教育王國

標題: 請問有冇港島區BAND2A的中學LIST? [打印本頁]

作者: snail    時間: 17-6-15 15:55     標題: 請問有冇港島區BAND2A的中學LIST?

請問有冇港島區BAND2A的中學LIST? 謝謝!

作者: cindyming    時間: 17-6-23 22:40

snail 發表於 17-6-15 15:55

我都想知thx

作者: vicky_hin    時間: 17-6-24 15:27     標題: 回覆樓主:

想知x3

作者: Jasmine-4711    時間: 17-6-24 21:00

其實如中等程度的小學,平均有幾多分才可去Band 2A?
作者: 王家爸爸    時間: 17-6-24 22:44

snail 發表於 17-6-15 15:55
港島區B2A可以試既學校其實唔多:

中西區:聖類斯(進取啲既都可以試下高主教)
灣仔區:何東、鄧鏡波
東區:衛理、顯理、劉永生(因為東區英中位多,女仔可以試嘉諾撒書院)
南區:聖呂

作者: RoseRose1980    時間: 17-6-25 00:04

王家爸爸 發表於 17-6-24 22:44
港島區B2A可以試既學校其實唔多:

中西區:聖類斯(進取啲既都可以試下高主教)
去年我識兩個band 1尾自行選高主教都無收,我估單靠成績band 2A的話猛d
作者: cmchang0927    時間: 17-6-25 00:39

回覆 王家爸爸 的帖子

顯理在我家附近,出出入入見D學生好乖,校風應該唔錯

作者: cindyming    時間: 17-6-25 01:00

cmchang0927 發表於 17-6-25 00:39
回覆 王家爸爸 的帖子

顯理在我家附近,出出入入見D學生好乖,校風應該唔錯

求各位大大指教灣仔區、南區、東區有麼學校是band 1尾band 2頭中學,最好是英中,中文是弱科,thanks a lot

作者: RoseRose1980    時間: 17-6-25 01:11

cindyming 發表於 17-6-25 01:00
求各位大大指教灣仔區、南區、東區有麼學校是band 1尾band 2頭中學,最好是英中,中文是弱科,thanks a lo ...
灣仔區可試tsk,灣仔band 1位多過band 1生,所以band 2有機會(指大抽獎)
作者: dialogue    時間: 17-6-25 06:59     標題: 回覆樓主:

想請問鄧肇堅的水準如何?謝謝!

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-25 08:03

RoseRose1980 發表於 17-6-25 00:04
去年我識兩個band 1尾自行選高主教都無收,我估單靠成績band 2A的話猛d
高主教近一、兩年容易入咗,如果係B1C到B2A之間既女仔,可以一試,應該有機會。;B1C到B2A之間既男仔,如果夠醒目,都可以一試,應該有啲機會。

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-25 08:09

dialogue 發表於 17-6-25 06:59
想請問鄧肇堅的水準如何?謝謝!
B1C左右,自行多B1B申請(B1A都有,因為佢係區內唯一既基督教男女校),大抽獎主要係B1學生,有收少量B2A,但係叩門街位少,最好有B1B先有機會(當然友校學生除外)。
作者: 王家爸爸    時間: 17-6-25 08:12

cindyming 發表於 17-6-25 01:00
求各位大大指教灣仔區、南區、東區有麼學校是band 1尾band 2頭中學,最好是英中,中文是弱科,thanks a lo ...
英文好、中文弱既B2A男仔最適合鄧鏡波。
作者: dialogue    時間: 17-6-25 09:03

王家爸爸 發表於 17-6-25 08:09
B1C左右,自行多B1B申請(B1A都有,因為佢係區內唯一既基督教男女校),大抽獎主要係B1學生,有收少量B2A, ...

