教育王國

標題: 聖瑪加利英文中學定將軍澳呂潤財 [打印本頁]

作者: Hidiwong    時間: 17-8-12 11:35     標題: 聖瑪加利英文中學定將軍澳呂潤財

聖瑪加利英文中學定將軍澳呂潤財?

作者: twhkleung    時間: 17-8-12 16:04

Hidiwong 發表於 17-8-12 11:35
是出年还是今年呢? Bridging course 只如一天了...
个人觉得SMC不错, 过去两 > 30% 入3大率 (今年月尾才知道), 小班, 好英语景, 但我还在观察它的教学情况.

作者: 一家三口    時間: 17-8-12 16:14

回覆 twhkleung 的帖子

是否新生才要上Bridging course?

作者: twhkleung    時間: 17-8-12 16:33

一家三口 發表於 17-8-12 16:14
回覆 twhkleung 的帖子

是否新生才要上Bridging course?
一家三口, 最近好吗?

听个仔講, 今年bridging course有两班, 一班约30几人. 不知是今年收多了外来生, 或是部分through train也要上呢?

作者: 一家三口    時間: 17-8-12 17:05

twhkleung 發表於 17-8-12 16:33
一家三口, 最近好吗?

听个仔講, 今年bridging course有两班, 一班约30几人. 不知是今年收多了外来生, 或是 ...

一家三口, 最近好吗?

聽聞最了最少60人.

作者: twhkleung    時間: 17-8-13 12:34

一家三口 發表於 17-8-12 17:05
一家三口, 最近好吗?

聽聞最了最少60人.
你的意思是外来生收了60人吗?
作者: 一家三口    時間: 17-8-13 13:21

twhkleung 發表於 17-8-13 12:34
你的意思是外来生收了60人吗?

聽聞是收了6x 人

作者: twhkleung    時間: 17-8-13 15:15

一家三口 發表於 17-8-13 13:21
聽聞是收了6x 人
Oh, 那今年S1是3班,还是4班呢?
作者: 一家三口    時間: 17-8-13 15:31

twhkleung 發表於 17-8-13 15:15
Oh, 那今年S1是3班,还是4班呢?

應該係4班。
因為去年只有107人,所以是3班。

作者: hkpapa852    時間: 17-8-13 18:44

Hidiwong 發表於 17-8-12 11:35
其實去考/叩門前,點解無瞭解過學校?
作者: cherrieshum    時間: 17-8-13 20:04

hkpapa852 發表於 17-8-13 18:44

從未聽過呂潤財,呂潤財的DSE成績及入大學率如何?

作者: twhkleung    時間: 17-8-13 23:53

我估棲主应该有了解过的, 不过想听多D意见和得到大家支持佢既決定啫. 好似我初初选颜/李, 后来喺度收完风, 最后转軚揀咗SMC, 都係不段问大家边间好, 边间好.
话说回来, 呂又真係好少人喺呢度問过!!!

作者: hkpapa852    時間: 17-8-14 08:15

twhkleung 發表於 17-8-13 23:53
我估棲主应该有了解过的, 不过想听多D意见和得到大家支持佢既決定啫. 好似我初初选颜/李, 后来喺度收完风, ...
NPL, LKP, SMC都叫同級吧!
如果樓主真係有去瞭解過兩間學校, 唔會連級數上有咁大分別都仲要問吧!

作者: twhkleung    時間: 17-8-14 08:57

hkpapa852 發表於 17-8-14 08:15
NPL, LKP, SMC都叫同級吧!
如果樓主真係有去瞭解過兩間學校, 唔會連級數上有咁大分別都仲要問吧!
...
Oh,  原来不是同級数的, 又学到野了 (这区学校不太熟)  
不过, 小朋友是自己的, 樓主多分析和上来看看吧, 会很有帮助嫁!

