教育王國

標題: 請問有2017入讀李陞小學小一嗎? (揮手區) [打印本頁]

作者: happmrswong    時間: 17-8-4 10:55     標題: 請問有2017入讀李陞小學小一嗎? (揮手區)

如題, 我唔見中西區小學一覧, 有李陞小學個間學校?
作者: amazon2002    時間: 17-8-8 07:06

隱世神校,學生人數少,自然少人討論。
作者: methy    時間: 17-8-8 20:14

amazon2002 發表於 17-8-8 07:06

隱世神校

何出此言?

作者: EstherMandy    時間: 17-8-8 23:34

係囉,點解咁講?其實好唔好呢?我想知道多啲資料。

作者: EstherMandy    時間: 17-8-17 00:20

唔好意思,我想問,你所說「隱世神校」是讚or彈?因為我真係好想知多啲資料。但真係好少人討厭。我見除咗四寶,跟住就呢間?話晒都係官小,真係無咩人選擇?

作者: hkpapa852    時間: 17-8-17 08:50

happmrswong 發表於 17-8-4 10:55
如題, 我唔見中西區小學一覧, 有李陞小學個間學校?
其實你係已抽入/叩入, 定係為來年打算呢?
作者: vinvin901    時間: 17-8-17 09:40

我係另外d教育網真係用(隱世神校)去形容11網李陞
作者: happmrswong    時間: 17-8-17 12:08

我個小朋友係派入咗
作者: vinvin901    時間: 17-8-17 12:22

happmrswong 發表於 17-8-17 12:08
我個小朋友係派入咗
希望您以後多點係度分享下呢間學校.....
11網李陛雖然吳係熱門小學, 校舍又比較細......
但如果我囝下年可以入到, 我都心滿意足了...........

作者: hkpapa852    時間: 17-8-17 12:46

vinvin901 發表於 17-8-17 09:40
我係另外d教育網真係用(隱世神校)去形容11網李陞
邊個網用"隱世神校"去形容呢?
作者: hkpapa852    時間: 17-8-17 12:58

懶得打重覆既嘢, 有興趣就去呢個舊帖睇吓我以前既意見:

https://www.edu-kingdom.com/foru ... ead&tid=3290298
作者: vinvin901    時間: 17-8-17 13:07

hkpapa852 發表於 17-8-17 12:46
邊個網用"隱世神校"去形容呢?
我已忘記了excatly邊個網....大概記得係有位趙x德討論隱世神校呢個topic.......
當時有講埋幼稚園的.........有錯請指教

作者: hkpapa852    時間: 17-8-17 13:09

vinvin901 發表於 17-8-17 13:07
我已忘記了excatly邊個網....大概記得係有位趙x德討論隱世神校呢個topic.......
當時有講埋幼稚園的....... ...
吓, 又係教育界黃興桂........ 坦白講, 佢真係段氏宗師, 段估無辛苦個隻.......
作者: vinvin901    時間: 17-8-17 13:09

回覆 hkpapa852 的帖子

作者: vinvin901    時間: 17-8-17 13:10

hkpapa852 發表於 17-8-17 13:09
吓, 又係教育界黃興桂........ 坦白講, 佢真係段氏宗師, 段估無辛苦個隻.......  ...
原來佢有個咁既"朵", 真係吳講吳知

作者: methy    時間: 17-8-23 08:37

vinvin901 發表於 17-8-17 13:10
原來佢有個咁既"朵", 真係吳講吳知

佢真係亂up 24,當年大仔k2時,我開始參觀區內小學&觀課,由B1校睇到寶校(不太受歡迎學校),睇左12間左右,各有各特色,而其中有d寶校好適合我大仔,我咩資料都睇,包括呢個「亂up24」專家。當時睇佢對區內學校評語,佢好似作文咁,亂堆砌文字一樣。

好喇,我決定搬回老家,又四圍參觀&詳細睇區內不同學校既功課量,支援&關愛等等,希望搵到間適合自己小朋友既學校,又剛好睇到呢位專家對我老家學校評語,結果:老吹!

忍咩世呀,唔識間學校,咪亂吹一個形容詞出黎囉。11區李陞以往幾年自行階段都收唔爆,因為佢校舍細,無校車,升中唔算好靚(比較同區其他小學),但佢有聯繫官中(好過無),又小班,識人係用家讚老師有愛心。舊年轉左校長,功課量大增。呢間係咪好學校,睇你要咩!

作者: audrey.lai    時間: 17-8-23 23:45

李陞沒有校車??
由於我仔只有15分, 一線學校靠運氣, 諗住擺李陸2-3位, 又可以嗎?
作者: vinvin901    時間: 17-8-24 08:05

methy 發表於 17-8-23 08:37
佢真係亂up 24,當年大仔k2時,我開始參觀區內小學&觀課,由B1校睇到寶校(不太受歡迎學校),睇左12間左右 ...
謝謝您的分析及資訊,

原來李陞無校車.........
校舍細同舊我都知, 不過我真係覺得小班係
幾吸引.....

