教育王國

標題: 因為中文科,同個女關係好差 [打印本頁]

作者: phyllislau    時間: 17-5-25 11:31     標題: 因為中文科,同個女關係好差

由小一已經想盡辦法幫她改善中文科成績,一路有私人同專科補中文,亦不斷鼓勵佢多D睇中文書,到以架小四,中文科成績依然無進步,作文亂作,無重點,鬧又鬧過,鼓勵又鼓勵過,佢依然唔上心,下年小五程分,真的唔知點好?

作者: haihaimom    時間: 17-5-25 11:49

phyllislau 發表於 17-5-25 11:31
由小一已經想盡辦法幫她改善中文科成績,一路有私人同專科補中文,亦不斷鼓勵佢多D睇中文書,到以架小四, ...

十隻手指有長短,試下喺其他科目搶分。

作者: phyllislau    時間: 17-5-25 12:03

haihaimom 發表於 17-5-25 11:49
十隻手指有長短,試下喺其他課目搶分。

其他科她是ok的,唯獨是中文科,拉底了平均分好多。我怕影響呈分好大。

作者: Jane1983    時間: 17-5-25 12:15

樓主控制自己情緖,想通你同佢的關係,以鼓勵,唔鬧的方法自己教佢。佢而家小四,父母係佢心目中仲有好大份量,外判証實無效,你自己出馬,係最後一綫生機。

中文唔得,真係好大件事,趁有個暑假,bite the bullet,頂咗佢。
作者: manman333    時間: 17-5-25 13:32     標題: 回覆樓主:

試下你寫篇文, 比呀女睇和改。 當小老師。

作者: phyllislau    時間: 17-5-25 14:23

Jane1983 發表於 17-5-25 12:15
樓主控制自己情緖,想通你同佢的關係,以鼓勵,唔鬧的方法自己教佢。佢而家小四,父母係佢心目中仲有好大份 ...

我都知道要控制下情緒,希望嚟緊暑假再加力自己教。

作者: phyllislau    時間: 17-5-25 14:24

manman333 發表於 17-5-25 13:32
試下你寫篇文, 比呀女睇和改。 當小老師。

都係一個好提議,試下先

作者: Jane1983    時間: 17-5-25 14:33

回覆 phyllislau 的帖子

比心機,亞媽用心教,一個暑假可以追番好多。趁未放假,你要開始準備教材,同佢睇乜嘢書,做乜嘢練習。
作者: brother4    時間: 17-5-25 14:52     標題: 回覆樓主:

放鬆D,考試讀書人生一小部份,合格便可

作者: phyllislau    時間: 17-5-25 15:41

brother4 發表於 17-5-25 14:52
放鬆D,考試讀書人生一小部份,合格便可

我知道,但真的好擔心嚟緊小五呈分

作者: phyllislau    時間: 17-5-25 15:45

Jane1983 發表於 17-5-25 14:33

比心機,亞媽用心教,一個暑假可以追番好多。趁未放假,你要開始準備教材,同佢睇 ...

老公話試下買返小二練習比佢由淺做起,每日做幾個,再睇下佢理唔理解,另外要佢睇多D中文圖書,然後叫佢做summary. 唔知咁樣work 唔 work

作者: brother4    時間: 17-5-25 16:02

phyllislau 發表於 17-5-25 15:41
我知道,但真的好擔心嚟緊小五呈分

放鬆D,孩子小學喜打機看漫畫,中文中學中一全級尾尾,現考上本地心儀大學。。。。

作者: phyllislau    時間: 17-5-25 16:20

brother4 發表於 17-5-25 16:02
放鬆D,孩子小學喜打機看漫畫,中文中學中一全級尾尾,現考上本地心儀大學。。。。
...

係咪即係等佢開曉,我似乎迫唔到佢

作者: Jane1983    時間: 17-5-25 16:20

個安排有d沉悶,睇小朋友性格,佢未必肯跟住做。你唔使急,慢慢度吓,睇佢性情,點樣會兼顧到佢的興趣和學習。
作者: phyllislau    時間: 17-5-25 16:51

Jane1983 發表於 17-5-25 16:20

個安排有d沉悶,睇小朋友性格,佢未必肯跟住做。你唔使急,慢慢度吓,睇佢性情, ...

