教育王國

標題: 聯招放榜 [打印本頁]

作者: wendyw    時間: 17-8-7 11:12     標題: 聯招放榜

今日放榜,姐妹們上來報下料,幾分入了什麼大學,排位怎樣。
有今年入著港大醫及中大醫的嗎,收生情況怎樣。

作者: wendyw    時間: 17-8-7 11:38

回覆 wendyw 的帖子

剛剛知道朋友個女best 5,23分入科大理學士(定量社會數據分析),A1

作者: maggielin    時間: 17-8-7 20:42

唔是好明白,今天jUPAS  放榜 冇名,亞仔好5開心
作者: hksarhksar    時間: 17-8-7 21:10

我聽到有朋友十八至廿一分都派吾到八大,今年以為少人易入,但似乎中位數冇降
作者: pooh仔    時間: 17-8-7 21:51

hksarhksar 發表於 17-8-7 21:10
我聽到有朋友十八至廿一分都派吾到八大,今年以為少人易入,但似乎中位數冇降 ...

朋友仔仔21分入到poly

作者: chocolatebean    時間: 17-8-7 22:30

pooh仔 發表於 17-8-7 21:51
哪一學系?
作者: JadeW    時間: 17-8-7 22:50     標題: 回覆樓主

朋友仔 21分 中大工程

作者: ANChan59    時間: 17-8-7 23:10

pooh仔 發表於 17-8-7 21:51

Because of weighting ?
作者: pooh仔    時間: 17-8-7 23:14

ANChan59 發表於 17-8-7 23:10
Because of weighting ?

咁我又冇問咁詳細。

佢喺best 5=21. 6科=25.  chem+econ.  入工商管理 A1

作者: pooh仔    時間: 17-8-7 23:14

chocolatebean 發表於 17-8-7 22:30
哪一學系?

工商管理

作者: chocolatebean    時間: 17-8-7 23:55

pooh仔 發表於 17-8-7 23:14
工商管理
21分入到,即係低左少一分左右

今年好似易入左,但又多人唔高分。

作者: chocolatebean    時間: 17-8-7 23:55

JadeW 發表於 17-8-7 22:50
朋友仔 21分 中大工程
比佢博到,工程近年都收得低,21分應該創新低

作者: hongkeikei    時間: 17-8-8 03:21

有朋友仔20分入科大理學, 23分科大BBA, 24分中大中文,24分中大經濟,24分中大環球研究,23分中大英文,25分港大文學士...報住咁多先

補充:大部份主修有關的科目有5或以上,可能加了weighting

作者: hksarhksar    時間: 17-8-8 08:01

禁我估錯啦,原來有些院校是收分低了,但我聽到有21分派副学士,格离又話有十九,二十分吾到,可能是個別例子填得不好。
作者: ANChan59    時間: 17-8-8 08:03

chocolatebean 發表於 17-8-7 23:55
21分入到,即係低左少一分左右

今年好似易入左,但又多人唔高分。

雖然未有整體數據,我有兩個看法:

1。考生人數減少,但各科各級成績是有%配置,如果%沒有大升,因為學位沒有相對減少,所以收生分數持續下降是合理的!

2。照理更多大學學科用最佳五科,理應整體分數上升,而非下滑,可能是製表依然用4C+X,方便更以前數據比較!

可能聯招出了最後數字,才可以定論!

作者: Yanamami    時間: 17-8-8 08:44

hongkeikei 發表於 17-8-8 03:21
有朋友仔20分入科大理學, 23分科大BBA, 24分中大中文,24分中大經濟,24分中大環球研究,23分中大英文,25分港 ...
Econ & Global Studies 無weighting.
作者: katf123    時間: 17-8-8 08:44     標題: 回覆樓主:

請問科大理學及中大工程需要必修那些科目, 除中英數通識外。

作者: hksarhksar    時間: 17-8-8 08:55

十九分入嶺南美術
作者: ANChan59    時間: 17-8-8 08:58

katf123 發表於 17-8-8 08:44
請問科大理學及中大工程需要必修那些科目, 除中英數通識外。

網站上面有詳細資料。

作者: katf123    時間: 17-8-8 09:20

ANChan59 發表於 17-8-8 08:58
網站上面有詳細資料。

可否提供一下。 謝謝

作者: fion6406    時間: 17-8-8 14:06

katf123 發表於 17-8-8 09:20
可否提供一下。 謝謝
科大有 jupas score calculator ,你 google 一下就可以。好方便易用
作者: pooh仔    時間: 17-8-8 14:11

hongkeikei 發表於 17-8-8 03:21
有朋友仔20分入科大理學, 23分科大BBA, 24分中大中文,24分中大經濟,24分中大環球研究,23分中大英文,25分港 ...

