教育王國

標題: 沙呂小 vs KTS [打印本頁]

作者: QQ2008    時間: 17-6-19 01:41     標題: 沙呂小 vs KTS

代朋友問,佢冇估到有這個 luck,所以佢唔知㸃揀,請賜教。

朋友的大囡讀緊九小,細仔亦成功考入,但估唔到幸運地抽中沙呂小。

1)佢未知太太能否兼顧不同校的時間表(如返放學/ 興趣班/ 考試/ 假期/ 學校親子話動),因沒有工人姐姐幫忙
2) 九小一向不多功課,而且測默少兼唔計分,太太也習慣了學校教學、考試模式,但沙呂小2測2考,每星期都有默書,怕多功課和谷3)沙呂小二開始用 iPad 上堂,又怕影響視力
4)朋友最近轉新工,收入未穩定,津小唔駛交學費好吸引
5)細仔相對醒目聰明,但大部分人上呂中,又擔心哂咗
6)升中成績九小是否比沙呂好?而B1 中是否九龍城網好D ?

作者: 小曳人    時間: 17-6-19 06:35

沙呂小~應該係成個沙田最多派到他區名中嘅小學...叻嗰班出唔到去,就入沙呂中

講升值,沙呂無得輸!佢地玩融合教育,學習差異一定大d,呢方面亦要考慮

孩子如果smart,其實唔駛跟默書,所以過慮喇!

功課嫌多,可以選擇性做(家長簽名)

我唔係沙呂小家長,阿仔當年入唔到沙呂讀SFA,有同學住沙呂附近但因弟弟要同姐姐一齊返學,8月先忍痛放沙呂....我完全明白好難揀嘅

作者: siden    時間: 17-6-19 08:04     標題: 回覆樓主

只要$係concern

沙呂係一個既穏陣又唔失禮嘅選擇

你朋友又唔好講到呂中什麼嘥咗,人地好好歹歹係一間band1ab。唔知點解依家啲家長成日覺得自己仔女成龍成鳳的可能性很大。我想講大部份都只是平凡人。學楼上話齋讀得超好咪跳船出他區,讀得平平,分分鐘不知幾感激有間聯繫中學。

預咗沙呂比kts功課忙。

基本上冇$煩惱又有個大在kts就一定係kts, 但$問題你朋友要自己衡量。

作者: kkwo80    時間: 17-6-19 08:32

QQ2008 發表於 17-6-19 01:41
代朋友問,佢冇估到有這個 luck,所以佢唔知㸃揀,請賜教。

朋友的大囡讀緊九小,細仔亦成功考入,但估唔 ...
升中成績我覺得沙呂應該好過KTS喎! 沙呂近7成入BAND 1英中, KTS 相信無呢個RATE喎... 沙田既校網一向不比九龍差, 而且校風純樸啲

作者: tobebee    時間: 17-6-19 08:54

kkwo80 發表於 17-6-19 08:32
升中成績我覺得沙呂應該好過KTS喎! 沙呂近7成入BAND 1英中, KTS 相信無呢個RATE喎... 沙田既校網一向不比九 ...
你錯了,kts 超過9成入英中,入神/半神校都超50%,相信只有津校就只有神津才能做到...

作者: tobebee    時間: 17-6-19 09:00

咁就要睇下樓主buy 沙呂校長果套 '加多雙筷子' 理論定kts校長既'每個孩子都總有閃光點'同校長果句'我收得既每一個孩子我都不會放棄!

其實樓主有大女在讀,對選那一間應該不會有太大爭扎吧...
作者: hkpapa852    時間: 17-6-19 09:33

關於呢6大問題呢.....

1)佢未知太太能否兼顧不同校的時間表(如返放學/ 興趣班/ 考試/ 假期/ 學校親子話動),因沒有工人姐姐幫忙

同一學校, 處理一定方便..... 萬一黑雨/打風畏早走接送, 都無咁麻煩

2) 九小一向不多功課,而且測默少兼唔計分,太太也習慣了學校教學、考試模式,但沙呂小2測2考,每星期都有默書,怕多功課和谷3)沙呂小二開始用 iPad 上堂,又怕影響視力

同一道理, 有大仔經驗, 細仔點都著數

4)朋友最近轉新工,收入未穩定,津小唔駛交學費好吸引

錢問題自己衡量

5)細仔相對醒目聰明,但大部分人上呂中,又擔心哂咗

如果有咁既擔心, 証明你同該家長都唔清楚呂中係咩級數既學校, 咁算吧啦! 留番個位俾心儀呂小同呂中既家長

6)升中成績九小是否比沙呂好?而B1 中是否九龍城網好D ?