謝謝

作者: CheungAA    時間: 17-6-25 10:19

舊年有朋友個女(小學在中西區, 強校)扣高主教, 吾收!
作者: ICbaby    時間: 17-6-25 11:08     標題: 回覆樓主:

赤提

作者: RoseRose1980    時間: 17-6-25 11:16

王家爸爸 發表於 17-6-25 08:03
高主教近一、兩年容易入咗,如果係B1C到B2A之間既女仔,可以一試,應該有機會。;B1C到B2A之間既男仔,如果 ...
點解高主教近一、兩年容易入咗?近年小班教學返而多左人選,校長近年担心dse成绩,仲收甘多band2生收去你想佢死咩?返而佢自行睇成績多d
作者: 王家爸爸    時間: 17-6-25 22:35

RoseRose1980 發表於 17-6-25 11:16
點解高主教近一、兩年容易入咗?近年小班教學返而多左人選,校長近年担心dse成绩,仲收甘多band2生收去你想佢 ...
高主教近兩年既DSE成績未如理想,所以B1學生家長唔太敢報讀。而小班教學小既程度亦未有華仁咁徹底,所以我一直都只係建議邊緣人去讀,佢哋亦都讀得好開心。

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-25 22:43

CheungAA 發表於 17-6-25 10:19
舊年有朋友個女(小學在中西區, 強校)扣高主教, 吾收!
只可以話小朋友一定唔係B1,甚至唔係B2A。中西區真正既B1女仔,一定有英中讀,始終中西區B1女仔位多出好多。
作者: RoseRose1980    時間: 17-6-25 23:07

王家爸爸 發表於 17-6-25 22:35
高主教近兩年既DSE成績未如理想,所以B1學生家長唔太敢報讀。而小班教學小既程度亦未有華仁咁徹底,所以我 ...

甘高記你覺得一定無band 1A/B讀?全部band 1尾讀?伹高記讀得叻個班真係叻,無可能個個band 1c的係到讀卦,但去年真係幾個band 1c自行都冇收到
作者: cindyming    時間: 17-6-25 23:22

RoseRose1980 發表於 17-6-25 23:07
甘高記你覺得一定無band 1A/B讀?全部band 1尾讀?伹高記讀得叻個班真係叻,無可能個個band 1c的係到讀卦,但 ...

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-26 00:01

RoseRose1980 發表於 17-6-25 23:07
甘高記你覺得一定無band 1A/B讀?全部band 1尾讀?伹高記讀得叻個班真係叻,無可能個個band 1c的係到讀卦,但 ...
自己睇:http://www.raimondi.edu.hk/new/document/dse2016_updated.pdf
四個主科,中文遠低於全港水平,LS微微低於全港水平。

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-26 00:09

cindyming 發表於 17-6-25 23:22

學校不建議band 1學生自行高主教,本來我都想報,報了很 ...
我既建議同你哋學校類似,但係我仍然會建議B1C邊緣人可以考慮報佢哋。原因係校長其實有心搞好間學校,重演之前佢係另一學校既成功故事。個人覺得,如果佢想成功,應該多啲用 soft selling 既 approach,始終高記仔同佢之前嗰間唔同。
作者: jelly-pudding    時間: 17-6-26 00:10

王家爸爸 發表於 17-6-25 08:12
英文好、中文弱既B2A男仔最適合鄧鏡波。

即刻mark 高低先!thx

作者: RoseRose1980    時間: 17-6-26 00:23

王家爸爸 發表於 17-6-26 00:01
自己睇:http://www.raimondi.edu.hk/new/document/dse2016_updated.pdf
四個主科,中文遠低於全港水平,LS ...
記得你曾講待小班教學個年dse,高記會轉好喎,重演之前佢係另一學校既成功故事>>什麽故事?

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-26 00:28

RoseRose1980 發表於 17-6-26 00:23
記得你曾講待小班教學個年dse,高記會轉好喎,重演之前佢係另一學校既成功故事>>什麽故事?
...
小班教學嗰年既學生,有排都未畢業。
什麽成功故事?自己問Ms. Lo。

作者: cindyming    時間: 17-6-26 00:32

王家爸爸 發表於 17-6-26 00:09
我既建議同你哋學校類似,但係我仍然會建議B1C邊緣人可以考慮報佢哋。原因係校長其實有心搞好間學校,重演 ...