請問港大文學士, 裡面科 Hong Kong Studies選讀, 請問知唔知讀乜嘢㗎?

作者: chocolatebean    時間: 17-8-8 14:45

ANChan59 發表於 17-8-8 08:03
雖然未有整體數據,我有兩個看法:

1。考生人數減少,但各科各級成績是有%配置,如果%沒有大升,因為學位 ...
不過, 出年又唔可以跟今年數據了, 人數上升番,又要保守DD

作者: ANChan59    時間: 17-8-8 15:00

chocolatebean 發表於 17-8-8 14:45
不過, 出年又唔可以跟今年數據了, 人數上升番,又要保守DD

人數不是繼續下跌嗎?

作者: wendyw    時間: 17-8-8 15:15

ANChan59 發表於 17-8-8 15:00
人數不是繼續下跌嗎?
出年龍仔龍女又千禧BB,人數較多。

作者: ANChan59    時間: 17-8-8 15:17

wendyw 發表於 17-8-8 15:15
出年龍仔龍女又千禧BB,人數較多。
係喎,逆週期!
作者: chocolatebean    時間: 17-8-8 15:30

ANChan59 發表於 17-8-8 15:17
係喎,逆週期!
出年升番, 之後又跌過

作者: katf123    時間: 17-8-8 16:38

fion6406 發表於 17-8-8 14:06
科大有 jupas score calculator ,你 google 一下就可以。好方便易用

明白。 謝謝

作者: katf123    時間: 17-8-8 23:53     標題: 回覆樓主:

請教各位人類學/哲學係咪中文大學好d?

作者: hongkeikei    時間: 17-8-9 05:27

Yanamami 發表於 17-8-8 08:44
Econ & Global Studies 無weighting.

我意思是上面我列出各朋友仔的入U分數, 是揀Econ的dse Econ 有5/5*, GS 的English 有5*...等等,當中也有INTERVIEW,所以單以收生分數看幾多分一定入到邊一科唔一定準確,尤其是以最低分數來推算。因為大學收生CASE BY CASE, 有人23分入到BBA,唔代表所有23分都入到。

作者: hongkeikei    時間: 17-8-9 05:32

pooh仔 發表於 17-8-8 14:11
請問港大文學士, 裡面科 Hong Kong Studies選讀, 請問知唔知讀乜嘢㗎?

唔清楚,HKU文學院在10/8有Orientation,可以問佢地

作者: pooh仔    時間: 17-8-9 10:19

hongkeikei 發表於 17-8-9 05:32
唔清楚,HKU文學院在10/8有Orientation,可以問佢地

嚟緊8月, 好嘅先謝謝你

作者: saiyeest    時間: 17-8-10 11:21

朋友囝20分入浸大(有面試)
作者: hksarhksar    時間: 17-8-10 11:22

浸大BBA   20
作者: hksarhksar    時間: 17-8-10 11:29

saiyeest 發表於 17-8-10 11:21
朋友囝20分入浸大(有面試)
什么科?
作者: Glau    時間: 17-8-10 14:27

朋友囝23分(無M1, M2)入 HKU Engine
作者: saiyeest    時間: 17-8-10 15:08

回覆 hksarhksar 的帖子

BBA
作者: chocolatebean    時間: 17-8-10 16:01

saiyeest 發表於 17-8-10 15:08
回覆 hksarhksar 的帖子

BBA

作者: hk001682    時間: 17-8-10 20:24

Glau 發表於 17-8-10 14:27
朋友囝23分(無M1, M2)入 HKU Engine

我個仔24分有 M1 5* 都入唔到 HKU Engine,入咗科大Engine ,佢好唔開心。
作者: Yanamami    時間: 17-8-10 21:28

hk001682 發表於 17-8-10 20:24
我個仔24分有 M1 5* 都入唔到 HKU Engine,入咗科大Engine ,佢好唔開心。
科大好好吖~
作者: chocolatebean    時間: 17-8-10 22:42

上面23分入到 Engine,你仔24入唔到,是否不同 programme?
作者: hk001682    時間: 17-8-10 22:58

chocolatebean 發表於 17-8-10 22:42
上面23分入到 Engine,你仔24入唔到,是否不同 programme?

