教育王國

標題: 【家長八達通】協恩取消小學留位 中一180學額全開放 [打印本頁]

作者: HM168    時間: 17-10-17 09:23     標題: 【家長八達通】協恩取消小學留位 中一180學額全開放

http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1682043&;target=2         

近日,多所直資中學已開始招收一八學年的中一新生,部分學校更已舉辦家長會,向家長講解該校的辦學理念及收生準則等。Elsie知道,陸續有更多直資中學舉辦中一收生簡介會,如本周六(二十一日),就有九龍城區的拔萃男書院及南區的聖士提反書院,分別於上午及下午舉行簡介會。同樣位於九龍城區的協恩中學,則於十月二十九日舉辦三場中一招生簡介會,聽該校負責中一收生的老師講,三場簡介會的網上報名已經爆滿,有意參加的家長,可致電學校了解有否其他安排。

在現時制度下,直資中學可不參加教育局的中一派位,百分百自行收生,家長為子女報讀直資中學時,要向心儀學校了解報名日期、課程、學費、收生準則、學額等資訊,再評估子女是否適合就讀該校、獲取錄的機會如何等。好像深受家長歡迎的協恩中學,今年招收外校生的公開學額,由去年約一百個,增加至一百八十個,外校生入讀協恩中學的機會大增。

Elsie跟協恩中學負責中一收生的何冠霖老師傾過,知道該校在二〇一二年由津貼中學轉為直資辦學時,曾承諾在轉直資的首六年過渡期,仍保留直屬小學的升中安排,每年取錄協恩中學附屬小學八成七的小六學生。然而,六年過渡期今年結束,因此一八學年毋須預留學額予協恩中學附屬小學的學生,故一百八十個中一學額,可全數公開對外招生。不過,何老師強調,該校和協恩中學附屬小學仍保持密切關係,故協恩中學附屬小學的學生報讀該校,依然會有優勢,只是沒有預留固定學額給該校學生,適合的學生就會取錄。

協恩中學在十月二十九日開始接受報名,十一月十一日截止。聽何老師講,去年該校有一百個學額招收外校生,卻有一千六百人申請,換言之,即十六人爭一個學額,競爭頗激烈。他說會在今年十二月二日開始首輪面試,所有申請人有面試機會。根據去年情況,會因應申請人的學業水平、課外活動表現、面試表現等,揀選約四百人,參加明年初的第二輪面試。

「面試模式每年不同,早幾年是小組面試,去年只有個人面試。面試內容方面,預計今年跟去年一樣,有中、英、數、理,但形式則每年有變化。」何老師說第二輪面試,會邀家長出席,但主要的傾談對象是申請人,主要是了解她們的日常生活、校園生活、學習方式、課外活動體驗等,也可能會了解申請人對時事的看法,沒有固定形式,屆時申請人或會同時面見校長和老師等。

至於本周六舉辦升中簡介會的拔萃男書院,Elsie問過該校的收生部負責老師曹家偉,他說拔萃男書院的收生準則跟去年一樣,分別是六成為學業成績、兩成為課外活動、一成半為面試,其餘百分之五的分數,就包括父兄是校友,或兄弟正在該校就讀等。「想學生專注學業,品格行先。」

拔萃男書院設有附屬小學,每年開放給外校生申請的中一學額,約九十至一百個學額,去年約有一千二百人申請。曹老師說,近年申請人數很穩定,維持在一千二百人左右,約十二人競逐一個學額,校方會挑選約五百人參與面試。

面試模式方面,只設個人面試,申請人須同時面見中文及英文老師,分別朗讀中、英文篇章。「會留意他們朗讀文章時,所投入的感情、速度、發音、認字等。」曹老師指老師會跟申請人傾談,包括習慣、興趣、日常生活、少許時事等,「不用操練的,不想學生太大壓力。」他指申請人如有音樂或體育才能,校方或會邀請他們測試。

同樣在本周六有中一簡介會的聖士提反書院,副校長陳鐘亮同Elsie講,該校的收生準則主要視乎申請人的學業成績、操行及教育局排名等。課程方面,該校配合教育局推動STEM(科學、科技、機械及數學)教育,來年的課程,在初中的「創意培育計畫」內,再加強有關內容,例如編寫應用程式(App),控制家居電器的開關,或寫程式製作機械人等。

