教育王國

標題: 迦密vs華英 [打印本頁]

作者: jmk2012    時間: 17-6-22 22:05     標題: 迦密vs華英

Which one is better?  Results and students' performance

作者: maymamayma    時間: 17-6-23 00:08

我都想知!
作者: Yanamami    時間: 17-6-23 00:26

https://www.edu-kingdom.com/foru ... &extra=page%3D1
作者: jmk2012    時間: 17-6-23 09:17

回覆 Yanamami 的帖子

作者: 小鹿揀學校    時間: 17-6-23 09:36

華英LS用中文教
作者: ppmmbb    時間: 17-6-23 09:37

同事的小朋友讀緊華英,佢話早知揀迦密。
作者: kit_mama    時間: 17-6-23 10:00

ppmmbb 發表於 17-6-23 09:37

請問點解啊?可否講多些?TKS!
作者: ppmmbb    時間: 17-6-23 10:39

回覆 kit_mama 的帖子

佢只話迦密閱讀風氣好好多,其它嘢佢話唔講啦!
作者: little_yolky    時間: 17-6-23 11:00

ppmmbb 發表於 17-6-23 09:37
你安慰佢, 當初如果入咗迦密, 你又會覺得華英好了, 飯一定係隔離既香, 無入去讀過, 就只會見到好既一面。
作者: Yanamami    時間: 17-6-23 11:16

little_yolky 發表於 17-6-23 11:00
你安慰佢, 當初如果入咗迦密, 你又會覺得華英好了, 飯一定係隔離既香, 無入去讀過, 就只會見到好既一面。 ...
呢个係事实~
作者: 瑩希媽媽    時間: 17-6-23 11:20

jmk2012 發表於 17-6-22 22:05
Which one is better?  Results and students' performance

我覺得華英自主學習,迦密比較谷,兩間也是好學校,要睇返自己小明友適合邊種模式,而我好清楚自己小朋友適合后者

作者: little_yolky    時間: 17-6-23 11:26

Yanamami 發表於 17-6-23 11:16
呢个係事实~
其實間間學校都有自己特色, 要了解自己小朋友, 又要了解學校適唔適合自己小朋友, 仲要學校又肯收, 選校過程真係唔容易。
作者: Ktfk    時間: 17-6-23 11:35

自主學習..... 其實多唔多中學行呢套? 那類中學多D呢?
作者: little_yolky    時間: 17-6-23 11:45

Ktfk 發表於 17-6-23 11:35
自主學習..... 其實多唔多中學行呢套? 那類中學多D呢?
B1A多
作者: Benbenmum    時間: 17-6-23 11:53

小鹿揀學校 發表於 17-6-23 09:36
華英LS用中文教

迦密都係

作者: leafun    時間: 17-6-23 11:53

回覆 Ktfk 的帖子

我記得舊年去何明華會督銀禧中學簡介會時,老師有提到佢哋係有行自主學習。我聽完覺得好好,無奈阿女對銀禧印象一般,無揀到佢做自行。

作者: 小鹿揀學校    時間: 17-6-23 12:02

自主學習 = 自己家長主導學習
作者: little_yolky    時間: 17-6-23 12:19

小鹿揀學校 發表於 17-6-23 12:02
自主學習 = 自己家長主導學習
中學生唔會掛。
作者: YmOra    時間: 17-6-23 12:27

最大分別係"華英"自主性要強才配合到學校的教學模式,若然,孩子屬於要人推下才郁下嘅學生,那麼,"迦密"會比較適合呢!實力兩間相約呢!

作者: 瑩希媽媽    時間: 17-6-23 12:38

YmOra 發表於 17-6-23 12:27
最大分別係"華英"自主性要強才配合到學校的教學模式,若然,孩子屬於要人推下才郁下嘅學生,那麼,"迦密"會比 ...

我女兒就是那種要人推才前進的人加上自4年級起她就心儀迦密,但我心儀第二間

作者: Yanamami    時間: 17-6-23 12:46

HTC都係自主学习~不过我从來無指导过女,中一开始自己搞掂。好多1A校都係禁,唔係好奇。
作者: YmOra    時間: 17-6-23 12:57

瑩希媽媽 發表於 17-6-23 12:38
我女兒就是那種要人推才前進的人加上自4年級起她就心儀迦密,但我心儀第二間
...

我覺得"九龍城區"都幾好,有"華英與迦密"兩所各有特色嘅英中,一係"要人推";一係"自主強",兩類極端性格的孩子皆有得選擇,各取需要,算幾易揀架啦!

雖然,你心儀嘅與囡囡的不同,但她總算選擇一所合自己嘅英中嘛!估佢都清楚要人推至有十分好的成績呢!

