教育王國

標題: 真道2nd Interview [打印本頁]

作者: coach_LO    時間: 17-8-21 12:00     標題: 真道2nd Interview

亞仔入到去忽然硬晒軚,兇多吉少了.......

作者: moniko    時間: 17-8-21 18:03     標題: 回覆樓主

我覺得自己in 得好差

作者: 3hearts    時間: 17-8-21 18:13     標題: 回覆樓主:

请問二見形式是?

作者: W_cindy    時間: 17-8-21 19:06     標題: 回覆樓主

老師仲未介紹完自己,囝囝已經在主動展示介紹佢著嘅iron man new shoes⋯⋯我好後悔畀佢著新鞋去面試始料未及

作者: superbabykids    時間: 17-8-21 19:45

請問老師有無講幾時有結果?

作者: JCHANG    時間: 17-8-21 19:49

superbabykids 發表於 17-8-21 19:45
請問老師有無講幾時有結果?

29/9

作者: happy26    時間: 17-8-21 20:54     標題: 回覆樓主:

有問家長問題嗎?

作者: jason1978    時間: 17-8-21 21:40

happy26 發表於 17-8-21 20:54
有問家長問題嗎?

Yes

作者: littlefaith    時間: 17-8-22 01:15

W_cindy 發表於 17-8-21 19:06
老師仲未介紹完自己,囝囝已經在主動展示介紹佢著嘅iron man new shoes⋯⋯我好後悔畀佢著新鞋去面試mout ...
生不逢時,如果換轉以前丘校長,見到你囝囝咁主動精靈,即收!
作者: OP妮歌    時間: 17-8-22 08:07

W_cindy 發表於 17-8-21 19:06
老師仲未介紹完自己,囝囝已經在主動展示介紹佢著嘅iron man new shoes⋯⋯我好後悔畀佢著新鞋去面試mout ...

唔使擔心喎,真道應該鐘意呢類咁主動的小朋友

作者: ferrymama    時間: 17-8-22 08:21     標題: 回覆樓主

好怕呢類一齊見既面試,小朋友多數出事,同平日好唔同

作者: ChocoMilk33    時間: 17-8-22 08:25

有時寧可佢地自己入去面試,冇家長在旁,有些小朋友(特別男仔)會冇心理包袱,表現會更自然。
作者: ferrymama    時間: 17-8-22 09:22

ChocoMilk33 發表於 17-8-22 08:25
有時寧可佢地自己入去面試,冇家長在旁,有些小朋友(特別男仔)會冇心理包袱,表現會更自然。 ...

係,另一方面我地父母眼不見為乾淨,會好過好多

作者: 20112012    時間: 17-8-22 10:03

ferrymama 發表於 17-8-22 08:21

非常同意

作者: coach_LO    時間: 17-8-22 10:06

回覆 ChocoMilk33 的帖子

同意! 佢自己入去見可能好好多.
希望有奇蹟啦!!

作者: kcfai2000    時間: 17-8-22 10:36

OP妮歌 發表於 17-8-22 08:07
唔使擔心喎,真道應該鐘意呢類咁主動的小朋友

咁就大件事,我仔好文靜,老師問平時係咪都咁靜

作者: littlefaith    時間: 17-8-22 13:00

其實真道second in,父母一齊入去同小朋友面試,可以觀察小朋友在父母陪同下,是否太過倚賴。此外,往年面試分享得知,second in往往係父母答得差累事,所以父母最好事前準備一下。
作者: kcfai2000    時間: 17-8-22 13:09

littlefaith 發表於 17-8-22 13:00
其實真道second in,父母一齊入去同小朋友面試,可以觀察小朋友在父母陪同下,是否太過倚賴。此外,往年面 ...

謝謝分享,真道其實想收活潑型定書生型呢?

作者: jason1978    時間: 17-8-22 13:24     標題: 回覆樓主

係咪見曬?

