教育王國

標題: 大角咀天主教(舊大天) vs 九龍灣st Joseph [打印本頁]

作者: 兔兔媽咪    時間: 17-6-4 09:13     標題: 大角咀天主教(舊大天) vs 九龍灣st Joseph

沒經濟壓力,沒弟妹跟尾。請問點㨂

作者: Small_i    時間: 17-6-4 09:16     標題: 回覆樓主:

st joseph

作者: 兔兔媽咪    時間: 17-6-4 18:32

Small_i 發表於 17-6-4 09:16
st joseph

請問點解

作者: babaxmama    時間: 17-6-4 18:37     標題: 回覆樓主:

論小學好似st joe好過大天,但升中網又好似大天個網靚d
視乎有沒有信心小朋友可以在st joe升中考上好中學。

作者: Marco2010    時間: 17-6-5 00:07

兔兔媽咪 發表於 17-6-4 09:13

del

作者: faikam    時間: 17-6-5 00:21

我朋友就係住32網,讀九龍灣聖若翰,今年5年級,佢都想中學派位轉返油尖旺,不過又驚跌banding。
作者: 兔兔媽咪    時間: 17-6-5 06:17

faikam 發表於 17-6-5 00:21
我朋友就係住32網,讀九龍灣聖若翰,今年5年級,佢都想中學派位轉返油尖旺,不過又驚跌banding。 ...

五年級轉會跌banding 架咩?佢讀緊st joe 覺得點呀

作者: 小曳人    時間: 17-6-5 06:26

我朋友就係住32網,讀九龍灣聖若翰,今年5年級,佢都想中學派位轉返油尖旺,不過又驚跌banding。 ...
佢係邊沿人?如果st jo成績中上,一定係band 1,而且... 我又唔覺兩個網爭好遠
作者: 小曳人    時間: 17-6-5 06:48

兔兔媽咪 發表於 17-6-5 06:17
五年級轉會跌banding 架咩?佢讀緊st joe 覺得點呀
轉網有可能影響banding,唔一定係跌,升都得架!除非已知嘅邊沿人 (自己網,啱啱入某banding)否則不受影響

之前聽過d官方人士講,強弱網相差2-3%,雖然,我覺得可能唔止

作者: sissysze    時間: 17-6-5 06:58

小曳人 發表於 17-6-5 06:26
佢係邊沿人?如果st jo成績中上,一定係band 1,而且... 我又唔覺兩個網爭好遠 ...

st jo唔係話級頭20先穩係b1生咩?21-30已係b1邊緣人,朋友仔讀緊,佢考2x, 阿媽一路想佢入到級頭20。

作者: Small_i    時間: 17-6-5 16:31

兔兔媽咪 發表於 17-6-4 18:32
請問點解

個人覺得,英文學校,如果冇經濟壓力可以諗。
始終大角咀32網學校都只係普通

作者: 兔兔媽咪    時間: 17-6-5 16:32

Small_i 發表於 17-6-5 16:31
個人覺得,英文學校,如果冇經濟壓力可以諗。
始終大角咀32網學校都只係普通
...

Thanks

作者: 奥脫福    時間: 17-6-5 20:40

sissysze 發表於 17-6-5 06:58

st jo唔係話級頭20先穩係b1生咩?21-30已係b1邊緣人,朋友仔讀緊,佢考2x, 阿媽一路想佢入到級頭20。

呢次你收錯風啦。就算四年前全級七十零人,級廿幾都唔會係邊緣人。

另好似去年級五十入觀瑪。

作者: littlemonkey09    時間: 17-6-5 21:22     標題: 回覆樓主:

去年我個仔一早就有st joe , 所以大抽獎就睇吓有冇金多寶,可惜唔中。隨後就去叩吓新舊油天 ,叩中舊油,考慮咗好耐都係冇要,因為想阿仔第日考堅尼地道間男校。
現在你個case 同我當年差不多,大天的校舍和給小朋友玩的地方少,而且細過基全!冇細佬妺問題,一定揀st joe, 講語境大天俾唔到,佢哋好多野都係英文,就算校内活動,學校都會揀d仔出來做MC,我個仔今年 才P1, 佢都被老師揀到做MC!

