教育王國

標題: 如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過 [打印本頁]

作者: annielui    時間: 17-6-14 15:55     標題: 如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過

如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過來人話我知, 係得既!
作者: mcl203    時間: 17-6-14 15:58

annielui 發表於 17-6-14 15:55
如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過來人話我知, 係得既! ...
有....點解唔得 ~~~

但....都係行自己最認為暢順既路 ~~~

作者: jojoplanet    時間: 17-6-14 16:03

如果小五小六唔加操唔補習, keep住B1係咪好渺茫?請問有無過來人話我知, 係得既! ...
我同事個女唔補習。。一路都B1, DSE 4X分。
作者: annielui    時間: 17-6-14 16:14

回覆 mcl203 的帖子

多謝妳意見….我女而家小四, 好似越近小五殺氣越來越重,信心越來越少貢…..好似要上戰場貢既?

作者: lojo11    時間: 17-6-14 16:16

我覺得小朋友有足夠睡眠, 先夠精神上堂專心聽書, 平時夠專心上堂, 唔洗操都夠應付考試
作者: annielui    時間: 17-6-14 16:16

回覆 jojoplanet 的帖子

貢真係好叻叻, 希望我女都有貢既能耐啦, 多謝妳支強心針

作者: gracelam    時間: 17-6-14 16:23

我女從無補習,平時我冇操佢,只係睇下課外書,我唔係虎媽,小四至小六考試包括呈分試自己温習,我只係從旁提下佢,雖然唔係最top嗰堆,但佢能力足夠入到band 1中學。

作者: annielui    時間: 17-6-14 16:25

回覆 lojo11 的帖子

係呢, 臨場表現好重要, 精神唔夠狀態唔好考唔到正常水準….上堂留唔留心亦差好遠

作者: mcl203    時間: 17-6-14 16:25

annielui 發表於 17-6-14 16:14

多謝妳意見….我女而家小四, 好似越近小五殺氣越來越重,信心越來越少貢…..好似要上 ...
我小朋友當年P5初段都抱住人補我補...咪鬼執輸心態...去數學操卷班
一來佢成日去唔到上堂...二來發覺佢做得卷多...仲衰左...因做得多開始背數...唔睇清楚題目
反正太忙又成日唔可以上堂...又無太大作用...即 cut...又順番晒
都係睇小朋友性格...有好有唔好 ~~~

作者: 2jkidsfather    時間: 17-6-14 16:28

小五小六唔加操唔補習 keep住B1 - 係得既!
問題是自己的孩子是不是這類學生。

作者: annielui    時間: 17-6-14 16:30

我就係唔想人補我又補, 谷到個女憎埋學習就得不償失, 但係又驚不進則退, 所以好矛盾

作者: annielui    時間: 17-6-14 16:37

回覆 gracelam 的帖子

無操都KEEP到B1已好叻叻, 我都唔會奢求自己個女去到最top, 最top那些小朋友付出咗多少我亦未必做到,自問唔太勤力, keep住級20-30內已好滿足, 只怕這希望都有難度呢

作者: annielui    時間: 17-6-14 16:41

回覆 2jkidsfather 的帖子

妳意思是天資, 上進心嗎? 我女優勢是記性好, 對自己有要求 , 但仍未做到自動波

作者: mcl203    時間: 17-6-14 16:46

annielui 發表於 17-6-14 16:41

妳意思是天資, 上進心嗎? 我女優勢是記性好, 對自己有要求 , 但仍未做到自動波
咁已經好好啦...上到P5已經氣氛好唔同...老師同學都會提住呈分試...尤其係女仔...會谷佢轉自動波 ~~~

作者: BBKDWLAM    時間: 17-6-14 16:57     標題: 回覆樓主:

每個學生勤力程度同天份都唔同。有啲人如果已經搵到自己的最佳學習模式,會發揮得好啲,成績應該好啲。加操或補習只係其中一種學習模式,有啲人啱,咁又一定有啲人唔啱。

唔加操唔補習又B1, 當然大有人在,B1AA都有。

作者: BBKDWLAM    時間: 17-6-14 16:57     標題: 回覆樓主:

每個學生勤力程度同天份都唔同。有啲人如果已經搵到自己的最佳學習模式,會發揮得好啲,成績應該好啲。加操或補習只係其中一種學習模式,有啲人啱,咁又一定有啲人唔啱。

唔加操唔補習又B1, 當然大有人在,B1AA都有。

作者: bluestar3000    時間: 17-6-14 16:59

我朋友嗰小朋友小五才開始補中、英,一直以來屬於band1尾至band2頭,但補咗近一年,小六跳到去band1頭,佢不愛看課外書,所以要補習。
作者: twhkleung    時間: 17-6-14 17:00

用另一個角度睇:
- 假設頭5%學生係好叻(資優)
- 跟住果90%係正常小朋友
- 如大學位只夠40%小朋友
- 即頭5%會不用恶補都入到, 剩下來的35%留给90%學生爭

咁好似會唔會補補機會大D呢?

利申: 我小朋友也沒補集, 但在觀察中  
作者: bluestar3000    時間: 17-6-14 17:04

BBKDWLAM 發表於 17-6-14 16:57
每個學生勤力程度同天份都唔同。有啲人如果已經搵到自己的最佳學習模式,會發揮得好啲,成績應該好啲。加操 ...
同意,我另一個朋友既小朋友,唔睇課外書,又冇補習,父母要番工,唔得閑教佢,都有band1頭成績,讀書多多小小都要講天分。
作者: cherrie802    時間: 17-6-14 17:05

lojo11 發表於 17-6-14 16:16
我覺得小朋友有足夠睡眠, 先夠精神上堂專心聽書, 平時夠專心上堂, 唔洗操都夠應付考試 ...

十分認同

作者: 2jkidsfather    時間: 17-6-14 17:08

annielui 發表於 17-6-14 16:41

如我是你,一定加操,補習未必要。學童人口升緊呀!

作者: annielui    時間: 17-6-14 17:20

回覆 bluestar3000 的帖子

係既, 如果天資較優既小朋友可能唔使付出人地一半既努力已有不錯成績, 會有成功感keep going, 相之亦然..不過最重要既始終係有追求知識既心, 如果因為呈分催谷而磨滅咗太可惜了

作者: pcy307    時間: 17-6-14 17:39     標題: 回覆樓主:

最重要係你個女而家成績點樣先 ?大把天資敏悟嘅小朋友從來都唔需要加操就輕鬆入Band 1㗎啦。

作者: annielui    時間: 17-6-14 17:46

謝謝妳意見, 但應如何加操好? 現時平日放學她跟她自定的timetable,佢有看書時間和重溫當天教過的書(但我沒有考究佢點溫同有無真係做到), 只知道她基本上仍有跟time table. 除星期六有返英文(學文法), 便沒有特別再抽時間溫習,

考試會提前兩個星期的星期六日溫習, 星期一至五則做功課=溫習, 因放學已夠倦不忍心再要佢溫,

我打算小五要勤力D, 每星期六/日抽少少時間重溫當星期教過的書……我預咗名次會退, 但求keepb1便心足

作者: annielui    時間: 17-6-14 17:48

回覆 twhkleung 的帖子

所以好矛盾.......

作者: twhkleung    時間: 17-6-14 17:54

annielui 發表於 17-6-14 17:48

所以好矛盾.......
是的, 而且自問我小朋友也不會是頭10%果種!!!   
作者: annielui    時間: 17-6-14 17:54

回覆 pcy307 的帖子

我女小二至小四平均級名次在20, 平均分約90上下, 其實我已經好滿意, keep住現在溫習模式, 但又怕不進則退…..所以好矛盾

作者: annielui    時間: 17-6-14 18:09

就是上戰場的氣氛嗎?
作者: annielui    時間: 17-6-14 18:20

又未必,我都係呢一兩年先摸透少少我女的能力咋,小朋友既小宇宙不容少虧呢?妳小朋友多大?
作者: annielui    時間: 17-6-14 18:25

回覆 BBKDWLAM 的帖子

同意,找到適合自己既模式好重要!相反,用错力再勤力都是徒然
作者: Yanamami    時間: 17-6-14 18:33

年年二+名內唔洗加操啦,表示有能力同有稳定性。不过四升五係時候諗下:主打津校定直资?(要求有唔同呢~)心儀边幾间中学,呢d中学对学業同ECA有乜要求?自己小学水平如何?以往廿名內師姐多升边d中学?平曰阿女錯乜野多?边科最弱?其实如果佢無乜careless mistakes, 都好穩陣。
作者: Yanamami    時間: 17-6-14 18:40

twhkleung 發表於 17-6-14 17:00
用另一個角度睇:
- 假設頭5%學生係好叻(資優)
- 跟住果90%係正常小朋友
中五中六“幾乎”全民皆補(當然有学霸依然唔洗補),又何需小五开始禁chur? 長路漫漫~小学同中学,两个世界,两种学习模式,唔洗禁紧張喎……中五六果d先叫作战狀态。
作者: annielui    時間: 17-6-14 18:58

