教育王國

標題: 沙田聖羅撒書院 [打印本頁]

作者: Tangkaka    時間: 17-5-17 18:01     標題: 沙田聖羅撒書院

沙田聖羅撒書院,好似冇乜人講,係咪因為位少,所以唔會太多人自行或想抽獎入呢?如果我到7月叩門,機會唔知大唔大呢?有冇朋友可以分享下心得 ,謝謝
作者: angiehouse    時間: 17-5-17 19:49

因為系女校所以小人選嗎? 沙田好似無全女小學, 如果要一下只轉去女中, 未必女仔未必想, 的女系其中一個

作者: limehouse    時間: 17-5-17 22:28

我諗d 人覺得St Rose有直屬小學位會少,沙田Band 1有好多選擇,中一至畢業都唔比出街食lunch(我相信好多人都覺得學校好冇自由,呢樣都會令有d人卻步) ,所以唔多人會考慮佢。
至於叩門,正式沙田因為君子協定好似話往年唔比?但以往又好似有人叩到,我諗如果成績唔錯都有機叩到。

以上係我之前煲d舊post嘅印象, 大致如此,希望冇錯啦

作者: angiehouse    時間: 17-5-18 07:20

吾比出街食LUNCH 真系小好多趣味
作者: sissysze    時間: 17-5-18 08:20     標題: 回覆樓主:

其實聖羅撒附近無乜好食,要出去揾食都難

作者: angiehouse    時間: 17-5-18 21:15

應該可以去第一城食飯吧
作者: 奥脫福    時間: 17-5-18 22:24

sissysze 發表於 17-5-18 08:20

其實聖羅撒附近無乜好食,要出去揾食都難

隔離短樁居屋有商場啦!

作者: siden    時間: 17-5-19 11:46

奥脫福 發表於 17-5-18 22:24
隔離短樁居屋有商場啦!

個別商場好細架ja

作者: sissysze    時間: 17-5-19 13:02

奥脫福 發表於 17-5-18 22:24
隔離短樁居屋有商場啦!

愉翠啲鋪真係算把啦

作者: sissysze    時間: 17-5-19 13:03

angiehouse 發表於 17-5-18 21:15
應該可以去第一城食飯吧

行返第一城都要成10分鐘,一來一回揾埋位,食都唔使食

作者: siden    時間: 17-5-19 16:32

sissysze 發表於 17-5-19 13:03
行返第一城都要成10分鐘,一來一回揾埋位,食都唔使食

由校門行到去cityone餐廳門口,唔止10分鐘。10分鐘只夠去到cityone邊皮。

作者: Tangkaka    時間: 17-5-21 17:27

請問可曾有朋友是叩門入,要咩成績,要考d咩呢?
作者: ah_wa    時間: 17-5-22 09:56

愉翠都有唔少野食 :
  商場 - 意樂餐廳, 一粥麵, 八方雲集, 麥記.
  街市 - 2x茶餐廳, 1x上海菜, 1x車仔麵, 1x魚蛋粉, 1x泰國粉麵
作者: yeewaibb    時間: 17-5-22 10:07

回覆 Tangkaka 的帖子

呢間會不會有TALK?  BAND1 尾?
作者: X'mas2002    時間: 17-5-22 10:40

yeewaibb 發表於 17-5-22 10:07

呢間會不會有TALK?  BAND1 尾?
有, 大概11月, 你留意校網公報.
作者: 奥脫福    時間: 17-5-22 11:18

ah_wa 發表於 17-5-22 09:56

愉翠都有唔少野食 :
  商場 - 意樂餐廳, 一粥麵, 八方雲集, 麥記.
  街市 - 2x茶餐廳, 1x上海菜, 1x車仔麵, ...

