教育王國

標題: 升主流小一sen 仔父母請入 [打印本頁]

作者: 球星媽咪    時間: 17-5-16 11:23     標題: 升主流小一sen 仔父母請入

你們派得唔好的話會唔會叩門? 其實學校會簡sen 仔嗎?小兒是自閉症譜系, 但唔嚴重。

作者: siden    時間: 17-5-16 12:18

球星媽咪 發表於 17-5-16 11:23
你們派得唔好的話會唔會叩門? 其實學校會簡sen 仔嗎?小兒是自閉症譜系, 但唔嚴重。
...

個人所見ASD仔叩門係10個有9個都蝕底。

所ASD仔填大抽獎表要做好風險管理,忌放大熱乙1,最好唔好要行到叩門呢步。

作者: siden    時間: 17-5-16 12:23

補充,如果叩門撞時間,可能的話儘量揀着重筆試能力多於着重面見對話的學校。

當然大前提係你有幫小朋友準備過學術方面。你小朋友只是輕微問題,還是有機會的。加油。

作者: 球星媽咪    時間: 17-5-16 14:44

siden 發表於 17-5-16 12:23
補充,如果叩門撞時間,可能的話儘量揀着重筆試能力多於着重面見對話的學校。

當然大前提係你有幫小朋友準 ...

多謝你意見, 仔無公開比賽又無什麼証書, 只是學緊跆拳道, 鋼琴, 所以覺得不如算吧啦,但見到身邊人做足準備, 自己乜都無攪好像好hea.

作者: happyapril    時間: 17-5-17 11:09

個人也是覺得SEN的小朋友叩門比較蝕底,所以打算大抽獎選間支援多一點而又不是大熱的排頭三

PS.我仔仔43 網,12年細B學~想問問有甚麼小學對SEN的小朋友支援好一點?
作者: long107    時間: 17-5-17 16:08

happyapril 發表於 17-5-17 11:09
個人也是覺得SEN的小朋友叩門比較蝕底,所以打算大抽獎選間支援多一點而又不是大熱的排頭三

PS.我仔仔43  ...

會不會官立小學對sen的支援好些?

作者: 小曳人    時間: 17-5-17 19:31

long107 發表於 17-5-17 16:08
會不會官立小學對sen的支援好些?
聽過有教師朋友講,教會學校、較大教學團體 (e.g. 保良局) 資源會較多
作者: 球星媽咪    時間: 17-5-17 22:29

happyapril 發表於 17-5-17 11:09

PS.我仔仔43  ...

你果區我唔太清楚。

作者: Takyeeb    時間: 17-5-18 11:23

我都覺得政府學校有多d 資源,如果係私校,直資,要小心一點,佢地可能會嫌棄小朋友,可能叫你轉校。

作者: long107    時間: 17-5-18 11:33

Takyeeb 發表於 17-5-18 11:23
我都覺得政府學校有多d 資源,如果係私校,直資,要小心一點,佢地可能會嫌棄小朋友,可能叫你轉校。
...

官津每收一個sen,學校會同政府攞funding用作訓練有關學生,直資和私校唔知會唔會投放資源在sen學生身上,不過呢幾年考直私咁激烈,唔係咁易入到呢!

作者: Charlotte_mom    時間: 17-5-18 12:03

Sen家長第一身分享

唔好以為只有某一類學校會嫌棄學生。我身邊朋友嘅case,直資津校私校一樣有機會。玩到你走容咩易
津校訓導主任做埋社工(無獨立社工),當住細路面鬧到個學生九彩我都聽過
直資負責sen老師黑面對家長我又聽過

官津校教多資源--誤解。
1.sen support直資一樣可申請(私校唔清楚)
2. 有政府資助,都有好多「好理由」用左筆錢,佢話買部電腦做訓練一樣得,根本用唔到sen小朋友身上
3.亦有其他非政府資源可以申請
3. 反而我見過有直資較重視老師培訓,包括sen教育。官津校至無資源俾老師報班又請代課又盛

簡單講句:有heart做 vs 無heart做吧了。

事實上,A仔每日返學需要嘅唔係咩訓練資源,而係包容同耐性。每一日都有新挑戰,老師臨場點處理至係最重要。

作者: Charlotte_mom    時間: 17-5-18 12:10

小曳人 發表於 17-5-17 19:31
聽過有教師朋友講,教會學校、較大教學團體 (e.g. 保良局) 資源會較多

可能係。但都係果句,有無heart做已經好大分別
我朋友個仔就讀x公會學校,地區名校。就係無獨立社工果間。朋友係見個仔日日俾訓導鬧(學佢話齋阿媽面前都鬧成咁,返左學仲得了?)係指住黎喝果種鬧。
個細路咩都無做。只係有日情緒起伏大入廚房立刀,個媽同學校爆響口話佢自傾,情緒起伏較大,就攪成咁....

