教育王國

標題: 想要好英文語境,津小邊間好? [打印本頁]

作者: Fabi_c    時間: 17-8-2 15:03     標題: 想要好英文語境,津小邊間好?

個人比較著重語境,想知全香港英文津小是否寥寥可數?如果想英文語境好,是否一定要報直/私?
作者: se6b03    時間: 17-8-2 15:09

津小要語境好有南亞裔學校。

作者: 2隻臭豬    時間: 17-8-2 15:39

回覆 Fabi_c 的帖子

如果沙田區的話, 培基小學係英文小學, 另外第一城呂明才的英文係由外籍老師教授, 但係家長需要每年額外比1筆費用
作者: cherrieshum    時間: 17-8-2 16:00

Fabi_c 發表於 17-8-2 15:03
個人比較著重語境,想知全香港英文津小是否寥寥可數?如果想英文語境好,是否一定要報直/私? ...

只有瑪利諾,小拔,瑪利曼和聖若瑟是資助英小

作者: cherrieshum    時間: 17-8-2 16:01

2隻臭豬 發表於 17-8-2 15:39
回覆 Fabi_c 的帖子

如果沙田區的話, 培基小學係英文小學, 另外第一城呂明才的英文係由外籍老師教授, 但係 ...

培基是英小?

作者: AgapePa    時間: 17-8-2 16:14

cherrieshum 發表於 17-8-2 16:00
只有瑪利諾,小拔,瑪利曼和聖若瑟是資助英小

唔只咁小。全港有10間
李鄭屋丶嘉道理丶瑪利諾丶扙萃丶雲泉丶瑪利曼丶李陞丶聖若瑟丶油麻地街坊、伊斯蘭

但培基唔算英小

作者: kvvvcheung    時間: 17-8-2 16:53

AgapePa 發表於 17-8-2 16:14
唔只咁小。全港有10間
李鄭屋丶嘉道理丶瑪利諾丶扙萃丶雲泉丶瑪利曼丶李陞丶聖若瑟丶油麻地街坊、伊斯蘭

天總呢?

作者: kcbaby2013    時間: 17-8-2 17:30

唔只咁小。全港有10間

喇沙不是嗎?

作者: Fabi_c    時間: 17-8-2 17:31

唔只咁小。全港有10間
謝謝詳細資料!請問怎樣才算是英小?
作者: Fabi_c    時間: 17-8-2 17:33

kcbaby2013 發表於 17-8-2 17:30
喇沙不是嗎?
我想 AgapePa 說的是津校,所以沒有提喇沙。
作者: Charlotte_mom    時間: 17-8-2 17:41     標題: 回覆樓主

全港英文官津,搵晒就係咁多。係咪英文小學就係最重要選擇,要考慮考慮

圖片附件: myimage.jpg (17-8-2 17:41, 397.08 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTU1MjA2fGExNzZmMWFlfDE3Mjc0MDQ4Nzh8MA%3D%3D

圖片附件: myimage.jpg (17-8-2 17:41, 369.38 KB) / 下載次數 1
/forum.php?mod=attachment&aid=MTU1MjEzfDA5MDRmOTdifDE3Mjc0MDQ4Nzh8MA%3D%3D

作者: Charlotte_mom    時間: 17-8-2 17:41

Fabi_c 發表於 17-8-2 17:33

喇沙當然是津貼小學

作者: 小曳人    時間: 17-8-2 17:42

Fabi_c 發表於 17-8-2 17:33
LS係津校,LS係中文小學LS只用英語教英文及科學科

作者: hkpapa852    時間: 17-8-2 17:44

Charlotte_mom 發表於 17-8-2 17:41
全港英文官津,搵晒就係咁多。係咪英文小學就係最重要選擇,要考慮考慮
其實天總, 潮商, 佐敦道官立個堆主收超過一半NCS學生既學校, 都可以當英小

作者: JM仔    時間: 17-8-2 17:52

唔只咁小。全港有10間

培基是英小,英數加科學

作者: Fabi_c    時間: 17-8-2 17:52

Charlotte_mom 發表於 17-8-2 17:41
喇沙當然是津貼小學
對唔住,我搞錯了。
作者: Fabi_c    時間: 17-8-2 17:53

