教育王國

標題: SPCC 2nd in [打印本頁]

作者: LLKK    時間: 17-10-10 13:52     標題: SPCC 2nd in

成日話2nd in會收到電話,又話分20幾日打。學校打幾百個電話,好浪費時間啫。其實有無人知會否出信的?齋得電話無信在手去2nd in,唔 make sense 喎。有無人知有無信的?若有,會幾時出?

作者: periwinkemama    時間: 17-10-10 14:37

LLKK 發表於 17-10-10 13:52
成日話2nd in會收到電話,又話分20幾日打。學校打幾百個電話,好浪費時間啫。其實有無人知會否出信的?齋得 ...

我舊年先收電話 其實學校都係分咗幾日打

作者: hyao    時間: 17-10-10 14:43

成日話2nd in會收到電話,又話分20幾日打。學校打幾百個電話,好浪費時間啫。其實有無人知會否出信的?齋得 ...

有先收信後才收電話的

作者: 千語mami    時間: 17-10-10 14:57     標題: 回覆樓主

2015 年好多人先收信後收電話,上年就好多人先收電話後收信,所以年年不同,人人有別 都係果句,4900 人只有300人入到second in, 除了實力,運都好緊要,祝大家好運

作者: lunhome    時間: 17-10-10 15:05

好似大家都係講"有信有電話"喎。

如果只有信又有人話會寄失,又個別打去學校問,最後學校可能收幾百個電話。

作者: mytambb    時間: 17-10-10 17:05

lunhome 發表於 17-10-10 15:05

如果只有信又有人話會寄失,又個別打去學校問,最後學校可能收幾百個電話 ...

恐怕樓主誤會了,有電話就一定有信確認; 而且20幾日就應該唔係,應該係一星期內。

學校不怕麻煩花時間,電話加信真是一個很貼心的做法,可能學校都是希望各位二面的家長能夠確保得到通知。

收到電話但收唔到信,可以再聯絡學校,他們樂意幫忙。

作者: lovely_wing1123    時間: 17-10-11 09:43

今早我收到電話通知第二輪面試了, 大家請留意電話:2555XXXX
利申: N無人士, 學劵幼稚園, 父母只是普通人
好開心入圍, 我當贏左
作者: carolkayan    時間: 17-10-11 09:46

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 09:43
今早我收到電話通知第二輪面試了, 大家請留意電話:2555XXXX
好 ...

叻叻!你第幾日in?

作者: Buddyfunny    時間: 17-10-11 09:49

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 09:43
好 ...

恭喜(emoji),好叻呀,加油,謝謝分享

作者: eeyorepigpig    時間: 17-10-11 09:53

好 ...
恭喜晒呀~小朋友好叻呀!
作者: coach_LO    時間: 17-10-11 09:54

回覆 lovely_wing1123 的帖子

恭喜你呀!

作者: letterland    時間: 17-10-11 09:55

好 ...

請問幾時second in?

作者: little12    時間: 17-10-11 09:57

好 ...

恭喜,小朋友好叻,入到二面機會也很大

作者: lovely_wing1123    時間: 17-10-11 10:00

我第一輪面試是9月23日(好似係第2日見), 今早通知我第二輪面見在10月21日
多謝你們的祝福, 大家一齊加油!!!

作者: 千語mami    時間: 17-10-11 10:02

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 10:00
我第一輪面試是9月23日(好似係第2日見), 今早通知我第二輪面見在10月21日
多謝你們的祝福, 大家一齊加油!!! ...

恭喜你呀 請問app no 大概幾號?前定後呢?

作者: lucytay    時間: 17-10-11 10:02

好 ...
恭喜哂!! 小朋友好叻叻!! 替你們開心
請問有沒有宗教信仰? 小孩是大B嗎? 謝謝回覆!

作者: lylam    時間: 17-10-11 10:05

congrats!! thx for sharing too.
we also had the interview on the first day
but no news yet.
作者: taxibird    時間: 17-10-11 10:13     標題: 回覆樓主

今日應該是call校長推薦計劃的人?
跟住應該call有關係人士,然後先到n無,大家耐心等多兩日吧,以往會call 4日的

作者: cwtlovelkm    時間: 17-10-11 10:14

好 ...

