教育王國

標題: 讀ICT有用嗎? [打印本頁]

作者: Charissema    時間: 17-7-15 01:38     標題: 讀ICT有用嗎?

易讀嗎?入八大有乜著数?請賜教!

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-15 10:48

Charissema 發表於 17-7-15 01:38
易讀嗎?是否易讀,好睇個人興趣,有興趣自然覺得容易。
入八大有乜著数?ICT都係正常既一科,同任何科目一樣,考得好,計 Best 5 時都算一科。

作者: Charissema    時間: 17-7-15 11:13

王家爸爸 發表於 17-7-15 10:48
入八大有乜著数?ICT都係正常既一科,同任何科目一 ...

為什麼DSE成績取4甚至摘星咁少%

作者: LingChiBaBa    時間: 17-7-15 11:14

你呢個回覆好正,萬能Key。

講返ICT,有得揀唔會擺high prioity。細女中三ICT考得最好,中四無揀,原因答過其他member無耐,不再重複。

作者: hw1115    時間: 17-7-15 11:41

LingChiBaBa 發表於 17-7-15 11:14

講返ICT,有得揀唔會擺high prioity。細女中三ICT考得最好,中四無揀 ...

你讲啦!我唔知喎!

作者: LingChiBaBa    時間: 17-7-15 13:09

hw1115 發表於 17-7-15 11:41
你讲啦!我唔知喎!

ICT升大學不是某programme必需科,無加權,坊間支援少。

所以我細女無揀到ICT。

作者: hw1115    時間: 17-7-15 14:19

LingChiBaBa 發表於 17-7-15 13:09
ICT升大學不是某programme必需科,無加權,坊間支援少。

咁又係呀!
都無jetso既。

作者: brother4    時間: 17-7-15 16:58     標題: 回覆樓主:

孩子這科是U的成績,最差的

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-15 18:28

LingChiBaBa 發表於 17-7-15 11:14

講返ICT,有得揀唔會擺high prioity。細女中三ICT考得最好,中四無揀 ...
同意有得揀唔會揀ICT。正係呢個原因,所以讀ICT嘅唔會係最TOP既學生,形成ICT星星比率低。
作者: hw1115    時間: 17-7-15 22:11

王家爸爸 發表於 17-7-15 18:28
同意有得揀唔會揀ICT。正係呢個原因,所以讀ICT嘅唔會係最TOP既學生,形成ICT星星比率低。 ...

想問computer science 同computer engineering 同ict 有冇关係?

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-15 22:24

hw1115 發表於 17-7-15 22:11
想問computer science 同computer engineering 同ict 有冇关係?
Computer science 同 Computer engineering 同 ICT 都有啲關係,可能將來輕易上手啲。
作者: hw1115    時間: 17-7-15 22:27

王家爸爸 發表於 17-7-15 22:24
Computer science 同 Computer engineering 同 ICT 都有啲關係,可能將來輕易上手啲。

咁cs同ce 那个出路好些呢?

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-15 22:40

hw1115 發表於 17-7-15 22:27

咁cs同ce 那个出路好些呢?
CS現在供過於求;CE同其他工程科一樣,願意上大陸,其實唔太差。
作者: hw1115    時間: 17-7-15 22:56

王家爸爸 發表於 17-7-15 22:40
CS現在供過於求;CE同其他工程科一樣,願意上大陸,其實唔太差。

CE要上大陸?係香港做嘢人工低呀?

作者: 701003    時間: 17-7-16 08:21

ICT易學難高分我仔自修ict ,DSE考4分!對入佢理想大學學科有幫助,我仔讀創意媒體

作者: LingChiBaBa    時間: 17-7-16 08:42

701003 發表於 17-7-16 08:21
ICT易學難高分我仔自修ict ,DSE考4分!對入佢理想大學學科有幫助,我仔讀創意媒體
...