意八?呢間

作者: Tangkaka    時間: 17-5-22 17:40

回覆 yeewaibb 的帖子

聖羅撒是band 1a的
作者: Tangkaka    時間: 17-5-22 17:41

唉呀,唔係講食飯呀。哈哈
作者: limehouse    時間: 17-5-22 17:56

最衰係我講食飯先啫。St Rose應該係B1B,未到B1A。至於叩門,我係見上兩年放榜日d post有人話St Rose有位叩,但唔sure真定假。

作者: EMINGT    時間: 17-5-26 21:01

我女去年是叩門生,自行大抽獎都沒揀佢,最後成功取錄了,但又因某些原因沒有讀
面試係家長同小朋友一齊見小朋友全英文見,家長就問中文媽媽一個去都得(我一個帶女去)見其他人都是父母一起入,其實我諗學校除了睇成績應該還睇你們同學校理念是否相同,我並不是派得唔好先叩門,我派的是第一志願女校,可能咁學校覺得得一心都是想亞女入女校,而且佢地揀有鬥心既小朋友,當時佢地不自覺地問左兩次得女小學既成績點解你可以由全級四十幾考到第九?
作者: bobo200123    時間: 17-5-26 21:30

limehouse 發表於 17-5-17 22:28
我諗d 人覺得St Rose有直屬小學位會少,沙田Band 1有好多選擇,中一至畢業都唔比出街食lunch(我相信好多人 ...

六年都無得外出食飯,係當年阿囡唔選呢間band one學校的主因之一.  老實說, 到高中都唔比出外食飯, 真係有點悶。

作者: ALARMCLOCK    時間: 17-5-27 06:40

作者: ALARMCLOCK    時間: 17-5-27 06:50

作者: Tangkaka    時間: 17-5-27 12:34

你女好叻叻呀! 叩門如取錄, 是即時通知定係要等通知呢?
作者: EMINGT    時間: 17-5-27 16:29

由學校去到港鐵站就已經接到電話
作者: echaichai    時間: 17-5-28 08:07

其實真係要睇學校附近食肆是是林立,有時會聽到其他學校的媽媽埋怨,學校周邊只有麥X奴,一間茶餐廳,一間大家x,卒之阿囡就日日麥X好,最後阿媽迫佢帶飯
作者: Tangkaka    時間: 17-5-28 14:59

回覆 EMINGT 的帖子

Thanks
作者: la5711    時間: 17-5-29 17:05

聖羅撒肯定係B1A, DSE中英科是沙田區最好成績的.
我有朋友在裏面教, 佢話教過咁多間中學, 呢間教學氣氛最好,
學生都比出面女校純品啲.
作者: jigsaw    時間: 17-5-30 07:22

la5711 發表於 17-5-29 17:05
聖羅撒肯定係B1A, DSE中英科是沙田區最好成績的.
我有朋友在裏面教, 佢話教過咁多間中學, 呢間教學氣氛最 ...
根據EK同Schooland 資訊,St Rose of Lima應該係B1B, 請問你為何認為佢係B1A?
作者: ICbaby    時間: 17-5-31 07:49

EMINGT 發表於 17-5-26 21:01
我女去年是叩門生,自行大抽獎都沒揀佢,最後成功取錄了,但又因某些原因沒有讀
面試係家長同小朋友一齊見 ...

我想問你自行和大抽獎都冇選佢,為什麼要扣佢呢?扣到又吾讀?
另外派到第一志願女校,理應是最心儀,而為什麼去扣一間沒選過的学校呢?真心吾明?咁最後你女女去咗边間

作者: la5711    時間: 17-6-1 09:18

jigsaw 發表於 17-5-30 07:22
根據EK同Schooland 資訊,St Rose of Lima應該係B1B, 請問你為何認為佢係B1A?
EK同Schooland的排名, 是根據多方面的, 我只係睇DSE成績, 以2015年為例, 聖羅撒英文是100%合格(惟一一間沙田學校做到) , 整體合格率91%, 在沙田排第二, 排第一的是曾記92.4%.

