教育王國

標題: 女校有效防止拍拖? [打印本頁]

作者: Gakki    時間: 17-10-4 12:58     標題: 女校有效防止拍拖?

假設性問題,求教各有經驗JM,如果你囡囡生得都有D樣睇下,咁專登入女校會唔會令佢專心D讀書?
我自己想佢最少到大學先拍拖…
本人未讀過女校所以想象唔到宜家D女校係點(B1計)?
乖乖女多定玩得重癲過男女校?定係女校都好容易拍拖?(單憑一年幾次聯校活動都得?)同男女校無分別, 根本防唔到?
先謝謝各位意見。   

作者: 2jkidsfather    時間: 17-10-4 13:20

Gakki 發表於 17-10-4 12:58
假設性問題,求教各有經驗JM,如果你囡囡生得都有D樣睇下,咁專登入女校會唔會令佢專心D讀書?
我自己想佢 ...
唔好俾佢出去補習。
拍拖根源
作者: Yanamami    時間: 17-10-4 14:58

男女校……同同学拍拖~

女校……同其他学校学生拍拖~

而家又snapchat, 又insta, 又FB, 又twitter......林林种种,識人易。仲有好多学校活动……唔止-年-次吖~
天氣不似预期,早早同个女落定葯好d. 要拍起上黎唔係你想幾时就幾时既……

作者: gigilovesnoopy    時間: 17-10-4 15:04

我自己想佢 ...

我囡學校在中四選修音樂科,同一間男校,兩間男女校合辨。

聖誕節會同其他學校合辦x'mas ball

Red Cross 會有校外event

根本避冇可避。我自己加強性教育等,推得有咁遲得咁遲。不過遅得滯,自己唔好做天鵝,問亞囡幾時拍拖

作者: Gakki    時間: 17-10-4 15:11

2jkidsfather 發表於 17-10-4 13:20
唔好俾佢出去補習。
拍拖根源
一言驚醒夢中人。但去到高中好難唔俾佢出去操下卷…
作者: cy.muimui    時間: 17-10-4 15:12

視乎性格多於边類學校
作者: Gakki    時間: 17-10-4 15:14

Yanamami 發表於 17-10-4 14:58
男女校……同同学拍拖~

女校……同其他学校学生拍拖~
落定葯即係同佢洗腦?青春期,父母嘅說話驚冇咩影響力,不過都會做…
作者: Yanamami    時間: 17-10-4 15:20

Gakki 發表於 17-10-4 15:14
落定葯即係同佢洗腦?青春期,父母嘅說話驚冇咩影響力,不過都會做…
所以我小学升中前已同女傾……问佢鈡意边类型男仔,大家交流下……我理想型係乜……中学拍拖有乜影响……点解成曰話中学拍拖唔好……我甚至问中六个女有無拍拖……八下佢同学有無拍拖……青春期真系乜都唔啱听……
作者: Yanamami    時間: 17-10-4 15:21

Gakki 發表於 17-10-4 15:11
一言驚醒夢中人。但去到高中好難唔俾佢出去操下卷…
所以防不勝防
作者: Gakki    時間: 17-10-4 15:33

gigilovesnoopy 發表於 17-10-4 15:04
我囡學校在中四選修音樂科,同一間男校,兩間男女校合辨。

聖誕節會同其他學校合辦x'mas ball
我知道機會始終係有,手機又方便,但女校會唔會總好過有同班男同學朝夕相對?
我又問過公司裡面D FRESH GRAD同事(當然佢地中學時代講緊係7-8年前,都係BAND1),俾我感覺係樣貌標緻D就算乜都冇做都容易引到拍拖對象,樣貌平庸嘅讀男女校都冇人會蘇(中學男生都係膚淺睇表面),係咪咁呢?

我都明白呢D野都關乎個人性格,有D人性格係特別容易同異性傾埋玩埋,我大女唔係而且好文靜被動,但細女就相反…

作者: Yanamami    時間: 17-10-4 15:52

噚日我去九龍城食晏,同枱五个男生倾計……A話:MCS既女仔都唔错喎~B話:你追到先算啦……(男生唔係LS仔)~
作者: 王家爸爸    時間: 17-10-4 16:10

Yanamami 發表於 17-10-4 15:52
噚日我去九龍城食晏,同枱五个男生倾計……A話:MCS既女仔都唔错喎~B話:你追到先算啦……(男生唔係LS仔)~ ...
唔係LS仔、又唔係DB仔,有啲難度。
作者: 王家爸爸    時間: 17-10-4 16:11

無更好既方法。
作者: gigilovesnoopy    時間: 17-10-4 16:24

Gakki 發表於 17-10-4 15:33
我知道機會始終係有,手機又方便,但女校會唔會總好過有同班男同學朝夕相對?
我又問過公司裡面D FRESH GRA ...

