教育王國

標題: 請問40校網有邊幾間係屬於一線小學呢? [打印本頁]

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 20:57     標題: 請問40校網有邊幾間係屬於一線小學呢?

幫朋友問, 佢出年大抽獎了。

我自己就心儀聖公會聖多馬小學, 但佢又話派中學唔好

作者: 88881111    時間: 17-6-17 21:53

淘寶 發表於 17-6-17 20:57
幫朋友問, 佢出年大抽獎了。

我自己就心儀聖公會聖多馬小學, 但佢又話派中學唔好

協和,茘天,旅小,愛德,瑪神,善導以上我覺得不錯

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 21:55

88881111 發表於 17-6-17 21:53

協和我都好鐘意, 不過都應該多人爭

佢自行都係得15分

作者: 88881111    時間: 17-6-17 21:59

淘寶 發表於 17-6-17 21:55

佢自行都係得15分

如果填聖多瑪都不一定入,又想升中派位好又想一線,唯有博㗎咋,或者善導乙一一定入,不過睇你應該喜歡新校舍

作者: tkinwong    時間: 17-6-17 21:59     標題: 回覆樓主

睇你點定義一線。

如果計約有六成第一組別學生,就應只有荔天及協和。

一般深水埗家長所說的四大,就是荔天、協和、瑪利諾神父及旅港開平。

作者: tkinwong    時間: 17-6-17 22:02

佢自行都係得15分

所有稱得上一線,都係要博,同埋係15分無可能入到。

要穩陣,就要選一線以外。

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 22:06

88881111 發表於 17-6-17 21:59
如果填聖多瑪都不一定入,又想升中派位好又想一線,唯有博㗎咋,或者善導乙一一定入,不過睇你應該喜歡新 ...

其實最想係聖多馬, 我母校。 阿女大咗絕大機會自行呢一間。

瑪神我姪女讀緊, 都真係唔錯, 讀得開心。

我朋友以前讀旅小, 佢諗緊自唔自行好, 地址係將軍澳。

不過我都真係鐘意新校舍, 靚同大麻。

作者: 88881111    時間: 17-6-17 22:09

淘寶 發表於 17-6-17 22:06
其實最想係聖多馬, 我母校。 阿女大咗絕大機會自行呢一間。

瑪神我姪女讀緊, 都真係唔錯, 讀得 ...

有分咁系自行母校啦,你哩幾間都好野,旅小20分實入,如果我有就好了。

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 22:10

tkinwong 發表於 17-6-17 21:59
睇你點定義一線。

如果計約有六成第一組別學生,就應只有荔天及協和。

瑪神因為有屋企人讀緊, 真係唔錯, 姪女讀得好開心, 眼見啲功課唔太多, 學習上無太大問題, 老師又好好

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 22:12

88881111 發表於 17-6-17 22:09
有分咁系自行母校啦,你哩幾間都好野,旅小20分實入,如果我有就好了。
...

但我朋友住將軍澳, 母校係旅小

咁請問係咪只有15分呀? 其實佢有屋企人係住元州邨

作者: tkinwong    時間: 17-6-17 22:12

淘寶 發表於 17-6-17 22:10
瑪神因為有屋企人讀緊, 真係唔錯, 姪女讀得好開心, 眼見啲功課唔太多, 學習上無太大問題, 老師又好好
...

瑪神係唔錯,但位少,又係睇博唔博。

作者: 88881111    時間: 17-6-17 22:13

淘寶 發表於 17-6-17 22:12

自行無分校網,佢有20分

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 22:15

tkinwong 發表於 17-6-17 22:12

係呀~ 我女讀小一應該係21-22年度, 所以都唔駛咁快諗住嘅。

呢年應該無咁多人爭學位掛

作者: tkinwong    時間: 17-6-17 22:15

你要叫你朋友諗清楚地址。計分係二十分,如果係舊生。

大抽獎係計小朋友的真實住址。

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 22:16

88881111 發表於 17-6-17 22:13
自行無分校網,佢有20分

都有20分喎,係咪應該博下? 旅小都唔錯丫,但返學就真係幾遠了。

不過兩公婆一個係深水埗, 一個尖沙咀返工, 應該不大問題吧~

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 22:17

tkinwong 發表於 17-6-17 22:15
你要叫你朋友諗清楚地址。計分係二十分,如果係舊生。

大抽獎係計小朋友的真實住址。

請問你啲分係點計呢?

