教育王國

標題: s3 [打印本頁]

作者: carmen_lai    時間: 17-5-20 18:35     標題: s3

中三唔讀書,成績差,重讀完,可以點?

作者: brother4    時間: 17-5-20 21:37     標題: 回覆樓主:

可考慮轉學。。多數重讀一年冇進步,學校同家長講學校是否適合小朋友!朋友果間是名校,ㄧ樣重讀,成績一般,老師出咗声,但朋友决定不走,學校話試升多一年

作者: carmen_lai    時間: 17-5-23 07:54

brother4 發表於 17-5-20 21:37
可考慮轉學。。多數重讀一年冇進步,學校同家長講學校是否適合小朋友!朋友果間是名校,ㄧ樣重讀,成績一般 ...

謝謝回覆

作者: losir0227    時間: 17-5-25 04:51

學校程度如何? band 1,2,3 ?
成績差的原因在哪? 同學掛住玩唔讀書? 有心讀仍讀唔好?
作者: YmOra    時間: 17-5-25 10:20

carmen_lai 發表於 17-5-20 18:35

重點係需要找出"問題"何在?未知情況下"去或留"都好大機會""重蹈覆轍""呢!

作者: 王家爸爸    時間: 17-5-26 09:57

成績差既原因係嘜?大多數情況下,原校重讀唔係解決辦法。

作者: kwokyk    時間: 17-5-26 20:44

回覆 carmen_lai 的帖子

主流學校唔適合,可考慮VTC 課程,如 靑年學院、MSTI、CCI 、ICI ...

http://www.vtc.edu.hk/admission/tc/s3/s3-overview/
作者: TwinWong    時間: 17-5-27 10:15

小朋友自己想做乜 向興趣發展都有幫助

作者: Band5    時間: 17-5-27 12:34     標題: 回覆樓主:

小朋友自己點諗?父母可幫手分析,但佢唔認同嘅安排,難免利少弊多!

作者: 王家爸爸    時間: 17-6-1 16:18

其實應該培養一啲興趣,例如歷史、科學等,起碼小朋友對有啲科目覺得好玩或者有成就感,咁先至會令佢對讀書有興趣(或者最少唔覺得有壓力),成績先有可能慢慢追上。
作者: carmen_lai    時間: 17-6-2 21:46

王家爸爸 發表於 17-6-1 16:18
其實應該培養一啲興趣,例如歷史、科學等,起碼小朋友對有啲科目覺得好玩或者有成就感,咁先至會令佢對讀書 ...

謝謝各位回覆

作者: kokochow    時間: 17-6-30 15:46

樓主你好, 我PM 了你一些問題, 請查收. 謝謝.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5