哎!嘗試同佢商量下點樣好

作者: jumphigh    時間: 17-5-25 16:56

作者: Jessy    時間: 17-5-25 17:09

brother4 發表於 17-5-25 16:02
...
好勁呀!! 可以分享多一點嗎??
TO:  樓主, 我囝都係中文唔掂架, 我小一同佢追到現在小四, 佢都係唔合格多, 我都打定輸數唔會入到D咩好中學, 不過佢有佢自己的性格和思想, 我真係覺得逼唔黎, 佢現在鍾意睇漫畫, 都係白話文的, 我由得佢睇.  

作者: tkinwong    時間: 17-5-25 19:54

其實問題是什麼?唔識寫字/詞彙薄弱?作文時諗唔到要寫什麼還是不識寫?

樓主先要弄清楚根源。

作者: brother4    時間: 17-5-25 19:54

Jessy 發表於 17-5-25 17:09
好勁呀!! 可以分享多一點嗎??
TO:  樓主, 我囝都係中文唔掂架, 我小一同佢追到現在小四, 佢都係唔合格多,  ...

看*特殊教育*的*發展遲緩不用怕*....

作者: Yanamami    時間: 17-5-25 20:33

个人經驗,我大女由幼稚園我親自教,已拉牛上树,所以好明白你心情。整个小学佢中文去盡都係B, 名次呀呈分呀都俾中文拖低,最後都入到英津(專登揀间重視英文既,因佢英文好), 但唔睇吇科DSE中文(中文科-直都麻麻)。

我由好似你-样禁frustrated到後來係接受左,求其DSE中文有3都收貨。要明白人总係有長短有喜好,佢中文差啫,其他科好吖~
作者: phyllislau    時間: 17-5-25 23:13

tkinwong 發表於 17-5-25 19:54
其實問題是什麼?唔識寫字/詞彙薄弱?作文時諗唔到要寫什麼還是不識寫?

樓主先要弄清楚根源。

你所講的都係

作者: phyllislau    時間: 17-5-25 23:14

Yanamami 發表於 17-5-25 20:33
个人經驗,我大女由幼稚園我親自教,已拉牛上树,所以好明白你心情。整个小学佢中文去盡都係B, 名次呀呈分 ...

明白, 我只可以盡能力去幫下佢

作者: 小溱    時間: 17-5-26 08:50

我女一樣是小4, 一樣被中文拉低晒... 唯有同自己講佢係外國人學中文係難D架喇... 係阿Q左D....
作者: little_yolky    時間: 17-5-26 10:58

phyllislau 發表於 17-5-25 23:14
明白, 我只可以盡能力去幫下佢
都小五了, 你唯一可以做既, 似乎係盡力拉高佢好既科目成績, 中文就盡人事了。佢自己諗得通, 就會放返心機落中文度, 諗唔通, 你迫佢都無用。

我屋企樓下阿仔, 今年小五, 英數常無問題, 數學仲幾好, 但中文就.........佢阿媽已經搵人專補, 但佢阿仔有專注力問題, 阿媽日日係咁鬧, 小一鬧到小五, 由鬧到10:30到今年鬧到11:00, 真係鬧到連C6都話:不如我去買六合彩, 中咗搬屋囉, 鬧到我都想發顛。

盡量爭取其他科高成績, 搵個亮點, 考D二線直資。

作者: IloveJJ    時間: 17-5-26 11:02

作者: mcl203    時間: 17-5-26 11:26

IloveJJ 發表於 17-5-26 11:02
我又八卦,搬屋唔駛等中六合彩,一賣一買就得啦!呢幾年,度度升。

近排都少人提中6合彩可以乜乜乜,一賣一買都未必夠補差價,除非幾期無人中,又或大搬細,既例外 ~

作者: MASAYA    時間: 17-5-26 11:30

我想問中文唔合格既係咪都係幼稚園時期重視英文多d? 我個先中後英,明明都係中強英弱,但中文成績都係比英文差,英文通常全級前列,中文唔見左影
作者: mimi222shi    時間: 17-5-26 11:33

我先英後中,選中文強的幼稚園,慢慢肯看中文書,但中文要保持A係要努力的。
作者: MNIF    時間: 17-5-26 12:16

作者: IloveJJ    時間: 17-5-26 12:25

作者: IloveJJ    時間: 17-5-26 12:39

作者: MASAYA    時間: 17-5-26 12:53

IloveJJ 發表於 17-5-26 12:39

小學啲英文淺過中文好多!
我個英文成績小一至小三都冇乜變化,中文成績就由接近滿分一路下滑,小一真係蜜月期
btw, 但名次就上升,即係其他人跌得仲勁...

