教育王國

標題: 係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有用? [打印本頁]

作者: Beazel    時間: 17-5-15 10:00     標題: 係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有用?

係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有用?
作者: chanwendy    時間: 17-5-15 10:02

我比小朋友學樂器係為興趣, 唔係為考學校.
作者: Beazel    時間: 17-5-15 10:04

回覆 chanwendy 的帖子

認同, 但諗緊考唔考級, 始終學習方式唔同, 所以想了解更多
作者: 雲牛    時間: 17-5-15 10:10

神童咩, 五級. 自己有無、自己個仔囡有無天份, 自己知啦.

要緊記 Vanessa-Mae 的教訓呀!
作者: walliscpc    時間: 17-5-15 10:13

5歲考到5級真係神童先得了

作者: Beazel    時間: 17-5-15 10:15

回覆 雲牛 的帖子

就係覺得無咩可能, 所以諗住去唔去考, 但見好多人話K好多小朋友都最少3級, 好易考, 所以好奇, 上來問下, 但我又唔想為考而學
作者: 雲牛    時間: 17-5-15 10:31

回覆 Beazel 的帖子

人地細路考可能好易, 不過唔係自己那個.

作者: Beazel    時間: 17-5-15 10:32

回覆 雲牛 的帖子

我諗都係, 佢地講到3級係好易, 4級先叫有用
作者: 晴晴小B    時間: 17-5-15 10:38

Beazel 發表於 17-5-15 10:15
回覆 雲牛 的帖子

就係覺得無咩可能, 所以諗住去唔去考, 但見好多人話K好多小朋友都最少3級, 好易考, 所以 ...

我仔k3升小一時去考左四級鋼琴,不過朋友間多數最多都係考2級。

作者: Beazel    時間: 17-5-15 10:40

回覆 晴晴小B 的帖子

你仔仔真係好叻呀
作者: anpanman_baby    時間: 17-5-15 10:42

Beazel 發表於 17-5-15 10:00
係咪好多K小朋友鋼琴小提琴3級? 起碼5級先對考小一先有用?

我自己本身學過鋼琴,個人認為幼稚園階段考到二級已經好叻叻

作者: mimi222shi    時間: 17-5-15 10:45

只學考級歌可能得

如學音樂係為興趣, 一般人練死幾隻考試歌真係咩興趣都無哂(我小朋友成日要學新野, 極怕重覆, 所以我唔會以考級為目標)

如要做特異功能, 一定係越高級越好.

作者: 晴晴小B    時間: 17-5-15 10:49

個人認為小一叩門如果有兩級鋼琴已經有幫助,最好考埋劍橋英語。

作者: Beazel    時間: 17-5-15 10:51

回覆 mimi222shi 的帖子

係啦, 只練幾首歌, 真係只為考試有點悶
作者: mimi1102    時間: 17-5-15 10:53

我真係見過有人K3 考五級, 但我深信佢係有天份果批; 我亦見過有小朋友小一已經可以聽過某首歌, 就可以彈番出嚟, 但冇考過琴, 只為興趣. 說實在的, 唔好諗住考琴對小朋友考小學有幫助, 即使去到考中學, 幫助亦不大, 順奇自然吧.
作者: mimi222shi    時間: 17-5-15 11:02

學鋼琴前已知無用, 純為興趣.

學緊另一種樂器, 找名師教, 樣樣執到好嚴, 有時間/興趣就學, 無就隨時停.

作者: Forgetmenot999    時間: 17-5-15 11:07

chanwendy 發表於 17-5-15 10:02
我比小朋友學樂器係為興趣, 唔係為考學校.

X2
對左腦發展好

作者: 晴晴小B    時間: 17-5-15 11:12

mimi222shi 發表於 17-5-15 11:02
學鋼琴前已知無用, 純為興趣.

學緊另一種樂器, 找名師教, 樣樣執到好嚴, 有時間/興趣就學, 無就隨時停.

