教育王國

標題: 出發了嗎? [打印本頁]

作者: kit2004    時間: 17-9-7 18:18     標題: 出發了嗎?

呀仔前兩天出發了,第一年,已經好掛住。冇人陪我食早餐,陪我買野,送佢學琴,車佢番學。同我講學校既事,入佢房叫佢食飯食甜品,唔好甘夜訓。。。好空虛。
佢暫時都ok happy. 已經識到新朋友,都好安慰。都好似唔掛住我。

依家日日都好得閒,有d唔慣。

我知要放手,已經放左好耐。但放手唔代表唔掛住佢。放手都要保持親子關係到老。

作者: katrinafu    時間: 17-9-7 18:39     標題: 回覆樓主

明既,我舊年都係咁 ,但不經不覺又一年 , 昨晚送她出機場 ,我都有點唔捨得, 但她就好瀟洒咁 Bye 便入閘,攬都唔攬我呀

剛剛打比我返到學校, 執緊行李,但今個term 又 夾到 黑人房友 ,好唔開心喎 ,我說 你預咗啦 !

而我 都係時後要搵番D part time 工作做下 !

作者: yfchanMa    時間: 17-9-7 21:51

回覆 kit2004 的帖子

完全明白你的心情!間屋少左個人,屋企變得有點靜。
望番起五年前我送呀仔去英國讀書至今,時間真係過得好快。呀仔同我地嘅感情不單只無淡,仲愈來愈close,見佢有好成績,所有都是值得的!還記得他在港讀last year果年,因為佢嫲嫲生日約好晒日子食飯,我同老公都以心為心呀仔一定可以出席,點知原來佢約左同學一齊去聽音樂會(因為是學校指定功課之一),我老公唔肯讓步,佢兩個就嘈起上黎。但呢幾年間,到每次呀仔臨放holiday回港前,如果佢有朋友想預早約定佢回港時出來聚,他會事先知會我地一聲,因為他知道我地也會同佢去探爺爺嫲嫲、公公婆婆,大家夾好日子時間,再無不必要嘅爭拗出現過。
希望你嘅孩子讀得開心,你曰後見到佢嘅成長,一定感到安慰!

作者: 英子    時間: 17-9-7 21:58

回覆 yfchanMa 的帖子

全完同意,少見面反而感情好左!
作者: 梁媽媽    時間: 17-9-8 08:48

我女都出國幾年, 我地用 Gmail a/c 開左個 共同的 Calendar (我地用三星手機可以在手機用。)
佢每次回香港的日子, 佢約人的話, 全部行程都要寫在家庭 Calendar 內, 就算未落實的,
都會寫住 "可能同 xxx 食飯" ,  我亦會加上 "婆婆晚飯" ... 之類, 仲有回港好多醫生/ 牙醫 / Facial
好多時早幾個月已約定的, 都寫晒落去, 咁大家就會好明白, 唔怕撞期。

通常星期六, 日晚佢都知道要留比家人, 唔會約自己朋友。

作者: Ruby1219    時間: 17-9-8 09:33

梁媽媽 發表於 17-9-8 08:48

我女都出國幾年, 我地用 Gmail a/c 開左個 共同的 Calendar (我地用三星手機可以在 ...

haha! 我幾年前開始用呢個google calendar 嘅方法,將阿仔個calendar sync 落我哋兩部手機度,佢啲(去英國前)課外活動、flight booking (去英國後), family trips and gatherings 我都係直接入落佢個calendar, 咁就大家都睇到。不過佢自己就無入calendar 嘅習慣囉。

作者: szeszeso    時間: 17-9-8 11:41

我個仔都是今年過英國讀書,真的不捨得還依依不捨,我回港後都不習慣.
作者: kit2004    時間: 17-9-8 11:48

katrinafu 發表於 17-9-7 18:39
明既,我舊年都係咁 ,但不經不覺又一年 , 昨晚送她出機場 ,我都有點唔捨得, 但她就好瀟洒咁 Bye 便入閘 ...