作者: MASAYA    時間: 17-6-1 11:19

la5711 發表於 17-6-1 09:18
EK同Schooland的排名, 是根據多方面的, 我只係睇DSE成績, 以2015年為例, 聖羅撒英文是100%合格(惟一一間沙 ...
DSE合格係指2級吧?
http://home.hksrl.edu.hk/plans/SRL_SchoolReport2015-2016.pdf <-- p.4 聖羅撒英文2級 100%

http://www.stmc.edu.hk/wp-content/gallery/annual-school-report-2015-2016/STMC-2015-16-Annual-School-Report_Page_04.jpg <-- B1B沙循英文2級 100%,整體合格率98.7%

http://www.stgss.edu.hk/download/spr/SMCAnnualSchoolReport2015-16.pdf <-- B1B沙官中英文2級 100%,整體合格率95.8%

以上三份資料均為同一年,唔少英中英文合格率係100%

作者: little_yolky    時間: 17-6-1 11:38

MASAYA 發表於 17-6-1 11:19
DSE合格係指2級吧?
http://home.hksrl.edu.hk/plans/SRL_SchoolReport2015-2016.pdf
其實英文100%合格都唔係咁難, 我哋間聯繫中中, 英文都係100%合格的, 要4級以上就難D。所以, 都係要睇埋入8大率好D。
作者: la5711    時間: 17-6-1 15:12

入大學都有水份,有的中學連副學士都計;另一方面,有啲傳統名校,最勁嗰批學生會出國,例如麥明詩,所以佢地入八大率可能比屋村英中低。
作者: little_yolky    時間: 17-6-1 15:19

la5711 發表於 17-6-1 15:12
入大學都有水份,有的中學連副學士都計;另一方面,有啲傳統名校,最勁嗰批學生會出國,例如麥明詩,所以佢 ...
但點都好過只睇2222或3322, 都叫有D渣拿。
作者: wega    時間: 17-6-1 15:44

其實聖羅撒個report 都算清晰,有列明各主科level 4 & 5 嘅比率,8大degree,sub-degree, 自資學位及海外升學 人數
作者: EMINGT    時間: 17-6-3 20:04

回覆 ICbaby 的帖子

想搬去沙田所以叩門最後都諗住唔搬讀返第一志願學校
作者: Amandadafung    時間: 17-6-12 00:57

我是用家,非常好的一所中學,我女兒已畢業,入咗港大。校內讀書風氣非常好,當然是會管得比較嚴啲

作者: carolnlk    時間: 17-6-12 09:21

Amandadafung 發表於 17-6-12 00:57
我是用家,非常好的一所中學,我女兒已畢業,入咗港大。校內讀書風氣非常好,當然是會管得比較嚴啲
...

請問你女兒是讀精英班嗎?

作者: angiehouse    時間: 17-6-12 09:42

請問難入嗎?  只收, 機會多左, 但有小學,學額小, 所以吾確定
作者: angiehouse    時間: 17-6-12 09:42

angiehouse 發表於 17-6-12 09:42
請問難入嗎?  只收, 機會多左, 但有小學,學額小, 所以吾確定
只收女孩

作者: Amandadafung    時間: 17-6-12 20:45

carolnlk 發表於 17-6-12 09:21
請問你女兒是讀精英班嗎?

是呀,精英班

作者: 米米太太    時間: 17-8-18 17:42     標題: 回覆樓主

請問多唔多小學部同學揀番升上中學部?

作者: gigiyyc    時間: 17-8-18 18:10     標題: 回覆樓主:

我係舊生, 到而家我仲好鍾意自己學校
當年考AL英文, 我讀理科全班D or above, 大部分同學至少有C, 考過AL英文都知程度如何
文科班英文比我地更好, st rose亦係少數有eng lit讀的學校
校長, 老師都好好, 楊校長當年教chem的, 深受同學愛戴
練副校係舊生, 教eng lit, 好了解同學&學校
何副校就係教phy, 與同學關係都好好
3位都曾經教過我

