教育王國

標題: 2018 羅氏 DSE results (page 2) [打印本頁]

作者: foureyeswind    時間: 17-7-16 12:01     標題: 2018 羅氏 DSE results (page 2)

http://www.plklfc.edu.hk/index.p ... &Itemid=497&lang=zh
作者: foureyeswind    時間: 17-7-16 12:54

作者: foureyeswind    時間: 17-7-16 12:55

作者: 73662710    時間: 17-7-19 21:39

第一屆親生仔考DSE: 成績非常好!
作者: lcffun    時間: 17-7-20 12:44

回覆 73662710 的帖子

今年保良局羅氏基金中學 2017 DSE 成績大躍進,今年係陸小全面接龍嘅第一年,成績明顯突破之前幾年成績. 他今屆有85位考生,outstanding dse achievers 有22位, 其中20位是保良局陸慶濤小學畢業生升上的, 考得

作者: lcffun    時間: 17-7-20 22:36

在中學交流版那邊,剛有更新原來今年羅氏出了一位榜眼,是全港22位榜眼中的其中一位
作者: lkong2005    時間: 17-9-9 11:06

聽說羅氏今屈DSE入U率有超過80%以上,比優才不到70%高,而在這80%的學生中,依據公佈的成績推算,9成是陸慶濤的學生,意思是陸小的學生入U率有9成以上真是可喜可賀。
作者: lkong2005    時間: 18-3-28 21:52     標題: /

以下報導直接証實我所講的數據正確無誤;
保良局羅氏基金中學設生物科 8成畢業生去年考入大學https://topick.hket.com/article/ ... %E5%AD%B8?mtc=10027

作者: zebrabb    時間: 18-3-30 11:58

lkong2005 發表於 18-3-28 21:52
以下報導直接証實我所講的數據正確無誤;
保良局羅氏基金中學設生物科 8成畢業生去年考入大學https://topi ...

可喜可賀

作者: lkong2005    時間: 18-3-30 23:02

‌從另一個角度去分析這件事,一般神校的中學的做法是踢走關聯小學成績差的學生,收外面成績好的學生,以推高公開試的成绩,但這並不代表小學教育成功。

‌可喜是羅氏是100%收回關聯小壆學生,一個也不能少,重點做好拔尖補底,做出這樣好的公開試成績,証明小學教育卓有成效,非常出色.亦是值得尊敬的地方。
作者: zebrabb    時間: 18-3-31 09:54

lkong2005 發表於 18-3-30 23:02
‌從另一個角度去分析這件事,一般神校的中學的做法是踢走關聯小學成績差的學生,收外面成績好的學生,以推 ...

係,一個都不能少,在現今教育界之中,真的很令人尊敬。

作者: waiwaileung1    時間: 18-3-31 22:45

zebrabb 發表於 18-3-31 09:54
係,一個都不能少,在現今教育界之中,真的很令人尊敬。
冇錯,這理念很好!當我知道原來某一條龍學校話就話全收自己小學部學生,但原來達標都要面試挑選,我就更欣賞。
作者: zebrabb    時間: 18-4-1 08:39

waiwaileung1 發表於 18-3-31 22:45
冇錯,這理念很好!當我知道原來某一條龍學校話就話全收自己小學部學生,但原來達標都要面試挑選,我就更欣 ...

但訪問校長那篇報導說,一條龍減少操練,又好像有點⋯⋯兒

作者: xueyun    時間: 18-4-2 05:42

回覆 zebrabb 的帖子

好久前聽校長講過學校不再操,如果要操家長自己操。我想他是把責任留给家長。哎!做人父母真艱難。
作者: foureyeswind    時間: 18-4-2 22:19

我女現正讀小三。我估計校長的意思是指學校冇教深半年或一年,(外面很多 名校也喜歡教深或考深),但陸小仍然保持教完一丶兩課書就評估,只是要你 keep 住温書。

英文書自從轉了 lighthouse 後,深了少少。

女说有四年級師姐轉了去 DGS,證明陸小的質素不差。
作者: waiwaileung1    時間: 18-4-3 01:00

zebrabb 發表於 18-4-1 08:39
但訪問校長那篇報導說,一條龍減少操練,又好像有點⋯⋯兒
吓! 原來已經減少操練,但我都覺得好辛苦,真係每個人感受唔同。不過,入得陸小又跟得上的學生我估資質都唔差,唔需要在小學錦快係咁操。
作者: waiwaileung1    時間: 18-4-3 01:02

xueyun 發表於 18-4-2 05:42
回覆 zebrabb 的帖子

好久前聽校長講過學校不再操,如果要操家長自己操。我想他是把責任留给家長。哎!做人 ...
係呀! 讀得陸小的家長預左唔好交曬比學校,要自己跟下。
作者: waiwaileung1    時間: 18-4-3 01:12

foureyeswind 發表於 18-4-2 22:19
我女現正讀小三。我估計校長的意思是指學校冇教深半年或一年,(外面很多 名校也喜歡教深或考深),但陸小 ...
認同lighthouse本書真係深左少少。聽聞好似話這幾年收番來的小學生英文好左,所以要加深。陸小的學生質素不差的,BK都見到有陸小學生考到其他名小。
作者: polliebb    時間: 18-4-3 09:22

waiwaileung1 發表於 18-4-3 01:00
吓! 原來已經減少操練,但我都覺得好辛苦,真係每個人感受唔同。不過,入得陸小又跟得上的學生我估資質都唔 ...

