教育王國

標題: 插班更好的學校(小二) [打印本頁]

作者: cheungsin2002    時間: 17-5-13 01:23     標題: 插班更好的學校(小二)

多唔多家長會幫自己小朋友插小二,原因係小一抽到不太理想又叩門不成功。
我已經都幫阿仔遞左幾間,分別北角遁道、嘉諾撒、銅鑼灣軒小、基恩,唔知邊間較易,唔知多唔多人插呢
作者: karen55407    時間: 17-5-13 13:44

cheungsin2002 發表於 17-5-13 01:23
多唔多家長會幫自己小朋友插小二,原因係小一抽到不太理想又叩門不成功。
我已經都幫阿仔遞左幾間,分別北 ...

自古成功在嘗試!

作者: Charlotte_mom    時間: 17-5-13 13:57

可以插到心儀小二,當然比重讀理想啦
加油

作者: siden    時間: 17-5-13 14:35

唔試的確係唔知得唔得,所以係應該試。

不過提醒唔好心頭太高。

最好因應小朋友成績選校。

如果成績一般但心頭太高,只報一線頭津校,有很大機會脫離不了原校。當然如果你覺得原校尚可便冇問題。

作者: Potato001    時間: 17-5-13 22:59     標題: 回覆樓主:

試還試,都要量力而為,識人想插班入神校,年年都去考插班,考咗幾年終於成功,但要日日補習至跟得上,大人細路都辛苦。

作者: Soundervolt    時間: 17-5-14 10:25

Potato001 發表於 17-5-13 22:59
試還試,都要量力而為,識人想插班入神校,年年都去考插班,考咗幾年終於成功,但要日日補習至跟得上,大人 ...

呢個情况比較旱見,因為所謂神校會喺數百申請人當中精挑細選之後又經筆試面試而取錄,收得嘅成績都有番咁上下,就算成績未能達到前列,但最少都會係中游,所以理應唔會收一尐入到去要死追爛追,成績仍然跟唔上嘅學生。

作者: raymoney    時間: 17-5-14 11:45     標題: 回覆樓主:

真係要量力而為,小朋友有番咁上下先好試,否則浪費大家的時間,叫得做神津,程度一定不太淺的!

作者: 已刪除用戶    時間: 17-5-14 15:25

raymoney 發表於 17-5-14 11:45

真係要量力而為,小朋友有番咁上下先好試,否則浪費大家的時間, ...

請教下,如果SFA 級10名內有邊幾間可以考下插班?

作者: tanglulu    時間: 17-5-14 16:24     標題: 回覆樓主:

SFA 級10咁叻,想去邊間插邊間lor

作者: 小曳人    時間: 17-5-14 22:13

Oscar1038 發表於 17-5-14 15:25
請教下,如果SFA 級10名內有邊幾間可以考下插班?
仔定女?
女級2x都轉到GH
有班5名內去到St Mary
有級十內轉唔到MCS,但天神收

仔呢... 級5內 DB/LS/St Jo/YW 基本上全部男校都收

作者: pokmanma    時間: 17-5-14 23:10

小曳人 發表於 17-5-14 22:13
仔定女?
女級2x都轉到GH
有班5名內去到St Mary

請教,九龍城某直屬小學班3,但冇公開獎,請問可以有咩選擇?因為想為細佬開方便之門。謝謝!

作者: 小曳人    時間: 17-5-15 08:14

班3,如果係MS,可以試試油天大天DPS嗰d
睇下係咪一定要九龍城
作者: pokmanma    時間: 17-5-15 08:28

小曳人 發表於 17-5-15 08:14
睇下係咪一定要九龍城

Thx!

作者: 麥子仲肥    時間: 17-5-15 09:54

如九龍區私小,級二十內,有機會轉一線官津嗎
作者: Alicesuki    時間: 17-5-15 10:38

請教吓 , 英文私小全級第1 , 但無任何獎/証書 , 陳守仁有機會嗎?
作者: siden    時間: 17-5-15 10:47

唔開名好難預計吧。

「英文私小」- SFA 定係聖若望都完全唔同。

作者: pokmanma    時間: 17-5-15 10:58

睇下係咪一定要九龍城

非九龍城也可以。
其實,還有一點想不通,放棄直屬中學back,值得嗎?我知道中學派位競爭更激烈。

作者: pokmanma    時間: 17-5-15 10:59

pokmanma 發表於 17-5-15 10:58
非九龍城也可以。
其實,還有一點想不通,放棄直屬中學back,值得嗎?我知道中學派位競爭更激烈。
...

