教育王國

標題: 40網聖紀文 [打印本頁]

作者: Alexenia    時間: 17-6-17 20:36     標題: 40網聖紀文

見很少人討論這間學校,有冇用家可分享多些關於這間學校的資料?

是否普教中?

有NET teacher嗎?

老師有愛心嗎?

作者: 88881111    時間: 17-6-17 22:02     標題: 回覆樓主

我只知以前出名,不過我一定不會選。

作者: yy_kan    時間: 17-6-17 22:27

88881111 發表於 17-6-17 22:02
我只知以前出名,不過我一定不會選。

why?

作者: 88881111    時間: 17-6-17 22:30

yy_kan 發表於 17-6-17 22:27
why?

升中派位不清不楚,參觀過感覺麻麻,我個人直覺咋。

作者: Alexenia    時間: 17-6-18 12:20

88881111 發表於 17-6-17 22:30

升中派位不清不楚,參觀過感覺麻麻,我個人直覺咋。

可否巨體啲講下點解「感覺麻麻」?因我是舊生,小朋友下年可試20分自行入呢間,所以想了解多啲呢間學校

作者: 一個閒人    時間: 17-6-18 13:26

[b]回覆 [url=forum.php?mod=redirect&goto=findpost&pid=44661460&ptid=3469540][color=Olive]Alexenia[/color] 的帖子[/url][/b]

我可以同你講,入讀17/18年度小一自行申請中,最少有兩個人以15分入到。
作者: patpat904    時間: 17-6-18 13:41     標題: 回覆樓主:

除了全區出名評估多一年6次及校舍沒有四大咁大, 和其他二線都差不多。

作者: starrymama    時間: 17-6-18 15:12

回覆 一個閒人 的帖子

咁真係好小人選。以前D人以為多測考, 谷, 所以先吾選。
後來聽返來, 每次測考範圍細, 易温。

作者: hello55    時間: 17-6-18 16:31

Alexenia 發表於 17-6-17 20:36
見很少人討論這間學校,有冇用家可分享多些關於這間學校的資料?

是否普教中?

學校巳改一年四次評估,一至三年級普教人

圖片附件: myimage.jpg (17-6-18 16:31, 136.14 KB) / 下載次數 46
/forum.php?mod=attachment&aid=MTI3MDI5fDU3MTkzNmJifDE3MjY5NzQzNzR8MA%3D%3D

作者: se6b03    時間: 17-6-18 16:44

仲行緊普教中?有學校已開始回歸用返粵教中了,睇黎有趨勢會慢慢轉返粵教中。

作者: Alexenia    時間: 17-6-18 17:56

一個閒人 發表於 17-6-18 13:26
回覆 Alexenia 的帖子

我可以同你講,入讀17/18年度小一自行申請中,最少有兩個人以15分入到。 ...

你咁講,我都唔知應唔應該放自行好

作者: tkinwong    時間: 17-6-18 18:57

Alexenia 發表於 17-6-18 12:20
可否巨體啲講下點解「感覺麻麻」?因我是舊生,小朋友下年可試20分自行入呢間,所以想了解多啲呢間學校
...

20分入梗。

自己諗下會唔會搏更好的學校?自己對小學友的學習有什麼期望?

另外,如果搏大抽獎的話,萬一搏唔到派得差,小朋友的扣門把握如何?

這些問題都是家長要考慮的。

作者: worldcat    時間: 17-6-18 19:40

Alexenia 發表於 17-6-18 17:56
你咁講,我都唔知應唔應該放自行好
一間普通學校,大約區內二線,操行唔差。老師比較傳統,適合比較定嘅小朋友。

住得近,基督教徒,又唔一定要一線小學,都係好選擇。

作者: Alexenia    時間: 17-6-18 23:36

hello55 發表於 17-6-18 16:31
學校巳改一年四次評估,一至三年級普教人

請問你這張相是否在學校的小一簡介會或open day影的嗎?是否每年都舉辦一次?大概在幾月?

作者: Alexenia    時間: 17-6-18 23:41

tkinwong 發表於 17-6-18 18:57
20分入梗。

自己諗下會唔會搏更好的學校?自己對小學友的學習有什麼期望?

我都會試下考直資,若自行入咗呢間,總好過到時若直資一間都唔收,大抽獎又唔知派去邊間

作者: hello55    時間: 17-6-19 01:36

Alexenia 發表於 17-6-18 23:36
請問你這張相是否在學校的小一簡介會或open day影的嗎?是否每年都舉辦一次?大概在幾月?
...

是在這月 小一新生會影的。 有 net teacher. 20 分一定入到

作者: starrymama    時間: 17-6-19 09:06

回覆 se6b03 的帖子

好多學校重係普敎中的, 之前好多本地家長一聽到普敎中覺得好叻, "中"個頭埋去. 唔理政治因素同學校只係為攞 fundings.
搞左咁多年先開始有人發現冇普通話家庭語境, 讀唔掂. 又補多一科, 跟住又話辛苦.