我以為佢無地區分係15分添

作者: tkinwong    時間: 17-6-17 22:17

旅小未必會有校車去將軍澳。

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 22:19

tkinwong 發表於 17-6-17 22:17
旅小未必會有校車去將軍澳。

不過朋友媽咪住元州邨, 兩公婆係九龍區返工, C6仲係深水埗返工

所以佢都諗誇唔誇區好

作者: 88881111    時間: 17-6-17 22:20

淘寶 發表於 17-6-17 22:16
都有20分喎,係咪應該博下? 旅小都唔錯丫,但返學就真係幾遠了。

不過兩公婆一個係深水埗,  ...

如果唔計番學遠,我一定博,可惜我的母校殺左校。識幾個朋友仔女都讀旅小,話旅小好有愛心,派位又好,老師又有愛心,小朋友都好喜歡上學,極力推薦俾我

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 22:22

88881111 發表於 17-6-17 22:20
如果唔計番學遠,我一定博,可惜我的母校殺左校。識幾個朋友仔女都讀旅小,話旅小好有愛心,派位又好,老 ...

間學校咁好我覺得朋友應該要博下。

請問係咪自行入咗就唔可以大抽獎呢?

真係唔好意思, 我咩都唔知, 要你解答添

作者: 88881111    時間: 17-6-17 22:28

淘寶 發表於 17-6-17 22:22
間學校咁好我覺得朋友應該要博下。

請問係咪自行入咗就唔可以大抽獎呢?

系呀,自行入左就唔洗抽獎。讀番媽媽間母校我覺得好正,升英中有5成幾喎,透明度又高。聽朋友講上次有流感,教署唔俾停課,但校長自己堅持。平時落雨濕身又有舊校服替換,鞋袜濕左,除左等乾,聽起都好關愛。

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 22:32

88881111 發表於 17-6-17 22:28
系呀,自行入左就唔洗抽獎。讀番媽媽間母校我覺得好正,升英中有5成幾喎,透明度又高。聽朋友講 ...

咁真係幾好喎,叫佢試下先
將軍澳區我同佢完全唔識

唔知聖多馬係咪都係咁好呢? 第時阿女小一想自行呢一間呀

作者: 88881111    時間: 17-6-17 22:37

淘寶 發表於 17-6-17 22:32
咁真係幾好喎,叫佢試下先
將軍澳區我同佢完全唔識

我有朋友在裹面做過派飯姨姨佢話裹面小朋友都好乖,高小樓下飯堂食,低年班系課室食。雖然20分未必入,如果系我一定揀

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 22:44

88881111 發表於 17-6-17 22:37
我有朋友在裹面做過派飯姨姨佢話裹面小朋友都好乖,高小樓下飯堂食,低年班系課室食。雖然20分未必 ...

JM 係指聖多馬嗎?
我見啲學生都幾乖, 唔錯呢~

如果JM 比你揀,會係瑪神定聖多馬呢?

PS 聖多馬係我住附近。

作者: 88881111    時間: 17-6-17 22:47

淘寶 發表於 17-6-17 22:44
JM 係指聖多馬嗎?
我見啲學生都幾乖, 唔錯呢~

對,講的是聖多瑪。如果兩者之間實入的話,當然會選瑪神。但如果我是你的話,聖多瑪又近,又有20分,我就會選聖多瑪

作者: 淘寶    時間: 17-6-17 22:51

88881111 發表於 17-6-17 22:47

對,講的是聖多瑪。如果兩者之間實入的話,當然會選瑪神。 ...

唔好意思呀,又再問

瑪神我姪女讀緊真係見唔錯, 又有一條龍, 但好多人話中學麻麻地, 唔知又係唔係。

請問Jm可以係邊度搵到啲學校評語或評分資料呢?