HKU Engine 應該得呢科  JS6963 / Bachelor of Engineering, 不過,我個仔英文和中文得3 和 PHY 得 4, 我估係呢個原因。

作者: hw1115    時間: 17-8-10 23:10

囝囝覺得港大好過科大?
24分係best 5 嗎?

作者: hk001682    時間: 17-8-10 23:19

hw1115 發表於 17-8-10 23:10

囝囝覺得港大好過科大?

24分係 BEST 5 , 主要係佢有幾個同學仔都入咗HKU , 科大無。

作者: hw1115    時間: 17-8-10 23:26

hk001682 發表於 17-8-10 23:19
24分係 BEST 5 , 主要係佢有幾個同學仔都入咗HKU , 科大無。

原来咁!相信好快無事啦!
想問問佢中文在校内成绩多少分到呢?

作者: hk001682    時間: 17-8-10 23:53

hw1115 發表於 17-8-10 23:26
原来咁!相信好快無事啦!
想問問佢中文在校内成绩多少分到呢?
中文校內成績一向唔好,舊年best 5 23分 斷腳中文2咗,今年重考中文加多科數和M1,但聽人講中文底唔好,再考好大機會都會係2, 所以喺HKCC讀工程副學士,成績考得都幾好 GPA 3.8,如果今年中文都係2既話,都可以讀多一年接返上大學, 好彩中文有3 ,M1仲加咗1分有 5*。
作者: hw1115    時間: 17-8-11 00:22

hk001682 發表於 17-8-10 23:53
中文校內成績一向唔好,舊年best 5 23分 斷腳中文2咗,今年重考中文加多科數和M1,但聽人講中文底唔好,再 ...

多谢你的回复。
即今年讀副学士并以自修生及combined cert.入科大。
認真恭喜你!

作者: hongkeikei    時間: 17-8-11 01:28

中文校內成績一向唔好,舊年best 5 23分 斷腳中文2咗,今年重考中文加多科數和M1,但聽人講中文底唔好,再 ...

GPA 3.8, good ar !

入科大讀工程講真唔會差過在港大讀此科, 不過啲後生仔女想法,鍾意同班 friends一齊入同一間 U。
之前我囡一樣話唔揀XXU要揀XU, 因為好多熟同學都揀XU....
最終派了XXU依家話鍾意,好在聽我話...

作者: minniemouse    時間: 17-8-11 01:53     標題: 回覆樓主

Best 5 30, HKU Dental

作者: wendyw    時間: 17-8-11 08:19

minniemouse 發表於 17-8-11 01:53

多謝!好有參考性的資料。

作者: lindalowailing    時間: 17-8-11 10:03

minniemouse 發表於 17-8-11 01:53
Requirement : 4+2 = Median Score 37
Subject Weigthing : English & Maths

作者: ElizabethLAI    時間: 17-8-11 10:10

回覆 lindalowailing 的帖子

識人26分入理大Radiography.
       21分入理大Engineering

作者: lindalowailing    時間: 17-8-11 10:14

回覆 ElizabethLAI 的帖子

吓,今年收咁低分?係咪有特別原因呢?
作者: chocolatebean    時間: 17-8-11 10:56

唔好意思, 想問下, JUPAS 是否有一個FULL LIST, LIST OUT 所有可以選的 PROGRAMMES, INCL DEGREE/ASSO/HIGH DIP?
作者: LingChiBaBa    時間: 17-8-11 11:16

hk001682 發表於 17-8-10 22:58
HKU Engine 應該得呢科  JS6963 / Bachelor of Engineering, 不過,我個仔英文和中文得3 和 PHY 得 4,  ...

JS6963 Best5計Eng+Maths+3best subjects。會唔會計英文無24分?

作者: LingChiBaBa    時間: 17-8-11 11:25

lindalowailing 發表於 17-8-11 10:14
回覆 ElizabethLAI 的帖子

吓,今年收咁低分?係咪有特別原因呢?

