教育王國

標題: 拉小提琴分享及交流part 3 [打印本頁]

作者: 四隻貓    時間: 17-6-1 13:40     標題: 拉小提琴分享及交流part 3

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2156537&extra=&page=1

今日睇返幾年前的<拉小提琴分享及交流part 2>, 感受良多, 果時係EK學到好多野.

女兒已經學左六年幾小提琴, 細仔也已經學了2年小提琴.

回看part 2 六年前我說: " 如果兩個都學小提琴我一定嘔血", 真是有先見之明呀!

作者: Applefan    時間: 17-6-1 14:31

learning music has to sacrifice lots of playtime
作者: titibaby    時間: 17-6-1 16:41

四隻貓 發表於 17-6-1 13:40
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2156537&extra=&page=1

今日睇返幾年前的, 感 ...

原來咁耐(emoji)

作者: fredachowct    時間: 17-6-1 17:20

有冇part 1呢? ^^

作者: stinkyrabbit111    時間: 17-6-1 18:34

原來不經不覺耳仔涯咗咁耐啦⋯⋯希望好境可以快d黎
作者: Ocean419    時間: 17-6-1 21:12     標題: 回覆樓主

2個小朋友進度如何?都熱愛小提琴嗎?我囡學左差唔多一年,呢2個先叫做有d音樂比我聽下,頭半年真係想過好多次放棄

作者: miaochan    時間: 17-6-1 23:58

我大果個都六年了,總算剛剛完成第一階段。
細果個無時間跟佢,hea下hea下,睇嚟都係學唔成喇。由得佢集中學好鋼琴算了。

作者: 四隻貓    時間: 17-6-2 09:39

Ocean419 發表於 17-6-1 21:12
2個小朋友進度如何?都熱愛小提琴嗎?我囡學左差唔多一年,呢2個先叫做有d音樂比我聽下,頭半年真係想過好 ...
大女熱愛0架. 上年完全係呆滯期, 現在開始見到曙光, 希望之後是猛長期啦.

細仔成日話唔鍾意, 佢手眼協調不太好, 需要些時間去浸下. 但佢拉琴果時好認真, 表演比賽時又好興奮. 所以我都會勸佢堅持下去.

作者: 四隻貓    時間: 17-6-2 09:51

stinkyrabbit111 發表於 17-6-1 18:34
原來不經不覺耳仔涯咗咁耐啦⋯⋯希望好境可以快d黎
講真喎, 日子有功, 耳仔涯咗咁耐現在醒左好多, 識識地分到d音準同音色.

以前叫我去揀琴同弓就好茫然....我覺得全部都一樣聲, 爭在大聲定細聲, 唯有揀大聲既就算.
現在聽真係聽到有分別.

聽到有分別之後, 就仲大獲, 返唔到轉頭....

作者: 四隻貓    時間: 17-6-2 09:56

fredachowct 發表於 17-6-1 17:20
有冇part 1呢? ^^

Part 1:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=494678&extra=page%3D1&page=1

作者: ak1020    時間: 17-6-2 10:38

借位一問....我仔學了1年有多,但依然支弓成日'hi'到隔離條線,令到一個音不夠清晰,我知這是因基本功不夠,但請問有甚麼方法可改善?

作者: musickwong    時間: 17-6-2 11:35     標題: 回覆:四隻貓 的帖子

同你女一樣,我仔都學咗6年幾。 時光飛逝,好恩惠,仲有同路人,未放棄!

作者: bebebe12345    時間: 17-6-2 20:05

期待當年在這兒的那種氣氛重現.....
放心、仍是那一句......琴是人家的好!   
作為家長、能夠好好地陪伴孩子練習、看著她/他們成長、是最大的滿足!

作者: stinkyrabbit111    時間: 17-6-2 20:33

四隻貓 發表於 17-6-2 09:51
講真喎, 日子有功, 耳仔涯咗咁耐現在醒左好多, 識識地分到d音準同音色.