作者: IloveJJ    時間: 17-5-26 12:59

作者: santakit    時間: 17-5-26 13:48     標題: 回覆樓主:

其實吾同學校既中文課程及程度會吾會好吾同?
名校,直私,普通津校
係咪好吾同,改卷的嚴謹度都會好吾同?
另會否同學太強? 對比起來較弱?
有聽過話80幾成都話差吾多包尾。。
我真係好多時上EK都吾明 家長話成績吾好,低分 etc etc exactly是咩意思?
邊道可以搵到資料? 等我有個reference

作者: woyj    時間: 17-5-26 13:56

MASAYA 發表於 17-5-26 12:53
我個英文成績小一至小三都冇乜變化,中文成績就由接近滿分一路下滑,小一真係蜜月期
btw, 但名次 ...

我個先英後中,幼稚園也著重英文。小二開始狂睇中文書,英文成績平穩,中文越見'進步。我看是先後問題,而是時間分配在哪科

作者: MASAYA    時間: 17-5-26 14:01

woyj 發表於 17-5-26 13:56
我個先英後中,幼稚園也著重英文。小二開始狂睇中文書,英文成績平穩,中文越見'進步。我看是先後問題, ...
我個大量時間睇中文書,小三睇緊修煉呢類青少年小說,英文仲係睇緊alice's adventures in wonderland原著童書,中文能力係比較好,但成績上就唔係
作者: woyj    時間: 17-5-26 14:06

MASAYA 發表於 17-5-26 14:01
我個大量時間睇中文書,小三睇緊修煉呢類青少年小說,英文仲係睇緊alice's adventures in wonderland原著童 ...

我個近期睇Percy Jackson. 夜晚睇射鵰(電視劇) :p, 佢話暑假要睇原著,我覺得佢未必睇得掂……

作者: little_yolky    時間: 17-5-26 14:07

MASAYA 發表於 17-5-26 14:01
我個大量時間睇中文書,小三睇緊修煉呢類青少年小說,英文仲係睇緊alice's adventures in wonderland原著童 ...
有乜出奇, 我大女好例子啦, 佢中英閱讀能力真係唔駛再多講, 但係佢英文成績係班入面頭幾名, 但中文只係中游。點解? 唔駛問阿貴, 你同我都係差唔多, 由得佢自由發展, 無乜系統咁針對佢測考溫習吧。剛剛個統測, 佢終於問我, 我教佢點樣針對測考溫書, 今次中文統測係全班最高分果個。
作者: MASAYA    時間: 17-5-26 14:13

little_yolky 發表於 17-5-26 14:07
有乜出奇, 我大女好例子啦, 佢中英閱讀能力真係唔駛再多講, 但係佢英文成績係班入面頭幾名, 但中文只係中游 ...
英文成績頭幾名,中文成績第一,只要數學不失,安安穩穩
作者: little_yolky    時間: 17-5-26 14:17

MASAYA 發表於 17-5-26 14:13
英文成績頭幾名,中文成績第一,只要數學不失,安安穩穩
數學.........係中下...............
作者: woyj    時間: 17-5-26 14:17

little_yolky 發表於 17-5-26 14:07
有乜出奇, 我大女好例子啦, 佢中英閱讀能力真係唔駛再多講, 但係佢英文成績係班入面頭幾名, 但中文只係中游 ...

原來是這個原因。可否分享吓統測温習的方法?謝謝

作者: little_yolky    時間: 17-5-26 14:21

woyj 發表於 17-5-26 14:17
原來是這個原因。可否分享吓統測温習的方法?謝謝
根據學校出卷模式溫囉。
作者: IloveJJ    時間: 17-5-26 14:23

作者: mcl203    時間: 17-5-26 14:24

IloveJJ 發表於 17-5-26 12:39

小學啲英文淺過中文好多!

