教育王國

標題: DSE可以寫簡體字? [打印本頁]

作者: Sadman07    時間: 17-5-7 10:10     標題: DSE可以寫簡體字?

發現亞女寫簡體字, 佢話學校寫簡體ok,可以快d.
DSE可寫簡體? 唔扣分? 會唔會影響印象分? 我既年代一定唔可以寫簡體。

作者: gigilovesnoopy    時間: 17-5-7 11:47

在HKCEE /HKAL可寫簡體字,不過要全部文字都是簡體字,不能繁簡並用。
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-5-7 18:02

我上年中文作文繁簡並用,冇問題,仲攞埋 5,字體差少少攞滿分。
作者: Sadman07    時間: 17-5-7 18:46

1998Ruby1998 發表於 17-5-7 18:02
我上年中文作文繁簡並用,冇問題,仲攞埋 5,字體差少少攞滿分。

thanks for the information,  時代真係唔同咗 :)

作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-5-7 20:56

Sadman07 發表於 17-5-7 10:10

Dse可以繁簡並用,不會扣分,但必須是合符規範的簡體字。我仔都有繁簡並用,佢話寫簡體的確可以寫得快啲。

作者: chun媽    時間: 17-5-10 12:07

我建議繁簡通用的簡體字不要寫,尤其是作文,如繁體字的"範"字,簡體字則是"范",與姓氏"范"相通,作文時有機會作錯字處理
作者: Yanamami    時間: 17-5-10 20:57

gigilovesnoopy 發表於 17-5-7 11:47
在HKCEE /HKAL可寫簡體字,不過要全部文字都是簡體字,不能繁簡並用。
唔係喎~我会考年代都係半繁半简好似而家禁……寫到而家都甩唔到个坏习慣~
作者: TwinWong    時間: 17-5-11 08:33

Sadman07 發表於 17-5-7 10:10
發現亞女寫簡體字, 佢話學校寫簡體ok,可以快d.
DSE可寫簡體? 唔扣分? 會唔會影響印象分? 我既年代一定 ...

可以 無影響分 最紧要字体大隻 唔好打风好點

作者: YmOra    時間: 17-5-11 10:16

1998Ruby1998 發表於 17-5-7 18:02

想請教,會唔會改你份卷的"改官"唔嚴咋!若然真的可以就幾好喎!唔知是否科科都可以"繁簡並用"呢?同哩,你寫著話"字體差少少攞滿分",乜?字體有分攞的嗎?我對高中資訊仍然是個十分十分幼嫩的小孩子呢!多謝分享.

thx.thx.

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-5-11 12:15

回覆 YmOra 的帖子

一定唔關嚴格唔嚴格,中文作文係經過 2-3 個考官改,而且所以比較難存在「碰巧」呢個問題,更何況 DSE 學生考試守則同埋考評局 FAQ 有提過所有中文作答嘅卷都可以繁簡並用。不過寫得簡體就唔可以寫錯,例如「證」、「证」,好多人會半繁半簡。
我唔知其他學校平日作文畀分係咪都跟考評局,作文由四個分組成,每個分比例唔同,字體係 10 分,佔 1 個比例。不過要攞字體高分好罕有,除左我呢 d 寫字要求自己寫得靚同埋寫字量少嘅人之外,基本上大部份人都係攞 5-7 呢個位。世事難說,話唔定就係果 2-3 分救你一命,所以點解咁多人呼籲寫字唔好打風,要起碼個考官睇得明寫咩同埋唔好出曬界。

作者: Fion_Chan    時間: 17-5-11 13:18

Yanamami 發表於 17-5-10 20:57
唔係喎~我会考年代都係半繁半简好似而家禁……寫到而家都甩唔到个坏习慣~ ...

我80年代會考,都係已經可以半繁半簡。

作者: emoh    時間: 17-5-19 11:27

1998Ruby1998 發表於 17-5-11 12:15
回覆 YmOra 的帖子

一定唔關嚴格唔嚴格,中文作文係經過 2-3 個考官改,而且所以比較難存在「碰巧」呢個問 ...