其實女校女生有D好麻甩,同男仔(因活動而認識)係好兄弟 ,不過絕唔會有非必要身體接觸 (我囡是其中之一)。有D是古墓派小龍女,不食人間煙火 - 我囡同學。兩個都玩archery & Red Cross, 都唔見有仔追。不過佢兩間多咗同男仔溝通,唔會以為男仔同佢講多兩句,就以為人地想追佢。

我放工有時都見得到一間男女神校的學生拍拖,2017著綠色裙仔去「皇帝」學口等男仔...

其實要睇亞囡/囝的心態,無論文靜定活潑,總會想拍拖。不過,現在千祈唔好做D唔做得嘅嘢。

作者: gigilovesnoopy    時間: 17-10-4 16:32

Mothers ' choice有出書,關於未婚懷孕媽媽的經歷。

有時候,行街見到D腦筍未生嗰D拍拖,特登講兩句...

Sorry, 前帖寫少D嘢,在「2017出咗狀元著綠色裙仔...」

作者: Yanamami    時間: 17-10-4 16:34

gigilovesnoopy 發表於 17-10-4 16:24
其實女校女生有D好麻甩,同男仔(因活動而認識)係好兄弟 ,不過絕唔會有非必要身體接觸 (我囡是其中之一 ...

係吖~我女小学係男女校,虽然中学係女校,但又係泳隊,成曰都識-大堆男仔,一齐操水,又唔觉佢心思思……可能未十月芥菜……
作者: Yanamami    時間: 17-10-4 16:36

gigilovesnoopy 發表於 17-10-4 16:32
Mothers ' choice有出書,關於未婚懷孕媽媽的經歷。

中学都唔太多绿裙仔~好易估
作者: brother4    時間: 17-10-4 16:55     標題: 回覆樓主:

绿裙仔?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-4 16:58

我自己想佢 ...

我朋友隔咗個大西洋都拍到拖 (已經幾年,感情好穩定),香港地冇難度
佢有心拍拖,不論美醜一樣會得。

我讀天主教女校 12 年,一齊升上中學嘅同學有好多都係透過學生會活動、補習,甚至出街就認識到男朋友。

作者: Gakki    時間: 17-10-4 17:16

gigilovesnoopy 發表於 17-10-4 16:32

在我中學時代(30年前)曾有一位成績幾好既女同學,俾附近男校學生追到,攪大左個肚,被迫退學。我印象好深刻,深深感受到一次少不更事既意外足以摧毀一個女仔既大好前程⋯
到我為人父母後,我又開始擔心呢種野。

作者: Gakki    時間: 17-10-4 17:20

1998Ruby1998 發表於 17-10-4 16:58
我朋友隔咗個大西洋都拍到拖 (已經幾年,感情好穩定),香港地冇難度
佢有心拍拖,不論美醜一樣會 ...

謝謝分享,即係思想教育重要過選女校?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-4 17:32

Gakki 發表於 17-10-4 17:20

可以咁講,因為我都有同學係靚,但係佢地冇心拍拖,有 d 就知道學業為重。

我覺得男女校的話,反而比較少同同校拍拖。玩暗戀、單戀多。

我班主任 (阿Sir) 講過:拍拖冇問題,但係要揾個讀得書嘅醒目仔,咁佢可以一邊拍拖一邊教你。揾唔到呢,就唔該你修心養性啦。

作者: Yanamami    時間: 17-10-4 17:36

1998Ruby1998 發表於 17-10-4 17:32
可以咁講,因為我都有同學係靚,但係佢地冇心拍拖,有 d 就知道學業為重。

我覺得男女校的話,反而比較少 ...
男女校拍拖非常普遍啦妹~~我问我女拍拖未(女校)?佢反问我点解禁向~我話:無~我自己中五拍拖,你都差不多禁年紀,好奇问下啫~
作者: Yanamami    時間: 17-10-4 17:39

Gakki 發表於 17-10-4 17:20
你不能阻止扒手睇中你,但你可以小心保管自己財物~
作者: gracelam    時間: 17-10-4 17:41

我自己想佢 ...

