教育王國

標題: 放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔 [打印本頁]

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 09:59     標題: 放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔

因為小女是個愛睡懶覺的孩子,考取了KTS,但是上一的話起床要六點,她一定做不到,那日必定渾渾噩噩,上學成績也不會好,學習也無動力,我反復考慮,放棄了KTS,選擇了95一線學校(叩門而入),但家人朋友說我會後悔,我不知是否選擇正確!

作者: 大頭旻    時間: 17-8-10 10:03     標題: 回覆樓主:

反正你都放棄咗,無謂再諗。

作者: 雲牛    時間: 17-8-10 10:06

除非有時光機, 除非你是你個囡 , 無人知唔知後悔或否.
除非你想聽多些讚美KTS 的意見( 不過呢度已好多), 去讓你最終決定揀KTS 的信念.
作者: siden    時間: 17-8-10 10:14     標題: 回覆樓主

日日舟車勞頓日花3小時來回車程晚上溫習時打瞌睡

以上不是更容易令人後悔?

個個小朋友唔同,有些瞓唔夠8小時也精神奕奕,有些瞓唔夠9小時之後果日會行屍走肉

我反而覺得你決定冇問題

不過到升中果陣羡慕KTS就預咗

作者: HK-MAN    時間: 17-8-10 10:15

guyinghua 發表於 17-8-10 09:59
因為小女是個愛睡懶覺的孩子,考取了KTS,但是上一的話起床要六點,她一定做不到,那日必定渾渾噩噩,上學 ...

讀與唔讀理由可以好多...

支持讀KTS既就話話小朋友6點起床...好快就會習慣架,我個朋友既朋友有個Friend 個小朋友5點半前起床都一樣冇問題喎....

唔支持...讀KTS係好,但上堂渾渾噩噩...成績唔好一樣會被請走..到時搵學校插班都幾煩...

最終,你必定要信自己既想法係最好的,因為只有你才最了解小朋友..

作者: HK-MAN    時間: 17-8-10 10:19

siden 發表於 17-8-10 10:14
日日舟車勞頓日花3小時來回車程晚上溫習時打瞌睡

以上不是更容易令人後悔?
我相信佢有KTS OFFER 都去叩津校, 跟本就早就選擇KTS是作為BACKUP...而家心願完成,反過來懷疑自己??
作者: manmonster    時間: 17-8-10 10:19

既然選了便不要回頭看,開心玩完暑假等開學吧。
95網的「一線」津校我認為只有將天和馮晴,它們的升中成績跟 KTS 還有些距離。既然想小朋友多些休息時間,不想花時間在交通上,便一往直前。

作者: whitepurin    時間: 17-8-10 10:23     標題: 回覆樓主

你永遠都唔會知,雖說KTS升中成績亮麗,但你係咪嗰top 50%呢?唔係咪一樣都係一般津中甚或band 2學校。相反你呢間學校級頭一樣可入神校。普遍來說每間小學總有一兩個入神校,即使不是什麼名小。

作者: gwenstephen    時間: 17-8-10 10:23

因為小女是個愛睡懶覺的孩子,考取了KTS,但是上一的話起床要六點,她一定做不到,那日必定渾渾噩噩,上學 ...

兩间都有offer, 你小朋友應該係叻仔嘅。在95 top school, 若排前三十應該仍有相當競爭力,比自己这个目標吧

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 10:24

manmonster 發表於 17-8-10 10:19
既然選了便不要回頭看,開心玩完暑假等開學吧。
95網的「一線」津校我認為只有將天和馮晴,它們的升中成績 ...

小女入到馮晴,天下父母心,其實我也有為小一考試瘋狂,也有失敗,後來我想通了,我只想她快樂讀書,以後無論何種工作,只要她快樂做一個有愛心的人即可!

作者: HK-MAN    時間: 17-8-10 10:27

guyinghua 發表於 17-8-10 10:24
小女入到馮晴,天下父母心,其實我也有為小一考試瘋狂,也有失敗,後來我想通了,我只想她快樂讀書,以後 ...
回頭是岸...

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 10:29

HK-MAN 發表於 17-8-10 10:27
回頭是岸...