聖士提反書院每年招收約一百二十位外校生,只設一個面試,由兩位老師面見一位學生,首先跟申請人傾談,了解他們的表達能力、解難能力、獨立處事能力等,也會了解他們的中、英文閱讀能力。

Elsie知道,拔萃男書院及聖士提反書院的中一簡介會,同樣須預先報名,根據過往經驗,反應非常熱烈,有意參加的家長可瀏覽學校網頁或致電學校,了解是否仍接受報名,避免屆時撲空。

作者: hkpapa852    時間: 17-10-17 09:34

HM168 發表於 17-10-17 09:23
http://std.stheadline.com/daily/news-content.php?id=1682043&;target=2         

近日,多所直資中學已 ...

真係咁狠?!

作者: HM168    時間: 17-10-17 09:38

回覆 hkpapa852 的帖子

真的要問現有P6 家長先知,但係咁公開咁講估計唔會錯誤
作者: hkpapa852    時間: 17-10-17 09:40

HM168 發表於 17-10-17 09:38
回覆 hkpapa852 的帖子

真的要問現有P6 家長先知,但係咁公開咁講估計唔會錯誤 ...
之前有幾個P.6家長上嚟問過如果升唔番上中學部可以點

不過都唔肯講中學部有冇留位俾佢地......

作者: MC1128    時間: 17-10-17 09:45

HM168 發表於 17-10-17 09:23

近日,多所直資中學 ...

直資女校格鬥官津自求多福

作者: HM168    時間: 17-10-17 09:46

hkpapa852 發表於 17-10-17 09:40
之前有幾個P.6家長上嚟問過如果升唔番上中學部可以點

不過都唔肯講中學部有冇留位俾佢地......
何老師強調,該校和協恩中學附屬小學仍保持密切關係,故協恩中學附屬小學的學生報讀該校,依然會有優勢,只是沒有預留固定學額給該校學生,適合的學生就會取錄。

作者: Felix223    時間: 17-10-17 09:48

hkpapa852 發表於 17-10-17 09:34
真係咁狠?!

所以呢...GH都唔算狠!

作者: Charlotte_mom    時間: 17-10-17 09:51     標題: 回覆樓主

駛唔駛開個女校格鬥血淚史post

德望幼稚園唔直升小學(?成),中學無保留位
瑪利曼自行唔收自己學生(有無記錯)
聖心自行位全開放

仲有無?

作者: hkpapa852    時間: 17-10-17 09:54

Charlotte_mom 發表於 17-10-17 09:51

V記電視台個格鬥節目?

作者: Felix223    時間: 17-10-17 09:56

Charlotte_mom 發表於 17-10-17 09:51

呢個方案唔錯!

作者: hkpapa852    時間: 17-10-17 09:56

聖心小學校內向學生講明, 如果升中選校唔係111選聖心書院, 不接受叩門

作者: MC1128    時間: 17-10-17 09:57

一場腥風血雨,會唔會好似曹星如咁......惨勝

作者: HM168    時間: 17-10-17 09:58

MC1128 發表於 17-10-17 09:45
直資女校格鬥官津自求多福
今年女校
作者: mcl203    時間: 17-10-17 10:02

MSS 以往有係自行收小學部學生㗎~~~

作者: b3410    時間: 17-10-17 10:24

協恩開放所有學位,我唸除咗協小同學,其他學校的同學應該都好開心!機會大增!可以舒緩一下女拔減少的學位。
作者: hkpapa852    時間: 17-10-17 10:28

b3410 發表於 17-10-17 10:24
協恩開放所有學位,我唸除咗協小同學,其他學校的同學應該都好開心!機會大增!可以舒緩一下女拔減少的學位 ...
唔知嚟緊仲有冇咁多家長小一時非協恩小學不入呢?

作者: nicolemummy    時間: 17-10-17 11:36

hkpapa852 發表於 17-10-17 09:34
真係咁狠?!

我講過啦

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3512027

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-10-17 11:42

對外校生嚟講的確係一個好消息,不過真心替協小的同學可憐
作者: gwenstephen    時間: 17-10-17 11:53

HM168 發表於 17-10-17 09:46
何老師強調,該校和協恩中學附屬小學仍保持密切關係,故協恩中學附屬小學的學生報讀該校,依然會有優勢,只 ...