* back up

作者: 麥子仲肥    時間: 17-5-15 12:20

如九龍區私小(APS/KTS),級二十內,有機會轉一線官津嗎
作者: cherriesiu    時間: 17-5-15 12:58

作者: pokmanma    時間: 17-5-15 13:15

cherriesiu 發表於 17-5-15 12:58
九龍城某直屬小學級一,上年成功插入st joe

謝謝你的資料(emoji)(emoji)
想問怎知道級排名?向老師問?

作者: siden    時間: 17-5-15 13:32

麥子仲肥 發表於 17-5-15 12:20
如九龍區私小(APS/KTS),級二十內,有機會轉一線官津嗎

作者: pokmanma    時間: 17-5-15 13:39

karen55407 發表於 17-5-13 13:44
自古成功在嘗試!

如果資料冇錯,我小朋友同你朋友是幼稚園校友
亦爬文知道你為小朋友成功轉校。想請教你,我應該怎安排?哥留原校(為了直屬中學)?細佬唔入就等抽獎(31)?
先謝!

作者: cherriesiu    時間: 17-5-15 14:24

作者: pokmanma    時間: 17-5-15 14:30

cherriesiu 發表於 17-5-15 14:24
他拎全免獎學金,全年免學費,老師亦有講

謝謝!

作者: karen55407    時間: 17-5-15 14:44

pokmanma 發表於 17-5-15 13:39
如果資料冇錯,我小朋友同你朋友是幼稚園校友
亦爬文知道你為小朋友成功轉校。想請教你,我應該怎 ...

憑咁少資料就可以比意見你的話,有都唔好要啦!

作者: pokmanma    時間: 17-5-15 14:56

karen55407 發表於 17-5-15 14:44
憑咁少資料就可以比意見你的話,有都唔好要啦!

Thx!

作者: 小曳人    時間: 17-5-15 16:18

pokmanma 發表於 17-5-15 10:58
非九龍城也可以。
...
hmm....如果為細嘅,小朋友又無反對,又慳咗學費,我覺得值架!我會咁睇,大嗰個應該係band 1啦,如果係去油天嘅話,男仔band 1人頭比兩間男校學額為少 (呢樣嘢講咗好多年,唔知現時爭幾多喇),咁你滿唔滿意呢個"back-up"先?

作者: kanhan    時間: 17-5-15 16:52

油天比較易叩,上年中游都叩到。
作者: conniew    時間: 17-5-15 17:28

我兒上年成功揷入灣仔男津,可以分享下幫下大家.
九龍城私小,成績中上,有學樂器及運動,無奬亦未考級(舊年)如此而已.
我其實到現在也不知學校點解揀他!
當年只一心試下寄信!

作者: guoyingpeng    時間: 17-5-15 19:50     標題: 回覆樓主:

我仔上年扣過北角循道,十幾個收一個,拿到offer後來去了另一間區內一線官津。他原是九龍城某寶校,成績全A,不過沒有年級排名,無樂器獎,得過奧數一二等獎

作者: pokmanma    時間: 17-5-15 20:20

謝謝各位(emoji)(emoji)

作者: cherriesiu    時間: 17-5-15 20:52

作者: conniew    時間: 17-5-15 21:02

cherriesiu 發表於 17-5-15 20:52
你插幾年級

插二年班

作者: cherriesiu    時間: 17-5-15 21:06

作者: conniew    時間: 17-5-15 21:08

cherriesiu 發表於 17-5-15 21:06
可能我們是在同一間私小插同一男津,我插小四

咁好多人插入喎。我識另一個插入小三

作者: cherriesiu    時間: 17-5-15 21:10

作者: janice3604    時間: 17-5-18 23:46

有沒有插小三成功的例子?是否會比小一小二困難?
一線津校插男神校有沒有成功例子?
作者: siden    時間: 17-5-19 07:31

janice3604 發表於 17-5-18 23:46
一線津校插男神校有沒有成功例子? ...