我為了間交通方便和基層學校,放棄了選它;家裡用者為了間活動灵活學校,放棄了他;高主教沒電梯要行十四層,我覺得ok,當減肥鍛練身體,最緊要學校把學生品德教好,成績次要,人品好才是人生最重要,中學生反叛期很容易受同輩影響,到了中學他們未必肯聽我們父母這一套

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-26 00:41

cindyming 發表於 17-6-26 00:32
我為了間交通方便和基層學校,放棄了選它;家裡用者為了間活動灵活學校,放棄了他;高主教沒電梯要行十四 ...
沒電梯要行十四層,其實唔係問題,我都試行過,老人家做得到,小朋友唔應該有問題。中西區嗰幾間天主教學校,間間啲學生人品都算好,唔需要擔心。我反而認為應該多鼓勵,少直昇機家長式既管理,效果會好啲。
作者: cindyming    時間: 17-6-26 00:43

王家爸爸 發表於 17-6-26 00:09
我既建議同你哋學校類似,但係我仍然會建議B1C邊緣人可以考慮報佢哋。原因係校長其實有心搞好間學校,重演 ...

謝謝王爸爸和各位!我都很喜歡鄧鏡波,可惜我們沒得抽,希望可以入到心義學校,不用行這步,thanks a lot!

作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-26 07:14     標題: 回覆樓主

總有b1生入高記嘅。

我同事咪係囉。我都唔明,事業成功人士,點解咁唔肯花時間理解呢d遊戲玩法。
兩個仔讀英一/英二(費事講咁明啦),佢話因爲可上聯繫學校--英皇。我都聽到滴汗。佢個仔成績亦唔差,大仔級20內細仔級幾。大仔自仔乙一英皇唔入,入左高記。
細仔我話咁叻自行揀高一線啦、佢話跟哥哥揀高記,近屋企wor

睇黎細仔都係高記架喇

作者: twotwoshing    時間: 17-6-26 08:31

Charlotte_mom 發表於 17-6-26 07:14
總有b1生入高記嘅。

我同事咪係囉。我都唔明,事業成功人士,點解咁唔肯花時間理解呢d遊戲玩法。
咁攪笑?!港同有冇聯繫位去kong U 先?
王錦輝又可直上浸大啦

作者: LinusYip    時間: 17-6-26 08:39

Charlotte_mom 發表於 17-6-26 07:14
總有b1生入高記嘅。

而家啲家長係咁古怪嫁喇
怪獸家長大有人在
但好多只想達到結果(入'名校'卦)
過程點?子女點?入左又點?
完全唔知要點做

作者: cmir    時間: 17-6-26 08:53

回覆 王家爸爸 的帖子

咁請問港島區有咩校風較好Band 2B, 2C 學校?? 望解答, 謝謝!!!
作者: 王家爸爸    時間: 17-6-26 09:50

cmir 發表於 17-6-26 08:53
回覆 王家爸爸 的帖子

咁請問港島區有咩校風較好Band 2B, 2C 學校?? 望解答, 謝謝!!!  ...
喺灣仔、南區,B2中下游選擇唔多,中西區直頭無:
灣仔:維官、黃鳳翎
東區:李潤田、慈幼、筲東官、培僑、張振興
南區:鴨真、培德

作者: cmir    時間: 17-6-26 09:56

王家爸爸 發表於 17-6-26 09:50
東區:李潤田、慈幼、筲東官、培僑、 ...
Thank you for your advice
作者: mcl203    時間: 17-6-26 09:58

總有b1生入高記嘅。

佢係咪部門主管先, 若另有他人, 反正話唔到事, 講乜都得~~~

作者: ernestchow    時間: 17-6-26 11:15

總有b1生入高記嘅。

係,灣仔區都係多band 1b/c生抽唔到皇仁竟然抽左高主教架,佢話俾灣仔3個位乙一大抽獎一定唔止,因為高小放棄位就攞黎大抽獎,假設20個放棄位,甘20+3個位俾灣仔大抽獎,另外高小band 1生有些唔捨得同學仔而留下也有,所以一定有band 1讀架,
作者: LinusYip    時間: 17-6-26 11:20

王家爸爸 發表於 17-6-26 09:50
東區:李潤田、慈幼、筲東官、培僑、 ...

鴨真冇咁差嘛?應該有B2A?
培德係ok,不過好似好少人揀

香港仔聖伯多祿又如何?