以前叫我去揀琴同弓就好茫然.... ...
對,不過我耳仔好jar,如果有幾隻琴拉同一段音樂我就有機會分得出,單一隻琴(除非好差果d)拉我應該分唔到;弓又係有對比先有機會聽得出邊d好音色我都聽多了識聽d,不過音準我只可以relative pitch jar⋯⋯

作者: SCheng    時間: 17-6-2 21:30

做父母的真是有苦自己知, 幸好可以堅持下來, 小孩還在拉琴
作者: bopoJune    時間: 17-6-2 22:26

又熱鬧起來了
作者: titibaby    時間: 17-6-2 22:40

希望更多高手出來報到吓,畢竟大家在此認識

作者: beetle    時間: 17-6-2 22:55

titibaby 發表於 17-6-2 22:40
希望更多高手出來報到吓,畢竟大家在此認識

有人我來say 個hi

作者: titibaby    時間: 17-6-2 23:07

beetle 發表於 17-6-2 22:55
有人我來say 個hi

高手啊

作者: beetle    時間: 17-6-2 23:11

titibaby 發表於 17-6-2 23:07
高手啊

大家年資差唔多啦

作者: busybusy    時間: 17-6-2 23:26

我又來打個招呼先!眨眼七年有多啦!&#128513;
作者: busybusy    時間: 17-6-2 23:29

我好像是part 2 開始joined 的&#128514;&#128514;
作者: beetle    時間: 17-6-2 23:38

busybusy 發表於 17-6-2 23:29
我又來打個招呼先!眨下眼七年囉!

真正高手在此

作者: busybusy    時間: 17-6-2 23:41

回覆 beetle 的帖子

我那個應該是師妹哦!只是不同老師的師&#128514;&#128513;&#128512;
作者: titibaby    時間: 17-6-2 23:48

當年學琴起步艱難,多得這裏大家扶持

最難得的是這裏出了咁多個頂尖高手

作者: musickwong    時間: 17-6-3 00:31     標題: 回覆:titibaby 的帖子

請問有沒有小朋友將會考AT呢?

作者: lillymarie    時間: 17-6-3 11:45

我小朋友也仍在學, 只是我不再陪他上課或練琴了
作者: titibaby    時間: 17-6-3 12:34

musickwong 發表於 17-6-3 00:31
請問有沒有小朋友將會考AT呢?

因為學緊曲目的問題,希望直接考LT

作者: Ocean419    時間: 17-6-3 13:57     標題: 回覆樓主

大家的小朋友初學小提琴時也有同時學鋼琴嗎?我問過小提琴老師, 佢話阿囡小提琴進度馬馬不建議再加多樣樂器

作者: 四隻貓    時間: 17-6-3 14:05

titibaby 發表於 17-6-2 23:48
當年學琴起步艱難,多得這裏大家扶持

最難得的是這裏出了咁多個頂尖高手

係喎,出左好多高手!當時仲問香港幾時出到土生土長的高手?哈哈,不用再問了。

作者: 四隻貓    時間: 17-6-3 14:41

Ocean419 發表於 17-6-3 13:57
大家的小朋友初學小提琴時也有同時學鋼琴嗎?我問過小提琴老師, 佢話阿囡小提琴進度馬馬不建議再加多樣樂器 ...

我仔女都有同時學鋼琴,好早果時都有考慮叫囡囡放棄piano專注violin,但佢又話好想彈落去,難得piano老師又好好,佢亦明白我地情況而去因材施教,所以一直堅持下來。不過每日要練兩樣樂器真的很繁忙。
piano我希望囡囡堅持到AT。

作者: 四隻貓    時間: 17-6-3 14:46

ak1020 發表於 17-6-2 10:38
借位一問....我仔學了1年有多,但依然支弓成日'hi'到隔離條線,令到一個音不夠清晰,我知這是因基本功不夠 ...

是否要注意弓放在弦線面的角度?每條弦也有不同的平面。
我仔都有此問題

作者: Ocean419    時間: 17-6-3 14:48

四隻貓 發表於 17-6-3 14:41
我仔女都有同時學鋼琴,好早果時都有考慮叫囡囡放棄piano專注violin,但佢又話好想彈落去,難得piano老師 ...

你囡好喜歡學音樂(emoji),好奇她每天total 練2樣樂器時間多少?

我囡仲係我叫先練每次最多十分鐘,老師都覺她進度慢,已經學左1年都未ready 考級。但最近學的歌仔,佢會自己走去鋼琴到用一隻手指篤返d音出黎,個樣好有滿足感

作者: bopoJune    時間: 17-6-3 14:55

四隻貓 發表於 17-6-3 14:46
是否要注意弓放在弦線面的角度?每條弦也有不同的平面。
我仔都有此問題
...

