教育王國

標題: 福中 VS 聖道迦南 [打印本頁]

作者: moon88    時間: 17-7-6 16:45     標題: 福中 VS 聖道迦南

如小朋友成績緊合格,  福中同聖道迦南選那一間好?

作者: little_yolky    時間: 17-7-6 16:58

moon88 發表於 17-7-6 16:45
如小朋友成績緊合格,  福中同聖道迦南選那一間好?
你講直資間福中? 緊緊合格福中會唔會好難考呀。如計成績, 福中好D, 計埋其他軟件嘢, 就要你自己諗了。聖道迦南主要係B2B成績。
作者: moon88    時間: 17-7-6 17:00

little_yolky 發表於 17-7-6 16:58
你講直資間福中? 緊緊合格福中會唔會好難考呀。如計成績, 福中好D, 計埋其他軟件嘢, 就要你自己諗了。聖道 ...
直資間福中. 2 間也收了. 但怕福中太谷.

作者: 王家爸爸    時間: 17-7-6 17:40

兩間我會揀福中
作者: little_yolky    時間: 17-7-6 17:46

moon88 發表於 17-7-6 17:00
直資間福中. 2 間也收了. 但怕福中太谷.
如果小朋友成績係OK, 會唔會揀福中好D, 雖然聖道老師好有心, 不過成績有D距離啊。
作者: vvmon    時間: 17-7-7 09:50

樓主,你講緊緊合格,係神校定二線小學先?兩個情況好唔同喎!如果福中收得你小朋友,應該都係band1,我女今年有考,得我女和另一個同學得,唔係band1去考果d全軍覆沒。我同事個仔同佢姪仔都係福中讀緊,同事個仔bsnd1,入到去keep到成績,佢個姪仔band2頭入去,主科唔合格係常常發生的事,不過當然同小朋友性格有關,佢同我講佢姪仔做事得過且過!
我大女係迦南讀緊,老師非常好,見女自信返哂黎,個心都安樂d
作者: moon88    時間: 17-7-7 11:01

vvmon 發表於 17-7-7 09:50
樓主,你講緊緊合格,係神校定二線小學先?兩個情況好唔同喎!如果福中收得你小朋友,應該都係band1,我女 ...
我女只係 BAND 2 中度. 怕到時唔合格會迫走.

作者: vvmon    時間: 17-7-7 11:41

回覆 moon88 的帖子

其實你小朋友鐘意邊間學校?其實福中真係值得一試!
作者: little_yolky    時間: 17-7-7 11:50

vvmon 發表於 17-7-7 11:41

其實你小朋友鐘意邊間學校?其實福中真係值得一試!
如果樓主小朋友係B2中, 會唔會迦南適合D? 不過既然福中收得, 都應該OK, 樓主真係要睇小朋友性格, 如果係hea型, 相信入福中會讀得辛苦D。問下小朋友鐘意邊間啦。
作者: MMM888    時間: 17-7-7 11:52

moon88 發表於 17-7-7 11:01
我女只係 BAND 2 中度. 怕到時唔合格會迫走.
唔合格又唔會迫走,但要補考, 每班都大約有2-3人留班
欣賞福中的老師好有心去教班學生,
多鼓勵多欣賞.

不過要有心理準備,學校的功課量係多的.

作者: moon88    時間: 17-7-7 11:55

MMM888 發表於 17-7-7 11:52
唔合格又唔會迫走,但要補考, 每班都大約有2-3人留班
欣賞福中的老師好有心去教班學生,
多鼓勵多欣賞.
我聽說到學期尾成績不達標準的, 老師會叫他們找另一些學校讀.

作者: vvmon    時間: 17-7-7 11:57

應該又唔會喎,我同事個姪仔都係叫佢試升和補考!
作者: MMM888    時間: 17-7-7 12:04

moon88 發表於 17-7-7 11:55
我聽說到學期尾成績不達標準的, 老師會叫他們找另一些學校讀.

我女升中三, 過去兩年都無聽聞同學要勸退,只係真係學期尾主科唔合格需要補考,
但如補考都唔合格,我相信要留班(呢點我唔肯定)

補考時會比範圍同時間學生去溫習,基本上肯努力溫習就會合格

作者: 常樂    時間: 17-7-7 12:47

是否聽說在高中發生?
作者: moon88    時間: 17-7-10 11:51

常樂 發表於 17-7-7 12:47

是否聽說在高中發生?
在中一及中二

作者: moon88    時間: 17-7-10 11:57

回覆 MMM888 的帖子

MMM88 請問是否有功課堂? 是否大部分功課可以室校內完成?

作者: MMM888    時間: 17-7-10 13:47

moon88 發表於 17-7-10 11:57
回覆 MMM888 的帖子

MMM88 請問是否有功課堂? 是否大部分功課可以室校內完成?
學校無功課堂, 有班主任堂, 功課我個女要回家先完成,你幾時要決定讀邊間?