小三位會比小二位少

作者: 小曳人    時間: 17-5-19 13:56

我仔嗰級,小二入兩個,小三同小四入都係6個
我覺得睇校長心情... 位一定有,問題係收唔收
細仔小一,佢班有30人(有個開學唔見人,咁啱#31),其他班31,大仔小四,咁多年佢讀嘅班都係32人

作者: karen55407    時間: 17-5-19 14:28

作者: apap08    時間: 17-5-19 22:02

麥子仲肥 發表於 17-5-15 12:20

ㄧ定可以,不過私小(APS/KTS)有好的教學法,轉到一線津小都可能後悔

作者: cheungsin2002    時間: 17-5-20 00:24

仔仔讀緊灣仔英文私小,成績中上,都幫佢試下插班二年級12,14網的一線津小,唔知多唔多人爭呢
作者: dingdingdong    時間: 17-5-20 21:04

cheungsin2002 發表於 17-5-20 00:24
仔仔讀緊灣仔英文私小,成績中上,都幫佢試下插班二年級12,14網的一線津小,唔知多唔多人爭呢 ...

請問14網有邊間津小插班?謝!

作者: cheungsin2002    時間: 17-5-24 00:18

回覆 dingdingdong 的帖子

循道同嘉諾撒,循道有插班試日期,嘉諾撒要等通知
作者: fixedstar99    時間: 17-5-27 19:55     標題: 回覆樓主:

借位問下,不睇地區,其實全港最好既男女津校(非單一性別學校)有邊幾間? ?

作者: janice3604    時間: 17-5-27 21:02

有沒有考插2-5年級的同學仔已經收到插班消息?
作者: 小曳人    時間: 17-5-28 08:37

janice3604 發表於 17-5-27 21:02
有沒有考插2-5年級的同學仔已經收到插班消息?
有學校已考插班筆試,但點都要等到6月校內大考後先會有消息
作者: Soundervolt    時間: 17-5-28 11:28

fixedstar99 發表於 17-5-27 19:55
借位問下,不睇地區,其實全港最好既男女津校(非單一性別學校)有邊幾間? ?
...

究竟係校風、學術成續、升中派位或其他條件為之最好?何謂最好對於每一個人既定義都唔同。

作者: fatpigfatpig    時間: 17-5-28 11:53

Sjp?wy?
作者: fatpigfatpig    時間: 17-5-28 11:54

小曳人 發表於 17-5-19 13:56
我仔嗰級,小二入兩個,小三同小四入都係6個
我覺得睇校長心情... 位一定有,問題係收唔收
細仔小一,佢班 ...
Sjp?wy?
作者: janice3604    時間: 17-5-28 14:38

小曳人 發表於 17-5-28 08:37
有學校已考插班筆試,但點都要等到6月校內大考後先會有消息
咁快考?是哪幾間?我問嗰啲都係六月中先至有消息

作者: littlemonkey09    時間: 17-5-28 17:15

janice3604 發表於 17-5-28 14:38
咁快考?是哪幾間?我問嗰啲都係六月中先至有消息

KTS 插班昨日已筆試
DBSPD 下星期六筆試
新油天都係下星期六

作者: 小曳人    時間: 17-5-28 18:19

cky 已考

作者: elbar    時間: 17-5-28 21:17

fixedstar99 發表於 17-5-27 19:55
...

What’s the best school in Hong Kong? Forget “best” – look for “best fit”!

作者: baby_jkk    時間: 17-5-29 09:22     標題: 回覆樓主

灣仔軒小都考咗

作者: wballp    時間: 17-5-29 10:06

仁立已考
作者: fixedstar99    時間: 17-5-29 11:30

elbar 發表於 17-5-28 21:17
What’s the best school in Hong Kong? Forget “best” – look for “best fit”!

sorry,之前問題容易產生歧義,我只係想問“學術較top”或“升中成績較top”有邊幾間

作者: elbar    時間: 17-5-29 11:52

fixedstar99 發表於 17-5-29 11:30
sorry,之前問題容易產生歧義,我只係想問“學術較top”或“升中成績較top”有邊幾間
...
兩間 軒小, 仁立, 呂明才

作者: LL1999    時間: 17-5-31 04:11

見到隔離 POST 叩門, 著校服去 INTERVIEW 比較好

咁如果考小二插班, 係著便服? 定著校服好?
作者: siden    時間: 17-5-31 08:07

LL1999 發表於 17-5-31 04:11
見到隔離 POST 叩門, 著校服去 INTERVIEW 比較好

咁如果考小二插班, 係著便服? 定著校服好? ...

便服

作者: BBking07    時間: 17-5-31 08:38

LL1999 發表於 17-5-31 04:11

咁如果考小二插班, 係著便服? 定著校服好? ...