用家朋友的圈內估計三至五成入得番,但仲要扣埋特異功能、皇親国威,純靠成績……三成啦

作者: b3410    時間: 17-10-17 12:32

hkpapa852 發表於 17-10-17 10:28
唔知嚟緊仲有冇咁多家長小一時非協恩小學不入呢?
幼稚園都一樣爭住入。協幼協小本身都是好學校。

作者: rainbow_ho    時間: 17-10-17 12:37

但競爭人數只會有爭無減
作者: Arabellahk    時間: 17-10-17 13:01

總人數並不重要,有實力的競爭人數應變化不大。
作者: lovebb2    時間: 17-10-17 13:08

gwenstephen 發表於 17-10-17 11:53
用家朋友的圈內估計三至五成入得番,但仲要扣埋特異功能、皇親国威,純靠成績……三成啦
...

雖然是三成, 機會都大過外校生入協中

作者: hyao    時間: 17-10-17 13:54

b3410 發表於 17-10-17 12:32
幼稚園都一樣爭住入。協幼協小本身都是好學校。

話曬係免費/資助,校風又好,仍有號召力

作者: nobody2018    時間: 17-10-17 14:31

回覆 lovebb2 的帖子

拿成績表時老師話A,B,C,D,E之中, B中. 尾已不可能,
但因為年年水平不一樣, 所以不可能講有多少人合資格

作者: YolandaTam    時間: 17-10-17 14:53

nobody2018 發表於 17-10-17 14:31
回覆 lovebb2 的帖子

拿成績表時老師話A,B,C,D,E之中, B中. 尾已不可能,

乜咁惡劣,真慘。
小女係今年中二嗰屆,有人上到中學先至發力,小六排名C, 中一語文中等但數,IS, 地理歷史英國文學全部係級四成以內,呢啲同學如果遲兩年出世就入協中無望,真心唔抵。

作者: Yanamami    時間: 17-10-17 15:00

真係……情何以堪
作者: cmchang0927    時間: 17-10-17 15:49

Yanamami 發表於 17-10-17 15:00
真係……情何以堪

其實ㄧ早話轉直資已暗示有此想法。。所以以前大女小學ㄧ聽到中學想轉直資,家長才會反應咁激烈。

作者: nobody2018    時間: 17-10-17 16:02

回覆 YolandaTam 的帖子

是啊.

大女中六有一個協小同學中一以前是B尾的, 但自中二至今年年級頭10.

不過可能成績B以下開竅的例子寥寥可數吧!

作者: mother904    時間: 17-10-17 16:31

都唔係新聞,我女升中嗰年去聽簡介會,校長已經講好似2017 or 2018會全面取消小學聯繫,學位全部開放
作者: hkpapa852    時間: 17-10-17 17:34

mother904 發表於 17-10-17 16:31
都唔係新聞,我女升中嗰年去聽簡介會,校長已經講好似2017 or 2018會全面取消小學聯繫,學位全部開放 ...
其實由落實脫龍當天就估到會係咁, 只係大部份小學部家長, 一日未有"証明", 一日都可以繼續發夢.

可惜, 夢要醒了!

作者: Horsestar    時間: 17-10-17 17:50     標題: 回覆樓主:

唉!真係可悲!好學位貴族化,小朋友要麼從小就要有強家庭可以支援你,使你成為特異功能人士,要麼發夢也不要想入到這些好學校!看來St Mary's 真的很好很好了!

作者: hkpapa852    時間: 17-10-17 17:52

Horsestar 發表於 17-10-17 17:50
唉!真係可悲!好學位貴族化,小朋友要麼從小就要有強家庭可以支援你,使你成為特異功能人士,要麼發夢也不 ...

如果純以成績計, 有相近水平既免費官津仲有不少選擇.

Not a big deal

作者: Charlotte_mom    時間: 17-10-17 18:19

hkpapa852 發表於 17-10-17 17:34
其實由落實脫龍當天就估到會係咁, 只係大部份小學部家長, 一日未有"証明", 一日都可以繼續發夢.

可惜, 夢 ...

