教育王國

標題: Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費? [打印本頁]

作者: BK999    時間: 17-6-10 23:34     標題: Band 1 中二成績包尾,去外國讀書等於浪費?

阿仔性格hea,  对讀書無興趣,但我安排補習,佢都会去上堂,無反抗。F1已repeat了一年,F2上學期差,都睇埋今次下學期先知,是否逢二進一,我每年都為升班而煩惱。

有朋友提議去外國讀書,但老公老思想,總係話香港讀成咁差,用錢去外國,必定浪費金錢,你地点睇?

阿仔喜歡參加校內校外活動,如義工,玩結他,入攝影会拍攝及剪片,學生会活動..... 係咪係外國學校比較多D机会比作學生發展这方面份潛能而不需死讀書?

作者: samsam123321    時間: 17-6-10 23:47

其實如果唔係target 神科,去IS/外國係好事,跟本那些考試無必要。反正係外國個個都入到大學。
作者: BK999    時間: 17-6-10 23:52

samsam123321 發表於 17-6-10 23:47
其實如果唔係target 神科,去IS/外國係好事,跟本那些考試無必要。反正係外國個個都入到大學。 ...

咁去澳洲或加大拿好嗎?幾時去好? 有冇男校推介? 費用如何?

作者: BK999    時間: 17-6-10 23:53

samsam123321 發表於 17-6-10 23:47
其實如果唔係target 神科,去IS/外國係好事,跟本那些考試無必要。反正係外國個個都入到大學。 ...

咁去澳洲或加大拿好嗎?幾時去好? 有冇男校推介? 費用如何?

作者: samsam123321    時間: 17-6-11 00:11

.....
作者: BK999    時間: 17-6-11 00:17

samsam123321 發表於 17-6-11 00:11
如果錢唔係問題,boarding school 最好。自己找升學顧問。貴就肯定。

錢一定係問題.  在港讀直資學校再加上補習,已經幾吃力,如果去外国係唯一出路,我只好捱多幾年!

作者: noel2010    時間: 17-6-11 00:23

如果不努力,Hea 住做人,去外國未必個個都讀到大學。只是香港教育唔合適孩子性格,外國較啓發性學習,多鼓勵學生。
作者: BK999    時間: 17-6-11 00:37

noel2010 發表於 17-6-11 00:23
如果不努力,Hea 住做人,去外國未必個個都讀到大學。只是香港教育唔合適孩子性格,外國較啓發性學習,多鼓 ...

其實我自己都唔知点樣去形容個仔,話hea, ,但佢肯去補習,係屋企唔睇TV 或打机,喜歡玩結他,自彈自唱,上網睇下波或煮嘢食....只係对讀書無興趣,學校程度对佢來說係難達標,我曾要求轉校,但佢反應強烈,所以唔想傷感情。

作者: brother4    時間: 17-6-11 01:18     標題: 回覆樓主:

同亞大一樣,佢中文中學考全級尾尾,曾想佢留學,不肯去,如去就選英,因較嚴,但有恐襲及不平。。。早去可玩愛丁堡計劃,平時學校有很多活動 ,讀書靠自己努力。。

作者: 亮燈    時間: 17-6-11 07:02

BK999 發表於 17-6-10 23:34
阿仔性格hea,  对讀書無興趣,但我安排補習,佢都会去上堂,無反抗。F1已repeat了一年,F2上學期差,都睇埋 ...

情況同阿細一樣,係香港有補習,但唔入腦,因有讀寫障礙,所有主科唔合格,中一留班,依家係英國讀中二,冇補習,大部份科目合格,讀得開心,兩老亦唔使勞氣。

作者: BK999    時間: 17-6-11 09:59

亮燈 發表於 17-6-11 07:02

情況同阿細一樣,係香港有補習,但唔入腦,因有讀寫障礙,所有 ...

可否分享吓英國的學校和費用?

作者: 亮燈    時間: 17-6-11 11:56

BK999 發表於 17-6-11 09:59
可否分享吓英國的學校和費用?

阿細去左北愛讀中二,學費約£61XX/term,一年總費用約$23-25萬。

作者: BK999    時間: 17-6-11 11:58

亮燈 發表於 17-6-11 11:56

阿細去左北愛讀中二,學費約£61XX/term,一年總費用約$23-25 ...

有冇學校名? 一年4個term 已包宿?

作者: 亮燈    時間: 17-6-11 12:08

BK999 發表於 17-6-11 11:58
有冇學校名? 一年4個term 已包宿?

check pm

作者: kls12    時間: 17-6-11 13:20

BK999 發表於 17-6-10 23:34
阿仔性格hea,  对讀書無興趣,但我安排補習,佢都会去上堂,無反抗。F1已repeat了一年,F2上學期差,都睇埋 ...

