教育王國

標題: SPK, 18-19 [打印本頁]

作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-17 19:46     標題: SPK, 18-19

我女女出年讀K1,而家無返n,亦唔打算返因爲我係家庭主婦,心付SPK,我知要自己入去面試但女女好痴身,請問大家:返面試班有用嗎?我地係N無,如果嗰日佢唔肯自己入去in,是否真的無機會,女女係二月b,但感覺好好細B feel
作者: 1180431    時間: 17-5-17 20:04

唔返N班k1面試好蝕,好多嘢自己唔識教,人哋有系統有方法。spk收淡定獨立多,唔肯入基本上冇機會
作者: nic_bb    時間: 17-5-17 20:46

唔肯自己入,機會近乎零。個人經驗,最有效令小朋友獨立唔黐身、自己跟老師面試嘅方法,就係返N班

作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-17 22:34

多謝意見,老公唔想佢咁快返學,因為女女自細體質弱,怕多菌,而且佢覺得雙職父母的小朋友先需要返n班,我之前係幼稚園老師,所以佢覺得女女喺屋企已經得,我解釋過群體生活好重要,唯有再同老公傾
作者: meihong    時間: 17-5-17 23:05

Sunflowerssss 發表於 17-5-17 19:46
我女女出年讀K1,而家無返n,亦唔打算返因爲我係家庭主婦,心付SPK,我知要自己入去面試但女女好痴身,請問 ...

其實2月大B原本已經係有優勢,SPK係好難入,主要睇小朋友表現,N無真係機會已經微,讀咗N一定增加優勢,不過仍然係難,冇讀N,又入SPK真係難上加難。痴身in任何一間都無咁好,經歷過面試,就會明白入名幼係幾咁難,間間都幾千人爭百幾個位。扣除關係人事,世襲或神父推薦等,你可以想像剩返幾多位比幾千人。要突圍成功,唔可以單靠運氣。祝好運

作者: chingchingbb14    時間: 17-5-17 23:15

我係N無,今年有OFFER的。覺得SPK鐘意啲自信獨立小朋友,面試時一喊就即要出課室。自己入同主動講嘢係優勝。你自己做過幼教,應知道有啲學習係自己教唔到,唔返N可以俾佢返啲分離playgroup
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-17 23:38

我都係咁諗,就算說服唔到老公比女女返n,每星期三日每次自己入去返下個半鐘都好吖。
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-17 23:38

chingchingbb14 發表於 17-5-17 23:15
我係N無,今年有OFFER的。覺得SPK鐘意啲自信獨立小朋友,面試時一喊就即要出課室。自己入同主動講嘢係優勝 ...
恭喜您呀!
作者: (=.=)    時間: 17-5-18 00:54     標題: 回覆:Sunflowerssss 的帖子

SPK 好遅先interview , 你interview 左頭1-2間巳經知小朋友問題享邊,有無反應。所以報多幾間好D,當熱身和比多個機會自己。點解甘想入SPK ? 港島女龍仲有好多,可以試下,唔需要分離可能好D,其他學校老師interview 會慢慢引導小朋友,會睇到小朋友優點,你如果自己教到可能機會高D

作者: peterwongpeter    時間: 17-5-18 09:38

meihong 發表於 17-5-17 23:05
其實2月大B原本已經係有優勢,SPK係好難入,主要睇小朋友表現,N無真係機會已經微,讀咗N一定增加優勢,不 ...

我都係今年有OFFER 的,糾正傳言,其實N無入SPK 係好多的,家長大部份都係普通人,來自不同地區

作者: peterwongpeter    時間: 17-5-18 09:46

meihong 發表於 17-5-17 23:05
其實2月大B原本已經係有優勢,SPK係好難入,主要睇小朋友表現,N無真係機會已經微,讀咗N一定增加優勢,不 ...