小朋友右手運弓的角度要留意,也可請老師看看琴碼的弧度是否足夠。如果有問題,post 相上來研究下。^^

作者: musickwong    時間: 17-6-3 14:58     標題: 引用:Quote:musickwong+發表於+17-6-3+00:31+ 請

原帖由 titibaby 於 17-06-03 發表
AT 同LT 曲目分別多大?

作者: musickwong    時間: 17-6-3 15:02     標題: 回覆:拉小提琴分享及交流part 3

一般8級上AT要幾耐時間?

作者: stinkyrabbit111    時間: 17-6-3 15:15

titibaby 發表於 17-6-3 12:34
Wow so ging!!!
作者: stinkyrabbit111    時間: 17-6-3 15:21

Ocean419 發表於 17-6-3 13:57
大家的小朋友初學小提琴時也有同時學鋼琴嗎?我問過小提琴老師, 佢話阿囡小提琴進度馬馬不建議再加多樣樂器 ...
兩樣都有學⋯⋯學唔難,要找時間有效地練,係很高難度
作者: stinkyrabbit111    時間: 17-6-3 15:28

四隻貓 發表於 17-6-3 14:41
我仔女都有同時學鋼琴,好早果時都有考慮叫囡囡放棄piano專注violin,但佢又話好想彈落去,難得piano老師 ...
一樣,講cut講咗好耐,一講呀囡又係話好想彈落去,又後又短暫地好比心機練,又真係短暫地好咗,攪到今日AT就真係無諗啦⋯⋯

作者: lillymarie    時間: 17-6-3 16:17

ak1020 發表於 17-6-2 10:38
借位一問....我仔學了1年有多,但依然支弓成日'hi'到隔離條線,令到一個音不夠清晰,我知這是因基本功不夠 ...
記得老師以前教阿仔拉每條絃時右手踭(elbow) 的位置都不同,或者你請小朋友的老師睇睇。初期我要我仔練咗不少拉空絃練習
作者: titibaby    時間: 17-6-3 16:59

musickwong 發表於 17-6-3 15:02
一般8級上AT要幾耐時間?

其實八級同AT差唔多。

八級都要睇吓係咪有實力定係勉強的八級

作者: bearbear0109    時間: 17-6-4 23:26

大約 學兩年的可以拉到幾多級既歌?

作者: 四隻貓    時間: 17-6-5 11:17

bearbear0109 發表於 17-6-4 23:26
要視乎每日練習情況.
我仔學左兩年, 每日練30mins , 拉緊三四級既歌.

作者: miaochan    時間: 17-6-5 11:18     標題: 回覆樓主

各位前輩,你們的小朋友在考完8級之後,仍有沒有陪練習、陪上堂及跟進老師的課堂上的要求?
現在對自己的角色有點混淆了,之後的路應該點好呢?請指教。

作者: bebebe12345    時間: 17-6-5 11:39

八級孩子年紀還輕、
可以的話繼續陪伴.....
尤其是陪孩子上堂.....
提醒老師說的要求.....不用太擔心、位置如何在你手、陪伴是福、
當中苦與樂、好好享受!

作者: lillymarie    時間: 17-6-5 18:10

bearbear0109 發表於 17-6-4 23:26
進度睇小朋友幾多歲和幾勤力練琴,亦睇老師心目中想教幾多首歌才讓小朋友升級
作者: lillymarie    時間: 17-6-5 18:20

miaochan 發表於 17-6-5 11:18
各位前輩,你們的小朋友在考完8級之後,仍有沒有陪練習、陪上堂及跟進老師的課堂上的要求?
現在對自己的角 ...

我不是前輩,小朋友亦不打算走音樂專業,但也想講下:)如果有得陪練習,陪上堂及跟進老師的課堂上要求,何樂而不為?
我陪我仔陪到考完7級,那時中一的他進入反叛期,練琴時母子常有爭吵。所以我退下來不再管他練琴,亦沒再跟上課要求。因為阿仔挑戰我,說我根本不懂拉琴,只是亂說一通........
那他是否繼續學琴,我沒所謂,只視這為打機以外的一項活動。所以對他只是要求要日日練琴,每星期交的功課老師滿意就好。間中確要提他練琴。
這對我仔反而是好,現在他學緊澳洲琴試LMUS,學琴不是為我,而是為他自己。

作者: titibaby    時間: 17-6-5 22:08

lillymarie 發表於 17-6-5 18:20
我不是前輩,小朋友亦不打算走音樂專業,但也想講下:)如果有得陪練習,陪上堂及跟進老師的課堂上要求, ...