作者: hkpapa852    時間: 17-8-14 09:00

twhkleung 發表於 17-8-14 08:57
Oh,  原来不是同級数的, 又学到野了 (这区学校不太熟)  
不过, 小朋友是自己的, 樓主多分析和上来看看吧,  ...
看看校務報告, 就已經知道學校同坊間所謂既Banding差異了......
一間33222率多年嚟都只有3X%...... 比全港平均還要低

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-14 09:40

Good question
作者: 王家爸爸    時間: 17-8-14 09:47

twhkleung 發表於 17-8-13 23:53
我估棲主应该有了解过的, 不过想听多D意见和得到大家支持佢既決定啫. 好似我初初选颜/李, 后来喺度收完风, ...
好多時啲主要既寫作比賽(例如HKYWA)都見到聖瑪加利既學生入圍,所以啲學生既英語能力應該唔差。

作者: twhkleung    時間: 17-8-14 14:53

一家三口 發表於 17-8-13 15:31

應該係4班。

其實諗諗下, 如果要加班, 如果我系学校管理層, 应该加向小一道, P1: S1比例变成3班比3, 而不是2 :4. SMC已证明给家長看, 经它们从小一起的train-through 生糸不会比其它bc1, 什致不比1b 差添, 也睇现了一条龍(如能有好的教学法)是可多麼的成功 (当然,咁样其它非小一進来的小朋友,就会比依家更小机会入去了, 包括小兒...)

Quote 一句网友当年对SMCdescription (不知是褒是贬, 或明暗褒, ...), 对我啓发很大...

"以一間無乜人去考, 中學部主要為小學部學生, 當中仲有不少唔知質素高唔高既NCS, 加上中學部主收非B1學生, 以及年年都有人跳船, 我諗咁既成績, 原因應該係............"

作者: hkpapa852    時間: 17-8-14 14:56

twhkleung 發表於 17-8-14 14:53
其實諗諗下, 如果要加班, 如果我系学校管理層, 应该加向小一道, 咁P1: S1比例变成3班比3班, 而不是2班 :4班 ...
句嘢好熟喎......
作者: 一家三口    時間: 17-8-14 15:02

twhkleung 發表於 17-8-14 14:53
其實諗諗下, 如果要加班, 如果我系学校管理層, 应该加向小一道, 咁P1: S1比例变成3班比3班, 而不是2班 :4班 ...

以我所知, 學校開多少班是有規定的, 新冀建成後, 聽聞會收小一99人.        

或者去年唔多人考本校呱, 變相只有107 名學生.                                      

作者: twhkleung    時間: 17-8-14 15:07

一家三口 發表於 17-8-14 15:02
以我所知, 學校開多少班是有規定的, 新冀建成後, 聽聞會收小一99人.        
Oh, 咁即3班小, 4班中, 咁學校地方就太細了...
作者: hkpapa852    時間: 17-8-14 15:13

twhkleung 發表於 17-8-14 15:07
Oh, 咁即3班小, 4班中, 咁學校地方就太細了...
校務報告有提過, 新翼完成後, 小學部會有3班, 一班上限收45人
作者: twhkleung    時間: 17-8-14 15:20

hkpapa852 發表於 17-8-14 15:13
校務報告有提過, 新翼完成後, 小學部會有3班, 一班上限收45人
咁过几年,S1可能好似CKY咁, 走一个才可收一个了...
作者: hkpapa852    時間: 17-8-14 15:29

twhkleung 發表於 17-8-14 15:20
咁过几年,S1可能好似CKY咁, 走一个才可收一个了...
唔好太高估香港家長對非傳統名校既追捧程度
作者: CheungAA    時間: 17-8-14 15:31

一班如收咁多人, 點教?

作者: twhkleung    時間: 17-8-14 15:47

CheungAA 發表於 17-8-14 15:31
绝对糸一个重要问题, 处埋得唔好, 除时影响整体成绩添...
作者: hkpapa852    時間: 17-8-14 15:47

高主教小學, SFA都係4X人一班
作者: 一家三口    時間: 17-8-14 15:48

以我所知是,99人 分 3班或 4班 (emoji)

作者: twhkleung    時間: 17-8-14 15:53

一家三口 發表於 17-8-14 15:48
以我所知是,99人 分 3班或 4班 (emoji)
本来选SMC除成绩外, 更中意佢少班數, 咁老師可同學生close d...
作者: Hidiwong    時間: 17-8-15 11:08

回覆 王家爸爸 的帖子

因為不是派位之後叩門
作者: twhkleung    時間: 17-8-15 18:01

Hidiwong 發表於 17-8-15 11:08
回覆 王家爸爸 的帖子

因為不是派位之後叩門
意思是派位之後叩門成功成功攞到offer吗?
不管怎样, 按已上意见, 答案应该都很明顯了...

