教育王國

標題: 大奇蹟日 [打印本頁]

作者: wongkitty    時間: 17-6-11 18:31     標題: 大奇蹟日

請問係咪所有學校都係7月3日先公布叩門結果呢?
所以7月3日音樂會會再轉, 稱之為「大奇蹟 」日?

作者: se6b03    時間: 17-6-11 18:34

好似係73日先可以收取成功叩門學生既注冊證,但無講呢日之前是否可以提早通知叩門生已被取錄。

如果73日號之後又有人放位,咁83日又另一個叩門取錄公佈日?玩到幾時?

作者: Soundervolt    時間: 17-6-11 19:07

se6b03 發表於 17-6-11 18:34
好似係7月3日先可以收取成功叩門學生既注冊證,但無講呢日之前是否可以提早通知叩門生已被取錄。
如果7月3 ...

我見過搞到開咗學第二個星期。

作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-11 19:39     標題: 回覆樓主

官校都唔會等到3/7,6月尾已call家長
(舊年某官校經驗)

作者: kwokbobo    時間: 17-6-11 20:15

Charlotte_mom 發表於 17-6-11 19:39
官校都唔會等到3/7,6月尾已call家長
(舊年某官校經驗)

係咪往年都係咁架?要等到7月頭先可以收註冊証?還是今年先開始咁呢?但其實好多學校都開始左叩門面試, 唔係通常有結果就叫你兩三日內就要註冊的嗎?

作者: SaBB    時間: 17-6-11 21:33

wongkitty 發表於 17-6-11 18:31
...

一定不是學校都係7月3日先公佈叩門結果、有d已公布、有d下星期。例如瑪利諾神父係13號星期二公佈

作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-11 21:53     標題: 回覆樓主

其實好多都唔會等到3/7

作者: se6b03    時間: 17-6-11 22:08

但下面篇報導又講今年教育局有指引比學校,要3/7後先可以取錄叩門生。

https://m.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20170610/s00002/1497030878578
作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-11 22:23

se6b03 發表於 17-6-11 22:08
但下面篇報導又講今年教育局有指引比學校,要3/7後先可以取錄叩門生。

https://m.mingpao.com/pns/dailyne ...

其實成件事真係無聊,唔收派位証,咁出信但唔做註冊算唔算犯規?
完全唸唔明點解要等到3/7

作者: wongkitty    時間: 17-6-11 22:44

我睇新聞話天虹小學絕不偷步收生, 一定7月3日先公布叩門結果咁話

作者: cattz288    時間: 17-6-11 23:25

Charlotte_mom 發表於 17-6-11 22:23

其實成件事真係無聊,唔收派位証,咁出信但唔做註冊 ...

都唔係壞事既! 等大家諗清楚揀邊間, 唔駛跑幾轉!

作者: HK-MAN    時間: 17-6-11 23:35

wongkitty 發表於 17-6-11 18:31
...
大奇蹟,大部份人就係由呢日開始,再折磨多兩個月....結果都係一場空.
作者: 鈴少    時間: 17-6-12 00:16

HK-MAN 發表於 17-6-11 23:35
大奇蹟,大部份人就係由呢日開始,再折磨多兩個月....結果都係一場空.

聽聞小學會在7月3之前有溫馨提示或平安電話講好大幾會收子女叫留意注册當日電話,因睇返前幾年討論都會有咁做法

作者: 濼晴    時間: 17-6-12 00:36

鈴少 發表於 17-6-12 00:16

聽聞小學會在7月3之前有溫馨提示或平安電話講好大幾會收子女叫 ...

寧願電話通知
日等夜等 人都會癲

作者: isolg_ying    時間: 17-6-12 00:54

根本成個遊戲就玩死人,玩足一個學年都唔夠仲要玩埋個暑假,仲未計報自行前已經要睇定啲學校係點,玩足2年
作者: ekhc    時間: 17-6-12 07:53

isolg_ying 發表於 17-6-12 00:54
根本成個遊戲就玩死人,玩足一個學年都唔夠仲要玩埋個暑假,仲未計報自行前已經要睇定啲學校係點,玩足2年 ...

作者: HK-MAN    時間: 17-6-12 09:36

聽聞小學會在7月3之前有溫馨提示或平安電話講好大幾會收子女叫 ...
係,跟住有OFFER 既人就會開始放出手上原有的OFFER,音樂椅又再開始轉...仍在等OFFER的人,又再要苦等兩個月...
作者: retriever    時間: 17-6-12 09:49

Charlotte_mom 發表於 17-6-11 21:53
其實好多都唔會等到3/7

理論上, 教局要求某期限前仍然係教局分配, 期限後學位才可由學校分配.