我揀男女校, 因為就算拍多數係同同校男仔拍, 有乜依郁可向老師/學校查詢。 女校就尋根究底比較困難。

p.s. 小女小五開始有男同學垂青"
宜家中二, 都成日話同班男仔好低B, 好難溝通到。
不過家庭教育最重要, 多D同女兒傾計, 了解女兒心事, 間中灌輸下大學先拍拖嘅好處。無論女校好, 男女校也好, 大前提適合小朋友性格最重要。

作者: gigilovesnoopy    時間: 17-10-4 17:46

Gakki 發表於 17-10-4 17:16
在我中學時代(30年前)曾有一位成績幾好既女同學,俾附近男校學生追到,攪大左個肚,被迫退學。我印象好 ...

我有個中學同學都有雷同的劇情,都係30年前。

所以我用盡方法,向亞囡灌輸正確的性知識,避免悲劇發生。

作者: samsam123321    時間: 17-10-4 20:44

女仔有時仲主動。
作者: mother904    時間: 17-10-4 23:00

要睇性格,早熟的女仔讀咩學校都會搵方法拍拖。我女小學係男女校,有女同學不斷追男仔; 而家讀女校,一樣有同學拍拖。

我由呀女小學已經成日同佢講,跨代貧窮好多時因為早婚早生子女,叫佢諗清楚自己想要一個點樣既人生,做父母後想唔想買多件衫俾小朋友都冇能力...
作者: samsam123321    時間: 17-10-5 23:23

mother904 發表於 17-10-4 23:00
要睇性格,早熟的女仔讀咩學校都會搵方法拍拖。我女小學係男女校,有女同學不斷追男仔; 而家讀女校,一樣 ...

del..
作者: silvia_ng    時間: 17-10-6 09:54

Yanamami 發表於 17-10-4 16:36
中学都唔太多绿裙仔~好易估
應該係「小白菜」
作者: silvia_ng    時間: 17-10-6 09:56

Yanamami 發表於 17-10-4 17:39
你不能阻止扒手睇中你,但你可以小心保管自己財物~
我覺得你呢個比喻非常好! 扒手不會係額頭鑿住「扒手」二字,「狗公」亦然
作者: silvia_ng    時間: 17-10-6 09:58

我前排睇到呢條短片,拍得真係幾好,有時間睇睇 + 不經意咁比你D細路睇睇。

https://www.youtube.com/watch?v=AAG09Ddmh5E
作者: jessimm    時間: 17-10-6 10:03

silvia_ng 發表於 17-10-6 09:54
應該係「小白菜」

沈祖堯都話中學時好鍾意爬斜坡運動.
作者: Jackielee    時間: 17-10-6 10:04

silvia_ng 發表於 17-10-6 09:56
我覺得你呢個比喻非常好!  扒手不會係額頭鑿住「扒手」二字,「狗公」亦然 ...
「扒手」有男有女。
我覺得一般女仔早啲思春,個仔如果生得比較高大,好易比人溝。
作者: silvia_ng    時間: 17-10-6 10:05

jessimm 發表於 17-10-6 10:03
沈祖堯都話中學時好鍾意爬斜坡運動.
上坡「擇」菜食
作者: silvia_ng    時間: 17-10-6 10:09

Jackielee 發表於 17-10-6 10:04
「扒手」有男有女。
我覺得一般女仔早啲思春,個仔如果生得比較高大,好易比人溝。 ...
我仔前晚先話好彩自己讀男校,因佢同小學一個女同學聯絡時,個女仔話功課好多,而且又拍拖,會掛住同男朋友傾計,所以每晚都好夜瞓。呀仔話佢自己就唔會咁笨,咁早搵D野黎影響自己讀書喎
呢D都係我地自細既洗腦工程....其實呀仔早一兩年D聯校活動都識到D女仔 (D女仔真係好主動!),傾左排IG/WHATSAPP咁就無聲無息斷左。問佢點解,佢話唔知點解D女仔咁得閒可以成日傾計,我好忙架麻! (要打機)

作者: jessimm    時間: 17-10-6 10:11

silvia_ng 發表於 17-10-6 10:05
上坡「擇」菜食
鍾意平地運動可以行去隔離打保齡
作者: Soundervolt    時間: 17-10-6 10:26

silvia_ng 發表於 17-10-6 09:54
應該係「小白菜」

我學生年代既印象中「小白菜」比較純....不過今時今日已經冇哂師姑型學校

作者: October.    時間: 17-10-6 10:35

Jackielee 發表於 17-10-6 10:04
「扒手」有男有女。
我覺得一般女仔早啲思春,個仔如果生得比較高大,好易比人溝。 ...
又高大成績又唔錯, 咪好易成為"危險目標",  希望只限于名校生。

運動叻既男仔應該比較受歡迎.