叩門 & 插班都係著便服

作者: 幸福黃太太    時間: 17-6-5 01:08

cheungsin2002 發表於 17-5-13 01:23

我係, 升小一抽唔中又叩唔到心儀學校, 叩左一間2線讀左1年小一, 小一學期尾再去交表心儀小學, 結果考到好感動。

作者: topskyint    時間: 17-6-9 21:54

幸福黃太太 發表於 17-6-5 01:08
我係, 升小一抽唔中又叩唔到心儀學校, 叩左一間2線讀左1年小一, 小一學期尾再去交表心儀小學, 結果考 ...

今年仔抽得好差, 去左一間黃大仙小學... 有私校 backup...
如果這次扣門不成功, 我好想小二插班, 但仔不是好動型比較蝕底
我想問一般插小二, 要幾時扣門?, 是否主要都係考學術知識?
會唔會又百幾個爭一個學位?

作者: cheungsin2002    時間: 17-6-9 22:03

想問係入到邊間心儀小學,咁快已經有結果?
我仔仔今日去北角循道考插二年級,等待結果
作者: leung_erica    時間: 17-6-9 22:55

guoyingpeng 發表於 17-5-15 19:50
我仔上年扣過北角循道,十幾個收一個,拿到offer後來去了另一間區內一線官津。他原是九龍城某寶校,成績全A ...

請問北循筆試後有冇面試?

作者: francis_chan    時間: 17-6-9 22:58

Alicesuki 發表於 17-5-15 10:38
請教吓 , 英文私小全級第1 , 但無任何獎/証書 , 陳守仁有機會嗎?

機會當然有啦!不過插班都要考試!

作者: cheungsin2002    時間: 17-6-10 09:47

leung_erica 發表於 17-6-9 22:55
請問北循筆試後有冇面試?

北循考完一個鐘筆試就走得等通知,無即場面試
作者: cheungsin2002    時間: 17-6-10 09:51

我仔上年扣過北角循道,十幾個收一個,拿到offer後來去了另一間區內一線官津。他原是九龍城某寶校,成績全A ...

想問上年收左仔仔,筆試後有in家長和小朋友嗎?
同埋幾耐收到通知?
作者: guoyingpeng    時間: 17-6-10 12:53

回覆 leung_erica 的帖子

有啊,等通知忘記等了多久,然後去見校長,一起面試家長和小朋友
作者: guoyingpeng    時間: 17-6-10 12:54

回覆 cheungsin2002 的帖子

筆試後等通知面試,面試當日校長一起面試家長和小朋友,面試完第二天就通知OFFER了

作者: guoyingpeng    時間: 17-6-10 13:00

回覆 topskyint 的帖子

筆試一般是考學術中英數,簡歷可以附上其他獎項,我去年觀察,一般每個年級10-15人爭1-2個空位
作者: www    時間: 17-6-10 14:31

由於僧多粥少,插班向來不易,一般比小一叩門難,但有志者事竟成,祝成功。

作者: 幸福黃太太    時間: 17-6-10 19:51

cheungsin2002 發表於 17-6-9 22:03
想問係入到邊間心儀小學,咁快已經有結果?
我仔仔今日去北角循道考插二年級,等待結果 ...

唔係今年既事, 我囝已經係新校讀緊

作者: 幸福黃太太    時間: 17-6-10 19:54

topskyint 發表於 17-6-9 21:54
今年仔抽得好差, 去左一間黃大仙小學... 有私校 backup...
如果這次扣門不成功, 我好想小二插班, 但仔不是 ...

我同你情況差不多比你更慘情, 派左去第5定6志願, 重要唔係咁鐘意間學校,我當年重冇考任何直資同私校, 見到張入學証直頭想喊。

作者: WingsBobo    時間: 17-6-11 22:38

請問可唔可以PM 話我知你本身派左邊間學校, 你首選係邊間? 你果個仔仔點解想入嘉諾撤既?

作者: cherrieshum    時間: 17-6-11 23:32

睇下係咪一定要九龍城

見到DPS就好傷心!

作者: kiecheukhei    時間: 17-6-17 07:05     標題: 回覆樓主

想問下如想小二插班去另一校,大約幾時寄信去學校?

作者: 小曳人    時間: 17-6-17 08:43

kiecheukhei 發表於 17-6-17 07:05
想問下如想小二插班去另一校,大約幾時寄信去學校?
多數5月,但部份早d, e.g. DPS 係4月,校網有報名表
最好自己打去個別學校問

作者: bblove100    時間: 17-6-17 09:18

回覆 conniew 的帖子

小一時讀SFA?
作者: ekhc    時間: 17-6-20 01:29

cherrieshum 發表於 17-6-11 23:32
見到DPS就好傷心!
why?
作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-20 10:32

小曳人 發表於 17-6-17 08:43
多數5月,但部份早d, e.g. DPS 係4月,校網有報名表
最好自己打去個別學校問
...

