教育王國

標題: 2017 中一叩門成功報喜區 [打印本頁]

作者: bigheadis    時間: 17-7-12 16:59     標題: 2017 中一叩門成功報喜區

有冇人成功了?
我未啊!

作者: loveissac    時間: 17-7-12 17:59

in有兩間直資, 即場有結果......失敗了
作者: littlecath    時間: 17-7-12 18:01

loveissac 發表於 17-7-12 17:59
in有兩間直資, 即場有結果......失敗了

請問邊兩間已經有得in?

作者: Panda1017    時間: 17-7-12 18:05

手有上智,那伊中叩門收的話值得嗎?
作者: matg000    時間: 17-7-12 18:42

Panda1017 發表於 17-7-12 18:05

恭喜!伊中叩門成績出了嗎?

作者: 義氣仔女    時間: 17-7-12 19:14

回覆 Panda1017 的帖子

上智好似比伊中好, 伊中近年有下跌跡象
作者: karenlyk    時間: 17-7-12 21:36

上智喺手仲叩門?

作者: reginamom    時間: 17-7-13 00:51

回覆 義氣仔女 的帖子

伊中男女校, 中四選理科可能男生較有利。 And boy students seems perform better than girls in DSE, as seen in their web.   所以女生去番女校較著數。  It is my stupid opinion.

作者: chun媽    時間: 17-7-13 07:09

讀女校,減少拍拖的機會

作者: TwinWong    時間: 17-7-13 07:38

Keep 上智 女校真係專心讀好點
啊囡比佢IG 我睇
升男女校同學和朋友 學府高低都有
熟咗好快拍拖 依頭出post 海枯石爛
山盟海誓 個頭又同另一人post 咀咀
大頭照 年中不同男仔贴面相

作者: chocolatebean    時間: 17-7-13 07:50

NO

作者: 蘇樂B    時間: 17-7-13 07:55     標題: 回覆樓主

上智唯一輸蝕喺校舍,論成績上智比較好,我都會揀上智

作者: bigheadis    時間: 17-7-13 20:04

bigheadis 發表於 17-7-12 16:59
有冇人成功了?
我未啊!

作者: vickilau    時間: 17-7-13 21:01

仲未有聲氣😣
作者: Christyleungcm    時間: 17-7-13 21:24

無消息牙應該落空
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-7-13 21:58

比我會揀上智,女校專心D
作者: 義氣仔女    時間: 17-7-13 22:05

我仔叩左入2間, 一間直資, 一間資助, 最後會選擇資助
作者: johnmamama    時間: 17-7-13 23:00

今年伊中DSE考得出色, 上校網睇睇
作者: johnmamama    時間: 17-7-13 23:12

reginamom 發表於 17-7-13 00:51
回覆 義氣仔女 的帖子

伊中男女校, 中四選理科可能男生較有利。 And boy students seems perform better t ...

男女比例 1:2 , 中四開班自由很大, 如果夠人必會開班, 校網DSE result , ICT 4人, Chinese History 7人,
Chinese Literature 12人 讀都會開班.

http://www.qes.edu.hk/hkdse_results/2017_hkdse_results_updated.pdf

作者: kksjennifer    時間: 17-7-14 17:24

伊中在現任校長上任後,近兩年的DSE成績不斷上揚,實在令人鼓舞,成績應較上智為佳。
詳情可參考我們偉大的greenapple1093之帖子列表

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D2

其實男女同校提供了男女生一起學習和工作的機會,讓他/她們能學會如何在一起有效地工作和生活,這為以將來在大學學習和工作做好了準備,同時這也是他/她們一生都要面對的事情。

再者男女同校的學生更加熱衷於學習,並且在數學、科學和語言能力方面擁有更多的自信,甚至擁有更多的朋友,尤其更容易融入異性的的社交圈子裡。

作者: bigheadis    時間: 17-7-14 17:26

義氣仔女 發表於 17-7-13 22:05
我仔叩左入2間, 一間直資, 一間資助, 最後會選擇資助

作者: 奥脫福    時間: 17-7-14 17:40

無門叩唔舒服?食飽飯等乜乜??!