你問我,最近火辣辣果間。我話一定會行呢條路,好快tim呀(一早已劃清界線咁滯)

作者: hkpapa852    時間: 17-10-17 18:28

Charlotte_mom 發表於 17-10-17 18:19
你問我,最近火辣辣果間。我話一定會行呢條路,好快tim呀(一早已劃清界線咁滯)
...

我都相信係咁,只係遲早既問題

作者: adriantai    時間: 17-10-17 18:37

Charlotte_mom 發表於 17-10-17 18:19
...

咁要睇佢9年後會吾會食言啦

作者: LinusYip    時間: 17-10-17 18:55

...

邊間呀

作者: lovebb2    時間: 17-10-17 19:24

LinusYip 發表於 17-10-17 18:55
邊間呀

香港華仁?

作者: pooh仔    時間: 17-10-17 19:28

cmchang0927 發表於 17-10-17 15:49
其實ㄧ早話轉直資已暗示有此想法。。所以以前大女小學ㄧ聽到中學想轉直資,家長才會反應咁激烈。
...

根本就喺安撫讀緊嘅家長, 當6年過後,遲來者就冇昝保証。

作者: chingmon    時間: 17-10-17 21:03     標題: 回覆樓主

作者: asweetmom    時間: 17-10-17 22:44     標題: 回覆樓主:

公布了也好,不用心存幻想。

作者: Sophie0804    時間: 17-10-17 23:17     標題: 回覆樓主

其實脱鈎的目的就是盡收band 1A 學生,可能協小band 1B 或band1C 都有機會。既然一早已講六年會脫離關係,為什麼家長還要抱太多的期望。學校有錯嗎?可能協小學生唔開心,但外人又覺得公平

作者: 精英大師    時間: 17-10-18 02:41

咁DGS全部接收DGJS學生又可以keep到成績
作者: hoivy    時間: 17-10-18 07:24

作者: whitepurin    時間: 17-10-18 08:28     標題: 回覆樓主:

其實我又覺得,學校既然想保持收生flexibility, 咁對外梗係咁話全開放,講太大%留俾小學部達不到效果,講太細又影響小學部。所以最後還是看看實際收生比率,未比真係咁不近人情嘅。

當然作為家長咁無保障好慘,但如果假設之後都收到say 40%, 依然比街外考頭5先有機容易多. 不過投資涉及風險,家長自己衡量

作者: Yanamami    時間: 17-10-18 08:35

hoivy 發表於 17-10-18 07:24
DGJS揀學生有眼光,在小學已盡收叻女。
唔好講DGJS SPCCPS呢d私校揀过学生收,St Mary's小学都係派位,-條龙收埋天神派位入,学生質素相对私校既參差,都keep到先叻。

作者: os_ecu    時間: 17-10-18 08:41

HM168 發表於 17-10-17 09:46
何老師強調,該校和協恩中學附屬小學仍保持密切關係,故協恩中學附屬小學的學生報讀該校,依然會有優勢,只 ...

睇唔到係乜嘢係優勢,連保留位都無埋。除非好似 低B 咁,留返5個巴仙分數俾自己校友啦。

等於公司合拼過渡期後,唔炒你嘅保證無咗一樣

作者: hyao    時間: 17-10-18 08:42

Yanamami 發表於 17-10-18 08:35
唔好講DGJS SPCCPS呢d私校揀过学生收,St Mary's小学都係派位,-條龙收埋天神派位入,学生質素相对私校既 ...

其實最唔明白GH小學自己揀過,但中學部都嫌自己小學部,而dse成績又不見有咩突破

作者: hyao    時間: 17-10-18 08:44

os_ecu 發表於 17-10-18 08:41
睇唔到係乜嘢係優勢,連保留位都無埋。除非好似 低B 咁,留返5個巴仙分數俾自己校友啦。

等於公司合拼過 ...

過多幾個月咪自有分䁱,可能面試少一round或者有暗盤推薦上中學部呢

作者: os_ecu    時間: 17-10-18 08:44

Sophie0804 發表於 17-10-17 23:17
其實脱鈎的目的就是盡收band 1A 學生,可能協小band 1B 或band1C 都有機會。既然一早已講六年會脫離關係, ...