因為我完全唔明點分一線小學, 二線小學, 寶校

中學又唔識分B1 B2

雖然阿女未有耐讀小一, 但都想搵下啲資料先

作者: 88881111    時間: 17-6-17 23:01

淘寶 發表於 17-6-17 22:51
唔好意思呀,又再問

瑪神我姪女讀緊真係見唔錯, 又有一條龍, 但好多人話中學麻麻地, 唔知又係唔係。

瑪神不近我,我冇打算報,所以冇深入了解,也冇識人讀。或者你可以問問Hkpapa852,或者會有好多人會答你,你等等

作者: yukisch    時間: 17-6-17 23:49     標題: 回覆樓主:

如果旅港自行20分唔入,大抽獎再甲1乙1都唔入,去叩門份卷係好淺易

作者: cherrieshum    時間: 17-6-18 09:19

聽聞幾間深水埗聖公會學校有君子協定,不收取他們學生的叩門,例如派去聖紀文的學生去叩聖安德烈是不會成功的,大家有沒有聽過?

作者: ying8    時間: 17-6-18 14:25

回覆 cherrieshum 的帖子

都有聽過,可能係事實。但如果我大抽獎揀基福或聖多馬,卻派左去基愛,咁咪無得叩番?都好唔合理啫!
作者: starrymama    時間: 17-6-19 09:13

回覆 88881111 的帖子

上年旅小好多人流感,教署都唔俾停課?
咁校長做得好啱.

作者: starrymama    時間: 17-6-19 09:14

回覆 cherrieshum 的帖子

但呢區聖公會的學校水準差不多, 入到一間, 都唔需要再特別去其他扣門吧?

作者: adam112    時間: 17-6-19 09:46

淘寶 發表於 17-6-17 22:16

不過兩公婆一個係深水埗,  ...
將軍澳返深水埗,都好遠下喎
小朋友諗住點返學?

作者: 88881111    時間: 17-6-19 10:07

starrymama 發表於 17-6-19 09:13

上年旅小好多人流感,教署都唔俾停課?

系呀

圖片附件: myimage.jpg (17-6-19 10:07, 473.22 KB) / 下載次數 5
/forum.php?mod=attachment&aid=MTI3MDg0fDc5YTAyZTVkfDE3MjczNTQ1NjJ8MA%3D%3D

作者: starrymama    時間: 17-6-19 10:09

敎署都 chi sin

作者: worldcat    時間: 17-6-19 10:10

聖多馬課程係偏淺嘅一批,測驗默書都係較少。
區內聖公會小學基本上唔會收互叩生,x福除外。

Happy school 聖多馬,基愛
操學術 聖紀文 聖安德烈 基福

聖多馬啱啱今年自行20分係收唔晒,要抽。但廿分要大機會。

作者: 88881111    時間: 17-6-19 11:28

starrymama 發表於 17-6-19 10:09

敎署都 chi sin

好多人病返學都冇意思,病毒又會傳染。前排新聞講有間學校好多人病都唔停課

作者: starrymama    時間: 17-6-19 11:32

全校3/40個都多啦, 何況百幾個

作者: 0030    時間: 17-6-19 11:38

回覆 淘寶 的帖子

聖多馬非一線~我女讀緊~

作者: 88881111    時間: 17-6-19 11:48

starrymama 發表於 17-6-19 11:32

全校3/40個都多啦, 何況百幾個

旅小校長辦事頗有效率。

作者: lm251099    時間: 17-6-19 13:16

0030 發表於 17-6-19 11:38
回覆 淘寶 的帖子

但應該都吾會係差學校。啊女最近去補習社做過幾日,閒談間有以下評論:

聖多馬同協和啲學生 smart 啲及主動啲,吾識同佢講解吓便可以,有時講到一半同學已主動話吾使講住讓佢自己想想試試做吾做到。學習態度好

福榮同學吾識時講解俾佢係無用的,係要做埋答案俾佢地,如果吾係就(emoji)晒地哭咁口,成日呢埋係枱底用電話打機,五年班個 "WILL" 都未識,咁嘅學習態度,成績又怎會好呢,去幾耐補習社都無用啦,浪費金錢。

