教育王國

標題: sfa 真係咁難頂? [打印本頁]

作者: msyoyolam    時間: 17-8-11 23:14     標題: sfa 真係咁難頂?

Waiting 中,雖然未call , 但都幾有信心會call 到,因為身邊好多人都放了,怕辛苦!其實係咪真係咁恐佈?但都好佩服佢咁多正選放棄,又咁多人跳船,都keep到個咁亮麗既升中成績!

作者: Wmacy89    時間: 17-8-11 23:27

msyoyolam 發表於 17-8-11 23:14
Waiting 中,雖然未call , 但都幾有信心會call 到,因為身邊好多人都放了,怕辛苦!其實係咪真係咁恐佈?但 ...
除左學校,相信家長背後出左唔少力啦,我都係怕怕地最後決定放棄個位,你咁想入,祝你成功!
作者: msyoyolam    時間: 17-8-11 23:32

Wmacy89 發表於 17-8-11 23:27
除左學校,相信家長背後出左唔少力啦,我都係怕怕地最後決定放棄個位,你咁想入,祝你成功! ...

又一例子

作者: Jane1983    時間: 17-8-11 23:37

聽朋友講,小朋友資質好,有學習心,家長跟得足,初小其實ok,尤其家長放得低名次。但有得咁樣的配套,通常唔會無要求,咁有雄心的家庭配合學校的課程,認真的真係全年無休的努力。

作者: Wmacy89    時間: 17-8-11 23:40

msyoyolam 發表於 17-8-11 23:32
又一例子
入面讀的朋友形容全年測驗默書考試基本係輪住黎,都幾層壓式,叫我有心機陪讀仲要小朋友夠戰鬥力先好考慮,唔怕有鬼啦!
作者: msyoyolam    時間: 17-8-12 00:40     標題: 回覆樓主

有冇d真正用家出黎comment ?

作者: assado    時間: 17-8-12 05:03     標題: 回覆樓主:

SFA 3测3考, 小朋友同家長都好難捱。

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 08:00

assado 發表於 17-8-12 05:03
SFA 3测3考, 小朋友同家長都好難捱。

加上課程不是一般的深,入到去當然唔想做浮浮沉沉果種學生,但要keep住家長和小朋友都咁aggressive,自問不易做到,雖然話唔少人跳走更上一層樓,但相信都要屬於前果堆人先有機會,而我知道跟得辛苦而走的亦有不少例子,一句講曬,除非你小朋友資質特別強,否則入得去你就要預左未來6年都冇得hea冇得懶,唔好以為入左就等於以後會前途無限,入面一樣有去band 2 band 3中學學生!
同屋苑朋友女兒Sfa升小四,佢主科已專科專補,見佢唔只努力加腦力,屋企仲要有財力,樓主請作好心理準備!

作者: 19841984    時間: 17-8-12 09:29

作者: AgapePa    時間: 17-8-12 09:48

Waiting 中,雖然未call , 但都幾有信心會call 到,因為身邊好多人都放了,怕辛苦!其實係咪真係咁恐佈?但 ...

三測三考,全年無停。
升小一的暑期班,第一天功課已經要寫500字。

作者: bubuG    時間: 17-8-12 09:52     標題: 回覆樓主

只可以說sfa 不是普通人讀。

作者: mimi222shi    時間: 17-8-12 09:55

寫500字?什麽科?
以前暑期班好得閒,印象中每科做下無聊野,主要係習慣下小學模式。
作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 10:20

mimi222shi 發表於 17-8-12 09:55
寫500字?什麽科?
以前暑期班好得閒,印象中每科做下無聊野,主要係習慣下小學模式。 ...
硬筆書法班應該只是外判的老師,並不是Sfa 自己老師
作者: yuenkw    時間: 17-8-12 10:24

Wmacy89 發表於 17-8-12 10:20

是否寫500個中文字,分幾日寫?
暑假班通常好 hea。

作者: siden    時間: 17-8-12 10:37

AgapePa 發表於 17-8-12 09:48
三測三考,全年無停。
升小一的暑期班,第一天功課已經要寫500字。

分幾日寫咋卦

有冇咁誇張叫你一日寫哂呀

作者: yuenkw    時間: 17-8-12 10:40     標題: 回覆樓主:

我反而想知,樓主點解想讀呢間學校?