作者: Soundervolt    時間: 17-10-6 10:38

silvia_ng 發表於 17-10-6 10:09
我仔前晚先話好彩自己讀男校,因佢同小學一個女同學聯絡時,個女仔話功課好多,而且又拍拖,會掛住同男朋友 ...

女仔比男仔早熟,如果妳囝仔仲係初中仲會係細路一名,仲覺得女仔係"茶煲",但同齡女仔己經係少女,高小己發育,荷爾蒙變化好大,所以對男女間關係有好大差距。我朋友個仔初中時話女仔好麻煩,當時誓神劈願話唔會拍拖,剛剛升高中已經有三個女朋友。

作者: samsam123321    時間: 17-10-6 10:38

阿del.
作者: samsam123321    時間: 17-10-6 11:33

只有......
作者: KK20010609    時間: 17-10-6 11:40

作者: Yanamami    時間: 17-10-6 11:48

以上禁多位mami都係男生mami.....相當不安

我以女生家長講下啦~~我大女(今年大-)有幾个幼稚園同学去左不同女校讀,有禁啱得禁橋,小学都係女校既都有拍拖,我女同另-个小学讀男女校既都無拍拖……再睇埋性格啦,我女同無拍拖果个性格“强”d,屬有主見独立型……不过唔代表晤識男仔……-样有同个别煲whatsapp粥/face time, 雞喙唔断(但又唔係拍拖关系,真係啱倾)……我亦“訪問”过我思想比同齡更成熟又係讀女中既細女(永遠同大佢-两年既人mix), 佢話中学既男仔儍更更十分唔掂……

所以結論係無-定~
作者: samsam123321    時間: 17-10-6 11:52

KK20010609 發表於 17-10-6 11:40
唔好俾佢出去比賽, 社交

......
作者: samsam123321    時間: 17-10-6 12:10

Yanamami 發表於 17-10-6 11:48

我以女生家長講下啦~~我大女(今年大-)有幾个幼稚園同学 ...

所del.
作者: Yanamami    時間: 17-10-6 12:20

samsam123321 發表於 17-10-6 12:10
所以話現在的女仔識男仔好主動,女校跟本困唔到佢地
时代唔同了,女人有主見又独立,買野都自己買唔等男人送、好多时離婚都由女人提出,唔似以前好似世界末日禁……所以女生睇中男生主动識絕对唔出奇~
作者: TwinWong    時間: 17-10-6 13:06

2jkidsfather 發表於 17-10-4 13:20
唔好俾佢出去補習。
拍拖根源

我大女中一補到中五
有大型 小型補習社有補
都無因為補習而拍拖
反而停補習經朋友識朋友開始
到DSE時 男朋友識做無打擾佢
仲幫佢lock 哂fb MSN 唔比佢用

作者: silvia_ng    時間: 17-10-6 13:17

Soundervolt 發表於 17-10-6 10:38
女仔比男仔早熟,如果妳囝仔仲係初中仲會係細路一名,仲覺得女仔係"茶煲",但同齡女仔己經係少女,高小己 ...
呀仔中三,唔大唔細,但身型尚在發育,開始標高緊。而思想都OK成熟 (當然氹人笑既低能野仍然有做),絕對地係暖男一個 (主動幫我洗米 / 買送攞野 / SET我手指模可睇到佢電話 / 風趣幽默 / 每晚陪我傾計),好彩佢而家仲係矮仔,未有太多女埋身
至於遲D....可以長高D既,我都難講呀!

作者: ANChan59    時間: 17-10-6 14:23

Yanamami 發表於 17-10-6 11:48

我以女生家長講下啦~~我大女(今年大-)有幾个幼稚園同学 ...

在EK好多妈咪怕个女分心或者俾人呃,我觉得世界变了,不一定是这样!

我反而教阿仔小心衰十一,及被人砌生豬肉!唔好太易俾人埋身,了解多些,观察多些,才作決定!

