教育王國

標題: 有無人無學普通話就上小一? [打印本頁]

作者: bananaGi    時間: 17-8-7 23:55     標題: 有無人無學普通話就上小一?

上小學等學校教? 係咪死梗?

作者: twlo    時間: 17-8-8 01:48

掉返轉,升小一後已沒有學普通話,祗在學校學。
作者: IloveJJ    時間: 17-8-8 09:00

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-8-8 09:10

bananaGi 發表於 17-8-7 23:55
小朋友是普教中?點解會死梗呢?我 2 個仔都冇學過普通話就上小學,一樣冇問題,須然普通話唔算叻,但對答應用問題不大。學習語言要有語景,家長能否對孩子作支援都很重要。

作者: chanwendy    時間: 17-8-8 09:51

樓主是指自己出外學普通話嗎? 而家應該每間幼稚園都有教普通話喎, 我家孩子冇外出另學普通話, 都係幼稚園教幾多學幾多, 不過小學不是普教中, 但我兩個小朋友普通話都可以的.
作者: bananaGi    時間: 17-8-8 12:09

洋蔥頭媽咪 發表於 17-8-8 09:10
小朋友是普教中?點解會死梗呢?我 2 個仔都冇學過普通話就上小學,一樣冇問題,須然普通話唔算叻,但對答 ...

我有d唔明。

咁k3上小一,中文字都未識晒, 但轉埋用普通話教, 咁佢認字會唔會好困難?

作者: bananaGi    時間: 17-8-8 12:19

chanwendy 發表於 17-8-8 09:51
樓主是指自己出外學普通話嗎? 而家應該每間幼稚園都有教普通話喎, 我家孩子冇外出另學普通話, 都係幼稚園教 ...

幼稚園係唱遊咁,無拼音。

作者: pollywong21    時間: 17-8-8 12:32

我家小朋友的小學是普教中兼有普通話堂。
幼稚園無學過普通話就上小學了,回家無特別溫普通話,係屋企中默都用廣東話,晤見小朋友有咩問題喎,測考亦晤係低分添。
學校大部分同學媽咪都係咁樣情況,我地相信老師同小朋友磨合同適應能力。放心。
作者: bananaGi    時間: 17-8-8 14:21

pollywong21 發表於 17-8-8 12:32
我家小朋友的小學是普教中兼有普通話堂。
幼稚園無學過普通話就上小學了,回家無特別溫普通話,係屋企中默 ...

啊 咁我用廣東話溫書?

作者: little_yolky    時間: 17-8-8 16:17

bananaGi 發表於 17-8-8 12:09
我有d唔明。

咁k3上小一,中文字都未識晒, 但轉埋用普通話教, 咁佢認字會唔會好困難?
唔駛唔明, 咪即係好似用外語學中文咁囉。有D學校如果雙非/新移民少, 大部份小朋友D普通話都係煲冬瓜, 開頭會加D廣東話夾雜的。
作者: little_yolky    時間: 17-8-8 16:18

bananaGi 發表於 17-8-8 12:19
幼稚園係唱遊咁,無拼音。
無拼音唔緊要, 最緊要聽得明白。
作者: lamlamdad2009    時間: 17-8-8 17:03     標題: 回覆樓主

如果到小五丶小六的普通話都非常一般(粵教中,無外補普通話),會否影響升中?

作者: pocoyo123    時間: 17-8-8 17:04

有, 小兒無學, 我們家長又唔識, 小一粵教中, 小二普教中, 學校另有普通話堂, 考試無溫, 平日無補, 只靠自學, 成績由8X-6X都試過, 我覺得無問題
作者: kwokbobo    時間: 17-8-8 17:18

little_yolky 發表於 17-8-8 16:17
唔駛唔明, 咪即係好似用外語學中文咁囉。有D學校如果雙非/新移民少, 大部份小朋友D普通話都係煲冬瓜, ...

我都有相同疑問,普通話唔好,但又普教中㸃可學好中文,但其他家長又話無問題。其實我覺得本地中文會深d,就算用粵語教,都要下功夫先可學好中文,咁點解會無問題?其實係咪大家期望不一樣呢?