樓主女兒目標係獸醫,中文一般,如果ICT得4分會好危,要靠Econ。

作者: chingmon    時間: 17-7-16 09:16     標題: 回覆樓主

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-16 09:23

701003 發表於 17-7-16 08:21
...
好睇邊個系。有啲系(例如工程系)比較睇理化生,所以考慮時,乘既倍數可能唔一樣。
作者: 王家爸爸    時間: 17-7-16 09:24

hw1115 發表於 17-7-15 22:56
CE要上大陸?係香港做嘢人工低呀?
香港無嘜工業,電腦工業更加少,反而深圳好多。
作者: Charissema    時間: 17-7-16 09:27     標題: 回覆樓主:

聽完大家既寶貴意見,真係越來越擔心……
阿女對依科係有興趣嘅, 佢會上網自己學java既人,但唔知係唔係一時興起?因9月1日有机会改科,如Geog有位, 轉科大家又點睇呢?

作者: 701003    時間: 17-7-16 09:47

LingChiBaBa 發表於 17-7-16 08:42
樓主女兒目標係獸醫,中文一般,如果ICT得4分會好危,要靠Econ。

原來小朋友以獸醫為目標,為何不修生化不過ICT可自修,不用浪費時間學校選修

作者: ANChan59    時間: 17-7-16 17:09

Charissema 發表於 17-7-16 09:27
阿女對依科係有興趣嘅, 佢會上網自己學java既人,但唔知係唔係一 ...

叫囡囡睇睇 lCT 的學習範圍有沒有 Java ,如果冇,就知乜嘢事!

作者: johnmamama    時間: 17-7-16 17:26

阿囝中三Ict 無教java, 中四 select d software development
作者: LingChiBaBa    時間: 17-7-16 20:04

Charissema 發表於 17-7-16 09:27
阿女對依科係有興趣嘅, 佢會上網自己學java既人,但唔知係唔係一 ...

學校!CT是否教Paper 2 Section C - Multimedia Production and Web Site development?

作者: kls12    時間: 17-7-16 20:50

王家爸爸 發表於 17-7-15 22:40

不會吧!現在不止香港請不到程式開發的人,連國內都話難請人。軟件太多範數了,支援、網絡、程式、防毒,還有很多其他的工種。只説程式開發,都要分遊戲、商業系統、apps、網頁。只説網頁,現在也要分front end 同back end. 很多都話創業,CS算是容易入塲,成本低。叫agent幫手找人,半年都找不到幾個.這是一個普遍現象。

作者: kls12    時間: 17-7-16 20:58

王家爸爸 發表於 17-7-16 09:24
香港無嘜工業,電腦工業更加少,反而深圳好多。

一個ERP系統分分種幾千萬,只是consultant , support 都養起不少人。

作者: hw1115    時間: 17-7-16 21:04

kls12 發表於 17-7-16 20:50
不會吧!現在不止香港請不到程式開發的人,連國內都話難請人。軟件太多範數了,支援、網絡、程式、防毒,還 ...

那么cs和ce出路是否ㄧ樣?
或者修那科好些?

作者: Charissema    時間: 17-7-16 21:08

LingChiBaBa 發表於 17-7-16 20:04
學校!CT是否教Paper 2 Section C - Multimedia Production and Web Site development?

睇过,是这个topic,呀女話有興趣喎……

作者: kls12    時間: 17-7-16 21:18

hw1115 發表於 17-7-16 21:04
或者修那科好些?

不是太熟ce, 但一般來說ce可以做cs的工,但cs就不會當ce的工作,只是軟件已經太多工種了,要看看興趣吧。再者,不少讀 pure science或數的人,也去做軟件的工作,因很多的知識都要自學,只要找到第一份工,入行便不難。

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-16 21:34

kls12 發表於 17-7-16 20:50
不會吧!現在不止香港請不到程式開發的人,連國內都話難請人。軟件太多範數了,支援、網絡、程式、防毒,還 ...
作為第一代「IT狗」,我講你聽現實同相象落差好大。

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-16 21:36

hw1115 發表於 17-7-16 21:04
或者修那科好些?
當然好唔同啦!修邊科好啲,好睇你點界定好。

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-16 21:39

kls12 發表於 17-7-16 20:58
一個ERP系統分分種幾千萬,只是consultant , support 都養起不少人。
如果咁好,當年 Baan 都唔晒搞成咁啦!
作者: kls12    時間: 17-7-16 21:44