女仔在大学,不少喜欢集邮及收兵,阿仔见不少同学如你细囡所讲儍更更,做几份 part time 請“女朋友” (一廂情愿)吃好嘢,送礼物手袋,不知道自己只是其中一个清兵!

你都知我四年前在日誌都讲,现在女仔眼角好高,男仔就读不同学科,水泡科已经有杌会俾人 out 咗!

我就反而提醒阿仔,小心 d 女仔。幸好在中学已经身经百战,学识点推,无谓随便上身!

作者: jessimm    時間: 17-10-6 14:43

ANChan59 發表於 17-10-6 14:23
在EK好多妈咪怕个女分心或者俾人呃,我觉得世界变了,不一定是这样!

我反而教阿仔小心衰十一,及被人砌 ...
大學是社會的縮影, 有些學生又怕出唔到pool, 有些學生又要威.
作者: ANChan59    時間: 17-10-6 14:49

jessimm 發表於 17-10-6 14:43
大學是社會的縮影, 有些學生又怕出唔到pool, 有些學生又要威.

May be. It's like reality show

作者: Mattison    時間: 17-10-6 14:53

其實我覺得現在男女學生 相比我少時更趨保守
那時 高中拍拖 大學生仔 簡直流行兼夾型爆
唔明有乜好驚

當了老爸 既然當上了處長
我都設想過情況 一條新生命
須要時 別把樂事誤掉 錯把哀事弄
書幾時都有得讀
最緊要 活得結實

作者: Mattison    時間: 17-10-6 14:57

其實女校怕的不是男女拍拖
眼見幾許偽鴛鴦 十年後仍在目前
願鑑之

作者: samsam123321    時間: 17-10-6 15:14

Mattison 發表於 17-10-6 14:57
其實女校怕的不是男女拍拖
眼見幾許偽鴛鴦 十年後仍在目前
願鑑之
夠長情
作者: Mattison    時間: 17-10-6 15:44

I still see several pairs through my girls contact. They are doing great, career wise. The future is rather dim though.
作者: Yanamami    時間: 17-10-6 17:54

所以女都要教。我最憎女仔利用男仔。喺foodcourt有時見到d女仔明知個男仔有心就點來點去,當人阿4禁!我教女,唔鍾意就第一時間講清楚,唔好搞曖昧。自己要乜自己買,佔人便宜要還架~~世上只有父母先喺無條件向你付出架咋~
作者: mother904    時間: 17-10-6 18:37

samsam123321 發表於 17-10-5 23:23
未必是事實。早婚都可以發達。以前有人讀醫時都大肚。只要是家庭support 到,大肚未必係大問題。 ...

所以我講「好多時」
事實上係有研究報告,好多跨代貧窮的家庭都係早婚、早生子女,外國同香港都係。當然,如果屋企有錢可以支援,早婚早生未必係大問題,但可惜好多家庭都不是。

作者: October.    時間: 17-10-6 20:27

有d女仔就係喜欢集邮及收兵,唔局限大學女仔既。

太有主見既女仔要係大學拍拖,我眼見又唔係咁易。

作者: dlam141231    時間: 17-10-6 20:55

阿仔既高中同學, 佢地拍拖两年, 係公開的一對, 我後來深切體會到, 拍拖係唔會影響學業, 男既IB 43分, 女既IB 44分,

當年我都怕個仔中學拍拖, 記得他中五那年, 我好婉轉咁同佢講, 咪咁早拍拖, 最好等到入大學至拍 (結果佢真係入大學至拍).  我好記得當年個仔係咁回覆我 : "早?!  我啲同學係度講緊EX啦."  

作者: Yanamami    時間: 17-10-6 21:23

October. 發表於 17-10-6 20:27

隨緣……唔係必須品。
作者: October.    時間: 17-10-6 21:29

Yanamami 發表於 17-10-6 21:23
隨緣……唔係必須品。

我囡都係咁講。佢都係屬於有主見獨立,唔識得撒嬌既女仔。

不過,我又想佢可以適當扮下嬌嗲。佢大學三個最好既朋友,一個來自女校、倆個來自男女校都無拍拖。

作者: Yanamami    時間: 17-10-6 22:00

October. 發表於 17-10-6 21:29

不過,我又想佢可以適當扮下嬌嗲。佢大 ...
拍拖嘛……同升中考学校-样:人揀你、你揀人;沒有最好,只有最適合,最後都係一个緣字~
作者: ANChan59    時間: 17-10-6 22:27