作者: littlecath    時間: 17-7-14 20:39     標題: 回覆樓主

我叩既兩間,已經開始interview,而我仲未收到電話。所以,下個禮拜可以疊埋心水買書啦。

作者: reginamom    時間: 17-7-15 00:48

回覆 littlecath 的帖子

叩門失敗同盟加多一個會員。   下星期要自己買書,真慘

作者: oldgamesman    時間: 17-7-15 00:52

Pre S1 前仍有變數,good luck
作者: kkhon    時間: 17-7-15 03:20

如果伊中收一定会讀先好去叩,吾会就吾好去。畢竟叩门孩子也辛苦,把机会留比其他徬惶的人吧!
我朋友個女上返直屬中学,佢女好开心可以同番成班朋友仔一齊,但佢要個女去叩同级中学,但又咪必讀,真系吾知為乜要去分一杯羮!

申利:我冇去叩任何的门。

作者: chun媽    時間: 17-7-15 07:09

kkhon 發表於 17-7-15 03:20
如果伊中收一定会讀先好去叩,吾会就吾好去。畢竟叩门孩子也辛苦,把机会留比其他徬惶的人吧!
我朋友個女 ...

你當然唔洗叩門啦

作者: kochiman2004    時間: 17-7-15 07:38

我朋友個女 ...

非常認同,因為叩門的父母同孩子都係好辛苦,如果認真想入的話,當然冇問題啦。但只係玩下試下實力和攞下經驗嘅話,真係唔好同人咁樣爭,希望體諒下其他作為父母嘅心情。

作者: CheungAA    時間: 17-7-15 10:49

我朋友個女 ...

有些人把直屬中學做保險線學校, 所以派到都吾高興, 如知道自己小朋友不是直屬中學的級別, 免強讀都咪話吾辛苦, 所以都會試下叩其它. 不過若然學校見到派位證是派去B1, 再去叩B1, 成功率又有幾高呢?

作者: 奥脫福    時間: 17-7-15 14:10

我朋友個女 ...

當年我有叩QE,當然係因為派銀禧至會去叩。如果自行九華得左,我直頭
成家狂歡二十四小時啦,仲要去玩叩門咁乜野咩!

作者: missparent    時間: 17-7-15 14:50

oldgamesman 發表於 17-7-15 00:52

pre s1之後無得叩?

作者: oldgamesman    時間: 17-7-15 16:28

missparent 發表於 17-7-15 14:50
pre s1之後無得叩?
唔係,不過機會細D啫,有例子9月開左學仲收到 call
作者: littlecath    時間: 17-7-15 19:25     標題: 回覆樓主

其實阿仔3月就話唔叩門,係我自己唔死心啫。都好,冇消息就可以疊埋心水開開心心入學。阿仔其實由頭至尾最鍾意依家嗰間。

作者: kkhon    時間: 17-7-15 19:50

奥脫福 發表於 17-7-15 14:10
當年我有叩QE,當然係因為派銀禧至會去叩。如果自行九華得左,我直頭
成家狂歡二十四小時啦,仲要去玩 ...
兩年后你们一家一定会狂欢!
作者: 維尼熊pooh    時間: 17-7-15 19:58

阿仔同學是Band 1, 但唔知點解派咗去Band 3 中學, 叩咗1X間,現在仍未有消息,希望佢好快有消息。
作者: bb560    時間: 17-7-15 20:09

維尼熊pooh 發表於 17-7-15 19:58
阿仔同學是Band 1, 但唔知點解派咗去Band 3 中學, 叩咗1X間,現在仍未有消息,希望佢好快有消息。 ...