作者: 瑩希媽媽    時間: 17-6-23 13:00

YmOra 發表於 17-6-23 12:57
我覺得"九龍城區"都幾好,有"華英與迦密"兩所各有特色嘅英中,一係"要人推";一係"自主強",兩類極端性格的孩 ...

是啊,她個人一放鬆就會跌,但是如果有人推一推她就會很好,這些性格真是好無奈,呈一好像考得不太好我跟她說你再不追人家就會追上來,她說要有壓力才有動力

作者: Pinkyong    時間: 17-6-23 13:11

回覆 little_yolky 的帖子

作者: Pinkyong    時間: 17-6-23 13:13

回覆 瑩希媽媽 的帖子

作者: YmOra    時間: 17-6-23 13:24

瑩希媽媽 發表於 17-6-23 13:00
是啊,她個人一放鬆就會跌,但是如果有人推一推她就會很好,這些性格真是好無奈,呈一好像考得不太好我跟 ...

係啊!有D成年人响公司拼搏也是全靠一份環境壓力推動,越做越出色架!睇嚟!你有個幾有""向上成長爆炸力強""嘅孩子喎!登你開心呢!

作者: 瑩希媽媽    時間: 17-6-23 13:30

YmOra 發表於 17-6-23 13:24
係啊!有D成年人响公司拼搏也是全靠一份環境壓力推動,越做越出色架!睇嚟!你有個幾有""向上成長爆炸力強""嘅 ...

我跟女兒說,第一次考衰左下次要追會好大壓力,媽媽擔心你壓力太大,她反而說喜歡有壓力的感覺,感覺次次衰左果排她就好像變左第二個人例如積極和勤力,平時佢都好hea的,所以成日都是我緊張她不緊張的,有時覺得好勞氣

作者: ICbaby    時間: 17-6-23 13:33

去過2間open day
高下立見,我投迦密!

作者: YmOra    時間: 17-6-23 13:47

瑩希媽媽 發表於 17-6-23 13:30
我跟女兒說,第一次考衰左下次要追會好大壓力,媽媽擔心你壓力太大,她反而說喜歡有壓力的感覺,感覺次次 ...

唔駛勞氣播!佢哩種性格係好難令你理解,你緊張過佢又好正常,佢又好明白自己最"強"嘅狀態响邊樹和响咩情況出現,你就慢慢學習接受佢哩類孩子的""個性""吧!到咗有成就的一日,你回望過去,你會覺得囡囡原來係一個幾特別的小女孩呢!

作者: YmOra    時間: 17-6-23 16:04

leafun 發表於 17-6-23 11:53
回覆 Ktfk 的帖子

我記得舊年去何明華會督銀禧中學簡介會時,老師有提到佢哋係有行自主學習。我聽完覺得好 ...

"銀禧"有提倡""自主學習"",但"""力度"""不及"華英"呢!

作者: Ktfk    時間: 17-6-23 17:16

華英  迦密  旅港  上智

教學模式 及 學生特質/品行  有冇評價呢?
作者: 小鹿揀學校    時間: 17-6-23 17:25

ICbaby 發表於 17-6-23 13:33
去過2間open day
高下立見,我投迦密!
係,我都見到高下……迦密係山頂,華英係山脚.....
.....geographically...

作者: stanleysham    時間: 17-6-23 18:00

YmOra 發表於 17-6-23 16:04
"銀禧"有提倡""自主學習"",但"""力度"""不及"華英"呢!

你好,我記得你,你對華英嘅情況真係好清楚,我都唔夠你知道得咁多,哈哈!

作者: little_yolky    時間: 17-6-23 18:21

Ktfk 發表於 17-6-23 17:16
華英  迦密  旅港  上智

教學模式 及 學生特質/品行  有冇評價呢?
我去過迦密同旅港open day, 感覺迦密學生好活潑生動, 旅港學生沉實穩重, 兩間都好鐘意, 不過係我阿女未夠班啫。
作者: YmOra    時間: 17-6-23 18:56

stanleysham 發表於 17-6-23 18:00
你好,我記得你,你對華英嘅情況真係好清楚,我都唔夠你知道得咁多,哈哈!
...

你好呀!我只是知道"華英"優點的小部份而矣!其實,"九龍城區"好學校眾多,自己有幸屬於這區分,選校實在容易得多,故對此區的了解應該多下苦功才對得住手執好"""籌"""的女兒呢!

願大家繼續為兒女努力加油.

作者: 瑩希媽媽    時間: 17-6-23 19:16

little_yolky 發表於 17-6-23 18:21
我去過迦密同旅港open day, 感覺迦密學生好活潑生動, 旅港學生沉實穩重, 兩間都好鐘意, 不過係我阿女未夠班 ...

