教育王國

標題: 報考ABRSM後,私人老師竟然..... [打印本頁]

作者: Victory1    時間: 17-7-11 23:26     標題: 報考ABRSM後,私人老師竟然.....

小囡報考了ABRSM,現正等待考試日期通知。

但她的私人小提琴教師,竟突然whatapps我,下堂開始不會再教她,請我們另找老師,交了的堂費會計算好退回。

現在的私人老師,是甚麼的一回事?可以這樣不負責任嗎? 用whatapps通知家長、交代事情?

有沒有其他家長試過有此經驗?

作者: chinhing    時間: 17-7-11 23:34     標題: 回覆樓主

作者: Victory1    時間: 17-7-11 23:35

chinhing 發表於 17-7-11 23:34

現在真不知如何是好,替囡兒選擇了10月考試,現正等待考試日期,只餘下數月,最後衝刺時間,老師竟然這樣。。。。

作者: chinhing    時間: 17-7-11 23:37

Victory1 發表於 17-7-11 23:35
現在真不知如何是好,我選擇了10月考試,現正等待考試日期,只餘下數月。
...

是老師代報名還是自己報名?

作者: Victory1    時間: 17-7-11 23:40

chinhing 發表於 17-7-11 23:37
是老師代報名還是自己報名?

是老師提議報,由我們自己報考的。
只覺得老師嚴重不負責任,事實教琴時間已一改再改,因老師說自己有其他學生,需要我們配合她時間,今次竟然。。。。

作者: allisac    時間: 17-7-11 23:55

考幾多級?進度如何?Scales同三首歌練好未?
作者: Victory1    時間: 17-7-12 00:05

allisac 發表於 17-7-11 23:55
考幾多級?進度如何?Scales同三首歌練好未?

Scales還欠兩個未學,三首歌學了,但有兩首還未拉好。

作者: Victory1    時間: 17-7-12 00:08

Victory1 發表於 17-7-11 23:26

但她的私人小提琴教師,竟突然whatapps我,下堂開始不會再教她 ...

老師退回學費,對我已沒有意思(當然還未退,亦不知她想怎樣退)。

考試是老師提議,不教又是老師決定。

現在才發覺,私人老師的缺點就是我投訴無門。

作者: allisac    時間: 17-7-12 00:10

Victory1 發表於 17-7-12 00:05
Scales還欠兩個未學,三首歌學了,但有兩首還未拉好。
當真係派十月考,都有d炆,仲要夾伴奏。考幾多級?
作者: allisac    時間: 17-7-12 00:14

Victory1 發表於 17-7-12 00:08
老師退回學費,對我已沒有意思(當然還未退,亦不知她想怎樣退)。

考試是老師提議,不教又是老師決定。
就算琴行學,琴行都可以隨時轉老師。呢啲真係睇彩數。最好係問下親友有冇人學開,睇下佢地跟開嘅老師好唔好,有口碑會穩陣小小。
作者: Victory1    時間: 17-7-12 00:21

allisac 發表於 17-7-12 00:14
就算琴行學,琴行都可以隨時轉老師。呢啲真係睇彩數。最好係問下親友有冇人學開,睇下佢地跟開嘅老師好唔好 ...

呢個老師都係別人介紹,已用了一年,竟然考試前才說不教。   原因係佢好多學生都考試,需要補堂,無時間教我嘅小朋友。

事實有啲嬲!用啲咁嘅藉口,收學費妳就識、hea住嚟教妳都識、叫家長報考試又識,考試前唔教真係太不負責任。

作者: allisac    時間: 17-7-12 00:44

Victory1 發表於 17-7-12 00:21
呢個老師都係別人介紹,已用了一年,竟然考試前才說不教。   原因係佢好多學生都考試,需要補堂,無時間教 ...

當然好來好去,教埋考試比較好,但另一方面諗,佢係冇心教你個囡,就算教埋考試,呢幾個月都只會hea教...宜家首要都係快啲搵另一個老師。
作者: Victory1    時間: 17-7-12 01:00

allisac 發表於 17-7-12 00:44
當然好來好去,教埋考試比較好,但另一方面諗,佢係冇心教你個囡,就算教埋考試,呢幾個月都只會hea教... ...

努力尋找中。⋯
天意!已經擔心考試不合格,教師的不負責任行為,令合格更渺茫。

囡兒只有8歲,昨天我才向囡兒說,老師唔再教佢,當然囡兒有點失落,因小囡也知道自己要考試。

作者: ilovewoodwinds    時間: 17-7-12 13:16     標題: 回覆樓主:

作者: GIKI1234    時間: 17-7-26 09:47

嘩,個老師真係好衰呀,開佢名啦…
作者: wwcuy    時間: 17-8-5 12:56

GIKI1234 發表於 17-7-26 09:47

讚成開名,免他人受害
作者: Activehealth    時間: 17-8-5 20:56

Victory1 發表於 17-7-12 01:00

努力尋找中。⋯

阿仔

作者: Victory1    時間: 17-8-5 22:15

Activehealth 發表於 17-8-5 20:56
阿仔學琴都試過,都係人地介紹。

臨阿仔考琴正話佢大咗肚,我住得太遠佢唔方便,其實佢自己揸車,我屋企又 ...