作者: skkeung    時間: 17-8-15 18:08

一班45人?

作者: hkpapa852    時間: 17-8-16 07:55

skkeung 發表於 17-8-15 18:08
一班45人?
一班上限45人,只係唔可以多過(多過既唔會收到政府資助)。唔代表一定有45人。
而且,政府資助係以全級人數計,你最後點開班佢唔會理

作者: skkeung    時間: 17-8-16 08:20

hkpapa852 發表於 17-8-16 07:55
一班上限45人,只係唔可以多過(多過既唔會收到政府資助)。唔代表一定有45人。
而且,政府資助係以全級人數 ...

津校反而一班只有28人!直資45人?

作者: hkpapa852    時間: 17-8-16 08:38

skkeung 發表於 17-8-16 08:20
津校反而一班只有28人!直資45人?
呢點係聖瑪加利校務報告講, 我無查証.
官津小學, 大班人數上限30(連叩門33), 小班人數上限25(連叩門27), 私立小學人數上限45 (高主教同SFA係兩間經常收足45人一班既小學).

至於直資, 只肯定係按人數計, 上限到底跟私校定官津, 定係有第三個指標呢, 我唔肯定了!

作者: skkeung    時間: 17-8-16 08:52

hkpapa852 發表於 17-8-16 08:38
呢點係聖瑪加利校務報告講, 我無查証.
官津小學, 大班人數上限30(連叩門33), 小班人數上限25(連叩門27), 私 ...

要俾錢反而差咗!除非認為45人一班好過28人!

作者: hkpapa852    時間: 17-8-16 09:33

skkeung 發表於 17-8-16 08:52
"我俾咗錢喎! 點會唔係好D呀!"
乜你唔知, 好多人仲係咁諗既咩?

以上既說話, 並非針對任何學校, 只係針對個別家長既心態, 歡迎對號入座

作者: 一家三口    時間: 17-8-16 09:52

未見過45人一班喎

作者: hkpapa852    時間: 17-8-16 10:09

一家三口 發表於 17-8-16 09:52
未見過45人一班喎
"影子學生"?
作者: 一家三口    時間: 17-8-16 10:18

hkpapa852 發表於 17-8-16 10:09
"影子學生"?

可能係。連枱 和 椅子 都係

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-16 10:51

hkpapa852 發表於 17-8-16 10:09
"影子學生"?
除咗興德外,其他學校都可能有「影子學生」,為免影響政府資助、避縮班、避殺校,學校唔報學生無讀或者長期請假(尤其係雙非)。

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-16 10:55

skkeung 發表於 17-8-16 08:52
又未必關「要俾錢反而差咗!」事,有能力收足45人既無幾多間,其中高主教小學同SFA呢兩間都係成績超級好既。所以小班教學係唔係真係咁好,其實我懷疑,個人覺得反而老師質素更重要。

作者: hkpapa852    時間: 17-8-16 10:56

王家爸爸 發表於 17-8-16 10:51
除咗興德外,其他學校都可能有「影子學生」,為免影響政府資助、避縮班、避殺校,學校唔報學生無讀或者長期 ...
話說某新開辦私小校董個女讀MCS, 日後會否善用影子學生, 將小學部加入一位派獲MCS既學生呢?

嗱, 私小就算有影子學生, 都呃唔到EDB資助, EDB都可能無佢符

作者: 王家爸爸    時間: 17-8-16 11:01

hkpapa852 發表於 17-8-16 10:56
話說某新開辦私小校董個女讀MCS, 日後會否善用影子學生, 將小學部加入一位派獲MCS既學生呢?

嗱, 私小就算 ...
就好似係古代、國君、燈塔上過三堂暑期班,DSE放傍之後收到佢哋既電話,關心你考成點,一知道你有星,立刻話有獎學金俾你,叫你帶埋成績單上來影相。
作者: skkeung    時間: 17-8-16 16:42

hkpapa852 發表於 17-8-16 09:33
"我俾咗錢喎! 點會唔係好D呀!"
乜你唔知, 好多人仲係咁諗既咩?

真係有人認為45人一班好過28人!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5