見到個嫲嫲辛辛苦苦趕來幫個孫交補習費,但個孫果刻居然係呢係枱底打緊機,真係想走去星吧佢。

作者: littlemaopig    時間: 17-6-19 14:08

Hi 淘寶,
我覺一線係協和,茘天,愛德,瑪神。

以下係唔想選的學校:
李鄭官立, 深水埗街坊福利會, 深信, 五邑, 白田, 四邑, 深官, 福官

其他餘下既, 就係二線得來又唔錯
作者: littlemaopig    時間: 17-6-19 14:12

88881111 發表於 17-6-17 22:37
我有朋友在裹面做過派飯姨姨佢話裹面小朋友都好乖,高小樓下飯堂食,低年班系課室食。雖然20分未必 ...
我想問你係講緊旅小, 定係瑪神呀?

作者: starrymama    時間: 17-6-19 14:14

敎署太食蕉

作者: 淘寶    時間: 17-6-19 14:25

adam112 發表於 17-6-19 09:46
將軍澳返深水埗,都好遠下喎
小朋友諗住點返學?

佢諗住坐地鐵咋, 因為佢地兩公婆都係返九龍區, 佢C6仲係返深水埗。

作者: 淘寶    時間: 17-6-19 14:27

cherrieshum 發表於 17-6-18 09:19

聽聞幾間深水埗聖公會學校有君子協定,不收取他們學生 ...

我都有聽講過. 但係咪真係咁做就無人知了,唔知邊度傳出來

作者: 淘寶    時間: 17-6-19 14:29

0030 發表於 17-6-19 11:38
回覆 淘寶 的帖子

因都係聽人講話係一線咋。
請問女女讀得開心嗎? 考試會唔會好多呢? 老師有愛心嗎?

抱歉,問太多問題了

作者: 淘寶    時間: 17-6-19 14:31

lm251099 發表於 17-6-19 13:16
但應該都吾會係差學校。啊女最近去補習社做過幾日,閒談間有以下評論:

聖多馬同協和啲學生 smart 啲及主 ...

JM, 請問阿女係邊度補習呢?
我自己當然未有咁快搵補習

但朋友仔仔出年小一都想搵定先

作者: 淘寶    時間: 17-6-19 14:33

littlemaopig 發表於 17-6-19 14:08
Hi 淘寶,
我覺一線係協和,茘天,愛德,瑪神。

福官我一定唔想讀, 我親眼見過有兩次呢間學校嘅學生係便利店偷嘢比人捉到正。

同埋放學時佢地啲粗口多到呢~ 可以我住得近呢間學校所以成日都見到。

四大原來係呢幾間, 荔天經開始覺得唔錯, 但估唔到只係對面個深官落差會咁大

作者: 淘寶    時間: 17-6-19 14:34

littlemaopig 發表於 17-6-19 14:12

88881111 JM係講緊聖多馬

作者: 0030    時間: 17-6-19 14:41

回覆 淘寶 的帖子

開心,功課又少又淺~輕輕鬆松~今年開始由4次考試變為3次考試~如果唔系太谷成績的家長,系一個不錯的選擇

作者: 88881111    時間: 17-6-19 14:53

littlemaopig 發表於 17-6-19 14:12

聖多瑪

作者: 淘寶    時間: 17-6-19 15:01

0030 發表於 17-6-19 14:41
回覆 淘寶 的帖子

開心,功課又少又淺~輕輕鬆松~今年開始由4次考試變為3次考試~如果唔系太谷成績的家長 ...

我自己就唔想太谷, 開開心心讀下書。
好多人都話我太天真, 話要happy school唔好係香港讀

作者: starrymama    時間: 17-6-19 15:22

回覆 淘寶 的帖子

我某程度上同意呢句說話, 而+ local 小學程度真係好深

作者: 淘寶    時間: 17-6-19 15:28

starrymama 發表於 17-6-19 15:22
回覆 淘寶 的帖子

我某程度上同意呢句說話, 而+ local 小學程度真係好深

某幼稚園有K2家長投訴, 點解無默書, 教啲字咁淺, 加減剩係教個位

其實我見我姨甥啲書本, 小一到小四, 真係好深, 小四好似仲程度深咗好多。

作者: starrymama    時間: 17-6-19 15:54

回覆 淘寶 的帖子

我都後悔無幼稚園開始操, 我諗而+程度係深我地以前兩級.