我同你既感覺一樣

作者: stanleysham    時間: 17-6-23 19:30

YmOra 發表於 17-6-23 18:56
你好呀!我只是知道"華英"優點的小部份而矣!其實,"九龍城區"好學校眾多,自己有幸屬於這區分,選校實在容易得 ...

好啊!令千金真幸福,有你這樣的家長,是她福氣。

作者: maymamayma    時間: 17-6-23 19:53

回覆 ICbaby 的帖子

可否具體D……....thx
作者: Ktfk    時間: 17-6-23 23:01

little_yolky 發表於 17-6-23 18:21
我去過迦密同旅港open day, 感覺迦密學生好活潑生動, 旅港學生沉實穩重, 兩間都好鐘意, 不過係我阿女未夠班 ...
一直有留意迦密 ...
不過由荃湾地鐵沿缐去迦密又遠咗dd...

作者: ICbaby    時間: 17-6-24 01:04

maymamayma 發表於 17-6-23 19:53
回覆 ICbaby 的帖子

可否具體D……....thx

華英個talk 比較是但,可能吾優冇人讀!
校舍沒有開放比人參觀,沒有机会同学生交談!感覺好封閉!
迦密個talk好多數據分析,校舍開放自由參觀,有学生表演,可以和学生交談,我觉得比較有熱誠!
以上係我個人感受,你應自己親身感受吓!

作者: jmk2012    時間: 17-6-24 22:14

回覆 stanleysham 的帖子

作者: STee    時間: 17-6-25 14:39

ICbaby 發表於 17-6-24 01:04

你好!本身是華英家長,當年冇去過華英開放日,但有去過迦密的開放日,的確很開放,感覺好好。
其實,華英家長真的甚少發表意見,身為用家,能感受都學校的支援做得很好,不斷有家長講座,本人經此獲益良多,就算孩子非名列前茅者,也對華英的教學安排信心十足,今年選科了,老師的建議是交有學生自己決定,家長無需費心,選校如此,還有何所求!

作者: YmOra    時間: 17-6-25 21:43

STee 發表於 17-6-25 14:39
你好!本身是華英家長,當年冇去過華英開放日,但有去過迦密的開放日,的確很開放,感覺好好。
其實,華英 ...

我認識的"華英"家長們皆有稱讚學校的家長講座十分認真,jm們同樣有種不單單只是子女上學去,就連自己也有增值的機會呢!可能這些是家長的得著,並非孩子本人,就少人講呢!不過,我認識的jm們係會把這些""貼心的家校關係""加分於"華英"身上呢!

作者: little_yolky    時間: 17-6-26 09:05

Ktfk 發表於 17-6-23 23:01
一直有留意迦密 ...
不過由荃湾地鐵沿缐去迦密又遠咗dd...
迦密係何文田地鐵站出口, 如果你住近荃灣地鐵, 十分OK。
作者: YmOra    時間: 17-6-26 09:32

ICbaby 發表於 17-6-24 01:04

係呀!"華英"年年簡介會都係只有在禮堂講解升中程序和簡介學校的種種事情,我去完第一次之後也是十分失望沒有機會參觀校舍和與用家直接交談,但又唔想單憑簡介會的安排未及完善而誤會學校沒有甚麼優點呢!故,我用午膳和放學時間到學校附近的食肆觀看學生的舉指,還記得有兩次更在"M記內和巴士上"直接咨詢幾個女同學仔,可能同學們見到我囡囡可愛有禮,所以有問必答呢!要咁樣做才可以彌補到我對"華英"的不了解,其實,jm們若然對心儀的中學有任何疑問,不防直接問下居住於同住的屋邨裡的同學仔們,因為經常見口見面容易開聲,他們皆十分有善地回答姨姨的問題呢!~~哈哈~~我成日用這種"""土"""方法呢!

作者: Ktfk    時間: 17-6-26 10:30

little_yolky 發表於 17-6-26 09:05
迦密係何文田地鐵站出口, 如果你住近荃灣地鐵, 十分OK。
係喎!
當時去過未有呢個站...

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-6-26 22:09

瑩希媽媽 發表於 17-6-23 12:38
...
你喜歡那一間?
作者: jmk2012    時間: 17-7-9 22:14

回覆 ppmmbb 的帖子

作者: Sophie0804    時間: 17-7-9 22:32

jmk2012 發表於 17-7-9 22:14
回覆 ppmmbb 的帖子

我身邊大部份的朋友、同學都是旅港、華英和迦密畢業、三間都是好學校、各有特式。如果純讀書,迦密會好些,如果喜歡運動、自由,多活動,旅港會好些,華英介乎二者之間。其實您最清楚您小朋友的性格...