九小升中派位比呂中好, 不過相差不太遠, 津小計, 呂小係全港最好個一批

中學網, 沙田同九龍城都係B1學位充足, 只係沙田有~1/3 B1尾中學, 九龍城近乎沒有B1尾中學

作者: HappiMom    時間: 17-6-19 09:39

很好的分析,多咀一問,一呂同沙呂有咩大分別
作者: lokkayung    時間: 17-6-19 09:47

KTS
作者: 小皮優    時間: 17-6-19 10:22

KTS全名係?
作者: Ocean419    時間: 17-6-19 10:44     標題: 回覆樓主

如果冇大嘅讀緊kts 我會揀沙呂,但有個大嘅在kTs 真係好難manage 2間小學

作者: hyao    時間: 17-6-19 10:51

Ocean419 發表於 17-6-19 10:44
如果冇大嘅讀緊kts 我會揀沙呂,但有個大嘅在kTs 真係好難manage 2間小學

出生率高競爭大,我會選沙呂

作者: LittleButter    時間: 17-6-19 11:42

我會投沙呂一票!
作者: gskw    時間: 17-6-19 12:15

小皮優 發表於 17-6-19 10:22
KTS全名係?
九龍塘學校
作者: Felix223    時間: 17-6-19 12:24

兩間都好好,不過以個CASE 來看, 如$不是問題, KTS比較適合.
作者: 小曳人    時間: 17-6-19 12:38

hkpapa852 發表於 17-6-19 09:33
關於呢6大問題呢.....

如果有咁既擔心, 証明你同該家長都唔清楚呂中係咩級數既學校, 咁算吧啦! 留番個位俾心儀呂小同呂中既家長

作者: QQ2008    時間: 17-6-19 13:39

回覆 hyao 的帖子

請問點解出生率高就要揀沙呂嘅?
作者: QQ2008    時間: 17-6-19 13:42

回覆 hkpapa852 的帖子

我的確唔熟呂中,只是朋友望過下呂中入U率,佢話唔算太高喎。不過唔知佢 study 咗其他b1 中學的入U率未
作者: 小曳人    時間: 17-6-19 14:22

QQ2008 發表於 17-6-19 13:42

我的確唔熟呂中,只是朋友望過下呂中入U率,佢話唔算太高喎。不過唔知佢 study 咗 ...
咁FYI
我機緣下聽過CU醫學院教授講,早幾年(當時)連續兩年入Dean list 嘅學生都係呂中畢業,仲大讚!

作者: hkpapa852    時間: 17-6-19 14:54

小曳人 發表於 17-6-19 14:22
咁FYI
我機緣下聽過CU醫學院教授講,早幾年(當時)連續兩年入Dean list 嘅學生都係呂中畢業,仲大讚!
:good ...
沙呂中學都口近20年先打出名堂, 區外上一輩人唔識唔出奇, 不過如果區內家長唔識, 就真係好Out吓!

作者: DD仔    時間: 17-6-19 15:16

hkpapa852 發表於 17-6-19 14:54
沙呂中學都口近20年先打出名堂, 區外上一輩人唔識唔出奇, 不過如果區內家長唔識, 就真係好Out吓!
...
沙田一哥是曾记,二佬肯定就是吕中。
其实很多人考top私校都是为了有个保险而去搏抽top官津,所以每次有post去比较top私校和top官津,对很多EK家长来说,都有d 多余的感觉。

作者: hkpapa852    時間: 17-6-19 15:18

DD仔 發表於 17-6-19 15:16
沙田一哥是曾记,二佬肯定就是吕中。
其实很多人考top私校都是为了有个保险而去搏抽top官津,所以每次有pos ...
我只係見到家長話有呢個擔心:

細仔相對醒目聰明,但大部分人上呂中,又擔心哂咗

咁我覺得佢絕對不適合呂明才

作者: DD仔    時間: 17-6-19 15:29

hkpapa852 發表於 17-6-19 15:18

很多人连曾记都看不上眼,认为只是地区名校,觉得只有圣喇拔皇等等才算入流。

作者: gracelam    時間: 17-6-19 16:16

假設6年後係band 1生,目標沙呂中學就揀沙呂小。  因為有聯繫,所以2間沙呂小學band 1生自行階段及甲一乙一都會放沙呂來増加機會。  除非好top嗰堆先會向外揀D更勁中學。

如目標不在此中學而又負擔到就KTS。

作者: meowloo    時間: 17-6-19 16:34

如覺得入到沙呂的聯系中學會浪費天賦的話,揀KTS就可先斷後路,免卻日後煩惱,向更高目標進發

作者: 小曳人    時間: 17-6-19 16:35

hkpapa852 發表於 17-6-19 15:18

哈哈~當年,我係咁睇:
阿仔應該係醒目聰明,沙呂小派區外一等名校年年都有唔少,未夠班嘅都仲有沙呂中,絕對係一等一選擇!

可惜,我無咁嘅運啦!

不過,我情況同樓主個case唔同,我有細跟尾,又想慳得就慳~ 真係唔駛考慮,入到一定放APS/KTS/SFA!

作者: Yanamami    時間: 17-6-19 16:42

我諗楼主大女讀紧KTS都-定瞭解同喜欢学校,最大既问題主要係錢~两个好kunk. 4800一个月,每年加二百到畢業都5800-个月,家姐加弟弟,仲未計两姐弟体艺洗費……
作者: siden    時間: 17-6-19 16:49

小曳人 發表於 17-6-19 14:22
咁FYI
:good ...

我個醫生friend都係呂中畢業生

作者: siden    時間: 17-6-19 16:57

DD仔 發表於 17-6-19 15:29
很多人连曾记都看不上眼,认为只是地区名校,觉得只有圣喇拔皇等等才算入流。
...

曾記同鄧顯都係top band1a, 成績同傳統名校如La Salle/Heep Yan相若,比九華仲要好一截。

好多只聽「名」的家長,係唔會識貨。

所以如果覺得呂中㗰咗個小朋友,真係應該放番個位俾叩沙呂的小朋友。

作者: 小曳人    時間: 17-6-19 17:29

其實,我都睇緊中學...

到底,名校個名、人脈重要?
定係上堂、學習氣氛重要?

地區名校,多數係d實幹型,老師都要交功課嘅學校,唔係坐响度,靠學生自己(or補習)
但神校,佢地點上堂,應該都聽過下啦?!
孩子有能力入得去,自修或補習,唔駛聽老師講書,係咪家長想要嘅嘢?!咁先唔嘥?!
sorry,可能我扯遠咗,但一個有能力嘅細路,係唔會去到沙呂而嘥咗嘅!
我成長中有一個讀神校嘅失敗case,係神校令佢無哂學習興趣!所以我個人係傾向地區名校多d嘅
當然,呢樣嘢可能同主流家長有d唔同

作者: tobebee    時間: 17-6-19 17:50

小曳人 發表於 17-6-19 17:29
其實,我都睇緊中學...

到底,名校個名、人脈重要?
其他名津我唔知,但kts d老師一定用心教,如果你有去過學校既簡介,聽過校長既講話,你就知學校有幾用心,唔係入得去既學生既增值率唔會咁大!我唔知呂小有幾好幾勁,我只知有個發表'加多一雙筷'理論既校長會有幾用心辦學?我只係諗,如果入得去,個小朋友咁唔好彩多事幹,實無運行
作者: siden    時間: 17-6-19 18:01

tobebee 發表於 17-6-19 17:50
其他名津我唔知,但kts d老師一定用心教,如果你有去過學校既簡介,聽過校長既講話,你就知學校有幾用心, ...
楼上講緊中學情況
作者: apap08    時間: 17-6-19 18:03

tobebee 發表於 17-6-19 17:50
其他名津我唔知,但kts d老師一定用心教,如果你有去過學校既簡介,聽過校長既講話,你就知學校有幾用心, ...

如果讀開KTS/ APS, 沙呂不是你杯茶

作者: elbar    時間: 17-6-19 19:09

vote for 沙呂小
作者: 小曳人    時間: 17-6-19 21:02

siden 發表於 17-6-19 18:01
楼上講緊中學情況
算啦~你同我都係"上咗岸"類別,會放棄一d唔係人人明白嘅學校!