恭喜(emoji)

作者: lovely_wing1123    時間: 17-10-11 10:15

回覆 千語mami 的帖子

我APP NO. 2XXX (二千頭)

作者: lovely_wing1123    時間: 17-10-11 10:17

lucytay 發表於 17-10-11 10:02
恭喜哂!! 小朋友好叻叻!! 替你們開心
請問有沒有宗教信仰? 小孩是大B嗎? 謝謝回覆!
我們未受洗, 是超大B

作者: coach_LO    時間: 17-10-11 10:18

回覆 taxibird 的帖子

但剛才收到通知的那一位已經是N無人士噃

作者: lovely_wing1123    時間: 17-10-11 10:27

雖然我估計最終都會輸俾有背景的人士, 但我已經好感恩, 能有幸見識神校面試過程。亦證明讀學劵幼稚園不會俾比下去(我承認我家小孩是有外補, 英文, 普通話, 鋼琴...)
漫漫長路, 齊齊加油吧。

作者: ETkwan    時間: 17-10-11 10:30

so happy for you. hope will have the call later too.

作者: may850307    時間: 17-10-11 10:32

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 10:27
雖然我估計最終都會輸俾有背景的人士, 但我已經好感恩, 能有幸見識神校面試過程。亦證明讀學劵幼稚園不會俾 ...

你23號幾點面咖

作者: lissietutor    時間: 17-10-11 10:40

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 10:27
雖然我估計最終都會輸俾有背景的人士, 但我已經好感恩, 能有幸見識神校面試過程。亦證明讀學劵幼稚園不會俾 ...

恭喜,有外補和沒外補的學卷學生已經好唔同

作者: lovelinda    時間: 17-10-11 10:43

lunhome 發表於 17-10-10 15:05

如果只有信又有人話會寄失,又個別打去學校問,最後學校可能收幾百個電話 ...

係,兩樣都有

作者: Annie888    時間: 17-10-11 10:44

作者: ETkwan    時間: 17-10-11 10:46

請問可否分享下,小朋友嗰日in 咗幾耐?🙏
作者: taxibird    時間: 17-10-11 10:56     標題: 回覆樓主

我識人係校長推薦今朝收call, 都是21號in, 以往校長推薦的都是同一日見,所以暫時應該只是call左這班人,未call n無的

作者: taxibird    時間: 17-10-11 10:57     標題: 回覆樓主

爬文以往都是先call有關係人士,最後才是n無

作者: letterland    時間: 17-10-11 11:01

taxibird 發表於 17-10-11 10:56
我識人係校長推薦今朝收call, 都是21號in, 以往校長推薦的都是同一日見,所以暫時應該只是call左這班人,未 ...

校長推薦一定有second in?

作者: taxibird    時間: 17-10-11 11:02

letterland 發表於 17-10-11 11:01
校長推薦一定有second in?

不是的,要1st in面試好才有2nd in

作者: lovely_wing1123    時間: 17-10-11 11:10

Annie888 發表於 17-10-11 10:44

請問小朋友是否品學兼優有攞奬?
是的, 有攞過學術獎

作者: iedummy    時間: 17-10-11 11:15

您是否幼稚園校長推薦唔洗錢讀書那種?
作者: SigridTruda    時間: 17-10-11 11:15

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 11:10
是的, 有攞過學術獎
恭喜, 請問有校長推薦申請嗎?

作者: lylam    時間: 17-10-11 11:16

搞到我有D緊張,成日都CHECK住有無MISSED CALL.....
作者: lovely_wing1123    時間: 17-10-11 11:30

iedummy 發表於 17-10-11 11:15

您是否幼稚園校長推薦唔洗錢讀書那種?
不是, 我們沒有這個資格, 我都想有, 慳唔少喎。

作者: mamath    時間: 17-10-11 11:31

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 11:10
是的, 有攞過學術獎
How long was your girl's 1st in pl?

作者: 千語mami    時間: 17-10-11 11:33

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 11:30
不是, 我們沒有這個資格, 我都想有, 慳唔少喎。

請問可唔可以分享吓,小朋友first in 表現如何?(小朋友係唔係"識晒" 呢),可以留給後人做參考呢

作者: mimi613    時間: 17-10-11 11:34

Congrats!! Add oil for the second interview :)

作者: lovely_wing1123    時間: 17-10-11 11:39

SigridTruda 發表於 17-10-11 11:15
恭喜, 請問有校長推薦申請嗎?

沒有, 雖然我知有這個計劃, 每間幼稚園校長可推薦兩人, 以我所知, 這個門檻好難達到, 要達到全免才可向校長申請推薦。我兩夫婦都有工作, 入息已過額了, 加上要由幼稚園校長揀選, 難度超高又複雜。

作者: JKR    時間: 17-10-11 11:51

N無 能在今年競爭這麼激烈的情況下入到second in, 小朋友真係超叻 !加油 ! 祝成功

作者: lovely_wing1123    時間: 17-10-11 12:00

千語mami 發表於 17-10-11 11:33
請問可唔可以分享吓,小朋友first in 表現如何?(小朋友係唔係"識晒" 呢),可以留給後人做參考呢 ...