會唔會同東華都搞有關,步職業治療後塵,今年好似連MLS收生分數都下跌。

作者: LingChiBaBa    時間: 17-8-11 11:27

chocolatebean 發表於 17-8-11 10:56
唔好意思, 想問下, JUPAS 是否有一個FULL LIST, LIST OUT 所有可以選的 PROGRAMMES, INCL DEGREE/ASSO/HIGH ...

JUPAS版面click大學icon,按List of Programmes 制。

作者: hk001682    時間: 17-8-11 11:30

LingChiBaBa 發表於 17-8-11 11:16
JS6963 Best5計Eng+Maths+3best subjects。會唔會計英文無24分?

DSE 成績 335*3  +  M1 5* +  BAFS 5  +  PHY 4   點計 BEST 5 都係 24分

作者: Glau    時間: 17-8-11 11:43

hk001682 發表於 17-8-10 23:19
HKU ENG 收生好似英,數+ best 3
作者: ppmmbb    時間: 17-8-11 12:10

hk001682 發表於 17-8-11 11:30
DSE 成績 335*3  +  M1 5* +  BAFS 5  +  PHY 4   點計 BEST 5 都係 24分

M1 不是一科喎

照計Best 5 (6+5+4+3+3)得21分 及 M1 Bonus Point。

作者: chocolatebean    時間: 17-8-11 12:11

LingChiBaBa 發表於 17-8-11 11:27
JUPAS版面click大學icon,按List of Programmes 制。
thks

作者: hk001682    時間: 17-8-11 12:55

ppmmbb 發表於 17-8-11 12:10
M1 不是一科喎

照計Best 5 (6+5+4+3+3)得21分 及 M1 Bonus Point。
如果唔計 M1 得21分更本就唔會選 HKU ENG 放 A1,佢同我講話計, 學校老師都有幫佢睇過畀意見,我真係搞唔清。 係邊度睇到話M1唔係計一科架?
作者: LingChiBaBa    時間: 17-8-11 12:57

ppmmbb 發表於 17-8-11 12:10
M1 不是一科喎

JS6963 M1/2可計入Best 3 subjects。

作者: mannewliv    時間: 17-8-11 13:12

各位要留意,有大學唔係計BEST 5,係計4CORE+1/2科選修,每科亦會有WEIGHING分別,BEST 5可以參考,但好多時唔準確架

我知今年有人23分入HKU SCI,28分都有,但實際乜嘢科乜嘢成績就唔清楚。有人成績肯定入到3大,但寧願入浸大神科
作者: hk001682    時間: 17-8-11 13:28

LingChiBaBa 發表於 17-8-11 12:57
JS6963 M1/2可計入Best 3 subjects。

明白晒! Thanks !
作者: chocolatebean    時間: 17-8-11 13:33

LingChiBaBa 發表於 17-8-11 12:57
大學一般講BEST FIVE, M1/2 是否唔計?

作者: LingChiBaBa    時間: 17-8-11 13:40

chocolatebean 發表於 17-8-11 13:33
大學一般講BEST FIVE, M1/2 是否唔計?

HKU係。但有些programme係specify咗M1/2可計入elective。

其他大學M1/2大多數都計。其實最清楚係每個programme都查看。

作者: chocolatebean    時間: 17-8-11 13:42

LingChiBaBa 發表於 17-8-11 13:40
HKU係。但有些programme係specify咗M1/2可計入elective。

其他大學M1/2大多數都計。其實最清楚係每個prog ...
明白

作者: ppmmbb    時間: 17-8-11 13:44

hk001682 發表於 17-8-11 12:55
如果唔計 M1 得21分更本就唔會選 HKU ENG 放 A1,佢同我講話計, 學校老師都有幫佢睇過畀意見,我真係搞唔 ...

Sorry, 原來M1當Cat A一科。

HKU Engine Website "All HKDSE subject will carry equal weighting." 即單計英數+Best 3總分,咁你仔英文和中文得3 和 PHY 得 4應該無影響喎,因你仔根據Engine 收生Scoring Formula係24分會不會問下HKU?