作者: gskw    時間: 17-6-19 21:13

siden 發表於 17-6-19 16:57
曾記同鄧顯都係top band1a, 成績同傳統名校如La Salle/Heep Yan相若,比九華仲要好一截。

好多只聽「名 ...
我明呀!地區名校唔差㗎!
作者: 貝珠    時間: 17-6-19 23:48     標題: 回覆樓主

第一次聽入呂中,會擔心。ek 的家長真係只有"聖喇拔"

作者: Felix223    時間: 17-6-20 00:06

小曳人 發表於 17-6-19 21:02
算啦~你同我都係"上咗岸"類別,會放棄一d唔係人人明白嘅學校!

其實沙呂好出色,比我好實際一定揀呢間。不過見樓主大嗰個讀緊KTS,咁分開讀會難兼顧。

作者: miutang    時間: 17-6-20 00:31

當年我選沙呂小而棄KTS, 原因是有細佬跟尾。沙呂是一間進步得很快的學校,BYOD (iPad 上堂),正向教育等都比其他學校行得快,這是校長及老師們努力經營的成果。其實每間學校也有其優缺點,KTS入band 1英中率高,是因為他們可以揀自己學生,如覚得津校太多差異,唔夠好就選回私校,況且已經有孩子讀緊,唯一考慮是經濟,如想慳錢入沙呂小,但首要條件是你真心認同沙呂比其他學校發展得快(老實說現在電子教學也普遍,但沙呂五年前已經推行,其他學校也以此為學習對象)。
作者: siden    時間: 17-6-20 07:36

miutang 發表於 17-6-20 00:31
當年我選沙呂小而棄KTS, 原因是有細佬跟尾。沙呂是一間進步得很快的學校,BYOD (iPad 上堂),正向教育等都 ...

我個人對ipad教學一丁點好感也沒有。所以對我來說是缺點不是賣點。

但如你所說,以一間冇得揀學生嘅津校來說,沙呂成績真係非常養眼。我同意之前有條thread網友所說,一間可以挑選學生嘅名私校,記住係名私,即係有優質家長與學生樂於入讀嘅學校,如果6年後學生升中成績冇番咁上下,都真係可以收檔。

作者: miutang    時間: 17-6-20 08:18

回覆 siden 的帖子

所以我説要認同學校發展方針很重要,你見學校每年都會花時間同家長游說BYOD, 老師在課程編排上又要因應BYOD而改動,其實一切的事他們可以不用做,做了又不討好,只因學校相信這是大勢所趨。我不是沙呂小打手,只是一個用家,而我就是認同學校的發展方向。
作者: 蒙特梭利    時間: 17-6-20 09:19     標題: 回覆樓主:

沙呂小絕對係平靚正!

作者: 舞娃娃    時間: 17-6-20 10:02     標題: 回覆樓主:

剛上沙呂小website睇,去年的畢業生約30個入外區/傳統名校,包括9個喇沙(自行入?)、2個DGS、2個St. Paul co edu、1個DBS、5個協恩、3個good hope、2個聖保祿、2個九華、4個英華。

跟著32個入區內band 1A呂中、27個左右入沙田不同band 1中學;那怕不是最標青的一群,都去band 1C 直資培基(23人)!以一間無得楝學生的地區津小來說,直頭拍爛手掌......

如仔女在沙呂小能考獲前20-30%,外區的名校歡迎你。如尚未摸清孩子實力,沙田band 1 中學依然係你強大的靠山。如無姐姐,我必選沙呂小,高增值、平靚正

作者: lovebb2    時間: 17-6-20 11:26

舞娃娃 發表於 17-6-20 10:02
剛上沙呂小website睇,去年的畢業生約30個入外區/傳統名校,包括9個喇沙(自行入?)、2個DGS、2個St. Paul  ...
中學派位好好, 沙呂小 係咪好谷?
作者: kaka80    時間: 17-6-20 12:51

一定沙呂
作者: vpo0615    時間: 17-6-20 14:27

我好單純咁睇.....既然大囡讀緊KTS, 又只得太太一個人, 似乎讀埋同一間學校好D, 起碼唔使擔心兩間學校同時間有乜EVENT撞埋....
作者: QQ2008    時間: 17-6-21 14:53