小曳人 發表於 17-8-2 17:42
LS係津校,LS係中文小學LS只用英語教英文及科學科
謝謝指正。
作者: siden    時間: 17-8-2 17:54     標題: 回覆樓主

我覺得,除非將來打算去外國升學,否則無必要將「英小」列為首要考慮。

留港升中考大學,要腳震果科係中文。

作者: Fabi_c    時間: 17-8-2 17:56

綜合以上意見,我諗我要改改我的問題方向。
其實我是想找畢業出來英語好TALK得那些小學!
唔知大家有沒有資料可分享一下?
作者: Fabi_c    時間: 17-8-2 17:59

請問這個是什麼網頁?
作者: 小曳人    時間: 17-8-2 18:00

Fabi_c 發表於 17-8-2 17:56
綜合以上意見,我諗我要改改我的問題方向。
其實我是想找畢業出來英語好TALK得那些小學!
唔知大家有沒有資 ...

英文talk 得,可以唔關學校事,係生活上用得多,接觸得多,個人大膽,就自然talk 得
同理,我自己係讀英中,但我唔會話自己英文talk得

作者: se6b03    時間: 17-8-2 18:01

如果只係要英文好talk得,咁簡簡單單請個菲傭係屋企仲好。我去公園,學校附近,圖書館果d,見親d細路同自己個菲傭姐姐用英文講到好流利,當然文法就唔知點啦。

作者: Fabi_c    時間: 17-8-2 18:04

小曳人 發表於 17-8-2 18:00
英文talk 得,可以唔關學校事,係生活上用得多,接觸得多,個人大膽,就自然talk 得
同理,我自己係讀英中 ...
其實我都係英中,同你一樣,唔覺得自己好TALK得。但係呢,我又真係覺得某D學校出來的學生,英文講得特別好聽。。。
咁佢地係多數會外補?還是學校有特別支援?

作者: gracelam    時間: 17-8-2 18:52

Fabi_c 發表於 17-8-2 18:04
其實我都係英中,同你一樣,唔覺得自己好TALK得。但係呢,我又真係覺得某D學校出來的學生,英文講得特別好 ...

我眼見小朋友英文talk得只有3類:
1. 讀IS
2. 同父母平時對話講英文
3. 菲傭湊, 仲要個菲傭字正腔圓

作者: mcl203    時間: 17-8-2 19:27

其實我都係英中,同你一樣,唔覺得自己好TALK得。但係呢,我又真係覺得某D學校出來的學生,英文講得特別好 ...

若目標係無國際化既津貼小學,女仔,瑪利諾修院,瑪利曼,男仔,聖約瑟,男女,拔萃,但係係好多家長既目標小學~~~

作者: lui    時間: 17-8-2 19:33

gracelam 發表於 17-8-2 18:52
我眼見小朋友英文talk得只有3類:
1. 讀IS
2. 同父母平時對話講英文

我認為還有其他原因

作者: lui    時間: 17-8-2 19:37

siden 發表於 17-8-2 17:54
我覺得,除非將來打算去外國升學,否則無必要將「英小」列為首要考慮。

留港升中考大學,要腳震果科係中文 ...

朋友個朋友個仔,自己考入LS.今年DSE, 英文5**,其他科4-5。但肥左中文。我立即問有沒有$去外國?冇!我朋友同我講時眼淚在眼眶打轉,連我也眼濕濕。

作者: Soundervolt    時間: 17-8-2 19:45

se6b03 發表於 17-8-2 18:01
如果只係要英文好talk得,咁簡簡單單請個菲傭係屋企仲好。我去公園,學校附近,圖書館果d,見親d細路同自己 ...

唔係啩?!旨意向菲傭學英文?其實好多菲傭衹懂簡單英文字句,有部份直情嚇死人。 喺街見到啲小朋友可以用流利英語同菲傭溝通,係因為佢哋本身有其他條件及語境去學習英語,唔會關個菲傭嘅事。

作者: KikiDaddy    時間: 17-8-2 21:52

Watching Cartoon Network and Nickelodeon can help. The kid can learn a lot of slang and vocabulary from the TV shows which is difficult to learn from school even there are NET teachers.
作者: siden    時間: 17-8-2 21:57

lui 發表於 17-8-2 19:37
朋友個朋友個仔,自己考入LS.今年DSE, 英文5**,其他科4-5。但肥左中文。我立即問有沒有$去外國?冇!我朋 ...

