教育王國

標題: 嘉諾撒小學(黃大仙)定 聖母小學好? [打印本頁]

作者: 熊大    時間: 17-6-3 17:14     標題: 嘉諾撒小學(黃大仙)定 聖母小學好?

我兒甥女派了嘉諾撒小學(黃大仙),本身聖母小學已收, 因我妹妹不熟黃大仙區, 兩校該如何取捨?

作者: IYY    時間: 17-6-3 17:22

聽聞嘉諾撤小學升中有 5 成 BAND 1。

或者你叫妹妹上嘉諾撤小學同聖母的網站睇睇中一派位狀況, 看看是否喜歡那些學校。
作者: elbar    時間: 17-6-3 17:29

熊大 發表於 17-6-3 17:14
我兒甥女派了嘉諾撤小學(黃大仙,本身聖母小學已收, 因我妹妹不熟黃大仙區, 兩校該如何取捨?
...
嘉諾撤小學(黃大仙)
作者: 熊大    時間: 17-6-3 18:01

IYY 發表於 17-6-3 17:22
聽聞嘉諾撤小學升中有 5 成 BAND 1。

或者你叫妹妹上嘉諾撤小學同聖母的網站睇睇中一派位狀況, 看看是否喜 ...

唔好意思,想問問新蒲崗嘉諾撒, 同聖羅撒會否比上述兩間好? 因為妹妹考慮叩門 謝謝!

作者: IMDAD    時間: 17-6-4 12:13

熊大 發表於 17-6-3 18:01
唔好意思,想問問新蒲崗嘉諾撒, 同聖羅撒會否比上述兩間好? 因為妹妹考慮叩門 謝謝!
...

其實所捒全為天主教小學!應該知道也是差不多教法!可能你著重於六年后升中吧!我可以同你講冇一間小學係唔好!只不過你的心理作用吧!

作者: 熊大    時間: 17-6-4 12:22

IMDAD 發表於 17-6-4 12:13
其實所捒全為天主教小學!應該知道也是差不多教法!可能你著重於六年后升中吧!我可以同你講冇一間小學係 ...

謝謝意見,我也認同,我會叫妹妹自己上嚟睇

作者: pekovian    時間: 17-6-4 12:39

...

同屬嘉諾撒修會學校唔可以互扣

作者: 熊大    時間: 17-6-4 12:47

pekovian 發表於 17-6-4 12:39
同屬嘉諾撒修會學校唔可以互扣

原來咁㗎!thank you!

作者: kmb2015ltd    時間: 17-6-4 12:50

我兒甥女派了嘉諾撤小學(黃大仙,本身聖母小學已收, 因我妹妹不熟黃大仙區, 兩校該如何取捨?
...
嘉諾撤小學
作者: IYY    時間: 17-6-4 12:50

回覆 熊大 的帖子

新蒲崗嘉諾撒聽聞比黃大仙的更好。而聖羅撒更是地區名校, 英文水平要求高。如小朋友語文水平高, 可以一試。

請留意, 你們揀的小學當中, 只有聖母比較輕鬆。

揀小學時需留意小朋友到底適合那一間學校多d, 而未來 6 年大家又想過什麼樣的學習生活 ??

我自己有兩個孩子. 當年我們帶他們去參觀取錄他們的學校, 讓他們知道每間學校有什麼特點, 感受學校的氣氛。孩子告訴我們他們心目中學校的排位, 當然跟父母的排位有點不同。最後我們尊重他們的決定, 他們今天都很努力為自己當日的決定負責, 算係快樂的小學生。

作者: 99dogdog    時間: 17-6-4 12:52

kmb2015ltd 發表於 17-6-4 12:50
嘉諾撤小學

派咗嘉諾撒offer就唔可以叩其他同會學校!

作者: 熊大    時間: 17-6-4 12:52

kmb2015ltd 發表於 17-6-4 12:50
嘉諾撤小學

thank you.. 估唔到升小一呢度也見到jm 你

我叫妹妹放心比兒甥女讀!

作者: kmb2015ltd    時間: 17-6-4 12:56

熊大 發表於 17-6-4 12:52
thank you.. 估唔到升小一呢度也見到jm 你

我叫妹妹放心比兒甥女讀!
黃大仙同新蒲崗果間差不多
作者: 熊大    時間: 17-6-4 12:56

IYY 發表於 17-6-4 12:50
回覆 熊大 的帖子

新蒲崗嘉諾撒聽聞比黃大仙的更好。而聖羅撒更是地區名校, 英文水平要求高。如小朋友語文 ...

謝謝你的意見
她應該會照試叩門

作者: IICHENG    時間: 17-6-4 13:16

IYY 發表於 17-6-4 12:50
回覆 熊大 的帖子

新蒲崗嘉諾撒聽聞比黃大仙的更好。而聖羅撒更是地區名校, 英文水平要求高。如小朋友語文 ...

請問邊間?

作者: SaBB    時間: 17-6-4 13:45

...

聖羅撒不是嘉諾撒會的、可照扣、扣到揀聖羅撒好、升中有保證,你都知今年幾多兔仔兔女啦、到時升中吾洗又爭過、重可進可供退可守添

作者: 濼晴    時間: 17-6-4 13:46

...

如果是近警署個間 我會選聖小

如果是彩頤個間 我會讀彩頤

作者: 熊大    時間: 17-6-4 13:59

濼晴 發表於 17-6-4 13:46
如果是近警署個間 我會選聖小

如果是彩頤個間 我會讀彩頤

相比下佢屋企,近警署果間。

作者: 熊大    時間: 17-6-4 14:02

SaBB 發表於 17-6-4 13:45

聖羅撒不是嘉諾撒會的、可照扣、扣到揀聖羅撒好、升中有保證,你 ...

到六年後又頭痛

作者: IYY    時間: 17-6-4 15:11

回覆 IICHENG 的帖子

我是說新蒲崗嘉諾撒聽聞比黃大仙嘉諾撒好。
作者: zornia    時間: 17-6-4 18:22

...

嘉勒撒語境唔夠私校好
但升中好,黃大仙band 1
唯一校舍唔好,60年舊野,老師用心教
聖母會深d讀得仲辛苦 讀高一級數學
但可惜中學係band 2
但我知聖母近幾年收南亞裔人士多左

作者: agnesfcc    時間: 17-6-5 11:19

回覆 pekovian 的帖子

係咩? 我係灣仔嘉諾撤有offer唔可以扣聖羅撤? 唔係掛
作者: shirley2014    時間: 17-6-5 18:02

我有兩個同學仔放棄左聖小,因派到黃大仙嘉諾撒和錦泰,主要睇$
作者: 熊大    時間: 17-6-5 19:44

agnesfcc 發表於 17-6-5 11:19
回覆 pekovian 的帖子

係咩? 我係灣仔嘉諾撤有offer唔可以扣聖羅撤? 唔係掛

唔係,jm指我妹妹不可叩San Po Kong 的 嘉諾撒

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5