升小唔同升中,學校無太多數據或指標去評核小朋友,所以考琴呢類證書係有幫助。

作者: 雲牛    時間: 17-5-15 11:13

對做總統也很重要

訪華見習近平 普京彈住鋼琴等
http://hk.apple.nextmedia.com/re ... l/20170515/56694532

作者: 國家    時間: 17-5-15 11:24

其實考小一交portfolio時只係K2, 即4-5歲人仔, 小兒什麼級都冇考,只是叫老師按佢興趣及天份去教。所以考小一時一張音樂考試證書都沒有,有幸入了一線直資小學。所有我認為音樂級試幫助不大。(反而我認為跟校長面試時,他們有談及音樂,當中校長好容易看出小朋友是否真正喜歡音樂,才比較重要)
反而現在, 老師發現學習進度非常快, 老師打算8月考3級, 小一考5級, 小二考8級。但絕非為考學校而考音樂級試。
作者: mcl203    時間: 17-5-15 11:28

mimi1102 發表於 17-5-15 10:53
我真係見過有人K3 考五級, 但我深信佢係有天份果批; 我亦見過有小朋友小一已經可以聽過某首歌, 就可以彈番 ...

彈番出黎係完美就無敵了 ~~~

作者: Beazel    時間: 17-5-15 11:30

回覆 國家 的帖子

小二考八級, 好叻呀
作者: 國家    時間: 17-5-15 11:36

都係老師打算,到時未到level會遲些考。真心建議學音樂要興趣先行,有了興趣才有動機,小朋友的小宇宙才會爆發出來。

作者: kalam520    時間: 17-5-15 11:40

K3前要考5級,咪即係一考就要跳考5級?
我自己鋼琴8級,覺得咁細個5級可能性好低,
就算佢一直只係練考試個幾首歌同其他考試內容,
真係要天才先得,大人都唔可以學幾學就考5級啦
作者: kalam520    時間: 17-5-15 11:47

國家 發表於 17-5-15 11:36

都係老師打算,到時未到level會遲些考。真心建議學音樂要興趣先行,有了興趣才有動機 ...

小二可以考8級真係好叻呀,我中六先8級,個時仲要係好險先合格,因為自己ARUAL個PART唔叻冇天份,
不過而家D小朋友好聰明,加油

作者: mcl203    時間: 17-5-15 11:51

國家 發表於 17-5-15 11:36

都係老師打算,到時未到level會遲些考。真心建議學音樂要興趣先行,有了興趣才有動機 ...

但你老師無提你考樂理??

作者: 國家    時間: 17-5-15 11:52

回覆 kalam520 的帖子

我都係過來人,我同老師說不要急,我們不急考試,只希望給他合理程度加點點挑戰就可以了。所以如果到時未到level, 會遲一年才考。
作者: 國家    時間: 17-5-15 11:53

回覆 mcl203 的帖子

有。現在慢慢教他。始終樂理有些內容太細唔明,要時間去理解。

作者: kalam520    時間: 17-5-15 11:55

回覆 國家 的帖子

啱呀,唔好令小朋友太大壓力變到反感!

作者: 國家    時間: 17-5-15 11:57

回覆 kalam520 的帖子

完全贊同!

作者: b3410    時間: 17-5-15 12:13

考5級琴需要先考樂理?還是6級先需要?
太細個字都唔係好識,點考樂理啊!考到的確叻叻!
作者: mcl203    時間: 17-5-15 12:30

b3410 發表於 17-5-15 12:13
太細個字都唔係好識,點考樂理啊!考到的確叻叻! ...
5 上 8 咪要囉 ~~~

作者: 晴晴小B    時間: 17-5-15 12:30

b3410 發表於 17-5-15 12:13
太細個字都唔係好識,點考樂理啊!考到的確叻叻! ...

考六級或以上,報名要夾埋五級樂理證書

作者: kvvvcheung    時間: 17-5-15 13:14

晴晴小B 發表於 17-5-15 10:49
個人認為小一叩門如果有兩級鋼琴已經有幫助,最好考埋劍橋英語。

請問劍橋英語有咩用呀?