但你問我會唔會揀母校, 真係未必, 因為我住香港島, 除非到時個女派位唔好彩要叩門, 我屋企有車直接到但車費貴

但如果我住沙田, 生女, 自行會揀佢, 始於出黎做野後明白英文的重要性

作者: limehouse    時間: 17-8-20 14:32

有同學因乙部放好尾都入到聖羅撒,因而以為聖羅撒好易入,不是好學校而不開心。其實呢個問題已發生好幾年,個個特别九龍城校網以為它只有幾個位唔敢揀,你敢揀even Band2基本一定入到,Lima小學口碑亦不好。
其實聖羅撒中學係一間好好嘅學校,她願意收番自己八成小學嘅學生,即使你係band2(中學本身係B1),感覺她很有道義,所以佢係好谷,我諗主要原因係想帮埋d band 2學生。
當然佢不是一間all round學校,齋讀書,六年冇得出去吃lunch, 係佢嘅缺點。傳聞佢亦好嚴,但嚴得嚟不似小學部(傳聞),據身邊朋友用家說,中學部校長同老師都好有heart,練校長同好多老師本身都係Lima畢業生, 好用心想搞好學校,所以佢真係一間唔錯嘅中學
作者: hkpapa852    時間: 17-8-20 16:10

limehouse 發表於 17-8-20 14:32
有同學因乙部放好尾都入到聖羅撒,因而以為聖羅撒好易入,不是好學校而不開心。其實呢個問題已發生好幾年, ...
九龍城網同沙田網抽中學既情況,又豈能同日而喻呢?
作者: limehouse    時間: 17-8-20 16:39

hkpapa852 發表於 17-8-20 16:10
九龍城網同沙田網抽中學既情況,又豈能同日而喻呢?
hkpapa852, 抱歉比較愚笨,你意思是~~
作者: hkpapa852    時間: 17-8-20 18:14

limehouse 發表於 17-8-20 16:39
hkpapa852, 抱歉比較愚笨,你意思是~~
九龍城中學網B1學位充足,所以根本無需考慮他區B1中學,所以基本上聖羅撒唔會多B1生爭,甚至校內學生亦有部份不願到他區讀書而放棄直屬位,所以隨時直屬位會有餘額俾B2街外學生抽入。
但係沙田區,聖羅撒只有幾個位,非B1生應該無乜機會抽入。

作者: limehouse    時間: 17-8-20 18:52

hkpapa852 發表於 17-8-20 18:14
九龍城中學網B1學位充足,所以根本無需考慮他區B1中學,所以基本上聖羅撒唔會多B1生爭,甚至校內學生亦有部 ...
所以校網真係非常重要
作者: emibaby    時間: 17-8-21 02:06

Tangkaka 發表於 17-5-21 17:27
請問可曾有朋友是叩門入,要咩成績,要考d咩呢?

上年有師姐叩到,最後因叩到港島區另一女校而放棄咗SRL

作者: gigiyyc    時間: 17-8-21 04:07

有同學因乙部放好尾都入到聖羅撒,因而以為聖羅撒好易入,不是好學校而不開心。其實呢個問題已發生好幾年, ...

校長mr yeung, 副校miss lin & mr ho都好好
不過好特別, 住香港島大家目標係齋校, 但去到新界區, st rose係齋校反而係大家唔揀的原因

佢自行想收多啲非直屬學生, 始終大抽獎時已經可盡收小學, 所以沙田區女仔自行真係可以一試

作者: gigiyyc    時間: 17-8-21 04:09

九龍城中學網B1學位充足,所以根本無需考慮他區B1中學,所以基本上聖羅撒唔會多B1生爭,甚至校內學生亦有部 ...

係呀
如果小學用唔晒直屬位, 剩返嘅係歸九龍城區而唔係沙田
之前都聽過九龍城區1x志願入st rose

作者: sumsum2010    時間: 17-8-21 11:50     標題: 回覆樓主:

剛過的DSE, 我見到srl college有同學差一科就是狀元,呢間學校都唔錯!