幾千人爭百幾個位<- 呢點只有部份同意,其實熱門名幼係全部都有幾千人爭百幾個位,但其實十幾二十間名幼(共3,4千位) 來來去去咪都係果幾千人,以本人為例,考左十間,有7個OFFERS,最後咪要放其餘6個....
所以考倒未必好容易,但只要考多啲,總有一間CALL WAITING 入倒,呢個係我當初考咁多間的想法

作者: peterwongpeter    時間: 17-5-18 09:48

(=.=) 發表於 17-5-18 00:54
SPK 好遅先interview , 你interview 左頭1-2間巳經知小朋友問題享邊,有無反應。所以報多幾間好D,當熱身和 ...
或者考慮讀頭幾個月,一有OFFER就QUIT,有家長係咁,舒服半年
作者: peterwongpeter    時間: 17-5-18 09:52

1180431 發表於 17-5-17 20:04
唔返N班k1面試好蝕,好多嘢自己唔識教,人哋有系統有方法。spk收淡定獨立多,唔肯入基本上冇機會 ...
大部份K面試都在11,12月,所以只上了2個月堂,如果考其他學校,未必分別好大,不過SPK2月先考,加上要自己入課室,我都覺要讀N會好啲

作者: boojiji    時間: 17-5-18 10:55

但依家就算樓主想比佢讀N, 都太遲啦? 收晒生? 會唔會主打分離PLAYGROUP好D? 果D又唔使返晒5日......
作者: monodad    時間: 17-5-18 11:21

其實唔返N,一嚟就要自己入課室同陌生老師見面加對答,再加幾十個小朋友喺埋一齊,冇過過呢種生活模式都幾難將最自信嘅一面表現出嚟,再加上前前後後要排隊等入課室,又要同父母分離,入到課室又可能俾其他小朋友影響,我諗妳自己就算識教都未必可以提供到呢種環境俾佢,唯有盡量俾佢見多D陌生人同小朋友,希望佢習慣同陌生人接觸同唔怕陌生環境,祝好運!

作者: monodad    時間: 17-5-18 11:26

最好之前俾佢in 多幾間幼稚園,當熱身又好,當俾佢習慣下個模式都好,盡量揾到佢有咩需要留意嘅地方。btw,PC, GH 2nd in 都係自己入去in,不妨可報埋,睇下佢有咩反應。

作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-18 14:57

我會報多幾間比佢熱身又好大包圍都好,陪面試的學校,我女女都應該可以的,佢會答陌生人問題,只是大前提要我或爸爸喺身邊
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-18 14:57

peterwongpeter 發表於 17-5-18 09:38
我都係今年有OFFER 的,糾正傳言,其實N無入SPK 係好多的,家長大部份都係普通人,來自不同地區
...
謝謝,一枝強心針
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-18 14:58

boojiji 發表於 17-5-18 10:55
但依家就算樓主想比佢讀N, 都太遲啦? 收晒生? 會唔會主打分離PLAYGROUP好D? 果D又唔使返晒5日...... ...
係呀,我而家都會集中搵呢啲一個星期上幾日的分離course
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-18 15:01

(=.=) 發表於 17-5-18 00:54
SPK 好遅先interview , 你interview 左頭1-2間巳經知小朋友問題享邊,有無反應。所以報多幾間好D,當熱身和 ...
我有幾個姑奶奶,佢地的女女都係呢間畢業的,所以老公特別鍾意呢間,所以我有時都會話我老公,你明知呢間鍾意獨立的小朋友但又唔想阿女返n,好矛盾囉,而我自己鍾意女龍校,聖心太谷了,德望要過海,唔考慮
作者: QQfishs    時間: 17-5-18 16:35

其實返N班係好重要, 由考N既經歷, 上堂群體生活, 適應陌生人/環境都係要返學先學到。
分離班係有用, 但係有機會結果係完全一粒聲都吾出, 考k要比反應仲有面對同組既小朋友搶答, 對比一睇就好易分。比我會盡量帶佢出面多d同小朋友玩, 膽大左就咩都易好多, 其次如果有神父幫你寫無機會就更大。想入名女龍spk gh老老實實就算n無人仕, 小朋友真係要有某方面吸引學校先得, 大b醒目反應快樣靚有特殊材藝點都要有一樣, 吾係既話比你入到去讀都真係吾易生存。

作者: 3hearts    時間: 17-5-18 16:53

peterwongpeter 發表於 17-5-18 09:46
幾千人爭百幾個位
could you pls share which offers you have and what is your criteria to choose over than other schools?
thank you

作者: meihong    時間: 17-5-18 17:09

QQfishs 發表於 17-5-18 16:35
其實返N班係好重要, 由考N既經歷, 上堂群體生活, 適應陌生人/環境都係要返學先學到。
分離班係有用, 但係有 ...