作者: hk001682    時間: 17-8-11 14:10

ppmmbb 發表於 17-8-11 13:44

明白,算喇! 唔會問喇,現在等亞仔安心入科大。

作者: 一家三口    時間: 17-8-11 14:16

http://www.edb.gov.hk/attachment/en/curriculum-development/kla/ma/res/Entrance%20Requirements%20on%20Math_UGC.pdf

作者: YmOra    時間: 17-8-11 17:25

請教,Cat A係點解?thx.thx.

仲有呀!大學學科會唔會有"額滿即止"架?這個案會否因為這個原因嗎?thx.thx.

作者: ppmmbb    時間: 17-8-11 17:37

YmOra 發表於 17-8-11 17:25
請教,Cat A係點解?thx.thx.

仲有呀!大學學科會唔會有"額滿即止"架?這個案會否因為這個原因嗎?thx. ...

http://www.hkeaa.edu.hk/en/hkdse/assessment/subject_information/category_a_subjects/

作者: YmOra    時間: 17-8-11 18:50

ppmmbb 發表於 17-8-11 17:37
http://www.hkeaa.edu.hk/en/hkdse/assessment/subject_information/category_a_subjects/

thx.thx.

作者: wendyw    時間: 17-8-11 19:50

lindalowailing 發表於 17-8-11 10:03
Requirement : 4+2 = Median Score 37
Subject Weigthing : English & Maths

請問港大醫不是計Best6嗎

作者: LingChiBaBa    時間: 17-8-11 20:43

wendyw 發表於 17-8-11 19:50

MBBS係。Dental計4C+2X。

作者: 一家三口    時間: 17-8-11 22:00

wendyw 發表於 17-8-11 19:50

我睇報導話hku 醫科計best six 。

作者: hongkeikei    時間: 17-8-12 03:07

hk001682 發表於 17-8-10 22:58
HKU Engine 應該得呢科  JS6963 / Bachelor of Engineering, 不過,我個仔英文和中文得3 和 PHY 得 4,  ...
我覺得你的推測有可能。大學收生除了看BEST 5總分.也會看高分了邊科。HKU一向著重ENGLISH成績,加上此科有面試,有些低分過你但表現好的可能加了分。
雖然呢科無話Combine cert 會扣分,會否被扣印象分是無從知曉,始終收生權在大學手中。

p.s. 我知有人兩年前以19分入到JS6963,不清楚是否以其他技能獲選

作者: hongkeikei    時間: 17-8-12 03:16

hk001682 發表於 17-8-11 14:10
明白,算喇! 唔會問喇,現在等亞仔安心入科大。

是, 鼓勵他要向前看。入了科大就比心機讀書,希望你仔仔愈讀愈開心

作者: Tinkerbell    時間: 17-8-12 07:19

我仔學校-話combine cert  有扣分,是否正確?
作者: YmOra    時間: 17-8-12 09:01

你兒子目標好清晰,用多年時間就可以達成夢想呢!恭喜晒呀!

可否分享他去咗科大邊科嘅課程編號嗎?thx.thx.

作者: LingChiBaBa    時間: 17-8-12 09:32

Tinkerbell 發表於 17-8-12 07:19
我仔學校-話combine cert  有扣分,是否正確?

以下HKU連結有齊2016 admission scores 及2017 Jupas admission 嘅以下資料

Programme Entrance requirement
Selection Principles
Subject Weighting
Consideration of other factors
Consideration of HKDSE Combined Results and penalty for HKDSE repeaters

睇完應該好清楚。

http://www.aal.hku.hk/sites/default/files/2017%20Programme%20Admissions%20Information.pdf

作者: ANChan59    時間: 17-8-12 10:39

hk001682 發表於 17-8-11 11:30

我懷疑 BASF 唔計咁重,所以冇24分,或者面試未能發揮水準!反而港大,AD/HD GPA只要 3⃣️.3⃣️以上!

讀工程,三大差不多了,到大學,始終會有新朋友!

我仔較多同學選港大,但他反而選中大!班讀港大同學亦繼續老友,假期出嚟玩,不用太在意!

作者: LingChiBaBa    時間: 17-8-12 11:31

ANChan59 發表於 17-8-12 10:39

我懷疑 BASF 唔計咁重,所以冇24分,或者面試未能發揮水準 ...

個subject weighting表又無話有heavier weighting嘅subject。

但Best 5 又要英和數,specified subject 指定是Physics。咁無理由Eng/Maths/Phy唔計重手D?