因人而異,小學D英文未必低過中文喎,都係睇番學生本身,甚或讀边類學校。有人睇HP英文原著,有人睇HP翻譯版。

作者: woyj    時間: 17-5-26 14:29

little_yolky 發表於 17-5-26 14:21
根據學校出卷模式溫囉。

謝分享

自己出卷……要整理吓

作者: little_yolky    時間: 17-5-26 14:38

woyj 發表於 17-5-26 14:29
謝分享

自己出卷……要整理吓
係架, 大女前兩三年, 每年大考我都整一mock卷佢歎下, 第一年100分, 第二年97分, 舊年因為阿細, 唔得閑整, 只根據佢弱項俾練習佢做, 都有全班第二高分, 但今年叫佢自己揀練習做, 就得返8X分了, 所以自己整mock卷係好重要, 但你要事前study晒佢D功課, 同埋測考模式, 對證下藥至得。
作者: mch411    時間: 17-5-26 14:46

中文係象形文字系統, 係好難學,
同英文兩回事, 小朋友頭腦發育未完善,
學唔到咪遲D學, 大左都學唔到咪認命o羅,
天生我材必有用, 到你老左咪又係只求個仔女
可以有空時陪下自己, 搵到食咪得o羅

作者: MASAYA    時間: 17-5-26 15:59

little_yolky 發表於 17-5-26 14:38
係架, 大女前兩三年, 每年大考我都整一mock卷佢歎下, 第一年100分, 第二年97分, 舊年因為阿細, 唔得閑整,  ...
band1阿媽,子女讀書前,父母先讀
作者: little_yolky    時間: 17-5-26 16:03

mch411 發表於 17-5-26 14:46
中文係象形文字系統, 係好難學,
同英文兩回事, 小朋友頭腦發育未完善,
學唔到咪遲D學, 大左都學唔到咪認命o ...
因為係象形文字系統, 有聲符、形符, 對小朋友嚟講好易理解。英文就攞膽, 記晒26個字母, 全部無意思, 要死記, 所有生字就係呢26個字母既組合, 話學phonics好D咩, 但又唔係一定啱, 只係有幫助。一種係有樣睇意思, 一個係要死記, 你話邊個易呢?
作者: MASAYA    時間: 17-5-26 16:07

little_yolky 發表於 17-5-26 16:03
因為係象形文字系統, 有聲符、形符, 對小朋友嚟講好易理解。英文就攞膽, 記晒26個字母, 全部無意思, 要死記 ...
咁簡體字呢?
作者: little_yolky    時間: 17-5-26 16:08

MASAYA 發表於 17-5-26 15:59
但係我實在懶, 又易攰(可能濕重), 如果我好似級一同學仔阿媽咁勤力, 我諗阿大都唔會止係依家水平。不過, 我實在太懶了, 佢一年四測兩考, 科科都話要同佢做mock卷, 我真係命唔長。真係好佩服勤力既媽咪。
作者: Jane1983    時間: 17-5-26 16:16

回覆 MASAYA 的帖子

係ga,要仔女做B1學生,亞媽都應該要求做B1媽。

作者: little_yolky    時間: 17-5-26 16:19

MASAYA 發表於 17-5-26 16:07
咁簡體字呢?
我哋唔講呢D嘢。
作者: Jane1983    時間: 17-5-26 16:26

回覆 MASAYA 的帖子

簡體字都一樣咁教,其實簡體和繁體係好易通。
作者: manman333    時間: 17-5-27 10:48

phyllislau 發表於 17-5-25 14:24
都係一個好提議,試下先

有我陪你呢 ~ 我都係呈分啊,我係有試過寫而呀仔有興趣睇我寫啲咩,因為我不是大作家程度, 所以同佢地距離無咁遠, 佢地覺得易睇和易學上。
有時補習老師會將我的文章跟呀仔分析,呀仔帶時又真係用得番㗎。

作者: October.    時間: 17-5-27 23:15

MASAYA 發表於 17-5-26 15:59
小學生如果父母睇緊d,功課溫書唔外判,阿爸阿媽自己教,又無唔好采讀間寶校,仔女成BAND 1生唔難架,小學階段父母對仔女學業有幾重視,同仔女成績成正比,又可以培養好學習態度,所謂習慣成自然,細路仔自自然然會視讀書、功課為學生既本份。

當然,凡事有例外,自己跑既細路都有,不過,通常係人地既仔女。

作者: ar_mak    時間: 17-5-28 01:24

作者: ar_mak    時間: 17-5-28 01:43

作者: monkeydiary    時間: 17-5-29 13:49

ar_mak 發表於 17-5-28 01:43
有兩點極之重要而冇講,要補番講.