我都好迷茫,如果小朋友在幼稚園階段是粵教中,咁佢所有學過的中文字咪要重新學過(我指讀音)?之後又聽人分享,唔怕架,小朋友好快適應到,我不是怕佢適應唔到,而係學學下粵教中,都未學好,就轉去普教中,變到兩種都半桶水,㸃算?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-8-8 18:37

bananaGi 發表於 17-8-8 12:09
我有d唔明。

即係你小朋友小學係普教中啦。或者咁講,kg 升上小學字都識唔多,好大機會係小朋友睇書不多,字/詞係須要多睇/多寫才能慢慢累積起來,初小不用太緊張,多培養孩子看書已足夠。至於用普通話教中文,書寫文字方面其實都是一樣,只是聽/說方面會不同,初小中文課本亦不會太深,小朋友學習能力強,只要讓孩子多聽、多看普通話故事,一般很容易就能適應,家長平日在家能多些支援小朋友,學習上通常都不會出現太大問題。
作者: little_yolky    時間: 17-8-8 19:04

kwokbobo 發表於 17-8-8 17:18
我都有相同疑問,普通話唔好,但又普教中㸃可學好中文,但其他家長又話無問題。其實我覺得本地中文會深d, ...
其實來來去去都係同一桶水嚟, 放心。普教中實情就係聽同講有分別而已, 有D學校無咁嚴, 講都唔係咁嚴格。況且, 中文口語, 其中一大部份係用廣東話的, 佔50%。我哋學校聆聽都係廣東話, 所以咪話無乜所謂囉。係開頭默書就麻煩啲, 因為用普通話, 小朋友一下適應唔嚟就會錯, 不過默書都係佔少分啫, 又有D學校最初會普通話讀一次, 廣東話讀一次的。至於最重要既認字、閱讀理解、作文, 乜教中都係一樣的。
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-8-8 19:05

我都有相同疑問,普通話唔好,但又普教中㸃可學好中文,但其他家長又話無問題。其實我覺得本地中文會深d, ...
我諗你似乎有啲亂。粵語、普通話甚至英語,其實係不同語言,你學了英語,不等同你就會唔識粵語,同樣你學了普通話,亦不等於你會唔識粵語,你最常用的哪種語言,語景較多,那種語言你就會較優,e.g.你以廣東話為母語,當然廣東話就會最叻,但學了英文亦不會唔識廣東話嘛,除非你日後唔用廣東話才會退步。要明白學好中文同普教中其實係兩回事,普教中不一定能學好中文,你似乎有點誤會,亦有點渾亂。能否學好中文,跟是否用普教中未必有關係,小朋友用普教中能否學得好,就要視乎家長是否能支援孩子。

作者: kwokbobo    時間: 17-8-8 20:29

洋蔥頭媽咪 發表於 17-8-8 19:05
我諗你似乎有啲亂。粵語、普通話甚至英語,其實係不同語言,你學了英語,不等同你就會唔識粵語,同樣你學了 ...

就是想用自己母語學中文係最好的,所以唔想普教中,但有時唔到自己揀,所以想找方法解決和配合

作者: kwokbobo    時間: 17-8-8 20:33

little_yolky 發表於 17-8-8 19:04
其實來來去去都係同一桶水嚟, 放心。普教中實情就係聽同講有分別而已, 有D學校無咁嚴, 講都唔係咁嚴格。況 ...

咁你平時同佢睇書,係咪用粵語同佢讀?會唔會出現只識普通話讀音,而唔識粵語讀音?

作者: kwokbobo    時間: 17-8-8 20:41

little_yolky 發表於 17-8-8 19:04
其實來來去去都係同一桶水嚟, 放心。普教中實情就係聽同講有分別而已, 有D學校無咁嚴, 講都唔係咁嚴格。況 ...

一、二年級會否考普通話oral?係咪仲會考拼音架?通常有冇unseen dictation?咁如果聽和講都一般,咁呢d夾夾埋埋咪會少左好多分?

就係呢度諗唔明,但家長分享都説不影響分數,㸃解呢?

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-8-8 21:18

kwokbobo 發表於 17-8-8 20:29
就是想用自己母語學中文係最好的,所以唔想普教中,但有時唔到自己揀,所以想找方法解決和配合
...
揀唔揀最終都是由家長自己決定,點會冇得㨂,若認清自己方向及理念,根本不用擔心。
作者: kwokbobo    時間: 17-8-9 09:41

洋蔥頭媽咪 發表於 17-8-8 21:18
揀唔揀最終都是由家長自己決定,點會冇得㨂,若認清自己方向及理念,根本不用擔心。 ...

考到有offers的學校都是普教中的,有粵教中的又無收佢,所以無得揀,唯有諗方法適應和解決,或了解個課程遇上的問題。

作者: little_yolky    時間: 17-8-9 09:45

kwokbobo 發表於 17-8-8 20:33

咁你平時同佢睇書,係咪用粵語同佢讀?會唔會出現只識普通 ...
因為我一直用粵語同佢哋讀書, 所以無咁既情況出現。
作者: little_yolky    時間: 17-8-9 09:54

kwokbobo 發表於 17-8-8 20:41

會考會話嗎?係咪仲會考拼音架?通常有冇unseen dictation ...
以我哋學校為例, 會話只佔中文全科5%, 而其中有50%是用粵語考, 考拼音只是其中20%, 另外30%是普通話對話, 我們事前有題目可以回家準備。至於默書, 我們二年級有unseen, 一般句子較淺, 而且unseen既問題係唔理講乜話, 根本就都唔識寫。而且, 我們默書只佔中文全科10%。而unseen只是其中一兩次, 佔10%, 即該次默書滿分是110。

因為衰極以上兩項都唔會0分, 正常都會合格, 合格是60分, 15分同9分, 只差6分, 你擔心下份筆試卷好過, D小朋友份卷寫錯字都唔只6分。

作者: bananaGi    時間: 17-8-9 10:34

洋蔥頭媽咪 發表於 17-8-8 18:37
即係你小朋友小學係普教中啦。或者咁講,kg 升上小學字都識唔多,好大機會係小朋友睇書不多,字/詞係須要多 ...

