教育王國

標題: 請教:小女升中問題 [打印本頁]

作者: Junjun7    時間: 17-7-16 22:52     標題: 請教:小女升中問題

女兒過完暑假升小六了,就讀的小學級數一般(官小),已呈分一次級第一!可以選擇試邊D學校好呢?直資 資助學校都可都考慮!多謝解答!
作者: oldgamesman    時間: 17-7-16 23:00

Junjun7 發表於 17-7-16 22:52
女兒過完暑假升小六了,就讀的小學級數一般(官小),已呈分一次級第一!可以選擇試邊D學校好呢?直資 資助 ...
你想知你女兒的實力很簡單,去考下直資就知道

作者: Junjun7    時間: 17-7-16 23:02

oldgamesman 發表於 17-7-16 23:00
多謝解答,最開始是玩直資嗎?
作者: oldgamesman    時間: 17-7-16 23:07

Junjun7 發表於 17-7-16 23:02
多謝解答,最開始是玩直資嗎?
是的.如DGS,GHS,HY,SPCS

作者: Junjun7    時間: 17-7-16 23:09

oldgamesman 發表於 17-7-16 23:07
是的.如DGS,GHS,HY,SPCS

作者: YmOra    時間: 17-7-17 09:57

女兒過完暑假升小六了,就讀的小學級數一般(官小),已呈分一次級第一!可以選擇試邊D學校好呢?直資 資助 ...

幾乎所有中學都可以去呢!試下了解女兒想去邊間,讀佢想入讀的一間便是了.

作者: guhelen    時間: 17-7-17 10:08

作者: pw2011    時間: 17-7-17 10:37     標題: 回覆樓主

所有要考嘅學校,無論直資或自行果兩間面試表現都好重要,係時候同個女操下通識仲要係英文通識。面試表現唔好,呈分成績幾好都無用。

作者: kkhon    時間: 17-7-17 14:42

首先锁定目标要男女校/女校/港島/九龍/lB/DSE/官津/直资……级一有好多都可選擇,与女兒商量取決她喜欢的,免得药石亂投浪费時间。
作者: little_yolky    時間: 17-7-17 16:24

kkhon 發表於 17-7-17 14:42
首先锁定目标要男女校/女校/港島/九龍/lB/DSE/官津/直资……级一有好多都可選擇,与女兒商量取決她喜欢的, ...
係, 一定要收窄範圍, 否則直資面試時係呈二時間, 報太多, 準備面試影響咗呈二成績就得不嘗失了。
作者: siulili    時間: 17-7-17 17:06

級第一,考邊間都有機會啦。
作者: elbar    時間: 17-7-17 19:06

SPCC, DGS, HYS, GHS 都不妨一試
作者: Yanamami    時間: 17-7-17 19:17

級-女仔通常考哂呢五间:SPCC DGS SPCS HY GH.
作者: oldgamesman    時間: 17-7-17 19:42

Yanamami 發表於 17-7-17 19:17
級-女仔通常考哂呢五间:SPCC DGS SPCS HY GH.
考哂......

作者: bbcelia    時間: 17-7-17 19:52     標題: 回覆樓主:

考哂!

作者: cmchang0927    時間: 17-7-17 20:51

考spc最好而家預備定D book reports

作者: elbar    時間: 17-7-17 21:38

cmchang0927 發表於 17-7-17 20:51
考spc最好而家預備定D book reports
spc係男校, 女生不能報名
作者: brother4    時間: 17-7-17 21:56     標題: 回覆樓主:

男校女生,好。。。如孩子想便一試,怕做咗大池的小魚,錯折節感大,如有雷同,實。。。

作者: Yanamami    時間: 17-7-17 22:04

little_yolky 發表於 17-7-17 16:24
係, 一定要收窄範圍, 否則直資面試時係呈二時間, 報太多, 準備面試影響咗呈二成績就得不嘗失了。 ...
人家是級一耶~边有禁易影响呈分試?A piece of cake.
作者: 王家爸爸    時間: 17-7-17 22:12

brother4 發表於 17-7-17 21:56
男校女生,好。。。如孩子想便一試,怕做咗大池的小魚,錯折節感大,如有雷同,實。。。
...
女校男生好玩啲
作者: cmchang0927    時間: 17-7-17 22:43