1. 同仔女點都係以關係行先,關係好,你講野佢信你;關係差,講金句都冇`作用 ...

第2點係咩?

作者: little_yolky    時間: 17-5-29 17:36

ar_mak 發表於 17-5-28 01:24
屋企已經裝哂閉路電視無死位,睇得好緊!

父母教係好好多,原因係小朋友會得到學習的方法.
PS1:父親教,威力大過媽媽教 <========== 你覺得係咩原因呢?

話說剛過去既統測, 常識C6負責阿大, 我負責阿妹。出嚟既結果係阿大好過阿妹, 依家C6好驕傲喎, 話佢叻過我喎。

作者: littlecath    時間: 17-5-29 18:14

我嗰個,科科都唔多掂。又鬧又鼓勵咩招數都試過。但佢係打不死的小強,呢頭鬧到世界大戰,好快就冇事,關係係就係冇影響,但永遠冇效果

作者: babywoman    時間: 17-5-29 19:08

回覆 littlecath 的帖子

小朋友他日的EQ可能就此練成

作者: Jessy    時間: 17-5-30 01:43

littlecath 發表於 17-5-29 18:14
我嗰個,科科都唔多掂。又鬧又鼓勵咩招數都試過。但佢係打不死的小強,呢頭鬧到世界大戰,好快就冇事,關係 ...
咁似我囝, 考幾多分合唔合格都無咩所謂, 考試卷都可為了快D做完亂填, 老師都話恨鐵不成鋼.

我在家同佢真係日日世界大戰.  

作者: ar_mak    時間: 17-5-30 02:05

作者: ar_mak    時間: 17-5-30 02:15

作者: babywoman    時間: 17-5-30 12:24

回覆 ar_mak 的帖子

幼稚園時,我陪仔游水,踢波,捉象棋,小學時,我陪仔踩單車,打籃球。。。。。
睇落,我仔嘅老豆真係唔夠稱職

作者: Jane1983    時間: 17-5-30 14:28

實在亦唔係個個爸爸適合教小朋友,有d躁狂,教兩下就發脾氣;有d要求低,覺得咁上下就得,呢d嘢遲早自然會識。所以唔係個個亞媽放心比老公負責。
作者: littlecath    時間: 17-5-30 23:16

babywoman 發表於 17-5-29 19:08

小朋友他日的EQ可能就此練成

好處係,唔使擔心佢會做空中飛人。壞處係,唔可以有任何期望,因為唔會改。

作者: santakit    時間: 17-5-31 00:29

little_yolky 發表於 17-5-26 16:08
但係我實在懶, 又易攰(可能濕重), 如果我好似級一同學仔阿媽咁勤力, 我諗阿大都唔會止係依家水平。不過, 我 ...

可以分享下級一小朋友媽咪係點架? 做左咩會變級一架? 好奇。。。

作者: ar_mak    時間: 17-5-31 03:18

作者: mimi222shi    時間: 17-5-31 08:27

我老公教小朋友好OK, 可能親子關係好, 只係佢勁忙, 無咩時間.
作者: MrBeast    時間: 17-5-31 09:24

身邊有個例子,阿爸要求高,阿媽tum 人叻,互補不足,works out v ok.
作者: wan_sosin    時間: 17-5-31 09:45     標題: 回覆樓主:

家長邊個叻就教邊樣,爸爸媽媽唔會樣樣識晒,我老公對中國文化同歷史好熟,當然佢教,其餘大部份都係我一手包辦,包括體育,音樂,視藝。
老公都唔會過問我太多,因為加多把口,有時會令小朋友混亂,除非我開聲叫佢幫一下,佢先出手。

作者: little_yolky    時間: 17-5-31 09:47

ar_mak 發表於 17-5-30 02:15
如果你係同意,咁我先講.
因為如果你係唔同意,而我又再去講,咁我地就好容易變成討論,咁大家都會好辛苦.