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 10:46

yuenkw 發表於 17-8-12 10:24

是否寫500個中文字,分幾日寫?
我只知某D家長對書法班老師有些微言,既要寫很多字,又hard sell賣筆(唔知是什麼筆咁勁,氹到D小朋友爭住買咁)
作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 10:50

siden 發表於 17-8-12 10:37
分幾日寫咋卦

好似真係一日500字(有錯請指正)
作者: siden    時間: 17-8-12 10:54     標題: 回覆樓主

有冇用家出來現身說法?

作者: msyoyolam    時間: 17-8-12 10:58

Wmacy89 發表於 17-8-12 10:50
好似真係一日500字(有錯請指正)

似乎sfa 既傳聞真係太多!500字係硬筆書法班,第一唔一定要參加,第二就算參加左,嗰500字都只係optional, 可以唔寫架!大家似乎已認定sfa係洪水猛獸!

作者: mimi222shi    時間: 17-8-12 11:01

Wmacy89 發表於 17-8-12 10:20

對,非強迫性,當年沒參加過書法班暑期班只教會辦,也是自由參加。

作者: siden    時間: 17-8-12 11:04

msyoyolam 發表於 17-8-12 10:58
似乎sfa 既傳聞真係太多!500字係硬筆書法班,第一唔一定要參加,第二就算參加左,嗰500字都只係optional, ...

所以SFA家長再唔出黎澄清,你地間學校好快就被非用家講到生人勿近

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 11:10

似乎sfa 既傳聞真係太多!500字係硬筆書法班,第一唔一定要參加,第二就算參加左,嗰500字都只係optional, ...
其實好多間學校對我黎講都係洪水猛獸,可能自己冇本事,所以如果有得揀就盡量唔㨂咁猛的!
作者: fishballbaby    時間: 17-8-12 11:17

Wmacy89 發表於 17-8-12 08:00
加上課程不是一般的深,入到去當然唔想做浮浮沉沉果種學生,但要keep住家長和小朋友都咁aggressive,自問 ...

我朋友的小朋友就是初小浮浮沈沈,之後可能壓力太大,keep住沈落谷底,升中也只是派band 2到尾的中學。

作者: HaYi    時間: 17-8-12 11:18     標題: 回覆樓主:

我個一有SFA offer, 好友即介紹SFA 家長及其專校私補,我覺得k3打定p1.2較能應付.  SFA亮麗成績很吸引,但深明家長需積極配合    (已放SFA)

作者: HK-MAN    時間: 17-8-12 11:20

siden 發表於 17-8-12 11:04
所以SFA家長再唔出黎澄清,你地間學校好快就被非用家講到生人勿近
...
你可以放心,樓主唔會因此而唔讀..不過佢都未有OFFER...

有人
辭官歸故里,有人漏夜趕科場...

作者: msyoyolam    時間: 17-8-12 11:25

yuenkw 發表於 17-8-12 10:40
我反而想知,樓主點解想讀呢間學校?

學術底子強,我覺得呢樣終身受用,趁小學佢仲聽我支笛,幫佢打好個底!到中學可能心散d(青春期+多野玩+可能拍拖),到時就要睇佢自己喇!另外sfa對課外活動冇大要求(係有得玩但冇迫),話明課外,最憎人迫仲要計分!其實我雖然未讀,但唔多相信sfa係傳說中咁恐怖,我專登去學校放學時間睇,個個小朋友都好開心行出黎,亦都活活潑潑冇讀到變書呆子吖至於個個都好怕既三測三考,如果唔在意排名,當溫習唔係幾好咩?我不嬲都唔會同孩子考試先黎溫書,咁樣根本為考試而讀唔會記得實(尤其語文)

作者: ar_mak    時間: 17-8-12 11:26

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 11:27

siden 發表於 17-8-12 11:04
...
不過好老實,好少見有學校的家長會公開出來講自己學校的唔好野,通常只報喜不報憂多
作者: msyoyolam    時間: 17-8-12 11:29

Wmacy89 發表於 17-8-12 11:27
不過好老實,好少見有學校的家長會公開出來講自己學校的唔好野,通常只報喜不報憂多 ...