聞者心酸,聽者流淚

早年聞説BPS有人科科5級以上,英文5**,但肥咗科中文,升唔到大學

作者: virgokaren    時間: 17-8-2 22:32

siden 發表於 17-8-2 21:57
聞者心酸,聽者流淚

早年聞説BPS有人科科5級以上,英文5**,但肥咗科中文,升唔到大學

真奇怪,大學又吾係用中文教,又要人中文及格。

作者: Yanamami    時間: 17-8-2 22:44

KikiDaddy 發表於 17-8-2 21:52
Watching Cartoon Network and Nickelodeon can help. The kid can learn a lot of slang and vocabulary f ...
我d女細个就係煲呢d大,睇埋烹飪旅遊減肥生仔整容……
作者: lingan    時間: 17-8-2 22:45

只係肥中文咪再考多年DSE 煲掂佢,兩年DSE成績一樣可入U。唔駛咁誇張吧。

作者: Yanamami    時間: 17-8-2 22:46

siden 發表於 17-8-2 21:57
聞者心酸,聽者流淚

阿女放榜边科都唔睇,就睇中文有無3.....-额汗!
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-8-2 22:52

回覆 lingan 的帖子

我果屆同埋今屆再考而又考得好嘅機會係零....
作者: Rubycocoruby    時間: 17-8-2 23:53

5好只靠學校,自己也要想下

作者: Yanamami    時間: 17-8-3 00:03

1998Ruby1998 發表於 17-8-2 22:52
回覆 lingan 的帖子

我果屆同埋今屆再考而又考得好嘅機會係零....
Exactly. 我女学校老師都唔recommend重考……尤其是根底本应差果d, 再考分別唔会大……
作者: Muigg    時間: 17-8-3 00:30

個人比較著重語境,想知全香港英文津小是否寥寥可數?如果想英文語境好,是否一定要報直/私? ...

St Mary

作者: bubuG    時間: 17-8-3 01:11

virgokaren 發表於 17-8-2 22:32
真奇怪,大學又吾係用中文教,又要人中文及格。

最奇怪係現代人用白話文,DSE 要你識文言文先讀大學。編DSE 課程班人堅真離地。

作者: pbhe    時間: 17-8-3 01:24     標題: 回覆樓主:

除了神津我冇機會了解更多,我有幸看過兩區一線津小的課堂示範及學生作英語簡單簡介,結果是對香港這個國際都會的教育課程,政策體系完全失去信心。我當時想: 究竟小朋友的表現在這個第二個學習的家是怎樣能幫學校制造令人滿意的升中數據? 究竟要英文學得好是分數高還是真的能成功的駕馭它?究竟我是否真的非神津不愛?究竟我是否要犧牲我的退休生活去讓小孩讀能提供優質語境的直私小?究竟我有否信心替小孩安排適合的活動來提升他的語言能力?究竟我能接受他中文差英文好還是中英都差?究竟教統局是在改革什麽令家長們常在討論小孩應怎樣外補學好中英文,不是應該提供洽當的課程去加強中英普加強本地學生競爭力才能稱得上國際都會?

....我的震驚是由於發現經學校挑選過的小六學生的語言表達能力居然不及那些時常在課堂上show and tell 的幼稚園學生。試問在現今社會能流利使用英語普通話作簡介的幼兒何其多。

所謂英語課,在學生程度參差的情況下,老師只能多選答得到的學生答問題,程度差的根本未作好句子便下課,有時老師更被迫幫學生完成句子。簡直拉牛上樹,我相信若非是示範,老師必定要多用中文解釋,連唯一的英語課都用中文,有什麼語境可言?

作者: Yanamami    時間: 17-8-3 05:19

pbhe 發表於 17-8-3 01:24

除了神津我冇機會了解更多,我有幸看過兩區一線津小的課堂示範及學 ...