我唔想同意, 但事實正是如此。

我教兩隻嘢教到血壓高(我), 又喊晒(阿女), 但出嚟個成績, 同C6教係一樣, 但我無見佢血壓高同阿女喊喎, 佢哋溫書時仲响度笑到卡卡聲。

作者: little_yolky    時間: 17-5-31 09:59

santakit 發表於 17-5-31 00:29
可以分享下級一小朋友媽咪係點架? 做左咩會變級一架? 好奇。。。
那位媽媽真係勁勤力, 當然女女亦是勁勤力。

其實, 講到課外書閱讀量, 應該唔會有小學生超出我阿女好多。但係, 人哋就用腦袋, 阿媽會俾練習做, 科科都有(常識我唔知有無), 又有閱讀量, 又有技巧, 仲要熟能生巧, 咁又少咗不小心既錯。阿媽跟足成年, 零舎不同!

初小時, 佢阿媽係科科target 96分或以上架。

作者: santakit    時間: 17-5-31 10:25

little_yolky 發表於 17-5-31 09:59
那位媽媽真係勁勤力, 當然女女亦是勁勤力。

其實, 講到課外書閱讀量, 應該唔會有小學生超出我阿女好多。但 ...

真係好欣賞人家
人地噤勤力真係冇得好講,吾只自己勁力喎,仲教到自己個小朋友都勤力,人地勁係應該既
同埋做野efficient真係都好關建!
睇啱方向搵啱方法真係吾同d . 運動員要win都要有個好教練!

唉~我而家都仲係矇剩剩。。。

不過日日都好係有dd進步既,例如我啱啱發現左溫默書要早幾日開始,日日close book寫一次,寫吾出就睇下再寫,只要一日寫一次,就默之前嗰日就會差吾多記到8899,其實吾洗溫到好辛苦。
其實是要響個腦都recall次數多d, 分散時間日日recall就記到。

我都仲摸索緊。。

不過我想家長plan好晒,會吾會其實個小朋友只是靠家長,一冇左呀媽,就handle吾到d學業? 一到中學就要真係小則友醒先得 , 呀媽都要將嗰套武功響小學就要傳授比小朋友。。

作者: little_yolky    時間: 17-5-31 12:14

santakit 發表於 17-5-31 10:25
真係好欣賞人家
人地噤勤力真係冇得好講,吾只自己勁力喎,仲教到自己個小朋友都勤力,人地勁係應該既
同 ...
咁就緊係有D既, 除非個細路好自覺, 學習咗阿媽既方法為己用。好似我大女, 成日唔用腦, 我跟貼就考1X, 唔理佢, 就考2X, 可以差咗10名。係好氣結架。
作者: mall    時間: 17-6-1 23:34

我女兒小二剛中文試测只得6x分(失分最多阅讀理解),也已專補了一年和平時做些練習。中文温的時間是四科中最多,真的很失望!  請問有冇過來人經驗分享可以令中文有大的進步。
作者: sumsum2010    時間: 17-6-2 09:15

作者: simonwan    時間: 17-6-2 10:33

wan_sosin 發表於 17-5-31 09:45
家長邊個叻就教邊樣,爸爸媽媽唔會樣樣識晒,我老公對中國文化同歷史好熟,當然佢教,其餘大部份都係我一手 ...

科科都系我教!我仲要有三個,全部學術及學校事務我負責。所有課外活動我處理,就算出去玩,打波,游水等等都系我帶!