因為成棚人送機,所以冇喊。望住佢入閘,檢查,過關。佢大手一揮,就走了。

我暫時唯有做下運動,執下屋(呢排成日執) ,上下網甘。

作者: kit2004    時間: 17-9-8 11:55

szeszeso 發表於 17-9-8 11:41
我個仔都是今年過英國讀書,真的不捨得還依依不捨,我回港後都不習慣.

你同佢一齊去?我個唔想我跟

以往晚飯只同佢一齊食。老公番夜,大仔又訓覺。依家等老公番先食,唔想一個人食飯,食唔落。

作者: andyng2014    時間: 17-9-8 11:59

沒有女兒在家開始有點不習慣,當時間久了,慢慢會習慣,
但她回到身邊時,有時還不習慣,因為她一回來,大家的重心又轉在她身上,
但無可否認的,孩子在外國久了,會變得獨立自信,
各方面都成熟了,做父母的會很開心。

作者: 亮燈    時間: 17-9-8 12:45

andyng2014 發表於 17-9-8 11:59
但她回到身邊時,有時還不習慣,因為她一回來,大 ...

完全同意及感受到,阿大讀左三年,阿細讀左一年,佢地過左去既日子反而令我覺得舒服及寧靜,自由好多。XD

作者: db7mu23    時間: 17-9-8 13:12     標題: 回覆樓主:

明晚星期六夜機 !
正式出發 !

作者: Ruby1219    時間: 17-9-8 14:52

andyng2014 發表於 17-9-8 11:59
但她回到身邊時,有時還不習慣,因為她一回來,大 ...

同感。
我都係反而阿仔返嚟要改變routine 嚟就返佢。
留學後係成熟獨立啲,同多咗識得關心屋企。
我哋嘅相處似朋友多啲,關係好咗(比起響英國前啱啱青春期)!

作者: 亮燈    時間: 17-9-8 15:09

db7mu23 發表於 17-9-8 13:12
明晚星期六夜機 !
正式出發 !

一樣,00:35飛。

作者: db7mu23    時間: 17-9-8 15:17     標題: 回覆樓主:

阿仔坐阿聯猶,預算係杜拜冲個涼,未試過,唔知得唔得 !

作者: db7mu23    時間: 17-9-8 15:17

亮燈 發表於 17-9-8 15:09
一樣,00:35飛。

大家順風 !

作者: andyng2014    時間: 17-9-8 15:27

其實現在科技太先進了,沒有距離感了,每天都可以用視頻聊天,我們用Facetime,女兒每天都會打來,一天基本上3-4次,過去四年都是這樣,她大小事情都告知我們。
在外讀書幾年,她學會感恩,有目標,有獨立思考,思維也變了,會用不同的角度去看事件,對政治社會也很關心。
現在回到香港猛看中文書(今年暑假看完三本唐代歷史,背了很多唐詩),她也知道中文很要。

作者: 亮燈    時間: 17-9-8 16:08

db7mu23 發表於 17-9-8 15:17
大家順風 !

大家咁話,謝謝!

作者: siumiu2010    時間: 17-9-8 17:04

亮燈 發表於 17-9-8 12:45
完全同意及感受到,阿大讀左三年,阿細讀左一年,佢地過左去既日子反而令我覺得舒服及寧靜,自由好多。XD
...
X 2

作者: katrinafu    時間: 17-9-8 17:21

kit2004 發表於 17-9-8 11:48

因為成棚人送機,所以冇喊。望住佢入閘,檢查,過關。佢大手 ...

Me too .. 今日昨日都係執屋清潔 !

你都好可以等下老公食飯,我就 ⋯ 冇得等,因為他成日出差 ,係香港日子又係好忙 ,等佢食飯我應該餓死了 。
但阿女去英國時 ,我倆都是減肥,她成日話學校食物難食,每次返來都係瘦了 ,而我就一條友就 吃素多 , 我和女呢個暑假肥了呀 !