原來個個大個都會反叛

其實不是不想陪,而是小朋友唔鍾意家長及實

我有陪上課,然後練前提醒重點,練習時偷聽,好不對路才出聲。肯的話,演奏一下,討論吓有沒有做到老師要求

作者: bearbear0109    時間: 17-6-5 23:25

四隻貓 發表於 17-6-5 11:17
要視乎每日練習情況.
我仔學左兩年, 每日練30mins , 拉緊三四級既歌.

都幾好喎 3-4級歌仔(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

作者: SCheng    時間: 17-6-5 23:34

反叛期 + on line game, 不得了
作者: lillymarie    時間: 17-6-6 05:29

titibaby 發表於 17-6-5 22:08
原來個個大個都會反叛

其實不是不想陪,而是唔鍾意家長及實
我初初還有陪上課,阿仔其實唔抗拒。但發現開始聽唔明D technical野,平時加把口又遭他和哥哥一起話我唔識唔好亂講.....我去買餸好了......
但細路始終係細路,現在還要提練琴。有日還讓我發現他坐係度練琴!他反問我點解一定要企係度練琴,我立即俾本書佢讀,叫他自己解釋我聽

作者: lillymarie    時間: 17-6-6 05:35

SCheng 發表於 17-6-5 23:34
反叛期 + on line game, 不得了
還有YouTube.....當知道他小提琴沒意思要認真發展後,曾想過叫他不再學 (省錢和時間)。但發現他太多時間,叫他不要對電腦IPAD,他竟說無野做。想起Be前輩講過"練琴好過睇電視",霎時好有共鳴!不管他為何繼續學琴,每日有1小時離開電腦都好!

作者: stinkyrabbit111    時間: 17-6-6 06:43

我都有陪上堂,練琴我想放手,但囡反而想我陪練,佢話比我鬧完真係彈好咗,但係我真係無氣鬧呢
作者: Ocean419    時間: 17-6-6 07:57

lillymarie 發表於 17-6-6 05:35
還有YouTube.....當知道他小提琴沒意思要認真發展後,曾想過叫他不再學 (省錢和時間)。但發現他太多時間 ...

少睇電視iPad 正正就是我當初堅持要阿囡學音樂的原因

作者: miaochan    時間: 17-6-6 11:07     標題: 回覆樓主

你們在這(emoji)願意分享意見和寶貴學琴經驗的,我都覺得應該叫前輩。
孩子雖然年齡尚輕,但反叛期早兩年已經天天發生,有時出口頂撞。再加上學校功課又忙,又同時學鋼琴,那有時間慢慢説道理?説過很多次不讓他學了(我自討苦吃),掙扎了好久但最後又堅持下來 。
現在看到了成績,覚得心血沒有白費。學琴路還是繼續走下去吧!

作者: miaochan    時間: 17-6-6 11:31     標題: 回覆樓主:

最近打開自己已封塵多年的琴,試拉着孩子的考試曲目,有時一起練習。明白到難度在那裏了,反而對孩子多了一份體諒,很多想説出口的批評都忍住了,因為自己也做不好。這樣的練習過程較以往融洽。

作者: beetle    時間: 17-6-6 11:35

Ocean419 發表於 17-6-6 07:57
少睇電視iPad 正正就是我當初堅持要阿囡學音樂的原因

到了高小/中學,電話whatsapp, Snapchat 是致命傷,一大堆原因(功課,樂團,project)話冇時間練。咁點會學得好,我已經冇眼睇

我已經冇陪練琴多年。唯一可以做到是練琴時間逼佢地自動繳交電話。

作者: 四隻貓    時間: 17-6-6 11:43

stinkyrabbit111 發表於 17-6-6 06:43
我都有陪上堂,練琴我想放手,但囡反而想我陪練,佢話比我鬧完真係彈好咗,但係我真係無氣鬧呢 ...
我女都鍾意我陪練, 近來算無0甘激氣, 比較合作, 我都係做其他野偶然提佢一兩句. 忘記d激心野, 陪練有時都幾親密的, 大家好似戰友0甘, 練到洩氣時安慰佢,  練得好又一齊雀躍.