作者: Hailey88899    時間: 17-5-15 13:24

我識得D亞媽叫D小朋友花很多時候在樂器上,惗著考几多級,個小朋友字都唔識多隻,無閲讀習慣,係無時間去閲讀,入到小一就知乜事。
又唔見呢D小朋友考到什麼神校,一定有人樂器叻過你。
作者: 晴晴小B    時間: 17-5-15 13:28

kvvvcheung 發表於 17-5-15 13:14
請問劍橋英語有咩用呀?

用flyer考小一有用的

作者: Beazel    時間: 17-5-15 13:28

回覆 Hailey88899 的帖子

明白, 我都係以閱讀為先, 閱讀真係好重要
作者: kvvvcheung    時間: 17-5-15 13:31

晴晴小B 發表於 17-5-15 13:28

用flyer考小一有用的

謝謝提醒

作者: 晴晴小B    時間: 17-5-15 13:31

Hailey88899 發表於 17-5-15 13:24
我識得D亞媽叫D小朋友花很多時候在樂器上,惗著考几多級,個小朋友字都唔識多隻,無閲讀習慣,係無時間去閲 ...

有樂器證書無話一定叩到神校或名校,不過可以增加面試機會

作者: 國家    時間: 17-5-15 13:35

Agree. 閲讀習慣比什麼證書及級試更重要。
作者: Hailey88899    時間: 17-5-15 13:51

有閲讀習慣的小朋友,考Cambridge 不成問題,串字不難因平日看書見到熟口熟面,基本上K2中可考完movers。
搞掂閱讀,大把時間時間搞音樂其他,否則日日連功課作文都要花上長時間就不太理想了。
我識那些有禮貌有閱讀習慣的小朋友,根本不用去到叩門那一步已入心儀學校。
作者: keep-calm    時間: 17-5-15 17:10

純粹有感而發:聽朋友講6-7年前,幼稚園k2/3開始學樂器,考Cambridge starter,已算係升小唔錯的profile 。時移勢易,現在樂器5級/flyer /gapsk 卓越 先算係decent profile? 幾年後ket/pet/ junior toffel 可能係新常態。證書似乎越來越貶值,但參加得升小遊戲,無可避免都要有D cert 砌下portfolio 。預期好快會有更多具認受性的幼稚園版數學比賽/考級證書, 各項運動好似考琴咁有考級制度。

作者: Jane1983    時間: 17-5-15 17:13

如果小朋友好有天份 / 興趣,好肯練琴,家庭支援充足,如媽媽教琴或好精通,咁係順理成章。但如果無以上的條件,追求樂器的優勢去考學校又未必值得。
作者: Hailey88899    時間: 17-5-15 17:17

回覆 Jane1983 的帖子

認同,如迫出來破壞關係,校長一問已知迫出來無寫好過寫。

作者: mamaokasan    時間: 17-5-15 18:25

雲牛 發表於 17-5-15 11:13
對做總統也很重要

i am so delightedly surprised to see his performace!

作者: HappyCheerBaby    時間: 17-5-15 18:29

過來人經驗分享, 我小朋友有學樂器, 而無考試及比賽, 小一面試沒有 highlight, 但有好多好好小一offer。
作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-5-15 18:37

坦白說,就算去考著重音樂科既學校都不會因為考級高grade決定是否取錄小朋友,除非考中學時會列入一小部分分數,始終考學校睇小朋友面試表現作取錄先決。

作者: Hailey88899    時間: 17-5-15 19:07

回覆 HappyCheerBaby 的帖子

回顧覺得什麼最重要?有沒有"神級"offer?