作者: Sophie0804    時間: 17-7-9 22:36

Ktfk 發表於 17-6-26 10:30
係喎!
當時去過未有呢個站...

要行大約10 分鐘

作者: Ktfk    時間: 17-7-9 22:52

回覆 Sophie0804 的帖子

如果10 分鐘路程,雖不遠,也不能説是好近呢。
作者: Ktfk    時間: 17-7-9 23:01

小小離題...
自己親身去過咁多中學,最近 mtr 係銘賢,石硤尾站路面出口30 秒內就到學校,馬路都唔洗過。呢方面真係冇得頂。

作者: amy997    時間: 17-7-10 00:31

小鹿揀學校 發表於 17-6-23 09:36
華英LS用中文教
請間LS用英文教有幾多間.我估不足二十間
作者: Ktfk    時間: 17-7-10 00:43

LS用英文教好d ...?
作者: Ktfk    時間: 17-7-10 01:08

定係代表學生英文程度可能高d?
作者: lovelinda    時間: 17-7-10 01:16

amy997 發表於 17-7-10 00:31
請間LS用英文教有幾多間.我估不足二十間

請問"LS"是什麼科?

作者: Ktfk    時間: 17-7-10 01:21

Liberal Studies 通識
作者: 小鹿揀學校    時間: 17-7-10 09:18

Ktfk 發表於 17-7-10 00:43
咁點解個個覺得 history/econ/phy/chem 英文教好d?........但又接受到LS用中文教???
再引申出英中好d?..

作者: 小鹿揀學校    時間: 17-7-10 09:23

Ktfk 發表於 17-7-10 00:43
其實中文教LS,將來如果考政府工,e.g.,AO試, 會否蝕底d? AO試是英文卷?
有冇高人可以指教一下,thanks..

作者: jollyma    時間: 17-7-11 08:03     標題: 回覆樓主:

迦密讀書型,唔知功課邊間多,最怕小朋友踢一踢郁一郁,中學生訓練自主好緊要。我見華英較都幾全面,有樂團,運動男排女藍都唔錯,辯論隊好出色,今年攞咗全港冠軍

作者: waic    時間: 17-7-11 09:21     標題: 回覆樓主:

我樓下有個男仔讀華英,話top 果啲就讀華英好如果似佢係學校中游份子,就唔係讀得甘開心,佢最終升唔到八大,讀副學士。
另外,識紅馬頭20幾名去左迦密,最終亦入唔到八大,去左英國讀。 另外識個女仔旅港開平,去左東華學院。所以冇得話邊間好,邊間唔好,以上提及幾間,在我心中已是好top, 其實最緊要合適就好。讀書靠自己,唔係入到band l 英一定上到理想大學。

作者: emmyfok    時間: 17-7-11 09:24

小鹿揀學校 發表於 17-7-10 09:23
其實中文教LS,將來如果考政府工,e.g.,AO試, 會否蝕底d? AO試是英文卷?
有冇高人可以指教一下,thanks..
...
我唔係高人,只想講下一些個人的觀察。一間英中,有能力用英文教 history, geography, biology... 你覺得他們真的不能用英語教通識?可能只是要識多一些vocabularies, 但我唔信會比 history 困難。
反而,小朋友升中後,好少寫中文。
平日功課已經很少,大部分科目都是英文。阿女告訴我,開始有同學覺得作文難。
這樣下去,幾年後,點考科中文?
如果,上到高中,有科中文通識,學生可以乘機練下筆,中文欠佳的同學,至少可以主攻議論文。
某些傳統名校,中一收生精英雲集,何以數年後會炒中文?

作者: STee    時間: 17-7-11 09:54

emmyfok 發表於 17-7-11 09:24
我唔係高人,只想講下一些個人的觀察。一間英中,有能力用英文教 history, geography, biology... 你覺得他 ...

練作文

作者: Gerard    時間: 17-7-11 18:23     標題: 回覆樓主

作者: jmk2012    時間: 17-7-11 18:42

回覆 Gerard 的帖子

作者: lovelinda    時間: 17-7-17 01:47

Ktfk 發表於 17-7-10 01:21
Liberal Studies 通識

Thx

作者: optman88    時間: 17-7-17 08:32     標題: 回覆樓主:

對于通識用唔用英文,我冇意見,但其實有學者用左超過 10 年去追蹤英文中學同中文中學嘅學習成校,初中,中文較有利,但去到高中,英文中學成績較優。但其實當中有咩因素嘅改變,都會係有影響。

其實用中文去教通識,係全個中學 6 年?定係初中係中文,高中係英文? 有冇人可以分享下?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5