同意,雖然好多小朋友有幾個offers, 但同樣全軍覆沒都大把,所以大B仍然最好有裝備去面試。尤其target SPK, 入到通常都讀唔會放。

作者: monodad    時間: 17-5-18 17:12

Sunflowerssss 發表於 17-5-18 15:01
我有幾個姑奶奶,佢地的女女都係呢間畢業的,所以老公特別鍾意呢間,所以我有時都會話我老公,你明知呢間鍾 ...

天主教女龍幼得呢3間,建議妳再了解多些少再判斷,小女有幸同時間有呢3間offer,了解後只可以話各有長處,無話邊間一定好過邊間,只可以以合適自己家庭配合而考慮作選擇。Anyway,距離下學年嘅interview仲有一段長時間,先同自己同小朋友做好準備,有幸攞到offer再慢慢選擇。祝妳好運!

作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-18 18:06

monodad 發表於 17-5-18 17:12
天主教女龍幼得呢3間,建議妳再了解多些少再判斷,小女有幸同時間有呢3間offer,了解後只可以話各有長處, ...
Congratulations ,咁你最校take 邊間offer呀?
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-18 18:13

我成日都同女女見唔同的朋友仔,平日會同佢落公園/會所玩,鼓勵佢認識小朋友,其實佢社交好好,只是會耐唔耐留意我喺邊,可能佢安全感比其他同齡的小朋友建立得慢,我會繼續努力同埋我都知返n係最好(雖然有朋友的朋友的女女無讀n都入到spk,不過嗰位小朋友性格活潑開朗,我女女就比較靜),唯有繼續同老公討論同埋睇定有冇邊間仲收插班n la
作者: monodad    時間: 17-5-18 21:54

Sunflowerssss 發表於 17-5-18 18:06
Congratulations ,咁你最校take 邊間offer呀?

考慮緊take唔take SPK,因為佢現在讀緊另一間龍幼嘅K1

作者: hha    時間: 17-5-18 22:03

like你夠坦白,講真比你差到隻腳入門口,都真係要有實力先可以留低,因為個個都係由第一日入去幼稚園就努力向着小學度門跑。

呢間學校唔係比拼邊個學術最強,係比拼小朋友嘅整體能力,老師對小朋友各方面嘅能力都非常掌握。

作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-18 22:50

hha 發表於 17-5-18 22:03
like你夠坦白,講真比你差到隻腳入門口,都真係要有實力先可以留低,因為個個都係由第一日入去幼稚 ...
證明老師真係好有經驗
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-18 22:53

monodad 發表於 17-5-18 21:54
考慮緊take唔take SPK,因為佢現在讀緊另一間龍幼嘅K1
若然妳放棄,肯定有好多人感激妳,哈哈
作者: (=.=)    時間: 17-5-18 23:45     標題: 回覆:Sunflowerssss 的帖子

你有親戚讀緊應該好清楚學校要求,而且有時interview 真係好講彩數,重要個日小朋友唔好病,spk interview 日子都凍,所以幾手準備,報埋其他女龍,谷有谷好,唔谷又唔代表唔洗谷,你有親戚讀過,應該好明

作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-19 00:41

(=.=) 發表於 17-5-18 23:45
你有親戚讀緊應該好清楚學校要求,而且有時interview 真係好講彩數,重要個日小朋友唔好病,spk interview  ...
係ge,其實讀咩學校,家長都要喺背後做野
作者: yee123480    時間: 17-5-19 23:47

你現在情況快點報playgroups比佢返下,返2-3個月就返分離班,祝你成功呀!

作者: siuwing2    時間: 17-5-20 01:18

Sunflowerssss 發表於 17-5-18 15:01
我有幾個姑奶奶,佢地的女女都係呢間畢業的,所以老公特別鍾意呢間,所以我有時都會話我老公,你明知呢間鍾 ...