學呢度啲人話齋,俾咗六年錢咁 loyal 都無 guarantee 都真係幾傷心嘅。好似好功利咁。

come' n , such is life .

個人覺得好合理,四大女直資之一,點解要 settle for less 呢。

作者: os_ecu    時間: 17-10-18 08:45

hyao 發表於 17-10-18 08:44
過多幾個月咪自有分䁱,可能面試少一round或者有暗盤推薦上中學部呢

我諗協小家長咁諗嘅不在少數

作者: hyao    時間: 17-10-18 08:46

os_ecu 發表於 17-10-18 08:44
學呢度啲人話齋,俾咗六年錢咁 loyal 都無 guarantee 都真係幾傷心嘅。好似好功利咁。

come' n , such is ...

協恩小學係津校喎,德望小學先要俾六年$

作者: os_ecu    時間: 17-10-18 08:47

hyao 發表於 17-10-18 08:42
其實最唔明白GH小學自己揀過,但中學部都嫌自己小學部,而dse成績又不見有咩突破
...

太過隔涉,攪到啲唔鍾意日日爬山嘅精英郤步啩。

作者: os_ecu    時間: 17-10-18 08:48

hyao 發表於 17-10-18 08:46
協恩小學係津校喎,德望小學先要俾六年$

噢, sorry, 我攪錯了。
原意讀完有得直上,都係傷心的

作者: hyao    時間: 17-10-18 08:49

os_ecu 發表於 17-10-18 08:48
噢, sorry, 我攪錯了。
原意讀完有得直上,都係傷心的

真係好hurt

作者: b3410    時間: 17-10-18 10:32

Yanamami 發表於 17-10-18 08:35
唔好講DGJS SPCCPS呢d私校揀过学生收,St Mary's小学都係派位,-條龙收埋天神派位入,学生質素相对私校既 ...
所以一定要用力谷。
不過,教學方法應該都有獨到之處,否則谷都谷唔起。

作者: b3410    時間: 17-10-18 10:34

Sophie0804 發表於 17-10-17 23:17
其實脱鈎的目的就是盡收band 1A 學生,可能協小band 1B 或band1C 都有機會。既然一早已講六年會脫離關係, ...
係,轉直資時一早有講。依家6年班家長,應該當年小一揀入學時已經知道。
作者: cloudcloudrobot    時間: 17-10-18 10:51

協小早已講明會脫勾,十分均真,願者上釣
協恩中學附屬小學2013 年度小一入學申請須知

作者: lovebb2    時間: 17-10-18 11:27

cloudcloudrobot 發表於 17-10-18 10:51

原來ㄧ早 已好清晰

作者: b3410    時間: 17-10-18 11:38

cloudcloudrobot 發表於 17-10-18 10:51
勁!咁多年前通告都搵到!
作者: IloveJJ    時間: 17-10-18 12:05

作者: PenguinQQ    時間: 17-10-18 13:29

咪係!自己当日願意入讀時已经知道將來係会脱鈎㗎啦!

作者: hugub    時間: 17-10-18 13:46

8到料 ... 全級考A grade 既全收, B grade 要看技能
作者: hyao    時間: 17-10-18 13:52

hugub 發表於 17-10-18 13:46
8到料 ... 全級考A grade 既全收, B grade 要看技能

A grade 即大概頭幾多名

作者: PenguinQQ    時間: 17-10-18 13:58

hugub 發表於 17-10-18 13:46

合理

作者: HM168    時間: 17-10-18 14:00

b3410 發表於 17-10-18 10:34
係,轉直資時一早有講。依家6年班家長,應該當年小一揀入學時已經知道。

係呀!當年已知但好多家長唔信,起碼都收回50-60% ,咁計錯數了

作者: nobody2018    時間: 17-10-18 14:00

回覆 hugub 的帖子

如果真是按Grade A 來收, 學校真令人莫名其妙, 摸不著頭腦??

自2012 以來, 協小D同學仔A Grade 個批每屆平均有8個以上係「插班生」 ,

重要係好得果類型,  咁影響都幾大, 變成本是band A 都墮後到 band B 噃 ???

作者: hyao    時間: 17-10-19 08:45

nobody2018 發表於 17-10-18 14:00
回覆 hugub 的帖子

如果真是按Grade A 來收, 學校真令人莫名其妙, 摸不著頭腦??