回覆 elbar 的帖子

Haha sorry about the typo
呢排諗阿仔多....
Should be spcs, St paul’s Convent School

作者: brother4    時間: 17-7-17 23:10

王家爸爸 發表於 17-7-17 22:12
女校男生好玩啲

煲劇 男仔收很多朱古力

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-18 07:42

cmchang0927 發表於 17-7-17 22:43
回覆 elbar 的帖子

Haha sorry about the typo
用手提電話既 autocorrect,都會經常係咁,自動同你改。
作者: little_yolky    時間: 17-7-18 10:47

Yanamami 發表於 17-7-17 22:04
人家是級一耶~边有禁易影响呈分試?A piece of cake.
對於恒常既級一嚟講, 變咗級3都會勁唔開心了。
作者: Yanamami    時間: 17-7-18 11:41

little_yolky 發表於 17-7-18 10:47
對於恒常既級一嚟講, 變咗級3都會勁唔開心了。
唔会~我地級1~5成日調位~老实講,錯个標点已可以退位~平常心。
作者: little_yolky    時間: 17-7-18 12:45

Yanamami 發表於 17-7-18 11:41
唔会~我地級1~5成日調位~老实講,錯个標点已可以退位~平常心。
我哋學校好少調位, 我細個時都無乜調位。

睇嚟家姐要去華山論劍, 一定要數學提升20分, 體育keep住85分, 別無他法。原來, 依家D小朋友真係文武雙全, 我哋以前頭果批個個體育都唔掂的。

作者: Junjun7    時間: 17-7-18 19:06

朋友們都好熱心,多謝大家!主要擔心女學校比較普通,唔敢去試 不過我地會盡力試下,唔理咁多先
作者: pcy307    時間: 17-7-19 20:02

Junjun7 發表於 17-7-18 19:06
朋友們都好熱心,多謝大家!主要擔心女學校比較普通,唔敢去試 不過我地會盡力試下,唔理咁多先 ...

如果認為間小學可能唔勁先考到級一,可以唔用學校推薦方式而自己報SPCC,如果有得面試(唔知係咪仲係400人),咁就代表小朋友在全港的次第排名不會差。

作者: Yanamami    時間: 17-7-19 20:20

little_yolky 發表於 17-7-18 12:45
我哋學校好少調位, 我細個時都無乜調位。

睇嚟家姐要去華山論劍, 一定要數學提升20分, 體育keep住 ...
唔係而家,係不嬲~入傳統直资单靠成績(唔係無……)但难dd, 真係要讀得玩得。
作者: Charlotte_mom    時間: 17-7-19 21:08

Junjun7 發表於 17-7-18 19:06
朋友們都好熱心,多謝大家!主要擔心女學校比較普通,唔敢去試 不過我地會盡力試下,唔理咁多先 ...

報左先。俾幾十蚊當mock exam拎個實戰經驗都好。正常級一都係對自己有要求,去呢d實戰會令佢知道自己強弱項,亦可觀摩對手。
有實力嘅,分分鐘拎full scholarship六年全免學費。到時選擇落搭又得,放棄等派位又得。

順帶一提,英華會在放榜後,如果見自行已收嘅學生無註冊(即好有機會直資收左),會主動打俾家長問讀唔讀。所以如果心儀英華,就算直資收左都要照去自行,分分鐘到七月有意外驚喜架

作者: little_yolky    時間: 17-7-21 09:10

Yanamami 發表於 17-7-19 20:20
唔係而家,係不嬲~入傳統直资单靠成績(唔係無……)但难dd, 真係要讀得玩得。 ...
真係時移世易。依家讀書, 真係乜都要得, 文武雙全, 十項全能。
作者: 妹妹頭    時間: 17-7-21 09:16

回覆 little_yolky 的帖子

我地級二果個女仔, 學界游泳都係冠軍, 仲係紀錄保持者
作者: little_yolky    時間: 17-7-21 14:14

Yanamami 發表於 17-7-19 20:20
唔係而家,係不嬲~入傳統直资单靠成績(唔係無……)但难dd, 真係要讀得玩得。 ...
真係無天理, 近日同級三(平時都係二三)果位媽咪傾偈, 原來佢阿女好少睇書, 仲「唔鐘意」睇英文書!阿女中、英、視藝、音樂、聖經、體育都同佢差唔多, 常識、中英書法仲要有時高分過佢, 只係差科數學1X分同唔夠佢小心而已, 名次就可以差1X名了。可能阿女英文再小心D, 中文再小心D, 數學有90分以上就有機入到10名內了。
作者: little_yolky    時間: 17-7-21 14:15