回覆 Yanamami 的帖子

現時來説名次是好满意亦好穩定的,但小四可能其他同學仔未發力呀~小五又是另一番景象呢!而家已經感受到嗰股氣😄....我揀津校的,目標亦非龍頭的四大,我相信未必貢易应付,皆因我地而家間小学在區內算不太催谷的happy school,但派位都不錯....!
希望承你貴言,呈分試keep到啦.
多謝妳意見!!!🙏

作者: lojo11    時間: 17-6-14 19:33

annielui 發表於 17-6-14 16:25

係呢, 臨場表現好重要, 精神唔夠狀態唔好考唔到正常水準….上堂留唔留心亦差好遠

我仔一過左呈分試,開始夜瞓,上堂唔留心(眼瞓啦),功課hea做,最後一次試成績差好遠!所以夠精神同留心上堂係非常重要!

作者: Band5    時間: 17-6-14 19:38

我相信大部份要keep住B1嘅都唔需要加操同補習,多數只係操開同補習開嘅唔敢停,氣氛緊張咗就自然加碼!有多少幫助,未必有幾多人講得出!

我仔女冇補習,只有上一星期一堂嘅英文, 主要係媽咪幫手溫書,小五小六課外活動仲多咗,冇加操!

女兒反而小五進步咗,小六再大躍進(我哋都估唔到!可能係其他人失手!)

兒子小四係六年小學成績最好,小五小六放手多啲,成績有些微退步,但我哋都滿意,算係達標以上!

作者: twhkleung    時間: 17-6-14 19:41

annielui 發表於 17-6-14 18:20

又未必,我都係呢一兩年先摸透少少我女的能力咋,小朋友既小宇宙不容少虧呢?妳小朋 ...
你都講得 arm. 他今年升中一  
作者: annielui    時間: 17-6-14 19:57

加油呀!!!!中一都唔簡單呢!!!
作者: annielui    時間: 17-6-14 20:02

因為佢已經放下心頭大石了!好多人呈完都会鬆懈!!但其實又要收拾心情应付中一了,加油呀~
作者: Chowying    時間: 17-6-14 20:13     標題: 回覆樓主:

唔加操去 keep 分數係冇問題。
不過, 通常去到呈分 ,d 分數 keep 到都未必 重係 band 1

作者: twhkleung    時間: 17-6-14 20:18

annielui 發表於 17-6-14 19:57

加油呀!!!!中一都唔簡單呢!!!
Thanks!  
作者: annielui    時間: 17-6-14 20:27

回覆 Chowying 的帖子

我就係擔心呢樣.....唉!所以想問吓D過來人意見.....唉!
作者: annielui    時間: 17-6-14 20:39

回覆 Band5 的帖子

媽咪居功不少,照顧小朋友已經唔簡單,應付埋学業更大壓力.你D小朋友都好叻!!!!多謝你提供你既經驗,又多支强心針!!!
作者: YDLFATHER    時間: 17-6-14 21:14

我小朋友從未補習, 錢都用於興趣班, 平時養成讀書好習慣, 升中band 1A校,

作者: chocolatebean    時間: 17-6-14 22:34

我2個冇操,秘訣係上課專心,保持開心愉快心情,不為成績責備仔女,他們自然輕鬆冇壓力面對考試,獲取佳績。同仔女一同定立目標中學,佢哋自然朝目標進發,自發温習,順利入B1中學
作者: mansum92    時間: 17-6-14 22:40

我仔呈1保持水準,呈2諗住操下希望再考好d, 點知仲跌左,呈3唔鬼理佢,不跌反升,可能操得多壓力大考出黎仲差。

作者: chocolatebean    時間: 17-6-14 22:46

既然女女一直k e e p到20名內,保持便可以了。不用改變,你一改變,佢f e el到,壓力來到,有機會影響成績添
作者: 蘑菇    時間: 17-6-14 22:54