作者: ~Emily~    時間: 17-6-19 18:22

佢自行都係得15分

我20分都入唔到,15分完全冇機會

作者: yucheung    時間: 17-6-19 18:41

基福又點睇呢?

作者: 淘寶    時間: 17-6-19 20:59

starrymama 發表於 17-6-19 15:54
回覆 淘寶 的帖子

我都後悔無幼稚園開始操, 我諗而+程度係深我地以前兩級.

以家讀書真係辛苦

作者: 淘寶    時間: 17-6-19 21:00

~Emily~ 發表於 17-6-19 18:22
我20分都入唔到,15分完全冇機會

協和超多人爭

作者: 淘寶    時間: 17-6-19 21:01

yucheung 發表於 17-6-19 18:41
基福又點睇呢?

我哥哥做教師, 因為有6班, 所以成績差距都叫做有徧差, 但老師教學係唔錯架

有獎勵計劃個啲, 老師都有愛心, 功課量聽聞話唔算多。 我見啲學生都幾乖。

作者: yucheung    時間: 17-6-19 21:16

淘寶 發表於 17-6-19 21:01
我哥哥做教師, 因為有6班, 所以成績差距都叫做有徧差, 但老師教學係唔錯架

有獎勵計劃個啲, 老師都有愛心 ...

但我見網上評語都好差派位升中又麻麻地。

作者: 88881111    時間: 17-6-19 21:34

yucheung 發表於 17-6-19 21:16
但我見網上評語都好差派位升中又麻麻地。

三成幾都唔算好差吧。今年乙一都入唔到,朋友話功課量不多。我覺得普普通通,勝在校舍大又近地鐵站,活動又多,如果乙一穩入都會考慮,如果乙一未必入我就領願選間升中派位好,反正都要博。如果同樣200人,基福考前60名才有機會B1,如果入一間有5成b1,考100名係b1,感應容易d.我覺得有5成B1的學校個教材會好d,小學個底打好d,好過上中學先後悔,前面先有個jm話後悔幼稚園有谷,都係一樣道理。

作者: yucheung    時間: 17-6-19 21:36

88881111 發表於 17-6-19 21:34
三成幾都唔算好差吧。今年乙一都入唔到,朋友話功課量不多。我覺得普普通通,勝在校舍大又近地鐵站,活動 ...

因為我叩到一間升中有6成b1既小學,所以想同基福比較下。

作者: amonyee    時間: 17-6-19 21:40     標題: 回覆樓主

請問聖安德烈有評語嗎?謝謝

作者: 88881111    時間: 17-6-19 21:45

yucheung 發表於 17-6-19 21:36
因為我叩到一間升中有6成b1既小學,所以想同基福比較下。

基榮?

作者: starrymama    時間: 17-6-19 22:20

回覆 淘寶 的帖子

開心學習 = 開心打工幾難

作者: yucheung    時間: 17-6-20 00:47

88881111 發表於 17-6-19 21:45
基榮?

係呀

作者: tkinwong    時間: 17-6-20 01:03     標題: 回覆樓主:

基栄升上好過基福,無六成
。HKPAPA852這個統計可說是鎮壇之寶
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mod=viewthread&tid=3295224

圖片附件: myimage.jpg (17-6-20 01:05, 77.68 KB) / 下載次數 10
/forum.php?mod=attachment&aid=MTI3NDA4fDU5YWQ3ZWUxfDE3MjczNTQ1NjJ8MA%3D%3D

作者: yucheung    時間: 17-6-20 11:02

tkinwong 發表於 17-6-20 01:03
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mo ...

我諗我會揀基榮

作者: hkpapa852    時間: 17-6-20 11:31

tkinwong 發表於 17-6-20 01:03
https://www.edu-kingdom.com//forum.php?mo ...
其實聖公會既學校好多類型,有神校: DG/DB/HY/SPCC, 地區一線: 兆強, 地區二/三線: 基福, 寶校: 以前既靜山同日修

作者: Kat_Fong    時間: 17-6-20 12:50

hkpapa852 發表於 17-6-20 11:31
其實聖公會既學校好多類型,有神校: DG/DB/HY/SPCC, 地區一線: 兆強, 地區二/三線: 基福, 寶校: 以前既靜山 ...