唔得吖,聽好多聖家(尤其九龍塘)既家長出黎數學校

作者: ar_mak    時間: 17-8-12 11:31

作者: siden    時間: 17-8-12 11:32

Wmacy89 發表於 17-8-12 11:27
不過好老實,好少見有學校的家長會公開出來講自己學校的唔好野,通常只報喜不報憂多 ...

SFA家長已經比較另外同級既私校客觀了

你可以search下舊post

作者: yuenkw    時間: 17-8-12 11:32

正如樓主所講,好多人都認定呢間學校係洪水猛獸,作為用家,理解課程有難度,但唔同意SFA唔係一般人讀的講法。

呀仔開學升P6,開心幼稚園出身、資質一般,過去5年個人認為最難過係P1初期,原因對非名幼出身的小朋友來講,讀SFA P1等同跳班; 其次呢間學校P1收埋好多超強的頂班馬,呢班頂班馬未跳船之前,家長如果想爭名次,對一般資質的學生來講,有點不設實制,所以當年 SFA 有安排專家同新生家長在考試後做輔導,學生考試排名唔理想,唔係小朋友的問題,請家長放下名次,讓小朋友開心上學。

作者: HK-MAN    時間: 17-8-12 11:37

ar_mak 發表於 17-8-12 11:26
樓主係咪當去左茶樓飲茶,訂左位等下就有?
佢自己先知喎,可能有人同知客個靚女熟打佢尖.....

落重味精,受得就好正,唔受得就可能敏感發作..

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 11:39

樓主現在的offer不理想嗎?咁痴心等Sfa?其實小二去插sfa可能易入D
作者: siden    時間: 17-8-12 11:39

yuenkw 發表於 17-8-12 11:32
正如樓主所講,好多人都認定呢間學校係洪水猛獸,作為用家,理解課程有難度,但唔同意SFA唔係一般人讀的講 ...

老實說,唔適合讀SFA只有3類人:

1. 小朋友懶

2. 父母懶

3. 小朋友資質中下

只要不屬於以上3類,願意嚴謹認真有規律渡過小學學習生活,應該係可以在SFA正常生存

作者: ar_mak    時間: 17-8-12 11:43

作者: ar_mak    時間: 17-8-12 11:45

作者: HK-MAN    時間: 17-8-12 11:49

ar_mak 發表於 17-8-12 11:45
根據"識人定律".......係就一早收左啦~!
突然間想去飲茶...
作者: AgapePa    時間: 17-8-12 11:55     標題: 回覆樓主

如果想買埋書等offer, 我可以pm 書單比你

作者: AgapePa    時間: 17-8-12 11:57

siden 發表於 17-8-12 10:37
分幾日寫咋卦

500字是一日寫晒,可以寫少D、可以唔交,更加可以唔上。但當其他學生都可以一日交到500字,又點懶得。

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 11:59

AgapePa 發表於 17-8-12 11:57
500字是一日寫晒,可以寫少D、可以唔交,更加可以唔上。但當其他學生都可以一日交到500字,又點懶得。
...
你又啱喎!與其唔做功課,咁報黎做乜?
作者: msyoyolam    時間: 17-8-12 12:04     標題: 回覆樓主:

作者: nicholasnip    時間: 17-8-12 12:06

有很多朋友孩子在SFA, 讀上去的確会見到有小朋友跳船,但跳船好多不是讀唔到,而是更上一層樓,他们的家長大多是跳去有直屬中学的小學,如喇沙、英華、高主教等都有。因为他们觉得辛苦得来起馬都有直屬中學back up.

作者: nicholasnip    時間: 17-8-12 12:12

AgapePa 發表於 17-8-12 11:57
...

我唔相信SFA会叫小朋友一日寫500字,unreasonable. 不要亂講,天主教学校差極都有個普。

作者: ar_mak    時間: 17-8-12 12:21

作者: 小王子J    時間: 17-8-12 12:22

nicholasnip 發表於 17-8-12 12:12
我唔相信SFA会叫小朋友一日寫500字,unreasonable. 不要亂講,天主教学校差極都有個普。
...

True, 不是硬性規定,而且是外判,好似 KTS 同一間,所以不能作為 sfa 的常規吧!小朋友也返得好開心!

作者: siden    時間: 17-8-12 12:25

...