作者: moon88    時間: 17-7-10 15:19

MMM888 發表於 17-7-10 13:47
學校無功課堂, 有班主任堂, 功課我個女要回家先完成,你幾時要決定讀邊間?
...
7 月 13 日要決定. 呀女想試下福中.

作者: sumyee    時間: 17-7-10 15:52

moon88 發表於 17-7-10 15:19

如果阿女都想的話,就告訴她福中比小學辛苦,要努力做好去迎接挑戰,加油

作者: MMM888    時間: 17-7-10 16:30

moon88 發表於 17-7-10 15:19
好呀,呀女加油, 媽媽都加油
作者: wingleema    時間: 17-7-11 23:57

福中成績好d,但一分耕耘,一分收穫,band 2b 會讀得辛苦
作者: Hkchai    時間: 17-7-12 07:22     標題: 回覆樓主

福中,加油

作者: Diane俊俊媽    時間: 17-7-12 11:46     標題: 回覆樓主:

兩間中福中較好呀, 無論邊間也要努力學習, 加油!

作者: zhuzhu    時間: 17-7-12 16:37

福中quiz,功課較多。

作者: moon88    時間: 17-7-13 09:54

謝謝各位意見, 大家一起加油.
作者: Fishma007    時間: 17-9-24 13:41

vvmon 發表於 17-7-7 09:50
樓主,你講緊緊合格,係神校定二線小學先?兩個情況好唔同喎!如果福中收得你小朋友,應該都係band1,我女 ...

你好
聖道迦南校風如何
小朋友多來自那些小學

作者: vvmon    時間: 17-9-25 09:57

回覆 Fishma007 的帖子

都係5湖4海,以我所知有林文x ,聖三一,有一兩個係德望,其他就唔太清楚
作者: lololala    時間: 17-9-25 12:16

vvmon 發表於 17-9-25 09:57

都係5湖4海,以我所知有林文x ,聖三一,有一兩個係德望,其他就唔太清楚 ...
請問校風如何?另,功課多嘛,謝!
作者: vvmon    時間: 17-9-26 09:20

校風唔差,中一功課我覺得少,我見女讀得好輕鬆
作者: 小溱    時間: 17-9-26 11:14

想搭句問問... 福中... 德雅中學...兩間比較呢??
作者: loloyan    時間: 17-10-3 18:10     標題: 回覆樓主:

請問如果考左間直資好彩收左,但不註冊。因只想比小朋友取經驗。
但到大抽獎時,派得很差。
到時先叩門會不會不再考慮我,black list 左我個仔。
還是留番個機會,真係叩門先用。

作者: moon88    時間: 17-10-13 17:58

回覆 loloyan 的帖子

到時先叩門會不會不再考慮我,black list 左我個仔。 好大機會不再收
還是留番個機會,真係叩門先用。 可以, 但位相對比較小.

作者: kwankwanchun    時間: 17-10-16 14:39     標題: 回覆樓主

聖道迦南會每年加學費嗎?

作者: Fishma007    時間: 17-10-17 13:24

vvmon 發表於 17-9-26 09:20
校風唔差,中一功課我覺得少,我見女讀得好輕鬆

囡囡今年叩門聖道收了
現在在中中學校讀書
但想現在替她(emoji)回直資学校
想問聖道校風如何

作者: cheuklokmom    時間: 17-10-17 15:04

回覆 kwankwanchun 的帖子

2017-2018 School Year 學年:

S1: $23,200 (Per Annum 每年)

作者: cheuklokmom    時間: 17-10-17 15:07

點解扣左又吾讀 ?  你意思係S.2 再插班迦南  ?  
作者: moon88    時間: 17-10-18 17:17

kwankwanchun 發表於 17-10-16 14:39
聖道迦南會每年加學費嗎?
所有直資學校也有機會加.

作者: vvmon    時間: 17-10-19 17:47

迦南校風唔差,每間學校都有好同唔好學生;講真,我女依家中二,有時我去接佢放學,見D學生都正正常常!最緊要係做父母睇緊D自己個小朋友,留意下識咩人;應該無問題!  建議你學校放學時間親身去睇下,當年我幫女考學校前;都去目標學校睇下,聽下D學生講咩嘢,睇下佢地行為,好彩無比人話我係跟縱狂

作者: Fishma007    時間: 17-10-20 00:27

cheuklokmom 發表於 17-10-17 15:07

點解扣左又吾讀 ?  你意思係S.2 再插班迦南  ?

7月派位不太理想
於是四出叩門
當時未有搜集資料
見有学校見便試
因在網路很少有關聖道的資料(如公開試合格率)
所以放棄了

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5