期限前通知收生, 理論上是違規, 可俾人將軍.

作者: retriever    時間: 17-6-12 09:50

Charlotte_mom 發表於 17-6-11 22:23

其實成件事真係無聊,唔收派位証,咁出信但唔做註冊 ...

算!

作者: mcl203    時間: 17-6-12 09:54

好多小學7月3日前正式通知晒啦,只係依教育局指示,唔可以正式註冊,要等7月3日先辦手續。亦有D直情偷步註冊,收晒D文件以防走客。

作者: 靚媽1208    時間: 17-6-12 10:07     標題: 回覆樓主:

咁如果派果間小學,要30/6交雜費,否則當放棄學位,但同時已知叩門成功,咁仲使唔使交?

作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-12 10:47

retriever 發表於 17-6-12 09:50
算!

咁我好肯定咁講,官校都照犯規了

作者: HK-MAN    時間: 17-6-12 11:01

靚媽1208 發表於 17-6-12 10:07
咁如果派果間小學,要30/6交雜費,否則當放棄學位,但同時已知叩門成功,咁仲使唔使交?
...
叩門成功你會去取回註冊證,你唔係守規矩到7月3日正式通知先去取回註冊證掛..
作者: 靚媽1208    時間: 17-6-12 11:04

HK-MAN 發表於 17-6-12 11:01
叩門成功你會去取回註冊證,你唔係守規矩到7月3日正式通知先去取回註冊證掛.. ...

咁提早取回,即係可係3/7前係叩門學校度註冊?教育署允許?

作者: HK-MAN    時間: 17-6-12 11:07

靚媽1208 發表於 17-6-12 11:04
咁提早取回,即係可係3/7前係叩門學校度註冊?教育署允許?
早幾日攞定返屋企,7月4咪可以去攞去註冊囉. 你唔係打算6月30去交錢掛.
作者: se6b03    時間: 17-6-12 11:07

HK-MAN 發表於 17-6-12 11:01
叩門成功你會去取回註冊證,你唔係守規矩到7月3日正式通知先去取回註冊證掛.. ...

但中間有空檔期,如果太早向舊校取回注冊證,但又要到3/7先交注冊證比新校,中間空檔期太長會有危險,因為新校可能出爾反爾,到時反口話無出過offer。最好同一日做,一向舊校取回注冊證就第一時間交往新校。

作者: HK-MAN    時間: 17-6-12 11:11

se6b03 發表於 17-6-12 11:07
但中間有空檔期,如果太早向舊校取回注冊證,但又要到3/7先交注冊證比新校,中間空檔期太長會有危險,因為 ...
可以就梗係同日做,但要交錢搞咁多野,我寧原早幾日做.
作者: poodlema    時間: 17-6-12 14:27

我3-5號要工幹...如果因工幹要7月6號先可以注冊, 學校比嗎?
作者: jestella    時間: 17-6-12 14:36     標題: 回覆樓主:

因註冊咗私小,註冊證係我手上,咁叩門成功可否立即註冊?等咁耐,淨係用電話通知取錄,感覺好唔實在(emoji)

作者: cattz288    時間: 17-6-12 15:08

...

你唔交等如放棄, 咁不如拎走埋派位証喇!

作者: cattz288    時間: 17-6-12 15:09

jestella 發表於 17-6-12 14:36
因註冊咗私小,註冊證係我手上,咁叩門成功可否立即註冊?等咁耐,淨係用電話通知取錄,感覺好唔實在(emoji ...

佢肯收嗎?唔驚比人捉?

作者: se6b03    時間: 17-6-12 15:11

...

開張期票交住先,日期寫一星期後,如果成功叩門,就即刻截票。

作者: SingMom    時間: 17-6-12 20:40

mcl203 發表於 17-6-12 09:54
好多小學7月3日前正式通知晒啦,只係依教育局指示,唔可以正式註冊,要等7月3日先辦手續。亦有D直情偷步註 ...
...收晒D文件以防走客
作者: pig_mug    時間: 17-6-13 01:43     標題: 回覆樓主

係咪3/7 前學校唔可以收叩門注册?但我聽朋友講有間叩門要佢呢2日内交正本註册証。

作者: mandylam625    時間: 17-6-23 16:24     標題: 回覆樓主:

多唔多人要等到7月3日呀?!!!

作者: se6b03    時間: 17-6-23 16:26

mandylam625 發表於 17-6-23 16:24
多唔多人要等到7月3日呀?!!!