所以先成曰有話学左+幾年英文得个吉既說法……語文無語境真係好难学得好~香港绝大部份係中小,就靠番学果—堂九个字……学你話齋仲要能力參差既-齐,屋企無做野配合~~名津之所以会好d, 明顯係有要求既家長,物以类聚,大家都唔会只靠学校果每日-堂去教孩子英文,進補、閱讀、遊学,甚至上面提过从小煲英文tv......各式其式。私校直资嘛,学生水平比較-至,可教深教快,自然,同名津-样,有家長配合……
作者: 芝士BB    時間: 17-8-3 06:47     標題: 回覆樓主:

瑪利曼小學。7月open day 時,我叫朋友個女兒去和校長影相並同校長介紹未來學生,校長知道後立即很高興,並改用英文同小朋友交談。我估此小學應該很著重校內的英語環境。

作者: Charlotte_mom    時間: 17-8-3 07:20

Soundervolt 發表於 17-8-2 19:45
唔係啩?!旨意向菲傭學英文?其實好多菲傭衹懂簡單英文字句,有部份直情嚇死人。 喺街見到啲小朋友可以用 ...

唔係靠菲傭學英文,係語境。要小朋友明白同習慣唔講英文係無得生存(誇張法)
以前我都係所謂英中,畢業後講句英文都面紅。出黎工作跟外國人做野,由面紅到而家極度流暢、唔敢話好唔好,但講得。我見呢份工時同鬼佬老闆吹水吹足1.5小時無難度

呢一代學生普遍英文比上一代強,亦同語境有關,識唔少家無菲傭,「自動轉台」能力真係差d。由細見慣net,oral會較理想

作者: cherrieshum    時間: 17-8-3 07:54

除了神津我冇機會了解更多,我有幸看過兩區一線津小的課堂示範及學 ...

我都看見很多這情況,有些本地英文老師英文好一般,曾經有一友人告訴我他看不懂Harry Potter,結果他成為一名英文老師。

作者: Soundervolt    時間: 17-8-3 09:25

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 07:20
唔係靠菲傭學英文,係語境。要小朋友明白同習慣唔講英文係無得生存(誇張法)
以前我都係所謂英中,畢業後 ...

我用過既菲傭得兩個比較好其中一位係大學畢業,嚟香港攞工作經驗申請去加拿大,其他都麻麻得好緊要。學語言語境當然十分重要,但我會覺得應該跟一啲比較純正外語既人練習,總好過一啲本身唔咸唔淡既人,講埋啲類似“Open the light”既英文。 我畢業之後同你一樣見到外國人講英文都會面紅,之後成日黐住公司班鬼仔玩,oral跟著大躍進, 所以阿仔現時嘅課外活動有好多都係有外國人參與, 呢一類嘅語境質素好多倍。我屋企都有用菲傭,所以我好小心阿仔同佢對話嘅時候所用嘅英文會唔會夾雜一啲“Philippinlish”。

作者: se6b03    時間: 17-8-3 09:41

Soundervolt 發表於 17-8-3 09:25

我用過既菲傭得兩個比較好其中一位係大學畢業,嚟香港攞 ...

其實我都好想搵dd外國人既興趣班比阿仔去讀,等佢練下英文,但都唔知邊度有,叫阿仔坐定定睇英文電視節目就真係無乜可能,我自己都做唔到。唔知返英語教會有冇用呢?本身我地唔係教徒。

作者: taxibird    時間: 17-8-3 09:48

可考慮下有NCS的直私, 如聖瑪加利, 林文燦, 基信, 語境一定比普通用英語教學的小學好
作者: Charlotte_mom    時間: 17-8-3 10:00

我用過既菲傭得兩個比較好其中一位係大學畢業,嚟香港攞 ...

唔係靠菲傭學英文
呢句我寫得好清楚,唔係學

鬼唔知跟外國人學好咩,有先得架。讀本地學住普通本地樓無啦啦邊度走d外國人出黎

作者: se6b03    時間: 17-8-3 10:05

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 10:00

唔係靠菲傭學英文

"鬼唔知跟外國人學好咩,有先得架。讀本地學住普通本地樓無啦啦邊度走d外國人出黎"

呢句講得好好笑!