作者: monodad    時間: 17-5-15 20:47

我見過小朋友K3之前已經五級,仲攞晒冠軍,開頭都覺得好神奇,但後來發覺大有人在。至於對考小一有冇幫助,我認為有,但學校唔係在意幾多級,係在意家長有冇喺各方面都栽培小朋友,至於妳認為快樂學音樂重要定有一個系統去學,係個人見解。其實一路學上去,恆心同毅力最重要,我未見過邊個出色嘅鋼琴家係快快樂樂嘅做咗頂級鋼琴家。

作者: LeeCC    時間: 17-5-15 20:54

國家 發表於 17-5-15 11:24
其實考小一交portfolio時只係K2, 即4-5歲人仔, 小兒什麼級都冇考,只是叫老師按佢興趣及天份去教。所以考小 ...
一年由五級跳八級,會否skip左某些譜不彈?只集中彈考試歌?
二年級已經考到樂理,好叻仔

作者: whycyh    時間: 17-5-15 22:05

其實而家好多學校唔睇porfolio ,反而面試過程中發現父母俾小朋友好多興趣班,考好多cert果啲,神校一定唔like,神校要睇父母有幾多時間陪伴小朋友,點樣教育

作者: 晴晴小B    時間: 17-5-15 22:53

whycyh 發表於 17-5-15 22:05
其實而家好多學校唔睇porfolio ,反而面試過程中發現父母俾小朋友好多興趣班,考好多cert果啲,神校一定唔l ...

咁多份申請,唔靠證書獎項,點突圍而出有面試?

作者: Hailey88899    時間: 17-5-15 23:26

回覆 晴晴小B 的帖子

乜第一論唔係報得都有面試嗎?啱學校嘅一路去收埋,唔需要去叩門,點解會有cert先可面試?依家講直資私校
唔眀?
我朋友一張cert都冇,入英華

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-5-15 23:30

晴晴小B 發表於 17-5-15 22:53
咁多份申請,唔靠證書獎項,點突圍而出有面試?

各校老師、主任、校長們有曬收生經驗,基本上佢地見完小朋友後便知係咪佢地杯茶,加上小朋友面試表現(學術、言行舉止、性格、溝通等),所以估唔到佢地要d咩學生。

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-5-15 23:33

Hailey88899 發表於 17-5-15 23:26
回覆 晴晴小B 的帖子

乜第一論唔係報得都有面試嗎?啱學校嘅一路去收埋,唔需要去叩門,點解會有cert先可 ...

唔止YW
我朋友個仔冇交任何cert & awards,亦係n無人仕,入左男神校。

作者: 晴晴小B    時間: 17-5-15 23:38

Hailey88899 發表於 17-5-15 23:26
回覆 晴晴小B 的帖子

乜第一論唔係報得都有面試嗎?啱學校嘅一路去收埋,唔需要去叩門,點解會有cert先可 ...

我講緊叩門

作者: 國家    時間: 17-5-15 23:41

一線學校不太看cert, awards, 反而面試禮貌、言行、閲讀習慣、反應。
作者: Hailey88899    時間: 17-5-15 23:41

I see 希望唔駛行到叩門呢步
作者: Hailey88899    時間: 17-5-15 23:45

作者: 晴晴小B    時間: 17-5-16 00:13

國家 發表於 17-5-15 23:41
一線學校不太看cert, awards, 反而面試禮貌、言行、閲讀習慣、反應。

直資面試多數人人見,但如果去到叩門或考插班,呢啲證書卻可以令你從幾百個申請者中脫穎而出,取得面試機會呢

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-5-16 02:25

晴晴小B 發表於 17-5-16 00:13
直資面試多數人人見,但如果去到叩門或考插班,呢啲證書卻可以令你從幾百個申請者中脫穎而出,取得面試機 ...

考插班award 》 cert

作者: LITTLEGIRLSNOW    時間: 17-5-16 02:26

仲要加埋校內成績

作者: 晴晴小B    時間: 17-5-16 05:56

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-5-16 02:26
仲要加埋校內成績

我仔考九龍城男校插班,靠成績+證書+團體校際音樂/朗誦獎,但無個人獎項

作者: 晴晴小B    時間: 17-5-16 05:58

LITTLEGIRLSNOW 發表於 17-5-16 02:26
仲要加埋校內成績

成績一定係先要條件

作者: HappyCheerBaby    時間: 17-5-16 09:07

臨場面試表現(包括:自信心、投入感、禮貌等等)重要過有幾個 cert, 我小朋友當年有好多好好 offer (當然包括所指女神級學校及一線學校)。
作者: 小曳人    時間: 17-5-16 09:35