作者: methy    時間: 17-8-24 10:37

audrey.lai 發表於 17-8-23 23:45
李陞沒有校車??
由於我仔只有15分, 一線學校靠運氣, 諗住擺李陸2-3位, 又可以嗎? ...

你睇2017大抽獎既位,李陞校舍細&小班教學,好少位,印象好似有人話乙一都抽唔哂,放乙二仲有機會?你睇個表,聖心70個抽獎位,仲有只係女仔先抽得,李陞得23個,男女都抽得,龍年出生率更高,間間都爆既情況下,你覺得放李陞乙二會入到嗎?

圖片附件: myimage.jpg (17-8-24 10:37, 564.21 KB) / 下載次數 10
/forum.php?mod=attachment&aid=MTY0MDQxfGFiMzZmOTZlfDE3MTg5OTgzMTJ8MA%3D%3D

作者: lamlamhoi    時間: 17-8-24 20:43

methy 發表於 17-8-24 10:37
你睇2017大抽獎既位,李陞校舍細&小班教學,好少位,印象好似有人話乙一都抽唔哂,放乙二仲有機會?你睇個 ...

乙一收吾哂又估吾倒

作者: YS_mommy    時間: 17-8-27 05:28

methy 發表於 17-8-23 08:37
佢真係亂up 24,當年大仔k2時,我開始參觀區內小學&觀課,由B1校睇到寶校(不太受歡迎學校),睇左12間左右 ...

同意呢區內家長說,連區內補習社也說學校程度淺,欠缺競爭性。可是連系名中學入學,就真是得幾位頭位學生,之後就唔知去了邊度。我朋友早幾年大女小六畢業,都是精英那類,頭幾位吸曬入名牌中學之後,其他落第,之前佢係支持Fans,之後

作者: fredc9    時間: 17-9-10 14:55     標題: 回覆樓主:

我小朋友今年入李陞,so far so good, 第一個星期返學開心,感覺唔會太chur, even比家長的通告量我可以接受,每日2-3張左右,我見有校車的,只是要家長自行聯絡校車公司安排, etc

作者: babyhk    時間: 17-9-13 16:33

fredc9 發表於 17-9-10 14:55
我小朋友今年入李陞,so far so good, 第一個星期返學開心,感覺唔會太chur, even比家長的通告量我可以接受 ...

請問你知唔知有沒有九龍東的校車呢?
15分自行有機會嗎?

作者: amyyiu888    時間: 17-9-13 18:28

methy 發表於 17-8-24 10:37
你睇2017大抽獎既位,李陞校舍細&小班教學,好少位,印象好似有人話乙一都抽唔哂,放乙二仲有機會?你睇個 ...

同學仔媽咪話有朋友乙二中,但自己唔中

作者: vinvin901    時間: 17-9-14 10:25

請問知吳知李陛今年有無open day係for 2018升小?
我上官網睇好似無相關資料,
學校亦無單張可參考

希望有讀緊李陛既家長幫手報料, thx
作者: kylie_ng    時間: 17-9-14 18:27

我見呢間學校好多南亞既學生....
作者: sunnygirl    時間: 17-9-14 18:55

YS_mommy 發表於 17-8-27 05:28
同意呢區內家長說,連區內補習社也說學校程度淺,欠缺競爭性。可是連系名中學入學,就真是得幾位頭位學生 ...

識人升左上聯繫中學,但唔係幾跟得上,幾乎要留班﹐唔知關唔關小學程度淺事

作者: fredc9    時間: 17-9-15 23:25

kylie_ng 發表於 17-9-14 18:27
我見呢間學校好多南亞既學生....

我小朋友讀緊,日日去接放學,冇乜南亞小朋友bor

作者: fredc9    時間: 17-9-15 23:27

babyhk 發表於 17-9-13 16:33
請問你知唔知有沒有九龍東的校車呢?
15分自行有機會嗎?

冇去九龍東校車的,你可能要搵出面d行車了

作者: FtobeyBB    時間: 17-9-15 23:56

sunnygirl 發表於 17-9-14 18:55
識人升左上聯繫中學,但唔係幾跟得上,幾乎要留班﹐唔知關唔關小學程度淺事
...

我係李陞n年前舊生,當年我成績十名內,小六派位去左第二志願金文泰,當時第一志願係庇利羅士,真係好慶幸入唔到,我其他同學入左去,真係跟唔上包尾好大壓力,就算男同學入左英皇亦都差唔多,嗰時學校程度唔係太深,一下只去名校,又係英中,所以其實好慘

到宜家我仔今年K2,要睇學校,我都心大心細去唔去自行好,雖然佢有聯絡中學英皇係好吸引,不過我其實想佢讀深d嘅學校,上中學冇咁辛苦,但講真當年d老師真係好好,唔知宜家係點

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5