作者: jason1978    時間: 17-8-22 13:25

littlefaith 發表於 17-8-22 13:00
其實真道second in,父母一齊入去同小朋友面試,可以觀察小朋友在父母陪同下,是否太過倚賴。此外,往年面 ...

點為之差?唔中point?

作者: coach_LO    時間: 17-8-22 14:18

回覆 jason1978 的帖子

2nd in已完結

作者: kcfai2000    時間: 17-8-22 14:49

coach_LO 發表於 17-8-22 14:18

2nd in已完結

大家係咪畫畫之後交俾老師?
老師也說9月29日會知道結果?

作者: zoeyimmy    時間: 17-8-22 14:59

coach_LO 發表於 17-8-22 14:18

2nd in已完結

唔係in埋今日咩?

作者: coach_LO    時間: 17-8-22 15:38

回覆 zoeyimmy 的帖子

Sorry,應該今日係最後一日。

作者: 嘩華白白    時間: 17-8-22 16:00

coach_LO 發表於 17-8-22 15:38
回覆 zoeyimmy 的帖子

Sorry,應該今日係最後一日。

岩岩in完,我都答得唔好

作者: Nateric    時間: 17-8-22 16:42     標題: 回覆樓主

三年前哥哥見,今年妹妹見,模式好相似

作者: 胖媽媽    時間: 17-8-22 16:47

我都見完,答得唔好,努力準備下一間
老師有問我小朋友畫咗咩野,有收張畫,有講29/9會有email通知

作者: jason1978    時間: 17-8-22 17:01     標題: 回覆樓主

唔聽見叫小朋友介紹幅畫,反而我哋主動問囝囝係乜。
唔知會唔會有反效果呢

作者: kcfai2000    時間: 17-8-23 00:40

jason1978 發表於 17-8-22 17:01
唔聽見叫小朋友介紹幅畫,反而我哋主動問囝囝係乜。
唔知會唔會有反效果呢
...

我哋都係自己問,起初仲以為可以帶走張畫。

作者: Ern    時間: 17-8-23 00:43

胖媽媽 發表於 17-8-22 16:47
我都見完,答得唔好,努力準備下一間
老師有問我小朋友畫咗咩野,有收張畫,有講29/9會有email通知
...

老師有問關於幅畫嘅內容

作者: BERNICEJUNE    時間: 17-8-23 01:34

ferrymama 發表於 17-8-22 08:21
唔係一齊見喎,先一齊,之後家長出去等,再之後家長入番來,小朋友畫畫,家長坐另一邊問問題。 你地唔係咁咩?
作者: Ern    時間: 17-8-23 07:44

BERNICEJUNE 發表於 17-8-23 01:34
唔係一齊見喎,先一齊,之後家長出去等,再之後家長入番來,小朋友畫畫,家長坐另一邊問問題。 你地唔係咁 ...

係呀。一入去,家長同小朋友一齊坐低,老師問小朋友幾個問題,都係閒話家常。之後家長出去等,小朋友一對二,有中英數問題&畫父母樣。之後老師叫父母入返嚟,小朋友已經喺房室另一盡頭畫畫。

作者: ozoz    時間: 17-8-23 08:13     標題: 回覆樓主

係咪已經完成所有2nd in?如果係,可以分享下問乜。

我身邊朋友個個考東西不同,有d主力中文,有d英文,有d數。共通點係中英數,表達,家庭關係都有問到小朋友。我朋友小朋友最後唔肯走,唔肯比幅畫老師因為佢未完成,係咪老師收到張畫先機會大d?

作者: jason1978    時間: 17-8-23 08:15

Ern 發表於 17-8-23 07:44
係呀。一入去,家長同小朋友一齊坐低,老師問小朋友幾個問題,都係閒話家常。之後家長出去等,小朋友一對 ...