唔習慣太多人的環境,又要同家長分離嗰下真的最難,所以就算肯答陌生人嘢都可能會被嚇怕
再者,好多小朋在學校內外完全兩個様,所以你就算做過幼教都未必知佢同其他小朋友相處時係點,考慮下返下每星期2-3天的pg,再報多幾間學校熱身,spk 通常最後interview 的
加油

N無入真的很多,我女兒幸運地也是其中一個

作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-20 01:38

siuwing2 發表於 17-5-20 01:18
唔習慣太多人的環境,又要同家長分離嗰下真的最難,所以就算肯答陌生人嘢都可能會被嚇怕
再者,好多小朋在 ...
恭喜您呀!
作者: 宮二    時間: 17-5-20 08:25     標題: 引用:我女女出年讀K1,而家無返n,亦唔打算返因

原帖由 Sunflowerssss 於 17-05-17 發表
我女女出年讀K1,而家無返n,亦唔打算返因爲我係家庭主婦,心付SPK,我知要自己入去面試但女女好痴身,請問 ...
呢個年紀的小朋友不習慣分離正常不過,奈何某些幼稚園因為僧多粥少,總要用方法篩選學生。樓主無謂俾太大壓力給自己、家人和小朋友,我知道呢間大把大b、自己入無喊、有讀PN 、教友、有sibling 讀緊、母親是校友⋯都考唔到,考到就似是中六合彩,考不到也沒有什麼大不了。

作者: 宮二    時間: 17-5-20 08:28     標題: 回覆:SPK, 18-19

另外,那些所謂面試班師資無政府監管,良莠不齊,要上面試班不如正經去讀PN

作者: 開心一家    時間: 17-5-20 10:37

其實讀PN 同坊間的分離班, 我覺得最大的分別係, bonding, 無論學校同學生, 或者學生之間, 因為番學係有routine 咁番, 日日一樣, 小朋友適應會唔同D

學校的同學會係小朋友日常的一部分, 但好少會聽小朋友番Playgroup, 會講得出同學的名, 我自己覺得有Regular 的routine 好重要

小女都有幸入到SPK, 佢地入到去, 老師點選學生, 我唔知道, 但好肯肯係大部份有OFFER 都係N 無人仕, 包括我自己

同埋呢個學校唔係坊間講到的家長都好神, 我地的家長係一般人
作者: JJ_KK    時間: 17-5-20 12:16

除了你說以上3間,仲有邊間港島女龍可選擇?

作者: peterwongpeter    時間: 17-5-20 12:18

開心一家 發表於 17-5-20 10:37
其實讀PN 同坊間的分離班, 我覺得最大的分別係, bonding, 無論學校同學生, 或者學生之間, 因為番學係有rout ...

好同意

作者: monodad    時間: 17-5-20 14:20

JJ_KK 發表於 17-5-20 12:16
除了你說以上3間,仲有邊間港島女龍可選擇?

St Clare, TL

作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-20 16:38

雖然我地想入spk啫,但都平常心面對的,始終學位有限,亦都要睇女女同學校有冇緣,只是老公見女女出出入入醫院見到怕,所以有啲驚弓之鳥咁,我心底裏持開放態度的,我自己都教過幼稚園嘛,哈哈。佢返左學我仲有私人時間呀,哈哈
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-20 16:40

其實讀PN 同坊間的分離班, 我覺得最大的分別係, bonding, 無論學校同學生, 或者學生之間, 因為番學係有rout ...
係呀,我幾個姑奶都是n無的普通人黎架乍
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-20 16:42

咁你囡囡係未好鍾意返學㗎?
作者: 開心一家    時間: 17-5-20 22:38

Sunflowerssss 發表於 17-5-20 16:42
咁你囡囡係未好鍾意返學㗎?

我女鍾意番學,放假會問點解唔駛番學

作者: (=.=)    時間: 17-5-21 00:15     標題: 回覆:Sunflowerssss 的帖子

如果出出入入醫院身體太差,其實龍校未必適合你,怕你曰日擔驚受怕

作者: babypig2017    時間: 17-5-21 00:44

(=.=) 發表於 17-5-21 00:15
如果出出入入醫院身體太差,其實龍校未必適合你,怕你曰日擔驚受怕

Y?