5月遲啦,三月好問了(早好過遲,遲左彩你都傻)
附例子一個

圖片附件: myimage.jpg (17-6-20 10:32, 449.7 KB) / 下載次數 2
/forum.php?mod=attachment&aid=MTI3NTY5fGMxOTNiODVifDE3MjcyOTg2NDJ8MA%3D%3D

作者: Charlotte_mom    時間: 17-6-20 10:36

guoyingpeng 發表於 17-6-10 13:00
回覆 topskyint 的帖子

筆試一般是考學術中英數,簡歷可以附上其他獎項,我去年觀察,一般每個年級10-15人 ...

8返黎,我仔小學,只收小二三四插班,有一年約2xx人考,幾多人考邊級唔知,估計小二最多
收幾多人就要睇有幾多人離校(包括開學no show但一直無fill up嘅位)

作者: warren908    時間: 17-6-20 14:10

真是勁,邊度可以報名考奧數?

作者: guoyingpeng    時間: 17-6-20 15:19

回覆 warren908 的帖子

坊間很多地方都有,可以留意一下香港數學奧林匹克協會,或者全港小數數學競賽這些。

作者: kiecheukhei    時間: 17-6-21 05:52     標題: 回覆樓主

如軒小呢

作者: lowblei    時間: 17-6-21 16:51

littlemonkey09 發表於 17-5-28 17:15
KTS 插班昨日已筆試
DBSPD 下星期六筆試
新油天都係下星期六
KTS 已考插班試?但我啱啱收到電話約星期六去考, 係咪有幾次?

作者: littlemonkey09    時間: 17-6-21 16:58

lowblei 發表於 17-6-21 16:51
KTS 已考插班試?但我啱啱收到電話約星期六去考, 係咪有幾次?

我插小二,已面試完,收埋信,未去交$$

作者: lowblei    時間: 17-6-21 18:29

littlemonkey09 發表於 17-6-21 16:58
我插小二,已面試完,收埋信,未去交$$

咁應該唔止有一次,我今日收到電話係星期六1000-1130考試,都係插小二。你小朋友好叻呀!想問下小朋友係讀津校定直私?

作者: LUTLUTB    時間: 17-6-23 17:46

我仔上星期都去咗考插班(小二)考試,學校無講幾時會有消息,曰曰都好緊張等電話

作者: mymelody0701    時間: 17-6-26 12:58     標題: 回覆樓主

今日收call, 成功了,好開心呀

作者: cheungsin2002    時間: 17-6-26 15:31

mymelody0701 發表於 17-6-26 12:58

想問係邊間,我都等緊call....可pm嗎?
作者: mymelody0701    時間: 17-6-26 20:48

cheungsin2002 發表於 17-6-26 15:31
想問係邊間,我都等緊call....可pm嗎?

Pm-ed

作者: LL1999    時間: 17-6-27 03:56

想問, 如果有學校收咗插小二, 如何寫信比原校說會退學, 會得體一點呢?

不是搬屋原因, 而係想考更好的學校
作者: sissysze    時間: 17-6-27 07:28

LL1999 發表於 17-6-27 03:56
想問, 如果有學校收咗插小二, 如何寫信比原校說會退學, 會得體一點呢?

不是搬屋原因, 而係想考更好的學校 ...

有需要同舊校交待咁多嗎?人都走,是但比個落台階大家咪算

作者: tabomini    時間: 17-6-27 11:12

mymelody0701 發表於 17-6-26 12:58

恭喜您

作者: Suetchan    時間: 17-6-27 11:49

上年退學都無講原因, 學校亦無問原因, 只係問轉左去邊間學校

作者: lovelyhobb    時間: 17-7-1 00:03

恭喜,可否pm我考到邊間?

作者: 小曳人    時間: 17-7-1 09:14

當年私小真係要求我地書面通知,講明去邊間,但somehow我地唔記得搞,最終佢地照交名上edb,由edb打俾我地問去咗邊
作者: momama    時間: 17-7-1 10:12

做個好榜樣,做人要有交帶,簡單寫一封信話下學年會轉校,唔使寫原因,多謝學校老師一直以嚟嘅教導。我仲係帶埋個女親身去交信,俾佢完整告別。校務處有問轉咗去邊間做記錄。呢個年代轉校好平常,唔使諗得太多。

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5