其實我完全唔信

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 12:26

...
之前有講,不是sfa叫,是外判教硬筆書法那間公司的那位老師叫啫!
作者: nicholasnip    時間: 17-8-12 12:27

天主教香港教區有三間私立小學SFA, RCPS, SJACPS. 教區講到明三間小學都很受歡迎。一定會繼續辦。而教區也好少辦私小,而辦得都不會差的,所以家長可放心把小朋友安排入讀不要亂聽人講

作者: ar_mak    時間: 17-8-12 12:30

作者: cherrieshum    時間: 17-8-12 12:50

好多操練

作者: yuenkw    時間: 17-8-12 13:03

cherrieshum 發表於 17-8-12 12:50
好多操練

未到學校,要操都家長操先!

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 13:19

nicholasnip 發表於 17-8-12 12:27
天主教香港教區有三間私立小學SFA, RCPS, SJACPS. 教區講到明三間小學都很受歡迎。一定會繼續辦。而教區也 ...
冇話Sfa辦得差,只係衡量過後,覺得自己小朋友冇本事讀咁啫!
作者: Dtw    時間: 17-8-12 13:28

ar_mak 發表於 17-8-12 12:30
其實老師係咪講笑咁講,要寫500字,作為一個長遠目標去鼓勵小朋友,但就誤傳左係一日要寫500字.

如果比我,立 ...

正確資訊係外判老師話如果寫滿五版 (每版100字)就有一張書簽,十張書簽可換一份禮物。因為只要十天上課,所以如想要禮物就要平均一天寫500 字。

作者: yuenkw    時間: 17-8-12 13:32

msyoyolam 發表於 17-8-12 11:25
學術底子強,我覺得呢樣終身受用,趁小學佢仲聽我支笛,幫佢打好個底!到中學可能心散d(青春期+多野玩+可 ...

樓主想法幾正面,打好基礎升邊間中學都無所謂!
當日我都係呢個原因,放咗間有龍的直資,無話對錯,只為選間適合的。

作者: yuenkw    時間: 17-8-12 13:34

Dtw 發表於 17-8-12 13:28
正確資訊係外判老師話如果寫滿五版 (每版100字)就有一張書簽,十張書簽可換一份禮物。因為只要十天上課, ...

作者: siden    時間: 17-8-12 13:35

正確資訊係外判老師話如果寫滿五版 (每版100字)就有一張書簽,十張書簽可換一份禮物。因為只要十天上課, ...

作者: momama    時間: 17-8-12 15:15

大女九月升中一啦!六年前都係咁,鄰居個仔一放學就狂寫,我個女就完全冇興趣,我亦冇逼佢。

作者: 19841984    時間: 17-8-12 15:19

作者: momama    時間: 17-8-12 15:20     標題: 回覆樓主

我嘅睇法係,讀乜學校都好,如果係一直要靠父母跟、狂補習,過咗小學都好難過中學!SFA係好學校,收得你就唔好放棄,但之後如果太辛苦、搞唔掂,就要揾出路啦

作者: 小王子J    時間: 17-8-12 15:34

momama 發表於 17-8-12 15:20
我嘅睇法係,讀乜學校都好,如果係一直要靠父母跟、狂補習,過咗小學都好難過中學!SFA係好學校,收得你就 ...

同意,樓主小朋友正選入,有一定的程度,點解唔畀佢一個機會?間間學校都有人跟到、有人跟唔到呀!

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 15:37

小王子J 發表於 17-8-12 15:34
同意,樓主小朋友正選入,有一定的程度,點解唔畀佢一個機會?間間學校都有人跟到、有人跟唔到呀!
...
樓主小朋友好似仲係waiting中咋喎!
作者: 小王子J    時間: 17-8-12 15:39

Wmacy89 發表於 17-8-12 15:37
樓主小朋友好似仲係waiting中咋喎!

Oic..... 咁等 call 咗先諗,咁快驚定?!

作者: yuenkw    時間: 17-8-12 15:41     標題: 回覆樓主:

SFA 呢類無中學 backup 嘅私小,好睇升中業績,佢情願收唔夠人都唔會降低收生要求,所以樓主要有心理準備,如果好想入讀但無收 call, 可能真係要考過。

作者: Bobo1210    時間: 17-8-12 16:09

我fd話呢間好多資優生,普通人入到去做陪襯?

作者: yuenkw    時間: 17-8-12 16:20

Bobo1210 發表於 17-8-12 16:09
我fd話呢間好多資優生,普通人入到去做陪襯?