Better fit for some boys
作者: ANChan59    時間: 17-10-6 22:28

Yanamami 發表於 17-10-6 22:00
拍拖嘛……同升中考学校-样:人揀你、你揀人;沒有最好,只有最適合,最後都係一个緣字~ ...
So true.
作者: Yanamami    時間: 17-10-6 22:33

ANChan59 發表於 17-10-6 22:27
Better fit for some boys

[color=rgba(0, 0, 0, 0.870588)]冤豬頭都有盟鼻菩薩吖嘛~
作者: October.    時間: 17-10-6 22:45

Yanamami 發表於 17-10-6 22:00
拍拖嘛……同升中考学校-样:人揀你、你揀人;沒有最好,只有最適合,最後都係一个緣字~ ...

缘份好重要,最近聽到一個窮家子和有錢女拍拖既case,窮家子并不是甚麼名校生,大尃生咋,係Ek標準來講B1生都不是,我以為呢個年代唔會發生,但居然女家父母都冇反對。
作者: Yanamami    時間: 17-10-6 22:56

October. 發表於 17-10-6 22:45
缘份好重要,最近聽到一個窮家子和有錢女拍拖既case,窮家子并不是甚麼名校生,大尃生咋,係Ek標準來講B1生都 ...
如果父母反对……可以拍韓劇
个男仔应該有佢过人之处令女仔父母欣賞。

作者: jessimm    時間: 17-10-6 22:59

入左大學就可以鬆懈
作者: October.    時間: 17-10-6 23:13

jessimm 發表於 17-10-6 22:59
入左大學就可以鬆懈
我支持佢拍拖的,衣家等緣到
作者: gracelam    時間: 17-10-6 23:21

Yanamami 發表於 17-10-6 17:54
所以女都要教。我最憎女仔利用男仔。喺foodcourt有時見到d女仔明知個男仔有心就點來點去,當人阿4禁!我教 ...

我都咁教個女。 我仲要加多句, 遇著個"痴"心漢, 死纒爛打有排煩。 總結: 唔好收兵, 唔好玩人, 潔身自愛!!

作者: ANChan59    時間: 17-10-6 23:59

作者: ANChan59    時間: 17-10-7 00:00

gracelam 發表於 17-10-6 23:21
我都咁教個女。 我仲要加多句, 遇著個"痴"心漢, 死纒爛打有排煩。 總結: 唔好收兵, 唔好玩人, 潔身自愛!!
...

作者: ANChan59    時間: 17-10-7 08:15

October. 發表於 17-10-6 20:27

我明白,他中学在男校,可能冇咁觉,到大学就十分明顕!

作者: ANChan59    時間: 17-10-7 08:18

October. 發表於 17-10-6 23:13

同意,到某个階段,个人夠成熟,了解自己要乜,隨时可以开始,最怕的是单纯人有我有。

作者: jessimm    時間: 17-10-7 09:41

October. 發表於 17-10-6 23:13

暫時,等運到嘅三年後等到. 但是, 等緣到嘅就剛剛等緊
作者: Soundervolt    時間: 17-10-7 10:48     標題: 回覆樓主:

我會俾仔女喺唔影響學業同唔會搞出大頭佛之下,盡量喺年青時期,多尐接觸異性,多尐累積男女之間嘅經驗。因為感情就算失敗,後果唔會嚴重,但當年長之後先至遭遇感情錯失,可能就萬劫不復。

個案A:
朋友兩夫婦都係外科醫生,有一獨女由細到大都被萬千寵愛,小學讀DGJS,中學到英國Wycombe Abbey School寄宿,大學畢業於LSE Law School,返港後立即喺Magic Circle工作,前途一片光明,係父母眼中嘅dream girl。不過父母保護罩實在太強,所以學生時期冇機會拍拖,但有一日認識咗一個紋哂身墨西哥裔美國籍退役陸戰隊士兵,剛巧喺遊歷香港打散工,兩個一拍即合,愛到要生要死,後來個女仔仲辭埋份工,放棄一切跟個男仔返美國生活,仲同父母講佢終於搵到佢嘅至愛,要過一尐有經歷嘅生活,父母就一殼眼涙....