作者: heysmile    時間: 17-5-18 13:26

Charlotte_mom 發表於 17-5-18 12:10
我朋友個仔就讀x公會學校,地區名校。就係無獨立社工果間。 ...

請問是那校網?

作者: 小曳人    時間: 17-5-18 14:02

曾經聽過某地區名校同HKAGE嘅職員傾計嘅內容:
有時真係覺得資優仔好慘,明明有special needs,但政府嘅SEN資助又唔包資優,就算有錢剩都唔可以用响資優身上....

我只想指出,學校真係有唔少錢,多到駛唔哂!

作者: Charlotte_mom    時間: 17-5-18 14:05

heysmile 發表於 17-5-18 13:26
請問是那校網?

唔講啦,一講就知邊間
九龍區架

作者: siden    時間: 17-5-18 14:08

Charlotte_mom 發表於 17-5-18 14:05
唔講啦,一講就知邊間
九龍區架

唔係仁立就係兆強

作者: Charlotte_mom    時間: 17-5-18 14:56

小曳人 發表於 17-5-18 14:02
有時真係覺得資優仔好慘,明明有special needs,但政府嘅SEN ...

所以都係果句,唔好講金先,講心丫
學校肯做就有條生路,學校玩針對就自求多福
我仔間小學對資優未算支援得好好(培育方面),但起碼學生要幫忙時肯擺時間
Sen俾人迫真係好走投無路架。你唸下小朋友日日返學8小時,如果唔開心真係積到個人都灰埋

作者: Charlotte_mom    時間: 17-5-18 15:00

siden 發表於 17-5-18 14:08
唔係仁立就係兆強

唔話你知等你心思思
戴頭盔先,早幾年資料呀下。
朋友讀左一年逃亡式轉校,轉左另一間直資。但支援都係一般(學校無做咩壞事,係無eclass,日日唔知做過咩,求助又無人理咁囉)
結果朋友帶仔回流楓葉國

作者: conniewktang    時間: 17-5-18 16:56

小曳人 發表於 17-5-17 19:31

教會學校,有些得個名,支援不一定好,也有教會學校老師冇愛心,管理層無能,莫說支援SEN, 歧視就有,欺凌都停不了,而且還是區內頭三丶四的津小。所以家長選校前要問返現時的用家最實際!有時三丶兩年都可以有不同的際遇。教會學校有時把SEN的錢調了用在其他方面,有時教會學校又好窮,有些當然支援好好又有愛心啦。看清楚先,否則要轉校就麻煩!

作者: 球星媽咪    時間: 17-5-18 17:06     標題: 回覆樓主:

有無用家知91網邊幾間有心做呢?

作者: conniewktang    時間: 17-5-18 17:08

Charlotte_mom 發表於 17-5-18 12:10
我朋友個仔就讀x公會學校,地區名校。就係無獨立社工果間。 ...

講開聖乂會,火都黎埋,有學校老師冇愛心,以致學校欺凌受傷經常發生,校長推缷責任,當個小一學生作古仔,話冇證人即冇發生過,但學校的意外保險都賠過,晚晚開會hea家長,結果不斷發生被人欺凌,搞到個資優小朋友有情緒問題,日日要社工保護,保護了幾個月才停。除了資優,個小朋友冇其他SEN問題。因為是牧師推荐,不好意思轉校。後來,讀了一年,轉了一間冇宗教的學校,升中派位又靚,好一倍,老師超有愛心,學校又支援資優,校風佳,與同學相處冇問題,好似去咗天堂咁,校風好,因此亦可專心讀書了!

作者: conniewktang    時間: 17-5-18 17:15

Charlotte_mom 發表於 17-5-18 12:03
Sen家長第一身分享

唔好以為只有某一類學校會嫌棄學生。我身邊朋友嘅case,直資津校私校一樣有機會。玩到 ...

官丶津校可向政府申請$請代課,每年2個老師可讀basic SEN course, advanced course也有位,而老師會出去讀SEN basic course, 也有老師有興趣再讀advanced SEN course, 見過每年一間出三個老師,請三個代課。官津老師training ok.但如果個老師冇品冇愛心,train過都冇用,有時學生遇到什麼老師看彩數!見到啲衰老師狂罵SEN, 覺得啲老師真係枉為人師表!