成績不好,轉個環境未嘗不可.
個案一:
個仔成績不好,父母願意供養他到外國讀書,但他不肯。DSE留班,畢業後不想工作,現在有關救護課程,有些後悔。
個案二:
個仔不是讀書材料,過了紐西蘭讀中學,現在澳洲讀大學,讀有關設計課程。在香港是沒可能的事。

作者: BK999    時間: 17-6-11 17:34

kls12 發表於 17-6-11 13:20
成績不好,轉個環境未嘗不可.
個案一:
個仔成績不好,父母願意供養他到外國讀書,但他不肯。DSE留班,畢 ...

其實都幾煩惱,都唔知怎樣先叫選擇正確,又唔想錯過黃金机会,有冇家長可以告知, 成績差的中學生,唔想考校外試,幾時出国最好?

作者: noel2010    時間: 17-6-11 18:19

BK999 發表於 17-6-11 17:34
其實都幾煩惱,都唔知怎樣先叫選擇正確,又唔想錯過黃金机会,有冇家長可以告知, 成績差的中學生,唔想考 ...
你去任何國家讀,都應該有校外試或英文要考,除非你手上已有一定公開試成績或學校成績表很高分。未决定去不去讀前,去一些展覽或上agent 了解一下經濟及學校程度的可行性先。
作者: BK999    時間: 17-6-11 18:22

noel2010 發表於 17-6-11 18:19
你去任何國家讀,都應該有校外試或英文要考,除非你手上已有一定公開試成績或學校成績表很高分。未决定去不 ...

明白

作者: Flying-Man    時間: 17-6-11 18:30

回覆 BK999 的帖子

BK999,

我仔亦是HEA的,現中一,由細到依家都討厭中文科,睇中文還可以,要佢寫就慘,留港都唔知可唔可以升中二! 佢英文科成績比較好,唔使點溫,其他科就比中文好DD。

我同老公都已決定今年送佢去加拿大讀G8,浪唔浪費我地都唔知,但叫盡我地所能,亦叫比個機會個仔試吓唔同既學習環境,希望佢揾到自己既興趣同方向。

一年時間! 我地同個仔講只畀一年機會佢,去到仍是HEA讀就要佢返來,我地真係無咁多錢畀佢浪費!

作者: kls12    時間: 17-6-11 18:43

其實都幾煩惱,都唔知怎樣先叫選擇正確,又唔想錯過黃金机会,有冇家長可以告知, 成績差的中學生,唔想考 ...

其實,大前題是他願意過去嗎?紐西蘭讀公校,北愛及加拿大有些boarding school, 都有些合適程度不是太高的學生,及洗費相信不是太高。

作者: BK999    時間: 17-6-11 20:20

Flying-Man 發表於 17-6-11 18:30

BK999,

我打算拖得一年比少一年學費,睇定D先,如果順利升級就再等,以前D人去外國讀 4-5年,現在D细路越來越早過去,真係好重負擔呢!

作者: BK999    時間: 17-6-11 20:22

kls12 發表於 17-6-11 18:43
其實,大前題是他願意過去嗎?紐西蘭讀公校,北愛及加拿大有些boarding school, 都有些合適程度不是太高的 ...

請問完成high school 可否轉番HK入U

作者: DKmum    時間: 17-6-11 20:53

BK999 發表於 17-6-11 20:22

可透過non jupas 申請香港嘅大學!

作者: BK999    時間: 17-6-11 21:43

DKmum 發表於 17-6-11 20:53
可透過non jupas 申請香港嘅大學!

Thanks

作者: noel2010    時間: 17-6-11 22:02

BK999 發表於 17-6-11 20:20
我打算拖得一年比少一年學費,睇定D先,如果順利升級就再等,以前D人去外國讀 4-5年,現在D细路越來越早過 ...
早去讀是想考GCSE 吧,因為如果考DSE,成績不好,亦難入U,不考DSE改考A Level 就浪費多一兩年時間。
作者: kls12    時間: 17-6-11 23:18