我的流程:
1: 在禮堂登記等叫名
2: 叫名落課室樓層等
3: 家長連小朋友一同入課室,閒話家常。包括叫咩名幾多歲
4: 留下小朋友面對兩位老師。讀一段中文英,用英文對答,回答有關數學題。當時人話頭幾條唔使數和計算
5: 叫門外的家長入房傾偈,小朋友坐一邊畫畫。
家長問題包括管教問題、如何分配兩兄弟照顧時間、為何選真道及處境題

作者: Ern    時間: 17-8-23 09:01

ozoz 發表於 17-8-23 08:13
係咪已經完成所有2nd in?如果係,可以分享下問乜。

我身邊朋友個個考東西不同,有d主力中文,有d英文,有d ...

我身邊朋友都係個個D內容都唔同,不過如你所說,共通點係中英數、問小朋友關於父母家庭關係問題、仲有看圖講故事。

數學有人遇上單位數加數,有人雙位數加單位數。我估學校會因應不同幼稚園嘅小朋友問不同程度嘅問題(有部份kinder 出名學術較強)

我自己估咋(emoji)

作者: ozoz    時間: 17-8-23 11:13

Ern 發表於 17-8-23 09:01
我身邊朋友都係個個D內容都唔同,不過如你所說,共通點係中英數、問小朋友關於父母家庭關係問題、仲有看圖 ...

我反而覺得係遇到個老師教邊科,位老師會跟自己專長去問多d相關題目,但中英數,家庭關係全部都有。至於題目,即使同樣問排圖講故事,每間房個故事都唔同。我最欣賞一點係老師盡力唔嚇怕小朋友,等小朋友發揮最好表現。

作者: Ern    時間: 17-8-23 12:08     標題: 回覆樓主

我都好喜歡真道,希望有機啦

作者: Hopeforb    時間: 17-8-24 01:23

回覆 ozoz 的帖子

是的,對真道老師有很好印像,有笑容,有耐性,亦非常正面,鼓勵小朋友作答
作者: keigood    時間: 17-8-24 11:02

問家長時問得好小野,傾左一陣就話等消息,超快,你地係咪咁呀?
作者: ozoz    時間: 17-8-24 12:03

keigood 發表於 17-8-24 11:02
問家長時問得好小野,傾左一陣就話等消息,超快,你地係咪咁呀?

我小朋友獨自見咗15分鍾,我坐出面好似坐熱鍋咁,之後返入去,老師同我地傾咗15分鐘。你地呢?

作者: jshho1018    時間: 17-8-24 12:09

老師先講下小朋友的表現 (居然是讚... 但呀囡明明答錯數學)
跟住問覺得呀囡仲有乜強/弱,
為什麼選真道?
為什麼唔讀番自己幼稚園的小學?
問下平時同佢玩乜?
老師再問我地一大輪關於我地某樣活動的問題....
(之後再...)
完了.

我覺得家長那部份不短.
但呀囡IN 得不好, 開頭硬晒太, 數學又答錯, 中文又有個字唔識.
>.< !!
我覺得真道老師好有經驗, 有耐性, 識冧小朋友.
我女IN 完好開心, 話好鍾意老師.

作者: keigood    時間: 17-8-24 12:27

咁我情況可能佢覺得小朋友唔太適合,所以無問我地太多問題,好快就話今日interviews 完畢
作者: Ern    時間: 17-8-24 12:38     標題: 回覆樓主

Warm up 問題大約5分鐘,小朋友一對二大約15分鐘,家長問題大約15分鐘。
覺得時間分配&安排幾好,感覺良好。

作者: sangria    時間: 17-8-24 12:45

jshho1018 發表於 17-8-24 12:09
老師先講下小朋友的表現 (居然是讚... 但呀囡明明答錯數學)
跟住問覺得呀囡仲有乜強/弱,
為什麼選真道?

如果幼稚園有小學又去其他學校 interview點答好呢? 我小朋友都係咁情況。不過我地冇報真道。

作者: jshho1018    時間: 17-8-24 14:19

照實答囉.
每人總有不同的理由.
說實話, 我IN左兩次後, 感覺真道係一 "有心"的學校, 並且能帶給小朋友快樂.
呢兩樣對於我來講好重要.