唔好客氣, 我女本身性格主動, 唔怕醜, 加上超B大關係, 比較懂事, 一定唔會同人搶野玩, 會主動幫人, 有問必答。
我見我女面試多間普通直資的表現都好穩定, 暫時只有一間失手無offer/無2nd int.。今次是唯一一間越級挑戰的神校(我無報女拔X, 蔡XX個d), 見呢間唔駛報名費去試下/見識下囉。 可能無抱任何希望, 更加輕鬆, 表現更好呱。

作者: Nateric    時間: 17-10-11 12:02

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 12:00
唔好客氣, 我女本身性格主動, 唔怕醜, 加上超B大關係, 比較懂事, 一定唔會同人搶野玩, 會主動幫人, 有問必 ...

Coed 愛收超大B,加油

作者: LorettaLo    時間: 17-10-11 12:02

Congratulation
作者: may850307    時間: 17-10-11 12:19

Nateric 發表於 17-10-11 12:02

叻女!我覺得同幼稚園都有D關係,我囡間幼稚園無乜名氣,應該凍過水

作者: funseller    時間: 17-10-11 12:24

Nateric 發表於 17-10-11 12:02

我係12月細B⋯⋯
真係冇機會⋯⋯??

作者: Nateric    時間: 17-10-11 12:30

funseller 發表於 17-10-11 12:24
我係12月細B⋯⋯
真係冇機會⋯⋯??

下年可再考呀!

作者: letterland    時間: 17-10-11 12:31

funseller 發表於 17-10-11 12:24
我係12月細B⋯⋯
真係冇機會⋯⋯??

你仲有機會報考多次小一。有兩次機會已經比好多人多。

作者: ddtt347    時間: 17-10-11 12:48

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 12:00
唔好客氣, 我女本身性格主動, 唔怕醜, 加上超B大關係, 比較懂事, 一定唔會同人搶野玩, 會主動幫人, 有問必 ...

咁樣已經好叻叻!請問學術水平去到咩level?例如閱讀程度,ORT?

作者: meowyung    時間: 17-10-11 13:07     標題: 回覆樓主:

除n無,有無其他人收到電話?

作者: drexler22    時間: 17-10-11 13:12

請問一下面試是否玩了很多遊戲,用晒啲貼紙,而又無乜時間睇書? 先行謝謝您的解答!

作者: meowyung    時間: 17-10-11 13:19

好 ...

唔知call爸爸或媽媽呢?

作者: taxibird    時間: 17-10-11 13:52

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 11:39
沒有, 雖然我知有這個計劃, 每間幼稚園校長可推薦兩人, 以我所知, 這個門檻好難達到, 要達到全免才可向校 ...

恭喜您先!咁即係今年未必call左有關係人士先,大家都有機會收電話,好緊張

作者: lovely_wing1123    時間: 17-10-11 14:18

ddtt347 發表於 17-10-11 12:48
咁樣已經好叻叻!請問學術水平去到咩level?例如閱讀程度,ORT?
真是失禮了, 小朋友Cambridge(Starters)及有平時學Phonics, 為左考直資, 有上Oral, 簡單英文書無問題, 程度我也無特別留意, 中英文書只要他喜歡就可以了 。不過他自幼好喜歡數學, 現在K3已經懂得乘除數。不知道是否有幫助喔 。

作者: chengv    時間: 17-10-11 14:23

千語mami 發表於 17-10-11 10:02
恭喜你呀 請問app no 大概幾號?前定後呢?
這些有什麼用? 又不是指定app no才收.

作者: little12    時間: 17-10-11 14:24

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 14:18
真是失禮了, 小朋友Cambridge(Starters)及有平時學Phonics, 為左考直資, 有上Oral, 簡單英文書無問題, 程度 ...

K3 已懂乘除數,非常唔簡單。
好叻!!

作者: chengv    時間: 17-10-11 14:26

may850307 發表於 17-10-11 10:32
你23號幾點面咖
這些資料真的沒有關係, 家長們, 放鬆點吧.

作者: 千語mami    時間: 17-10-11 14:27

chengv 發表於 17-10-11 14:23
這些有什麼用? 又不是指定app no才收.