善哉!做這個決定是我給足勇氣自己!

作者: manmonster    時間: 17-8-10 10:33

回覆 guyinghua 的帖子

馮晴也是一間用心辦學的小學,祝福你小朋友在學業和身心成長取得最佳的平衡。
(我自行也是選馮晴,失敗了。)

作者: HK-MAN    時間: 17-8-10 10:34

guyinghua 發表於 17-8-10 10:29
的確係需要好大勇氣..抵讚
作者: gwenstephen    時間: 17-8-10 10:35

小女入到馮晴,天下父母心,其實我也有為小一考試瘋狂,也有失敗,後來我想通了,我只想她快樂讀書,以後 ...

如果咁唸,使乜仲擔心升學如何? 快快樂樂唔使爭咪得囉!

作者: starry_night    時間: 17-8-10 10:35

TKO去KTS校車最早都係6:55 / 6:50
唔洗6am起身呀?
作者: guyinghua    時間: 17-8-10 10:36

manmonster 發表於 17-8-10 10:33

馮晴也是一間用心辦學的小學,祝福你小朋友在學業和身心成長取得最佳的平衡。

謝謝你

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 10:36

starry_night 發表於 17-8-10 10:35
TKO去KTS校車最早都係6:55 / 6:50
唔洗6am起身呀?

小女做事很拖沓六點醒要懶床半個鐘

作者: starry_night    時間: 17-8-10 10:40

如果你未放KTS offer,我建議你留返係KTS
小朋友習慣呢d可以改
作者: Felix223    時間: 17-8-10 10:41     標題: 回覆樓主

始終係你最了解邊方面會適合阿女,做了一個明智決定!更加不用後悔!

作者: lovebb2    時間: 17-8-10 10:44

guyinghua 發表於 17-8-10 10:36

ㄧ定要改

作者: lovebb2    時間: 17-8-10 10:48

讀 馮晴 要幾時牀? 最緊要小學成績好, 這是最重要的

作者: gwenstephen    時間: 17-8-10 10:49

乜馮晴快樂嗎?

作者: novelle    時間: 17-8-10 10:51

whitepurin 發表於 17-8-10 10:23
你永遠都唔會知,雖說KTS升中成績亮麗,但你係咪嗰top 50%呢?唔係咪一樣都係一般津中甚或band 2學校。相反 ...
完全同意!要做到最top 也非易事,學校近屋企很理想呢。
作者: Jane1983    時間: 17-8-10 10:56

揀咗就唔好唸咁多,太細個舟車勞頓係辛苦。

讀95網津小,讀得好亦可以上地區band 1中學。但讀Kts讀得好,可以去全港勁的中學,睇到個大d的世界,見識到多d唔同地方叻的同學。凡事有取捨。
作者: gwenstephen    時間: 17-8-10 11:11

Jane1983 發表於 17-8-10 10:56
揀咗就唔好唸咁多,太細個舟車勞頓係辛苦。

讀95網津小,讀得好亦可以上地區band 1中學。但讀Kts讀得好, ...

中肯!馮睛多數去的 BAND1: 主恩、宣基、景嶺
KTS 去的是喇叭,男拔,德望

作者: siden    時間: 17-8-10 11:39     標題: 回覆樓主

唔係卦?!我仲以為你6點半上校車!

TKO校車最早6:55?! 你仲要未必係最早呢個站wor!

咁你仲俾佢6點起身?你由得佢懶半個鐘牀?!

咁好明顯呢個壞習慣一定要恨恨地搣甩la

根本就係因為你打算由得佢繼續有呢個壞習慣先冇得讀KTS! 明明人地校車時間都唔過份。

咁唔好怪我講得直接,你遅啲一定後悔

作者: kittyc1234    時間: 17-8-10 11:58     標題: 回覆樓主

我個人覺得你女在何處讀書都好
但不應由得她繼續呢啲壞習慣,懶床、不可能早起(是不會有不可能的),應改進

作者: BBKDWLAM    時間: 17-8-10 12:01     標題: 回覆樓主:

支持樓主!我的睇法係每日比多一小時佢玩或休息,總好過浪費在交通上。
當日後要經常參與學校額外的活動時,特別係無校車,你就會知學校近的好處,唔單止小朋友,其實大人都辛苦的。

作者: 小曳人    時間: 17-8-10 12:05

當年小一時有位同屋苑嘅同學,佢讀咗一年私小就轉咗去屋企樓下間小學,原因係小朋友唔夠瞓

當時係650校車,唔算好早,但轉咗之係,係8點鬆d打鐘!阿媽話小朋友瞓到8點先起身

每個人重視嘅嘢唔同,無話會唔會一定後悔,小朋友仲細,重視作息一d問題都無!
樓主,我支持你!

作者: ar_mak    時間: 17-8-10 12:13

作者: BBKDWLAM    時間: 17-8-10 12:31

ar_mak 發表於 17-8-10 12:13
賴床果半小時,呢條數應該點入帳?計入休息?

同佢開個賬,叫雜項支出(自由時間)

作者: MC1128    時間: 17-8-10 12:37

何必回頭想

努力做好自己

作者: HK-MAN    時間: 17-8-10 12:38

屬於嗜好,應該列入課外活動...
作者: Yanamami    時間: 17-8-10 12:51

小曳人 發表於 17-8-10 12:05
當年小一時有位同屋苑嘅同學,佢讀咗一年私小就轉咗去屋企樓下間小學,原因係小朋友唔夠瞓

當時係650校車 ...
瞓到八点……香港地有幾多人可以禁奢侈?
作者: beagoodman    時間: 17-8-10 12:51     標題: 回覆樓主

馮晴唔失禮,即時可享到免費教育丶睡眠較充足、減少花在交通的時間。讀KTS好d, who knows?或多或少有d買期貨性質,你個係女, 扣除KTS去男名校的(唔關你事),係唔係真係好過馮晴好多呢?

我覺得唔洗羨慕同後悔。

作者: Yanamami    時間: 17-8-10 12:54

楼主,

細路花太多时间番学放学自然唔好,但為左放縱佢呢个坏习慣而放棄间好学校,实在匪夷所思。無良好disciplines既小朋友……好难上到級头~
作者: whitepurin    時間: 17-8-10 12:56     標題: 回覆樓主

又唔好話人賴床,咁如果校車站唔喺正樓下,再預鬆少少,淨係屋企去車站都可能預15min架!同埋小朋友做事me麼d, 咁半小時梳洗食早餐都都好合理。就算唔6點都要6:15起身啦!

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 13:05

感謝各位的意見,現在正在改善她的作息,因此PN開始她都是下午班,所以才養成懶床,突然轉變她有D不適應,我會幫她度過這個難關!謝謝你

作者: 千語mami    時間: 17-8-10 13:06

guyinghua 發表於 17-8-10 10:29

一個好難做的決定,好欣賞你呀 好少家長肯放吓名校光環,正視子女真正需要

作者: ar_mak    時間: 17-8-10 13:31

作者: jantan28    時間: 17-8-10 13:31

馮晴好似系反7:45am?如早15min反到學校都要7am多少少就要起身.
作者: guyinghua    時間: 17-8-10 13:32

siden 發表於 17-8-10 11:39

我絕無怪罪校車是我自己問題謝謝

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 13:34

guyinghua 發表於 17-8-10 13:32
我絕無怪罪校車是我自己問題謝謝

屋企好近馮晴五分鐘到

作者: mcl203    時間: 17-8-10 13:34

siden 發表於 17-8-10 11:39

升小前最重要係搣甩D KG習慣...賴床/午睡

BTW...樓主揀左馮晴...一心一意P1啦 ~~~

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 13:36

beagoodman 發表於 17-8-10 12:51
馮晴唔失禮,即時可享到免費教育丶睡眠較充足、減少花在交通的時間。讀KTS好d, who knows?或多或少有d買期 ...

謝謝,因為多朋友話馮晴是街坊學校,KTS是好過馮晴,眼界好過馮晴,我頂住多方面壓力做這個決定

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 13:36

mcl203 發表於 17-8-10 13:34
升小前最重要係搣甩D KG習慣...賴床/午睡

BTW...樓主揀左馮晴...一心一意P1啦 ~~~

好!明白!