作者: hkpapa852    時間: 17-6-26 11:21

ernestchow 發表於 17-6-26 11:15
係,灣仔區都係多band 1b/c生抽唔到皇仁竟然抽左高主教架,佢話俾灣仔3個位乙一大抽獎一定唔止,因為高小放棄 ...
高主教小學部太多人, 就算B1學生走咗30人, 仲有100+人爭個7X個直屬位

除非當中有30+係B3學生, 否則就算有人放棄直屬位, 剩番俾灣仔區既位, 一定唔會太多, 應該無可能多到20個, 我諗最多多8-10個

作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-26 11:34

LinusYip 發表於 17-6-26 11:20

培德同鴨真、一定揀鴨真

作者: LinusYip    時間: 17-6-26 11:37

Charlotte_mom 發表於 17-6-26 11:34
培德同鴨真、一定揀鴨真

咁當然喇
所以我話鴨真B2A,培德B2B-C囉

其實我都係路人甲,不過住係附近
所以8下

南區真係中學既沙漠
聖呂係咁跌
B1可能只剩聖心
男仔要誇區,死得

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-26 11:38

LinusYip 發表於 17-6-26 11:37
咁當然喇
所以我話鴨真B2A,培德B2B-C囉
鴨真:B2B;培德:B2C。
作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-26 11:40

LinusYip 發表於 17-6-26 11:37

咁當然喇

講得岩,真係沙漠!我親戚仲係南區人,尋晚至同佢老婆講起呢個問題

作者: hkpapa852    時間: 17-6-26 11:41

Charlotte_mom 發表於 17-6-26 11:34
培德同鴨真、一定揀鴨真
做乜咁對自己母校

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-26 11:41

hkpapa852 發表於 17-6-26 11:21
高主教小學部太多人, 就算B1學生走咗30人, 仲有100+人爭個7X個直屬位

除非當中有30+係B3學生, 否則就算有 ...
呢個又係我唔太明既原因,大家都知道,高主教小學部家長多中產,升中出走既人多,但係多極有限(一來小學部人多;二來唔係個個會走;來唔係個個走到),所以上返中學部既應該唔少。
另外,中學部應該唔會收小學部既B3學生,所以六、七年前入去既最差既都係B2,即係平均有B1B、B1C水平,但係六年之後既舊年,DSE水平只係一般。
原因不外幾個:
第一,上一手校長既退休心態(唔肯定);
第二,留唔到叻人(包括老師、學生);
。。。
不過基本上,我同意新校長既做法。

作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-26 11:42

hkpapa852 發表於 17-6-26 11:41
做乜咁對自己母校

你都知係我母校,咁都唔係第一次聽我講佢d野啦

作者: LinusYip    時間: 17-6-26 11:45

Charlotte_mom 發表於 17-6-26 11:40

講得岩,真係沙漠!我親戚仲係南區人,尋晚至同佢老 ...

我係南區人
我囡(升小一)同學
唔係考直私就考最top果兩三間小學
希望升中可以逃離南區

作者: hkpapa852    時間: 17-6-26 11:47

LinusYip 發表於 17-6-26 11:45
我係南區人
我囡(升小一)同學
要逃離南區最好方法, 升小一時已走人

作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-26 11:52

hkpapa852 發表於 17-6-26 11:47
我親戚老婆祟尚健康愉快, 幼稚園亦揀XX軍
佢而家仲心大心細, 我同佢講, 留在南區, 除非你心態可以一路豁達落去, 否則始終要打打殺殺, 點解唔小一已經揀條簡單路呢? 反正租樓周圍都搬得

作者: LinusYip    時間: 17-6-26 11:56

我大囡走左喇

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-26 12:01

如果將來既目標中學係聖士提反、港同呢兩間,其實都可以留係南區,空氣好啲,讀得開心啲。
作者: LinusYip    時間: 17-6-26 12:05

王家爸爸 發表於 17-6-26 12:01
如果將來既目標中學係聖士提反、港同呢兩間,其實都可以留係南區,空氣好啲,讀得開心啲。 ...