王家爸爸 發表於 17-7-16 21:34
作為第一代「IT狗」,我講你聽現實同相象落差好大。

第一代,即是現在不是?我們長期請不到人,不止我們,不少同行都是這樣説。其實,只要問問Agent便知,IT人的供求情況了。

作者: LingChiBaBa    時間: 17-7-16 21:44

Charissema 發表於 17-7-16 21:08
睇过,是这个topic,呀女話有興趣喎……

其實有興趣又無妨,可能過1、2年改變唔想做獸醫呢。

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-16 21:46

kls12 發表於 17-7-16 21:44
第一代,即是現在不是?我們長期請不到人,不止我們,不少同行都是這樣説。其實,只要問問Agent便知,IT人的 ...
近月滙豐同國泰都裁員,邊個部門先裁? 當然係IT啦! IT行業,已經風光不再咗十幾年啦,會唔會再差啲,我唔敢講,自己問下身邊啲IT人啦。

作者: kls12    時間: 17-7-16 21:47

王家爸爸 發表於 17-7-16 21:39
如果咁好,當年 Baan 都唔晒搞成咁啦!

即是搞成怎樣?

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-16 21:51

LingChiBaBa 發表於 17-7-16 21:44
個人覺得做獸醫前途可能唔錯。
作者: kls12    時間: 17-7-16 21:51

王家爸爸 發表於 17-7-16 21:46
近月滙豐同國泰都裁員,邊個部門先裁? 當然係IT啦! IT行業,已經風光不再咗十幾年啦,會唔會再差啲,我唔 ...

是的,大公司是先裁IT人先,這是事實。但D人去了那裏?現在還是請不到人

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-16 21:58

kls12 發表於 17-7-16 21:51
是的,大公司是先裁IT人先,這是事實。但D人去了那裏?現在還是請不到人
...
老實講,現在茶餐廳都係一直請唔到伙記,原因類似。我哋當年話自己做到隻狗咁,但係真係揾唔少,上岸快。現在見嗰啲叫自己做IT狗既朋友,唔單只係工作時間長,每小時薪金其實同當年差好遠。
作者: kls12    時間: 17-7-16 22:09

王家爸爸 發表於 17-7-16 21:58
老實講,現在茶餐廳都係一直請唔到伙記,原因類似。我哋當年話自己做到隻狗咁,但係真係揾唔少,上岸快。現 ...

看你做甚麼行業吧,有些行業競爭是比較少的。以前沒有internet的年代,有朋友賣一張LAN card賺2000元,一天可以岀200張,半年真是上了岸。

作者: Charissema    時間: 17-7-16 22:13

kls12 發表於 17-7-16 22:09
看你做甚麼行業吧,有些行業競爭是比較少的。以前沒有internet的年代,有朋友賣一張LAN card賺2000元,一天 ...

對! 真是好睇際遇

作者: hw1115    時間: 17-7-16 22:14

王家爸爸 發表於 17-7-16 21:36
當然好唔同啦!修邊科好啲,好睇你點界定好。

你同意kls12讲ce可以做cs的工作嗎?如果同意,即ce好過cs啦!

作者: Charissema    時間: 17-7-16 22:17     標題: 回覆樓主:

其實派完科心情好差又失落 一來派唔到Bio, 二來又驚ict揀錯,又想轉返 Georgraphy

作者: Charissema    時間: 17-7-16 22:21

LingChiBaBa 發表於 17-7-16 21:44

老實講入獸醫仲難過入人醫, 談何容易?只是希望佢一股傻勁努力讀書咋

作者: kls12    時間: 17-7-16 22:34

Charissema 發表於 17-7-16 22:17
其實派完科心情好差又失落 一來派唔到Bio, 二來又驚ict揀錯,又想轉返 Georgraphy
...

是你驚定個女?看數據,有得揀是不應揀ICT,因為高分的比率相對低,除非你很有興趣。小女也有讀ICT,她喜歡ICT多過Chemical.