請問應該跟那个简体字標準而考试局接受?

作者: 1998Ruby1998    時間: 17-5-19 13:33

回覆 emoh 的帖子

正統簡體便可,香港人很多時候會繁簡混淆,寫出混合字(如我上面的例子),混合體是不被接受的。
作者: DreamKid    時間: 17-6-3 11:38

gigilovesnoopy 發表於 17-5-7 11:47
我既年代可以繁簡並用
作者: nerolibaby    時間: 17-7-13 00:08

唔係喎~我会考年代都係半繁半简好似而家禁……寫到而家都甩唔到个坏习慣~ ...

me2

作者: polliebb    時間: 17-7-13 11:37

我個年代會考都可以半繁半簡, 當然一定要寫得岩, 中學老師建議我地寫簡體添, 可以寫快D.
作者: bearcat2003    時間: 17-7-14 07:01     標題: 回覆樓主:

一定可以。
我一定寫,時速會快好多,
如鬱>郁

作者: chunyatmama    時間: 17-7-14 16:58

Same here!  No problem!  I wrote half traditional chinese and half simplied Chinese and I have my Chinese scored B (HKCEE).

作者: fion6406    時間: 17-7-14 19:27

bearcat2003 發表於 17-7-14 07:01
一定可以。
我一定寫,時速會快好多,
如鬱>郁

你呢個「郁」我就唔識,當年學咗一個簡體,覺得好好用:義=义,連帶有關的:儀=仪、議=议

作者: bb12345    時間: 17-10-6 07:56

洋蔥頭媽咪 發表於 17-5-7 20:56
Dse可以繁簡並用,不會扣分,但必須是合符規範的簡體字。我仔都有繁簡並用,佢話寫簡體的確可以寫得快啲。
...
係咪只有中文作文, 才可繁簡並用, 其它科(中文, 通識,中史)可以繁簡並用嗎?
作者: 洋蔥頭媽咪    時間: 17-10-6 08:07

bb12345 發表於 17-10-6 07:56
係咪只有中文作文, 才可繁簡並用, 其它科(中文, 通識,中史)可以繁簡並用嗎? ...

考評局有指引 dse中文科可用簡體字,其他則沒有,但其他科考卷錯字或別字一般不會被扣分。我仔亦只在中文科卷、作文卷用上簡體中文。

作者: Yanamami    時間: 17-10-6 08:46

洋蔥頭媽咪 發表於 17-10-6 08:07
考評局有指引 dse中文科可用簡體字,其他則沒有,但其他科考卷錯字或別字一般不會被扣分。我仔亦只在中文 ...
我以前係中中,会考乜科都半繁简,無扣分喎~
作者: October.    時間: 17-10-6 11:05

DSE係可以用簡體字考, 但我囡學校"中國文學" 老師就唔接受簡體字.
作者: 1998Ruby1998    時間: 17-10-7 00:03

回覆 bb12345 的帖子

所有用中文考嘅 DSE 科目都可以用簡體,通識同選修科唔計字體、錯別字,言之有理同睇得明就得。學校老師則未必接受。
作者: Sadman07    時間: 17-10-7 15:16     標題: 回覆樓主:

雖然話得, 始終覺得如果遇啱改卷嗰個唔鍾意簡體, 會唔會影響印象分。

作者: cornelius    時間: 17-10-9 09:49

剛於上周六家長會問了中文科老師,她說可以,但大前提係寫得啱。她說有學生寫"認"的簡體字時(正確寫法為"认"),卻只寫了左邊"言"字的簡體,但右邊照以繁體寫法而不是寫"人",那會被當作錯誤囉。
作者: chanwendy    時間: 17-10-10 10:32

我會考高考年代, 只要用中文考就可以用簡體字, 唯獨中文作文唔可以(當時老師係咁講), 原來而家連作文都可以簡體字.

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5