如果係真band 1,無可能乙部會派到去band 3, ……如果係真band 1學生,叩band 1c至band2b學校,叩得十幾間,一定中一間。

作者: CheungAA    時間: 17-7-15 20:55

有無人叩到中西区和灣仔区学校?
作者: Krymum    時間: 17-7-15 21:20

阿仔同學是Band 1, 但唔知點解派咗去Band 3 中學, 叩咗1X間,現在仍未有消息,希望佢好快有消息。 ...

隨機号碼吾好,排得好後

作者: Hellomimi112    時間: 17-7-15 21:50

CheungAA 發表於 17-7-15 20:55
有無人叩到中西区和灣仔区学校?

昨晚6時多收皇仁電話,叩門成功(emoji)(emoji)(emoji)

作者: littlecath    時間: 17-7-15 21:52

Hellomimi112 發表於 17-7-15 21:50
昨晚6時多收皇仁電話,叩門成功(emoji)(emoji)(emoji)

哇!恭喜恭喜!令公子勁吖!

作者: Hellomimi112    時間: 17-7-15 21:57

littlecath 發表於 17-7-15 21:52
哇!恭喜恭喜!令公子勁吖!

實在非常之激動〒▽〒

作者: babyguy    時間: 17-7-15 22:09

Hellomimi112 發表於 17-7-15 21:50
勁,請問原本去邊間呀?

作者: 章太郎    時間: 17-7-15 23:51

Hellomimi112 發表於 17-7-15 21:57
實在非常之激動〒▽〒

(emoji)

作者: Isaacmommy    時間: 17-7-15 23:59

請問自行有無 in 過?叩門有無筆試?考啲乜?謝謝!

作者: christmas222    時間: 17-7-16 00:30

回覆 Krymum 的帖子

我女都係band1派band3呀, 我有兩個做小學老師朋友佢地都話自己果班都有學生係b1派b3.......真係好慘......我去叩門, 叩番b2咋, 好多都無interview機會, 我問番小學校長點解, b1生叩b2應該好搶手架, 點知校長話好多學校覺得就算比位你, 你都會走, 索性比b2學生interview算
作者: 奥脫福    時間: 17-7-16 00:40

christmas222 發表於 17-7-16 00:30
回覆 Krymum 的帖子

我女都係band1派band3呀, 我有兩個做小學老師朋友佢地都話自己果班都有學生係b1派b3.. ...

要列舉番統一派位的甲、乙部選擇,討論才有意義。

作者: 奥脫福    時間: 17-7-16 00:47

kkhon 發表於 17-7-15 19:50
兩年后你们一家一定会狂欢!

多謝,希望承你貴言!(如果今次係呈一就大鑊!常識發神經趺左二十分,
由級幾跌左去級二十幾,真係眼都突理出黎。。。

作者: sammag    時間: 17-7-16 01:08

我好朋友個女都係,九龍城區,一線小學級二十,派去 band 3, 叩門仲未有消息,真係好擔心佢。

作者: oiyau2005    時間: 17-7-16 01:56

sammag 發表於 17-7-16 01:08
我好朋友個女都係,九龍城區,一線小學級二十,派去 band 3, 叩門仲未有消息,真係好擔心佢。
...

今年派位真係痴哂缐,90%係派得好好,其餘果D真係古靈精怪,完全唔合理。

作者: Panda1017    時間: 17-7-16 06:55

轉左QE, 放棄HTC
呢個世界,除了吃飽飯,其實仲有好多因素嘅。唔好話我吃飽飯沒事做啦。。。
作者: 章太郎    時間: 17-7-16 07:52

Panda1017 發表於 17-7-16 06:55
轉左QE, 放棄HTC
呢個世界,除了吃飽飯,其實仲有好多因素嘅。唔好話我吃飽飯沒事做啦。。。 ...

(emoji)

作者: wanmum    時間: 17-7-16 08:12

轉左QE, 放棄HTC
呢個世界,除了吃飽飯,其實仲有好多因素嘅。唔好話我吃飽飯沒事做啦。。。 ...
right choice though my mother school is HTC. The DSE result of QE is better.