作者: SamSam2003    時間: 17-5-18 17:32

球星媽咪 發表於 17-5-18 17:06
有無用家知91網邊幾間有心做呢?

你睇睇信義

作者: SamSam2003    時間: 17-5-18 17:33

conniewktang 發表於 17-5-18 17:15

官丶津校可向政府申請$請代課,每年2個老師可讀basic ...

遇唔遇到好老師真是講彩數

作者: Charlotte_mom    時間: 17-5-18 17:56

conniewktang 發表於 17-5-18 17:15

官丶津校可向政府申請$請代課,每年2個老師可讀basic ...

謝謝資料

作者: Charlotte_mom    時間: 17-5-18 18:02

conniewktang 發表於 17-5-18 16:56

教會學校,有些得個名,支援不一定好,也有教會學校老 ...

哎,本來呢個topic我唔想答
唔係唔想幫,係講親就好灰
你兜口兜面問我邊間好我又答唔出(邊間衰就聽過啫

我都唔想攪到一隻隻黑鑊。但事實就好似你講,唔好呢得咁簡單,要做多d research

作者: Takyeeb    時間: 17-5-18 18:46

咁16網有邊間係有愛心?

作者: 小曳人    時間: 17-5-18 19:33

conniewktang 發表於 17-5-18 16:56

教會學校,有些得個名,支援不一定好,也有教會學校老 ...
我無話教會學校一定好,我仔亦面對老師不接納情況,只係官校更差
作者: conniewktang    時間: 17-5-18 19:37

小曳人 發表於 17-5-18 19:33
我無話教會學校一定好,我仔亦面對老師不接納情況,只係官校更差

明白

作者: Jayann    時間: 17-5-18 20:56

Charlotte_mom 發表於 17-5-18 14:56
所以都係果句,唔好講金先,講心丫
學校肯做就有條生路,學校玩針對就自求多福
我仔間小學對資優未算支援 ...
我仲以為你仔間小學對資優支援充足,最like收資優小朋友tim😳
作者: Charlotte_mom    時間: 17-5-18 21:07

Jayann 發表於 17-5-18 20:56
我仲以為你仔間小學對資優支援充足,最like收資優小朋友tim😳

仲以為你仔間小學對資優支援充足--有支援,但唔係好專門地識培育

最like收資優小朋友--從來無証據顯示。總之面試睇表現。而家portfolio都唔收,宇宙大王都無著數

作者: long107    時間: 17-5-19 09:39

Takyeeb 發表於 17-5-18 18:46
咁16網有邊間係有愛心?

我都想知

作者: Takyeeb    時間: 17-5-19 12:08

conniewktang 發表於 17-5-18 17:08

講開聖乂會,火都黎埋,有學校老師冇愛心,以致學校欺 ...

真係好! 可以轉到間好學校! 可以講係邊間嗎?

作者: conniewktang    時間: 17-5-19 13:57

Takyeeb 發表於 17-5-19 12:08
真係好! 可以轉到間好學校! 可以講係邊間嗎?

現時讀40網的旅小。

作者: supermom1    時間: 17-5-19 14:35

其實香港既SEN小朋友好慘,如果智力冇問題去唔到特殊學校,去到普通學校又比人嫌棄!就算資優SEN待遇都一樣!
作者: heysmile    時間: 17-5-19 16:25

知唔知鰂魚涌加諾撒,北循,北角衛理,油塘基法/基顯對sens如何?
作者: qooqoobaby2010    時間: 17-5-20 09:30

借位一問,35網有無學校接受發展比較慢既男仔?

作者: Sophie0804    時間: 17-5-20 18:29

Charlotte_mom 發表於 17-5-18 18:02
哎,本來呢個topic我唔想答
唔係唔想幫,係講親就好灰
你兜口兜面問我邊間好我又答唔出(邊間衰就聽過啫:l ...

禮賢老師有愛心。應該唔錯

作者: 球星媽咪    時間: 17-5-20 19:19

SamSam2003 發表於 17-5-18 17:32
你睇睇信義

信義放左第4。

作者: lovelytoki    時間: 17-5-20 23:50

heysmile 發表於 17-5-19 16:25
知唔知鰂魚涌加諾撒,北循,北角衛理,油塘基法/基顯對sens如何?

其實係邊一區?

作者: heysmile    時間: 17-5-21 14:06

lovelytoki 發表於 17-5-20 23:50

其實係邊一區?