作者: ar_mak    時間: 17-8-10 13:37

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 13:38

千語mami 發表於 17-8-10 13:06
一個好難做的決定,好欣賞你呀 好少家長肯放吓名校光環,正視子女真正需要
...

謝謝我都想了很久!這個決定比我結婚還重要

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 13:38

ar_mak 發表於 17-8-10 13:37
但都建議儘量早15分鐘到校,因為呢15分鐘,對發展社交有好大好大幫助.

好!收到!

作者: creambun    時間: 17-8-10 13:38     標題: 回覆樓主:

論學校及校網確是KTS 較好,不過以小朋友需要,近學校確是十分方便又吸引。既然決定了就不要後悔,為小一開學準備吧!

作者: beagoodman    時間: 17-8-10 13:41

guyinghua 發表於 17-8-10 13:36
謝謝,因為多朋友話馮晴是街坊學校,KTS是好過馮晴,眼界好過馮晴,我頂住多方面壓力做這個決定
...

有獨立思考,讀書係你個女謮。眼界,由你安排啦。

作者: T96    時間: 17-8-10 13:44

小朋友有充足睡眠好緊要,成日唔夠瞓影響身高。
作者: apple~y    時間: 17-8-10 13:48

guyinghua 發表於 17-8-10 13:34
屋企好近馮晴五分鐘到
甘咪好我女要坐校車

作者: siden    時間: 17-8-10 13:50

guyinghua 發表於 17-8-10 13:34
屋企好近馮晴五分鐘到

5分鐘就行到係好吸引

算la

你諗下佢日日多90分鐘休息玩樂

你會比較容易釋懷

作者: Yanamami    時間: 17-8-10 13:58

通常揀小学,有能力既話会考慮埋升中校網……本身小学升中網唔好既話,即係要跨区,誇区需要有好既全港排名plus特異功能。楼主既已决定馮晴,下一个重要安排係作一个六年計劃~即時係改哂所有幼稚園積落既坏习慣,加强自理……心須早睡早起(放假亦-样),自己食飯做功課執書包去厠所……短期係製定学习目標(全級头1/5),準備体艺(小四五係收成期,用黎考直资)~長期係target定区外边d中学,佢地有乜收生要求,你点去配合……机会只係留俾有準備既人。
作者: HK-MAN    時間: 17-8-10 14:05

ar_mak 發表於 17-8-10 13:37
但都建議儘量早15分鐘到校,因為呢15分鐘,對發展社交有好大好大幫助.
十分認同!
作者: 小曳人    時間: 17-8-10 14:06

Yanamami 發表於 17-8-10 12:51
瞓到八点……香港地有幾多人可以禁奢侈?
佢真係出面口到返到學校,係5分鐘內!所以先可以咁奢侈!而點解要5分鐘?係因為學校門口响另一邊入,如果唔係,真係一分鐘就到!

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 14:07     標題: 回覆樓主

非常感謝你給我的指導,我會努力!

作者: snoopy123456    時間: 17-8-10 16:25

個人分享: 我以前由幼稚園到小學都係下午班。遲起床,夜訓的習慣一直到大都未改到。

比我會趁此迫一迫小朋友去改掉壞習慣。小學係非常重要之階段去發展好習慣同態度唔1
作者: Sophie0804    時間: 17-8-10 17:55

既然己放棄,還問來幹嘛!

作者: jason1978    時間: 17-8-10 17:57     標題: 回覆樓主

唔知樓主放位未呢?如果未放就快快做功德。waiting list 頗長唷

作者: retriever    時間: 17-8-10 18:14

將軍澳去九龍塘(KTS),唔算好遠喎。

將軍澳去九龍塘讀幼稚園都唔少啦。

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 18:14

jason1978 發表於 17-8-10 17:57
唔知樓主放位未呢?如果未放就快快做功德。waiting list 頗長唷

已寫信放位

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 18:15

Sophie0804 發表於 17-8-10 17:55
既然己放棄,還問來幹嘛!