BK999 發表於 17-6-11 20:22

當然可以。若你有去大學的講座,大部分人的問題都和non jupas有關。是否回港讀大學,還要看是那年去英國讀中學,因香港的大學是四年制,有機會是讀多一年。

作者: samsam123321    時間: 17-6-11 23:49

.......
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-6-12 18:24

BAFS、Econ、Eng Lit 呢個組合。7 科裡面有 3 科數理,3 年來嘅痛苦一篇文章都寫唔曬。勉強讀完中學,好彩入到英國大學,我讀語言學,我讀得超級輕鬆,24 個小時嘅法文課程我就已經由零變到 GCSE 水平,法文考試 2 個鐘頭,我 45 分鐘就做完。我仲努力咗好多,讀咗咁耐書都冇試過自動自覺溫書。
如果我早過去讀 GCSE,然後 A Levels 讀 Accounting (BAFS 中五程度) 同埋兩個語言,3 條 A 對我來講唔成問題。我父母都唔洗日日勞氣叫我溫書,我都唔洗咁多年除咗讀書補習就唔出街,星期六日補習朝 8 晚 8。
作者: BK999    時間: 17-6-12 18:27

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 18:24
BAFS、Econ、Eng Lit 呢個組合。7 科裡面有 3 科數理,3 年來嘅痛苦一篇文章都寫唔曬。勉強讀完中學,好彩 ...

你好生性,量畢業了?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-6-12 18:51

剛剛 5 月考完試,宜家 Year 1。講真,如果唔係屋企支持唔到咁多年,我早就要求父母俾我去。
12 年黎我一家人好多次都係因為學校而犧牲好多,小學就每個星期都默書測驗冇得去街,中學就日日補習,一個月閒閒地補習費都兩三千。老師、父母、同輩同埋自己俾自己嘅壓力集於一身,成績就一直都冇起色,同父母關係都差。果種讀到絕望麻木嘅感覺,記憶猶新,好恐怖。
宜家我讀書生活兼得,唔洗再熬夜,唔洗朝 8 晚 8,同父母關係好咗好多。

作者: noel2010    時間: 17-6-12 19:19

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 18:51

剛剛 5 月考完試,宜家 Year 1。講真,如果唔係屋企支持唔到咁多年,我早就要求父母俾 ...
其實你在香港肯讀肯補習,已經不是一個hea 的青年,只是香港課程不適合你而讀不上,而且女孩子會著緊自已的表現。
作者: 亮燈    時間: 17-6-12 20:31

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 18:51

剛剛 5 月考完試,宜家 Year 1。講真,如果唔係屋企支持唔到咁多年,我早就要求父母俾 ...

你講出我一家人既心聲,依家我兩老、兩仔都覺得輕鬆左好多,反而我叫兩仔溫晒書得閒要去玩,輕鬆下。以前係香港絕對唔敢叫佢地去玩,一家四口都好慘。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-6-12 20:41

回覆 noel2010 的帖子

最慘係我兩老覺得我咩都唔洗做都讀唔到書,簡直廢青。
12 年讀書先發覺如果我生在另一個國家,我可能成就更大。要用數理科成績去報文科課程,對我呢類人係惡夢。

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-6-12 20:42

回覆 亮燈 的帖子

我阿媽都有講話「Easter 日日困住自己,不如出去行下啦」,換著以前,我行去間房都係死罪。
作者: 亮燈    時間: 17-6-12 20:48

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 20:42
回覆 亮燈 的帖子

我阿媽都有講話「Easter 日日困住自己,不如出去行下啦」,換著以前,我行去間房都係死 ...

唉!真係諗起都驚,又覺得好無謂。依家大家都開心,壓力細左好多。

作者: noel2010    時間: 17-6-12 20:58

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 20:41
回覆 noel2010 的帖子

最慘係我兩老覺得我咩都唔洗做都讀唔到書,簡直廢青。
我仔自少都不肯溫習不願做功課,所以從未補習,考試前一晩仍不用要知明天考甚麼,所以小學一直安排訓練及比賽給他。到Form 1 & 2,從未見過他有拿過書出來,但英中成績全班考一,二,所以我都沒有逼他讀書。但知道這樣不會在港入U,高中沒有可能不付出,倒不如送他出國。我們早知就早安排好了。
作者: Cko    時間: 17-6-18 12:07

回覆 亮燈 的帖子

亮燈: 可否pm 分享吓英國的學校名? 另一年費用已包生活費? Thanks.
作者: 亮燈    時間: 17-6-18 13:47

Cko 發表於 17-6-18 12:07
回覆 亮燈 的帖子

亮燈: 可否pm 分享吓英國的學校名? 另一年費用已包生活費? Thanks. ...

Check PM

作者: ngchunyeemama    時間: 17-6-19 15:18

so my daughter requested to study aboard (similar case as yours) in London.  we just arranged this in May only, and she will leave in the end of July - so sad and so missing.   but no choice
although I will be feel good if she can stay in HK, however how can she continue her study in HK (year by year).   she got promoted from form 1 to form 2 (luckily),   form 2 to form 3 (may not that lucky again), how about coming years ..