唔好以為該校有收資優生,非資優生成績就會墊底,我眼見反而有d資優生離開佢的強項領域,同常人根本無分別,甚至更差。
例如有個英文資優學生,英文科份份 paper 都近滿分,但數學考、測經常唔合格,結果佢因數學科而留班!資優都唔係全方位完美!
睇嚟外人對呢間學校真係有幾大誤解。

作者: Bobo1210    時間: 17-8-12 16:22

yuenkw 發表於 17-8-12 16:20
唔好以為該校有收資優生,非資優生成績就會墊底,我眼見反而有d資優生離開佢的強項領域,同常人根本無分別 ...
其實係我fd講,我都唔係好理解,所以問下。
作者: AgapePa    時間: 17-8-12 16:28

我講一成料,一日500字,已經有幾個唔信,以為老作,兼當成是洪水猛獸。你仲講晒10日5千字,想嚇死人咩!
不過讀得SFA又點會怕洪水猛獸,梗係要打神獸喇。

作者: siden    時間: 17-8-12 16:32

AgapePa 發表於 17-8-12 16:28
我講一成料,一日500字,已經有幾個唔信,以為老作,兼當成是洪水猛獸。你仲講晒10日5千字,想嚇死人咩!
...

咁事實你的料的確係錯wor。

一日要求500字,定一日500字有禮物換,根本完完全全係兩回事。

作者: siden    時間: 17-8-12 16:36     標題: 回覆樓主

體育老師話做滿30下sit up有禮物。

定做滿30下先達到合格要求,已經完全不同。

作者: kwan_kwan3    時間: 17-8-12 18:08

AgapePa 發表於 17-8-12 16:28
...

其實我倆個囝都在此校讀,首先倆個都冇上過小一預備班,多年來也冇学過硬筆書法班,暫時也從未試過一日要寫五百字的功課。但老實講要應付三測三考家長都好疲倦,仲未計久不久要做book report/隨筆功課,加上小學d分好接近(其實間間小學都一樣)如果小朋友唔穩定,名次會大上大落。真係怕會因住址轉區升中學時會跌落去band 2,最慘係好辛苦(提心膽吊)才捱完六年

作者: flyda    時間: 17-8-12 18:15

我囝仔五年前係 SFA 嘅小一生。當時並無被要求五百字,只有簡單作句約十字左右。

三測三考係事實,但坦白講壓力並不大因考試範圍很淸楚。本人覺得比其他計平時分嘅小學易讀,因每年只雖測驗考試前溫習便可。目標清晰。

測驗考試固然有小部分題目會考小朋友上堂有冇留心聽書,係書本同 notes 係冇嘅,但整體上並不會另小朋友不合格。有溫習便可以。

每年都會有人轉校,但最主要原因是考到佢地覺得「更好」的學校。讀不上而走的只是偶爾一兩個。

囝仔固然每年學校生活都很充實,但學校派位很好十分有保證所以感覺踏實。基本上我見每年級七十以上學生都會去到家長們都覺得「很好」的學校。而且聽前輩講佢地去到各中學都會名列前矛。

作者: yuenkw    時間: 17-8-12 18:56

flyda 發表於 17-8-12 18:15
我囝仔五年前係 SFA 嘅小一生。當時並無被要求五百字,只有簡單作句約十字左右。

三測三考係事實,但坦白 ...

大部份都入到唔錯的英中,家長應該好滿意。

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 19:42

kwan_kwan3 發表於 17-8-12 18:08
其實我倆個囝都在此校讀,首先倆個都冇上過小一預備班,多年來也冇学過硬筆書法班,暫時也從未試過一日要 ...
好欣賞你夠老實,不會一味只維護
作者: yuenkw    時間: 17-8-12 19:59

Wmacy89 發表於 17-8-12 19:42
好欣賞你夠老實,不會一味只維護

每間學校都有人讀得輕鬆、有人讀得吃力,有咩奇?
btw, 其實以上的SFA用家都好老實!

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 20:06

yuenkw 發表於 17-8-12 19:59
...

我意思肯講真心話的家長唔多,多數講好的,唔好的事會避開唔講,我也信你地老實,但好似該位家長肯咁樣講返學校比較負面的事實的確係少!
作者: siden    時間: 17-8-12 20:06

yuenkw 發表於 17-8-12 19:59
...