作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-21 22:34

願聞其詳
作者: 大埔之友    時間: 17-5-22 00:01

什麼學校適合身體差的學生?

可能你想講大班易傳播病菌。

我覺得讀得龍校,家長一定關心小朋友成長,有病會帶去睇醫生,咳就帶口罩,用手捂口等。傳播病毒未必想象中咁大。

作者: siuwing2    時間: 17-5-22 00:31

關龍校乜事吖,怕請得多病假?咁其他學校都怕啦

作者: (=.=)    時間: 17-5-22 21:38     標題: 回覆:siuwing2 的帖子

因為會擔心升晤到,讀得龍校老師一句普通comments 也會好緊張,請病假多又怕有壓力

作者: L+H    時間: 17-5-23 10:32

(=.=) 發表於 17-5-22 21:38
因為會擔心升晤到,讀得龍校老師一句普通comments 也會好緊張,請病假多又怕有壓力

...
咁又不至於吧,病既話老師都叫你唔好返學…… 校長直頭話休息夠先好返。但請假去旅行就唔好攞,都好合理。

作者: monodad    時間: 17-5-23 10:58

L+H 發表於 17-5-23 10:32
咁又不至於吧,病既話老師都叫你唔好返學…… 校長直頭話休息夠先好返。但請假去旅行就唔好攞,都好合理。
...

請假去旅行千其唔好,邊間學校都唔鍾意,龍幼更加著重呢點,曾經聽過某龍幼校長喺簡介會直接講明,請假去旅行會對小朋友學習及責任感有影響,莫講話請病假去旅行。其實員工長假之前攞病假去連住D長假,妳做老闆或者上司都知咩事啦,俾著係妳,妳往後會對呢個員工會有咩評價?唔好當學校係傻先得㗎.......做家長應該以身作則,教育小朋友返學都係佢嘅責任,否則將來小朋友學會扮病唔返學嘅時候被妳責罵,會話係妳教佢嘅.....

作者: agneslulu    時間: 17-5-23 12:21

其實身體差入K都一樣會差,我囡囡一返N就每月病一次,足足返咗半年先叫做唔係每月病,我都同意有位家長講要糾正傳言,我都係N無人士今年都有OFFER,不過獨立自信真係好緊要,面試當日唔喊主動入去in,真係已經"羸在起跑線"
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-23 15:27

雖然我曾經教那間不是什麼出名的幼稚園,但我地本身都唔主張小朋友返學期間去玩,真是會玩創個心亦是責任心的問題,咁當然我地那間幼稚園不是龍或名校丫嘛,某程度上家長係冇咁"乖"的,我地明知都冇乎,另一方面睇,因為仲係幼稚園丫嘛,佢地覺得而家唔玩盡佢,小學就冇呢支歌仔唱了。
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-23 15:29

agneslulu 發表於 17-5-23 12:21
其實身體差入K都一樣會差,我囡囡一返N就每月病一次,足足返咗半年先叫做唔係每月病,我都同意有位家長講要 ...
我地比佢玩緊唔同的運動亦多D去郊外,增強女女的抵抗力,出多D汗
作者: 1180431    時間: 17-5-23 17:16

回覆 agneslulu 的帖子

其實如果有返N班,照計應該唔會點喊
作者: agneslulu    時間: 17-5-24 23:07

1180431 發表於 17-5-23 17:16

其實如果有返N班,照計應該唔會點喊

我朋友囡囡有返N,需試當日堅爆喊 (emoji)

作者: 1180431    時間: 17-5-24 23:27

真係唔知乜原因……唔知平均有幾多小朋友會喊,十個有冇兩個
作者: monodad    時間: 17-5-25 10:25

agneslulu 發表於 17-5-24 23:07
我朋友囡囡有返N,需試當日堅爆喊 (emoji)