妹妹頭 發表於 17-7-21 09:16

我地級二果個女仔, 學界游泳都係冠軍, 仲係紀錄保持者 ...
如果係男仔就追死女仔了。
作者: Yanamami    時間: 17-7-21 15:15

little_yolky 發表於 17-7-21 14:14
真係無天理, 近日同級三(平時都係二三)果位媽咪傾偈, 原來佢阿女好少睇書, 仲「唔鐘意」睇英文書!阿女中、 ...
我女直头唔鈡意睇書,要逼添……世界原本边有公平?
作者: little_yolky    時間: 17-7-21 15:38

Yanamami 發表於 17-7-21 15:15
我女直头唔鈡意睇書,要逼添……世界原本边有公平?
真係有無搞錯, 年年書展放底十幾張金牛俾書商, 由六個月供奉到小四先見到D曙光, 人哋就小心駛得萬年船, 小心做卷就得............不過, 佢阿媽話舊年迫佢睇一套叫treehouse既書, 佢乖都肯睇。阿大就衰, 見人哋睇佢又睇, 所以書展又買咗一套。所以你話朋輩既力量幾大呢, 阿媽我叫到口臭佢都唔理我。

噚日去完書展, 阿女投訴:

女:媽咪, 今年買少好多書喎。
我:阿女, 買到人哋幫我哋送貨lu喎。
女:今次買多咗好多英文書, 中文書好少。
我:英文書唔係書嗎?
女:(唔出聲)

作者: Yanamami    時間: 17-7-21 15:46

little_yolky 發表於 17-7-21 15:38
真係有無搞錯, 年年書展放底十幾張金牛俾書商, 由六個月供奉到小四先見到D曙光, 人哋就小心駛得萬 ...
好心善用图書館啦……边有禁多地方擺書?人都無頂企……
作者: little_yolky    時間: 17-7-21 15:55

Yanamami 發表於 17-7-21 15:46
好心善用图書館啦……边有禁多地方擺書?人都無頂企……
C6同佢哋D書已經壓爛咗我張茶几了, D書放到一地都係................
1. 無人得閒帶佢哋去圖書館
2. 我哋區個圖書館童書部勁汚糟, D書又唔知點解同一個code, 好難搵
3. 阿大話學校圖書館D書唔啱睇, 唔知點解佢哋學校咁神奇, 阿大話有D書高年班至俾借, 老師話佢哋細個唔識睇, 但阿大唔想睇其他, 所以佢唔習慣去圖書館借。阿妹就借過好幾次了, 不過阿妹係借漫畫。

啱啱整咗張新組合床俾佢哋, 床腳整咗個書架, 兩呎半乘五呎, 今次書展買D都唔知放唔放得落, 唯有又將D舊雜誌封箱, 已經好多箱了。

作者: retriever    時間: 17-7-21 18:53

pcy307 發表於 17-7-19 20:02
如果認為間小學可能唔勁先考到級一,可以唔用學校推薦方式而自己報SPCC,如果有得面試(唔知係咪仲係400人) ...

唔係人人有得面試?

作者: Benbenmum    時間: 17-7-21 19:16

retriever 發表於 17-7-21 18:53
唔係人人有得面試?

大約選450人面試

作者: Hoba15    時間: 17-7-22 14:13

數學係要理解加操多啲就會好, 好好把握暑假.

作者: retriever    時間: 17-7-23 06:45

Benbenmum 發表於 17-7-21 19:16
大約選450人面試

朋友細路基本上無什體藝業績。就讀小學亦與名小相距甚遠。能獲得面試真係算好叻仔。

表示全港次弟夠高?