作者: SimplyVoice    時間: 17-6-19 15:30

作者: sweetbaby13    時間: 17-6-19 18:25

If you can afford it, definitely worth a try! Or you can just try out the summer programme to see if he likes it or not!

My parents sent me to Canada during F.1 & F.2 summer. I love it so much and my English has improved dramatically (from 130/200 to 2/200)! Since then I love English so much. Then I finished my HKCEE and went study abroad. Now I speak native-like English

I am thankful that my parents made a decision and let me try different things in Canada. Now I ll just do the same for two of my girls. I plan to let them stay in HK until junior high, then I will send them to Canada for highschool & college.
作者: 梁媽媽    時間: 17-6-20 08:59

好明白你所講, 我個時亞女在香港讀書, 我地連晚飯的時間都盡量簡約, 因為完全唔夠時間用,
唔好話星期六, 日去玩番日, 連晚上落街食下大家樂都要快快食完就回家, 仲有好多溫習要做,
當時真係迫到大人 / 細路都辛苦, 感覺是無路可行。

仲有個個月補習都唔平, 科科都要補, 該科唔差的要補住, 以免退步; 該科唔掂的更加要補, 頂硬上。

亞女去左英國之後, 我地反為覺得洗費少左, 平時佢補習, mtr 搭黎搭去都唔平, 去左外國, 完全唔補習, 佢省左好多交通時間, 全力自己溫, 重過新生, 佢覺得簡單的生活: 宿舍--> 學校 --> 宿舍, 好適合佢, 成班學生一起住, 有飲有食, 夜晚煮個公仔面已好好味, 有時一條糖大家分下又好開心.... 。

送左亞女出國後, 唔駛比晒D 錢補習班/ 興趣班/ 交通.... 我仲有錢剩。
見我女讀書自發, 自己緊張溫書, 獨立性高, 個心又掛住父母.... 送亞女出國, 呢個可說是人生一大成功的決定。

作者: 亮燈    時間: 17-6-20 11:32

梁媽媽 發表於 17-6-20 08:59
好明白你所講, 我個時亞女在香港讀書, 我地連晚飯的時間都盡量簡約, 因為完全唔夠時間用,
唔好話星期六,  ...

完全同意,全家都輕鬆左、開心左、時間變相多左。

作者: SimplyVoice    時間: 17-6-20 12:00

作者: BK999    時間: 17-6-25 20:42

Flying-Man 發表於 17-6-11 18:30

BK999,

但点能選加拿大?太多華人的地方,係好事嗎? 請分享!

作者: Flying-Man    時間: 17-6-26 23:11

BK999,

因我比較過加拿大 PUBLIC SCHOOL 學費比較平,VANCOUVER 天氣比較好,可以熱又可落雪 (今年落咗好多雪),課程同我仔女香港直資學校差多,容易適應。

多華人是真的,所以我安掛仔女住 HOMESTAY ,同外國人 (ENGLISH SPEAKING) 生活,學好 D 英文。學校識中國人 (講普通話)﹑韓國人(講英文/韓文)﹑英國人(講 NATIVE 英文)﹑法國人 (講英文/法文)﹑香港人等都好普遍。各樣語言同文化都接觸下又唔錯呀!

作者: Flying-Man    時間: 17-6-26 23:12

回覆 Flying-Man 的帖子

*差唔多

作者: BK999    時間: 17-6-26 23:29

Flying-Man 發表於 17-6-26 23:11

BK999,

學費一年要多少錢,可否分享學校名作參考?

作者: Flying-Man    時間: 17-6-26 23:49

PMed

作者: YanYan0116    時間: 17-6-27 14:49

1998Ruby1998 發表於 17-6-12 18:24
BAFS、Econ、Eng Lit 呢個組合。7 科裡面有 3 科數理,3 年來嘅痛苦一篇文章都寫唔曬。勉強讀完中學,好彩 ...
你好,

請問未過英國之前, 你係香港有無考其它國際試?

我情況係咁的, 我個女今年9月升中五, 如果她升唔到本地的大學, 我想她去英國讀.

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-6-27 23:33

回覆 YanYan0116 的帖子

冇,我直接用 DSE+IELTS 報。
你預期香港升學有幾多成把握?