朋友多謝大家意見
作者: littlefaith    時間: 17-6-21 15:29

vpo0615 發表於 17-6-20 14:27
我好單純咁睇.....既然大囡讀緊KTS, 又只得太太一個人, 似乎讀埋同一間學校好D, 起碼唔使擔心兩間學校同時 ...
Agree。揀KTS吧。始終兩個一齊讀同一間學校,照顧會易啲。

當然,方便可能只得幾年(升中可能各奔前程),但到中學小朋友自己識照顧自己啦,到時問題不大。

作者: micandmin    時間: 17-6-21 22:44

QQ2008 發表於 17-6-21 14:53
朋友多謝大家意見
想知最後揀邊間?

作者: sibylyau    時間: 17-6-24 02:27

小朋友又聰明又醒目係讀書材料。。。其實讀呂小or kts  相信佢都可以發光發亮。

相反我覺得考慮點在媽媽是否能應付兩個小朋友讀吾同學校。如果媽媽應付不來其實影響反而係小朋友

I vote for kts
作者: jesswu    時間: 17-6-24 08:41     標題: 回覆樓主:

兩個同一間會易處理好多……
不過兩個學費加埋過萬……

作者: b3410    時間: 17-6-24 10:18

舞娃娃 發表於 17-6-20 10:02
剛上沙呂小website睇,去年的畢業生約30個入外區/傳統名校,包括9個喇沙(自行入?)、2個DGS、2個St. Paul  ...

這個應為14-16兩年的升中。平均一年的話一半左右*****
謝謝其他網友指正,的確為一年

作者: gskw    時間: 17-6-24 10:20

樓主揀定未?
作者: 02413124    時間: 17-6-24 11:46

kaka80 發表於 17-6-20 12:51
一定沙呂

唔谷

作者: cherry媽咪    時間: 17-6-24 14:27

b3410 發表於 17-6-24 10:18
這個應為14-16兩年的升中。平均一年的話一半左右

錯!沙呂小這樣計係計一個學生小五及小六兩年,所以係一年嘅升中結果,無人用平均數㗎!
利申:沙呂小家長

作者: 小曳人    時間: 17-6-25 08:21

其實好多學校會用P5-6 為表達畢業生"年度"
只要細心睇返上呂中數字比對就知係一年,唔係兩年數字

作者: SillyU    時間: 17-6-25 11:09

b3410 發表於 17-6-24 10:18
這個應為14-16兩年的升中。平均一年的話一半左右
這是2016畢業生的呈分年度,係教育局的標準寫法,並非兩年的升中
作者: b3410    時間: 17-6-25 11:58

回覆 SillyU 的帖子

謝謝指正
作者: ccoffee    時間: 17-6-25 17:39

QQ2008 發表於 17-6-19 13:42

我的確唔熟呂中,只是朋友望過下呂中入U率,佢話唔算太高喎。不過唔知佢 study 咗 ...

聽你講我又去呂中望下...
你朋友要求都幾高下喎...

圖片附件: myimage.jpg (17-6-25 17:39, 762.85 KB) / 下載次數 80
/forum.php?mod=attachment&aid=MTI5ODgxfGI4OTIzOThlfDE3MjcyMjA2OTV8MA%3D%3D

作者: ccoffee    時間: 17-6-25 17:41

ccoffee 發表於 17-6-25 17:39
聽你講我又去呂中望下...
你朋友要求都幾高下喎...

其實轉左dse 唔再係hkcee 篩走一班人,呢個成績...近8 成入degree...絕對係前列

作者: cookiejason    時間: 17-7-3 14:12

miutang 發表於 17-6-20 00:31
當年我選沙呂小而棄KTS, 原因是有細佬跟尾。沙呂是一間進步得很快的學校,BYOD (iPad 上堂),正向教育等都 ...
Me 2. 當年我選沙呂小而棄APS, 原因就是有細妹跟尾。沙呂不單是派位超好,學校用不同方法造就學生,校長及老師也有教育熱誠。現在我兩個小魔怪畢業了,都考到九龍很不錯的中學;阿囡由畏縮到見看更打招呼也不敢,畢業前可於大場面做司儀。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5