一線學校尤其津校就係靠收插班生來拉高學校成績,正常不過,大部份學校都會有此情況

作者: jaycee_mami    時間: 17-10-19 08:50

hyao 發表於 17-10-18 08:44
我有親友讀這間, 她媽媽入前學已清楚知道唔係直升, 但仍覺得學校會對自己友秤高D, 點都比街外人著數.

作者: pu123    時間: 17-10-19 11:02

hyao 發表於 17-10-18 13:52
A grade 即大概頭幾多名

Grade A 是全級1-19

作者: HM168    時間: 17-10-19 11:42

回覆 pu123 的帖子

咁20之後...........

作者: pu123    時間: 17-10-19 12:05

HM168 發表於 17-10-19 11:42

Grade B 是級20-39, 如此類推

作者: b3410    時間: 17-10-19 12:50

pu123 發表於 17-10-19 12:05
Grade B 是級20-39, 如此類推
即係只有B1A必收
作者: cmchang0927    時間: 17-10-19 12:55     標題: 回覆樓主:

咁可能頭20,甚至40名又會去考其他中學,band 1c的同學可以ㄧ路補上?

作者: nobody2018    時間: 17-10-19 15:08

回覆 cmchang0927 的帖子

新聞提到「只是沒有預留固定學額給該校(協小)學生,適合的學生就會取錄。 」
作者: whitepurin    時間: 17-10-19 16:45

pu123 發表於 17-10-19 11:02
Grade A 是全級1-19

全級多少人?

作者: hkpapa852    時間: 17-10-19 17:09

whitepurin 發表於 17-10-19 16:45
全級多少人?
我諗協恩小學到小六應該都有8X人

作者: hugub    時間: 17-10-19 17:17

毎班32人, 3班即 9X
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-10-19 22:09

HM168 發表於 17-10-19 11:42

如果真係只得頭20咁少,咁真係絶情,我哋小學頭20都考到協恩啦,仲洗乜咁辛苦搏入協小啫
作者: kimberlybaby    時間: 17-10-19 22:25

chingmon 發表於 17-10-17 21:03
協小真係甘差?協小有幾多%學生屬band1組別?

大約8成

作者: nicolemummy    時間: 17-10-19 22:33

chingmon 發表於 17-10-17 21:03
協小真係甘差?協小有幾多%學生屬band1組別?

以往實際上無人知,因為有8成(不論Banding)直上協恩中學。

但今年會見真章。

剛上中一那批餘下15∼20%要派位的,考到直資的不錯,單純派位的不是太好。

作者: cloudcloudrobot    時間: 17-10-20 09:49

kimberlybaby 發表於 17-10-19 22:25
大約8成
津小有八成Band 1學生?  是否計錯數?
作者: hkpapa852    時間: 17-10-20 10:00

cloudcloudrobot 發表於 17-10-20 09:49
好明顯係以為過往可以直升HY中學就係B1學生既諗法

作者: nobody2018    時間: 17-10-20 10:59

回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

邊間咁勁可以講黎聽吓嗎?

作者: hkpapa852    時間: 17-10-20 11:05

nobody2018 發表於 17-10-20 10:59
回覆 Eat_Sleep_Play 的帖子

邊間咁勁可以講黎聽吓嗎?

九龍區三大名私小之一

作者: hugub    時間: 17-10-20 11:26

cloudcloudrobot 發表於 17-10-20 09:49
真架... 之前校長講協小計全港係有8成band 1 , 本區就6成
作者: hkpapa852    時間: 17-10-20 11:31

hugub 發表於 17-10-20 11:26
真架... 之前校長講協小計全港係有8成band 1 , 本區就6成
我唔信, 你叫佢夠膽就公開份EDB俾佢既資料俾校內家長睇吓

如果有8成全港B1, 中學部真係會脫龍?

作者: lovebb2    時間: 17-10-20 11:43

hugub 發表於 17-10-20 11:26

協恩小學 校長講?