作者: 一家三口    時間: 17-6-28 08:45

YanYan0116 發表於 17-6-27 14:49
你好,

有否想過明年去英國讀A level, 用A level 成績 會容易 入大學呀?
請指教

作者: 123BB    時間: 17-6-28 14:35

其實好多例子都係升高中先開始知道要讀書, 可以由包尾都入到大學, 所以中一二就睇死佢地讀唔到書係唔係太早呢?
作者: BK999    時間: 17-6-28 17:19

123BB 發表於 17-6-28 14:35
其實好多例子都係升高中先開始知道要讀書, 可以由包尾都入到大學, 所以中一二就睇死佢地讀唔到書係唔係太早 ...

一個人在外地,書讀唔成都係金錢損失,我只怕他學壞。

作者: jollyma    時間: 17-6-29 20:02

咁又唔可以咁講既,你冇當年既基礎,又點會有今日既應付自如,我覺得有時條路係咁行,冇話值唔值,可能係天註定,點講都有得著。

作者: YanYan0116    時間: 17-7-3 15:31

1998Ruby1998 發表於 17-6-27 23:33

你預期香港升學有幾多成把握?

因為未同學校傾過, 所以我唔肯定機會是多少,
我估係一半一半.
亞女水準好唔穩定.

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-7-3 21:54

要睇下佢將來想讀咩,定係冇所謂,入到是但一間大學是但一科。不過佢冇頭緒係正常,唔係個個都可以一早搵到方向,不過應該有一 d 職業/科目 佢一定唔會做/讀,刪除呢 d 選項,收窄範圍,應該會容易少少。
又或者考慮報下出面 d 補習社 mock exam,雖然係未必準,但係知道自己起碼能夠攞到幾多分。

作者: YanYan0116    時間: 17-7-4 14:55

1998Ruby1998 發表於 17-7-3 21:54

要睇下佢將來想讀咩,定係冇所謂,入到是但一間大學是但一科。不過佢冇頭緒係正常 ...

你講得啱呀.

之前亞女真係沒想過,
我提佢要想下, 佢話多數都係想讀音樂同英文.

謝譏你呀.

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-7-4 15:22

讀音樂好講求大學朵,而且應該唔止要學業方面有成就,女女睇過英美加澳港等大學網頁上寫嘅要求嗎?至於英文,會想讀 English Language 定 English Literature,大學讀 Eng Lit 通常要求學生中學修讀 Eng Lit 並有 A 級水平(5 或以上)。
又或者再考慮下,以自己目前修讀嘅科目,有 d 咩科係可以報讀,咩科唔得。

作者: YanYan0116    時間: 17-7-6 12:10

1998Ruby1998 發表於 17-7-4 15:22

讀音樂好講求大學朵,而且應該唔止要學業方面有成就,女女睇過英美加澳港等大學網 ...
我又想問下, 係英國讀營養學, 難唔難入.

作者: 一家三口    時間: 17-7-6 12:24

YanYan0116 發表於 17-7-6 12:10
我又想問下, 係英國讀營養學, 難唔難入.

https://www.thecompleteuniversityguide.co.uk/league-tables/rankings#allSubjects

睇吓有無用

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-7-6 14:18

Food Science 好大學都要求至少 ABB(544-554),當中要有兩科係數學或者理科。其他大學我就唔係咁建議讀。
作者: YanYan0116    時間: 17-7-6 15:28

兩位, 唔該哂.
作者: ricetaster    時間: 17-7-6 16:56

1998Ruby1998 發表於 17-7-6 14:18

Food Science 好大學都要求至少 ABB(544-554),當中要有兩科係數學或者理科。其 ...

澳州 UQ, UNSW 都有 Food Science 及幾出名。

作者: BK999    時間: 17-7-6 18:56

1998Ruby1998 發表於 17-7-6 14:18

Food Science 好大學都要求至少 ABB(544-554),當中要有兩科係數學或者理科。其 ...

我仔仔讀書唔得,暫時仲未有方向感,香港band 1學校,成績band 3. 想轉校又冇回音,想去外國,阿仔又未ready. 所以我也好困局,year 10去是否遲?入大學有mud 科比較易掌握呢?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-7-6 19:06

阿仔未 ready 嘅意思係佢唔願意去?定係你覺得佢一個人係外國讀書,未懂得自律同自理?
It's never late to change. 至於大學有咩科容易掌握,要視乎你仔仔修讀咩選修科、興趣、出路 possibility。唔一定要有明確嘅出路,因為唔係個個年輕人都咁好彩,有一個認定嘅目標,迷茫係正常。但係總有一 d 科目仔仔係知道自己一定冇可能做到、冇興趣,從而收窄範圍。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5