就算有返N,第一次去到陌生地方仲要同父母分離,喊係好正常。如果想減少喊嘅機率,事前嘅準備功夫同心理輔導不可少。

作者: 1180431    時間: 17-5-25 11:43

回覆 monodad 的帖子

其實好睇小朋友性格
作者: dreamdream081    時間: 17-5-25 12:20

SPK好難入,全港各地的家長都沖來申請,失望者眾,最好都唔好target要入,旨在參與就好,不然都是失望居多。
作者: 1180431    時間: 17-5-25 15:17

回覆 dreamdream081 的帖子

應該易入過九龍培正或skh喎,根據申請人數推斷,今年估計約有23xx 至24xx 人交表,因為spk實在太遲in,據我所知部分有其他offers嘅都放棄面試,再減喊嗰啲,估計最多係9揀1咁上下

作者: QQfishs    時間: 17-5-25 15:41

1180431 發表於 17-5-25 15:17

應該易入過九龍培正或skh喎,根據申請人數推斷,今年估計約有23xx 至24xx 人交 ...
不同意,完全不同級數既學校,一般難入既都係遲in。
作者: 1180431    時間: 17-5-25 15:51

回覆 QQfishs 的帖子

睇數據係比較公正嘅方法,培正成差不多四千人报收240,skh28xx报收180, 當然以上有幾多人放棄去in就唔知。當一兩成的話,都難入過spk
作者: meihong    時間: 17-5-25 16:16

1180431 發表於 17-5-25 15:51

睇數據係比較公正嘅方法,培正成差不多四千人报收240,skh28xx报收180, 當然以上有幾 ...

我唸培正係男女都會報,spk通常女仔報多(男比較少)。根據數據,spk機會率相對高少少,但亦算難入。其實男生可選擇名幼會少過女生。

作者: nicktong    時間: 17-5-25 16:30

作者: nicktong    時間: 17-5-25 16:31

作者: nic_bb    時間: 17-5-25 16:34

nicktong 發表於 17-5-25 16:30
自己入去考唔喊我已經覺得佢贏左
試想下沒有父母在身邊仲可以答到陌生人(老師)問題有幾多個小朋友可以做 ...

Agree, 上年我個仔戇居居入去,笑笑口出返嚟,我都已經覺得佢好叻,即刻盛讚佢仲帶佢去對面七仔買果汁飲

作者: nicktong    時間: 17-5-25 16:38

作者: dreamdream081    時間: 17-5-25 17:21

1180431 發表於 17-5-25 15:17

應該易入過九龍培正或skh喎,根據申請人數推斷,今年估計約有23xx 至24xx 人交 ...

作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-25 19:48

同意有家長會唔in如果已經有好好offer but我估未至於9揀1咁大機會率,始終生女的話,呢間係好多生女媽媽的dream school
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-25 19:48

nicktong 發表於 17-5-25 16:38
我同你一樣考完馬上去買佢鐘意雞蛋仔食
嗰間係好食㗎
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-25 19:49

nicktong 發表於 17-5-25 16:30
自己入去考唔喊我已經覺得佢贏左
試想下沒有父母在身邊仲可以答到陌生人(老師)問題有幾多個小朋友可以做 ...
同意,如果佢肯入我已經覺得佢成功左一半,另一半就是緣份了
作者: QQfishs    時間: 17-5-25 22:14

Sunflowerssss 發表於 17-5-25 19:49
同意,如果佢肯入我已經覺得佢成功左一半,另一半就是緣份了
樓主你會吾會考培正呀?

作者: 大雯bb    時間: 17-5-25 23:10

樓主, 我老公都是因為驚 個女病 唔俾返n...
我都好想呀女名幼, 但我個女係7月b⋯⋯
想請教。可以點教 機會會大點??