相比其他私校,SFA用家一向大部分老實客觀

作者: mimi222shi    時間: 17-8-12 20:08

讀書邊有不勞而獲?
又要升中好,又要打好學術底,唔考測好難有推動力溫書
吃力/輕鬆睇小朋友資質
資優不等於積優
高小大部份學校也會好忙,係傳統小學普遍現象。
作者: Gaehwiler    時間: 17-8-12 20:30

momama 發表於 17-8-12 15:20
我嘅睇法係,讀乜學校都好,如果係一直要靠父母跟、狂補習,過咗小學都好難過中學!SFA係好學校,收得你就 ...

Can't agree more, 有D人補習補到電視台拍戲咁。08 接09, 做完廠景做外景。馬不停蹄。結果,對,ㄧ關過完又ㄧ關,最後最關鍵大學畢業,就係過唔到。禁又何必呢?

作者: mimi222shi    時間: 17-8-12 20:31

學校唔強迫體藝已是一大優點,事實係多數人都有學體藝或參加課外活動。
如兼顧唔到就專注讀書。
作者: siden    時間: 17-8-12 20:34

mimi222shi 發表於 17-8-12 20:31
學校唔強迫體藝已是一大優點,事實係多數人都有學體藝或參加課外活動。
如兼顧唔到就專注讀書。 ...

學校唔強迫體藝已是一大優點

Can't agree more

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 20:59

mimi222shi 發表於 17-8-12 20:31
如兼顧唔到就專注讀書。 ...
點解要扯到去體藝那邊呢?真的強迫性學體藝的小學相信唔多啫,咁最多咪唔去報嗰D小學,其實學體藝的人也是願打願捱,學左也是終身受用,也唔可以話間學校強迫嘅,好似以音樂為重那間私小亦有好多優秀學生,讀書音樂兩者並重到相信比起Sfa學生付出得更加多呢,應該欣賞先係!
不過之前見Sfa vs APS , 2邊家長也是鬧到火紅火綠!

作者: mimi222shi    時間: 17-8-12 21:17

唔少學校都要求學體藝,我沒意比較,不要太敏感!
我小朋友都學緊2種樂器,不過,如果他日兼顧唔到學業,我可以隨時停,不會勉強小朋友要考幾多級。
作者: siden    時間: 17-8-12 21:21

Wmacy89 發表於 17-8-12 20:59
點解要扯到去體藝那邊呢?真的強迫性學體藝的小學相信唔多啫,咁最多咪唔去報嗰D小學,其實學體藝的人也是 ...

點解唔講得體藝?非compulsory 嘅書法班都扯得到了,體藝強迫與否不是學校生活一部分嗎?講體藝有乜問題???

冇人唔欣賞果間「小朋友付出更多」嘅學校wor

不過唔少家長,包括我,就係唔鐘意俾人逼

終身受用?睇你用乜觀點角度囉

Sorry, 我唔係話音樂冇用,但以一個人嘅development 黎計,我寧願我小朋友去做義工服務老人都好過彈琴拉string吹woodwind!

鐘意音樂嘅家長/小朋友入著重音樂嘅學校咪如魚得水囉,呢啲係個人選擇,我尊重架

我同樓上更欣賞一間學校俾自由度家長/學生,咁係咪都應該被尊重?

所以,你講得啱,最緊要認清自己想點先選校

作者: mimi222shi    時間: 17-8-12 21:30

我唔識欣賞音樂,暫時有時間有興趣就繼續,也是最怕被逼。
如果讀書兼顧唔到,仲要顧樂器,認真高難度!
作者: HappiMom    時間: 17-8-12 21:36

Jane1983 發表於 17-8-11 23:37
聽朋友講,小朋友資質好,有學習心,家長跟得足,初小其實ok,尤其家長放得低名次。但有得咁樣的配套,通常 ...

Sfa 真係好難頂的呀

作者: siden    時間: 17-8-12 21:38

mimi222shi 發表於 17-8-12 21:30
我唔識欣賞音樂,暫時有時間有興趣就繼續,也是最怕被逼。
如果讀書兼顧唔到,仲要顧樂器,認真高難度! ...