我冇搬走
但大囡有幸考到港同
辛苦6年返小學
第日幾個地鐵返到中學就嘆

都唔明點planning,成個南區得一間B1官津
仲要係齋校

Btw,聖呂只有B2A?

作者: hkpapa852    時間: 17-6-26 12:19

如果將來既目標中學係聖士提反、港同呢兩間,其實都可以留係南區,空氣好啲,讀得開心啲。 ...
反正呢兩間都係要考, 梗加無理由留係南區

作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-26 13:20

LinusYip 發表於 17-6-26 12:05

我冇搬走
咁政府PLAN夠位嘅啫, 好難估間學校發展成B1定B23架嘛
例如, 12網多B1, 唔通搬兩間去南區咩

作者: MMVV    時間: 17-6-26 13:29

王家爸爸 發表於 17-6-26 00:28
...

王家爸爸,咁全小班教學學生現在是否讀緊S4?看曾看親子王校長提到成效好好,不知吹水定真。

作者: littlecath    時間: 17-6-26 13:32

LinusYip 發表於 17-6-26 11:45
我係南區人
我囡(升小一)同學

請問南區最top兩三間係邊幾間?

作者: mcl203    時間: 17-6-26 13:32

Charlotte_mom 發表於 17-6-26 13:20
咁政府PLAN夠位嘅啫, 好難估間學校發展成B1定B23架嘛

唔使搬校舍, 搬班老師學生就得, 簡單得多~~~

作者: LinusYip    時間: 17-6-26 13:34

littlecath 發表於 17-6-26 13:32
請問南區最top兩三間係邊幾間?

兩間始南
海寶
南官

作者: LingChiBaBa    時間: 17-6-26 13:39

Charlotte_mom 發表於 17-6-26 13:20

其實係雞同雞疍問題。南區Band1生外逃,原Band1校如聖呂都跌band。Band1生一路走,學校成績一路跌。

咁實際係學校變差先定收嘅學生水準變差先?

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-26 13:57

MMVV 發表於 17-6-26 13:29
王家爸爸,咁全小班教學學生現在是否讀緊S4?看曾看親子王校長提到成效好好,不知吹水定真。
...
如果無記錯,全小班教學學生應該讀緊S3。
我估成效一定有,係唔係咁好,真係需要做 longitudinal study,睇數據先至知道。

作者: IloveJJ    時間: 17-6-26 14:43

作者: ernestchow    時間: 17-6-26 16:23

hkpapa852 發表於 17-6-26 11:21

除非當中有30+係B3學生, 否則就算有 ...
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3180066
直屬位係大抽獎, 用唔晒入大抽獎位

作者: hkpapa852    時間: 17-6-26 16:28

ernestchow 發表於 17-6-26 16:23
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3180066
直屬位係大抽獎, 用唔晒入大抽獎位
...

呢點係啱, 但你又知唔知高主教小學一級有幾多人?
直屬位有幾多個?
小學部每年有多少人升上中學部?

作者: ernestchow    時間: 17-6-26 16:33

hkpapa852 發表於 17-6-26 16:28
呢點係啱, 但你又知唔知高主教小學一級有幾多人?
直屬位有幾多個?
小學部每年有多少人升上中學部?
直屬位有幾多個?>>70
作者: hkpapa852    時間: 17-6-26 16:43

ernestchow 發表於 17-6-26 16:33
直屬位有幾多個?>>70

高主教小學一級至少140人, 直屬位只有71/72個, 高主教小學近三年每年約有76人升上高主教書院, 你認為會有幾多直屬位可以"剩"去大抽獎俾人偷雞呢?

作者: ernestchow    時間: 17-6-26 16:54

hkpapa852 發表於 17-6-26 16:43
高主教小學一級至少140人, 直屬位只有71/72個, 高主教小學近三年每年約有76人升上高主教書院, 你認為會有 ...

其他唔知,我祗早兩年軒小上下午都唔止3個乙三或以上抽左入高記(佢地自行冇選佢),
高主教小學近三年每年約有76人升上?