我舉個例:

「洋蔥頭」佢唔識既,新字! 好喇! 咁學校教佢普通話啦,學左。

以後佢望住個字就講普通話!

咁中文廣東話係咩呢? 佢可以唔識架喎!

有日,我同佢講洋蔥! 佢會答 唔識呢個字! 寫就識睇!

作者: bananaGi    時間: 17-8-9 10:35

little_yolky 發表於 17-8-9 09:45
因為我一直用粵語同佢哋讀書, 所以無咁既情況出現。

你用廣東話,學校普教中?

作者: bananaGi    時間: 17-8-9 10:38

Agree!

點會一樣!
佢跟到一件事... 根本唔同!

寫文章時 用普通話諗?

作者: little_yolky    時間: 17-8-9 10:41

bananaGi 發表於 17-8-9 10:35
你用廣東話,學校普教中?
是的, 學校普教中, 我用廣東話。
作者: little_yolky    時間: 17-8-9 10:42

bananaGi 發表於 17-8-9 10:38
Agree!

點會一樣!
我小朋友寫文章時係用廣東話思考, 我自己都係。
作者: little_yolky    時間: 17-8-9 10:47

bananaGi 發表於 17-8-9 10:34
我舉個例:

「洋蔥頭」佢唔識既,新字! 好喇! 咁學校教佢普通話啦,學左。
你在家完全不跟小孩子看書、溝通嗎? 學校教科書D字好少, 唔及平時看書的多。因為看書時我用廣東話, 所以無咁既問題出現, 反而一般新字佢唔識普通話。不過, 有D詞就會唔識, 例如:矮瓜, 佢哋會話係茄子, 仲好好笑咁問我點解咁長叫矮瓜。因為呢個字書面語都係茄子唔係矮瓜, 不過, 講過一次佢哋就知道。
作者: little_yolky    時間: 17-8-9 11:01

其實係咪大家期望不一樣呢? <====== 可以咁講, 如果要求小朋友科科都要TOP, 咁就要努力一D了, 小一、二, 我哋適應到, 自動波, 咁就收貨了, 唔駛一定話要考幾多幾多的。

如果家長比較緊張成績, 建議早D了解清楚學校既評分標準, 然後跟貼D個測考schedule, 要小朋友成績好, 唯有家長自己俾心機了。

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-8-9 13:26

bananaGi 發表於 17-8-9 10:34
我舉個例:

其實樓上網友都解釋左,唔再重覆。書面語當然同我地平常所說的廣東話會有分別,但若在家中溝通時會用廣東話,通常不會存在完全唔識嘅問題,如家長好擔心又或有所保留,其實選校時就應該不要選普教中學校。
個人意見,小學課程以普教中不算太難,要思考的也不算太多,所以小學階段只要家長讓小朋友多接觸普通話 / 多支援佢地,一般都不會有太大問題,不用過份擔心。至於上到中學,由於會進入更深層次,加上文言文,普教中影響就會較大,所以上到中學很多學校或家長都會頃向以廣教中,就是這原因。當然最終怎樣選擇還是由家長來決定吧。

作者: kenobaby    時間: 17-8-9 14:09

我都有D擔心的...就係因為KG學校冇教普通話,上小一會唔會好困難呢﹖
作者: poodlema    時間: 17-8-9 15:43

回覆 twlo 的帖子

咁之前學了幾耐?
作者: mch411    時間: 17-8-9 15:57

kenobaby 發表於 17-8-9 14:09
我都有D擔心的...就係因為KG學校冇教普通話,上小一會唔會好困難呢﹖
一定係有人得有人唔得,我亞仔KG學校冇教普通話,
上小二分班粵教中同普教中,
老師問意願, 我話你編乜讀乜,
老師話一般較多人選普教中,
但讀完一年會有人轉返粵教中,
讀左3年普教中, 冇乜問題,
我覺得好處係對普通話科有幫助
壞處係有時會攪亂廣東話字同普通話字,
不過教識佢英語, 廣東話同國語 D 音, 佢識分開

例如哈利波特經常出現 "培根"
亞仔用國廣東話,普通話各諗一次,
知道普通話音較接近英文音,
佢就知道呢個係普通話字

作者: retriever    時間: 17-8-9 18:01

bananaGi 發表於 17-8-7 23:55

下? 呢度係香港喎。

話說回頭,而家小學普通話支援唔錯架。

作者: twlo    時間: 17-8-9 21:00

回覆 poodlema 的帖子

K2 開始學,小一無再學。
作者: kwokbobo    時間: 17-8-9 23:13

little_yolky 發表於 17-8-9 10:47
你在家完全不跟小孩子看書、溝通嗎? 學校教科書D字好少, 唔及平時看書的多。因為看書時我用廣東話, 所以無 ...