以我所知,神校曾經講過無5級唔駛交相關証書,原意應該係唔睇呢樣嘢,唔駛硬去追喇!
但真有天份嘅,做到唔出奇

至於5級樂理,我仔都係7-8歲考嘅,朋友間唔止一個係咁細考樂理,其實最重要係小朋友有興趣,有d嘢好難迫,特別係咁細

作者: Beazel    時間: 17-5-16 10:04

回覆 monodad 的帖子

我個人都好認同, 無一個小朋友會想日日練習, 但唔練又會唔做得好, 所以需要有一定系統去學, 只要唔好令小朋友失去興趣就可以, 絕對唔會唔練習而有好成績
作者: kamjjj    時間: 17-5-16 11:27

........

作者: retriever    時間: 17-5-16 12:23

當然唔係!

作者: meowloo    時間: 17-5-16 16:00

對咁細個小朋友來講5級唔易考,如果唔係本身極有天份,唔值得花大量時間心機去考cert.

作者: palmchristy    時間: 17-5-16 17:10

其實站在學校角度, 要選小一新生時, 有呢啲証書, 樂器幾多級等, 對間學校係唔係真係咁重要?

定係學校想收一啲有禮、尊重老師、同同學和好相處, 又跟得上學校進度的學生?

當日考插班, 好感受到除左好成績係基本之外, 學校係好希望新生在各方面, 例如禮貌、自信、學習態度、閱讀興趣、音樂和運動等, 可以作為原校生好榜樣, 又能同舊生好好相處的學生, 並同時要有良好親子關係. 呢啲野即使有幾多證書幾多獎項, 都係無法令學校信服, 但就在面試時, 同學生及家長傾兩句就知.

所以無論係考小一定係插班, 一定要知己知彼, 知道學校真係想要乜野學生, 然後檢視一吓自己小朋友做唔做到, 而唔係人有我有地展示一堆未必對學校有意義的東西.

當然, 如果學校樂團缺某種樂器, 你個小朋友咁啱在該樂器上有水準, 響其他條件相近之下, 不排除有更多入讀機會. 但係, 有幾多呢種情況呢?

所以, 個重點應該係培養孩子成為學校想要的好學生, 而唔係擁有一堆証書的小大人.

作者: 6903658    時間: 17-5-16 18:04

palmchristy 發表於 17-5-16 17:10
其實站在學校角度, 要選小一新生時, 有呢啲証書, 樂器幾多級等, 對間學校係唔係真係咁重要?

定係學校想收 ...

非常有價值的意見!!!

作者: siden    時間: 17-5-16 18:05

palmchristy 發表於 17-5-16 17:10

定係學校想收 ...

呢個係事實。

不過唔少家長聽唔入耳,依然力谷配菜(什麼piano violin dancing 證書)。忘記主菜(禮貌/學術/態度)才是直私/叩門收唔收一個小朋友嘅主要原因。

作者: Bilipapa    時間: 17-5-16 22:37

完全唔覺得有樂器cert對考小一有幫助

作者: alicesang    時間: 17-5-17 15:40

去校際音樂節,彈二級歌普遍是p2,其次p1,有幾個似5、6年級,亦是一兩個幼稚園k3樣,我諗要超級有天賦才可以k3有5級

作者: alicesang    時間: 17-5-17 15:45

其實考小一真係睇面試表現,學校覺得自己要乜學生就會去量度點考個小朋友。其它的真不是太重要。如果要用這些特異功能去入小一,只怕以後要用童年大部分時間去操練,保持成绩,你覺得值得嗎?!

作者: picture    時間: 17-5-24 09:15

Beazel 發表於 17-5-15 10:15
回覆 雲牛 的帖子

就係覺得無咩可能, 所以諗住去唔去考, 但見好多人話K好多小朋友都最少3級, 好易考, 所以 ...

