其實每個學制都有學生讀吾上去,就算讀DSE, 也不是每人也能完成。而且,有些高中生寧選擇更適合自己的出路,有條件升讀也放棄,數字也不完全反應實際情況。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-7 11:05

參考UCAS最新既分數對照:
www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/Medi ... f_factsheet_chi.pdf

IBDP 5級, 成績被視為等同DSE 4級

即係DSE各科平均達4級, 就等同IBDP各科均5級

DSE 5科20分, 6科24分, 成績被UCAS視為等同 IBDP 30/33分
作者: hkpapa852    時間: 17-11-7 11:11

woyj 發表於 17-11-7 11:00
其實每個學制都有學生讀吾上去,就算讀DSE, 也不是每人也能完成。而且,有些高中生寧選擇更適合自己的出路 ...
現實係殘酷既, 如果你花了10年時間兼用了近100萬, 但最後被學校要求不能考IBDP, 只能考認受性低一截兼無法直接用作升讀大學既 IB Cert, 感覺會是如何呢?

香港雙學制既直資學校, 係呢方面做得好點, 至少如果你入唔到IBDP, 只能讀DSE的話, 肯努力升讀大學機會仍然存在. 當然, 雙學制直資學校中, 兩方面都做得好既學校目前亦唔多

作者: woyj    時間: 17-11-7 11:18

hkpapa852 發表於 17-11-7 11:11
現實係殘酷既, 如果你花了10年時間兼用了近100萬, 但最後被學校要求不能考IBDP, 只能考認受性低一截兼無法 ...

這是你的看法。
我看讀上ibdp, 努力下也有機會讀大學,而且選擇某一個學制,基於很多因素,學到的soft skills , 亦量化吾到。到目前為止,眼見大多學生熱愛學習,比初小時努力用功,家長們也感到安慰。
上面網友可能看漏了,65%本地升學之外,其他ibdp graduates 去了英、美、加、澳升學。

作者: hkpapa852    時間: 17-11-7 11:29

好多人都有一個誤解, 以為DSE成績不能去外國升學, 要去外國升學, 就最好讀國際課程.

EDB其實一直都好努力同全球大學協調, 目前全球不少大學, 都直接認受DSE既成績 (不過通常都要學生要再考IELTS確認英語能力), 包括Cambrideg, Yale 等 (當為計全球認受性, IBDP, GCE-AL會高好多)

要去海外升學, 並非要盲目追求際課程. 現實係, 只要你成績夠好, 那管你修讀那個學制, 一定會有大學願意收你.

當然, 不同學制有不同要求, 可訓練出小朋友係不同層面既能力, 沒有誰一定比誰好. 但所有國家同地區都係, 如果目標係要入讀本地大學, 最好方法就係讀本地學制。
作者: kyliema2006    時間: 17-11-7 11:44

hkpapa852 發表於 17-11-7 11:11
現實係殘酷既, 如果你花了10年時間兼用了近100萬, 但最後被學校要求不能考IBDP, 只能考認受性低一截兼無法 ...

哪一個學制都有些跟不上的學生,不如早些面對現實,在外汲收工作經驗不是更好嗎?

說浪費金錢,我覺得那些硬要讀上去,多花三年讀甚麼認受性低的副學生云云,不旦浪費金錢,更浪費了青春。為了一個學士學位,有人3年/4年攪掂;但有人要7年/8年,到27/28歲才找上一份月薪1萬頭的工,都唔知為乜?

累積了工作經驗後再進修,反而會更加實際。

作者: kyliema2006    時間: 17-11-7 11:47

hkpapa852 發表於 17-11-7 11:29
好多人都有一個誤解, 以為DSE成績不能去外國升學, 要去外國升學, 就最好讀國際課程.

EDB其實一直都好努力 ...
唔會掛,由細到大,even我既年代已經有好多同學讀本地學制然後到海外升學呢。

我相信更多人相信的誤解是--讀IB只能到外國升學呢!

作者: hkpapa852    時間: 17-11-7 11:49

kyliema2006 發表於 17-11-7 11:44
哪一個學制都有些跟不上的學生,不如早些面對現實,在外汲收工作經驗不是更好嗎?

說浪費金錢,我覺得那些 ...
如果學歷只係中六/Year 12 畢業, 坦白講, 係香港無乜工作可選擇.

去外國會好一點.

作者: woyj    時間: 17-11-7 11:51

kyliema2006 發表於 17-11-7 11:44

說浪費金錢,我覺得那些 ...

同意,我也是這樣想。至緊要是孩子有個目標,是人有我有的心態

作者: kyliema2006    時間: 17-11-7 11:56

hkpapa852 發表於 17-11-7 11:49
如果學歷只係中六/Year 12 畢業, 坦白講, 係香港無乜工作可選擇.

去外國會好一點.
不是讀書材料的,我就唔贊成放洋。我份工見過不少留學生,有些堅叻,有些堅流,係海外讀左N年,一口爛英文,人工都係萬零蚊起錶。

真係讀唔成書的,就早早去學一門手藝,實幹D,都可以另一番天地。

錢應該花在刀口上的。

作者: kyliema2006    時間: 17-11-7 12:09

IB 同 DSE 的 要求及訓練都幾不同,但有一樣係幾肯定的,就是考到 IB 3X分或以上的,其英語包括寫及講都唔差的。因為英文差都考唔到IB。

不過,係咁多間IB學校裡面,中文見得下人的又真係數得出囉。
作者: woyj    時間: 17-11-7 12:13

kyliema2006 發表於 17-11-7 12:09
IB 同 DSE 的 要求及訓練都幾不同,但有一樣係幾肯定的,就是考到 IB 3X分或以上的,其英語包括寫及講都唔 ...

除了錢應該花在刀口上,時間都是。
隔離國際學校版有個帖子數哂中文好D既國際學校。

作者: poonseelai    時間: 17-11-7 12:14

hkpapa852 發表於 17-11-7 09:40
仲有一間係中小學都有開辦IB既非國際學校 --- 直資中小學元朗信義會宏信書院 (不過小學部無呈分)
...
http://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/?SearchFields.Region=ibap&SearchFields.Country=HK&SearchFields.Keywords=&SearchFields.Language=&SearchFields.BoardingFacilities=&SearchFields.SchoolGender=&SearchFields.ProgrammePYP=true&SearchFields.ProgrammeMYP=true&SearchFields.ProgrammeDP=true&page=3

Based on IBO school list, it offers DP only.  Perhaps PYP and MYP not yet accredited.

作者: hkpapa852    時間: 17-11-7 12:17

poonseelai 發表於 17-11-7 12:14
http://www.ibo.org/programmes/find-an-ib-school/?SearchFields.Region=ibap&SearchFields.Country=HK&Se ...
咦..... 佢以前仲賣晒廣告話中小學快將全面推行IB, 以為佢攪掂咗..... 原來仲未得, 怪不得D廣告消失晒

作者: Ching2mama    時間: 17-11-11 02:28

woyj 發表於 17-11-7 11:18

係呀,我只係想回應番樓主,讀完 IB 唔一定要去外國讀書。我親戚個女就係今年CKY 畢業,其中一個留在香港讀U,入左HKU。
作者: kvvvcheung    時間: 17-12-6 11:24

Ching2mama 發表於 17-11-11 02:28
係呀,我只係想回應番樓主,讀完 IB 唔一定要去外國讀書。我親戚個女就係今年CKY 畢業,其中一個留在香港讀 ...

(emoji)

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5