作者: Alexenia    時間: 17-6-19 09:22

hello55 發表於 17-6-19 01:36

多謝你的update!即是你小朋友來年會讀呢間,希望佢讀得開心。

作者: se6b03    時間: 17-6-19 09:31

starrymama 發表於 17-6-19 09:06

好多學校重係普敎中的, 之前好多本地家長一聽到普敎中覺得好叻, "中"個頭埋去. 唔理政 ...

31網名校德信已決定2018-19學年開始,小一全面轉返用粵教中,之前一直係全級用普教中的。

大部分家長對學校既決定唔單止無反對,仲額手稱慶,希望之後會有多d其它學校跟隨。

作者: starrymama    時間: 17-6-19 10:03

希望啦. 但重有好多以普敎中為榮的學校同埋政府可能又再比 funding 普敎中的學校呢!

好多本地學生個底都比普敎中打壞晒, 犠牲品

作者: 0030    時間: 17-6-19 11:57

聖紀文我覺得幾好,無其他家長講的甘差,校風又唔錯,升中情況都算中挺~40網中聖公會的學校都系甘上下~唔會差去邊~如果20分我一定會選尼間,費事煩~

作者: happywangbb    時間: 17-6-19 12:29

要穩陣的,20分一般都入,睇下樓主會否考慮投考私小,直資打底,(可博瑪利諾神父,升中有保障)聖紀文學校升中成績平均,一般般不差,操行幾嚴,測驗比較多,以前在區內算出名,但學校太細,因現在家長們偏向大校所以選會其他, 最主要是家長有什麼要求?!
作者: Alexenia    時間: 17-6-19 13:23

0030 發表於 17-6-19 11:57

聖紀文我覺得幾好,無其他家長講的甘差,校風又唔錯,升中情況都算中挺~40網中聖公 ...

我就係費事煩所以考慮20分入,如果大抽獎入唔到心儀,真係怕兩頭唔到岸,到時要叩門真係攞黎辛苦

作者: Alexenia    時間: 17-6-19 13:28

happywangbb 發表於 17-6-19 12:29
要穩陣的,20分一般都入,睇下樓主會否考慮投考私小,直資打底,(可博瑪利諾神父,升中有保障)聖紀文學校升中成 ...

我都會考直資私小,但下年兢爭都大,要買定保險穩入一間

作者: 8938    時間: 17-6-30 20:05

Alexenia 發表於 17-6-19 13:23
我就係費事煩所以考慮20分入,如果大抽獎入唔到心儀,真係怕兩頭唔到岸,到時要叩門真係攞黎辛苦
...

抽唔到獎,四圍去叩門直頭係痛苦

作者: wai@wai    時間: 17-7-2 08:51

Alexenia 發表於 17-6-17 20:36

是否普教中?

我囡囡小四轉過來,學校各方面中規中矩,女兒都讀得開心,程度方面我覺得深過基福同聖多馬,不過如果同開平比較,我會選開平

作者: cl919    時間: 17-7-2 09:12     標題: 回覆樓主

如果20分穩入就自行入先,再操下小朋友how門博一線

作者: Alexenia    時間: 17-7-2 19:58

cl919 發表於 17-7-2 09:12
如果20分穩入就自行入先,再操下小朋友how門博一線

我都希望自行入到,唔駛咁大壓力去抽

作者: Alexenia    時間: 17-7-2 20:03

wai@wai 發表於 17-7-2 08:51
我囡囡小四轉過來,學校各方面中規中矩,女兒都讀得開心,程度方面我覺得深過基福同聖多馬,不過如果同開 ...

我見到其他post都讚開平好好呀,不過聖紀文都唔錯吖!好多人話佢夠嚴夠谷。你話囡囡讀得開心,我就放心選呢間自行了。

作者: wai@wai    時間: 17-7-2 20:23

Alexenia 發表於 17-7-2 20:03
我見到其他post都讚開平好好呀,不過聖紀文都唔錯吖!好多人話佢夠嚴夠谷。你話囡囡讀得開心,我就放心選 ...

係呀,當初都怕佢難適應,因為佢小一時試過幾個月吾返學,小四轉校好彩無事

作者: Alexenia    時間: 17-7-3 00:47

wai@wai 發表於 17-7-2 20:23
係呀,當初都怕佢難適應,因為佢小一時試過幾個月吾返學,小四轉校好彩無事
...

試過幾個月唔返學?是學校太嚴嚇怕咗佢?定功課壓力太大?當時你一定好擔心了。好彩佢而家都開心返學。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5