只是想看看有沒有機會跟app no call 人吧了

作者: eveyang    時間: 17-10-11 14:52

我都收到 2nd in 電話
作者: lylam    時間: 17-10-11 14:55

回覆 eveyang 的帖子

does the school call daddy or mommy?

作者: ddtt347    時間: 17-10-11 14:59

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 14:18
真是失禮了, 小朋友Cambridge(Starters)及有平時學Phonics, 為左考直資, 有上Oral, 簡單英文書無問題, 程度 ...

果然係資質出眾嘅小朋友!醒目女!祝你好運!

作者: meowyung    時間: 17-10-11 15:10

eveyang 發表於 17-10-11 14:52

請問是否有關係人士?

作者: mytambb    時間: 17-10-11 15:26

Congrats

作者: babeggma    時間: 17-10-11 15:41     標題: 回覆樓主

收到電話的已收到信嗎?

作者: lovely_wing1123    時間: 17-10-11 16:40

babeggma 發表於 17-10-11 15:41
收到電話的已收到信嗎?
先收電話, 佢叫我稍後留意信箱, 會有正式文件通知。

作者: noming    時間: 17-10-11 16:55

Congrats
作者: Mamaskhy0011    時間: 17-10-11 17:01     標題: 回覆樓主

恭喜今天收到電話的小朋友
差不多五點了,我估今日的電話應該打得7788吧,希望明天大家都收到電話

作者: mytambb    時間: 17-10-11 17:07

好 ...

之前有個post叫spcc 1st interview, 裏面已经有媽媽話呢個星期會開始收信…

作者: lunhome    時間: 17-10-11 17:16

congrats!!
作者: maggielfc    時間: 17-10-11 17:21

According to last year's experience, the school will call the shortlisted students within a week. I have also been waiting for the call for 4 days since I knew someone else got a call =P

In 1st round, I think the school looks for students who are attentive, obedient and cooperative.
But in 2nd round they require quite high reading and problem solving/academic skill level of your child. So the chance of success for non RP is not very high (Not 140/300 as I thought) unless your kid is brilliant.

Congrats to those who can enter 2nd in and wish you good luck!!! Add oil!!
作者: meowyung    時間: 17-10-11 17:42     標題: 回覆樓主:

有時心想這個遊戲真苦。
有時諗好似其他學校咁一天內公佈,有就感恩,無便接受。
雖然好欣賞學校的細心,但一班家長們等候的心卻。。說不出的感受。
我仍十分欣賞這間學校,只是等待的心太苦了。

作者: jpple    時間: 17-10-11 19:01

lovely_wing1123 發表於 17-10-11 16:40
先收電話, 佢叫我稍後留意信箱, 會有正式文件通知。

請問大家有沒有交portfolio?

作者: LLKK    時間: 17-10-11 19:46

meowyung 發表於 17-10-11 17:42
有時心想這個遊戲真苦。
有時諗好似其他學校咁一天內公佈,有就感恩,無便接受。
雖然好欣賞學校的細心,但 ...

同意。快快趣趣,得就得,唔得快啲話俾人知,等人了咗件心事,唔使心掛掛!

作者: iamverysleepy    時間: 17-10-11 20:24

LLKK 發表於 17-10-11 19:46
同意。快快趣趣,得就得,唔得快啲話俾人知,等人了咗件心事,唔使心掛掛!
...

係,可以好似 TSL  / SFA / dgjs 上網 check

作者: il2b    時間: 17-10-11 20:46

iamverysleepy 發表於 17-10-11 20:24
係,可以好似 TSL  / SFA / dgjs 上網 check

作者: relaxd    時間: 17-10-11 20:48

iamverysleepy 發表於 17-10-11 20:24

係喎,其實上網check又快又唔會錯,點解要逐個call咁嘥人力物力呢?

作者: Buddyfunny    時間: 17-10-11 21:04

lylam 發表於 17-10-11 14:55

does the school call daddy or mommy?

I want to know too ;)

作者: eveyang    時間: 17-10-12 07:29

lylam 發表於 17-10-11 14:55

call mummy,咩關係都無

作者: eeyorepigpig    時間: 17-10-12 10:18

relaxd 發表於 17-10-11 20:48
係喎,其實上網check又快又唔會錯,點解要逐個call咁嘥人力物力呢?
認同~咁樣等真係好磨人
作者: Mamaskhy0011    時間: 17-10-12 11:21     標題: 回覆樓主

請問今朝有人收到電話了嗎?