作者: carolnlk    時間: 17-8-21 23:29

St Rose 小學口碑不好?可唔可以講下邊方面呢?(emoji)

作者: limehouse    時間: 17-8-22 17:42

carolnlk 發表於 17-8-21 23:29
St Rose 小學口碑不好?可唔可以講下邊方面呢?(emoji)
咁啱認識兩位媽媽阿女都係讀聖羅撒幼稚園,但寧願跳船小學讀私小。六年後今年又認識另一位媽媽阿女讀聖羅撒小學。三位媽媽亦對聖小校長管理有微言(記得網上亦有同樣訊息)。所以我對聖小感覺不太好,當然佢哋主要係話校長可能較自我,其他方面可能ok嘅。其實我亦有同事係聖中畢業生,我好記得佢話好憎St Rose, 有女一定唔會比佢讀,但近年(特别係楊校長接任後)口碑就非常正面。
所以都係嗰句,一個好嘅校長非常重要。

作者: carolnlk    時間: 17-8-22 21:16

limehouse 發表於 17-8-22 17:42
咁啱認識兩位媽媽阿女都係讀聖羅撒幼稚園,但寧願跳船小學讀私小。六年後今年又認識另一位媽媽阿女讀聖羅撒 ...

我自己就是St Rose幼稚園同小學用家,2個女都係由幼稚園開始讀,所以好了解。
記得大女讀幼稚園時係比較輕鬆,兩年之後到細女讀就辛苦咗好多,課程深咗同功課多咗,但都算應付到,而同幼稚園校長比較少交流,所以冇乜特別感覺。

由幼稚園上st rose 小學,唔係直升的,我知有啲同學家長唔係住嗰個區,又怕抽唔到,所以選擇咗私小或其他小學。當然都有啲聽聞st rose小學好嚴,又話老師冇愛心,所以唔敢揀st rose小學,嘻嘻。但我自己就有段時間經常在學校門口觀察st rose啲學生同老師,親身去了解,見到大部分學生都好乖好有禮貌,所以最後都揀返小學,又好好彩抽中咗,但都有啲同學仔抽唔中。

而2個女最後都升晒st rose小學,初初都有啲擔心,好怕啲老師冇愛心,但最終又覺得大部分老師都好好,兩個女都好鐘意啲老師,又讀得開心,唯一唔好就係好多功課同presentation。尤其大女讀頭三年,成日做功課做到夜晚11點,特別係數學科,大女有時都會做到唔開心。但近兩年唔知係咪太多家長反映多功課得滯,到細女讀時又少咗啲功課。大女大多數都考全班10名內,都有拎過成績優異奬,而細女份人粗心大意,做嘢求求其其,一直都保持係全班由尾數起10名內,仲有一次考尾二,激死!但又冇好似傳聞咁講,校長要見家長,踢學生出校嗰啲,一次都冇見過校長,學校又冇要求佢上補底班,反而老師有主動搵校外一啲機構幫佢評估學習能力,想幫佢,結果出嚟又冇乜特別問題,經過四年老師丶家長同佢自己的努力,最近一次佢終於考到較前位置,仲攞埋進步獎,細女話以後都要努力讀書,哈哈!

作者: carolnlk    時間: 17-8-22 21:17

limehouse 發表於 17-8-22 17:42
咁啱認識兩位媽媽阿女都係讀聖羅撒幼稚園,但寧願跳船小學讀私小。六年後今年又認識另一位媽媽阿女讀聖羅撒 ...

上面個post文字超出上限,呢度繼續......

而大女今年都升中一,佢自己都話要揀返st rose 書院,因為好多好朋友一齊讀書,又鍾意間學校同啲老師,佢話唔介意遠(可能佢未知辛苦),本來我想佢讀上智,因為較近,返學放學慳好多時間。但佢唔鍾意,咁我都會支持佢,始終要喺間學校六年係佢,最緊要係佢自己鍾意,有乜結果佢都要自己承擔,免得我幫佢揀中學讀得唔好就怪我。

咁多年嚟,我對st rose幼稚園同小學暫時都好滿意,幼稚園啲老師超有愛心,小學啲老師都好好,都好關心學生,暫時好好彩,未遇到好衰的老師,而且佢地都教到我兩個女啲英文都唔錯,st rose小學英文課程算幾深的,而小學校長就好注重學生的品德,對學生嘅言行舉止好嚴格的。以上全部係個人感覺同見聞,純粹想同大家分享下。