仔就唔鍾意我陪練,唔合作又搏咀搏舌, 激到我嘔血, 我都好怕聽佢拉, 但唔聽會出事. 佢d姿勢好有問題.

鋼琴就盡量唔陪練了, 偶然聽下睇下姿勢/指法有無問題就算.

作者: titibaby    時間: 17-6-6 23:36

四隻貓 發表於 17-6-6 11:43
我女都鍾意我陪練, 近來算無0甘激氣, 比較合作, 我都係做其他野偶然提佢一兩句. 忘記d激心野, 陪練有時都幾 ...

你女好乖啊!

作者: stinkyrabbit111    時間: 17-6-7 06:44

四隻貓 發表於 17-6-6 11:43
我女都鍾意我陪練, 近來算無0甘激氣, 比較合作, 我都係做其他野偶然提佢一兩句. 忘記d激心野, 陪練有時都幾 ...

咁就好啦,呀囡合作,可以放多d時間精力喺囝度,如果要全力睇2個
作者: 四隻貓    時間: 17-6-7 08:47

titibaby 發表於 17-6-6 23:36
你女好乖啊!
唔乖的, 之前激到我噴火. 係近來好左, 希望之後會一直好落去.

作者: 四隻貓    時間: 17-6-7 08:51

titibaby 發表於 17-6-3 16:59
其實八級同AT差唔多。

八級都要睇吓係咪有實力定係勉強的八級
如果可以唔考八級直接考AT就好了. AT起碼多好多歌揀, 又唔駛考好難的aural.

作者: titibaby    時間: 17-6-7 09:02

四隻貓 發表於 17-6-7 08:51
如果可以唔考八級直接考AT就好了. AT起碼多好多歌揀, 又唔駛考好難的aural.

...

但相對演奏時間長,一氣呵成都要體力,狀態

g8 比較容易考得高分,考試費平d

作者: bebebe12345    時間: 17-6-7 09:19

唉、考試費的確相當......
而其他樂器還要伴奏......
AT、LT考高分數也並不太難、相對而已.....加油呀!

作者: musickwong    時間: 17-6-7 15:55     標題: 回覆:拉小提琴分享及交流part 3

仔剛完成8級。已開AT歌,7級以後我已沒有干預佢練習拉琴,不過還是有陪上課。只是考aural 時實在花太多力氣去幫佢。的確嘔了很多血。如果有繼續行下去、或者以音樂為職業,8級theory 要幾時考到呢?早前他上了2、3個課(私人課),有點吃不消。又太忙,後來停咗了。

作者: lillymarie    時間: 17-6-7 20:53

miaochan 發表於 17-6-6 11:31
最近打開自己已封塵多年的琴,試拉着孩子的考試曲目,有時一起練習。明白到難度在那裏了,反而對孩子多了一 ...
和孩子一起練習最好啦!你做得到的話,說話亦變後有份量 :)我就只能紙上談兵。

作者: Ocean419    時間: 17-6-7 23:33     標題: 回覆樓主

你地d老師咁好比家長陪上堂?我囡老師講明家長出面等,最多下課後好快咁講下練習重點

作者: penny_li    時間: 17-6-8 08:20     標題: 回覆樓主

我個仔都唔肯俾我跟,但又唔理姿勢,開始青春期,只好默默等待佢自己識諗!

作者: lillymarie    時間: 17-6-8 11:56

Ocean419 發表於 17-6-7 23:33
你地d老師咁好比家長陪上堂?我囡老師講明家長出面等,最多下課後好快咁講下練習重點
...
小朋友應付到就OK啦

作者: lillymarie    時間: 17-6-8 11:59

penny_li 發表於 17-6-8 08:20
我個仔都唔肯俾我跟,但又唔理姿勢,開始青春期,只好默默等待佢自己識諗!
...
這時候要靠老師提點了。我當年都同老師解釋,仔仔進入青少年期,不想和他有太多衝突,所以學琴的事我不再管,交給老師處理了。但每次上完堂我都會問阿仔有無被老師鬧?有無進度?有無教新野?
作者: penny_li    時間: 17-6-8 21:56

lillymarie 發表於 17-6-8 11:59
這時候要靠老師提點了。我當年都同老師解釋,仔仔進入青少年期,不想和他有太多衝突,所以學琴的事我不再管 ...