作者: 小蜜蜂818    時間: 17-9-8 17:29     標題: 回覆樓主

十分理解你現在心情。我也一樣,阿仔summer 回來一個月,前天回去開學。
這一個月每天有他陪早餐、晚餐。他放電腦在梳化對面打機,我可以經常望著佢。現在入他房間、座梳化望著對面.......心情真的不好受。現在望聖誕回來又再短聚

作者: kit2004    時間: 17-9-8 17:34

katrinafu 發表於 17-9-8 17:21
Me too .. 今日昨日都係執屋清潔 !

你都好可以等下老公食飯,我就 ⋯ 冇得等,因為他成日出差 ,係香港 ...

姐姐抹完我再執執抹抹,我諗佢心入面多得我唔少。

我好難減有老公隻魔鬼,人地想減肥,佢成日話屋企冇人不如出去食!唯有做下運動郁下。你就好,個女同你一齊減,有動力。我細仔瘦到23,24腰。佢增肥就差不多。

作者: kit2004    時間: 17-9-8 17:43

小蜜蜂818 發表於 17-9-8 17:29
十分理解你現在心情。我也一樣,阿仔summer 回來一個月,前天回去開學。
這一個月每天有他陪早餐、晚餐。他 ...

習慣佢地在身邊。初初都好難適應。 但佢好似唔掛住我囉!佢不知幾happy, 新環境新事物新朋友。全部好新鮮。

今年我仔第一年,會比佢番密d, 下個月中佢會番黎。出年就唔會比佢番甘密。個幾月飛一次機票真係金。

作者: 小蜜蜂818    時間: 17-9-8 18:02

kit2004 發表於 17-9-8 17:43
習慣佢地在身邊。初初都好難適應。 但佢好似唔掛住我囉!佢不知幾happy, 新環境新事物新朋友。全 ...

你仔去英國?英國真的隔個月就可以回來。
我阿仔年頭出去加拿大,起初知道他不習慣甚麼事都要自己做、面對甚麼都是他自己解決。但summer 回來後,我感覺他有改變,早上起床沒有以前那麼賴(emoji)️,自己洗波(emoji)⋯⋯整個人獨立咗。大家關係也好咗。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-9-8 18:21

我上年係第一年,都係咁,開籠雀咁,完全冇心肝。
衰 d 講句,有了自由忘了娘,病了時候想念娘。
今年我 12 月唔返。阿媽話慳錢,阿爸就好唔捨得不過一切都由阿媽話事。

作者: 亮燈    時間: 17-9-8 18:31

1998Ruby1998 發表於 17-9-8 18:21

唔通阿爸真係女既前世情人?我只有兩仔,但我就完全唔掛住佢地。相反媽咪就好掛佢地囉!

作者: katrinafu    時間: 17-9-8 18:38

亮燈 發表於 17-9-8 18:31
唔通阿爸真係女既前世情人?我只有兩仔,但我就完全唔掛住佢地。相反媽咪就好掛佢地囉!
...

絕對是啦 , 爸爸要出差,早過阿女兩日飛, 阿女 又攬又錫爸爸 。 我呢 係機場 攬一下都唔得,唔好話錫啖我 , 舉手 bye 一下便入去 , 因為幾個同學一班機 ,快D 入去join埋一齊 !

作者: andyng2014    時間: 17-9-8 18:43

完全同意,女兒同父親是前世情人,
我們逛街拖着手不知多溫馨,
我女兒同她媽媽感情超好,任何問題都先找媽媽。

作者: 亮燈    時間: 17-9-8 18:55

katrinafu 發表於 17-9-8 18:38
絕對是啦 , 爸爸要出差,早過阿女兩日飛, 阿女 又攬又錫爸爸 。 我呢  係機場 攬一下都唔得 ...

可惜我冇女,感受唔到啊!

作者: kit2004    時間: 17-9-8 20:10

1998Ruby1998 發表於 17-9-8 18:21

真係冇心肝.問多兩問仲嫌我煩,我就唔wts佢!
12月唔番你女肯??