不要信!

基本中英語文唔掂考到diploma 都冇用!

作者: picture    時間: 17-5-24 09:16

siden 發表於 17-5-16 18:05
呢個係事實。

不過唔少家長聽唔入耳,依然力谷配菜(什麼piano violin dancing 證書)。忘記主菜(禮貌/ ...

作者: mcl203    時間: 17-5-24 10:28

alicesang 發表於 17-5-17 15:40
去校際音樂節,彈二級歌普遍是p2,其次p1,有幾個似5、6年級,亦是一兩個幼稚園k3樣,我諗要超級有天賦才可 ...

彈5級=/=考左5級,坊間經常勁傳甚麼神校多?級,事實又係?? ~~~

作者: siden    時間: 17-5-24 10:46

大家心知肚明,唔少k3考什麼3級5級的,除咗幾首考試歌,你叫佢彈首2級歌都搞唔掂。

作者: LeeCC    時間: 17-5-24 11:22

系,有小朋友k 2 尾考到四級,媽咪話唔難架,只系練熟三首歌和scale,sightreading唔好擺時間練,aural只系練唱歌,拍拍子,其他學得識就練下,唔明就skip左唔好練,求合格有cert之嘛

媽咪係教琴的

作者: 國家    時間: 17-5-24 12:48

回覆 LeeCC 的帖子

十分不贊同為求有cert而學音樂的態度。
亦不見身邊有因為有音樂cert而考獲一線小學的小朋友, 反而那些小朋友入到小學後, 他們的potential & capability 係可以好快考獲音樂各級的cert。 *不是入學前考*
真的不要本未倒置。
中英數說話能力、禮貌品格、學習態度才是主菜。

作者: 山海兒女    時間: 17-5-24 13:58

香港的敎育究竟點解會咁畸形?
要小朋友愉快學習,唔好操練TSA,幼稚園唔好寫字默書。
但幼稚園就要考到5級樂器,因為唔難,好多人都得
操學術,都話晒對將來有用,操音樂,又為乜?

作者: siden    時間: 17-5-24 14:35

山海兒女 發表於 17-5-24 13:58
香港的敎育究竟點解會咁畸形?
要小朋友愉快學習,唔好操練TSA,幼稚園唔好寫字默書。
但幼稚園就要考到5級 ...

係。

呢頭舉牌反TSA, 嗰頭死操個仔小二考5級鋼琴/violin大有人在。

作者: sbux    時間: 17-5-24 15:05

mcl203 發表於 17-5-24 10:28
彈5級=/=考左5級,坊間經常勁傳甚麼神校多?級,事實又係?? ~~~
神校多樓梯級

作者: Yeahly_ly    時間: 17-5-24 17:49

雲牛 發表於 17-5-15 11:13
對做總統也很重要

作者: matsushima    時間: 17-5-24 19:09

國家 發表於 17-5-24 12:48

禮貌品格、學習態度才是主菜

作者: LeeCC    時間: 17-5-24 22:04

國家 發表於 17-5-24 12:48

以我所知,該小朋友後來都入不到心儀的神校,但叩到地區一線

作者: Dear-Valerie    時間: 17-5-25 02:06

del.
作者: LeeCC    時間: 17-5-25 07:27

Dear-Valerie 發表於 17-5-25 02:06
小朋友手仔肌肉~5歲先發展好... 5歲前唔適合操練式學樂器...

唔好為考小學連自己仔女健康都不顧... ...

講開又系啊,仔初學頭一年都係hea 學,四歲幾彈緊3級的歌仔,但老師一直無提考試,到五歲生日後,就問就我想唔想俾阿仔考試,話六歲左右可以考,係的話就開始預備

作者: RunningPig    時間: 17-5-26 23:56     標題: 回覆樓主:

我的兒子現讀旺角男校,身邊同學幼稚園時考琴試的唔多,很多都是小一時才開始學。報小一始終最重要是語文及禮貌,有餘力先好做其他野。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5