個案B
朋友兩夫婦白手興家,有兒有女,生活十分安穩無憂,人到中年認識咗位年輕女子談上戀愛,當然搞到家嘈屋閉,朋友都勸佢應該回頭是岸,不過佢話:「我同老婆由細到大都係鄰居,大家一齊成長,行街睇戲就搵埋對方,跟住做生意佢又幫手,之後就順理成章去結婚....其實大家都冇拍過拖,咁大個人到宜家先至有初戀嘅感覺....」

作者: Yanamami    時間: 17-10-7 11:12

Soundervolt 發表於 17-10-7 10:48
我會俾仔女喺唔影響學業同唔會搞出大頭佛之下,盡量喺年青時期,多尐接觸異性,多尐累積男女之間嘅經驗。因 ...
其实“那些年”係好sweet的……如你所講,係唔影响学业同搞出人命大前題下,真係並無不可~我同学个仔係学校拍拖,佢話所有同学同老師都知(yeah~老師都知,但两个成績品行俱佳,無人出声反对),反而佢係最後知~家下女既出国男既亦入左三大~
作者: October.    時間: 17-10-7 11:54

ANChan59 發表於 17-10-7 08:18
同意,到某个階段,个人夠成熟,了解自己要乜,隨时可以开始,最怕的是单纯人有我有。
...

我都同女講,最好拍多幾次拖,先知道邊個人適合自己,如果遇到意中人,女追男都唔怕,唔好錯過,試過唔得咪放棄囉。聽講依家好多男仔寧願係屋企打機,都唔願追女仔拍拖。

作者: October.    時間: 17-10-7 12:00

jessimm 發表於 17-10-7 09:41
暫時,等運到嘅三年後等到. 但是, 等緣到嘅就剛剛等緊
“緣份”好重要,但主動爭取,成就“姻緣”既機會都大d。
作者: jessimm    時間: 17-10-7 12:14

October. 發表於 17-10-7 11:54
我都同女講,最好拍多幾次拖,先知道邊個人適合自己,如果遇到意中人,女追男都唔怕,唔好錯過,試過唔得 ...聽講依家好多男仔寧願係屋企打機,都唔願追女仔拍拖。
好多等運到
作者: ANChan59    時間: 17-10-7 12:17

回覆 October. 的帖子

聽講依家好多男仔寧願係屋企打機,都唔願追女仔拍拖。

Do you know why ?

作者: Yanamami    時間: 17-10-7 12:30

ANChan59 發表於 17-10-7 12:17

要洗錢
作者: gracelam    時間: 17-10-7 12:41

自從網絡發達, 人與人之間溝通少左好多, 宅男唔識表達/怕食0檬/怕女仔煩/要洗錢等。。。。

寧願打機好過泡妞!!

作者: plastic    時間: 17-10-8 07:12

唔好俾佢出去補習。
拍拖根源

阿仔上補習班時,唔熟的女同學(女校生)冇上一堂唔去WhatsApp 群組問功課,反而私底三番四次WhatsApp 俾阿。女孩子早熟,有好多幾進取下!

Ps 阿仔自小讀男校,我就是為了避免進擊的女生

作者: plastic    時間: 17-10-8 07:23

Soundervolt 發表於 17-10-6 10:26
我學生年代既印象中「小白菜」比較純....不過今時今日已經冇哂師姑型學校

...

當年(小白菜)真係冇同學在求學時期拍拖。記得有一pair孖女師姐每天要搭船返學,在船上同其他學校男生有疑似拍拖行為,當時傳遍學校,校長要同她倆「照肺」。

作者: Glau    時間: 17-10-8 11:08

宜家好多女仔以收得多兵為榮
作者: Gakki    時間: 17-10-8 15:01

我係樓主。其實我唔反對拍拖,只係唔希望太早喺中學階段。
暫時睇各位意見,都係分成兩派支持各半。一派話男女校拍拖普遍過女校,一派話無關係純粹睇人性格。

作者: October.    時間: 17-10-8 17:20

Do you know why ?
現代男仔越來越內向?女仔茶煲?

作者: October.    時間: 17-10-8 17:25

jessimm 發表於 17-10-7 12:14
好多等運到

我家女兒都係缺乏一顆“恨”拍拖的心,反而我地鼓勵佢多d去交友冇壞。

咁,言談之中,我地知道佢對大學內邊啲男同學係有啲睇法既,就好似男仔睇女仔全部都係港女咁片面,所以要等緣份到囉。

作者: BBKDWLAM    時間: 17-10-8 19:38

gracelam 發表於 17-10-7 12:41
自從網絡發達, 人與人之間溝通少左好多, 宅男唔識表達/怕食0檬/怕女仔煩/要洗錢等。。。。

寧願打機好過 ...