作者: little_yolky    時間: 17-7-24 10:08

Hoba15 發表於 17-7-22 14:13

數學係要理解加操多啲就會好, 好好把握暑假.
數X阿sir話佢題目理解唔錯, 尤其文字題, 不過計數就好差, 成日計錯數。
作者: 山海兒女    時間: 17-7-24 11:06

回覆 retriever 的帖子

SPCC出面試名單和結果時,EDB應該未出次第排名的。
作者: os_ecu    時間: 17-7-24 11:46

elbar 發表於 17-7-17 21:38
spc係男校, 女生不能報名
佢應該係講 St. Paul Convent

作者: Junjun7    時間: 17-7-24 16:54

個仔將來可能吾跟家姐讀果間小學,吾知點揀好,冇分
作者: bokp    時間: 17-7-24 18:42

其實考不同level的直資真的可以一試,不用擔心小學level,我個女級二、三都有機會2nd in DGS及協恩同埋in SPCC, 佢冇乜特異功能,小學亦不是勁學校。反而interview唔怕羞好重要。當然最後都係waiting, 但這亦是對考好的津校好好的參考。另外要努力keep住呈二成績。
作者: Junjun7    時間: 17-7-24 22:02

bokp 發表於 17-7-24 18:42
其實考不同level的直資真的可以一試,不用擔心小學level,我個女級二、三都有機會2nd in DGS及協恩同埋in S ...
你女都好叻,佢面試表現ok嗎?怯場嗎?我都諗住俾個女去試下,因為唔試會有小小遺憾!佢自己都想去見識下
作者: bokp    時間: 17-7-24 22:10

佢唔怯呀,用“好玩”嚟形容。所以要train吓佢interview, 得閒问吓佢不同的問題,目的係train執生及即時反應,不是背答案,其實多數都唔中。努力呀!
作者: Hoba15    時間: 17-7-24 23:48

是因為不小心嗎?

作者: bokp    時間: 17-7-25 08:26

回覆 Junjun7 的帖子

你講得啱㗎,要試下,我同個女講,一生人得一次直升中面試,要好好享受這個刺激的遊戲,盡力去做就得
作者: 2jkidsfather    時間: 17-7-25 08:35

bokp 發表於 17-7-25 08:26

你講得啱㗎,要試下,我同個女講,一生人得一次直升中面試,要好好享受這個刺激的遊 ...
態度正面,好!!

作者: little_yolky    時間: 17-7-25 09:08

Hoba15 發表於 17-7-24 23:48

是因為不小心嗎?
誰知她是什麼原因, 反正次次有9成分都係錯加減乘除, 連阿拉伯轉大寫都可以錯, 進位錯, 借位錯, 乘數表錯, 總之就是列式啱, 計錯數。呢度兩分, 果度兩分, 好快就無咗20分了, 好似用20蚊咁快。
作者: os_ecu    時間: 17-7-25 10:37

其實考不同level的直資真的可以一試,不用擔心小學level,我個女級二、三都有機會2nd in DGS及協恩同埋in SPCC, 佢冇乜特異功能,小學亦不是勁學校。反而interview唔怕羞好重要。當然最後都係waiting, 但這亦是對考好的津校好好的參考。另外要努力keep住呈二成績。
面試時有自己諗法好重要,背答案會好易聽得出的.

同埋英文能力好都會大大加分

作者: bokp    時間: 17-7-25 12:45

回覆 os_ecu 的帖子

所以我會得閒就問吓佢對不同的社會問題的諗法,答案不重要,最重要是如何表達,以及表達到自己想講的意見

作者: bokp    時間: 17-7-25 12:52

回覆 2jkidsfather 的帖子

謝謝!我覺得這個心態好重要,當日佢2nd in 見DGS校長,我話,一生未必有機會同DGS校長會面傾談,是好難得的,要好好珍惜,得唔得唔重要,但要全力以赴,做到最好。

作者: os_ecu    時間: 17-7-25 14:36

敢問最後係邊間收咗囡囡 ?

作者: BBKDWLAM    時間: 17-7-25 15:49     標題: 回覆樓主:

EDB次第始終都只係反映同校前輩的實力,不是自己的成績。級一的學生其實係未知真正實力的,話唔定放佢係其他名小學,佢一樣可以名列前芧的。所以即使唔係一線小學,B1A中學對級一的學生都好有興趣的。

作者: bokp    時間: 17-7-25 16:10

三間超級名校都是waiting, 有另外三間直資收咗,不過最終都是選津校,剛入咗上智

作者: Junjun7    時間: 17-7-25 16:24

BBKDWLAM 發表於 17-7-25 15:49
EDB次第始終都只係反映同校前輩的實力,不是自己的成績。級一的學生其實係未知真正實力的,話唔定放佢係其 ...