我個仔小一至小六都無補習,只係呈分試時停咗興趣班,三次呈分都keep住band 1, 宜家讀緊band 1中學,感恩。
作者: happy105    時間: 17-6-15 08:21     標題: 回覆樓主

有時就係咁,有啲小朋友父母唔駛點幫佢成績已好好,但有啲就科科補科科幫都好一般,我女就係後者!佢呈一英文我八十幾仲覺得好滿意,話身邊啲同學同佢差不多,無乜人高佢好多!!其實一定唔會

作者: annielui    時間: 17-6-15 08:31

回覆 YDLFATHER 的帖子

Thanks ,多謝妳留言!!!其實有閲讀習慣真係好好,我女都有,但大部分是中文的.你小朋友現中幾?小学升中学是否会難好多?thanks,
作者: annielui    時間: 17-6-15 08:34

回覆 chocolatebean 的帖子

多謝妳意見呀~等我都同女傾吓,再向目標進發!!!!你地D小朋友都好乖好識唸呀!
作者: josejandy    時間: 17-6-15 08:37

gracelam 發表於 17-6-14 16:23
我女從無補習,平時我冇操佢,只係睇下課外書,我唔係虎媽,小四至小六考試包括呈分試自己温習,我只係從 ...

其實每間學校點知band one 有幾多呢?

作者: Yanamami    時間: 17-6-15 08:39

josejandy 發表於 17-6-15 08:37
從往績統計、推算~
作者: gracelam    時間: 17-6-15 08:46

josejandy 發表於 17-6-15 08:37

有D小學好公開咁post幾多人入咩中學,咁咪計到大約幾多人入到band 1中學,然後自己打個8折,咁就最穩陣,一定唔係邊緣人。

有D小學收收埋埋/隱隱晦晦唔公佈派位成績,就有D難度,咁咪要問D師兄師姐家長攞料或旁敲側擊咁問老師。

作者: 2jkidsfather    時間: 17-6-15 08:56

annielui 發表於 17-6-14 17:46

謝謝妳意見, 但應如何加操好? 現時平日放學她跟她自定的timetable,佢有看書時間 ...
視乎你升中學的要求。
如果你想到時選擇中學不用太煩惱,而家要睇緊一啲。
不妨買多啲中英數常練習(最好嗰啲練習嘅形式接近你學校嘅考試卷)畀佢做,從而睇到佢小心謹慎嘅程度,或者有乜嘢唔清晰。

因為到真係呈分試,名次可以大兜亂!

作者: annielui    時間: 17-6-15 08:56

回覆 mansum92 的帖子

多謝妳宝貴意見!我同女都係輕鬆慣,,,恐怕都未必操得,希望到時可以保持心常心吧!thanks
作者: annielui    時間: 17-6-15 09:05

回覆 蘑菇 的帖子

你地D小朋友都好叻呀~多謝妳意見!!!希望我地都可以從客面對呈分試....thanks
作者: annielui    時間: 17-6-15 09:08

回覆 happy105 的帖子

多謝妳意見~真係個個小朋友唔同!..不過妳要对佢有信心,如果卷深..8x 分最高真係一D都唔出奇呢!
作者: annielui    時間: 17-6-15 09:15

其實我要求唔太高.自己知自己事,我地唔係進取慣的人,就算貢好彩入到D龍頭小學都未必有幸福..太勁太谷我同女也吃不消...多謝妳寳貴意見,我唸趁暑假可以買多少exercise比佢做吓..keep住唔好懶散!
作者: annielui    時間: 17-6-15 09:19

回覆 josejandy 的帖子

我係參考学校校刊的派位資訊,同埋老師講過约幾多名内可以守住band 1...不過都係估算...所以try my best 儘量做好自己嗰部分..温好自己既書
作者: 2jkidsfather    時間: 17-6-15 09:26

annielui 發表於 17-6-15 09:15

其實我要求太高.自己知自己事,我地唔係進取慣的人,就算貢好彩入到D龍頭小學都未 ...
最緊要小心駛得萬年船。兩年後升中人口比今年多了~6000人。

作者: annielui    時間: 17-6-15 09:47

你..........咪成日嚇人啦~我知金豬好大鑊
作者: annielui    時間: 17-6-15 09:59

回覆 chocolatebean 的帖子

同意!!!試問將壓力化為動力何其容易呢!
作者: annielui    時間: 17-6-15 11:42

回覆 annielui 的帖子

你肯定已過哂關啦, 貢風騷.....