至於中學,九月先返學,未知對st rose書院有乜感覺,但聽大女講楊校長會退休,九月開始係一個女校長!了解咗之後,遲下再分享下。

作者: limehouse    時間: 17-8-22 21:28

carolnlk 發表於 17-8-22 21:17

所以個人感覺最緊要,最緊要覺得自己個女適合
作者: carolnlk    時間: 17-8-22 21:34

limehouse 發表於 17-8-22 21:28
所以個人感覺最緊要,最緊要覺得自己個女適合

係呀,有啲家長一畀老師話佢個女有啲咩要改善,佢就會好驚,覺得老師話佢個女。其實掉返轉諗,老師可能係想幫佢個女,想佢提升自己。所以正面的思想好緊要(emoji)

作者: limehouse    時間: 17-8-22 22:48

carolnlk 發表於 17-8-22 21:34
係呀,有啲家長一畀老師話佢個女有啲咩要改善,佢就會好驚,覺得老師話佢個女。其實掉返轉諗,老師可能係 ...

Agreed
作者: gigiyyc    時間: 17-8-22 23:06

carolnlk 發表於 17-8-22 21:17

錬副校升校長?
係的話, 都好, ms lin係舊生, 佢對學生都好好

作者: gigiyyc    時間: 17-8-23 04:22

gigiyyc 發表於 17-8-22 23:06
錬副校升校長?

問左而家喺母校任教的中學同學
錬副校已接替mr yeung成為st rose的校長
對錬副校好有信心, 佢做左副校多年, 亦係舊生, 會搞好學校的

作者: limehouse    時間: 17-8-23 05:56

gigiyyc 發表於 17-8-23 04:22
對錬副校好有信心, 佢做左副校多年 ...
有朋友個女响St Rose讀中四,都話Miss Lin好好人,好熟悉學校運作,對佢担任校長好有信心
作者: chun媽    時間: 17-8-23 07:53

係呀!所以九龍城區的女生好着數,即使是b2女生,仍有衣車同st. rose包底,記得3年前,我校女生揀第7志願都入st. rose.[當時大抽獎只得2個位]今年都有個b2女生,第5志願選st. rose都入左

作者: Cinnamon    時間: 17-8-24 09:30

gigiyyc 發表於 17-8-22 23:06
錬副校升校長?
我反而覺得鍊校長好似較楊校長嚴肅咁? 反而何副校好似比較親切一D.  阿女上次interview係見何副校的.我女黎緊中一入讀, 都有點緊張, 因為佢係中文小學, 驚適應唔到.

作者: little_yolky    時間: 17-8-24 14:59

gigiyyc 發表於 17-8-23 04:22
對錬副校好有信心, 佢做左副校多年 ...
你好, 因為知道聖羅撒英文好好, 想問下學校收一定程度既B2生, 這些學生如何跟上? 因為阿女係中文小學, 英文只係正常程度, 程度太深既學校驚佢跟唔上。
作者: 2隻臭豬    時間: 17-8-24 15:06

回覆 little_yolky 的帖子

聖羅撒嘅英文係讀深1年, S1已經買S2嘅書
作者: little_yolky    時間: 17-8-24 15:08

2隻臭豬 發表於 17-8-24 15:06

咁..........唔好揀了................
作者: hkpapa852    時間: 17-8-24 15:56

聖羅撒有否研究如何提升數學科成績呢?
作者: X'mas2002    時間: 17-8-24 16:05

hkpapa852 發表於 17-8-24 15:56
聖羅撒有否研究如何提升數學科成績呢?
言下之意, 係佢地數學成績好差?
作者: hkpapa852    時間: 17-8-24 16:11

X'mas2002 發表於 17-8-24 16:05
言下之意, 係佢地數學成績好差?
佢地數學科5+比率,經常低於全港平均
作者: little_yolky    時間: 17-8-24 17:24

hkpapa852 發表於 17-8-24 16:11
佢地數學科5+比率,經常低於全港平均
大部份女校既死穴。
作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-8-24 17:24

chun媽 發表於 17-8-23 07:53

係呀!所以九龍城區的女生好着數,即使是b2女生,仍有衣車同s ...