作者: Tans    時間: 17-8-24 14:40

我地都係入去先講下跟著有咩程序, 之後留底小朋友係課室, 我地出課室外面等.

我都無計時, 返入課室, 小朋友已經坐定定畫畫.

之後老師問我地對小朋友有咩期望, 點栽培, 對11年教學有咩睇法, 對答中會有少少互動.

老師會讚下小朋友做得好, 會話去到2nd interview已經好唔容易(希望唔係行人止步既意思), 又問下小朋友幅畫畫咩.
作者: Tans    時間: 17-8-24 14:43

回覆 jshho1018 的帖子

真係過往報導講, 學校同老師係好接受唔同性格既小朋友, 好有耐性同經驗, 同小朋友打開話題。
值得讚揚!

作者: HappiMom    時間: 17-8-24 15:15

回覆 Ern 的帖子

老師叫我小朋友出來請我同老公入去
作者: W_cindy    時間: 17-8-24 15:20

Tans 發表於 17-8-24 14:40
我地都係入去先講下跟著有咩程序, 之後留底小朋友係課室, 我地出課室外面等.

我都無計時, 返入課室, 小朋 ...

我哋係囝囝自己走出來叫我哋入去,可能老師見佢太主動唔怕生⋯⋯期間老師有問如何管教小孩,我心諗會唔會老師覺得囝囝太活躍唔係乖仔類型

作者: Tans    時間: 17-8-24 16:09

回覆 W_cindy 的帖子

我有講起阿仔同學既家姐係真道讀,話一睇就知唔係傳統學校出品
真道學生係好有自信,唔怕生普, 好有笑容, 有主見

老師回應話有D學生說話直頭招積

所以我諗學校係可以包容唔同既學生, 最緊要適合就可以

作者: miujoey    時間: 17-8-24 16:29

回覆 Tans 的帖子

真道模式似國際學校, 老師好包容無架子, 小朋友保持輕鬆愉快心情上學, 我覺得佢地大都好童真,活潑形多d
作者: Carroad    時間: 17-8-24 18:08

W_cindy 發表於 17-8-24 15:20
我哋係囝囝自己走出來叫我哋入去,可能老師見佢太主動唔怕生⋯⋯期間老師有問如何管教小孩,我心諗會唔會 ...

一樣,又係阿囝出嚟叫我入去,不過我個返入去時直程跑入去,要老師捉住佢先識停,真係冇眼睇…問當時人問咗佢啲乜,佢話單位加數問咗兩三題,但英文就問咗廿幾個詞語(但可能亂講,實在不能盡信)。有waiting都偷笑…

作者: Ern    時間: 17-8-24 18:29

Carroad 發表於 17-8-24 18:08
一樣,又係阿囝出嚟叫我入去,不過我個返入去時直程跑入去,要老師捉住佢先識停,真係冇眼睇…問當時人問 ...

真道應該會鐘意活潑主動嘅小朋友,所以未必係一件壞事

作者: jason1978    時間: 17-8-24 19:08

W_cindy 發表於 17-8-24 15:20
我哋係囝囝自己走出來叫我哋入去,可能老師見佢太主動唔怕生⋯⋯期間老師有問如何管教小孩,我心諗會唔會 ...

You are not alone.
Same question here

作者: W_cindy    時間: 17-8-24 19:26

Carroad 發表於 17-8-24 18:08
一樣,又係阿囝出嚟叫我入去,不過我個返入去時直程跑入去,要老師捉住佢先識停,真係冇眼睇…問當時人問 ...