作者: Fabi_c    時間: 17-8-3 10:06

mcl203 發表於 17-8-2 19:27
若目標係無國際化既津貼小學,女仔,瑪利諾修院,瑪利曼,男仔,聖約瑟,男女,拔萃,但係係好多家長既目 ...
嘩!全部神校勁難入。。。
而且我又不是住在這些區,想抽下都唔得。
作者: retriever    時間: 17-8-3 10:08

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 10:00

唔係靠菲傭學英文

鬼佬要搵架嘛.

作者: Fabi_c    時間: 17-8-3 10:08

朋友個朋友個仔,自己考入LS.今年DSE, 英文5**,其他科4-5。但肥左中文。我立即問有沒有$去外國?冇!我朋 ...
點解其他科成績咁好,會肥左中文?照計如果小朋友係聰明,應該科科都可以考得唔錯,為何獨獨中文會咁差呢?

作者: Soundervolt    時間: 17-8-3 10:10

唔係靠菲傭學英文

我之前係其他帖有講過,參加多尐外國人參與既課外活動。

作者: Fabi_c    時間: 17-8-3 10:12

KikiDaddy 發表於 17-8-2 21:52
Watching Cartoon Network and Nickelodeon can help. The kid can learn a lot of slang and vocabulary f ...
Thanks. 可能以後屋企唔可以開中文台,只睇英文節目。
作者: Fabi_c    時間: 17-8-3 10:14

回覆 Yanamami 的帖子

作者: lui    時間: 17-8-3 10:16

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:08
點解其他科成績咁好,會肥左中文?照計如果小朋友係聰明,應該科科都可以考得唔錯,為何獨獨中文會咁差呢? ...

你有沒有研究中文份卷?所以為什麼各校名校也騰雞?連DGS也開A level 以避一避?我的小朋友不會考DSE,但我加入了中文教育家長小組,目的是如何培養孩子的中文興趣和能力。中文已不是我們會考高考的程度了

作者: se6b03    時間: 17-8-3 10:19

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:08
點解其他科成績咁好,會肥左中文?照計如果小朋友係聰明,應該科科都可以考得唔錯,為何獨獨中文會咁差呢? ...

中文係其中一種最難學既文字,要浸出黎,無得速成。開頭輕視中文,上到中學先追就好難,加上又普教中,唔湯唔水,攪到一開始上堂已經聽唔明老師講既野。黎緊DSE加入範文已經好好多,起碼有得操下。

作者: pbhe    時間: 17-8-3 10:26

se6b03 發表於 17-8-3 09:41
其實我都好想搵d多d外國人既興趣班比阿仔去讀,等佢練下英文,但都唔知邊度有,叫阿仔坐定定睇英文電視節 ...

我個女3歲跟住菲姐講嗰D英文嚇親我,呢個暑假即幫佢報左Joyful既英文drama, summer camp 班等佢聽番多D正確的grammar同發音。

作者: Fabi_c    時間: 17-8-3 10:34

一線津校都咁差???
咁直資/私校會好些嗎?

作者: Fabi_c    時間: 17-8-3 10:38

cherrieshum 發表於 17-8-3 07:54
我都看見很多這情況,有些本地英文老師英文好一般,曾經有一友人告訴我他看不懂Harry Potter,結果他成為 ...
其實我都好擔心,津校我英語堂老師不是NATIVE,教出來的學生英語又怎可能TALK得?
最多教到佢地文法好,寫文章好,但講到ORAL能力,就真係麻麻地。
作者: muimui2    時間: 17-8-3 10:38

Soundervolt 發表於 17-8-3 10:10

。。。。

作者: Forgetmenot999    時間: 17-8-3 10:41

Soundervolt 發表於 17-8-2 19:45
唔係啩?!旨意向菲傭學英文?其實好多菲傭衹懂簡單英文字句,有部份直情嚇死人。 喺街見到啲小朋友可以用 ...