只想抒發自己的想法

作者: retriever    時間: 17-8-10 18:16

guyinghua 發表於 17-8-10 10:36

懶床上小學前,無論讀邊都要改啦。

作者: ar_mak    時間: 17-8-10 18:37

作者: ar_mak    時間: 17-8-10 18:40

作者: gskw    時間: 17-8-10 18:51

樓主,加油!想好就不要再想!

利申:不是KTS waiting
作者: bettyay    時間: 17-8-10 19:00

已經做了決定就不要想會否後悔!做好之後的凖備,就不會發生六年後的後悔!加油樓主!
「機會是留給有準備的人」這句是否讀KTS 的,都一定啱用

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 19:05

ar_mak 發表於 17-8-10 18:37
唔係喎,樓主係問會唔會後悔,而唔係KTSvs95津校喎~!佢真係咁問 : 放棄KTS就讀95津校多年後會不會後悔?
咁問 ...

謝謝指正!中文不好

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 19:06

bettyay 發表於 17-8-10 19:00
已經做了決定就不要想會否後悔!做好之後的凖備,就不會發生六年後的後悔!加油樓主!
「機會是留給有準備 ...

謝謝鼓勵

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 19:06

gskw 發表於 17-8-10 18:51
樓主,加油!想好就不要再想!

利申:不是KTS waiting

是!會努力!

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 19:07

ar_mak 發表於 17-8-10 18:40
小小唯一唔好既地方,就係寫信太慢了.打電話會好d,呢頭你收線,果頭學校就可以立即打電話call人.
...

有打電話Miss話要寫信謝謝

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 19:07

retriever 發表於 17-8-10 18:16
懶床上小學前,無論讀邊都要改啦。

必須改

作者: gwenstephen    時間: 17-8-10 19:07

guyinghua 發表於 17-8-10 13:36
...

有啲混亂了,寄出信未架? 人地仲会打比你確定喎……
既然顶左咁多外间壓力,無謂在 BK開谷喇; 呢度壓力可能仲大!

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 19:08

gwenstephen 發表於 17-8-10 19:07
有啲混亂了,寄出信未架? 人地仲会打比你確定喎……
既然顶左咁多外间壓力,無謂在 BK開谷喇; 呢度壓力可 ...

已在八月初郵寄

作者: hoivy    時間: 17-8-10 19:10

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 19:18

hoivy 發表於 17-8-10 19:10
若派位結果一樣好,相信不存在後悔的問題。所以問題應該是若派位稍遜,但多了作息時間,樓主會後悔嗎。

已經決定不後悔了。只是家人有埋怨我,我不知是否自己做得對。我也為考小一努力了!我所做的是為了讓小朋友學得快樂!試問誰不希望兒女成才?是不是名校的道路會更平坦?我問過自己。寫這話題我知道會招來不滿,但我還是努力平復情緒,寫出自己的想法!感激每一位回帖人!感激每一位鼓勵我的人!即使有些難聽的話我也接受,謝謝你們的負面影響我會更堅強!我會更努力!也會更堅定自己的信念!

作者: hoivy    時間: 17-8-10 19:29

作者: gloomy1115    時間: 17-8-10 19:59     標題: 回覆樓主

樓主,支持你決定,你自己先知女兒生活習慣。點先會最Benefit 到女女,呢度感到有人葡萄,寫信放位都比人話慢,唔需要向佢地交待呀,絕對相信你唔係hold位集郵人士,支持你

作者: cmchang0927    時間: 17-8-10 20:08

回覆 Yanamami 的帖子

題外話,以前阿女遲到or最後一分鐘飛入學校的同學,反而是住最近,行返學校5 to 10 mins的同學仔。。mouth:" />
反而住得遠eg tko丶紅磡、九龍城etc番跑馬地那些從來冇見佢地遲到。。。

作者: wtyedu    時間: 17-8-10 20:09     標題: 回覆樓主:

你每早拖著囡囡步行回校,談談心事,琑事,送她回校後上班,是非常非常親子的「quality time」。你會覺得很幸福的。

幸運地我也是這樣的。

作者: ar_mak    時間: 17-8-10 20:11

作者: hoivy    時間: 17-8-10 20:55

作者: wingwing2009    時間: 17-8-10 21:58     標題: 回覆樓主

樓主不用擔心,馮晴係一間好用心既小學,小兒係呢間學校好快樂咁過左6年,而全級6x也能入到b1中學,通常頭2x都入了誇區中學,這是呢幾年既派位record。

有充足睡眠的確對小朋友好重要,最明白自子女需要的必定是父母,支持你,加油!