我囝話讀幾頁中文字,佢只認到2/3冇英文冇數學。我估都係亂講

作者: W_cindy    時間: 17-8-24 19:29

jason1978 發表於 17-8-24 19:08
You are not alone.
Same question here

我當時心急為囝囝申辯佢並非難管教之人,根本冇按老師問題談家庭教育⋯⋯

作者: Ern    時間: 17-8-24 22:30     標題: 回覆樓主

問平時點管教小朋友都算係大路問題,唔好太在意。應該唔係針對性。

作者: zoeyimmy    時間: 17-8-25 18:03     標題: 回覆樓主:

雖然老師話29/9前會知,但照睇如果想避免家長交左自行表格,學校應該25/9前通知

圖片附件: myimage.jpg (17-8-25 18:03, 78.95 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTY0ODA0fGUzYzNmZDBmfDE3MjcxNDk5ODd8MA%3D%3D

作者: JKR    時間: 17-8-25 18:13

我都覺得會係 25/9 前出結果, 如果唔想參加自行既, 就可以唔駛去交表.
作者: ozoz    時間: 17-8-25 19:13

zoeyimmy 發表於 17-8-25 18:03
雖然老師話29/9前會知,但照睇如果想避免家長交左自行表格,學校應該25/9前通知

上年自行交表26-30,第一批offer 27號出。希望今年更早通知。我個人認為,唔好想太多,不論如何都準備好交自行。

作者: jessie122    時間: 17-8-25 19:30     標題: 回覆樓主:

我地一齊入到去,老師問阿女d屋企野,佢有答,但怕醜, 老師都好有耐性.
跟住叫左我出去,就考佢中英數.
之後叫我入返房時,佢就坐埋一邊畫畫

阿女話老師考佢呢d,
中:問佢中文字,佢大部份唔識,跟住老師叫佢講d佢識既字
英:老師英語問左3個問題,要佢英語答,俾左幅圖佢問入面幾多個人, 之後問佢仲意日頭去公園,定夜晚去公園,同埋問佢屋企有咩人.
數: 問佢加數,減數, 之後要加幾個數.

跟住叫我入去就傾左15分鐘左右.
叫我形容下阿女, 平時點教阿女
問我點睇佢地11年教育
問我如果老師打俾你,話阿女在學校分唔到組做project, 咁我點處理, 可能老師見阿女怕醜

作者: Nateric    時間: 17-8-25 20:18     標題: 回覆樓主

三年前嘅經驗,佢哋會喺自行之後先至放榜,我嗰年交左自行表後,佢哋就收咗我個仔,之後要我去學校簽信表明自己願意放棄自行,佢哋會用我簽個封信通知教育署,所以我係冇得參加自行的。

作者: zoeyimmy    時間: 17-8-25 20:20

ozoz 發表於 17-8-25 19:13
上年自行交表26-30,第一批offer 27號出。希望今年更早通知。我個人認為,唔好想太多,不論如何都準備好交 ...

其實都已經打定輸數,阿仔好怕羞慢熱。不過早啲知唔洗心掛掛

作者: kcfai2000    時間: 17-8-25 20:44

jessie122 發表於 17-8-25 19:30
我地一齊入到去,老師問阿女d屋企野,佢有答,但怕醜, 老師都好有耐性.
跟住叫左我出去,就考佢中英數.
之 ...

見你哋有啲家長有問情景題,我哋無問.. 係咪机会少啲,全部也有問嗎?

作者: ozoz    時間: 17-8-25 20:55

kcfai2000 發表於 17-8-25 20:44
見你哋有啲家長有問情景題,我哋無問.. 係咪机会少啲,全部也有問嗎?

可能個個課室唔同,等其他家長分享下。

作者: jessie122    時間: 17-8-25 21:33

會唔會你仔表現穩定,所以無問情景題呀,我個女怕醜,我覺佢驚我女唔識同其他小朋友埋堆(emoji), 所以問我

作者: zoeyimmy    時間: 17-8-25 21:54

我冇問

作者: 嘩華白白    時間: 17-8-25 21:59

我都冇問

作者: Ern    時間: 17-8-25 23:31     標題: 回覆樓主

冇問情境題

作者: Ern    時間: 17-8-25 23:31     標題: 回覆樓主

冇問情境題

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5