作者: Junjun7    時間: 17-7-25 16:27

bokp 發表於 17-7-25 16:10

三間超級名校都是waiting, 有另外三間直資收咗,不過最終都是選津校,剛入咗上智
好叻女
作者: bokp    時間: 17-7-25 16:40

謝謝你!努力呀!整個過程當中,我的心情都好似過山車咁,我好明白家長的箇中心情,所以我才分享我的經驗。

作者: bokp    時間: 17-7-25 16:44

BBKDWLAM 發表於 17-7-25 15:49
EDB次第始終都只係反映同校前輩的實力,不是自己的成績。級一的學生其實係未知真正實力的,話唔定放佢係其 ...
Yes! 我當初無諗過個女會有入名校的機會,純粹諗住去見識吓,一生人只有一次嘛!所以我好鼓勵去試,真係當學吓嘢

作者: cmchang0927    時間: 17-7-25 17:03

我都認同去直資面試係好好的經驗。我同阿女講難得有機會去參觀吓不同學校的校舍,見吓不同學校的學生、老師和校長,考到先諗,考唔到都唔緊要,都係上番自己中學部。

作者: Junjun7    時間: 17-7-25 17:04

bokp 發表於 17-7-25 16:40

謝謝你!努力呀!整個過程當中,我的心情都好似過山車咁,我好明白家長的箇中心情, ...

時間好快,10月就開始來啦!我女冇咩特長呀,最叻得跳舞鋼琴得5級。清點下豬肉奬有十幾個,冇一個出色呀
作者: os_ecu    時間: 17-7-25 17:14

Junjun7 發表於 17-7-25 17:04
時間好快,10月就開始來啦!我女冇咩特長呀,最叻得跳舞,有團體甲、乙等奬項,考級全優,來緊先考六級;校 ...
神校如 DG 嗰啲到佢收表時間前都無乜時間有多啲進賬了,  所以好多都話靠五年級嗰一年搏的.

作者: cmchang0927    時間: 17-7-25 17:28

Dgs係最早收表(11月),second in時才剛考完呈二,所以呈ㄧ最緊要。
協恩和st paul convent 12月頭deadline,呈二成績表都未出但面試時12月中至尾可以到時補交。
我覺得hy and convent應該有時間睇埋呈二成績, dgs就未必有了。

作者: os_ecu    時間: 17-7-25 17:46

cmchang0927 發表於 17-7-25 17:28

Dgs係最早收表(11月),second in時才剛考完呈二,所以呈ㄧ最緊要。
12月有啲小學都未考期考, 如果學校 consider 要 equal footing 既話, 可能未必會睇埋呈二成績.

另外各項校際既比賽又未必咁早有得玩, 所以 achievement 呢一欄好多都會係五年級既奮鬥成果.

作者: bokp    時間: 17-7-25 17:53

都已經好好了!咁就要train下佢面試,佢平時怕醜嗎?

作者: mcl203    時間: 17-7-25 18:03

os_ecu 發表於 17-7-25 17:46
12月有啲小學都未考期考, 如果學校 consider 要 equal footing 既話, 可能未必會睇埋呈二成績.

另外各項校 ...

有D個人記錄唔一定靠學界,游水學界分區 應該鬥完~~

作者: mcl203    時間: 17-7-25 18:05

漏咗SPCC ~~~

作者: Junjun7    時間: 17-7-25 18:05

bokp 發表於 17-7-25 17:53

都已經好好了!咁就要train下佢面試,佢平時怕醜嗎?
唔怕醜,都算大方有禮
作者: cmchang0927    時間: 17-7-25 18:15

回覆 mcl203 的帖子

呢間女最冇心機考,所以細節我都唔太記得。。。

作者: cmchang0927    時間: 17-7-25 18:17

我記得填表大部分都係填p4 p5的achievement

作者: bokp    時間: 17-7-25 18:53

回覆 cmchang0927 的帖子

HY都好早in, 再分兩批2nd in,第一批2nd in係一月。
作者: bokp    時間: 17-7-25 18:53

Junjun7 發表於 17-7-25 18:05
唔怕醜,都算大方有禮
Good!
作者: cmchang0927    時間: 17-7-25 19:13     標題: t

回覆 bokp 的帖子

Hy 1st in和dgs 2nd 我女是在同ㄧ天,一個上午ㄧ個下午,所以我記得是十二月。ㄧ月尾近新年就hy通知2nd in。st paul convent就十二月尾1st in在hy通知2nd in之前,不過去到交自行份表附近才通知second in。

作者: Hoba15    時間: 17-7-25 23:46

我女以前都有類似問題, 於是我要求佢做完份卷, 一定要 check 卷, 結果佢同我講, 竟然發現了很多意想不到的錯處, 成績也好了, 希望這方法對你女也可行.