絕對認同

作者: Fabi_c    時間: 17-8-3 10:43

lui 發表於 17-8-3 10:16
你有沒有研究中文份卷?所以為什麼各校名校也騰雞?連DGS也開A level 以避一避?我的小朋友不會考DSE,但我 ...
聽落好恐怖啊!因為我小朋友只是幼稚園生,所以未研究DSE的內容呀。有時間睇下先!

作者: lui    時間: 17-8-3 10:47

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:43
聽落好恐怖啊!因為我小朋友只是幼稚園生,所以未研究DSE的內容呀。有時間睇下先!
...

晤怪之得你咁問啦!你快d研究下。

作者: Fabi_c    時間: 17-8-3 10:47

se6b03 發表於 17-8-3 09:41
其實我都好想搵d多d外國人既興趣班比阿仔去讀,等佢練下英文,但都唔知邊度有,叫阿仔坐定定睇英文電視節 ...
小朋友通常都鍾意睇電視喎。雖然睇電視係學到語言,但對專注力成長又唔好。
你仔唔睇電視都未嘗不是好事。

作者: Fabi_c    時間: 17-8-3 10:52

muimui2 發表於 17-8-3 10:38
可唔可以推介下?
我而家正正面對緊呢個問題,小朋友以前讀雙語幼稚園,英文就算唔特出但都唔怕講。最近一年 ...
muimui2 你道出了我的擔心!!!我小朋友讀雙語幼稚園,好擔心佢升上小學後NET堂咁少,英語會大倒退呀!
就係因為咁,我先開呢個POST尋求大家的意見!

作者: lui    時間: 17-8-3 10:56

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:52
muimui2 你道出了我的擔心!!!我小朋友讀雙語幼稚園,好擔心佢升上小學後NET堂咁少,英語會大倒退呀!
就 ...

不要依賴電視,你可以試用audio book

作者: Charlotte_mom    時間: 17-8-3 10:58

True
聽過有人話返英文church tim

我請左工人十幾年,點會唔知咩水平(我個已經叫正常,有d真係暈!)
當然,跟菲傭「學」唔會掂,只係話,語言嘅野學左真係要用。學好語言咪就係靠跌跌碰碰地從錯誤中學習呀。流利地講open the light一定唔理想,但總比身體語言強(身邊真係有呢種小朋友,一見菲傭啞左,寧願唔出聲,金髮綠眼就更加啦)

所以,先唔好「嫌棄」邊個英文唔夠好。每一次講英文,都係一個學習機會。這是我想帶出的

作者: gracelam    時間: 17-8-3 11:01

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:43
...

唔洗硏究DSE中文有幾深, 宜家小學中文已經唔容易, 小一中文科已學: 雀躍/慚愧/依偎等詞語。 (只係普通地區一線小學)
考試2篇課外閲讀理解, 小一生識字少失分最多。
其實小學英文科係易過中文科好多, 仲有數學卷及常識卷都係用中文問問題, 小一老師雖然有讀卷, 聽唔切最後都係靠自己睇及理解。

作者: RunningPig    時間: 17-8-3 11:03

你有沒有研究中文份卷?所以為什麼各校名校也騰雞?連DGS也開A level 以避一避?我的小朋友不會考DSE,但我 ...

唔係中文難學,係考試局的DSE中文卷出得差。報紙都有講佢問埋D作者點唸,連作者本身都唔識答。我個姨甥仔讀其中一間神校,他説平時英文好的最多一成最終成績比預期差,而中文就高達四成。

作者: MrBeast    時間: 17-8-3 11:05

RunningPig 發表於 17-8-3 11:03
唔係中文難學,係考試局的DSE中文卷出得差...
我覺得兩樣都有
作者: Fabi_c    時間: 17-8-3 11:10

lui 發表於 17-8-3 10:56
不要依賴電視,你可以試用audio book
明白,我對audio book冇乜認識,請問可介紹一兩本岩小朋友睇聽的嗎?
作者: pbhe    時間: 17-8-3 11:12     標題: 回覆樓主:

比如SFA, TSL, DBSPD 學生英文真係超好!

作者: RunningPig    時間: 17-8-3 11:19

Fabi_c 發表於 17-8-3 11:10
明白,我對audio book冇乜認識,請問可介紹一兩本岩小朋友睇聽的嗎?