作者: Charissema    時間: 17-7-16 22:44

kls12 發表於 17-7-16 22:34
是你驚定個女?看數據,有得揀是不應揀ICT,因為高分的比率相對低,除非你很有興趣。小女也有讀ICT,她喜歡I ...

主要我驚,但睇埋數據佢都驚驚哋 Georgraphy 好似穩陣啲, 但佢喜歡ict多啲 其實讀ict用既時間係咪畀其他科少?

作者: kls12    時間: 17-7-16 22:51

Charissema 發表於 17-7-16 22:44
主要我驚,但睇埋數據佢都驚驚哋 Georgraphy 好似穩陣啲, 但佢喜歡ict多啲 其實讀ict用既時 ...

小女是,但真是沒有太多野讀。讀chemistry 背到隻野

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-16 23:12

hw1115 發表於 17-7-16 22:14
你同意kls12讲ce可以做cs的工作嗎?如果同意,即ce好過cs啦!
CE同CS學既野好唔同,除非CE學生自學部分CS野,或者除非CS學生自學部分CE野,如果唔係點可能互相取代?
作者: johnmamama    時間: 17-7-17 00:19

如果DSE 數據來決定Ict 同 geog, 睇geog 好d, 但我不會用這來決定, 我曾經吾想阿仔揀,但學校Ict 成績吾錯, 反而揀科排1, 最後由得佢決定,始終讀是他,我見佢平時只會打機, 近來學寫JAVA. 應該好開始。
作者: kls12    時間: 17-7-17 01:52

王家爸爸 發表於 17-7-16 23:12
CE同CS學既野好唔同,除非CE學生自學部分CS野,或者除非CS學生自學部分CE野,如果唔係點可能互相取代? ...

正如我之前所說,讀pure science 都可以去做 software, 怎會 讀computer engineering 不可以去做純software 的工作。
其實,讀完computer science 出來的學生,真是很多東西都不會。一來,真是電腦科技真是變得很快,例如電話的商業應用還是初起步,但大學應該涉足不多。二來,以大學教授的角度來看,教學生可以自己解決問題,是好過教他們一些技能。所以,很多東西都要自學.

不單是電腦知識要自學, 例如,HTML / CSS / JavaScript, 連 SQL 都不太識寫,還要學商業運作。可能是讀information system的人更適合編寫商業系統。

讀computer engineering 而又可以完全應用到,相信香港的工作真是不多,上國內的機會應是大得多。

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-17 09:01

kls12 發表於 17-7-17 01:52
正如我之前所說,讀pure science 都可以去做 software, 怎會 讀computer engineering 不可以去做純softwar ...
其實我哋當年係請中學生寫 software(只需要俾幾小時既訓練),所以 Pure Science(尤其係數學系)一定寫到 software。 當年係需要真係一行行用C寫(或者任何高階語言),我哋將近千頁(成幾十萬行)既 software,分拆成 functions 同 procedures,俾啲中學生寫。

之後 MRP、ERP 等流行,開始寫 SQL,表面上 SQL 簡單過以前好多,所以好多老闆都假設讀完大學之後就識寫,用好少時間訓練新人,然後佢哋開始寫 functions 同 procedures 之類,問題係寫呢啲 software 係低層次既工作,讀完大學(假設成績好,有得揀工作),一定唔想做呢啲野。

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-17 09:20

言歸正傳,讀電腦主要分兩類,軟件同硬件。如果讀軟件,第一個目標係做系統分析師,主要工作係:了解客戶要求,並且將客戶要求轉換成電腦處理(作業)流程、UI設計、邏輯設計、各 functions 同 procedures 既介面設計。呢幾樣工作最少精一種。

如果讀硬件,其實係電子工程既分支。如果屋企唔等你養,甚至有啲錢俾你創業,畢業之後繼續做研究,睇下學校有嘜好概念,將佢商業化,似乎係見到既最好出路。成功例子唔少:技大既無人機、城大既千里眼、理大既電動車、港大既電線充電等。未被留意,而有機會成功既項目更多,只係大學花太多精力去諗商業化。
作者: kls12    時間: 17-7-17 09:40

王家爸爸 發表於 17-7-17 09:01
其實我哋當年係請中學生寫 software(只需要俾幾小時既訓練),所以 Pure Science(尤其係數學系)一定寫到 ...