慶幸終於都搵到老師。(emoji)

作者: Victory1    時間: 17-8-14 22:58     標題: 回覆樓主:

真的嬲爆!
繼小提琴老師於小囡報考試後,突然在whatapps請辭後。
今日查詢教師個多月前餘下的3堂退款事宜?
竟然說自己忙,所以遲回覆。
老師竟然whatapps通知我說上年7月至今年2月的支票過期取不到錢。

今次堅嬲,我個個月準時比學費支票,妳一年後同我講啲支票過期取不到錢?!
老師似玩嘢,多過教琴,一年裡只教了3首歌,現在仲話自己遲去入票,啲票全部退哂,問我攞返錢?

妳自己唔入票,關我咩事?
妳自己攪到啲票過期,彈票,銀行仲要罰款每張$150。 妳話一年前嘅票,我都要問銀行如何申請一年前至今的支票記錄。

最嚴重嘅,係自己個人問題,遲入票彈票,會令銀行直接影響我的個人信用評級,影響我的個人信譽。佢多多錢,都賠不起!!!!

作者: Victory1    時間: 17-8-14 23:02

Victory1 發表於 17-8-14 22:58
真的嬲爆!
繼小提琴老師於小囡報考試後,突然在whatapps請辭後。
今日查詢教師個多月前餘下的3堂退款事宜 ...

我不知道、亦不明白現在的年輕人處事方式和態度。  
我希望她明白自己所做的事情,會影響到別人。希望她知道事情的嚴重性!!!

作者: jumphigh    時間: 17-8-15 07:48

作者: Victory1    時間: 17-8-15 08:15

jumphigh 發表於 17-8-15 07:48
收款人遲入票張票巳無效,弹票唔关出票人事的。你check返自己current account便知有冇过數了
...

一張退票,我也沒問題。據她所說是同一時間有8張退票,是半年至一年多前。   
我也將會向銀行查詢詳細事情。

作者: Victory1    時間: 17-8-15 08:19     標題: 回覆樓主

現在的年輕人思想、行為實在令人難以接受。
Whatapps通知妳辭職,Whatapps通知妳支票過期無交要求再付款....
我請她教導小囡小提琴,而不是請她回來教導她做人的道理、尊重別人。

作者: Gina11    時間: 17-8-15 08:54     標題: 回覆樓主:

佢真係吾等錢使,半年先入票。家長你如有record(支票存根)同就算銀行收錢都好,都要去查。我係老師都吾企係佢度。

作者: Victory1    時間: 17-8-15 12:53

Gina11 發表於 17-8-15 08:54
佢真係吾等錢使,半年先入票。家長你如有record(支票存根)同就算銀行收錢都好,都要去查。我係老師都吾企係 ...

事實不止半年,她說上年度7月至今年7月的支票,也是在今年7月才一次過入票,整整一年,真的是匪夷所思和完全不合情理。

銀行已請我通知持票人退回所有所謂過期遲了入票的支票正本給我核實,避免她私自更改日期和銀碼。

作者: Gina11    時間: 17-8-15 12:59     標題: 回覆樓主:

頭直匪夷所思。

作者: Victory1    時間: 17-8-15 13:06

Gina11 發表於 17-8-15 12:59
頭直匪夷所思。

還有,據她所稱即今年3月至7月的支票應該也是同一天入賬和成功過數的,但銀行查過,並沒有她所指的支票銀碼在同一天入數記錄。

即是她所說的,已與事實不付。

突然請辭的老師一年只教3首歌,現在的老師兩堂已完成兩首歌。....這年的學費,可說是白付給她。

作者: allisac    時間: 17-8-15 13:06

回覆 Victory1 的帖子

你俾支票佢個時有冇叫佢簽收?如果有,已證明到你交咗學費。佢自己唔入票,搞到宜家過唔到數,係佢自己嘅事,根本唔駛再開票俾佢。
作者: Victory1    時間: 17-8-15 17:21

allisac 發表於 17-8-15 13:06

你俾支票佢個時有冇叫佢簽收?如果有,已證明到你交咗學費。佢自己唔入票,搞到宜家 ...

無簽收到。
佢現在問我攞返錢,係半年至一年前的學費。
佢仲話可以出示銀行記錄比我睇。

作者: allisac    時間: 17-8-15 17:35

Victory1 發表於 17-8-15 17:21

無簽收到。

如果係咁,只可以講你遇到啲咁嘅人,真係唔好彩!
宜家係佢不仁在先,真係建議你開佢名,等其他家長提防呢嗰人,同埋要將佢嘅所作所為廣傳!