宜家都開始多女仔打機,可能投其所好,始終女追男隔重紗

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-8 21:20

回覆 Yanamami 的帖子

打機都要洗錢,課金總值分分鐘超過拍拖嘅洗費。
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-8 21:30

我都係缺乏“恨” 拍拖嘅心,對男仔冇咩興趣,阿爸話唔退休得住,驚我嫁唔出,要儲錢買定姑婆屋俾我

不過好多香港男仔真係麻煩。弱不禁風,少少野就喊攰,叫佢幫手買嘢做嘢都嫌煩,煮飯又唔識,又唔執屋,有啲男仔連擔擔抬抬嘅能力都冇,結果成班女仔自己幫自己,仲要"湊仔"。不過可能我讀女校讀得耐,咩都要自己做,所以覺得班男仔咩都唔識。

同樣年齡嘅英國男仔,不但禮貌,仲唔怕蝕底。就算家境唔係特別好,出街食飯都唔介意自己俾(我哋班女仔都唔好意思,即刻提出 AA 制/食平 d)。見個女仔著唔夠衫會驚佢涷,會幫個女仔披上自己件褸。有女仔擔擔抬抬的話,無論識唔識佢,都一定出手幫佢。我見人哋 9 歲仔都好主動幫個大學女仔抬行李落火車。如果有女仔在場,佢哋盡量會唔講粗口同咸嘢。仲要 10 個男仔 10 個都識煮飯,有好多已經有大廚手藝,煎排煮意粉整甜品樣樣都識 d ,味道真係掂!雖然佢地有時候係傻傻地,但係唔會覺得同佢地一齊係「湊仔」。阿媽仲要話識個香港男仔,大佬我唔想「湊仔」。

作者: Yanamami    時間: 17-10-8 21:47

1998Ruby1998 發表於 17-10-8 21:30

我都係缺乏“恨” 拍拖嘅心,對男仔冇咩興趣,阿爸話唔退休得住,驚我嫁唔出,要儲 ...

全中呀~~~我都叫阿女千祈咪幫人湊仔!真係無称揾个陀……
作者: gigilovesnoopy    時間: 17-10-8 22:06

回覆 1998Ruby1998 的帖子

其實我最怕亞囡搵咗D「極品」,等同香港仔怕D港女一樣。

我諗你唔係冇拍拖心,只係對極品港男冇興趣。我週邊好多女性朋友都選擇了外國人同居或結婚,祝你早日find your Mr. Right.

作者: October.    時間: 17-10-8 22:47

1998Ruby1998 發表於 17-10-8 21:30

我都係缺乏“恨” 拍拖嘅心,對男仔冇咩興趣,阿爸話唔退休得住,驚我嫁唔出,要儲 ...
香港男仔有需要去當兵入伍,至少都要軍訓吓

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-8 22:53

要佢哋當兵,10 個有 9 個情願做觀音兵。
作者: gracelam    時間: 17-10-8 23:19

1998Ruby1998 發表於 17-10-8 22:53

要佢哋當兵,10 個有 9 個情願做觀音兵。

舊年阿女學校旅行, 分組燒烤, 之前幾個女性已經plan買乜食物/飲品/帶咩用品等, 同組唯一2個男仔只係對食物要求有出過聲, 跟住全程係冇發表意見。 戲肉嚟, 出發前一日叫男仔買野, 一個又話要補習唔得閒, 另一個又話阿媽唔比, 要準時返屋企, 最後所有野幾個女仔搞掂晒, 我個女就呻話D男仔衰到冇朋友, 幾個女仔咩住個重書包去入貨, 跟住抬住D食物用具返屋企, 第2朝又搬返去學校!!

我成機落藥, 第時揀男朋友揀D有責任感, 有風度嘅, 唔好幫人湊仔

作者: ANChan59    時間: 17-10-8 23:37

Glau 發表於 17-10-8 11:08
宜家好多女仔以收得多兵為榮
Only some of them.
作者: ANChan59    時間: 17-10-8 23:40

Yanamami 發表於 17-10-8 21:47
全中呀~~~我都叫阿女千祈咪幫人湊仔!真係無称揾个陀……
I train my son for cooking ..... wine tasting and coffee making ....  

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5