作者: little_yolky    時間: 17-6-2 10:51

mall 發表於 17-6-1 23:34
我女兒小二剛中文試测只得6x分(失分最多阅讀理解),也已專補了一年和平時做些練習。中文温的時間是四科中最 ...
駛乜傷心, 我阿細都只係多你幾分, 又係閱讀理解失分多, 咁咪教下佢答案邊度搵返啱就得。我都有讚佢架, 因為其他part做得唔錯。慢慢嚟, 睇多D書, 做閱讀理解練習後教返佢邊度同埋點樣搵返個啱答案。
作者: little_yolky    時間: 17-6-2 10:52

simonwan 發表於 17-6-2 10:33
科科都系我教!我仲要有三個,全部學術及學校事務我負責。所有課外活動我處理,就算出去玩,打波,游水等 ...
咁咪好辛苦囉? 我都外判咗常識同聖經俾C6了。
作者: little_yolky    時間: 17-6-2 10:56

Jane1983 發表於 17-5-30 14:28
實在亦唔係個個爸爸適合教小朋友,有d躁狂,教兩下就發脾氣;有d要求低,覺得咁上下就得,呢d嘢遲早自然會 ...
我屋企果件仲要衰到教完叫阿女唔好考咁高分, 因為考太高分下次再教會驚攞唔到高分, 佢會有壓力喎, 話要俾D進步既空間佢咁話。
作者: simonwan    時間: 17-6-2 11:07

little_yolky 發表於 17-6-2 10:52
咁咪好辛苦囉? 我都外判咗常識同聖經俾C6了。

日日得翻半條人命!!!

不過阿三仲系幼稚園,完全無理佢學術,又一個興趣班都無。系屋企同去公園玩就算。

阿二一年級,又系 happy school, 佢本身讀書又醒,做功課同評估都自己搞掂,唔駛我理。系默書前幫佢默下書,教下廣東話看書(學校普教中),同安排兩個課外活動。

阿大系男仔,又系小四,主要系教佢。而且禮拜六日全日要練習運動,時間緊張。

作者: Jane1983    時間: 17-6-2 11:29

回覆 little_yolky 的帖子

你C6好搞笑,中和吓你果套。

男人有時係咁。我女果級有個女仔,文静乖巧成績好,但佢亞媽好嚴,會因為測考唔好而打佢,仲要係重手的。我問朋友點解佢亞爸唔出聲,朋友話佢亞爸初初都覺得唔好,但見效果好好,個女真係越打越出色,所以唔出聲...
作者: little_yolky    時間: 17-6-2 11:30

simonwan 發表於 17-6-2 11:07
日日得翻半條人命!!!

不過阿三仲系幼稚園,完全無理佢學術,又一個興趣班都無。系屋企同去公園玩就算 ...
哎吔, 聽落都辛苦。

我就主力教阿細, 佢小二, 舊年我就教到差D爆血管, 今年念金鋼經, 睇化咗, 但都好辛苦。好彩阿大叫自律, 剩係叫C6測考前同佢溫常識同聖經, 數學就俾練習佢做, 然後解釋點解錯, that's all, 如果變成兩個阿細, 真係跳海都唔掂。

佢哋兩個星期六日都係全天候興趣班, 一個朝九晚四, 一個朝十晚六, 星期日就朝十晚五同朝十一晚五, 因為唔同班, 要同C6兵分兩路帶隊, 真係攰死人。

作者: little_yolky    時間: 17-6-2 11:32

Jane1983 發表於 17-6-2 11:29

你C6好搞笑,中和吓你果套。

我阿女班都有咁既女仔, 佢話阿媽用衣架打佢。個阿媽個樣仲鬼咁靚, 真係睇唔出。
作者: Jane1983    時間: 17-6-2 11:46

真係癲,有時問朋友,點解咁乖都打?朋友話可能唔打唔係咁乖!
大佬,打到幾多歳? 唔驚佢長大怕事軟弱? 唔驚佢記恨?

作者: wan_sosin    時間: 17-6-2 11:47

simonwan 發表於 17-6-2 10:33
科科都系我教!我仲要有三個,全部學術及學校事務我負責。所有課外活動我處理,就算出去玩,打波,游水等 ...

高手!勁呀!仲要三個小朋友!佩服!

我老公好信任我教,佢覺得我幫到個仔發揮得到,爸爸媽媽需要互相信任支持

作者: little_yolky    時間: 17-6-2 12:02

wan_sosin 發表於 17-6-2 11:47
高手!勁呀!仲要三個小朋友!佩服!