作者: Fatmama1016    時間: 17-5-25 23:33

回覆 大雯bb 的帖子

我哋都是本着參與心態,輕鬆去 in, 小朋友又可自然發輝。結果有offer 都感到難以置信。
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-25 23:54

QQfishs 發表於 17-5-25 22:14
樓主你會吾會考培正呀?
唔考呀,我地住港島區,老公唔想過海返學,所以培正德望嗰啲都唔會考
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-25 23:57

大雯bb 發表於 17-5-25 23:10
樓主, 我老公都是因為驚 個女病 唔俾返n...
我都好想呀女名幼, 但我個女係7月b⋯⋯
想請教。可以點教  ...
我仲說緊老公返n,仲要唔知插唔插到班,但平時我女有返開playgroup ge,同埋我成日帶佢出街,公園又好商場又好見朋友都好,喺屋企我會訓練佢聽指令,玩砌圖,穿珠仔呀咁
作者: 星星的後裔    時間: 17-5-26 00:58

1180431 發表於 17-5-25 15:51

睇數據係比較公正嘅方法,培正成差不多四千人报收240,skh28xx报收180, 當然以上有幾 ...

我本身覺得這數字無太大意義, 不過又傾吓。
假設適齡兒童有8萬, 男女1:1. 培正收表是4千,踴躍度就是5%. 而去SPK 是2千4, 就是6%.
雖然培正收生是240人,但亦有一定人數放棄,我假設是20%, 所以有offer 的人是288人,而唔係240人。有offer 率288/4000=7.2%. 而SPK 收180人,放棄率應該較低,算5% ,所以有offer 人數是189, 189/2400=7.9%.

兩個數差唔多, 所以我覺得兩間學校都差唔多受歡迎。。

作者: monodad    時間: 17-5-26 01:29

星星的後裔 發表於 17-5-26 00:58
假設適齡兒童有8萬, 男女1:1. 培正收表是4千,踴躍度就是5%. ...

但我身邊朋友嘅數據係,有6個有PC offer嘅女仔嘅家長,有5個話如果SPK call waiting 佢地會義無反顧地去讀SPK。

作者: 星星的後裔    時間: 17-5-26 01:44

monodad 發表於 17-5-26 01:29
但我身邊朋友嘅數據係,有6個有PC offer嘅女仔嘅家長,有5個話如果SPK call waiting 佢地會義無反顧地去讀 ...

你指應該多於20%人會放棄PC offer? 我又不能假設所有有SPK offer 的都同事有PC offer. 實際數字只有校方才知, 只可肯定放棄SPK % 一定是很低,一定比培正低。

作者: monodad    時間: 17-5-26 01:47

星星的後裔 發表於 17-5-26 01:44
你指應該多於20%人會放棄PC offer? 我又不能假設所有有SPK offer 的都同事有PC offer. 實際數字只有校方才 ...

唔係,只係反映身邊朋友生嘅係女嘅話,只要有SPK offer都會係佢地嘅首選咁解啫。即等同TSL每年有7千幾人去考,但如果同時考到如DG, DB, SPCC, GH, SPCSPS, YW等等學校,大部份人都會放棄TSL offer。所以我認為報名人數多少意義不大咁解啫⋯⋯

作者: 星星的後裔    時間: 17-5-26 02:49

monodad 發表於 17-5-26 01:47

唔係,只係反映身邊朋友生嘅係女嘅話,只要有SPK offer都會 ...

認同報名總數不太有意思,又或只反映有幾多人識, 但不反映最後有幾多人"落注"比個孩子返學。 除非知道學校派左幾多offer 出去,咁就較有意義。假設校A 派了110個offer 收100生,即絕大份人都好喜愛/忠誠於A, 應該都好有吸引力。校B 共派300offer才收齊100個學生,咁佢吸引力就唔夠A 高。

作者: dreamdream081    時間: 17-5-26 05:03

星星的後裔 發表於 17-5-26 02:49
認同報名總數不太有意思,又或只反映有幾多人識, 但不反映最後有幾多人"落注"比個孩子返學。 除非知道學 ...

Very true.

好多人報聖公會,但好多女仔有女龍校offer後,都會放棄聖公會

作者: dreamdream081    時間: 17-5-26 05:04

monodad 發表於 17-5-26 01:47

唔係,只係反映身邊朋友生嘅係女嘅話,只要有SPK offer都會 ...