正常要等到3/7,新校先可以收注冊證,之前有學校提早收,被人舉報,最後教育局要叫停學校,學校被迫叫家長取回注冊證。

作者: hkpapa852    時間: 17-6-23 16:43

retriever 發表於 17-6-12 09:49
理論上, 教局要求某期限前仍然係教局分配, 期限後學位才可由學校分配.

期限前通知收生, 理論上是違規, 可 ...
EDB既學位分配只限於統一派位既學額, 叩門位EDB只會為學校定上限, 同設立在統一派位後才能收生呢個要求, 沒有強制要求何時公佈叩門收生名單.

EDB所謂既7月3日期限, 係統一派位完成註冊既時限. 理論上註冊証應該只能係7月3日以後先可發還俾家長去另一間官津小學註冊.

所以係7月3日前, 如果公佈叩門結果, 其實唔算違規. 但如果要求人地攞埋註冊証係7月3日或以前去為叩門位註冊, 就係違規.

作者: irisw    時間: 17-6-23 17:46     標題: 回覆樓主

叩門學校今日電話通知收咗,叫我七月四去註冊
咁我應該幾時去原有學校攞返註冊証好?

作者: sissysze    時間: 17-6-23 20:10

hkpapa852 發表於 17-6-23 16:43
EDB既學位分配只限於統一派位既學額, 叩門位EDB只會為學校定上限, 同設立在統一派位後才能收生呢個要求, 沒 ...

幾年前係6月中已收 offer 註冊埋 + 跟手同大抽獎嗰班一齊join 埋家長會。好肯定係6月20日前已攪掂哂全部嘢 .....

作者: yancandyan    時間: 17-6-23 22:49

sissysze 發表於 17-6-23 20:10
幾年前係6月中已收 offer 註冊埋 + 跟手同大抽獎嗰班一齊join 埋家長會。好肯定係6月20日前已攪掂哂全部嘢 ...

Can I know which school ?!

作者: cattz288    時間: 17-6-23 23:02

irisw 發表於 17-6-23 17:46
叩門學校今日電話通知收咗,叫我七月四去註冊
咁我應該幾時去原有學校攞返註冊証好?
...

好笑! d老師都要戰戰兢兢, 神神秘秘咁話唔好咁快去學校拎派位証住!

作者: isolg_ying    時間: 17-6-23 23:38

cattz288 發表於 17-6-23 23:02
好笑! d老師都要戰戰兢兢, 神神秘秘咁話唔好咁快去學校拎派位証住!

所以真係玩死家長兼玩死老師

作者: castle100    時間: 17-6-26 08:43

有D學校教埋你拎注冊證時千萬不要講邊間邊間收左你.!所以冇人會講去左邊間.投訴都冇用!
作者: ludamom    時間: 17-7-3 10:17

唔知學校開始CALL 未?...

作者: iamiris    時間: 17-7-3 10:42

ludamom 發表於 17-7-3 10:17
唔知學校開始CALL 未?...

朋友今朝收到call,叩到第一志願,good luck everyone

作者: very_excited    時間: 17-7-3 10:43

回覆 iamiris 的帖子

你叩到邊間呀?
作者: iamiris    時間: 17-7-3 10:52

very_excited 發表於 17-7-3 10:43

你叩到邊間呀?

不是我,net 16 b1 學校

作者: yucheung    時間: 17-7-3 10:54

cattz288 發表於 17-6-23 23:02

下,我叩到果間反而叩我快D拎返註冊證,唔好等到7月3日先去拎,所以佢一收,我已經拎返註冊證。

作者: cherrieshum    時間: 17-7-3 11:04

iamiris 發表於 17-7-3 10:42
朋友今朝收到call,叩到第一志願,good luck everyone

作者: very_excited    時間: 17-7-3 11:06

作者: cattz288    時間: 17-7-3 12:10

iamiris 發表於 17-7-3 10:42

我fd都係!set左今日放扣門榜都有好處, 唔駛fd走幾轉, 因為有幾間都扣到!!

作者: choikiuma    時間: 17-7-3 12:48

The musical chair just started to turn, I received two calls today!
作者: Chujai    時間: 17-7-3 12:59

choikiuma 發表於 17-7-3 12:48
The musical chair just started to turn, I received two calls today!

希望如此

作者: kiukiu1016    時間: 17-7-3 13:19     標題: 回覆樓主

仲等緊

作者: wingFT9    時間: 17-7-3 13:27     標題: 回覆樓主:

請問如果今日冇收到電話,係咪冇機會喇
大奇蹟日只得今日?

作者: cattz288    時間: 17-7-3 13:27

wingFT9 發表於 17-7-3 13:27
請問如果今日冇收到電話,係咪冇機會喇

no! 今日先開始咋!