我老公好信任我教,佢覺得我幫到個仔發揮得到,爸爸媽媽需要互相信 ...
我諗緊simon個最細係K幾, 如果K2, 即係當佢P1時, 中間個P3, 大個P6如果係K1, 即係P1時, 中間個P4, 大個F1, 咁就理想D。
作者: simonwan    時間: 17-6-2 17:05

little_yolky 發表於 17-6-2 12:02
我諗緊simon個最細係K幾, 如果K2, 即係當佢P1時, 中間個P3, 大個P6如果係K1, 即係P1時, 中間個P4,  ...

阿三系 K1.

所以,阿大升小一時,同時要幫阿二揾幼稚園,阿三又就黎出世。阿二升小一時,同時阿三就要考幼稚園。

過兩年,阿大考中學時,又同時幫阿三考小學!

又系全部我一手一腳搞灑!
真系人都癲啦!

作者: little_yolky    時間: 17-6-5 08:57

simonwan 發表於 17-6-2 17:05
阿三系 K1.

所以,阿大升小一時,同時要幫阿二揾幼稚園,阿三又就黎出世。阿二升小一時,同時阿三就要考 ...
大嗰兩個係直/私嗎? 阿三又要考? 到阿三考升小直/私, 阿大應該要準備呈二呈三同自行喎, 衡量輕重, 都係升中緊要D, 不如權力下放, 缷咗阿三俾老婆, 明代行中央集權, 你睇D皇帝做得幾辛苦?
作者: simonwan    時間: 17-6-7 00:01

little_yolky 發表於 17-6-5 08:57
大嗰兩個係直/私嗎? 阿三又要考? 到阿三考升小直/私, 阿大應該要準備呈二呈三同自行喎, 衡量輕重, 都係升中 ...

大的是津校,阿二系直私,阿三都會考幾間直私試下,唔得咪讀阿大間津校。
老婆唔識搞,又唔想學,無計!

作者: IloveJJ    時間: 17-6-7 08:24

作者: little_yolky    時間: 17-6-7 10:15

IloveJJ 發表於 17-6-7 08:24
點解你哋唔外判俾佢哋自己?我聖經係外判俾佢哋自己。
其實,我係中英數常先理,其他全部外判俾佢哋自己。 ...

因為聖經目標係100分!(雖然次次都做唔到)全級最叻聖經果個有書卷的。

我哋聖經要呈分, 同埋聖經人人都高分, 阿大話齋, 聖經8X係好低分了, 咁你話係咪一分不能少。我反而中英數係外判俾佢哋自己喎。我最多數學叫佢哋做完練習解釋下點解錯, 都幾輕鬆下。至於常識, 就先叫佢哋溫熟, 然後我哋問書, 又搞掂。音樂就定時定候提佢哋練考試樂器曲目, 臨考前唱首歌仔嚟聽下, 睇下有無嘢執。我哋IT唔計分, 所以理都無理。
體育我就無能為力喇

作者: IloveJJ    時間: 17-6-7 10:26

作者: little_yolky    時間: 17-6-7 10:34

IloveJJ 發表於 17-6-7 10:26
咁中文常識我都係叫佢哋讀完,再同佢默,或者問書啫!我指既外判,係完全唔問唔理。

你大女唔係數學唔得嗎 ...
你大女唔係數學唔得嗎?點解你都叫佢自己溫?唔睇下佢點唔識? <==== 我有跟架, 佢做錯果D如果唔係加減乘除計錯數, 我會解釋架。我哋學校B個分較低, 如果全部B就可以外判, 咁連阿細都唔駛跟了。

作者: soso317    時間: 17-6-7 12:12

做人父母又點會不明白

但.......

如子女不是去到那個位
上到中學時......她會更辛苦

作者: palmchristy    時間: 17-6-7 14:36

phyllislau 發表於 17-5-25 15:45
老公話試下買返小二練習比佢由淺做起,每日做幾個,再睇下佢理唔理解,另外要佢睇多D中文圖書,然後叫佢做 ...

咁似電影情節 [奇蹟補習社 / 墊底辣妹].

作者: babywoman    時間: 17-6-7 16:08

我仔年年都係宗教低分 ,佢唔想記嘢,常識都唔想記,但佔嘅比例不少,不能不記,特別寫字,佢最討厭
今次也不例外,中英數常考完,話好有信心,但宗教就叫我不要提

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5