你可以在公共圖書館借CD,有很多英文故事書,如 Roald Dahl

作者: MrBeast    時間: 17-8-3 11:34

agree. 親友早我幾年請的都不錯,到我請第一個時質素已參差,奈何個市已不是顧主:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20170801/s00001/1501559263026

作者: day_bo    時間: 17-8-3 11:49

唔係靠菲傭學英文

明白及贊同你意思,我仔自從4歲由印傭轉了菲傭英文進步了很多,雖然我那工人英文grammar 和發音不是全對(只高小程度,但好似佢爺爺是英文老師),但英文程度不錯,我仔很喜歡這工人,所以他也喜歡英文起來,英文sense 不錯,家中因此菲傭而有英文語境。我仔現在在叫做地區一線中文津小升小二,英文不會只靠學校,在出面有上英文writing。另外平時有睇英文DVD 。的確菲傭有D發音不凖,但我仔冇學佢,佢識phonics 可自己拼出來,不是靠工人學。

作者: kwokbobo    時間: 17-8-3 11:52

我覺得總會入到U, 以佢成績咁好,但可能入唔到佢想入的科或一些特別的專科,可否再自修考一科中文,只是取到pass, 佢的成績入U應該無問題,我都記得以前有位師兄,3科A-level 取A,英文好似C或D,但中文取F,唔知佢最後㸃

作者: lui    時間: 17-8-3 11:53

Fabi_c 發表於 17-8-3 11:10

大部分份的圖書也有audio book .可去library 或Tao bao買。

作者: lui    時間: 17-8-3 11:59

kwokbobo 發表於 17-8-3 11:52
我覺得總會入到U, 以佢成績咁好,但可能入唔到佢想入的科或一些特別的專科,可否再自修考一科中文,只是取 ...

以前同依家唔問,你中文一定要合格才可入大學。

作者: Charlotte_mom    時間: 17-8-3 12:10

lui 發表於 17-8-3 11:59
以前同依家唔問,你中文一定要合格才可入大學。

唔止合格(2),係要3

作者: lui    時間: 17-8-3 12:16

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 12:10
唔止合格(2),係要3

對!

作者: keep-calm    時間: 17-8-3 12:21

D bay 或中環區可能先較多這類興趣班選擇。

作者: hebe2010    時間: 17-8-3 12:25

沙田好多選擇.  培基.  甚至沙呂,一呂, 質素都好高

作者: Charlotte_mom    時間: 17-8-3 12:48

keep-calm 發表於 17-8-3 12:21
D bay 或中環區可能先較多這類興趣班選擇。

有嘅.....講黎講去有錢有商量

作者: Yanamami    時間: 17-8-3 13:12

Charlotte_mom 發表於 17-8-3 12:10
唔止合格(2),係要3

稍為神d既科要4
作者: kwokbobo    時間: 17-8-3 14:15

你意思是現在的中文DSE同以前的A-level 或As-level的中文不同嗎?是因為多了很多文言文嗎?

作者: kwokbobo    時間: 17-8-3 14:18

se6b03 發表於 17-8-3 10:19
中文係其中一種最難學既文字,要浸出黎,無得速成。開頭輕視中文,上到中學先追就好難,加上又普教中,唔湯 ...

想問中學唔係多數中學也是粵教中嗎?因為oral和listening如用普教中,會更多人衰呢科

作者: kwokbobo    時間: 17-8-3 14:28

lui 發表於 17-8-3 12:16
對!

Sorry, 佢轉了平分,所以都唔係好清楚,係咪即係2係即是合格,但最低的入U要求是3?咁**又係咩,2、3有無**分?

作者: lui    時間: 17-8-3 14:32

kwokbobo 發表於 17-8-3 14:18

想問中學唔係多數中學也是粵教中嗎?因為oral和listening如 ...

Dse用粵教中的,考粵語

作者: lui    時間: 17-8-3 14:35

kwokbobo 發表於 17-8-3 14:28
Sorry, 佢轉了平分,所以都唔係好清楚,係咪即係2係即是合格,但最低的入U要求是3?咁**又係咩,2、3有無* ...