多謝你既數據,造福不少家長。
瑪神冇公佈升中資料,請教你對呢間又乜睇法

作者: hkpapa852    時間: 17-6-20 14:20

Kat_Fong 發表於 17-6-20 12:50
多謝你既數據,造福不少家長。
瑪神冇公佈升中資料,請教你對呢間又乜睇法,我既小孩係男仔
...
關於瑪神, 請睇吓呢度:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=3463935&pid=44622154&fromuid=1389083

作者: Jennypp    時間: 17-9-4 15:24

請教下大家,我囡囡升k3準備填自行,因為只有15分。唔敢搏長協、荔天,但係又希望學校派位唔算太低,打算111,應該選邊間學校比較好呢?多謝大家寶貴意見
作者: peggylam818    時間: 17-9-7 18:21

Jennypp 發表於 17-9-4 15:24
請教下大家,我囡囡升k3準備填自行,因為只有15分。唔敢搏長協、荔天,但係又希望學校派位唔算太低,打算11 ...
同樣case.不過我係仔仔,請求俾意見,thx
作者: stevenwong0229    時間: 17-9-8 13:14

peggylam818 發表於 17-9-7 18:21
同樣case.不過我係仔仔,請求俾意見,thx

旅小都吾錯,跟據hkpapa計算,B1比例還比長協高,而且冇宗教背景,自行派位應該比其他有宗教學校機會高些。

作者: AndrewHo_FB    時間: 17-9-8 15:07

No matter whatever primary schools the kids will go in the district, the secondary schools in the area are only so so.
作者: YauYauMame    時間: 17-9-18 01:13

tkinwong 發表於 17-6-17 22:12

瑪神叩門需要1:1:1嗎

作者: tkinwong    時間: 17-9-18 07:38

YauYauMame 發表於 17-9-18 01:13

識人讀緊,但不清楚叩門要求。

作者: cl919    時間: 17-9-18 10:20

AndrewHo_FB 發表於 17-9-8 15:07
No matter whatever primary schools the kids will go in the district, the secondary schools in the ar ...

女仔都可以喎有上智、玫瑰,男仔就 ....

作者: patpat904    時間: 17-9-18 15:03

YauYauMame 發表於 17-9-18 01:13
000都可叩入

作者: evalok2017    時間: 17-9-18 15:06

本人當年聖紀文下午校畢業, 無宗教
基福 有20分,  聖紀文 得15分

好唔好搏其他一線(荔天, 瑪神, 長協、旅小、愛德)?

作者: hihicathk    時間: 17-9-18 23:09

patpat904 發表於 17-9-18 15:03
000都可叩入

我地係瑪神跨區0-0-0,今年成功叩入

作者: lovelycatcat    時間: 17-9-18 23:20

hihicathk 發表於 17-9-18 23:09
上星期去開放日,校長話要111 或跨區110先有機會叩門,除非111/110都收唔哂先考慮其他喎。
作者: hihicathk    時間: 17-9-18 23:21

lovelycatcat 發表於 17-9-18 23:20
上星期去開放日,校長話要111 或跨區110先有機會叩門,除非111/110都收唔哂先考慮其他喎。 ...

我地係臨開學前收offer

作者: raytem    時間: 17-9-19 13:26     標題: 回覆樓主:

請問大家知唔知愛德係咪谷得好緊要呢? 呢間學校冇open day, 又好少資料咁!  thx

作者: patpat904    時間: 17-9-19 14:01

raytem 發表於 17-9-19 13:26
請問大家知唔知愛德係咪谷得好緊要呢? 呢間學校冇open day, 又好少資料咁!  thx
...
愛德有OPEN DAY,邀請附近幼稚園學生參觀。我不是用家,聽完校長講唔覺得谷得好緊要喎

作者: raytem    時間: 17-9-19 23:05

patpat904 發表於 17-9-19 14:01
愛德有OPEN DAY,邀請附近幼稚園學生參觀。我不是用家,聽完校長講唔覺得谷得好緊要喎
...

thx 係咪要受邀請先得架? 我女間幼稚園係附近都冇受邀請,好神秘咁

作者: YauYauMame    時間: 17-9-20 09:22

patpat904 發表於 17-9-18 15:03
000都可叩入

謝謝你patpat

作者: patpat904    時間: 17-9-20 11:54

raytem 發表於 17-9-19 23:05
thx 係咪要受邀請先得架? 我女間幼稚園係附近都冇受邀請,好神秘咁
...