作者: hkpapa852    時間: 17-6-26 17:12

ernestchow 發表於 17-6-26 16:54
其他唔知,我祗早兩年軒小上下午都唔止3個乙三或以上抽左入高記(佢地自行冇選佢) ...
過去5年兩間軒小升讀高主教書院人數

畢業年度

軒上

軒下

2010-2012

2011-2013

2012-2014

2013-2015

2014-2016

作者: 已刪除用戶    時間: 17-6-26 17:23

ernestchow 發表於 17-6-26 16:54
其他唔知,我祗早兩年軒小上下午都唔止3個乙三或以上抽左入高記(佢地自行冇選佢),
高主教小學近三年每年約 ...

請問你問邊位校長得知高主教近兩三年用咗大約 50 個直屬位?

作者: ernestchow    時間: 17-6-26 17:30

pauline_c 發表於 17-6-26 17:23
請問你問邊位校長得知高主教近兩三年用咗大約 50 個直屬位?

副校,甘實際幾多個?高小到底有冇band 1生願意留下中學?可能問高小家長最清楚
作者: 已刪除用戶    時間: 17-6-26 17:45

ernestchow 發表於 17-6-26 17:30
副校,甘實際幾多個?高小到底有冇band 1生願意留下中學?可能問高小家長最清楚 ...

我係高記小學上中學嘅~ 近三年約 7x 個高小上高中,確實邊 d 直屬位,邊 d 自行收就唔知啦!

有無高小上高中?當然有啦!高中係唔少高小生嘅目標!包括成績好嘅同學。

作者: littlecath    時間: 17-6-26 17:49

LinusYip 發表於 17-6-26 13:34

兩間始南

謝謝

作者: ernestchow    時間: 17-6-26 17:50

pauline_c 發表於 17-6-26 17:45
我係高記小學上中學嘅~ 近三年約 7x 個高小上高中,確實邊 d 直屬位,邊 d 自行收就唔知啦!

有無高小上 ...
以高小中家長的心態點睇高記去年dse下滑?担心嗎?
作者: littlecath    時間: 17-6-26 17:51

老實講,我覺得南區真係空氣好啲

作者: 已刪除用戶    時間: 17-6-26 17:55

ernestchow 發表於 17-6-26 17:50

作為家長,我唔擔心。

作者: ernestchow    時間: 17-6-26 17:55

pauline_c 發表於 17-6-26 17:55
作為家長,我唔擔心。
why?
作者: 王家爸爸    時間: 17-6-26 18:51

pauline_c 發表於 17-6-26 17:55
作為家長,我唔擔心。
點解?
作者: alhy.love    時間: 17-6-26 18:52

ernestchow 發表於 17-6-26 17:55
why?

單看上年dse就定佢將來實在太短視了,學校改革、老師用心教學,我仍對學校有信心。

作者: 已刪除用戶    時間: 17-6-26 20:19

王家爸爸 發表於 17-6-26 18:51
點解?

學校用心,小班教學,雙班主任,老師對同學注意力同關懷都較多,成績差的又有老師課堂以外嘅指導,我認識嘅同學讀書氣份良好,普遍算乖,學校重視品德教育,我所認知嘅都方向正面,DSE 成績總有上上落落,近年都差唔多,又有咩要擔心?

作者: SingMom    時間: 17-6-26 22:40

王家爸爸 發表於 17-6-26 00:28
...
荔枝角天主教的故事 ?
作者: SingMom    時間: 17-6-26 22:59

兩間都直資, 升小升中都無著數.
作者: CheungAA    時間: 17-6-27 11:51

ernestchow 發表於 17-6-26 17:50

中西區, 請問整體黎睇邊間吾下滑? 又或者咁講, 邊間可以好誠實咁對外公怖佢吾下滑或一直上升? 一般傳統老校 , 守舊派, DSE求翻身, 只有求變, 以前的B2校都出到狀元啦! 吾試又點知成吾成功? 任何成功的發明都要經歷過失敗, 勇於求變已經要比掌聲啦! 一些老校死守舊有教學方法, 真係要擔心一下啦!