作者: ICbaby    時間: 17-8-24 18:05

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-24 17:24
Band 2都入到?

其實佢同聖家好相似。
srl 收番srl 小学八成学生,當中有B2生一d都吾奇,聖家都有B2生。
派位B2生派到入去都吾奇,但自行階段收B2生就机会好微啦!如果好似GH咁只收番自己叻学生,西走吾少学生,会令好多家長不滿!

作者: hkpapa852    時間: 17-8-24 18:07

little_yolky 發表於 17-8-24 17:24
大部份女校既死穴。
事實並非如此

作者: chun媽    時間: 17-8-24 21:46

Eat_Sleep_Play 發表於 17-8-24 17:24
Band 2都入到?

yes, 因st.rose小學生未必揀st. rose中學,放了很多位出來,但另一方面,大抽獎又寫只得2個位[今年好似4個], 一般b2 生唔敢揀,只有一些自以為是b1 的女生揀

作者: Viman    時間: 17-8-24 23:03

limehouse 發表於 17-5-17 22:28
我諗d 人覺得St Rose有直屬小學位會少,沙田Band 1有好多選擇,中一至畢業都唔比出街食lunch(我相信好多人 ...

當年我囡就是因為6年都要留校午膳而不情願入讀

作者: crazyhippo    時間: 17-8-24 23:22

讀深一年的目的是什麼? 咁最後一年的英文科讀咩?

作者: Eat_Sleep_Play    時間: 17-8-24 23:38

chun媽 發表於 17-8-24 21:46

yes, 因st.rose小學生未必揀st. rose中學,放了很多位出來, ...
自以為是band 1,我都想研究下呢個case
作者: little_yolky    時間: 17-8-25 10:25

hkpapa852 發表於 17-8-24 18:07
事實並非如此
所以我無講全部。
作者: little_yolky    時間: 17-8-25 10:32

ICbaby 發表於 17-8-24 18:05
其實佢同聖家好相似。
srl 收番srl 小学八成学生,當中有B2生一d都吾奇,聖家都有B2生。
派位B2生派到入去 ...
其實我覺得佢情況仲惡劣過聖家, 因為小學同中學唔同地區, 變相直屬學生要跨區返中學, 而小學同區既九龍城B1學額又充足, 正常B1外校生得咁少位, 又要跨區, 邊得閑同你搏, 留俾沙田區又位少。另外樓上JM都有提及, 唔知點解我哋新界人, 可能小學少單性學校, 一般都唔鐘意單性學校, 仲要沙田又係B1學額充足, 所以九龍城區女仔, B1止血線真係揀聖家都唔揀佢, 起碼同區唔駛坐咁耐車返學。

我就唔同喇, 我小學本來係跨區, 屋企去聖羅撒反而近, 但係英文教深一年............都係唔好諗了。老老實實繼續跨區算了。

作者: little_yolky    時間: 17-8-25 10:36

其實我都唔明白, 雖然話跨區啫, 但係聖羅撒始終係好學校, 小學部B2生除非驚跟唔上, 如果入到應該會十分高興至係, B2生同邊緣人都塞唔滿D直屬位?
作者: hkpapa852    時間: 17-8-25 10:45

little_yolky 發表於 17-8-25 10:36
其實我都唔明白, 雖然話跨區啫, 但係聖羅撒始終係好學校, 小學部B2生除非驚跟唔上, 如果入到應該會十分高興 ...
只可以怪九龍城太多唔錯既B1中學, 令B1學生都不需外求
作者: candb    時間: 17-8-25 11:01

little_yolky 發表於 17-8-25 10:36
其實我都唔明白, 雖然話跨區啫, 但係聖羅撒始終係好學校, 小學部B2生除非驚跟唔上, 如果入到應該會十分高興 ...