作者: Yanamami    時間: 17-6-15 12:12

2jkidsfather 發表於 17-6-15 09:26
最緊要小心駛得萬年船。兩年後升中人口比今年多了~6000人。
即係多2000个band1生?
作者: 2jkidsfather    時間: 17-6-15 12:12

annielui 發表於 17-6-15 11:42
回覆 annielui 的帖子

你肯定已過哂關啦, 貢風騷.....
提醒別人,係我責任

作者: 2jkidsfather    時間: 17-6-15 12:38

Yanamami 發表於 17-6-15 12:12
即係多2000个band1生?
還要看人口分佈。

作者: BBKDWLAM    時間: 17-6-15 13:42     標題: 回覆樓主:

數字遊戲,要多2000個B1中學位先有用。

作者: annielui    時間: 17-6-15 14:05

嘩~ 唔想唸唔想理.......好恐怖

作者: annielui    時間: 17-6-15 14:06

我數最差.....唔好計唔好理唔好唸......

作者: BBKDWLAM    時間: 17-6-15 17:36

annielui 發表於 17-6-15 14:06

誤會出錯

作者: BBKDWLAM    時間: 17-6-15 17:36

誤會

誤會

作者: kxm    時間: 17-6-15 17:55

補不補習,操不操練,看自己小朋友的學習習慣,我女上課注意力比較集中,課堂有做筆記,課前課後不溫習,但有自主閱讀課外書的好習慣,中文課呈分從不溫習,但所有科目都能保持BAND 1A-B成績。基本上最TOP的幾個同學都沒補習。如果小朋友學習習慣不好,要家長看住做功課的小朋友,補習應該是有幫助的。我小朋友同我講,BAND 1尾-BAND 2的這個階段的小朋友競爭好大,基本上都補習及操卷。

作者: IYY    時間: 17-6-15 18:01

我覺得小學階段可以唔補習就唔好補習, 讓小朋友有一個平衡的學習生活比較重要。

而加操, 基本上去到呈分年, 學校都會自動加操, 其實已經夠。過度加操, 只有反效果。
作者: happy105    時間: 17-6-15 20:47

gracelam 發表於 17-6-15 08:46
有D小學好公開咁post幾多人入咩中學,咁咪計到大約幾多人入到band 1中學,然後自己打個8折,咁就最穩陣, ...

我地有直屬中學,一般六成人入返,band 1 to band 2頭都入到,所以想博外面啲學校就好難估

作者: gracelam    時間: 17-6-15 20:57

happy105 發表於 17-6-15 20:47
我地有直屬中學,一般六成人入返,band 1 to band 2頭都入到,所以想博外面啲學校就好難估
...

大部份有直屬中學就係冇呢個唔好處(可能有例外),所有升中資訊幾乎冇,除在最top嗰D同最尾嗰D,可以走到或被迫走之外,其他只有靠估,直屬真係有辣有辣。

作者: Honey    時間: 17-6-15 23:34     標題: 回覆樓主:

我大仔小六,除了小五去了功課班9個月,冇另外補習,佢keep住Band 1 仲考到直資中學。學校有每星期有加2堂增潤堂,其餘我哋只考試前3星期開始比啲練習佢做。

作者: annielui    時間: 17-6-16 09:32

kxm 發表於 17-6-15 17:55

補不補習,操不操練,看自己小朋友的學習習慣,我女上課注意力比較集中,課堂有做筆記 ...
我女上堂都專心,功課自己搞掂,原本我不太擔心,但現小四尾已經有不少同學仔加入補習大軍,所以信心有D動揺.其實補習我是千萬個不願意,平日返学已辛苦,星期六日梗係爭取机会去玩吓,唔係会癫...多謝妳意見,希望我女都可以如妳家小朋友般順利過渡吧!
作者: annielui    時間: 17-6-16 09:36

Honey 發表於 17-6-15 23:34
我大仔小六,除了小五去了功課班9個月,冇另外補習,佢keep住Band 1 仲考到直資中學。學校有每星期有加2堂 ...
多謝妳!希望我女既升中之旅都可以响冇壓力下順利過渡吧!
作者: annielui    時間: 17-6-16 09:42

IYY 發表於 17-6-15 18:01
我覺得小學階段可以唔補習就唔好補習, 讓小朋友有一個平衡的學習生活比較重要。

而加操, 基本上去到呈分年 ...
多謝妳意見呀~我都好想跟返現時温習模式,但又怕過份睇輕咗呈分既威力.....所以.....煩!!!!我地学校出名happy ...唔知会唔会加操呢?