是的,這是問題所在。D同學畢業後,不知去了那裡。想請教你,他們有甚麼好工?我在開放日,到大學問了幾位同學,都得不到答案

作者: Charissema    時間: 17-7-17 09:48     標題: 回覆樓主:

我諗讀ICT作為一科selective應該抵讀掛?只怕讀左又唔係想像咁鐘意,怕勤力都博唔到5……

作者: Charissema    時間: 17-7-17 09:49

王家爸爸 發表於 17-7-17 09:20
言歸正傳,讀電腦主要分兩類,軟件同硬件。如果讀軟件,第一個目標係做系統分析師,主要工作係:了解客戶要 ...

好清晰

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-17 10:17

Charissema 發表於 17-7-17 09:48
我諗讀ICT作為一科selective應該抵讀掛?只怕讀左又唔係想像咁鐘意,怕勤力都博唔到5……
...
我會建議去書店(例如三聯、商務),搵本ICT既雞精書(例如樂思既HKDSE必殺攻略),唔駛買,花十分鐘睇下有啲嘜野學,小朋友鍾唔鍾意,有無信心讀得掂,然後再決定。
作者: Charissema    時間: 17-7-17 10:23

王家爸爸 發表於 17-7-17 10:17
我會建議去書店(例如三聯、商務),搵本ICT既雞精書(例如樂思既HKDSE必殺攻略),唔駛買,花十分鐘睇下有 ...

多謝賜教

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-17 10:37

kls12 發表於 17-7-17 09:40
是的,這是問題所在。D同學畢業後,不知去了那裡。想請教你,他們有甚麼好工?我在開放日,到大學問了幾位 ...
唔知道可以做嘜,似乎係大學畢業生既普遍問題。
作者: 王家爸爸    時間: 17-7-17 10:55

kls12 發表於 17-7-17 09:40
是的,這是問題所在。D同學畢業後,不知去了那裡。想請教你,他們有甚麼好工?我在開放日,到大學問了幾位 ...
好幾年前代過一年課,百幾個學生,來自港澳台陸都有,畢業一年之後,有啲繼續升學、有啲移咗民、有啲做空姐、有啲做空少、有啲做營業、有啲嫁入豪門、有啲做荷官、有啲炒樓、有啲自己做生意、有啲打老豆工、有啲接手家族生意、有啲唔肯講,當年市道好啲,得幾個話會做電腦相關行業。
我俾既建議係 follow your heart, take the best available opportunity, bring your brain with you。 首先要鍾意(唔鍾意一定做得唔好),抓緊好既機會(好既機會唔多,一出現就要抓緊),用心用腦去做好佢(做嘜都好,用心用腦去做,一定會比其他人成功;即使掃地都要掃得乾淨過人)。

作者: kls12    時間: 17-7-17 11:09

王家爸爸 發表於 17-7-17 10:55
好幾年前代過一年課,百幾個學生,來自港澳台陸都有,畢業一年之後,有啲繼續升學、有啲移咗民、有啲做空姐 ...

謝謝!你似乎已解答了我的問題,這不止是電腦行業的問題,而是社會富裕了,要打工的人少了。

作者: LingChiBaBa    時間: 17-7-17 11:25

Charissema 發表於 17-7-16 22:44
主要我驚,但睇埋數據佢都驚驚哋 Georgraphy 好似穩陣啲, 但佢喜歡ict多啲 其實讀ict用既時 ...

咪驚住先,你有無check過你女學校嘅數據,ICT往績如何?

作者: Charissema    時間: 17-7-17 12:20

LingChiBaBa 發表於 17-7-17 11:25
咪驚住先,你有無check過你女學校嘅數據,ICT往績如何?

無……問下先……Tks!