作者: YolandaTam    時間: 17-10-20 11:54

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:31

喺 5  Band 時代, 協小上唔返協中嘅同學絕大部分派去培道或丘佐榮。 有可能當時協中只收 Band 1,外人如是,自己人如是。如果換算返 5 Band, 理論上而家嘅 Band 1其實包括喺 5 Band 時代嘅 Band 1 同 Band 2 頭嘅學生,可能只有 Band1頭嗰六成左右先係協中想要嘅 Band 1。

作者: hkpapa852    時間: 17-10-20 11:56

YolandaTam 發表於 17-10-20 11:54
喺 5  Band 時代, 協小上唔返協中嘅同學絕大部分派去培道或丘佐榮。 有可能當時協中只收 Band 1,外人如是 ...
參考以前類近學校既B1比例 (如MCS同LS),個人估計協小B1學生比例應在50%-70%之間

作者: YolandaTam    時間: 17-10-20 12:02     標題: 回覆樓主:

其實協中課程好深吓,部份科目教快,即使外來精英(同學無入運動校隊,應該係睇成績收啩)都追得好辛苦。小女估計係 Band1 中至尾,都要花頗多時間讀書先維持中等成績。我覺得 Band 1 尾或以下同學,入唔到並非損失。

作者: YolandaTam    時間: 17-10-20 12:04

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:56
參考以前類近學校既B1比例 (如MCS同LS),個人估計協小B1學生比例應在50%-70%之間
...

同意,因此當年同小女考自行我係報九真同培道,band1 完全唔敢諗,費事做炮灰

作者: hugub    時間: 17-10-20 12:09

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:31
你唔信佢..我都冇計woo....咁你自己打去挑佢機叫佢比EDB資料你睇27111263 梁校長
作者: hugub    時間: 17-10-20 12:16

lovebb2 發表於 17-10-20 11:43
協恩小學 校長講?
係...上年家長會講既.... 全港計約8成組別1, 本區就6成BAND 1... 而BAND 3 只係個位數
只係憶述家長會資料,如果有質疑請自行去挑校長機

作者: cloudcloudrobot    時間: 17-10-20 12:25

hkpapa852 發表於 17-10-20 11:56
...
根據樓上會員八到的資料,只有A Grade學生(大約佔兩成)可以直上。如果協小Band 1學生大約有五至七成,我想不透中學部點解只肯收兩成協小生
作者: YolandaTam    時間: 17-10-20 12:31

cloudcloudrobot 發表於 17-10-20 12:25
根據樓上會員八到的資料,只有A Grade學生(大約佔兩成)可以直上。如果協小Band 1學生大約有五至七成,我 ...

請參考我89樓回帖, Band1 頭嗰浸同尾嗰浸水準差別好大吓,如果協中肯收尾嗰浸,根本唔駛轉直資啊!

作者: hyao    時間: 17-10-20 12:31

cloudcloudrobot 發表於 17-10-20 12:25
根據樓上會員八到的資料,只有A Grade學生(大約佔兩成)可以直上。如果協小Band 1學生大約有五至七成,我 ...

因為只想收band 1A學生

作者: hkpapa852    時間: 17-10-20 12:37

參考番學要成為全英中既要求, 協恩中學以往一直係全英一, 即係要至少收到85%全港Top 40%既學生 (即係B1+大部份B2A).

咁協恩中學有一堆直屬學生, 當直屬位以外全收街外B1+B2A (無乜理由唔得啩), 咁唯一影響協恩做唔到英中既, 只有直屬位直升個班學生.

以前協恩中學5班中一收~180人, 直屬位最多99個, 即係99個直屬位中, 要收最少72個B1+B2A學生, 協恩先可以做到全英中

當年(協恩中學未轉直資, 小學班級人數未調整)協小一級最多有120人, 如果以百份比計:

72/120=60%, 所以協小有5X%-6X% B1係比較合理既估計

作者: hyao    時間: 17-10-20 12:38

Eat_Sleep_Play 發表於 17-10-19 22:09
如果真係只得頭20咁少,咁真係絶情,我哋小學頭20都考到協恩啦,仲洗乜咁辛苦搏入協小啫  ...

你嗰間考頭20應該會難d

作者: whitepurin    時間: 17-10-20 13:08

雖然事不太關己,但真諗唔明何解要脫龍,其實HY近年DSE成績都唔差,做咩要賴小學部唔掂

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5