以今年為例,小學全級有11x人,冇記錯直屬位有79個,band 3生唔收,有部份band 1生會向外走,
前扣後扣之下會約有3x人不上書院,所以有幾個直屬位用唔晒流出來唔出奇。

作者: hkpapa852    時間: 17-8-25 11:07

candb 發表於 17-8-25 11:01
以今年為例,小學全級有11x人,冇記錯直屬位有79個,band 3生唔收,有部份band 1生會向外走,
前扣後扣之 ...
89個直屬位加6個街外位.
想信最後直升番上書院, 好大機會只有不夠70人..... 即係仲有25個街外位

作者: ICbaby    時間: 17-8-25 13:18     標題: 回覆樓主:

好多人吾願意入沙田返学,願要強区聖家la,加上沙田又多B1学額,再加上女校,所以少人選佢!但佢確實是一間低調、校风嚴謹嘅好学校!

作者: ICbaby    時間: 17-8-25 13:20     標題: 回覆樓主:

如果SRL在九龍城区又吾同玩法啦!

作者: little_yolky    時間: 17-8-25 14:32

ICbaby 發表於 17-8-25 13:20
如果SRL在九龍城区又吾同玩法啦!
咁緊係。起碼原校上既應該好多, 你睇聖家就知。點有直屬位流去街外咁開心。
作者: gigiyyc    時間: 17-8-25 15:29

little_yolky 發表於 17-8-25 14:32
咁緊係。起碼原校上既應該好多, 你睇聖家就知。點有直屬位流去街外咁開心。 ...

鬼叫當年決定搬沙田咩

作者: gigiyyc    時間: 17-8-25 15:32

little_yolky 發表於 17-8-25 10:32
其實我覺得佢情況仲惡劣過聖家, 因為小學同中學唔同地區, 變相直屬學生要跨區返中學, 而小學同區既九龍城B1 ...

英文教深一年係啲生字深左, 其實好快習慣
同埋要上eng lit, 更加快會掌握到, 放心

作者: ICbaby    時間: 17-8-25 18:58

little_yolky 發表於 17-8-25 10:32
其實我覺得佢情況仲惡劣過聖家, 因為小學同中學唔同地區, 變相直屬學生要跨區返中學, 而小學同區既九龍城B1 ...

但衣車小学透明度低,好多野相當神秘,吾比家長知,令家長 模稜兩可!

作者: 米米太太    時間: 17-8-25 19:03

ICbaby 發表於 17-8-25 18:58

但衣車小学好透明度低,好多野相當神秘,吾比家長知,令家長 ...

請教衣車即係邊間?

作者: ICbaby    時間: 17-8-25 19:04

米米太太 發表於 17-8-25 19:03
請教衣車即係邊間?

聖家

作者: 米米太太    時間: 17-8-25 19:26

ICbaby 發表於 17-8-25 19:04
聖家

Thx!

作者: gigiyyc    時間: 17-8-25 19:27

little_yolky 發表於 17-8-25 14:32
咁緊係。起碼原校上既應該好多, 你睇聖家就知。點有直屬位流去街外咁開心。 ...

衣車有2間小學, 如果仲外流咁真係感覺好少人直升

作者: mak    時間: 17-8-26 10:32

想問聖羅撒中學高中的A班跟其他班有什麼不同?老師教法會有什麼不同?
作者: little_yolky    時間: 17-8-26 15:04

gigiyyc 發表於 17-8-25 15:29
鬼叫當年決定搬沙田咩
沙田真係好好住, 地靈人杰, 我都住咗差唔多10年。
作者: winnietingting    時間: 17-8-27 13:06

我外甥在沙田返小學, 女同學又band1的, 個個寜願揀 林裘謀 培英 等, 不會㨂st rose, 女子監獄這外號 嚇怕不少人

作者: limehouse    時間: 17-8-27 17:11

阿女上了13日適應班,感覺暫時非常良好,阿女話老師好好人,話好多本身係舊生。
作者: hkpapa852    時間: 17-8-27 18:58

winnietingting 發表於 17-8-27 13:06
我外甥在沙田返小學, 女同學又band1的, 個個寜願揀 林裘謀 培英 等, 不會㨂st rose, 女子監獄這外號 嚇怕 ...
最近上新聞俾人叫女子監獄個間跖係佢喎?

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5