作者: chingmon    時間: 17-7-17 14:47

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-17 15:05

chingmon 發表於 17-7-17 14:47
請問如果dse無修physics,大學是否適合選CE?
個人覺得 Physics 最有用,但係入學又係另一回事,並且間間大學唔同,印象中城大 M1/M2、ICT、Physics中最好嗰兩科可以x2。 但係科大又唔同,Physics、Chemistry、Biology可以x2,M1/M2係x1.5,而ICT只係x1。
最好去大學既學系網站,睇返最新既要求。

作者: chingmon    時間: 17-7-17 15:36

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-17 15:48

chingmon 發表於 17-7-17 15:36
應該甘問,如果無修physics,入了CE會否讀不來?
Physics教既電子部分好少,所以影響唔大。
作者: johnmamama    時間: 17-7-17 16:07

王家爸爸 發表於 17-7-17 15:05
個人覺得 Physics 最有用,但係入學又係另一回事,並且間間大學唔同,印象中城大 M1/M2、ICT、Physics中最 ...
科大,Physics、Chemistry、Biology可以x2 -但只限最高分1科, 餘下只x1,M1/M2係x1.5
作者: Charissema    時間: 17-7-17 16:48

johnmamama 發表於 17-7-17 16:07
科大,Physics、Chemistry、Biology可以x2 -但只限最高分1科, 餘下只x1,M1/M2係x1.5

想問問係咪所有大學program如果用加權分x1.5, x2....都只限計一科?

作者: hw1115    時間: 17-7-17 16:51

chingmon 發表於 17-7-17 14:47
請問如果dse無修physics,大學是否適合選CE?

你女有冇drop 科?
想讀CE?

作者: LingChiBaBa    時間: 17-7-17 17:34

Charissema 發表於 17-7-17 16:48
想問問係咪所有大學program如果用加權分x1.5, x2....都只限計一科?

第3頁 - Subject Weighting

http://www.aal.hku.hk/sites/default/files/2017%20Programme%20Admissions%20Information.pdf

作者: Charissema    時間: 17-7-17 19:08

LingChiBaBa 發表於 17-7-17 17:34
第3頁 - Subject Weighting

係咪即係elective如果都有修讀phy, chem, bio 都只係計一科加權分, 不會計兩科? 八大都係這樣計?

作者: chingmon    時間: 17-7-17 20:36

作者: LingChiBaBa    時間: 17-7-17 21:27

Charissema 發表於 17-7-17 19:08
係咪即係elective如果都有修讀phy, chem, bio 都只係計一科加權分, 不會計兩科? 八大都係這樣計?
...

不一定。

e.g.以下是PolyU

http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/admission-selection#03

作者: Charissema    時間: 17-7-17 21:54

LingChiBaBa 發表於 17-7-17 21:27
不一定。

e.g.以下是PolyU

poly个例子都好似elective得一科higher weightingx10既
如果3+3, 3科elective都有higher weighting咁咪好高分,咁揀边科一齊讀好緊要喎!

作者: hw1115    時間: 17-7-17 22:12

chingmon 發表於 17-7-17 20:36
無drop科。佢唸緊選 軟件 定 硬件? 我都吾識。

我都唔識。小兒想讀硬件。

作者: LingChiBaBa    時間: 17-7-17 22:16

Charissema 發表於 17-7-17 21:54
poly个例子都好似elective得一科higher weightingx10既
如果3+3, 3科elective都有higher weight ...
係呀,prefer subject x10。不過基本都x5或x7。
所以要每個programme睇。

作者: johnmamama    時間: 17-7-18 00:35

Charissema 發表於 17-7-17 16:48
間間大學收生計法吾同,就算同一間大學吾同科,計法都吾同, 如果真想了解, 去每間大學網睇,才會明白,大部分加權 英, 數, 理科 (其中一科),m1/m2。 但三年後大學又會修改計分。
作者: Acatmom    時間: 17-7-18 16:53

既然已選左,要點樣先可以讀好呢一科?