作者: caerion    時間: 17-9-8 21:06

我都慢慢適應緊大家加油。好快就12月嫁啦。校長同舍監話有掛著同哭係好正常嘅。
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-9-8 21:30

我咪個女 我唔想返,可以約同學仔去歐洲遊。返去咪畀兩老人盯人
作者: katrinafu    時間: 17-9-8 22:57

1998Ruby1998 發表於 17-9-8 21:30

我咪個女  我唔想返,可以約同學仔去歐洲遊。返去咪畀兩老人盯人  ...

作者: fishmum    時間: 17-9-9 09:41

kit2004 發表於 17-9-7 18:18
呀仔前兩天出發了,第一年,已經好掛住。冇人陪我食早餐,陪我買野,送佢學琴,車佢番學。同我講學校既事, ...

一定掛住架啦但應該慢慢會好d,比d時間自己!
一年過後,我真的發覺呀女學識著緊自已d嘢!以前是你緊佢唔緊的!小朋友離開屋企長大得快d,值得放佢出去

作者: fishmum    時間: 17-9-9 09:42

1998Ruby1998 發表於 17-9-8 21:30

我咪個女  我唔想返,可以約同學仔去歐洲遊。返去咪畀兩老人盯人  ...

真開心

作者: db7mu23    時間: 17-9-10 00:26     標題: 回覆樓主:

阿仔已上飛機,等起飛。

仔話 : Free upgrade to businesses class

作者: katrinafu    時間: 17-9-10 00:36

db7mu23 發表於 17-9-10 00:26
阿仔已上飛機,等起飛。

仔話 : Free upgrade to businesses class

坐得舒服 !

作者: db7mu23    時間: 17-9-10 07:35

katrinafu 發表於 17-9-10 00:36
坐得舒服 !

仔話好開心,好舒服

仲有30分鐘到杜拜 !

圖片附件: IMG-20170910-WA0009.JPEG (17-9-10 07:35, 80.91 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTY5MzY2fDA4NGViZTBhfDE3MjcxODY1NDR8MA%3D%3D

作者: db7mu23    時間: 17-9-10 07:40

katrinafu 發表於 17-9-10 00:36
坐得舒服 !

2/9 改機票,加了949元
6/9 再改機票,加了1003元

今次自動提升商務,有賺 !

作者: 難相處    時間: 17-9-10 08:38     標題: 回覆樓主

我仔今年第四年,次次、年年送完佢機都失落一星期,都會流馬尿.........

作者: Ruby1219    時間: 17-9-10 10:01

db7mu23 發表於 17-9-10 07:40
2/9 改機票,加了949元
6/9 再改機票,加了1003元

因為visa? 遲咗返去開學?

作者: db7mu23    時間: 17-9-10 10:36

Ruby1219 發表於 17-9-10 10:01
因為visa? 遲咗返去開學?

係!
學生簽證
才遲了上學 !

作者: Ruby1219    時間: 17-9-10 11:17

db7mu23 發表於 17-9-10 10:36
係!
學生簽證
才遲了上學 !

守得雲開! 恭喜!

作者: db7mu23    時間: 17-9-10 20:49

Ruby1219 發表於 17-9-10 11:17
守得雲開! 恭喜!

到達了曼徹斯特機場
已經上了的士
回校途中 !

作者: 梁媽媽    時間: 17-9-11 08:58

db7mu23 發表於 17-9-8 15:17
阿仔坐阿聯猶,預算係杜拜冲個涼,未試過,唔知得唔得 !
請問阿聯猶..手提電腦係咪都可以跟身帶上飛機?

作者: 亮燈    時間: 17-9-11 09:13

梁媽媽 發表於 17-9-11 08:58

可以

作者: 亮燈    時間: 17-9-11 09:14

難相處 發表於 17-9-10 08:38
我仔今年第四年,次次、年年送完佢機都失落一星期,都會流馬尿.........

我已經冇晒感覺XD

作者: db7mu23    時間: 17-9-11 09:30

梁媽媽 發表於 17-9-11 08:58

係 !

作者: siumiu2010    時間: 17-9-12 21:02

囡囡番左英國了, 雖然吾係第一年, 但仍然有D失落, 剩下時間靠運動幫助舒緩

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5