所以這幾年要預咗學得慢些,練琴仲要睇心情(emoji)

作者: lillymarie    時間: 17-6-9 06:14

penny_li 發表於 17-6-8 21:56
所以這幾年要預咗學得慢些,練琴仲要睇心情(emoji)
我同我個仔講得好清楚,唔睇佢練琴,是因為他大個仔知道要做乜野。我不是那種只求阿仔開心就乜都肯做的人,我出錢出時間讓他學琴,他必須每日練琴兼且要有progress,如果他不肯練琴或者被老師投訴沒進度的話,我就cut他小提琴,莫再浪費金錢時間。世上有好多野佢可以做,如果無興趣學琴,不如把那些錢和時間用在他喜歡的事上。
暫時他練琴雖然未能100%自動波,但一叫就去練。自從學到高級後,進度確是會慢下來的,因為難度高了很多,功課忙了,練琴時間反而少咗。我就提阿仔囉,不管他怎樣練,最緊要要有progress, 停滯不前他自己也覺得悶,到時就學不下去了。

作者: Ocean419    時間: 17-6-9 07:32     標題: 回覆樓主

大家的小朋友初學時是上一對一的私人班?阿囡興趣不是很大,朋友介紹葉氏的group class, 話她的囡囡轉上group class 後練琴積極左進步很多。

作者: 四隻貓    時間: 17-6-9 10:54

Ocean419 發表於 17-6-9 07:32
大家的小朋友初學時是上一對一的私人班?阿囡興趣不是很大,朋友介紹葉氏的group class, 話她的囡囡轉上gro ...
我仔最初是參加葉氏的group class, 我自己覺得幾好的, 但我仔心急又唔專心, 唔鍾意上group class,反而鍾意跟大女既老師一對一上堂.

我都會推薦初學既小朋友參加葉氏的group class.

作者: lovestarry001    時間: 17-6-9 12:15

我仔小一, 剛開始學了幾堂私人課, 同當初係學校果D團體班學真係相差左好多, 終於唔洗聽到我打冷震了.....

不過, 我真心覺得搵個好老師好重要, 我有陪上堂, 先發現佢之前學0既姿勢好唔正確, 係會影響到之後發展 (包括彈琴同身體結構)。

希望佢都同哩個POST一樣繼續落去啦!
作者: SCheng    時間: 17-6-9 14:25

x氏的system, 有他的好處
好像一個大擂台, 老師在比, 家長在比, 小孩在比
大家可以觀摩, 有競爭才有進步
作者: SCheng    時間: 17-6-10 15:52

小孩昨晚的演出

https://www.youtube.com/watch?v=EMs94o0B-Os
作者: titibaby    時間: 17-6-10 16:47

SCheng 發表於 17-6-10 15:52
小孩昨晚的演出

https://www.youtube.com/watch?v=EMs94o0B-Os

兒子讀第幾年?

作者: SCheng    時間: 17-6-10 16:52

唉, 是第3年, 但有2年浪費時間
作者: bebebe12345    時間: 17-6-10 16:53

小孩昨晚的演出

Concerto......好!

那是過程、沒有浪費的......

作者: stinkyrabbit111    時間: 17-6-10 17:00

小孩昨晚的演出

好叻!!
作者: titibaby    時間: 17-6-10 17:02

SCheng 發表於 17-6-10 16:52
唉, 是第3年, 但有2年浪費時間

點解?

作者: lillymarie    時間: 17-6-10 18:18

回覆 SCheng 的帖子

精彩
作者: miaochan    時間: 17-6-10 18:47     標題: 回覆樓主

作者: Ocean419    時間: 17-6-10 18:55

小孩昨晚的演出

他學了多少年?是那一個樂團?好精彩

作者: SCheng    時間: 17-6-13 09:57

Ocean419 發表於 17-6-10 18:55
他學了多少年?是那一個樂團?好精彩
小孩是6歲開始學琴, 樂團是學校的樂團

作者: iris727    時間: 17-6-16 14:50

細仔6歲, 考完2級VIOLIN, 單對單左1年半, 諗緊俾佢上葉氏GROUP CLASS, 有同學會唔會興趣大D?
作者: scyu88    時間: 17-6-16 16:58     標題: 回覆樓主

大家好!問問學左4年會係拉緊幾級呢?