作者: Charissema    時間: 17-7-18 19:07

Acatmom 發表於 17-7-18 16:53

yes

作者: October.    時間: 17-7-18 19:59

今年五大,港大中大科大理工城大,修選科要求要3 Up。
作者: Charissema    時間: 17-7-18 20:22

October. 發表於 17-7-18 19:59
今年五大,港大中大科大理工城大,修選科要求要3 Up。

即係要3个elective起?

作者: October.    時間: 17-7-18 21:16

Charissema 發表於 17-7-18 20:22
即係要3个elective起?
唔係呀,係話選修科成績起碼要取3.

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-19 00:39

Acatmom 發表於 17-7-18 16:53
想讀好呢一科,最重要係有興趣。 如果想,可以花$35美元,買部 Raspberry Pi 3 或者華碩既 Tinker Board,當 file server 之餘,又可以當 Media Server,更可以得閒玩下 C 同 MySQL 之類,好過打機。 大學面試時,亦可以吹下水,顯示出真係有興趣,又真係識實際應用。
作者: hw1115    時間: 17-7-19 04:29

王家爸爸 發表於 17-7-19 00:39
想讀好呢一科,最重要係有興趣。 如果想,可以花$35美元,買部 Raspberry Pi 3 或者華碩既 Tinker Board, ...

高中無讀識唔識玩架?

作者: Acatmom    時間: 17-7-19 07:20

想讀好呢一科,最重要係有興趣。 如果想,可以花$35美元,買部 Raspberry Pi 3 或者華碩既 Tinker Board, ...

Thanks! 我都覺得呢科實際應用好緊要,淨係背notes入唔到腦…… 最重要呢句:好過打機

作者: Charissema    時間: 17-7-19 07:35

好專業

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-19 10:03

hw1115 發表於 17-7-19 04:29
高中無讀識唔識玩架?
其實好多學校初中都有玩類似既野,近年參觀過既學校都有用 EV3 、Nao 或者 Raspberry Pi 做學生 projects,喺開放日或者 fun day 展覽,唔單只係男校,連幾間女校(去過BPS、SPSS、SPCS等)都有用呢啲野比小朋友玩下。
作者: hw1115    時間: 17-7-19 10:29

王家爸爸 發表於 17-7-19 10:03
其實好多學校初中都有玩類似既野,近年參觀過既學校都有用 EV3 、Nao 或者 Raspberry Pi 做學生 projects, ...

ict只讀初中課程。想去買来玩的话。
应該識玩吧l

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-19 17:36

hw1115 發表於 17-7-19 10:29
YOUTUBE 大把教學影片。
作者: hw1115    時間: 17-7-19 18:33

王家爸爸 發表於 17-7-19 17:36
YOUTUBE 大把教學影片。

咁又係。阿仔都係睇佢砌自己部电腦。

作者: mhc123    時間: 17-7-29 10:26

大學相關課程有加分,可以做IT,或者將來教男朋友/女朋友相關知識。
作者: ElizaW    時間: 17-7-30 00:59

ICT老師話易拎4……难攞5**…但肯定容易过在地理科拎4……geog背書多……要好有兴趣的同學才會肯死記……对將耒在大學的課程幫助不大……反而经济对入BBA或account ,精算……环商……finance...同學有幫助……大學yr 1要修economic ...中学有个底……自然大學GPA也高分些……
作者: kls12    時間: 17-7-30 01:24

ElizaW 發表於 17-7-30 00:59
ICT老師話易拎4……难攞5**…但肯定容易过在地理科拎4……geog背書多……要好有兴趣的同學才會肯死記……对 ...

ICT 是難拿到高分,我覺得很多MC題目都不是考電腦知識,是沒有得預備的。

ECON 同ACCOUNTING 沒有多大關係,但DSE讀ECON對大學讀ECON 是沒有太大優勢。曾經聽過一些ECON教授說,寧願收理科生多過收DSE 讀ECON的。

BAFS是另一科難考到好成績的科目,中四還是蜜月期,中五後期便知道這科的難處了,這是小女師姐們的感受。

但都是這句,興趣先行,難都會去馬吧!

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5