作者: ludamom    時間: 17-7-3 13:30

仲等緊 x2
作者: babytt2    時間: 17-7-3 13:34     標題: 回覆樓主:

加油,到9月頭還有機會

作者: cherrieshum    時間: 17-7-3 13:36

恭喜!可否透露是哪些學校?
作者: cherrieshum    時間: 17-7-3 13:42

kiukiu1016 發表於 17-7-3 13:19
仲等緊
我也希望能等到!!
作者: choikiuma    時間: 17-7-3 14:11

cherrieshum 發表於 17-7-3 13:42
我也希望能等到!!

是32網的基道和羅裕積,只是自己心儀的還未有消息

作者: cherrieshum    時間: 17-7-3 14:21

我有朋友正在苦惱,到底選羅裕積還是聖紀文,請問羅裕積升中派位好不好?
作者: choikiuma    時間: 17-7-3 15:36

回覆 cherrieshum 的帖子

Sorry. I don't know much about. I just put it in the second tier level.

作者: wynnlitheboo    時間: 17-7-3 16:09

回覆 choikiuma 的帖子

woo,叩協和收左已經好好啦
作者: baby_yee    時間: 17-7-3 16:27

ludamom 發表於 17-7-3 13:30
仲等緊 x2

我都等緊,好想喊

作者: bbcmp    時間: 17-7-3 16:40

baby_yee 發表於 17-7-3 16:27
我都等緊,好想喊
我都等緊,好想喊x 2
作者: ludamom    時間: 17-7-3 16:41

其實已經捱左成個月, 期間冇唒心機, 日日皮笑肉不笑..
日日扮冇野, 明白可能要有最壞打算, 都要move on, 就係成日想有奇蹟
番工集中唔到精神, 學校D 媽媽GROUP真係唔想再睇, 再覆, 今日呢個去註冊門口開心影相留念, 呢日又選書包又盛..
呢D野冇謂同朋友老公講, 佢地的安慰說話自己都諗到. 直頭費事講, 自己"梗"哂仲清靜...
作者: kiukiu1016    時間: 17-7-3 16:50     標題: 回覆樓主

無希望啦

作者: wynnlitheboo    時間: 17-7-3 17:04

回覆 ludamom 的帖子

same here
作者: target4    時間: 17-7-3 17:07     標題: 回覆樓主

正面些,小朋友會感受到

作者: lgm82    時間: 17-7-3 17:07     標題: 回覆樓主

作者: Irischungoi    時間: 17-7-3 17:25

我都未等到,又-日了
作者: isolg_ying    時間: 17-7-3 17:28

bbcmp 發表於 17-7-3 16:40
我都等緊,好想喊x 2

我今日已經喊左幾次

作者: lgm82    時間: 17-7-3 17:30

作者: isolg_ying    時間: 17-7-3 17:38

lgm82 發表於 17-7-3 17:30
唔好放棄,唔好灰心,有D學校明天和後天先注冊的,還有希望!尼條路真的唔易行,大家都好辛苦
...

幾次嘅希望都落空,我只係心儀一間所以更加失落,唔係好敢再抱任何希望,畢竟今年咁多人,寧願當已經玩完,好過又再失望,叠埋心水星期六去派到果間買書。。。

作者: cherrieshum    時間: 17-7-3 17:38

作者: wingFT9    時間: 17-7-3 17:48

isolg_ying 發表於 17-7-3 17:28
我今日已經喊左幾次

我今日返工都喊咗幾次。。都應該要接受事實了

作者: kiukiu1016    時間: 17-7-3 17:50     標題: 回覆樓主

今日最後一間公佈,無收到電話。。。
好想喊。係小朋友面前仲要扮無野

作者: jojochau0614    時間: 17-7-3 17:52

有希望,又一次失望,音樂椅俾一次輪到我坐可以嗎
作者: baby_yee    時間: 17-7-3 17:53     標題: 回覆樓主:

見到身邊d同學陸續收call, 都咪話唔灰

作者: isolg_ying    時間: 17-7-3 17:53

wingFT9 發表於 17-7-3 17:48
我今日返工都喊咗幾次。。都應該要求接受事實了

接受左現實唔好再痛苦

作者: isolg_ying    時間: 17-7-3 17:55

baby_yee 發表於 17-7-3 17:53
見到身邊d同學陸續收call, 都咪話唔灰

無錯,尤其係咁見人講有幾個offer喺手,自己一個都冇,點可能唔灰

作者: se6b03    時間: 17-7-3 17:59

isolg_ying 發表於 17-7-3 17:55
無錯,尤其係咁見人講有幾個offer喺手,自己一個都冇,點可能唔灰

人地有幾個offer係手,但最終都只會讀一個,即係之後仲有位放出黎。

作者: isolg_ying    時間: 17-7-3 18:02

se6b03 發表於 17-7-3 17:59
人地有幾個offer係手,但最終都只會讀一個,即係之後仲有位放出黎。

係可以咁講,但唔會係我心儀果間,因為校長都講有人放位嘅機會微乎其微

作者: GGGGG_B    時間: 17-7-3 18:11     標題: 回覆樓主:

等緊奇蹟日的出現(emoji)(emoji)(emoji)

作者: HK-MAN    時間: 17-7-3 18:13

se6b03 發表於 17-7-3 17:59
音樂椅今日係一個大轉動...黎緊既轉勳都好輕微...
另外今日有人叩到1線,會放2線...過幾日2線既OFFER放出黎...有啲家長呢刻比2線學校佢仍然不滿的...

作者: fibileung    時間: 17-7-3 18:15

如3/7前學校已通知是waiting list, 但今天還未收到電話, 是否已經沒有機會?
作者: HK-MAN    時間: 17-7-3 18:20

fibileung 發表於 17-7-3 18:15
如3/7前學校已通知是waiting list, 但今天還未收到電話, 是否已經沒有機會?
WAITING 意思係話3/7公佈既冇你份..之後有人放就開始派WAITING 既人..
作者: fibileung    時間: 17-7-3 18:44

HK-MAN 發表於 17-7-3 18:20
WAITING 意思係話3/7公佈既冇你份..之後有人放就開始派WAITING 既人..

聽你咁講,我好似還有少少希望(emoji)

作者: HK-MAN    時間: 17-7-3 18:51

fibileung 發表於 17-7-3 18:44
聽你咁講,我好似還有少少希望(emoji)
當然有希望,有隊排總好過冇,祝福你成功! ..不過OFFER往往係你做晒校服,買晒書,交埋校巴錢先出現...
作者: fibileung    時間: 17-7-3 18:55

HK-MAN 發表於 17-7-3 18:51
當然有希望,有隊排總好過冇,祝福你成功! ..不過OFFER往往係你做晒校服,買晒書,交埋校巴錢先出現... ...

我派到果間寶校,10/6已經叫家長買書、校服,我當時無買,諗住叩唔到先自己喺出面買,咁其實我最遲可以幾時買呢?

作者: HK-MAN    時間: 17-7-3 18:59

fibileung 發表於 17-7-3 18:55
我派到果間寶校,10/6已經叫家長買書、校服,我當時無買,諗住叩唔到先自己喺出面買,咁其實我最遲可以幾 ...
開學前買就得啦!
你派咗去寶校,咁衷心祝福你搵到間好啲啦!

作者: isolg_ying    時間: 17-7-3 19:31

HK-MAN 發表於 17-7-3 18:51
當然有希望,有隊排總好過冇,祝福你成功! ..不過OFFER往往係你做晒校服,買晒書,交埋校巴錢先出現... ...

我真係有諗過,以我嘅經驗,如果買晒書同校服,就會有好消息,我真係有一刻想即刻衝去買齊晒先,但諗落咁諗好白痴

作者: aptt    時間: 17-7-3 20:03

congratulations

作者: Ricky1686    時間: 17-7-3 20:16

為人父母祝福大家未到最後也不要放棄.

作者: lamwinnie    時間: 17-7-3 20:38

bbcmp 發表於 17-7-3 16:40
我都等緊,好想喊x 2

我都仲等緊 x 3 , 希望真係可以有奇蹟出現

作者: hha    時間: 17-7-3 20:46     標題: 回覆樓主

仲有好多神津仲玩緊扣門,呢d學校一出offer, 會有一批一線直私津放,然後音樂椅又繼續轉。

作者: Lu324    時間: 17-7-3 21:15

isolg_ying 發表於 17-7-3 19:31
我真係有諗過,以我嘅經驗,如果買晒書同校服,就會有好消息,我真係有一刻想即刻衝去買齊晒先,但諗落咁 ...

我曾經閃過同你一樣低b既諗法

作者: smallchristy    時間: 17-7-3 21:59     標題: 回覆樓主:

今日真的是大奇蹟日,我收到了3間offer, 明天就會放番2間出去,希望音樂椅能轉快啲轉到大家身上

作者: 春暉心    時間: 17-7-3 21:59

isolg_ying 發表於 17-7-3 19:31
我真係有諗過,以我嘅經驗,如果買晒書同校服,就會有好消息,我真係有一刻想即刻衝去買齊晒先,但諗落咁 ...
如果可以,我聽日就去交錢買

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5