作者: Victory1    時間: 17-8-15 18:39

allisac 發表於 17-8-15 17:35
如果係咁,只可以講你遇到啲咁嘅人,真係唔好彩!
宜家係佢不仁在先,真係建議你開佢名,等其他 ...

Ms Yau,於沙田、馬(emoji)山區私人上門教授的。

她會要求妳不斷更改上課時間而配合她收其他學生。之前她在沙田、馬(emoji)山區的音樂室教授,認識多了學生和家長就轉私人上門教授。

作者: allisac    時間: 17-8-15 19:26

Victory1 發表於 17-8-15 18:39

Ms Yau,於沙田、馬(emoji)山區私人上門教授的。

綜合你所講,呢個人
1) 考試前突然間唔教
2) 支票自己唔過數,倒轉頭追你數
3) 經常要求學生調時間而遷就自己收生
4) 將琴行教開的學生轉做自己上門教

呢個人操守真係好有問題

作者: Victory1    時間: 17-8-15 19:46

allisac 發表於 17-8-15 19:26
綜合你所講,呢個人
1) 考試前突然間唔教
2) 支票自己唔過數,倒轉頭追你數

全對!!!

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-8-16 12:15

Victory1 發表於 17-8-15 08:15
一張退票,我也沒問題。據她所說是同一時間有8張退票,是半年至一年多前。   
我也將會向銀行查詢詳細事情 ...

我也曾經遇著呢個case,之後我找新老師時說明學費每堂上課後交,免得有任何爭議。

作者: Victory1    時間: 17-8-16 15:26

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-8-16 12:15
我也曾經遇著呢個case,之後我找新老師時說明學費每堂上課後交,免得有任何爭議。
...

其實我每個月上第一堂就交學費支票。
確實係唔知點解佢會咁奇怪,支票過了半年至一年多後才入票,支票有效期為半年,相信不會半了至一年多也沒有一日能入票呱?! 而且入票不一定持票人到銀行,入票到户口得、支票機又得、放入支票箱也可以。

作者: GIKI1234    時間: 17-9-7 10:20

嘩,呢個老師真係勁衰,其實樓主你唔理佢,等佢去小額錢債處度,取證據搞清楚囉。

作者: bearbear0109    時間: 17-9-7 22:23

Victory1 發表於 17-8-16 15:26
其實我每個月上第一堂就交學費支票。
確實係唔知點解佢會咁奇怪,支票過了半年至一年多後才入票,支票有效 ...

其實上門學 最好比現金 同埋老師要即時比返收據你 咁就唔洗咁麻煩了

作者: Victory1    時間: 17-9-8 23:02

bearbear0109 發表於 17-9-7 22:23
其實上門學 最好比現金 同埋老師要即時比返收據你 咁就唔洗咁麻煩了

其實小朋友一向也用上門補習老師、上門老師教導樂器,向來也沒有發收據,但從來無試過有老師是這樣⋯她是唯一的一個。

作者: papaof2    時間: 17-9-19 22:07

作者: papaof2    時間: 17-9-19 22:12     標題: 回覆樓主

作者: Victory1    時間: 17-9-22 08:52

papaof2 發表於 17-9-19 22:07
她有養狗狗嗎?

這點不清楚。

作者: os_ecu    時間: 17-10-6 12:13

GIKI1234 發表於 17-7-26 09:47
亂咁叫人公開人哋個人資料,知否知道網上留言都要負法律責任的.

作者: lucial    時間: 17-10-7 09:23

但她的私人小提琴教師,竟突然whatapps我,下堂開始不會再教她 ...

我有同樣遭遇。但係喺鋼琴, 嗰老師教作一年幾,喺考試前突然話唔教,理由係簽左琴行約就唔到時間教,當時我都好嬲,點解可以咁唔負責(嗰女老師係喺 BK 內佢 PM 我揾ga.) 我仲 book 埋考試試琴。當時搞到阿囡好唔開心。

作者: Victory1    時間: 17-10-7 16:15

lucial 發表於 17-10-7 09:23
我有同樣遭遇。但係喺鋼琴, 嗰老師教作一年幾,喺考試前突然話唔教,理由係簽左琴行約就唔到時間教,當時 ...

原來不止我一個受害者,各位家長真係要小心小心。

作者: Victory1    時間: 17-11-28 19:00

真的要多謝這位如此不負責任的Ms Yau突然在小囡的樂器考試前3月突然請辭,在3首考試歌完成未學懂卻一走了之。謝謝她的不負責任!!!!

否則小囡不會有這個勵力考到”Merit”成績。

作者: Victory1    時間: 17-11-28 19:06     標題: 回覆樓主

小囡這年的小提琴學費,白白付了給一個如此不負責任的老師,她還收學費收得心安,個人修養、品德確實超然。.....希望各家長不會遇到這種欺騙手段的老師。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5