作者: ALARMCLOCK    時間: 17-7-16 08:12

作者: YmOra    時間: 17-7-16 08:15

轉左QE, 放棄HTC

孩子需要,父母最知曉;要種子落在哪遍土壤,父母最知曉;箇中原因,父母孩子最知曉呢!

繼續努力加油.

作者: peipeiwong    時間: 17-7-16 12:17

oiyau2005 發表於 17-7-16 01:56
今年派位真係痴哂缐,90%係派得好好,其餘果D真係古靈精怪,完全唔合理。
...

非常同意,真係痴痴哋!
所以有好多學生同家長四圍撲!

作者: oiyau2005    時間: 17-7-16 12:19

peipeiwong 發表於 17-7-16 12:17
非常同意,真係痴痴哋!
所以有好多學生同家長四圍撲!

係,撲果D大部分係band 1丶band 2派去band 3, 條保險線完全消失咗#mouth:

作者: 維尼熊pooh    時間: 17-7-16 12:28

係,我一直以為band 1就算差極,都有一間band2 入到,但竟然會派到band3,真係唔明,對小朋友及家長真係好大打擊。
作者: peipeiwong    時間: 17-7-16 12:28

oiyau2005 發表於 17-7-16 12:19

係,撲果D大部分係band 1丶band 2派去band 3, 條保險線完 ...

That's me!!!

作者: oiyau2005    時間: 17-7-16 12:33

peipeiwong 發表於 17-7-16 12:28
That's me!!!

我亦識家長係咁,真係人都癲,等埋星期一丶二,如最後都冇結果,咁就努力讀好中一丶中二轉校,

作者: tracytang    時間: 17-7-16 13:06

轉左QE, 放棄HTC
支持你。最緊要自己同小朋友都認為更合適,喜歡就得
作者: munce    時間: 17-7-16 13:46     標題: 回覆樓主:

HTC  即係邊間?

作者: ymama    時間: 17-7-16 13:56

上智
作者: Hellomimi112    時間: 17-7-17 17:48

babyguy 發表於 17-7-15 22:09
勁,請問原本去邊間呀?

DBS

作者: Hellomimi112    時間: 17-7-17 17:53

Isaacmommy 發表於 17-7-15 23:59
請問自行有無 in 過?叩門有無筆試?考啲乜?謝謝!

自行有in talent, 711後只交表叩門,沒再面試及考試,註冊日last day當晚call取錄了。

作者: babyguy    時間: 17-7-17 17:53

Hellomimi112 發表於 17-7-17 17:48
DBS

真是超勁

作者: moon88    時間: 17-7-17 18:00

chun媽 發表於 17-7-13 07:09
讀女校,減少拍拖的機會
我女讀女校都唔小女女的.

作者: Hellomimi112    時間: 17-7-17 18:03

babyguy 發表於 17-7-17 17:53
真是超勁

見笑了,其實我仔只是比較平均,不是超勁的呢……(∩▽∩)

作者: oldgamesman    時間: 17-7-17 18:36

其實會唔會因為人手輸入選校號碼出現手誤,以致派位出現錯配呢?
作者: Isaacmommy    時間: 17-7-17 18:49

Hellomimi112 發表於 17-7-17 17:53
自行有in talent, 711後只交表叩門,沒再面試及考試,註冊日last day當晚call取錄了。
...

勁!選擇DBS 或 QC 都煩,不過是開心的烦惱!

作者: oiyau2005    時間: 17-7-17 20:20

oldgamesman 發表於 17-7-17 18:36
其實會唔會因為人手輸入選校號碼出現手誤,以致派位出現錯配呢?