愛德給我的感覺是唔想浪費人力去做D冇謂野,如:

1. OPEN DAY只邀請某些幼稚園 (學生人數較多的)
2. 不設校車 (心儀的搭的士都會黎,學校唔需要配合)
3. 網頁寫叩門須付$20行政費,事實有冇收唔清楚 (想真正心儀的才申請)
4. 這2年學童較多,教育局來信要求加位變大班,校長拒絕

愛德是傳統務實的學校,唔鍾意太多花巧野

作者: metaltse    時間: 17-9-20 13:27

raytem 發表於 17-9-19 23:05
...
本周六愛德有開放日 有遊戲玩

作者: tultul1    時間: 17-9-20 14:21

咁大家覺得聖安德烈點?
作者: puibb    時間: 17-9-20 17:18

lovelycatcat 發表於 17-9-18 23:20
上星期去開放日,校長話要111 或跨區110先有機會叩門,除非111/110都收唔哂先考慮其他喎。 ...
今年有比offer 比000、朋友八月中收電話的。
作者: 88881111    時間: 17-9-20 23:28

patpat904 發表於 17-9-20 11:54
愛德給我的感覺是唔想浪費人力去做D冇謂野,如:

以你所說,我反而覺得間學校麻麻,好聽就唔浪費資源做無謂野,務實。企系家長角度就覺得間學校唔多為家長著想,不近人情。聽完你講真系唔洗考慮此校,謝謝!

@「就算有心讀,想參觀都唔俾機會」

2. 不設校車 (心儀的搭的士都會黎,學校唔需要配合)

@「學校唔配合學生,唔系住附近嘅學生都幾慘,無校車」

3. 網頁寫叩門須付$20行政費,事實有冇收唔清楚 (想真正心儀的才申請)

@「派得唔好,間間都去叩啦,難道因為果20蚊唔叩」

4. 這2年學童較多,教育局來信要求加位變大班,校長拒絕
@「報佢嘅又錯失一個機會」「愛德一向不是大班?」

好似冇心辦學。

作者: YauYauMame    時間: 17-9-21 09:18

hihicathk 發表於 17-9-18 23:09

勁,但龍年機會不大、除非真係好 outstanding

作者: twlo    時間: 17-9-21 09:48

應該是111 或 跨區110 一定有得in,其他再擇嚟in,所以000 都可叩門成功。
作者: hihicathk    時間: 17-9-21 11:40

twlo 發表於 17-9-21 09:48
應該是111 或 跨區110 一定有得in,其他再擇嚟in,所以000 都可叩門成功。

今年申請係先shortlist 部分學生見。

當日有同學交咗表但都無得見。

見佢shortlisted numbers 最後去到四百頭,約見就好似有大概二百人到

作者: 貓頭雀    時間: 17-9-21 13:07

間間都話111優先,唔好盡信傻豬。
上年有人111 入旅小, 再叩荔天,最後荔天收左。

作者: 貓頭雀    時間: 17-9-21 13:10

貓頭雀 發表於 17-9-21 13:07
間間都話111優先,唔好盡信傻豬。
上年有人111 入旅小, 再叩荔天,最後荔天收左。
...

荔天都話自己要111架

作者: twlo    時間: 17-9-21 13:14

hihicathk 發表於 17-9-21 11:40
今年申請係先shortlist 部分學生見。

當日有同學交咗表但都無得見。
近兩年也是四百幾張表選大約一半in,但果那一半不是全部111或110。因為000也有得in。
所以,一定有得in和一定收是兩回事。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5