14,48網

作者: lovelytoki    時間: 17-5-21 17:35

heysmile 發表於 17-5-21 14:06
14,48網

我仔係adhd嘅,入左滬江。
喺香港,d support 真係好微不足道,唔好expect 太多,而且好考家長背後嘅支持。

作者: long107    時間: 17-5-22 09:52

lovelytoki 發表於 17-5-21 17:35
我仔係adhd嘅,入左滬江。
喺香港,d support 真係好微不足道,唔好expect 太多,而且好考家長背後嘅支持 ...

滬江是一線學校,請問小朋友讀得吃力嗎?
學校是否體諒sen小朋友呢?
謝謝!

作者: lovelytoki    時間: 17-5-22 11:40

long107 發表於 17-5-22 09:52
滬江是一線學校,請問小朋友讀得吃力嗎?
學校是否體諒sen小朋友呢?
謝謝!

其實家長嘅角色更重要
我覺得,就算一間學校,都咁多老師啦,處理都會唔同。好彩,遇到嘅老師都ok,小朋友好鍾意返學,學業上其實暫時仲未追到

作者: jelly-pudding    時間: 17-5-23 00:16     標題: 回覆樓主:

我仔喺14區的炮米,學校有支援,老師都算包容。不過初小係咁唔知上到高小又會點。
最好係少功課,平日4至6樣,weekend 6至8樣左右。

作者: Charlotte_mom    時間: 17-5-23 10:31

jelly-pudding 發表於 17-5-23 00:16
我仔喺14區的炮米,學校有支援,老師都算包容。不過初小係咁唔知上到高小又會點。
最好係少功課,平日4至6 ...

我都識人adhd由st jo轉炮米,包容大d

作者: jelly-pudding    時間: 17-5-23 12:50

Charlotte_mom 發表於 17-5-23 10:31
我都識人adhd由st jo轉炮米,包容大d

上次喺瑪麗醫院覆診,就認識了一位由st jo 轉來的哥哥,宜家喺炮米考到全級30幾

作者: Charlotte_mom    時間: 17-5-23 14:19

jelly-pudding 發表於 17-5-23 12:50
上次喺瑪麗醫院覆診,就認識了一位由st jo 轉來的哥哥,宜家喺炮米考到全級30幾
...

大家都係j5客仔bor

作者: mama_papa    時間: 17-5-23 20:14

小曳人 發表於 17-5-18 14:02
有時真係覺得資優仔好慘,明明有special needs,但政府嘅SEN ...
其實好睇學校有冇心做,如想做是旦搵個名堂去做。係如"資優情緒管理小組"只要改成"情緒管理小組"就OK。

作者: feelonehk    時間: 17-5-24 17:35

回覆 球星媽咪 的帖子

有冇人知32網新大角咀天主教OK嗎?
作者: jelly-pudding    時間: 17-5-24 23:27

Charlotte_mom 發表於 17-5-23 14:19
大家都係j5客仔bor

係呀,6月考完試又要去了

作者: rabbit_mother    時間: 17-5-25 20:09

heysmile 發表於 17-5-21 14:06
14,48網

14網唔好揀和地鐵站一樣名的學校

作者: heysmile    時間: 17-5-26 00:04

rabbit_mother 發表於 17-5-25 20:09
14網唔好揀和地鐵站一樣名的學校

你指唔好揀兩北官,北循,北衛理對嗎?謝謝!

作者: jelly-pudding    時間: 17-5-26 01:10

heysmile 發表於 17-5-26 00:04
你指唔好揀兩北官,北循,北衛理對嗎?謝謝!

太古小學

作者: lovelytoki    時間: 17-5-31 23:17

Charlotte_mom 發表於 17-5-23 14:19
大家都係j5客仔bor

j5客仔, 笑左!

作者: sarahyuenkw    時間: 17-6-1 10:10

jelly-pudding 發表於 17-5-23 00:16
最好係少功課,平日4至6 ...

我仔九月升炮米小—,請問學校有駐校社工嗎? 小一開學會有適應週嗎?謝謝!