今年呢個情況,絕對有可能相信係入錯

作者: 熊大    時間: 17-7-17 20:43

oiyau2005 發表於 17-7-17 20:20
今年呢個情況,絕對有可能相信係入錯

我都想知咩原因…現在唯有偏向師兄師姐考hkat / Pre s1 差囉

作者: oldgamesman    時間: 17-7-17 21:55

熊大 發表於 17-7-17 20:43
我都想知咩原因…現在唯有偏向師兄師姐考hkat / Pre s1 差囉
放心,伍係一間好學校,sars英雄謝婉雯醫生都係伍畢業

作者: 熊大    時間: 17-7-17 22:02

oldgamesman 發表於 17-7-17 21:55
放心,伍係一間好學校,sars英雄謝婉雯醫生都係伍畢業

我也相信伍是好學校,真係好彩叩到咋!
咁快又一星期  上星期仲好淡定,印定兩set 叩門…

作者: babyguy    時間: 17-7-18 07:56

oldgamesman 發表於 17-7-15 00:52

是否pre s1後就等於冇希望?

作者: oldgamesman    時間: 17-7-18 09:02

babyguy 發表於 17-7-18 07:56
是否pre s1後就等於冇希望?
不是,只是機會細D,有試過開左學先收到 call
作者: Charis_mummy    時間: 17-7-18 10:39

叩了上智和銘賢, 連INTERVEIW 機會都無, 有無成功叩到的朋友 ?
作者: christy2011    時間: 17-7-18 10:52

回覆 Charis_mummy 的帖子

咩成績扣依2間?

作者: Tassie    時間: 17-7-18 11:02

叩門成功入左李國寶
作者: Charis_mummy    時間: 17-7-18 11:17

BAND1A尾,, 級25名內
作者: christy2011    時間: 17-7-18 11:18

回覆 Charis_mummy 的帖子

難D入上智和銘賢

作者: emibaby    時間: 17-7-18 19:18

Charis_mummy 發表於 17-7-18 10:39
叩了上智和銘賢, 連INTERVEIW 機會都無, 有無成功叩到的朋友 ?

We got call from HTC today but turn down the offer! Still have chance, add oil ar!!

作者: connie0810    時間: 17-7-19 07:51

我女都好好彩,派到間Band 2尾既中中,叩門成功,直資註冊完後津貼CALL面試即收,安樂晒
作者: loveissac    時間: 17-7-19 09:46

connie0810 發表於 17-7-19 07:51
我女都好好彩,派到間Band 2尾既中中,叩門成功,直資註冊完後津貼CALL面試即收,安樂晒 ...
恭喜! 你就好喇!

作者: connie0810    時間: 17-7-19 09:53

回覆 loveissac 的帖子

加油呀...有無寫信同寄成積表呀

作者: os_ecu    時間: 17-7-19 10:22

oiyau2005 發表於 17-7-16 12:19

係,撲果D大部分係band 1丶band 2派去band 3, 條保險線完 ...
似嘞, 可能只係選晒 B1 , 根本無 set B2 保險線, "隨機號碼" 如果太後咪 "隨機" 派俾你囉. 派 B3 唔奇

又或者根本係邊緣人, 跌咗 band.

作者: os_ecu    時間: 17-7-19 10:24

emibaby 發表於 17-7-18 19:18
We got call from HTC today but turn down the offer! Still have chance, add oil ar!!
唔知點解, HTC 好多時大家講就話好好, 到派咗俾你或者叩咗 最後都係唔要的.  

係咪根本唔係一間 [你/理 想 ]既學校 ?

作者: os_ecu    時間: 17-7-19 10:27

Hellomimi112 發表於 17-7-17 18:03
見笑了,其實我仔只是比較平均,不是超勁的呢……(∩▽∩)
QC 好鍾意 STEM, 如果係資優 (e.g. 中大資優課程) 都會大機會.

作者: emibaby    時間: 17-7-19 10:30

os_ecu 發表於 17-7-19 10:24
唔知點解, HTC 好多時大家講就話好好, 到派咗俾你或者叩咗 最後都係唔要的.  

係咪根本唔係一間 [你/理 想 ...

HTC絕對係一間好好既學校,不過我地叩到另一間更好,唯有放棄

作者: os_ecu    時間: 17-7-19 10:30

奥脫福 發表於 17-7-14 17:40
無門叩唔舒服?食飽飯等乜乜??!
講得出呢句邊間好啲嗰位家長心中有數了.  