作者: little_yolky    時間: 17-7-26 10:09

Hoba15 發表於 17-7-25 23:46

我女以前都有類似問題, 於是我要求佢做完份卷, 一定要 check 卷, 結果佢同我講, ...
佢...........係有check卷的.........佢自己話....................
作者: os_ecu    時間: 17-7-26 10:23

協恩和st paul convent 12月頭deadline,呈二成績表都未出但面試時12月中至尾可以到時補交。
我覺得hy and convent應該有時間睇埋呈二成績, dgs就未必有了。
舊年交表 deadline, HY係  11月12日  SPCS 就係 12月5日;  應該好泯 放唔切 呈二 成績了

作者: golfwu    時間: 17-7-29 23:23

oldgamesman 發表於 17-7-16 23:00
參考返你女學校過去5年,全級第一個位去咗邊間學校就基本知道啊女的結果啦。

作者: Yanamami    時間: 17-7-30 00:10

little_yolky 發表於 17-7-26 10:09
佢...........係有check卷的.........佢自己話....................
你女check卷係望多次定重头做-次?有分别的~
作者: little_yolky    時間: 17-7-31 09:21

Yanamami 發表於 17-7-30 00:10
你女check卷係望多次定重头做-次?有分别的~
望多次。
作者: Yanamami    時間: 17-7-31 09:24

little_yolky 發表於 17-7-31 09:21
望多次。

望多次睇唔到边度有錯,答多次先会有分别。我同女講,你份卷係-定会有錯,當做proof reading ex, 揾番佢出黎。
作者: little_yolky    時間: 17-7-31 10:01

Yanamami 發表於 17-7-31 09:24
望多次睇唔到边度有錯,答多次先会有分别。我同女講,你份卷係-定会有錯,當做proof reading ex, 揾番佢 ...
原來如此。
作者: Yanamami    時間: 17-7-31 10:29

little_yolky 發表於 17-7-31 10:01
原來如此。
好耐之前係FB有个post, 係街头实驗~揾路人讀紙板上-句(有个minor mistake). 9/10係唔觉有问題。話人腦有时係会做adjustment(好似word既-个自动改錯功能)。如果之後同路人講果句有野錯,佢地重讀先揾到~所以覆卷再睇-次係無用,要同自己講-定有野錯漏先会“开左天眼”睇到。
作者: little_yolky    時間: 17-7-31 12:08

Yanamami 發表於 17-7-31 10:29
好耐之前係FB有个post, 係街头实驗~揾路人讀紙板上-句(有个minor mistake). 9/10係唔觉有问題。話人腦有时 ...
原來係咁, 咁我一定係個腦既 adjustment 模式出錯咗, 我由細到大唔知點解成日睇到D錯嘢。好似上EK D家長成日寫錯字白字, 睇得多, 對眼同個頭會好痛, 因為改唔到人哋D嘢。
作者: Yanamami    時間: 17-7-31 12:47

little_yolky 發表於 17-7-31 12:08
原來係咁, 咁我一定係個腦既 adjustment 模式出錯咗, 我由細到大唔知點解成日睇到D錯嘢。好似上EK D家長成 ...
你果d可能係職業病
作者: oldgamesman    時間: 17-8-2 22:19

golfwu 發表於 17-7-29 23:23
參考返你女學校過去5年,全級第一個位去咗邊間學校就基本知道啊女的結果啦。
...
但今年打破傳統,考入的學校沒人入過

作者: Junjun7    時間: 17-8-4 07:55

請問區外學生入bps係唔係好難?
作者: os_ecu    時間: 17-8-4 10:44

Junjun7 發表於 17-8-4 07:55
請問區外學生入bps係唔係好難?
一係自行 (全港精英) , 一係甲部乙部爭嗰兩三粒位 (全區 band 1)

話難可以真係好難. 我估考級十內+多少特異功能 走唔甩了.

作者: Junjun7    時間: 17-8-4 13:21

os_ecu 發表於 17-8-4 10:44
一係自行 (全港精英) , 一係甲部乙部爭嗰兩三粒位 (全區 band 1)

話難可以真係好難. 我估考級十內+多少特 ...
聽起來就係一個字「難」

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5