作者: pcwfhk    時間: 17-6-2 09:56

我的女言語遲緩,智力可能也有小小低,請問14校網哪一間小學較適合?有較多支援?或較有愛心?或Happy School?謝謝
作者: dreamdream081    時間: 17-6-2 10:21

pcwfhk 發表於 17-6-2 09:56
我的女言語遲緩,智力可能也有小小低,請問14校網哪一間小學較適合?有較多支援?或較有愛心?或Happy Scho ...
佛教中華康山學校

作者: pocoyo123    時間: 17-6-2 22:31

如果SEN仔無情緒問題, 無影響堂上秩序, 無論成績好與壞, 好多學校都無問題, 但如有情緒問題, 就無論資優或A仔, 在主流學校係幾難生存, 尤其一些大把人叩門的學校, 佢地工量多, 學術為主, 邊有咁多時間, 唯一辦法係迫你走, SEN仔有津貼又如何, 要做多咁多野就為了小數學生, 根本學校覺得迫走你一個問題人, 留下住30幾個好嘅何樂而不為, 我個仔已經小五, 好在佢一直無情緒問題, 在學校依然可以生存得好好, 不過, 眼見有其他有情緒問題的同學, 情況待遇就不一樣。
作者: tobbie    時間: 17-6-3 16:46

我仔都有ADHD,依家都搵緊學校轉!!
作者: lovelytoki    時間: 17-6-3 21:18

tobbie 發表於 17-6-3 16:46
我仔都有ADHD,依家都搵緊學校轉!!

我仔都係ADHD, 我諗住觀察下先諗轉校
可能係上小學未適應呢

作者: tobbie    時間: 17-6-4 05:34

lovelytoki 發表於 17-6-3 21:18
我仔都係ADHD, 我諗住觀察下先諗轉校
可能係上小學未適應呢

我仔讀左3年,就lable 足3年!
所以我放棄了,走為上計!
無福利,又針對!
純粹個人意見!
留原校100%唔開心,轉校亦有可能有同樣問題!
但總叫有50/50%有出路或會開心呢⋯⋯

作者: lovelytoki    時間: 17-6-4 08:00

tobbie 發表於 17-6-4 05:34

我仔讀左3年,就lable 足3年!

加油!good luck!!

作者: Small_i    時間: 17-6-4 09:20

qooqoobaby2010 發表於 17-5-20 09:30
借位一問,35網有無學校接受發展比較慢既男仔?

葛量洪好似唔錯

作者: brother4    時間: 17-6-4 10:48     標題: 回覆樓主:

亞大間學校昰叩門入,算地方名校,要入支援小組,自己低要求升班可,平時交補習社但連補習社唔收佢,只好在家私補,好彩找有心私補老師,上堂打好佢的基礎,呈分試有80分,入咗中文中學中一全級考尾尾,試去補習社,但遲到及走堂。。。好彩遇着玩得又讀得同學一起,成績有進步。。。

作者: vivicicimimi    時間: 17-6-4 11:39

我小朋友是發展遲緩,智商正常,語言慢,入主流小學讀書或是入一間IB 學校讀書適合?
作者: Felissimo    時間: 17-6-4 12:14     標題: 回覆樓主:

12網sen小朋友有情绪問题,有無過來人可見意邊間?
又有無人入軒小又無問题?
謝謝!

作者: jelly-pudding    時間: 17-6-4 17:12

sarahyuenkw 發表於 17-6-1 10:10
我仔九月升炮米小—,請問學校有駐校社工嗎? 小一開學會有適應週嗎?謝謝!
...

有一日適應日,已經分晒班,班主任和校長憑經驗已經睇得出邊啲係SEN.
學校有輔導老師,會安排合適的如社交班,言語治療俾有需要的小朋友。
所以如果有醫生的報告一定要交俾學校。
你有其他問題可以直接PM我。

作者: Cheers246    時間: 17-6-5 01:24

I also wanna know if any school with support for SEN in Net 11.  
Quite worry......

作者: Cheers246    時間: 17-6-5 01:24

回覆 jelly-pudding 的帖子

sorry.. what is 炮米?

作者: cherrieshum    時間: 17-6-5 07:05

siden 發表於 17-5-16 12:18

所ASD仔填大抽獎表要做好風險管理,忌放大熱乙1,最好唔好要行到 ...

叩門時,學校已經知道是ADHD?

作者: cherrieshum    時間: 17-6-5 07:12

siden 發表於 17-5-16 12:18

所ASD仔填大抽獎表要做好風險管理,忌放大熱乙1,最好唔好要行到 ...

其實我囝雖有ADHD,但我覺得他不太差,中英文都可以,已經說得一口不俗的英文,只是好活躍,專注力欠佳!

作者: jelly-pudding    時間: 17-6-5 07:27

Cheers246 發表於 17-6-5 01:24
回覆 jelly-pudding 的帖子

sorry.. what is 炮米?

炮台山聖米

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5