作者: hkpapa852    時間: 17-6-27 12:55

CheungAA 發表於 17-6-27 11:51
中西區, 請問整體黎睇邊間吾下滑? 又或者咁講, 邊間可以好誠實咁對外公怖佢吾下滑或一直上升? 一般傳統老 ...
男校普遍成績都下滑, 反而個別女校, 成績有上升

作者: CheungAA    時間: 17-6-27 14:51

是的,高记转男女校可能也是謀出路
作者: happy105    時間: 17-6-28 08:43

LinusYip 發表於 17-6-26 11:20

鴨真應該無咁勁,我女學校有個師姐小學考級尾尾,入鴨真讀精英班仲係成績唔差果幾個,S1 默書仲係默詞語,佢爸爸不知幾開心,因為個女六年小學都未試過默書咁容易,所以話佢係band2B真係好比面

作者: LinusYip    時間: 17-6-28 09:11

happy105 發表於 17-6-28 08:43
鴨真應該無咁勁,我女學校有個師姐小學考級尾尾,入鴨真讀精英班仲係成績唔差果幾個,S1 默書仲係默詞語, ...

南區官津已入惡性循環
少叻人讀-》跌band -》更少叻人讀-》...

尤其交通方便左,出去區外更方便,
相反,區外人又唔想入來

作者: mykate    時間: 17-6-28 09:51

hkpapa852 發表於 17-6-27 12:55
男校普遍成績都下滑, 反而個別女校, 成績有上升

請問是那間女校? Thx thx

作者: hkpapa852    時間: 17-6-28 10:17

mykate 發表於 17-6-28 09:51

請問是那間女校? Thx thx
咪就係你女兒讀緊果間既中學部囉!

作者: LinusYip    時間: 17-6-28 10:21

hkpapa852 發表於 17-6-28 10:17
咪就係你女兒讀緊果間既中學部囉!

St Clare?

作者: Bunnygirl    時間: 17-7-1 10:16

咁中西區唔係b1就b3😰?
作者: karenlyk    時間: 17-7-1 16:47

無錯,寧願坐車耐啲好過到升中愁更愁

作者: c6C9home    時間: 17-7-3 17:45

karenlyk 發表於 17-7-1 16:47
無錯,寧願坐車耐啲好過到升中愁更愁
通常會走去邊區?  但跨區學位唔係得好小好難入咩?

作者: Charlotte_mom    時間: 17-7-3 18:22

c6C9home 發表於 17-7-3 17:45

考直私、叩門、插班.......假地址......

作者: karenlyk    時間: 17-7-3 19:08

叩門或者直資私校,多數中西區或灣仔

作者: karenlyk    時間: 17-7-3 19:10

小二三插班都有機會走,南區中學實在太難揀得落手

作者: poodlema    時間: 17-7-17 17:07

聖呂係我母校...不過我都唔BUY佢...希望今年阿仔揀ST LOUIS衝出南區...會有更好的路.....不過返學遠咗, 係擔心佢辛苦...........無聊南區樓價難與出面睇齊........走唔到...........唉
作者: msk9    時間: 17-7-17 17:25

poodlema 發表於 17-7-17 17:07
聖呂係我母校...不過我都唔BUY佢...希望今年阿仔揀ST LOUIS衝出南區...會有更好的路.....不過返學遠咗, 係 ...

我中學都係讀聖呂, 不過已畢業了多年, 其實佢已經收咗唔少南區band 1學生, 學生質素應該唔差, 我唔明點解呢幾年會差咗, 夠竟是師資問题還是學生質素問题? 感覺好唏噓

作者: msk9    時間: 17-7-17 17:35

poodlema 發表於 17-7-17 17:07
聖呂係我母校...不過我都唔BUY佢...希望今年阿仔揀ST LOUIS衝出南區...會有更好的路.....不過返學遠咗, 係 ...

除非你住華富邨/華貴邨/嘉隆苑, 如果唔係路程冇嘜分别
不過想問點解會唔buy聖呂?

作者: LinusYip    時間: 17-7-17 19:08

msk9 發表於 17-7-17 17:25
我中學都係讀聖呂, 不過已畢業了多年, 其實佢已經收咗唔少南區band 1學生, 學生質素應該唔差, 我唔明點解 ...

而家交通方便左
校巴/保母車又方便
好多有能力既都出去區外考小學/中學
結果剩番啲冇咁有競爭力
學校成績自然跌
惡性循環

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5