作者: sissysze    時間: 17-6-5 21:58

奥脫福 發表於 17-6-5 20:40
呢次你收錯風啦。就算四年前全級七十零人,級廿幾都唔會係邊緣人。

即係考2x 都肯定係b1頭,可以放心揀b1中學?佢嚟緊9月升小6,Thanks

作者: sissysze    時間: 17-6-5 21:59

奥脫福 發表於 17-6-5 20:40

另嗰仔想返沙田搏b1英中

作者: 奥脫福    時間: 17-6-5 22:36

sissysze 發表於 17-6-5 21:58
即係考2x 都肯定係b1頭,可以放心揀b1中學?佢嚟緊9月升小6,Thanks

級廿幾我估Bl中吧。想準d叫佢七月十三日問下班主任啦!

作者: sissysze    時間: 17-6-5 22:45

奥脫福 發表於 17-6-5 22:36
級廿幾我估Bl中吧。想準d叫佢七月十三日問下班主任啦!

謝指教

作者: faikam    時間: 17-6-6 00:24

聽我朋友講,聖若瑟英小個成績總分係所有科目等額計分,即係中英數常同視藝體育宗教電腦都係計同一個percentage嘅分, 呢個計分方法同教育處計呈分好唔同,所以佢成日驚個仔跟返教育處個計法會跌名次。

至於實際情況係點,呢個咁多用家,應該會比我清楚。因為我朋友其實都係烏下烏下。
作者: HaYi    時間: 17-6-6 10:40

樓主說的是St. Jo 英私小 (九龍灣) , 聖若翰是另一學校在麗晶個頭, 好似仲有另一間St.Jo 是津小在山上 (不是灣仔個間)
作者: faikam    時間: 17-6-6 11:02

HaYi 發表於 17-6-6 10:40
樓主說的是St. Jo 英私小 (九龍灣) , 聖若翰是另一學校在麗晶個頭, 好似仲有另一間St.Jo 是津小在山上 (不 ...
打錯字,我都係講緊聖約瑟,手文之誤
作者: 兔兔媽咪    時間: 17-6-6 18:07

littlemonkey09 發表於 17-6-5 21:22
去年我個仔一早就有st joe , 所以大抽獎就睇吓有冇金多寶,可惜唔中。隨後就去叩吓新舊油天 ,叩中舊油,考 ...

八掛吓,st joe kln bay 每年有幾多個可以去到堅尼地道男校?

作者: 奥脫福    時間: 17-6-6 20:22

兔兔媽咪 發表於 17-6-6 18:07
八掛吓,st joe kln bay 每年有幾多個可以去到堅尼地道男校?

上年有七個。

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3295079&extra=page%3D1&page=1

作者: 奥脫福    時間: 17-6-6 20:23

faikam 發表於 17-6-6 11:02

打錯字,我都係講緊聖約瑟,手文之誤

仲係爭d。。。

作者: 兔兔媽咪    時間: 17-6-6 20:35

奥脫福 發表於 17-6-6 20:22
上年有七個。

請問st joe 係咪真係用全英語授課?定係用英語書,粵語授課?

作者: 奥脫福    時間: 17-6-6 20:41

兔兔媽咪 發表於 17-6-6 20:35

請問st joe 係咪真係用全英語授課?定係用英語書,粵語授課?

英文、數學及GS均用全英語授課。

作者: 兔兔媽咪    時間: 17-6-6 21:01

奥脫福 發表於 17-6-6 20:41
英文、數學及GS均用全英語授課。

Thanks

作者: littlemonkey09    時間: 17-6-7 02:42

兔兔媽咪 發表於 17-6-6 20:35

英文小學你預咗小一要跟緊d功課,因好多英文字要解釋,尤甚係數學文字題,GS 的英文還可接受,三年級先係重點,攪唔掂好難讀上,要有心理準備!

作者: 0909MAMI    時間: 17-6-19 09:48

奥脫福 發表於 17-6-6 20:22
上年有七個。

聽說, 頭 10 名,近年也喜歡考 WAN CHAI SJ....

作者: 兔兔媽咪    時間: 17-6-20 18:08

0909MAMI 發表於 17-6-19 09:48
聽說, 頭 10 名,近年也喜歡考 WAN CHAI SJ....

聽落幾鼓舞

作者: cherrieshum    時間: 17-6-20 18:44

兔兔媽咪 發表於 17-6-4 09:13

St Joseph

作者: 兔兔媽咪    時間: 17-6-20 18:45

cherrieshum 發表於 17-6-20 18:44

St Joseph

請問何解

作者: cherrieshum    時間: 17-6-20 18:48

兔兔媽咪 發表於 17-6-20 18:45
請問何解

因為英文好,這是一般地區津校能做到的。

作者: manmanchubb    時間: 17-6-20 19:02

回覆 sissysze 的帖子

一定是B1, 有排都未到邊緣人,可放心

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5