作者: annielui    時間: 17-6-16 09:46

happy105 發表於 17-6-15 20:47
...
貢有直屬中學個心會定的既!
作者: topskyint    時間: 17-6-17 23:32

我是新手, 我想問怎樣知道自己既 band 係幾多.?
是否校內成績頭 30%就係 band 1 ?
如果我是在黃大仙區, 但住九龍城, 選九龍城區學校, 自己 band 會否因而改變?
作者: IYY    時間: 17-6-18 01:57

回覆 topskyint 的帖子

九龍城是強區。
例如, 小朋友在一間九龍城小學考級 60, 其全港排名屬 band 1, 可是在本區排名他卻是 band 2。

作者: patpat234    時間: 17-6-18 17:18     標題: 回覆樓主:

唔係個個小朋友都受到補習嘅壓力
我大仔初小時成績好差,級中下游,佢好怕寫中文字,當時已開始同佢講佢繼續係咁嘅成績,升中會有好多科目係中文,佢真係好驚好怕。去到小三果年成績突然好左,班頭三但全級仍然只係中間,去到p4又升dd, 去到p5上學期已經全級20/130,到呈分都keep到2x-3x, 最後順利入英中。

佢無補習,但算係叫有目標。

作者: topskyint    時間: 17-6-18 18:20

IYY 發表於 17-6-18 01:57

九龍城是強區。
Sorry.. 可能我寫得唔好..
我意思是如果我細路讀書在黃大仙區
但我本身住九龍城區, 我會prefer 選九龍城既中學
咁這樣跨區選, 會否影響 banding ?
而且, 想問個學生既 banding 是否學校會通知學生?

作者: littlelamlam    時間: 17-6-18 19:11

我同你都好似, 我女一直都係20名內(上次考12/160), 超愛閱讀, 佢都係無補習(只小四開始報左逢星期五數學專科班), 我係ftm一直自己跟, 但係黎緊升小五不期然緊張, 都有諗過比佢補習, 因為佢呢年競爭大個個同學都叻, 驚不進則退

不過佢而家回家做完功課就可以free睇書睇電視咁, 如果我要佢去補習吾一定肯, 又吾sure有幫助, 所以都仲係考慮緊

作者: IYY    時間: 17-6-19 00:23

其實如你用住址報校網, 九龍城就唔係跨區。
跌 band 通常是邊緣人, 如在黃大仙呈分排名是band 1C / 2A, 去到九龍城區變成 2A 機會較高, 但全港排名是不會變的。

學校會憑過往呈分成績推算學生是屬於那個 BAND, 當然不會百分百準確。

作者: annielui    時間: 17-6-19 10:18

patpat234 發表於 17-6-18 17:18
唔係個個小朋友都受到補習嘅壓力
我大仔初小時成績好差,級中下游,佢好怕寫中文字,當時已開始同佢講佢繼 ...
多謝妳留言呀~ 但想知道妳小朋友為什麼突然有貢大進步呢? 是成熟了識唸咗所以努力咗嗎?

作者: patpat234    時間: 17-6-19 10:26

annielui 發表於 17-6-19 10:18
多謝妳留言呀~ 但想知道妳小朋友為什麼突然有貢大進步呢? 是成熟了識唸咗所以努力咗嗎?
...