等了又等,仲要等幾日..... 雖然咁大競爭都預咗唔得,但都好想爽快知道,了咗件心事

作者: littleduck0911    時間: 17-10-12 11:49     標題: 回覆樓主

係囉,今朝有冇人收到電話呀?等待的心情真係好折磨人,搞到成個人都提唔起勁,其實都預左唔得,想快d知道快d了左件心事

不過都真心恭喜有2nd in既小朋友及家長,你地要加油呀!

作者: 千語mami    時間: 17-10-12 12:11     標題: 回覆樓主:

今日無人報喜唔通。。。。。。。。

.
.
.
.
.
.
.
.
.
書記放假? (抄前輩嘅gag, 各位relax 吓)

作者: amyran    時間: 17-10-12 12:34

已知沒機會,只是想死得痛快,求書記不要放假!

作者: taxibird    時間: 17-10-12 12:55

eveyang 發表於 17-10-12 07:29
call mummy,咩關係都無

恭喜!
請問是校長推薦/有關係人士/n無?

作者: iamverysleepy    時間: 17-10-12 13:20

amyran 發表於 17-10-12 12:34

同意,想死得痛快而已

作者: LLKK    時間: 17-10-12 13:41     標題: 回覆樓主

我有朋友今早收到電話,是有關係人士。

作者: keung0413    時間: 17-10-12 13:47     標題: 回覆樓主

請問alumni 係co-ed中學都計定係一定要讀過小學先計? thanks!

作者: LLKK    時間: 17-10-12 14:16

keung0413 發表於 17-10-12 13:47
請問alumni 係co-ed中學都計定係一定要讀過小學先計? thanks!

張表有問中小學的畢業年份,應兩樣都計吧!

作者: JKR    時間: 17-10-12 14:16

回覆 keung0413 的帖子

根據以下申請表上的資料, 父母是中學部畢業生, 都係有關係人仕.

13.        申請人的父 / 母為本校註冊校董       
不是         NoParent Being a Registered School Manager of Our School         是         Yes         父 / 母姓名                                    Name of Parent

14.        申請人的父 / 母為本校小 / 中學 職教職員       
不是         NoParent Working Full Time In Our Primary/Secondary School         是         Yes         父 / 母姓名                                    Name of Parent

15.        申請人的兄 / 姊正在本校小 / 中學就讀       
不是         NoSibling(s) Studying In Our Primary/Secondary School         是         Yes         兄 / 姊姓名                                    Name of Sibling(s)                                    現讀                                    Class Attending13.        14.        15.        16.        申請人的父 / 母為本校小 / 中學畢業生         不是         No

16.        Parent Being a Graduate of Our Primary/Secondary School       
是         Yes         父 / 母姓名                                    Name of Parent畢業年份Year of Graduation小學Primary School中學Secondary School班別Class上午小學AM Primary School下午小學PM Primary School中學Secondary Schoo

作者: keung0413    時間: 17-10-12 15:05

LLKK 發表於 17-10-12 14:16
張表有問中小學的畢業年份,應兩樣都計吧!

thanks!

作者: keung0413    時間: 17-10-12 15:06

JKR 發表於 17-10-12 14:16
回覆 keung0413 的帖子

根據以下申請表上的資料, 父母是中學部畢業生, 都係有關係人仕.

thanks!

作者: lylam    時間: 17-10-12 15:15

i also want to know...等的過程真係好慘...我仲成日叫我老公留意電話...不過佢都唔理我...今日好似無人報喜...
作者: LLKK    時間: 17-10-12 15:17

lylam 發表於 17-10-12 15:15
i also want to know...等的過程真係好慘...我仲成日叫我老公留意電話...不過佢都唔理我...今日好似無人報 ...

唔係呀,我朋友收到電話。

作者: fay1001    時間: 17-10-12 15:21

等結果真係好辛苦
作者: Lovelebron    時間: 17-10-12 16:02

Would parents of successful candidates before tell us how many days will school officers call for 2nd interview? 4? 5?or even as long as 2 weeks? Thanks a lot!
作者: lylam    時間: 17-10-12 16:28

回覆 Lovelebron 的帖子

someone mentioned earlier it would last for 4-5 days...
still hv hope...
作者: Mochibaby    時間: 17-10-12 16:42

朋友收到 call,  有關係人士。
作者: lingan    時間: 17-10-12 17:28

Lovelebron 發表於 17-10-12 16:02
Would parents of successful candidates before tell us how many days will school officers call for 2n ...
我係2年前收到call的媽媽。記憶中好似係last for 2 - 3 days only,然後好快收到信了。
好似係有2 in 的就會先收電話後收信。
沒有2 in 的,只收信。
希望無記錯。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5