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 22:01

ar_mak 發表於 17-8-10 20:11
如果係家人有意見,咁可以用時間去換取空間呢個戰術(你有既就係時間). 其實一家人既幸福,係建基於一家人既共 ...

好感謝你的鼓勵

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 22:01

hoivy 發表於 17-8-10 20:55
有時亦不用給自己太大壓力,現在的選擇也不代表一定要堅持到底讀足六年,為要証明自己是對的(我不是說樓主 ...

謝謝謝謝真心感謝

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 22:02

wtyedu 發表於 17-8-10 20:09
你每早拖著囡囡步行回校,談談心事,琑事,送她回校後上班,是非常非常親子的「quality time」。你會覺得很 ...

好開心看到這番說話

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 22:02

gloomy1115 發表於 17-8-10 19:59
樓主,支持你決定,你自己先知女兒生活習慣。點先會最Benefit 到女女,呢度感到有人葡萄,寫信放位都比人話 ...

感謝你的鼓勵

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 22:03

wingwing2009 發表於 17-8-10 21:58
樓主不用擔心,馮晴係一間好用心既小學,小兒係呢間學校好快樂咁過左6年,而全級6x也能入到b1中學,通常頭2 ...

感動謝謝

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 22:03

cmchang0927 發表於 17-8-10 20:08

題外話,以前阿女遲到or最後一分鐘飛入學校的同學,反而是住最近,行返學校5 to 10  ...

要改作息規律我會努力

作者: cattz288    時間: 17-8-10 22:23     標題: 回覆樓主:

我係你都會咁做! 小朋友最辛苦係早起仲要返全日, 點叻既人都會攰! 唔駛理人講咩喇!加油

作者: Tsundis    時間: 17-8-10 22:26

guyinghua 發表於 17-8-10 19:18
已經決定不後悔了。只是家人有埋怨我,我不知是否自己做得對。我也為考小一努力了!我所做的是為了讓小朋 ...

成日聽人話,有點樣既家長就有點樣既子女,樓主你咁好脾氣又… …,囡囡長大後應也會乖巧同明白你對佢既心意!

作者: Minnieyeung108    時間: 17-8-10 22:29

支持你決定。揾倒合適學校就ok。我同你一樣放左KTS,但我就楝左一間遠左既龍校Tim. 因為我都覺得KTS升倒bank 1 中學但都未必有我個仔份
作者: guyinghua    時間: 17-8-10 23:21

cattz288 發表於 17-8-10 22:23
我係你都會咁做! 小朋友最辛苦係早起仲要返全日, 點叻既人都會攰! 唔駛理人講咩喇!加油
...

多謝支持

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 23:21

Tsundis 發表於 17-8-10 22:26
成日聽人話,有點樣既家長就有點樣既子女,樓主你咁好脾氣又… …,囡囡長大後應也會乖巧同明白你對佢既心 ...

謝謝鼓勵

作者: guyinghua    時間: 17-8-10 23:22

Minnieyeung108 發表於 17-8-10 22:29
支持你決定。揾倒合適學校就ok。我同你一樣放左KTS,但我就楝左一間遠左既龍校Tim. 因為我都覺得KTS升倒ban ...

謝謝鼓勵

作者: cmchang0927    時間: 17-8-10 23:28

請不要誤會,我不是話你的,只是我突然想起這些小朋友罷了,因為其中一個是我女小學時的best friend

作者: babytt2    時間: 17-8-11 05:55

cmchang0927 發表於 17-8-10 20:08

題外話,以前阿女遲到or最後一分鐘飛入學校的同學,反而是住最近,行返學校5 to 10  ...

因為住得遠要預早出門,近就可以  last minutes

以前我哋讀書都係

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5