作者: ANChan59    時間: 17-8-12 11:43

LingChiBaBa 發表於 17-8-12 11:31
個subject weighting表又無話有heavier weighting嘅subject。

但Best 5 又要英和數,specified subject  ...

你自己答咗啦,表面五科同分,tie breaker 自然是英、數、物理、M1/M2的分數!

作者: LingChiBaBa    時間: 17-8-12 11:53

ANChan59 發表於 17-8-12 11:43
你自己答咗啦,表面五科同分,tie breaker 自然是英、數、物理、M1/M2的分數!
...
如果係同分咁好清楚,但樓上2個cases係23同24分而收23分唔收24分,所以有D唔明。
或者有埋23分嗰個嘅資料可能清淅D。

作者: ANChan59    時間: 17-8-12 11:58

LingChiBaBa 發表於 17-8-12 11:53
如果係同分咁好清楚,但樓上2個cases係23同24分而收23分唔收24分,所以有D唔明。
或者有埋23分嗰個嘅資料可 ...

單純有個分數,冇得分析!

作者: johnmamama    時間: 17-8-12 12:06

今年有朋友囡有個BEST SIX =35入了HKU Bachelor of Science in Speech and Hearing Sciences, 另一個BEST 5=23 入了Bachelor of Science

作者: hk001682    時間: 17-8-12 15:36

ANChan59 發表於 17-8-12 10:39

我懷疑 BASF 唔計咁重,所以冇24分,或者面試未能發揮水準 ...
我知我仔面試表現一定唔會好, 而佢有2個係HKCC 讀工程副學士同學第一年 GPA 4,  已入HKU ENG。
作者: hk001682    時間: 17-8-12 15:58

YmOra 發表於 17-8-12 09:01
你兒子目標好清晰,用多年時間就可以達成夢想呢!恭喜晒呀!

可否分享他去咗科大邊科嘅課程編號嗎?t ...

科大讀的是 JS5200 / Engineering,其實佢一直都無目標, 係舊年中文2咗,眼見身邊既同學都入咗大學,先開始醒覺,今年佢真係好勤力, 所以話現在啲小朋友,路行得太順係唔會珍惜, 同佢講乜嘢都無用, 要佢自己跌過先會知。
作者: ANChan59    時間: 17-8-12 16:29

回覆 hk001682 的帖子

Well, can be a good experience to him.  
作者: BSCYL    時間: 17-8-12 21:15     標題: 回覆樓主:

今年有最佳6科36分入港大醫

作者: CPLA    時間: 17-8-12 21:56     標題: 回覆樓主

4+2有32分、Best 6 有35分,入唔到 HKU LLB

作者: LingChiBaBa    時間: 17-8-12 22:56

CPLA 發表於 17-8-12 21:56
4+2有32分、Best 6 有35分,入唔到 HKU LLB

ATU報緊4C+2X最低33分,資料吻合。

作者: wendyw    時間: 17-8-13 11:16

BSCYL 發表於 17-8-12 21:15

多謝!好有參考價值的資料!

作者: YmOra    時間: 17-8-13 17:33

hk001682 發表於 17-8-12 15:58
科大讀的是 JS5200 / Engineering,其實佢一直都無目標, 係舊年中文2咗,眼見身邊既同學都入咗大學,先開 ...

thx.thx.

講得好啱!孩子係要跌過才會成長呢!只是過程中父母會擔心,現在見他實實在在地有個學位才算安心呢!

作者: hongkeikei    時間: 17-8-16 04:45

BSCYL 發表於 17-8-12 21:15
我知有人6科38分都入唔到港大醫, 入了SPEECH THERAPHY

作者: wendyw    時間: 17-8-16 06:58

hongkeikei 發表於 17-8-16 04:45
我知有人6科38分都入唔到港大醫, 入了SPEECH THERAPHY

非常感謝您的回復!有更詳細的資料嗎,配如主科几分,選修是哪几科,及面試等各方面?thanks!

作者: nhi    時間: 17-8-16 08:28

hongkeikei 發表於 17-8-16 04:45
想做医生点解唔報埋中大?而家連医生也冇得做。
如果係我,会take gap year and re-apply next year.

作者: sugarbunny    時間: 17-8-16 10:45

回覆 nhi 的帖子

中大、港大都是要求放A1

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5