人望高處吖嘛,

作者: os_ecu    時間: 17-7-19 10:31

emibaby 發表於 17-7-19 10:30
HTC絕對係一間好好既學校,不過我地叩到另一間更好,唯有放棄
把口講話 "好", 同埋係咪 [你/理 想] 係有分別的.

睇 EK 就見到呢個現象了.

作者: christy2011    時間: 17-7-19 10:36

回覆 os_ecu 的帖子

我都覺, HTC 女校嚟講全港都10名內

作者: bbAvalon    時間: 17-7-19 10:44

Hellomimi112 發表於 17-7-17 17:53
...

恭喜!請問你仔仔talent 是甚麼?

作者: emibaby    時間: 17-7-19 10:49

os_ecu 發表於 17-7-19 10:31
把口講話 "好", 同埋係咪 [你/理 想] 係有分別的.

睇 EK 就見到呢個現象了.

兩間都係辛辛苦苦叩返黎,同樣係好學校,我地都好難取捨,但我地已經accept 另一間offer並考埋pre S1,各種因素下就唔轉去HTC

作者: os_ecu    時間: 17-7-19 10:51

christy2011 發表於 17-7-19 10:36
回覆 os_ecu 的帖子

我都覺, HTC 女校嚟講全港都10名內

呢啲 x大學校排名見人見智 ...我就咁諗 10 間女仔學校 :

DGS, MCS, YWGS, HY, GH, SSGS, BPS, SPCS, TLGC, St, Mary,  

又真係唔到佢喎

作者: os_ecu    時間: 17-7-19 10:54

emibaby 發表於 17-7-19 10:49
兩間都係辛辛苦苦叩返黎,同樣係好學校,我地都好難取捨,但我地已經accept 另一間offer並考埋pre S1,各種 ...
搵小朋友最適合我覺得好正常喎,我自己都會係咁.

最後 Accept 咗邊間呢 ?  

作者: emibaby    時間: 17-7-19 10:59

os_ecu 發表於 17-7-19 10:54
搵小朋友最適合我覺得好正常喎,我自己都會係咁.

最後 Accept 咗邊間呢 ?  

係你諗果10間裡面

作者: os_ecu    時間: 17-7-19 11:02

emibaby 發表於 17-7-19 10:59
係你諗果10間裡面
咁就真係要恭喜你了.

你唔選 HTC 既原因不言而喻

作者: little_yolky    時間: 17-7-19 11:10

os_ecu 發表於 17-7-19 10:22
似嘞, 可能只係選晒 B1 , 根本無 set B2 保險線, "隨機號碼" 如果太後咪 "隨機" 派俾你囉. 派 B3 唔奇

又 ...
仲有一個可能係派果間其實只係無咁受歡迎既B2, 但好多家長只識B1, 咪以為人哋係B3囉。

年年都有呢D消息流出, 話B1派咗去B3, 如果派咗間無揀過, 又肯定有揀過B2校, 咁即係估錯band囉, 因為家長講既名次, 可能係校內名次, 可能係其中一次校內名次, 同總呈分次第可以有好大出入。就算係總校內名次同總呈分次第都可以有好大出入, 果D又穩定, 各科又好平均既, 咪叩咗入皇仁囉。一科主科唔穩定或唔平均, 已經足以致命, 但可能校內名次未必反映到。

作者: little_yolky    時間: 17-7-19 11:13

loveissac 發表於 17-7-19 09:46
恭喜! 你就好喇!
你仲未搞掂? 咩情況呀?
作者: loveissac    時間: 17-7-19 11:16

little_yolky 發表於 17-7-19 11:13
你仲未搞掂? 咩情況呀?
雖然派左第一志願, 但都唔係心儀果間,因為第一至第三志願都係穩陣填返自己banding的學校,之前叩左心儀果幾間, 未有消息。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5