Yes, good example

作者: QQfishs    時間: 17-5-26 08:17

星星的後裔 發表於 17-5-26 00:58
假設適齡兒童有8萬, 男女1:1. 培正收表是4千,踴躍度就是5%. ...
數字我都吾覺有咩意義, 除非收生以幸運大抽獎形式收生就可以代表難同易。好似first同sec interview,  第一圈人數眾多4千選5百入第二圈機會係八分之一, 進入第二圈5百選180人機會大左易左, 但我想講sec in個個水平有咁上下而且淡淡定好精靈個樣,我仲好記得果時先開始擔心,想有特出表現吾易。

作者: QQfishs    時間: 17-5-26 08:35

Sunflowerssss 發表於 17-5-25 23:54
唔考呀,我地住港島區,老公唔想過海返學,所以培正德望嗰啲都唔會考
明白, 你都吾好比太大壓力自己, 始終除左有人事外, 無人可以話做左咩就實會收。我覺得playgroup同pn係兩樣野係play同pre既分別, 不過兩夫婦共識都好緊要, 小朋友讀書條路好長, 有高有跌, 做父母吾好有分歧而作任何決定, 到時問題出左就只會越攪越糟。另外spk報名都會問你係咪天主教印象要提供领洗紙, 比較認真, 雖然無話只收教友, 但對比其他學校我覺得都幾明顯想要咩。
作者: 1180431    時間: 17-5-26 10:10

回覆 星星的後裔 的帖子

分析得好!
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-26 13:14

dreamdream081 發表於 17-5-26 05:03
Very true.

好多人報聖公會,但好多女仔有女龍校offer後,都會放棄聖公會
同意
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-26 13:15

QQfishs 發表於 17-5-26 08:35
明白, 你都吾好比太大壓力自己, 始終除左有人事外, 無人可以話做左咩就實會收。我覺得playgroup同pn係兩樣 ...
我明白呀,入到係bonus,入唔到都係正常ge
作者: 1180431    時間: 17-5-26 14:25

有人事都唔係必入,記得之前有家長話自己係醫院員工都入唔到,因為可能阿女達唔到學校基本要求

作者: QQfishs    時間: 17-5-26 15:47

1180431 發表於 17-5-26 14:25

有人事都唔係必入,記得之前有家長話自己係醫院員工都入唔到,因為可能阿女達唔到學 ...
我指神父或者係教績員,不過小朋友太有問題就難說囉。
作者: yee123480    時間: 17-5-26 17:21

QQfishs 發表於 17-5-26 08:35
明白, 你都吾好比太大壓力自己, 始終除左有人事外, 無人可以話做左咩就實會收。我覺得playgroup同pn係兩樣 ...

我都以為係,但實情大部分家長都不是教徒,比例應該都超過3份2

作者: 1180431    時間: 17-5-26 17:47

回覆 yee123480 的帖子

似乎真係少教友,所以教會關係人士應該佔少數
作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-26 23:02

或者會否因為教徒會收晒上小學,所以唔收超過三分一的教徒入幼稚園而令機會非教友的機會平均番呢?
作者: 星星的後裔    時間: 17-5-27 15:24

Sunflowerssss 發表於 17-5-26 23:02
或者會否因為教徒會收晒上小學,所以唔收超過三分一的教徒入幼稚園而令機會非教友的機會平均番呢? ...

我眼裡SPK 是較公平的學校,著眼在學生品行多於宗教同關係。
而且你句說話是有d 矛盾, 先假設SPK 不公平實收教徒,但校方又想公平比番多D 位非教徒。 私校想點都得,而且SPCS校方都唔太理外面點諗點做,根本唔需要做門面虛偽的事。香港有幾多學校會考IGSCE 同DSE? 教署仲考慮緊STEM 時, SPCS 已經砌緊香港首架飛機la.

作者: Kakastarstar    時間: 17-5-27 17:54

星星的後裔 發表於 17-5-27 15:24

我眼裡SPK 是較公平的學校,著眼在學生品行多於宗教同關 ...
認同,有道理
作者: LinusYip    時間: 17-5-27 22:01     標題: 回覆樓主

我想問下
報spk可否同時報spn?

因我囡是細b
Spk機會不大
如果可以
重讀n班亦得

作者: Sunflowerssss    時間: 17-5-27 23:50

LinusYip 發表於 17-5-27 22:01
我想問下
報spk可否同時報spn?
我之前爬過文,有前輩分享過係唔得的

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5