因為佢真係好怕好怕寫中文字
佢有自閉傾向,諗野怪怪的唔識轉彎,正正就係呢啲固執性格令佢目標非常清晰,就連本身有專注力不足都無助佢嘅大目標。

作者: annielui    時間: 17-6-19 10:26

littlelamlam 發表於 17-6-18 19:11
我同你都好似, 我女一直都係20名內(上次考12/160), 超愛閱讀, 佢都係無補習(只小四開始報左逢星期五數學專 ...
其實如果大部分同學keep住而家溫習模式, 20名內都唔太驚, 只係小五了, 其他同學仔一定會出盡百二分力,
如我地原地踏步.....恐怕band1都保不住...., 但又唔想為呈分去催谷.....所以先矛盾係呢

作者: annielui    時間: 17-6-19 10:34

patpat234 發表於 17-6-19 10:26
因為佢真係好怕好怕寫中文字
佢有自閉傾向,諗野怪怪的唔識轉彎,正正就係呢啲固執性格令佢目標非常清晰, ...
好值得鼓舞呀!!!! 佢肯定對自己有要求, 先可以不斷進步!!! 相信媽媽妳都下了不少苦功, 加油呀~

作者: 2jkidsfather    時間: 17-6-19 10:34

annielui 發表於 17-6-19 10:26
其實如果大部分同學keep住而家溫習模式, 20名內都唔太驚, 只係小五了, 其他同學仔一定會出盡百二分力,
如我 ...
谷咗先啦, 仲諗咁多。難道你想兩年後放榜時後悔今日冇谷嗎?
作者: annielui    時間: 17-6-19 10:57

2jkidsfather 發表於 17-6-19 10:34
谷咗先啦, 仲諗咁多。難道你想兩年後放榜時後悔今日冇谷嗎?
唔好貢啦~

作者: patpat234    時間: 17-6-19 12:55

如我 ...

其實呈分先谷谷唔切,就算係黑馬最多都係1,2個。
通常跑出嘅都係慢慢 慢慢進步,好小由中游一下子跑到去上游。

我細女都係今年呈分,暫時睇到都係頭十幾廿名掉下位置,4,5十名果啲上極都係廿幾三十幾。

細呢個更加無特別谷佢,之前都仲有哥哥啲試卷做下,一到五年級下學期,學校所有默書小測大測考試卷都唔會派返屋企。所以都係靠上堂同平時溫習。

作者: annielui    時間: 17-6-19 13:20

patpat234 發表於 17-6-19 12:55

其實呈分先谷谷唔切,就算係黑馬最多都係1,2個。

妳好,其實我女今年9月才小五,所以想問吓大家意見。我女正正是妳所誽的會跌的那一組別,不過好彩既係佢既狀態都算穩定,多多少少與我們不太給她壓力有關,所以期望佢

keep住一貫既表現,心理質素去考呈分,就算其他同學追上來也可保住b1吧~ 

多謝妳的意見,希望妳小朋友呈分順利!!!

作者: little_yolky    時間: 17-6-19 17:37

如我 ...
其實, 我反而覺得係呈分時, 阿爸、阿媽出盡九陰真經同玉女劍法至真。小朋友, 只需要保持心理質素同身體健康已經足夠。呈分試, 係家長功力既較量。
作者: little_yolky    時間: 17-6-19 17:39

littlelamlam 發表於 17-6-18 19:11
我同你都好似, 我女一直都係20名內(上次考12/160), 超愛閱讀, 佢都係無補習(只小四開始報左逢星期五數學專 ...
我唔理喇, 阿女已經千叮萬囑我記得同佢霸住數研個位, 佢話補咗先算喎。
作者: annielui    時間: 17-6-19 17:55

little_yolky 發表於 17-6-19 17:37
其實, 我反而覺得係呈分時, 阿爸、阿媽出盡九陰真經同玉女劍法至真。小朋友, 只需要保持心理質素同身體健康 ...

但我底子唔太好,又無練功,貢~點~算?

不過,父母幾出力都好,如果小朋友唔配合都是徒然,因為佢先係去考嗰個ma,

而且態度都好重要,如果學習態度唔好,上到好中學一樣無幸福

作者: little_yolky    時間: 17-6-20 09:33

annielui 發表於 17-6-19 17:55
但我底子唔太好,又無練功,貢~點~算?不過,父母幾出力都好,如果小朋友唔配合都是徒然,因為佢先係去考 ...
這個嘛..............小朋友配合、學習態度好, 我覺得係基本嘢嚟, 所以嘛..............
作者: optman88    時間: 17-6-20 09:55

我都係小 1-6 冇補習,其實都唔係點谷佢,keep 到 band 1,灣仔都算係幾好嘅小學。

其實如果小學靠谷,而唔培養佢嘅溫習方向,靠谷真係 short & Strong, 上到 band 1 A/B 嘅中學,會比較辛苦。加油。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5