Quiz多等於操練? 陸小初小功課一啲都唔多,同同區津校比,算少添,只係比較多雜項野,至於Quiz多,都要知道,其他學校話1測1考,都一樣係有無限quiz同默書,聽朋友講佢地幾乎每日唔係小測就係默書。

作者: waiwaileung1    時間: 18-4-3 10:21

polliebb 發表於 18-4-3 09:22

Quiz多等於操練? 陸小初小功課一啲都唔多,同同區津校比, ...
我都認同陸小功課唔算好多,只是間唔中有一兩次較多。 我說的操練不只是Quiz,好多其他野加埋,雖然我覺得陸小出的小測卷有時真係出到半份考試卷咁(個人感受,不喜勿插)。 我知道實有學校有無限quiz同默書,但陸小我唔覺得輕鬆, 真係覺得辛苦嗎! 每個人感覺都唔同,這都只是我個人感受,我都係想分享下啫。

作者: polliebb    時間: 18-4-3 10:47

waiwaileung1 發表於 18-4-3 10:21
我都認同陸小功課唔算好多,只是間唔中有一兩次較多。 我說的操練不只是Quiz,好多其他野加埋,雖然我覺得 ...

我都唔認為係輕鬆,只係覺得唔算叫操練,我心目中嘅操練係狂做練習,日日默書小測,仲有多抄寫功課。

作者: polliebb    時間: 18-4-3 10:52

waiwaileung1 發表於 18-4-3 01:12
認同lighthouse本書真係深左少少。聽聞好似話這幾年收番來的小學生英文好左,所以要加深。陸小的學生質素不 ...

學校話轉light house係為咗可以match番高小套書,我識朋友間學校除咗light house,仲有另一套書,打孖教。

作者: zebrabb    時間: 18-4-3 20:48

waiwaileung1 發表於 18-4-3 01:00
吓! 原來已經減少操練,但我都覺得好辛苦,真係每個人感受唔同。不過,入得陸小又跟得上的學生我估資質都唔 ...

有時覺得,小測多,可能是迫住日日溫習。其實小朋友是否像短期記憶一樣,好快會忘記呢?還是到大考時也會熟練呢?

作者: polliebb    時間: 18-4-4 09:16

zebrabb 發表於 18-4-3 20:48
有時覺得,小測多,可能是迫住日日溫習。其實小朋友是否像短期記憶一樣,好快會忘記呢?還是到大考時也會 ...

其實又未去到要日日溫習,教完一兩課先會quiz,雖然去到考試未必會記得晒,但都易pick up番

作者: zebrabb    時間: 18-4-4 15:03

polliebb 發表於 18-4-4 09:16
其實又未去到要日日溫習,教完一兩課先會quiz,雖然去到考試未必會記得晒,但都易pick up番
...

真係要多點吸取現任家長經驗之談,多謝您們分享。

作者: foureyeswind    時間: 18-4-21 10:32

比小一那時的確少了功課,現在我女多了時間看書,學校也鼓勵她們多借圖書。從女口中得知,大多數同學都喜歡看書。

作者: polliebb    時間: 18-4-23 11:38

foureyeswind 發表於 18-4-21 10:32
比小一那時的確少了功課,現在我女多了時間看書,學校也鼓勵她們多借圖書。從女口中得知,大多數同學都喜歡 ...

學校真係非常鼓勵閱讀,直頭係'迫'佢地睇多啲書,老師一見你嗰排無咩借書,就會提你借

作者: lcffun    時間: 18-4-23 12:19

回覆 polliebb 的帖子

學校嘅課室圖書角和中央圖書館有很多圖書,不時都有很多新書,阿仔和同學仔都很喜歡睇和借😆

作者: polliebb    時間: 18-4-23 12:23

lcffun 發表於 18-4-23 12:19

阿仔話有同學爸爸投訴佢借得太多同太密,書包好重

作者: foureyeswind    時間: 18-4-24 23:28

我太太也有這樣說
作者: foureyeswind    時間: 18-7-11 11:04

大家知不知道今年DSE成績?
作者: waiwaileung1    時間: 18-7-11 12:07

foureyeswind 發表於 18-7-11 11:04
中學交流版過邊有, NOT BAD。

作者: mormorl    時間: 18-7-11 12:42

foureyeswind 發表於 18-7-11 11:04

http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=1023%3Ahkdse-result-2018&catid=41%3Aadmission-aricle&lang=zh

作者: foureyeswind    時間: 18-7-11 13:42

回覆 waiwaileung1 的帖子

thanks
作者: foureyeswind    時間: 18-7-11 13:43

回覆 mormorl 的帖子

thanks
作者: foureyeswind    時間: 18-7-11 13:46

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5