哈哈,笑了,他問得好好呀!

作者: 妹妹頭    時間: 17-8-10 08:25

我以過來人講, 我個女升小學(全普教中, 冇得揀), 冇在外學過普通話, 小一頭一個月真係上堂遊雲(老師一早已同我地講會有依個情況, 叫我地要忍耐), 但奇怪在到10月中, 佢已經完全聽得明老師講(中文堂完全用普通話), 跟住一直進步中, 到小四時, 班主任直頭係由北京請回來, 一句白話也不懂, 佢地都相處得到, 中文作文更加好, 因為冇左"口語化"字句, 阿女小四. 小五普通話都有A, 依家佢話, 睇電視都TUNE去聽普通話, 好過廣東話.

所以樓主大可放心, 小朋友適應能力遠超過我地想像

作者: 無知人    時間: 17-8-10 09:00

根本除左新移民,幾多人會小一前學普通話 ?
就算係作文,小學雞階段都要講少少布局,結構啦,剩係識書面語(聲稱普通話先係書面語),咪至多合格,布局情節唔係用任何方言喎。"窗外一個太陽,窗內一個太陽..."呢d文妓咁邪惡既布局,同任何語言無關喎。
認為普通話有優勢,咁唔好讀英中了。
其實普通話對中國人黎講,聽多就會,我土生土長香港人,近期睇youtube,"該吃吃、該喝喝,啥事不往心裡擱",完全係聽得明喎。

作者: poodlema    時間: 17-8-10 09:43

twlo 發表於 17-8-9 21:00
回覆 poodlema 的帖子

K2 開始學,小一無再學。

Thanks for reply

作者: wan_sosin    時間: 17-8-10 10:06

無知人 發表於 17-8-10 09:00
就算係作文,小學雞階段都要講少少布局,結構啦,剩係識書面語 ...

係啦,真唔明,作文無口語就是"好文章"!?廣教中就學唔好書面語!?
普教中並不會幫到學中文。當然上堂聽多了普通話,普通話會學得快一點。

作者: bananaGi    時間: 17-8-11 19:52

妹妹頭 發表於 17-8-10 08:25
我以過來人講, 我個女升小學(全普教中, 冇得揀), 冇在外學過普通話, 小一頭一個月真係上堂遊雲(老師一早已 ...

明白。謝

作者: bananaGi    時間: 17-8-11 19:56

retriever 發表於 17-8-9 18:01
下? 呢度係香港喎。

話說回頭,而家小學普通話支援唔錯架。

Btw, 呢到香港喎....? hk今時今日都無say

作者: bananaGi    時間: 17-8-11 19:59

無知人 發表於 17-8-10 09:00
就算係作文,小學雞階段都要講少少布局,結構啦,剩係識書面語 ...

你小朋友好大喇? 你脫節啦!大把K自己出去學,就係因為驚普教中小學,你唔好問點解讀普教中,政府派咪讀

作者: 無知人    時間: 17-8-12 15:46

bananaGi 發表於 17-8-11 19:59
你小朋友好大喇? 你脫節啦!大把K自己出去學,就係因為驚普教中小學,你唔好問點解讀普教中,政府派咪讀  ...

佢中學啦,我脫左節都唔奇。小學果陣佢都係讀冬瓜班,可以選的,幼稚園無特別咩訓練。所以唔覺幼稚園學左先有優勢。或者神小要咁先入得掛。

有時見澳門特首講嘢,唔知乜嘢火星話,其實佢好應該講普通話。
胡錦濤監佢誓唔知會唔會想死,咁既讀法應該DQ啦。
仲有老懵懂,佢咁愛黨,又係領導,點解唔學好普通話,又係講火星話。

作者: wongtw    時間: 17-8-13 00:39

有普教中校長在簡介會講過話無問題,小朋友好醒,我地會先教拼音,幾個月後便會學識。我心諗有冇咁快呀,半年就差唔多。

作者: 幸福謝師奶    時間: 17-8-14 13:59

我你幼稚園時教d 簡單既普,小一吾係普教,但普通話考試2次都係75分左右,佢oral ok,但係要寫拼音就錯曬,所以想比佢學拼音,打返好個底,遲下入普班都會好d

普通話多數係吾計平均分,係計grade

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5