作者: scyu88    時間: 17-6-16 18:00     標題: 回覆樓主:

可以分享你地小朋友老師收費如何?剛剛4月轉左新老師,6級-8級45分鐘$375/堂,價錢很貴嗎?

作者: musickwong    時間: 17-6-16 19:57

scyu88 發表於 17-6-16 18:00
可以分享你地小朋友老師收費如何?剛剛4月轉左新老師,6級-8級45分鐘$375/堂,價錢很貴嗎?

...
一對一還是上班呀?我仔學嘅老師劃一收$450 / 45mins。都差不多啦,琴行價都45分鐘都最少收320(5級以上)
作者: stinkyrabbit111    時間: 17-6-16 19:58

回覆 scyu88 的帖子

嘻嘻,通常官方答案一年一級不過其實好多其他因素如老師,小朋友資質,練琴時間多久及練琴方法,家庭support 都有好大影響

作者: scyu88    時間: 17-6-16 23:18

musickwong 發表於 17-6-16 19:57
一對一還是上班呀?我仔學嘅老師劃一收$450 / 45mins。都差不多啦,琴行價都45分鐘都最少收320(5級以上) ...

是一對一上老師屋企上堂。。一級學費同8級學費都一樣?老師資歷好勁?

作者: scyu88    時間: 17-6-16 23:38

stinkyrabbit111 發表於 17-6-16 19:58
回覆 scyu88 的帖子

嘻嘻,通常官方答案一年一級不過其實好多其他因素如老師,小朋友資質,練琴時 ...

仔仔學左4年琴,年尾會考6級,因剛剛4月轉了新老師,新老師話仔仔進度慢,佢好多學生已經8級程度,聽到我真的很不開心,我唸仔仔唔夠努力練習。所以想問問大家的進度如何。

作者: titibaby    時間: 17-6-17 00:00

scyu88 發表於 17-6-16 23:38
仔仔學左4年琴,年尾會考6級,因剛剛4月轉了新老師,新老師話仔仔進度慢,佢好多學生已經8級程度,聽到我 ...

其實應該打好基礎,快到8級未必好,除非淨係為了張cert

作者: musickwong    時間: 17-6-17 00:51     標題: 引用:Quote:musickwong+發表於+17-6-16+19:57+

原帖由 scyu88 於 17-06-16 發表

是一對一上老師屋企上堂。。一級學費同8級學費都一樣?老師 ...
我唔清楚佢咩學歷,見佢有教FTCL level 。 我仔之前都係跟開琴行老師。其實真係有好分別。

作者: lillymarie    時間: 17-6-17 21:26

scyu88 發表於 17-6-16 23:38
仔仔學左4年琴,年尾會考6級,因剛剛4月轉了新老師,新老師話仔仔進度慢,佢好多學生已經8級程度,聽到我 ...
我兩個仔的琴老師們都不會好似你仔的新老師咁講。進度人人都不同,好多因素影响,而且亦不能單靠級數去決定的。你轉跟這老師必有原因,若老師有意教好你仔,仔仔又能配合就無問題啦

作者: bb0405    時間: 17-6-17 22:34     標題: 回覆樓主

作者: bb630    時間: 17-6-18 01:09

我都報到先, 好開心有機會可以在此同大家交流小朋友學小提琴嘅點滴, 阿仔學小提琴快五年了

苦, 當然是有, 但大部份時間(陪練琴)我都是享受的, 最近佢練緊首Vitali Chaconne, 真係超超超級好聽大家不如分享吓小朋友拉緊咩歌

作者: scyu88    時間: 17-6-18 11:16     標題: 回覆樓主

仔仔拉緊考試歌和scales.  好采仲有樂團歌cannon,拉得多考試歌真係好鬼死悶

作者: lillymarie    時間: 17-6-18 17:34

細仔在房內練小提琴,已不太理他練甚麼歌,work in progress的好難欣賞,仲要等一段日子才有得聽。(我通常會在他考試前和鋼琴夾的時候錄影留念,上一次考試到現在已好耐了。)

反而大仔練鋼琴,我被逼要聽。他那幾首歌練了快兩年仍未見到考試日子,我真係"耳熟能詳"。有次我聽他表演其中一首歌,一路聽,一路在心裏uh-oh! 好清楚聽到他在那處彈錯

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5