咪就係囉

所以我好佩服「付出更多」嘅私校學生家長

但係有得揀我寧願揀間體藝控制權在我手嘅學校

作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 21:41

siden 發表於 17-8-12 21:21
點解唔講得體藝?非compulsory 嘅書法班都扯得到了,體藝強迫與否不是學校生活一部分嗎?有乜問題???

...
都係架,我本身就對音樂冇乜反感,反而覺得學左對小朋友都係好嘅(不為什麼考級考學校啦),每個家長對自己小朋友特質最了解,如只為入到可以有機會升神中的學校而貿貿然入讀,而沒有太理會自己小朋友是否真正負擔到(只抱住唔試過唔知身體好唔好的心態),咁到時強迫佢學體藝也好,強迫讀書又好,相信絕對會影響親子關係,我覺得認清自己到底係為咩而去慎選學校是必要的,否則隨時瀨野!
作者: siden    時間: 17-8-12 21:43

Wmacy89 發表於 17-8-12 21:41
都係架,我本身就對音樂冇乜反感,反而覺得學左對小朋友都係好嘅(不為什麼考級考學校啦),每個家長對自己 ...

作者: flyda    時間: 17-8-12 21:51

本人囝仔當年係有 SFA, APS 及 TSL offers。最後揀 SFA 就係因為驚冇能力培養佢音樂方面才能,及參考男仔派位方面結果考慮。唯有用自己有限既理解能力各取所需。

學校學習方面故然亦聽過不愉快事件,但都沒有發生在囝仔身上所以唔知真假故不便評論,但我相信這一點每間學校都會有。如果有人問在 SFA 學習有什麼肯定的負面因素我只能夠講深水涉區派位不利男仔,與及家長和學生都的確要花點時間去應付測驗及考試。但本人沒有一丁點後悔因囝仔真的讀得很愉快識到好多朋友,而我們亦認識一班理念相同的家長。
作者: Wmacy89    時間: 17-8-12 21:56

flyda 發表於 17-8-12 21:51
本人囝仔當年係有 SFA, APS 及 TSL offers。最後揀 SFA 就係因為驚冇能力培養佢音樂方面才能,及參考男仔派 ...
咁你咪就係認得清自己能力範圍而去做出最好選擇囉,替你高興!
作者: flyda    時間: 17-8-12 22:37

我只是想提供我有限的意見給其他家長。因五年前我們亦為此㥬惶。
作者: Jane1983    時間: 17-8-12 22:45

回覆 HappiMom 的帖子

有小朋友讀緊?
我小朋友都升高小了,回頭看,過去比較多人關心的 1)係咪龍校好的? 2)係咪唔係龍校就要6年搏盡?3)驚太谷等等。其實對小朋友資質好、夠用功,家長大有為的家庭來講,根本無分別的,你在6年小學都係唔會求其hea讀,一樣咁比心機。

作者: lusanna    時間: 17-8-13 17:39

我同事對子女讀此校,家姐攪唔掂,早年自己轉走; 細佬就讀得不錯,來年升六年班了。
所以真系有人讀得吃力,有人如魚得水,適合舆否因人而異,可能真系要讀過先知!

作者: zebrabb    時間: 17-8-13 18:22     標題: 回覆樓主

也想請教用家,學校教得深,但功課多要著重抄寫嗎?

作者: flyda    時間: 17-8-13 18:31

英文係教快一年,但其實我見好多學校也如是,此並非 SFA 獨有。中文及數學也並非教得特別深。

抄寫功課並不多見。比起我常聽到朋友們仔女常有十樣八樣功課,SFA 並沒有那麼多。但我覺得係頗深要思考。
作者: zebrabb    時間: 17-8-13 18:49

flyda 發表於 17-8-13 18:31
英文係教快一年,但其實我見好多學校也如是,此並非 SFA 獨有。中文及數學也並非教得特別深。

抄寫功課並 ...

看來教深不算害怕,我自己個人覺得重覆抄寫才是,對住沉重的功課量,令人有點吃力。好彩SFA不是!謝謝用家解答!

作者: zebrabb    時間: 17-8-13 18:50

抄寫功課並 ...

英文教深,現在很多小朋友K3最少已有starter打底,所以不算深。

作者: zebrabb    時間: 17-8-13 18:52

抄寫功課並 ...

那麼應該這不算叫填鴨式啦呱⋯⋯

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5