對。只有5才有**,即七分,有錯其他人請指正。

作者: BBB100    時間: 17-8-3 14:47

真心想問邊間學校每日都有Net teacher 教?

如:
KTS?
SFA?
宣小?
LS?
St Jo?
Kln Bay St Jo?
拔小?

又或其他推介??

作者: se6b03    時間: 17-8-3 15:36

kwokbobo 發表於 17-8-3 14:18

想問中學唔係多數中學也是粵教中嗎?因為oral和listening如 ...

可能令你誤會左,我係指小學普教中。

作者: kwokbobo    時間: 17-8-3 15:42

se6b03 發表於 17-8-3 15:36
可能令你誤會左,我係指小學普教中。

我都超級唔鍾意小學普教中,但有時都無得比我揀

作者: Soundervolt    時間: 17-8-3 16:08

muimui2 發表於 17-8-3 10:38
可唔可以推介下?
我而家正正面對緊呢個問題,小朋友以前讀雙語幼稚園,英文就算唔特出但都唔怕講。最近一年 ...

我個係仔,所以佢由細開始我安排佢去參加一尐多外國人玩既體育運動,例如網球、欖球、壘球、曲棍球等活動俾佢玩,係過程之中無論同隊友溝通、聽教練指令,
甚至鬧交都係要用英語,而家只集中每星期有四五日跟外國教練練網球,
日日講足幾個鐘,打波之餘真係可以慳返唔少錢去補習英文Oral。

如果係女仔,可以參加一尐外國人搞既英語話劇、Opera及樂團。只要肯尋找一下,
其實有好多接觸外語既機會。

P.S.暑假期間,ESF同YMCA都搞唔少暑期活動,參加人仕及導師都係英語人居多。

作者: 雲牛    時間: 17-8-3 16:19

回覆 keep-calm 的帖子

可以參加多些外國人的 sports , 例如:

rubgy: https://www.hkrugby.com/pages/mini-rugby

ice hockey: http://hkaih.org/

basketball (英文教的): https://www.hkbaallday.com/2017-summer-camp.html

cricket: http://www.hkcricket.org/en/play-cricket/junior-crickets-6s

Curling: https://www.facebook.com/HKFloorCurling/

Remark: 乒乓球就唔好啦, 中國人天下 ^^

作者: cherrieshum    時間: 17-8-3 17:21

Fabi_c 發表於 17-8-3 10:38
其實我都好擔心,津校我英語堂老師不是NATIVE,教出來的學生英語又怎可能TALK得?
最多教到佢地文法好,寫 ...

本地老師英語speaking不是太好。好簡單,我認識的英中同學或學生,英語speaking絕大多數不是太流暢,對於複雜的意思或英文俚語,好多人都不行,部分人長大後會成為英文教師

作者: retriever    時間: 17-8-8 22:24

u may check out this
http://www.mysmartabc.com/Drama2017/

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-8-10 04:30

kwokbobo 發表於 17-8-3 15:42
我都超級唔鍾意小學普教中,但有時都無得比我揀
點解唔鐘意嘅?我反而鐘意普教中,順便學多一種語言,不用在出面再學普通話
我囡之前完全唔識普通話, 但小學普教中教了6年,上年去台灣旅遊她可以和當地人對答如流,我歸功學校的普教中教得好

作者: Fabi_c    時間: 17-8-10 10:33

retriever 發表於 17-8-8 22:24
u may check out this
http://www.mysmartabc.com/Drama2017/
thanks for the info!
作者: se6b03    時間: 17-8-10 11:04

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-10 04:30
點解唔鐘意嘅?我反而鐘意普教中,順便學多一種語言,不用在出面再學普通話
我囡之前完全唔識普通話, 但小 ...

最大問題係本身果位中文老師自己既普通話都講得未必標準,好學校小四開始又要轉返粵教中,中學又係粵教中,攪到唔湯唔水。同埋,普通話係外語,點會用一種外語黎教本土語文呢?正如你都唔會見到話有學校用英語教中文啦,既然唔會有英教中,點解又會有普教中呢?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5